načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: Němčina pro číšníky, kuchaře a gastronomii - Nové doplněné vydání - Věra Höppnerová

Němčina pro číšníky, kuchaře a gastronomii - Nové doplněné vydání
-7%
sleva

Kniha: Němčina pro číšníky, kuchaře a gastronomii - Nové doplněné vydání
Autor:

Cílem nového vydání učebnice je vštípit studujícím praktické jazykové dovednosti potřebné ve styku s hostem a seznámit je se základy německé gramatiky. Obsahuje 27 lekcí, stručný ...
Titul doručujeme za 3 pracovní dny
Vaše cena s DPH:  359 Kč 334
+
-
rozbalKdy zboží dostanu
11,1
bo za nákup
rozbalVýhodné poštovné: 0Kč
rozbalOsobní odběr zdarma

hodnoceni - 62.1%hodnoceni - 62.1%hodnoceni - 62.1%hodnoceni - 62.1%hodnoceni - 62.1% 70%   celkové hodnocení
1 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Ekopress
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 30.08.2017
Počet stran: 274
Rozměr: 176x250
Úprava: 278 stran : ilustrace, portréty, noty
Vydání: II. vydání
Jazyk: česky
ISBN: 978-80-87865-37-8
EAN: 9788087865378
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Cílem nového vydání učebnice je vštípit studujícím praktické jazykové dovednosti potřebné ve styku s hostem a seznámit je se základy německé gramatiky.
Obsahuje 27 lekcí, stručný mluvnický přehled, ukázky jídelních lístků, obraty ve styku s hostem, abecední seznam odborných výrazů, klíč k cvičením a německo-český slovník.
Východiskem každé lekce jsou krátké texty – rozhovory, ale i texty popisné či vyprávěcí. Obsahují modelové situace z praxe číšníka (přijetí hosta, nabídka, objednávka, zúčtování, dotazy hostů na ubytování, pamětihodnosti města a okolí, počasí apod.) Následuje slovníček, na který navazuje partie „Rozšiřujeme si slovní zásobu“, která je v přepracovaném vydání zařazena již od první lekce. Součástí oddílu mluvnice jsou nově poměrně rozsáhlá nácviková cvičení po výkladu každého jevu. Partie cvičení pak obsahuje cvičení komplexní, souborná, zaměřená na nácvik výslovnosti, mluvnických jevů v jejich propojení, poslechu i čtení. Převažují cvičení zábavná, při nichž žáci doplňují, kombinují a samostatně formulují. Nabídka cvičení je velmi pestrá a rozsáhlá.
Ve srovnání s předchozími vydáními učebnice byla nově zařazena poslechová cvičení v MP3, jejichž porozumění se prověřuje a slovní zásoba procvičuje.
Výrazně je posílena interkulturní složka – řada textů informuje o stravovacích návycích, kuchyni a dalších reáliích německy mluvících zemí a České republiky.
Zvýšená pozornost je věnována popisu jídel a technologickým postupům jejich přípravy. Vzhledem k potřebám praxe – porozumět projevu zahraničního hosta a reagovat na jeho přání – jsou v každé lekci soustavně procvičovány fonetické jevy, které působí českým mluvčím potíže. Tato cvičení jsou rovněž nahrána na CD a je vhodné výslovnost rodilých mluvčí imitovat.
Učebnice je vedena snahou zaujmout žáky zajímavými texty, aktivizovat je formou párové práce a zpříjemnit jim zábavnými cvičeními výuku němčiny co nejvíce.
Kniha je koncipována jako učebnice pro studující učilišt a středních škol zaměřených na veřejné stravování; ocení ji i profesionálové a zájemci z řad veřejnosti.

Předmětná hesla
Kniha je zařazena v kategoriích
Věra Höppnerová - další tituly autora:
Zákazníci kupující knihu "Němčina pro číšníky, kuchaře a gastronomii - Nové doplněné vydání" mají také často zájem o tyto tituly:
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Věra Höppnerová


Recenzovala Dr. phil. Sandra Innerwinkler

Všechna práva vyhrazena. Žádná část této knihy nesmí být reprodukována žádnou

formou, elektronickým, optickým, audio, mechanickým či jiným způsobem, včetně

systémů na ukládání a vyhledávání informací, bez písemného souhlasu vydavatele.

