načítání...
menu
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Moje první opravdová kuchařka – Ája Drahokoupilová

Moje první opravdová kuchařka

Elektronická kniha: Moje první opravdová kuchařka
Autor: Ája Drahokoupilová

Kniha receptů patnáctileté kuchařky na přípravu jednoduchých jídel s velmi podrobnými návody. Předpisy jsou řazeny podle jednotlivých měsíců v roce a doplněny dobou přípravy. ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  407
+
-
13,6
bo za nákup

ukázka z knihy ukázka

Titul je dostupný ve formě:
elektronická forma ELEKTRONICKÁ
KNIHA

hodnoceni - 83.2%hodnoceni - 83.2%hodnoceni - 83.2%hodnoceni - 83.2%hodnoceni - 83.2% 100%   celkové hodnocení
3 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Grada
Dostupné formáty
ke stažení:
PDF
Zabezpečení proti tisku a kopírování: ano
Médium: e-book
Rok vydání: 2019
Počet stran: 400
Rozměr: 22 cm
Úprava: ilustrace (převážně barevné)
Vydání: Vydání 1.
Skupina třídění: Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla
Literatura pro děti a mládež (naučná)
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
ISBN: 978-80-271-2196-0
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Kniha receptů patnáctileté kuchařky na přípravu jednoduchých jídel s velmi podrobnými návody. Předpisy jsou řazeny podle jednotlivých měsíců v roce a doplněny dobou přípravy.

Popis nakladatele

Ája Drahokoupilová je patnáctiletá nadšená kuchařka, která se v kuchyni pohybuje opravdu od dětství. Začínala tím, že si jako malá hrála s vařečkami, miskami a hrnci, a jak rostla, pletla se mámě do vaření víc a víc. Ve třech letech pomáhala obalovat řízky, v první třídě upekla svoji první bábovku a v jedenácti vařila s kuchařkou Ditou Pecháčkovou v jejím magazínu. „Zjistila jsem, že spousta holek a kluků se vaření a pečení bojí, a tak s ním radši ani nezačnou. Ale to je velká škoda! Ukážu vám, že na tom není nic složitého. Chce to jen zahodit strach a obavy a pustit se do toho. Díky téhle kuchařce, sestavené speciálně pro ty, kteří s vařením a pečením začínají, se z vás stane král nebo královna kuchyně! Začneme od takových základů, jako jsou míchaná vajíčka, pomazánky a těstoviny, přejdeme k polévkám, sladkým dezertům nebo zapečeným jídlům a nakonec díky názorným fotopostupům krok za krokem zvládnete připravit i boloňskou omáčku, vlastní pizzu nebo celé menu na narozeninovou oslavu. A jako třešnička na dortu vás čeká i speciální recept s Ditou P. Takže s chutí do toho!“

Předmětná hesla
Zařazeno v kategoriích
Ája Drahokoupilová - další tituly autora:
Moje první opravdová kuchařka Moje první opravdová kuchařka
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Ája Drahokoupilová

PRVNÍ OPR AV DOVÁ

KUCHAŘKA

Moje



Ája Drahokoupilová

PRVNÍ OPR AV DOVÁ

KUCHAŘKA

Moje


Ája Drahokoupilová PRVNÍ OPRAVDOVÁ KUCHAŘKA Vydala Grada Publishing, a.s. U Průhonu 22, 170 00 Praha 7 tel.: +420 234 264 401, fax: +420 234 264 400 www.grada.cz jako svou 7412. publikaci Ilustrace Iva Gecková Odpovědná redaktorka Jana Novotná Sazba a zlom Antonín Plicka Zpracování obálky Antonín Plicka Počet stran 400 Vydání 1., 2019 Vytisklo TISK CENTRUM, s.r.o., Moravany © Grada Publishing, a.s., 2019 Cover Photo © Petr Pavlíček ISBN 978-80-271-1188-6 (pdf ) ISBN 978-80-271-2196-0 (print)

Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy

Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena v papírové, elektronické či jiné podobě

bez předchozího písemného souhlasu nakladatele. Neoprávněné užití této knihy bude trestně stíháno.

Moje


Obsah

Pár slov na úvod 6

Pár slov ke kuchařce 9

Tak tohle jsme my 11

LEDEN 13

ÚNOR 41

BŘEZEN 69

DUBEN 97

KVĚTEN 123

ČERVEN 157

ČERVENEC 189

SRPEN 221

ZÁŘÍ 251

ŘÍJEN 283

LISTOPAD 317

PROSINEC 355

Jahodový trifle Dity P. 385

Tipy a triky 388

Poděkování 397

Abecední seznam receptů 399


6

Pár slov na úvod

Holky, kluci a vůbec všichni, kdo začínáte s vařením,

ráda bych vám s pomocí téhle kuchařky usnadnila začátky v kuchyni

a ukázala vám, že vaření a pečení je zábava a není vůbec složité, nudné

nebo namáhavé. A taky že i vy si dokážete upéct štrúdl, udělat sushi

nebo zavařit meruňkový džem.

