načítání...


menu
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: Odborné kreslení pro obor vzdělání Cukrář – Pavlína Klopfštoková

Odborné kreslení pro obor vzdělání Cukrář

Kniha: Odborné kreslení pro obor vzdělání Cukrář
Autor: Pavlína Klopfštoková

Popis a praktické ukázky zdobení cukrářských výrobků. Předlohy pro nácvik jednotlivých linií, ozdobných motivů a různých typů písma. Kresba motivů včetně figury, zdobení dortů, tvorba náročných skulptur. Učebnice pro cukráře. ... (celý popis)
Titul doručujeme za 2 pracovní dny
Vaše cena s DPH:  295
+
-
rozbalKdy zboží dostanu
9,8
bo za nákup
rozbalVýhodné poštovné: 49Kč
rozbalOsobní odběr zdarma

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » INFORMATORIUM
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 2015
Počet stran: 108
Rozměr: 295 x 213 x 7 mm
Úprava: ilustrace (některé barevné)
Vydání: Vydání první
Skupina třídění: Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla
Učební osnovy. Vyučovací předměty. Učebnice
Vazba: Knihy - vázané
Datum vydání: 10. 9. 2015
ISBN: 978-80-7333-117-7
EAN: 9788073331177
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Popis a praktické ukázky zdobení cukrářských výrobků. Předlohy pro nácvik jednotlivých linií, ozdobných motivů a různých typů písma. Kresba motivů včetně figury, zdobení dortů, tvorba náročných skulptur. Učebnice pro cukráře.

Popis nakladatele

Učebnice uvádí popis a praktické ukázky zdobení cukrářských výrobků. Přinásí předlohy pro nácvik jednotlivých linií, ozdobných motivů a pásků a různých typů písma. Dále se zabývá základy kresby různých motivů včetně figury, zdobením dortů složitými tvary, patrovými dorty a také tvorbou náročných skulptur. Četné náměty jsou určeny nejdříve pro procvičování tužkou, pastelkami a barvami, později pro použití příslušných cukrářských surovin. Kroužková vazba umožňuje dokonalé rozložení a při použití průsvitné fólie lze snadno provádět nácvik zdobení na předloze.

Předmětná hesla
Kniha je zařazena v kategoriích
Ke knize "Odborné kreslení pro obor vzdělání Cukrář" doporučujeme také:
Cukrářská technologie Cukrářská technologie
Suroviny pro UO Cukrář Suroviny pro UO Cukrář
Cukrářská výroba III Cukrářská výroba III
Receptury pro cukrářskou výrobu - Náplně…(2. vydání) Receptury pro cukrářskou výrobu
Receptury pro cukrářskou výrobu - Korpusy (3. vydání) Receptury pro cukrářskou výrobu
Periodická tabulka prvků Periodická tabulka prvků
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