Němčina pro číšníky, kuchaře a gastronomii

Věra Höppnerová

Vydalo nakladatelství Ekopress, s. r. o.

K Mostu 124, Praha 4

II. vydání – 2017

Ilustrace Jiří Novák

Obálka a sazba Karel Novák

Vytiskly Tiskárny Havlíčkův Brod, a. s.

www.ekopress.cz

© Prof. PhDr. Věra Höppnerová, DrSc., 2010, 2017

Illustrations © Ing. arch. Jiří Novák, 2010

© Ekopress, s. r. o., 2010, 2017

ISBN 978-80-87865-37-8


5Němčina pro číšníky, kuchaře a gastronomii

Obsah

Úvodem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9

Lekce 1 Was machen sie? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11

Grüße, Wünsche . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12

§ 1 Časování slabých sloves v přítomném čase . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14

§ 2 Otázka doplňovací. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15

§ 3 Časování sloves sein a haben . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15

§ 4 Vykání . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16 Lekce 2 Herr Menzel aus Hamburg . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21

Wir suchen eine Gaststätte . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21

Getränke . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22

§ 5 Člen určitý a neurčitý . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22

§ 6 Slovosled ve větě oznamovací . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24

§ 7 Otázka zjišťovací . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24

§ 8 Sloveso möchten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25 Lekce 3 Herr Ober, bitte zahlen! . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29

Mahlzeiten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30

§ 9 Silné skloňování podstatných jmen v jednotném čísle . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30

§ 10 Skloňování wer a was . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31

§ 11 Rozkazovací způsob . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32 Lekce 4 Wohin heute Abend? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36

Beilagen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37

§ 12 Předložky s 3. pádem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37

§ 13 Skloňování podstatných jmen v množném čísle . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38

§ 14 Číslovky 1–20 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39 Lekce 5 Meine Familie. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44

Hobbys . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44

Was bestellen wir? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44

Adjektive auf -er . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 45

§ 15 Skloňování přivlastňovacích zájmen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 46

§ 16 Vyjadřování zájmena svůj v němčině . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 47 Němčina pro číšníky, kuchaře a gastronomii

§ 17 Zápor nein, nicht a kein . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 48

§ 18 Přídavná jména na -er . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 48 Lekce 6 Unser Nationalgericht . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 52

Haben Sie Appetit auf etwas Süßes? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 52

Fleisch . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 53

§ 19 Skloňování osobních zájmen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 53

§ 20 Časování slovesa können . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 55 Lekce 7 Wo wohnt Karin? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 59

s Hotel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 60

§ 21 Předložky s 3. + 4. pádem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 61

§ 22 Přísudkové sloveso po číslovkách . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 62

§ 23 Základní číslovky od 21 a výše . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 63 Lekce 8 In der Hotelfachschule . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 67

s Frühstück . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 68

§ 24 Časování silných sloves v přítomném čase . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 69

§ 25 Vazba es gibt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 70

§ 26 Údaje hodin . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 71 Lekce 9 Wir suchen ein Restaurant . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 76

Wochentage . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 77

§ 27 Neurčité zájmeno man . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 77

§ 28 Předložky se 4. pádem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 78 Lekce 10 Marions Lebensstil . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 83

Der gedeckte Tisch . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 84

§ 29 Časování způsobových sloves . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 84

§ 30 Souvětí souřadné . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 86 Lekce 11 Etwas Neues für den Sommer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 91

Jahreszeiten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 92

§ 31 Zvratná slovesa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 92

§ 32 Přídavná jména po etwas, nichts, viel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 93 Lekce 12 Das Mittagessen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 98

Fische . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 99

§ 33 Slovesa s odlučitelnými a neodlučitelnými předponami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 99

§ 34 Podstatná jména v údajích množství, míry a hmotnosti . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 101 Lekce 13 Was ist das für ein Gericht? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 104

Aus dem Kochbuch . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 105

§ 35 Skloňování přídavných jmen bez členu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 105

§ 36 Předložky v časových údajích . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 106

Obsah


7Němčina pro číšníky, kuchaře a gastronomii

Lekce 14 Kennen Sie Ihre Stadt? . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 111

e Stadt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 112

§ 37 Množné číslo podstatných jmen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 112