Když jsem přemýšlela, pro koho bude moje kuchařka určená, mojí první

myšlenkou bylo – přece pro holky a kluky, kteří začínají vařit! Pro mě je

vaření součástí každodenního života, ale chápu, že ne všichni to mají

stejně. Jenže pak mi řekl jeden dospělý: „Já umím akorát míchaná vajíčka,

takže si tu tvoji kuchařku taky koupím!“ A tak mi bylo jasné, že by to

měla být kniha pro VŠECHNY, kteří s vařením začínají, a je jedno,

jestli jim je deset, čtrnáct nebo třicet.

Možná si říkáte: „Proč bych se měl/a učit vařit?“ Jasně, je jednoduché

zvednout telefon a objednat si pizzu, kterou nám dovezou až pod nos.

Jasně, je jednoduché říct mamce: „Mám hlad, co bude k jídlu?“ Ale mezi

námi – dováženou pizzu nejde jíst věčně, a ruku na srdce, není divné

si třeba v patnácti nechat od rodičů mazat chleba? Není lepší pustit se

do toho sám, dokázat, že něco umím, a získat sebejistotu v tak důležité

a zajímavé oblasti, jako je vaření a pečení? Jíst musíme přece celý život,

a co se naučíme, to už nezapomeneme. 


7

Recepty v mojí kuchařce jsou jednoduché, pokud dodržíte uvedený postup, všechno by se mělo povést na jedničku (nebo přinejhorším na dvojku ). Navíc na použitých surovinách není nic zvláštního, většinu z nich míváte určitě běžně doma. A když ne, není problém je sehnat. Všechna jídla jsem osobně vyzkoušela na svojí rodině, takže pokud u receptu neuvádím něco jiného, vystačí vám množství surovin na pět porcí. U receptů navíc najdete taky dobu přípravy – nejrychlejší jídla budete mít hotová do půlhodinky, ta o chlup těžší do hodinky a na některé pracnější pokrmy budete potřebovat přes hodinu času. Dobu přípravy najdete hned na začátku receptu a poznáte ji podle následujících značek:

30

J ídlo bude hotové do 30 minut

60

J ídlo bude hotové maximálně do 60 minut

60+

J ídlo bude hotové za 60 minut a víc

8

Než se pustíme do vaření, mám pro vás ještě pár rad, aby všechno klaplo:

S nažte se vařit co nejčastěji. Nejlepší je udělat si v kuchyni něco každý den, nebo alespoň obden.

Pro začátek si můžete vzít na starost jen škrábání brambor nebo krájení zeleniny na salát a nechat vařit

mamku a postupně si budete přibírat víc a víc činností. Uvidíte, že časem si budete ve všem jistější.

Z ačněte tím nejjednodušším – například pomazánkami, kdy jen v míse smícháte několik surovin.

Doporučuju třeba tuňákovou (Září, str. 253) nebo vajíčkovou pomazánku (Březen, str. 93). Dalším

krokem pak může být nepečený piškotový dort s broskvemi (Srpen, str. 235), litý perník na plech

(Únor, str. 43) nebo boloňská omáčka (Březen, str. 86). Jakmile tohle zvládnete, nabydete jistoty,

že dokážete uživit celou rodinu, to mi věřte.

P okud děláte recept poprvé, držte se předepsaného postupu, experimentovat můžete později.

P ište si k receptům vlastní poznámky. Pokud je na vás jídlo třeba moc sladké, napište si vedle: „Moc sladké,

nedávat 5 lžic cukru, ale jen 3!“ Já to tak dělám a pomáhá mi to, protože do doby, než vařím recept znovu,

většinou všechny svoje postřehy úspěšně zapomenu.

Z ačněte pomáhat rodičům s nákupy a choďte nakupovat i sami. Zjistíte, že existuje několik druhů

brambor, že čočka není jen hnědá, ale taky červená, černá nebo zelená, že mouka není jen hladká, hrubá

a polohrubá, ale i celozrnná, žitná nebo špaldová... A až nastane ten okamžik, kdy vám při pohledu

na nějakou surovinu v obchodě naskočí v hlavě jídlo, které by se z ní dalo uvařit, můžete se už počítat

mezi opravdové kuchaře.