5Obsah

OBSAH

Význam dekoratiVního umění V cukrářstVí

náčiní a materiály

BarVy

1 JednotahoVÉ linie

1.1 Cvičení jednotahových vodorovných, kolmých a šikmých linií

1.2 Nácvik jednotlivých linií kružnice a elipsy

1.3 Ozdobné motivy

1.4 Příprava šablony

1.5 Ornamenty na dezerty a pralinky

1.6 Ornamenty na dorty

1.7 Jednotahové linie kruhové

2 sestaVoVání ozdoBných pásků a ozdoBných motiVů

2.1 Sestavování ozdobných pásků

2.2 Ozdobné pásky široké

2.3 Ozdobné pásky z listů

2.4 Kreslení listů

2.5 Stylizace listů

2.6 Ozdobné motivy

2.7 Zrcadlové kreslení ozdobných motivů

2.8 Jednotlivé ozdobné motivy

2.9 Příprava ozdobného pásku na dort

2.10 Kreslení květin

2.11 Stylizace květů

2.12 Vánoční motivy na dorty

2.13 Jarní a Velikonoční motiVy

2.14 Zdobení perníčků

3 písmo

3.1 Vznik písma

3.2 Hůlkové písmo

3.3 Psací písmo

3.4 Nácvik psacího písma

3.5 Procvičování písma v zaobleném tvaru

3.6 Ukázky přípravy písma

3.7 Číslice

3.8 Vizitky


6 Obsah

4 postup kresBy a modeloVání droBných motiVů zVířat,

Věcí a kVětin

4.1 Tvorba zvířat

4.2 Tvorba věcí

4.3 Tvorba květin

4.4 Kreslení hlav pohádkových postav

4.5 Kreslení zvířat

4.6 Zvířecí motivy

5 FigurA

5.1 Stavba figury

5.2 Kreslení hlavy

6 techniky kreslení

7 dělení plochy

7.1 Dělení a zdobení kruhové plochy

7.2 Dělení a zdobení čtvercové plochy

7.3 Kulaté dělené dorty

7.4 Tematické dorty

8 zdoBení dortů složitými tVary

8.1 Zdobení kulatých dortů

8.2 Zdobení čtvercových dortů

9 patroVÉ dorty

9.1 Schéma skladby patrového dortu

9.2 Atrapy na sestavování patrových dortů

9.3 Patrové dorty kulaté

9.4 Patrové dorty čtvercové

9.5 Patrové dorty „polštářového“ tvaru

9.6 Rozvržení ozdobných částí na patrovém dortu

9.7 Kreslení návrhů patrových dortů

10 zdoBení dortů

10.1 Dort s jemným vzorem

10.2 Malování na dort

10.3 Dort s výšivkou

10.4 Dort se stříkaným vzorem

11 modeloVací hmoty

12 skulptury

12.1 Pasteláž

12.2 Modelovací čokoláda


151 Jednotahové linie

1.4 přípraVa šaBlony Příprava šablony (obr. 9) na ozdobné motivy je velice jednoduchá a hojně používaná v odborné praxi. Každý cukrář si může připravovat své vlastní ozdoby a odlišit se tak od svých konkurentů.

1. Na papír si nakreslíme ornamenty tak, aby

v každém řádku byl jeden vzor.

2. Papír s ornamenty překryjeme fólií a obkresluje

me vzory rozpuštěnou čokoládou.

3. Zatuhlé vzory sloupneme z fólie a zdobíme jimi

zákusky či dorty.

Obrázek 9


232 Sestavování ozdobných pásků a ozdobných motivů

aBstraktní Vzory

Obrázek 17


292 Sestavování ozdobných pásků a ozdobných motivů

2.3 ozdoBnÉ pásky z listů

Obrázek 23


66 4 Postup kresby a modelování drobných motivů zvířat, věcí a květin

Obrázek 63


694 Postup kresby a modelování drobných motivů zvířat, věcí a květin

kresBa stylizoVaných kVětin

Obrázek 67


82 7 Dělení plochy

7.4 tematickÉ dorty

Tematické dorty bývají připravovány k různým slavnostním příležitostem, a to zpravidla

na objednávku. Zdobíme a následně je dělíme symetricky i asymetricky (obr. 88 a 89).

Obrázek 88

čtVercoVÉ dorty


o autorce

Pavlína Klopfštoková se narodila v roce 1976 v Děčíně. Učňovské a středoškolské studium absolvovala

v Ústí nad Labem a Děčíně. Pedagogické minimum vystudovala na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně

v Ústí nad Labem. Během studií byla zaměstnána jako učitelka odborného výcviku na Střední škole řeme

sel a služeb v Děčíně, kde pracuje od roku 1995 a kdy na této škole začínal obor cukrář. První roky učila

odborný výcvik i teoretické předměty. Řadu let pracovala jako vedoucí učitelka na provoze. Poslední dva

roky pracuje na pozici vedoucího učitele, kde má na starosti i jiné obory a zároveň vyučuje cukrářskou

teorii.

Již od začátku své práce se realizovala v mnoha soutěžích, kurzech apod. Vyhrávali a vyhrávají nejen její

svěřenci, ale i ona sama.

Je aktivním členem Asociace kuchařů a cukrářů České republiky.

Je mistrem republiky oboru cukrář.

Několik let byla členkou Nowaco týmu.

Je členkou Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR.

Získala cenu Ústeckého kraje za přínos gastronomie ve školství.

Dosažená ocenění

2012 Stuttgart (SRN) – zlaté ocenění, IKA Erfurt (SRN) – bronzové ocenění

2011 Warth (Rakousko) – stříbrné ocenění

2010 Singapur – stříbrné ocenění

2009 Gastro Hradec – zlaté ocenění – Mistr republiky oboru cukrář

2008 Gastro Hradec – zlaté ocenění, IKA Erfurt (SRN) – bronzové ocenění

2007 Gastro Hradec – zlaté ocenění

2006 Gastro Hradec – zlaté ocenění

2005 Gastro Hradec – stříbrné ocenění, Čajové pečivo Horeca – 2. místo

2004 Gastro Hradec – bronzové ocenění

2003 Gastro Hradec

2000 O zlatou slunečnici Hera – stříbrné ocenění

1999 O zlatou slunečnici Hera – zlaté ocenění




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz – online prodej | ABZ Knihy, a.s.