§ 38 Zájmeno welcher . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 114

Lekce 15 Wir waren in Deutschland . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 119

Monate . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 121

§ 39 Perfektum slabých sloves . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 121

§ 40 Préteritum slovesa sein . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 123

Lekce 16 Nur eine Kleinigkeit . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 128

Der Wetterbericht für das Wochenende . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 129

s Schweinefl eisch . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 130

§ 41 Slovosled věty vedlejší . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 130

§ 42 Slabé skloňování podstatných jmen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 131

Lekce 17 In Wien . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 136

So sagt man in Österreich. So sagt man in Deutschland. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 137

§ 43 Préteritum slabých sloves . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 138

§ 44 Préteritum způsobových sloves . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 139

§ 45 Préteritum sloves haben a werden . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 140

Lekce 18 Unzufriedene Gäste . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 144

e Speisekarte . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 145

§ 46 Konjunktiv préterita způsobových a pomocných sloves . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 145

§ 47 Tvar würde + infi nitiv . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 146

Lekce 19 Unsere Küche . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 150

s Bier . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 151

§ 48 Vztažné věty . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 152

§ 49 Trpný rod . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 153

Lekce 20 Beruf mit guten Chancen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 157

Kalte Vorspeisen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 158

§ 50 Skloňování přídavných jmen po určitém a neurčitém členu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 158

§ 51 Silná slovesa v perfektu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 160

Lekce 21 Pikante Rindfl eischrouladen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 165

Quarkknödel mit Pfl aumen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 165

Wenigstens etwas . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 165

Zutaten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 166

§ 52 Vyjadřování českého „již ne“ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 167

§ 53 Další silná slovesa v perfektu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 168

Obsah


8 Němčina pro číšníky, kuchaře a gastronomii

Lekce 22 Vom Eisbein bis Sauerbraten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 172

Zubereitungsarten . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 173

§ 54 Zájmenná příslovce ukazovací a tázací . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 173 Lekce 23 Tischreservierung . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 178

Telefonische Bestellung . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 178

Innereien . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 179 § 55 Infi nitiv s zu po podstatných a přídavných jménech a po slovesech . . . . . . . . . . . . . . . . 180

§ 56 Řadové číslovky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 181 Lekce 24 Im Lande des Wiener Schnitzels . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 185 e Geografi e . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 186

§ 57 Zeměpisná jména . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 186 Lekce 25 Winterurlaub . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 192

Liebe Lena! . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 192

Farben . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 193

§ 58 Stupňování příslovcí a přídavných jmen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 194

§ 59 Další silná slovesa v perfektu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 196 Lekce 26 Vegetarische Küche – pro und kontra . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 200

s Gemüse . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 201

§ 60 Budoucí čas . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 202 Lekce 27 Neue Trends in der Gastronomie. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 206

Gastronomische Einrichtungen . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 207

Stručný mluvnický přehled . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 211

Ukázky jídelních lístků . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 223

Obraty ve styku s hostem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 231

Abecední seznam odborných výrazů . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 237

Klíč ke cvičením . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 249

Německo-český slovník . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 267

Obsah


9Němčina pro číšníky, kuchaře a gastronomii

Úvodem

Tato učebnice je určena učebním oborům kuchař a  číšník na středních odborných učilištích. Jejím

cílem je vštípit žákům praktické jazykové dovednosti potřebné ve styku s  hostem a  seznámit je se

základy německé gramatiky.