A hlavně: NIČEHO SE NEBOJTE! Je to přece jenom vaření, nejde o život (hlady neumřete,

rohlík si dokážete namazat vždycky).  Pár slov ke kuchařce

Kniha je rozdělená do 12 kapitol podle měsíců v roce. V každém měsíci najdete recept na hlavní jídlo,

něco sladkého a doplňující recepty ze sezónních surovin.

V každé kapitole jsem pro vás připravila Školu vaření, ve které se podle fotopostupu naučíte připravit

složitější recept.

U každého měsíce je pak ještě něco navíc – třeba narozeninové menu, vánoční cukroví, jedlé dárky

nebo tipy na piknik v přírodě.

V kuchařce se taky seznámíte podrobněji s některými základními potravinami, dozvíte se o nich

spoustu zajímavostí a naučíte se základní tipy a triky ze světa vaření.

A jako třešnička na dortu vás čeká i speciální recept, který jsem pro vás připravila se známou kuchařkou

Ditou P.

Tahle knížka se jmenuje Moje první opravdová kuchařka a přesně taková i je. Sestavila jsem si ji sama a i fotky jsem si fotila sama. Není dokonalá, ale v tom je právě její kouzlo. Někdy totiž může být dokonalé i to, co je nedokonalé! Takže když lehce připálíte koláč nebo se vám nepodaří výstavně ozdobit vánoční perníčky, nezoufejte. Je to vaše dílo a nikdo jiný by to neudělal tak jako vy... Držím vám palce! 

11

Tak tohle jsme my

Je nás celkem pět, ale když počítám i kočku a psa, už je nás sedm. Vařit pro takovou bandu není nikdy nuda

a rozhodně to může být pořádná legrace, jak se dozvíte na dalších stránkách. 

Táta Michal se rád dobře nají a dokáže vykouzlit velké dobroty ze zdánlivě obyčejných surovin.

Když vaří, máme sice plný dřez nádobí, ale na plotně plné hrnce dobrého jídla. Má rád červené víno,

hovězí po burgundsku a mléčnou čokoládu. Nechutná mu koprovka.

Máma Iva stíhá spoustu věcí, o všechny se stará, skvěle vaří, peče a píše knížky pro děti. Má ráda palačinky,

chleba s pořádnou vrstvou másla a nikdy by nesnědla tlačenku.

Brácha Adam cvičí taekwondo a v jednom kuse jí. Libuje si v takových kombinacích, jako je třeba houska

s máslem a džemem, k tomu pizza, pár plátků šunky a kakao.

Ségra Adélka je smíšek rodiny a velký jedlík. Pokaždé když dojí, přijde za pět minut do kuchyně se slovy:

„Mám hlad, prosím, dejte mi najíst, přece byste mě nenechali umřít hlady!“ Kromě cukety a brokolice jí

úplně všechno.

Já Ája nejraději vařím, peču a hlavně jím. Taky ráda spím – pokud to jde, tak klidně do oběda. 

Neodolám čokoládě, parmazánu a marshmallows.

Pikola je šestiletá fenka, pro kterou jsme si jeli 150 kilometrů daleko a přivezli jsme s ní i pořádný náklad

blech. Má ráda granule a maso jako každý pes, ale navíc miluje okurku, jablka a vejce natvrdo.

Clooney je naše kočka, co neustále něco ničí svými drápy, miluje vyhřívání na sluníčku a kapsičky pro kočky.

Jo a taky žampiony a vajíčka.

LEDEN

Leden, to je pro mě peklo. Myslím tím peklo ve škole –

samé zkoušení, písemky a známky, známky, známky!

Mám pocit, že v lednu nedělám nic jiného, než že

se učím. Ale abych měla na to učení hodně síly a energie,

je potřeba dobré a kvalitní jídlo. V tomhle se teda

neošidím, to ne. Takže slaďoučké lívance s ovocem,

šťavnaté masové kuličky nebo křupavé domácí hranolky

jsou ta pravá jídla pro tenhle měsíc!  Nezapomenu na to, jak máma čekala moji malou ségru, měla různé „chutě“ a jednou v noci se rozhodla usmažit si lívance. Já jsem se vzbudila, pomohla jí ušlehat šlehačku a přesně ve dvě hodiny v noci jsme zasedly ke stolu a pustily se do té hostiny. Dodnes mě někdy uprostřed noci popadne chuť na lívance. Ne, nejdu je hned smažit, ale ráno vstanu dřív, udělám si těsto a vytáhnu pánvičku. Musím ale počítat s tím, že vůně vyláká z postelí i ostatní členy rodiny, takže těsto dělám rovnou z dvojnásobné dávky...  Co budu potřebovat: • na lívance

200 g hladké mouky

2 lžičky kypřicího prášku

špetku soli

1 vanilkový cukr

2 menší vejce

300 ml plnotučného mléka

1 lžíci másla

máslo nebo slunečnicový olej na smažení

• na dozdobení

řecký jogurt, zakysanou smetanu, datlový

nebo javorový sirup, ořechy a ovoce

Rychlé lívance

30

Ještě si připravím:

větší pánev

+


16

N ejdřív promíchám v míse odváženou mouku, kypřicí prášek, špetku soli

a vanilkový cukr.