Obsahuje: 27 lekcí

stručný mluvnický přehled

ukázky jídelních lístků

obraty ve styku s hostem

abecední seznam odborných výrazů

klíč ke cvičením německo-český slovník. Osvědčeným východiskem každé lekce jsou krátké texty – rozhovory, ale i texty popisné či vyprávěcí. Obsahují modelové situace z  praxe číšníka (přijetí hosta, nabídka, objednávka, zúčtování, dotazy hostů na ubytování, pamětihodnosti města a okolí, počasí apod.). Následuje slovníček, na kterýnavazuje partie „Rozšiřujeme si slovní zásobu“, která je v přepracovaném vydání zařazena již od první lekce. Součástí oddílu mluvnice jsou nově poměrně rozsáhlá nácviková cvičení po výkladu každého jevu. Partie cvičení pak obsahuje cvičení komplexní, souborná, zaměřená na nácvik výslovnosti, mluvnických jevů v  jejich propojení, poslechu i  čtení. Převažují cvičení hravá a  zábavná, při nichž žáci doplňují, kombinují a samostatně formulují. Soustavná pozornost je věnována párové práci, aby byli do řešení úkolů zapojeni všichni žáci současně. Nabídka cvičení je velmi pestrá a rozsáhlá, takže si vyučující může podle časových možností a úrovně kurzu vybírat. Doporučujeme věnovat v každém případě pozornost závěrečným „Kontrolním otázkám“. Ty je vhodné stejně jako cvičení „Tažte se a  odpovídejte si navzájem“ nejprve probrat ve dvojicích a  pak pro kontrolu a  pro upevnění slovní zásoby v plénu.

Ve srovnání s předchozími vydáními učebnice byla nově zařazena poslechová cvičení ve formátu MP3, jejichž porozumění se prověřuje a slovní zásoba procvičuje. (Soubory MP3 je možné

stahnout z webových stránek vydavatelství, konkrétně na stránce věnované tomuto titulu.)

Výrazně je posílena interkulturní složka – řada textů informuje o stravovacích návycích, kuchyni

a dalších reáliích německy mluvících zemí a České republiky.

V  souladu s  požadavky u  závěrečných zkoušek je věnována zvýšená pozornost popisu jídel

a  technologickým postupům jejich přípravy. Vzhledem k  potřebám praxe  – porozumět projevu


10 Němčina pro číšníky, kuchaře a gastronomii

zahraničního hosta a  reagovat na jeho přání  – jsou v  každé lekci soustavně procvičovány dva

fonetické jevy, které působí českým mluvčím zvláště potíže. Tato cvičení jsou rovněž nahrána na CD

a je vhodné výslovnost rodilých mluvčí imitovat.

V 1. ročníku doporučujeme probrat 10 lekcí, v 2. a 3. vždy po 8 lekcích.

Učebnice je vedena snahou zaujmout žáky zajímavými texty, aktivizovat je formou párové práce

a zpříjemnit jim hravými cvičeními výuku němčiny co nejvíce. ÚvodemNěmčina pro číšníky, kuchaře a gastronomii Was machen sie? – Was macht Dana? – Sie kocht. – Was kocht sie? – Gulasch, Spagetti und Suppe. – Welche Suppe? – Zwiebelsuppe. – Was bestellen Herr und Frau Schröder? – Herr Schröder bestellt ein Schnitzel und Frau Schröder

ein Käseomelett.

– Und was trinken sie?

– Er trinkt ein Bier und sie eine Cola.

– Und wer ist das?

– Das ist Heidi. Sie ist hübsch, groß und schlank.

– Was macht sie?

– Heidi arbeitet als Kellnerin. Aber jetzt ist sie zu Hause. Sie

lernt Deutsch.

LEKCE 1

aber ale

als jako

arbeiten pracovat

bestellen objednat (si)

s Bier pivo

s Deutsch němčina

e Frau paní

groß velký

s, r Gulasch guláš

s Haus dům

zu Hause doma

r Herr pán

hübsch hezký, pěkný

jetzt teď, nyní

s Käseomelett omeleta se sýrem

e Kellnerin servírka, číšnice

kochen vařit

lernen učit se

machen dělat

schlank štíhlý

s Schnitzel řízek

sein být

sie ona; oni

e Spagẹtti špagety

12

LEKCE 1

Němčina pro číšníky, kuchaře a gastronomii

Rozšiřujeme si slovní zásobu

Grüße, Wünsche Pozdravy, přání

Guten Tag!

Guten Morgen!

Guten Abend!

Gute Nacht!

Herzlich willkommen!

Auf Wiedersehen!

Dobrý den!

Dobré jitro!

Dobrý večer!

Dobrou noc!

Srdečně vás (tě) vítám(e)!

Na shledanou!

Základní pravidla německé výslovnosti

Samohlásky

Píšeme Čteme Příklady

ö výrazně zaokrouhlé e Schröder

ü výrazně zaokrouhlé i hübsch

e dlouhé é se blíží í er, auf Wiedersehen

o dlouhé ó se blíží ú Monika, groß

ä [e] Käse

V němčině se délka neoznačuje čárkou jako v češtině. Samohláska se vyslovuje dlouze předjed

nou souhláskou (er, wir). Dlouze se vyslovují i zdvojené samohlásky (Tee, Paar). Rovněž h, které

se ovšem nevyslovuje, značí délku (sehen, ihr). Dlouhá je i hláska ie [i:] (sie, Bier).

Samohláska je krátká před více souhláskami (bitte, Herr, bestellen). V nepřízvučných slabikách

-el, -er, -en se e nevyslovuje (Zwiebel [cvi:bl], Kellner [keln ], kochen [kochn]).

Dvojhlásky

Píšeme Čteme Příklady

ei, ai [ai] Heidi

eu, äu [oi] Deutsch, Häuser

e Suppe polévka

trinken pít

und a

was co

welche jaká, která

wer kdo

e Zwiebel cibule

LEKCE 1

Němčina pro číšníky, kuchaře a gastronomii

Souhlásky

Píšeme Čteme Příklady

ck [k] Zucker

chs [ks] wechseln

ng [ŋ] lange, bringen

jako v českém banka, Hanka; ne n + g

s na začátku slova a

mezi samohláskami

[z] sie, Vase

ß tzv. escet [s] groß

sch tzv. escéhá [š] Schröder, Sascha, Gulasch

sp, st na začátku slova nebo

kmenové slabiky

[š] Sport, Stadion, bestellen

tsch [č] deutsch, tschechisch

tz [c] Platz

qu [kv] Urquell

v tzv. fau [f] vier

v cizích slovech [v] Villa

w tzv. wé [v] was, wer

z tzv. cet [c] Zucker Souhlásky p, t, k se vyslovují v přízvučné slabice jako p

ch

, t

ch

, k

ch

(Park, Tag, Kellner).

B, d, g je méně znělé než v češtině (Brei, der, gut).

Němčina má dvojí ch (tzv. céhá): Po a, o, u se vyslovuje podobně jako v češtině (machen, kochen),

po e, i, r, l, n a v příponách -chen, -ig se blíží českému [š]: welche, herzlich.

Přízvuk je v němčině mnohem silnější než v češtině a má za následek „polykání“ nepřízvučných

slabik (lernen, arbeiten). Je většinou na první slabice, pouze některé předpony jsou nepřízvučné

(bestellen, empfehlen aj.). Také cizí slova mají často nepravidelný přízvuk, který budeme značit

tečkou pod přízvučnou slabikou (Spagҽtti, Omelҽtt).

Spodoba neznělých souhlásek ke znělým v němčině neexistuje. Vyslovujeme proto was bestellt

sie a ne [vaz], auf Wiedersehen a ne [auvi:dԥze:n] atd.

V otázce zjišťovací (odpověď ano–ne) intonace stoupá (Sehen Sie etwas?), v doplňovací naopak

klesá (Was sehen Sie?).

Trochu moc pravidel najednou? Nevadí, v každé lekci se bude správná výslovnost procvičovat,

abyste ji zvládli i prakticky.


14

LEKCE 1

Němčina pro číšníky, kuchaře a gastronomii

Mluvnice

§ 1 Časování slabých sloves v přítomném čase

kochen – vařit

ich koche

du kochst

er

sie kocht

es

vařím

vaříš

vaří

wir kochen

ihr kocht

sie kochen

Sie kochen

vaříme

vaříte (tykání)

vaří

vaříte (vykání)

arbeiten – pracovat

ich arbeite

du arbeitest

er

sie arbeitet

es

pracuji

pracuješ

pracuje

wir arbeiten

ihr arbeitet

sie arbeiten

Sie arbeiten

pracujeme

pracujete (tykání)

pracují

pracujete (vykání)

Většina německých sloves se časuje podle vzoru kochen. Končí-li jejich kmen na -t nebo -d,

vsouvá se před koncovku pro snažší výslovnost e (du arbeitest, er arbeitet, ihr arbeitet). Těmto

slovesům říkáme slabá. Součástí časovaného slovesa je v  němčině osobní zájmeno, které po

máhá rozlišit slovesné tvary: wir trinken pijeme, sie trinken pijí, er lernt učí se, ihr lernt učíte se.