Mléko naliju do plecháčku, přidám do něj lžíci másla a mírně je zahřeju na sporáku,

aby se máslo rozpustilo.

Do mistič ky rozklepnu vajíčka, rozšlehám je vidličkou a přiliju k nim vlažné mléko

s máslem. Pak všechno promíchám.

Do mísy s moukou postupně vlévám tekutou směs z mléka, másla a vajíček.

Míchám rychle, aby se netvořily hrudky, a nepřestávám, dokud nevytvořím husté těsto.

N a větší pánvi si rozehřeju oříšek másla (to je asi tolik, kolik naberu na lžičku od čaje)

nebo kapku oleje, naběračkou na pánev nalévám lívancové těsto a tvořím malé lívanečky.

Vůbec nevadí, když nemají zrovna ideální kulatý tvar.

Jak na to:


17

Z těsta na pánvi začnou postupně utíkat bublinky – je vidět, jak se v něm tvoří dírky

a pracuje kypřicí prášek. Když už jsou okraje lívanečků nahnědlé a povrch hodně

„dírkovaný“ od bublinek, lívanečky opatrně podeberu dřevěnou obracečkou, otočím

je na druhou stranu a nechám je krátce opéct. Stačí tak jedna minuta, pak už lívance

přendám z pánve na talíř. Pánev potom opět potřu máslem nebo olejem a postup

opakuju, dokud nespotřebuju všechno těsto.

Hoto vé lívance nechávám na velkém talíři, odkud si každý bere, kolik chce. Navrch si

dáváme kopeček zakysané smetany nebo hustého jogurtu, poléváme je javorovým

nebo datlovým sirupem a posypáváme ořechy nebo borůvkami.

Na lívance je moc dobrý

taky borůvkový sirup.

TIP



19

Masové kuličky jsem se naučila jíst v obchodě IKEA. Není týden, aby je na mě brácha neloudil, takže občas podlehnu jeho škemrání a kuličky udělám. Pamatuju si, že jednou jsem takhle smažila 56 kuliček! Ale nebojte, dávka, kterou uvádím v tomhle receptu, k vám bude trochu milosrdnější – stačí zhruba na 30 kusů, záleží ale na tom, jak velké budete kuličky dělat. Co budu potřebovat: 500 g libového mletého masa (½ hovězího a ½ vepřového) 1 vejce (prošlehané) 1 menší cibulku strouhanku podle potřeby sůl, mletý pepř přibližně 3 lžíce bílého vína (nemusí být) 1 polévkovou lžíci sekané petrželky olej na smažení

Masové kuličky

Ještě si připravím:

pánev s vyšším okrajem

60


20

V ětší tácek si posypu strouhankou a další část strouhanky si odsypu do hlubokého talíře.

V misce smíchám maso, vejce, najemno nasekanou cibulku (postup najdete v kapitole

Tipy a triky, str. 388), sůl, mletý pepř, sekanou petrželku a případně bílé víno. Přidávám

podle potřeby strouhanku, cílem je směs trochu zahustit, ne udělat hustou hmotu,

takže se strouhankou opatrně! Nejlepší je, když vám ji přisypává někdo jiný, protože

vy budete mít ruce od masové směsi.

R ukou odebírám masovou směs a v dlaních z ní válím malé kuličky, které na závěr

lehce obalím ve strouhance na hlubokém talíři a postupně je skládám na tácek.

N a pánev s vyšším okrajem naliju olej tak, aby jím byl povrch pánve celý pokrytý,

a pánev zahřeju. Doprostřed nasypu trochu strouhanky, a když mi kolem ní

začnou tančit malé bublinky, přišel ten pravý okamžik vložit do pánve taky kuličky.

Pozor, olej může prskat, takže se nenaklánějte přímo nad pánev, aby vám nevystříkl

do obličeje!

K uličky smažím do zlatohnědé barvy, přibližně po minutě je pomocí obracečky nebo

dvou vidliček otočím a smažím je z jiné strany. Anebo pánví lehce zatřesu, aby se

překulily na jinou stranu. Chce to trochu odhad a grif. Kuličky se nesnažte usmažit

všechny v jedné jediné dávce, lepší je množství rozdělit na třetiny či čtvrtiny, aby se

kuličky dobře obracely a nepřipálily se – velké množství byste nestíhali otáčet.

Jak na to:




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz – online prodej | ABZ Knihy, a.s.