Nesmíme na ně proto při časování zapomínat.

a) Doplňte správný slovesný tvar:

Ich _____________ Gulasch und Jan _____________ Spagetti. (kochen)

Wir _____________ Kaffee und du _____________ Tee. (trinken)

Roman _____________ Englisch und ich _____________ Deutsch. (lernen)

Ich _____________ als Kellnerin und du _____________ als Sekretärin. (arbeiten)

Frau Schröder _____________ ein Omelett und ich _____________ Spagetti. (bestellen)

b) Přeložte:

vařím polévku – objednává guláš – učíme se německy – pracuje jako servírka – Petra vaří –ob

jednám špagety – Robert pracuje doma – co dělá pan Neumann? – co objedná Thomas?

}

}


15

LEKCE 1

Němčina pro číšníky, kuchaře a gastronomii

§ 2 Otázka doplňovací

Wer trinkt Bier? Kdo pije pivo?

Was kochst du? Co vaříš?

Welche Suppe bestellst du? Jakou polévku objednáš?

Was macht sie? Co dělá?

Otázka doplňovací začíná tázacím slovem (wer, was). Po něm následuje určité sloveso a pak

teprve podmět.

Ptejte se na poslední slovo:

Carola bestellt Risotto. Was bestellt sie?

Sie kochen Zwiebelsuppe. Was ______________________?

Jürgen arbeitet als Kellner. Als was ______________________?

Sabine macht Sport. Was ______________________?

Sie trinken Sekt. Was ______________________?

Frau Hübner bestellt ein* Schnitzel. Was ______________________?

* Postatné jméno má v němčině někdy před sebou neurčitý člen ein, eine, ein. V češtině se buď

nevyjadřuje nebo mu odpovídá, nějaký, nějaké, nějaká, popř. jeden, jedna, jedno.

§ 3 Časování sloves sein a haben v přítomném čase

sein – být

ich bin

du bist

er

sie ist

es

jsem

jsi

je

wir sind

ihr seid

sie sind

Sie sind

jsme

jste (tykání)

jsou

jste (vykání)

haben – mít

ich habe

du hast

er

sie hat

es

mám

máš

wir haben

ihr habt

sie haben

Sie haben

máme

máte (tykání)

mají

máte (vykání)

}

}


16

LEKCE 1

Němčina pro číšníky, kuchaře a gastronomii

Doplňte:

a) správný tvar slovesa sein:

Wer ___________ der Herr? Das ___________ Herr Schneider. Jana und Anne ___________ jetzt

zu Hause. Ich ___________ Jakub und das ___________ Heidi und Sabine. Du ___________ groß

und schlank. Ich ___________ Kellnerin und Rolf ___________ Koch. Und was ___________ ihr?

b) správný tvar slovesa haben:

Wa s ___________ du, Kathrin? Ich ___________ ein Bier. Und was ___________ Sie, HerrRichter? ___________ ihr Gulasch oder ein Schnitzel? Ich ___________ Kakao, du ___________ Te e

und er ___________ Capuccino. Wir ___________ jetzt Sport und Sybille ___________ Ballett.

§ 4 Vykání

Was machen Sie, Herr Schröder? Co děláte, pane Schröder?

Was trinken Sie, Herr und Frau Hoffmann? Co pijete (budete pít), pane Hoffmanne a paní

Hoffmannová?

Při vykání jedné i více osobám užíváme v němčině zájmeno Sie – vy. Tykáme-li více osobám,

užijeme tvaru ihr macht děláte, ihr trinkt pijete.

Všimněte si, že má v němčině mužské i ženské příjmení stejný tvar:

Herr Hoffmann pan Hoffmann, Frau Hoffmann paní Hoffmannová.

a) Nahraďte tykání vykáním:

Was bestellst du? – Was bestellen Sie?

Was trinkst du? Als was arbeitest du? Was macht ihr? Was lernt ihr? Wer bist du? Was kocht ihr?

b) Zeptejte se pana Schmidta a odpovězte. Pracujte ve dvojicích:

Co objednáte? Co pijete? Jako co pracujete? Co vaříte?


17

LEKCE 1

Němčina pro číšníky, kuchaře a gastronomii

Cvičení 1. Vyslovujte správně -el, -er, -en:

Guten Morgen! ... Was machen wir jetzt? ... Was trinken Sie? ... Was bestellen wir? ... Sie kochen

Zwiebelsuppe. ... Sie arbeiten zu Hause. ... 2. Vyslovujte p, t, k s přídechem:

Peter und Paul. ... Karin kocht. ... Sie bestellen Tee und Kaffee. ... Guten Tag, Thomas! ... Thea ist

Kellnerin. ... Willkommen, Karl! ... 3. Odpovězte podle nápovědy:

Wer kocht Gulasch? Ich _________________. – Ich koche Gulasch.

Wer bestellt ein Schnitzel? Ich _________________.

Wer trinkt Kaffee? Du _________________.

Wer macht Salat? Wir _________________.

Wer arbeitet als Kellner? Herr Huber _________________.

Wer lernt Deutsch? Ihr _________________.

Wer ist zu Hause? Claudia _________________.

Wer hat ein Auto? Ihr _________________.

Wer ist hübsch? Jana und Eva _________________.

Wer hat jetzt Sport? Wir _________________.

Wer hat ein Foto? Ich _________________.

Wer bestellt eine Cola? Du _________________.

18

LEKCE 1

Němčina pro číšníky, kuchaře a gastronomii

4. Doplňte vhodné sloveso ve správném tvaru:

trinken

sein

machen

kochen

sein

arbeiten

kochen

bestellen

lernen

sein

sein

sein

Als was _______________ Jitka? Sie ______________ Kellnerin. Ich _____________ Koch. Ich

_____________ Gulasch. Herr Tauchmann ______________ ein Schnitzel und Frau Tauch

mann ein Omelett. Sie ______________ Bier und Tonic. Und wer ______________ das? Das

_____________ Max und Frank. Sie _____________ Gulaschsuppe. Was _____________An

gela jetzt? Sie _____________ zu Hause und _____________ Deutsch.

5. Ptejte se a odpovídejte si německy. Pracujte ve dvojicích:

Co teď děláš? ___________________________.

Co vaříš? ___________________________.

Co piješ? ___________________________.

Co objednáme? ___________________________.

Co objednáte vy? ___________________________.

Co dělá Hana doma? ___________________________.

Jakou polévku uvaříme? ___________________________.

Kdo má teď sport? ___________________________.

Co uděláme nyní? ___________________________.

6. Co znamenají tato slova česky?

r Aspik _______________

s Kotelett _______________

r Hummer _______________

r Spinat _______________

e Ananas _______________

r Kaviar _______________

e Makrele _______________

e Schnecke _______________

e Zitrone _______________

e Melone _______________

e Nocken _______________

e Brokkoli _______________

r Paprika _______________

r Grog _______________

e Banane _______________

19

LEKCE 1

Němčina pro číšníky, kuchaře a gastronomii

7. Popřejte německy dobrý den, dobré ráno, dobrou noc, dobrý večer, přivítejte a rozlučte se.

8. Poslechněte si.

– Hallo, Rita, hier

1

David. Wo

2

bist du jetzt?

– Ich bin zu Hause.

– Und was machst du?

– Ich koche.

– Was kochst du denn?

– Suppe.

– Welche Suppe?

– Gulaschsuppe.

– Und noch etwas

3

?

– Ja, Risotto.

– Hm ... dann guten Appetit

4

, Rita!

1

tady

2

kde

3

ještě něco

4

dobrou chuť

Co je uvedeno v rozhovoru a co ne?

Ja Nein

Rita ist zu Hause.

Sie lernt.

Sie kocht Zwiebelsuppe.

Sie macht Risotto.

David trinkt Bier.

_____

_____

_____

_____

_____

_____

_____

_____

_____

_____

9. Kontrolní otázky:

1 Was macht Dana?

2 Was kocht sie?

3 Welche Suppe kocht sie?

4 Was bestellen Herr und Frau Schröder?

5 Was trinken sie?

6 Als was arbeitet Heidi?

7 Wo ist sie jetzt?

8 Was macht sie?

20

LEKCE 1

Němčina pro číšníky, kuchaře a gastronomii

9 Wie (jaká) ist sie?

10 Was machen Sie jetzt?

Casino

Pizzeria

Café

Hotel

Bar

Motel

Disko

Restaurant

Vyslovujeme: [ba:], [kafҽ:], [kazӏ:no], [hotҽl], [picerӏ:a], [restorҥŋ]



       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist