

Elektronická kniha:
Moderní kuchyně
Autor:
Alena Řezníčková
Nakladatelství: | » Grada |
Dostupné formáty ke stažení: | |
Zabezpečení proti tisku a kopírování: | ano |
Médium: | e-book |
Rok vydání: | 2003 |
Počet stran: | 82 |
Rozměr: | 21 cm |
Úprava: | 12 stran barevné obrazové přílohy: ilustrace (některé barevné) |
Vydání: | 1. vyd. |
Skupina třídění: | Byt. Místnosti. Vybavení bytu |
Jazyk: | česky |
ADOBE DRM: | bez |
Nakladatelské údaje: | Praha, Grada, 2003 |
ISBN: | 80-247-0638-5 |
Ukázka: | » zobrazit ukázku |
Autorka přibližuje současné architektonické novinky, ať už se jedná o dispoziční řešení, využívání progresivních materiálů (pracovní desky), uspořádání a využívání úložných prostor (plnovýsuvy) nebo nezbytné kuchyňské spotřebiče (chladničky, myčky, varné desky, sporáky, digestoře, mikrovlnné trouby). Problematiku posuzuje i z hledisku ergonomie. Stručný a výstižný text je doplněn i instalačními nákresy. C2b2 Věcná příručka představuje nejnovější trendy ve výbavě a zařízení kuchyní spolu s cennými konkrétními radami k používaným materiálům a moderním spotřebičům.
„Zlepšily se dispozice kuchyní, preferuje se jiný vzhled dvířek, zvýšily se nároky na spotřebiče. Módní je spojení kuchyně s dalším obytným prostorem, ustoupil zájem o rustikální a jinak zdobná provedení dvířek, svůj boom prožívá naopak čistý, jednoduchý vzhled zaručující nadčasovost nábytku…“ To všechno jsou důvody, které vedly autorku k sepsání této publikace určené každému, kdo se rozhodl rekonstruovat starší kuchyň nebo kdo zařizuje kuchyň novou.
Katalog předmětový > K > Kuchyně
Elektronické knihy > Naučná a odborná literatura
Katalog vybraných autorů > Ř > Řezníčková – Alena Řezníčková
Katalog nakladatelství > G > Grada
Moderní
kuchyně © CopyrightModerní kuchyně Obsah Úvod ............................................................................. 7
1. Trendy v zařizování nových kuchyní ................................. 9
1.1 Co se změnilo ................................................................... 13
1.2 Volba materiálu ................................................................ 14
1.3 Soft, nebo post? ............................................................... 15
1.4 Nové materiály, spotřebiče i možnosti .......................... 16
2. Uspořádání kuchyně .................................................. 17
2.1 Bezpečnost v kuchyni ..................................................... 21
2.2 Kuchyňský nábytek ......................................................... 24
2.3 Skřínkový nábytek .......................................................... 25
2.4 Kuchyň v obývacím pokoji ............................................. 26
2.5 Kuchyň pro každého ....................................................... 28
3. Dřezy a pracovní desky, drtiče ..................................... 31
3.1 Co by měl dřez splňovat .................................................. 31
3.1.1 Velikost dřezu ........................................................ 31
3.1.2 Materiály dřezů a pracovních desek .................... 32
3.1.3 Umístění dřezu ...................................................... 36
3.1.4 Pozor na montáž .................................................... 37
3.2 Drtiče odpadků ................................................................ 38
4. Kuchyňské spotřebiče ................................................. 39
4.1 Digestoře .......................................................................... 40
4.1.1 Typy digestoří ......................................................... 41
4.1.2 Řešení pro nepřátele hluku .................................. 45
6 Moderní kuchyně
4.2 Myčky nádobí ................................................................... 45
4.2.1 Typy myček ............................................................ 46
4.2.2 Myčka šetří peníze ................................................ 48
4.2.3 Pozor na hluk ........................................................ 50
4.2.4 Stop vodě ............................................................... 50
4.2.5 Proč potřebujeme sůl ............................................ 51
4.2.6 Čistota v myčce ..................................................... 52
4.3 Chladničky a kombinované chladničky ........................ 53
4.3.1 Jakou chladničku zvolit ........................................ 54
4.3.2 Co všechno v chladničkách najdeme .................. 56
4.3.3 Kam s chladničkou ............................................... 57
4.4 Varné desky a sporáky .................................................... 58
4.4.1 Plyn, nebo elektřina? ............................................ 59
4.4.2 Varné desky ............................................................ 61
4.4.3 Indukční deska ...................................................... 64
4.4.4 Sporáky .................................................................. 64
4.4.5 Elektrické trouby ................................................... 65
4.4.6 Mikrovlnné trouby ................................................ 67
5. Kuchyně pro labužníky ............................................... 69
5.1 Technika s novými možnostmi ...................................... 69
5.2 Víno v kuchyni ................................................................. 71
5.3 Vzhůru k baru .................................................................. 72
6. Stolování a další zajímavosti ........................................ 74
6.1 Stoly a židle ...................................................................... 74
6.2 Prostor pro ukládání nádobí .......................................... 76
6.3 Textil v kuchyni a jídelně ................................................ 78
6.4 Osvětlení ........................................................................... 79
Literatura .................................................................... 80
Rejstřík ....................................................................... 81
ÚVOD
7Moderní kuchyně
Úvod
Změnily se u nás kuchyně za posledních deset let? Určitě ano. Od
borníci tvrdí, že hned v několika směrech – zlepšily se dispozice,
preferuje se jiný vzhled dvířek, zvýšily se nároky na spotřebiče.
Módní je spojení kuchyně s dalším obytným prostorem, ustoupil
zájem o rustikální a jinak zdobná provedení dvířek, svůj boom
prožívá naopak čistý, jednoduchý vzhled zaručující nadčasovost
nábytku. Samostatně stojící spotřebiče nahrazují vestavné, bílý
smalt vystřídal nerez a hliník.
K „módním vlnám“, které odešly stejně rychle jako přišly, patří
například barevné spotřebiče. Úžasné zelené, žluté či modré elek
trické trouby (tedy jejich čelní dvířka), mikrovlnné trouby, ale také
skleněné desky plynových varných desek – to vše neodvál čas, ale
nezájem opatrných zákazníků. Zatímco na veletrzích tyto novinky
lidé obdivovali, v prodejnách byl zájem minimální, a to nejen u nás.
A tak se potichu vytrácejí z výrobních programů.
Změnily se však i detaily. Například z malých úchytek knofl íko
vého tvaru se stala téměř důstojná, byť až puristicky čistá kovová
madla.
Buďme ale upřímní, nová podoba kuchyní je typická zejména pro
velká města. Tady i poměrně konzervativní český zákazník přistou
pil na světový trend. Ten dává přednost co nejjednodušší podobě
čelních ploch, upřednostňuje komínové digestoře, atraktivně řeše
né dřezy i robustní pracovní desky, jež se někdy v případě použití
přírodního kamene šplhají až k 8 cm (běžná tloušťka je kolem
4 cm). A proč tento rozdíl existuje? Vyšší průměrné příjmy v ně
kterých městech i množství kuchyňských studií, která předvádějí
poslední novinky, samozřejmě ovlivňují náročnost spotřebitelů. Je
však důležité, aby si i ti, kdo mají k dispozici jen omezené fi nanční
prostředky, vybrali z nových trendů to, co jim usnadní práci, zkrátí
ÚVOD
8 Moderní kuchyně
čas při vaření i mytí nádobí a také zvýší pohodlí a bezpečnost v ku
chyni. Velmi podstatný je výběr vhodných spotřebičů. Ušetřit dva
či tř i tisíce tí m, že si poř ídí me ch ladničk u s energetickou spotřebou
v kategorii „C“ místo v „A“, znamená zaplatit každý rok třeba o dva
až čtyři tisíce víc za elektrický proud. A za deset let?! Čím méně
máme peněz k dispozici, tím více si musíme všímat údajů o spo
třebě – a počítat. Přesně podle starého hesla „nejsem tak bohatý,
abych si kupoval levné věci“.
TRENDY V ZAŘIZOVÁNÍ NOVÝCH KUCHYNÍ
9Moderní kuchyně
1. Trendy v zařizování
nových kuchyní
Co je typické pro nové kuchyně: • jednoduchá provedení dvířek • omezení počtu horních skřínek • světlé barvy • vestavné spotřebiče • zásuvkové skřínky s takzvanými plnovýsuvy • kvalitní pracovní desky • rozdílné výšky pracovních ploch • nové materiály používané na obklad mezi spodními a horními
skřínkami • závěsné kovové programy • důraz na dřezy • pečicí trouby umístěné do výšky očí, nejlépe do takzvaného
technického bloku • potravinové skříně vybavené regálovými výsuvy s kovovým
rámem • odpadkové koše na tříděný odpad umístěné ve skřínkách Čím jednodušší dvířka, tím lepší. To je vidět v každém kuchyňském studiu, pokud není právě zaměřené na rustikální nábytek. Změnila se také preference barev. Dříve dominující bílé kuchyně nahradila zejména světlá provedení z buku či olše (výběr dýh je však mnohem širší, nechybí jabloň, smrk, třešeň či javor a další), jež lze doplnit jemnými pastelovými barvami (vanilka, různé odstíny modré či zelené). Zahraniční veletrhy nábytku nabídly v poslední době také výrazné zastoupení modré barvy i celou škálu béžových a okrových odstínů přecházejících až do šedé.
TRENDY V ZAŘIZOVÁNÍ NOVÝCH KUCHYNÍ
10 Moderní kuchyně
Typické je „prosvětlení“ horní části sestav. To znamená méně skří
nek, zato větší využití otevřených polic či alespoň typy s prosklenou
čelní plochou. Skřínky s klasickým otvíráním a výškou 58 či 88 cm
(to bývaly nejčastější velikosti) nahrazují elementy s výškou pouze
30 nebo 42 cm. Dvířka mívají často podobu klopen, které se na
začátku vaření zdvihnou nahoru a zavírají se teprve po skončení
přípravy jídla. Výhody? Žádné nežádoucí stopy otisků po mouce,
těstu či jiných stopách po vaření, které v kulinářském spěchu
zanechávají prsty kuchařek, neboli nábytek zůstává čistý. K tomu
je třeba připočíst urychlení práce – všechno máme hned po ruce.
A také žádné boule a šrámy, protože do zdvižených dvířek těžko
někdo vrazí čelem.
Klopny bývají prosklené, mohou se umístit i dvě nad sebe, ale pozor!
Dosáhneme pak do horních polic? Je třeba si uvědomit, že pro poho
dl né uk ládání a v yjí mání nádobí se dopor učuje mít poslední pol ici ve
výšce 185 cm. Basketbalisté si sice mohou dopřát nábytek poněkud
vyšší, ale běžná populace by se tímto doporučením řídit měla.
Obr. 1, 2 Klopny, posuvná dvířka či tzv. křídla zvyšují bezpečnost v kuchyni
Poslední police
u horních skřínek má
být ve výšce 185 cm!
TRENDY V ZAŘIZOVÁNÍ NOVÝCH KUCHYNÍ
11Moderní kuchyně
Obdobné pohodlí neboli volný přístup nabízejí žaluziová dvířka,
jejichž čelní plochu tvoří „nerezové“ lamely korespondující se vzhle
dem spotřebičů, zejména elektrických a mikrovlnných trub. Nejde
však o nerez, žaluzie jsou vyrobeny z plastické hmoty ABS – akrylo
nitrilbutadienstyrenu – extruzí. Dekor, v tomto případě tedy nerez,
se pak pomocí tepla přenáší na nosný profi l, který se nakonec upraví
lakováním. Tak se vytvoří potřebný ochranný fi lm. Žaluzie z plas
tu jsou zárukou, že se ve vlhkém prostředí, v kuchyni tak častém,
nebudou nijak deformovat. To o dřevěných žaluziích samozřejmě
tvrdit nelze.
Hlavně u architektů navrhujících kuchyňské sestavy bývají oblíbené
skřínky, jejichž žaluzie sahají až k pracovní ploše. Tak se za nimi
mohou skrýt malé domácí spotřebiče, třeba mixery, kávovary či
toastery, takže je není třeba vůbec uklízet. Jsou připraveny k oka
mžitému použití, stačí jen povytáhnout žaluzii jako roletu u malého
obchůdku. Elektrická zásuvka pak může být přímo uvnitř skřínky.
Jinak se však úložné prostory z horních skřínek výrazně přesouvají
do spodních. A to i díky využívání zásuvkových skřínek se šířkou
60, 80, 90 i 120 cm, které jsou vybaveny takzvanými plnovýsuvy.
Zásuvku díky nim zcela vysuneme a máme ihned skvělý přehled
o všem, co je zde uloženo.
Svým způsobem jsou proto úžasné i potravinové skříně vybavené
výsuvnými regály s kovovými rámy. Po vyjetí regálu okamžitě víme,
co ve spíži chybí.
Našemu pohodlí slouží i vestavné spotřebiče. Varné desky, myčky,
ale také mikrovlnné trouby nebo chladničky – to vše se zabudo
vává do odpovídajících skřínek tak, aby byly vyloučeny všechny
nežádoucí spáry, v nichž s takovou chutí mizí vše, od malých
kávových lžiček až po nešťastně ukápnuté vzorky omáček či polé
vek. Stačí párkrát za rok uklízet za samostatně stojícím sporákem
(manipulace s ním nebývá velká zábava) – a už nedáme dopustit na
zapuštěnou varnou desku! A kdo podlehne tlaku časopisů o bydlení
a pořídí si troubu ve výšce očí – tedy přesněji někde mezi pasem
a očima – tomu se už také nebude chtít ohýbat páteř.
TRENDY V ZAŘIZOVÁNÍ NOVÝCH KUCHYNÍ
12 Moderní kuchyně
A ještě na něco nesmíme zapomenout – na závěsné programy, jež
jsou už téměř automatickou součástí každé kuchyně. Kořenky,
závěsné držáky na papír či lahve, krájecí prkénka, ale také nůžky
na drůbež nebo nože – to vše se ponechává pověšené na háčcích
pěkně po ruce a slouží jako přirozená dekorace kuchyně.
S ní ostatně souvisí celková proměna prostoru mezi spodními
a horními skřínkami. Dříve téměř nenahraditelný keramický ob
klad střídá hliník, nerez, ale také mozaika, sklo nebo obkladové
dřevěné desky se speciální úpravou.
Zatímco se však spousta věcí ponechává takříkajíc na odiv, jiné pa
tří pod pokličku. To platí hlavně o odpadkových koších na tříděný
odpad. Většinou se umisťují do skřínek s dřezem, případně do jeho
těsné blízkosti. Často stačí jen otevřít dvířka a koše vyjedou ven.
Vzhledem k oblibě balených vod i značnému nárůstu plechových
obalů (i nevratnosti mnohých skleněných) se staly koše na tříděný
odpad důležitou součástí moderní domácnosti.
Tyto trendy, které s takovou chutí prezentují všechny časopisy o byd
lení, však nelze úplně zobecňovat. Kuchyně v nových pražských
vila-domech vypadají jinak než v panelových domech na severní
Moravě nebo v severních Čechách (i když výjimky platí všude).
Je tedy lepší zůstat u osvědčených vzorů a přeplnit každý volný
centimetr nábytkem? Rozhodně ne! Každá skřínka, pokud si ji
pořídíme, se zaplní. Přemíra nábytku v kuchyních, kterou ospra
vedlňujeme nutností úložného prostoru, je nešvar, ne skutečná
potřeba. A vyšší cena za zásuvky s plnovýsuvy? Pokud nahradíme
třeba dvě až tři úzké spodní skřínky s klasickými dvířky za jednu
s plnovýsuvy (mohou mít šířku až 120 cm), zaplatíme možná při
bližně stejně. Přitom pohodlí je nesrovnatelně větší.
A na čem tedy při pořizování nové kuchyně trvat? Odborníci pre
ferují tři věci. Na první místě by měla být dobrá dispozice včetně
dodržení zásad ergonomie, s níž pomůže nejlépe architekt nebo
zkušený pracovník kuchyňského studia. Druhé místo patří spo
třebičům zařazeným do „áčkové“ kategorie ve spotřebě elektrické
energie i vody, třetí příčku obsadily kvalitní pracovní desky. Právě
Širší skřínka s plno
výsuvy stojí téměř
stejně jako dvě úzké
klasické, ale nabízí
nesrovnatelně větší
pohodlí.
TRENDY V ZAŘIZOVÁNÍ NOVÝCH KUCHYNÍ
13Moderní kuchyně
ty totiž dokážou povýšit i standardně vybavenou kuchyň do jiné,
až luxusní kategorie.
V souvislosti s pracovními deskami se ještě něco změnilo – jednot
ná výška přestala být dogma. Každá pracovní plocha si vynucuje
svou vlastní v ýšk u, aby lépe odpovídala v ykonávané či nnosti a h lav
ně lidem, kteří u ní pracují. Nejvýše se dostalo mycí centrum – tady
najdeme výšku klidně kolem 105 cm, naopak varná plocha se po
sazuje níže, pod 78 cm. Důvod? Snadná manipulace s nádobím
a rychlý přehled o tom, co se děje s krmí i na zadní plotýnce.
1.1 Co se změnilo
V nově stavěných bytových i rodinných domech se stále častěji navr
hují kuchyně spojené s dalším obytným prostorem, aby rodina mohla
trávit čas společně. Ve starší zástavbě, hlavně v panelových domech,
se při rekonstrukcích alespoň ruší příčky mezi kuchyní a obývacím
pokojem, nebo jejich část. V této souvislosti je třeba poctivě přiznat, že
kuchyně a její vybavení, zejména pokud jde o spotřebiče, převzaly re
prezentativní úlohu, která byla dříve přisuzována obývacímu pokoji.
A podoba kuchyní samotných? Zatímco ještě před pár lety byl
největší zájem o různá rustikální provedení z masivu nebo byly
přední plochy skřínek dokončeny fólií s takzvaným dřevinovým
pórem a vylisovanými drážkami, aby byl vyvolán dojem masivního
dřeva, dnes je největší zájem o jednoduché, hladké tvary dvířek,
případně o rámové konstrukce s výplní z dubové spárovky. Důvod
je jasný – snadnější údržba a hygiena. Proto se někteří zákazníci
obávají i předních ploch z MDF desek dokončených polyuretanem
do vysokého lesku. (Ten se sice objevuje v nabídce většiny svě
tových výrobců, ale pak jde zpravidla o luxusní kuchyně. Jejich
uživatelé mívají trochu jiný životní styl – a k dispozici často hos
podyni.) Toto provedení odrazuje i vyšší cenou. To byl také důvod,
proč největší tuzemský výrobce a prodejce kuchyní Koryna Kory
čany předvedl v roce 2003 na brněnském mezinárodním veletrhu
TRENDY V ZAŘIZOVÁNÍ NOVÝCH KUCHYNÍ
14 Moderní kuchyně
nábytku a bytových doplňků MOBITEX poprvé u nás fólii, která
svým lesklým vzhledem dokonale evokovala polyuretanové laky.
Samozřejmě za mnohem příjemnější cenu.
Zájem o kuchyně s čelními dvířky z masivního dřeva je kolísavý.
Levné verze, u nichž se používá měkké a často nedostatečně vysu
šené dřevo (borovice, smrk), nesou zpravidla po pár letech výrazné
stopy po používaní, kvalitní provedení zase znamená náročnější
vstupní investici. Navíc se seriózní výrobci brání instalaci těchto
kuchyní do nových staveb. Důvodem je vlhkost, která by mohla
nábytek poškodit, a to i v případě, že by dřevo splňovalo všechny
potřebné parametry (zpomalené vysychání, zpracování při vlhkos
ti 8 až 10 %, použití pouze kvalitního materiálu tříděného podle
kresby i barvy). Pokud na masivu v takovém případě zákazník trvá,
mohlo by se mu stát, že prodejce odmítne poskytnout záruku.
Ovšem obrátit se pak v takovém případě na truhláře, který kuchyň
z masivního dřeva vyrobí v domácí dílně, není nejšťastnější řešení.
Drobný řemeslník či malá fi rma mívají jen těžko k dispozici doko
nale vysušené dřevo, navíc často ve snaze ušetřit používají na zadní
díly povrchově nedokončený materiál. Výsledek? Nábytek natáhne
vlhkost, objeví se na něm nepříjemné spáry i další problémy.
1.2 Volba materiálu
A jaký je tedy nejlepší materiál? Každý má své výhody i nevýho
dy. Kuchyně z lamina představují cenově nejdostupnější nábytek.
Povrch dřevotřískové desky je zde upraven lamináty, které tvoří
hmota z několika vrstev. Svým způsobem jejich složení i názvy
hodně připomínají „sendvič“ lamel plovoucí laminátové podlahy,
a to nám také naznačuje, že bude takový nábytek odolný, snadno
se bude udržovat a vydrží i poměrně nešetrné zacházení. Použí
vané dvoumilimetrové, mírně zaoblené plastové hrany u dvířek
z lamina, vyznačující se vysokou pevností, zaručují sice odolnost,
ale přece jen bychom ji neměli zbytečně testovat!
Drobní řemeslníci
někdy používají
i méně kvalitní mate
riály a nedostatečně
vysušené dřevo.
TRENDY V ZAŘIZOVÁNÍ NOVÝCH KUCHYNÍ
15Moderní kuchyně
Laminu se ovšem občas vyčítá to, že nepůsobí dostatečně draze.
To však nemusí platit v případě použití provedení „pergamen“. To
předvedla jako opět první Koryna na veletrhu MOBITEX v roce
2003. Opticky i hmatem totiž pergamen evokuje dřevěnou dýhu.
A kdo tedy cenově nejpřijatelnější lamino ocení nejvíce? Určitě
mladí lidé s malými dětmi, ale také starší zákazníci, kteří už mívají
horší motoriku a potřebují nábytek, který něco vydrží.
Další možností jsou kuchyně vyrobené z MDF desek, jejichž povrch je
dokončen s pomocí PVC fólie. (MDF – jde o polotvrdé vláknité desky
vyráběné takzvaným suchým způsobem z dřevních surovin, vlákna
se spojují uspořádáním a aktivací lepivých složek ve vlastní hmotě
s pomocí vysokých teplot a tlaků, někdy se pro zvýšení některých me
chanických či fyzikálních vlastností přidávají do těchto desek pojiva či
další přísady). Jednovrstvá fólie (používá se i výraz termoplast) bývá
pro laika na první pohled k nerozeznání od dřevěné dýhy, už proto,
že se na ni často používá právě desén dřevin. Povrch nábytku se velmi
snadno udržuje. Přední plochy mohou být hladké, dokončené zalisová
ním v membránovém lisu fólií, nebo s vyfrézovaným plošným dekorem
a opět upravené fólií. Tyto zdobné typy však výrazně ustupují.
Pro náročné zákazníky je určen nábytek z masivu, případně z masivu
kombinovaného s dřevotřískovou deskou dokončenou dýhou, někdy se
objevují i MDF desky upravené jako masiv. Klasický příklad předsta
vují „rámečková“ dvířka – rámeček je z masivního dřeva, výplň tvoří
dřevotříska. Na dokončení povrchu se nejčastěji používají polyuretano
vé nebo akryluretanové laky, umožňující následně snadnou údržbu.
Aby byly kuchyně z masivu ozdobou bytu, musí být vyrobeny pouze
z dostatečně vyschlého dřeva. Zde se opravdu nevyplácí šetřit.
1.3 Soft, nebo post?
V souvislosti s kuchyňským nábytkem, zejména s pracovními des
kami, se často používají výrazy jako softforming nebo postforming.
Jde o technologie dokončování jednotlivých dílců.
+
TRENDY V ZAŘIZOVÁNÍ NOVÝCH KUCHYNÍ
16 Moderní kuchyně
Postforming je vlastně dodatečné tvarování, typické právě pro ku
chyňské desky či pracovní stoly. Při postformingu se olepují dvě
či více přilehlých (nebo i protilehlých) ploch jediným olepovacím
materiálem, který se nenastavuje, například dekorativním laminá
tem, dekorační fólií či dokonce dřevěnou dýhou.
Softforming je takzvané měkké tvarování, kdy se hrany nábyt
kových dílců profi lovaných do měkkých, zaoblených tvarů (soft)
olepují obdobnými materiály jako v prvním případě.
1.4 Nové materiály, spotřebiče i možnosti
Doslova nepřeberná nabídka na trhu však vůbec neznamená, že
by pořízení kuchyně bylo snazší. Naopak. Malá kuchyňská studia
nabízejí jen svou produkci, což často znamená jen několik málo
typů kuchyní, drobní výrobci si nemohou dovolit ani to, takže
zákazníkovi prezentují třeba jen jedinou verzi kuchyně a na sto
janu ukážou pár typů dvířek. Výjimkou nejsou ani případy, kdy
je prodejna smluvně vázána na jediného výrobce spotřebičů nebo
jediného velkoobchodního dodavatele. Řešení? Obracet se jen tam,
kde je výběr dostatečně široký a kde je dodavatel schopen – a také
ochoten – vyjít nám vstříc, a to i při nestandardních požadavcích.
Těmi mohou být atypické rozměry skřínek, ale také spotřebiče od
výrobce, s nimiž fi rma běžně nespolupracuje.
Dalším problémem je náš konzervativní přístup. Občas totiž
nevědomky opakujeme dispoziční chyby původní kuchyně, pod
ceňujeme bezpečnost i potřebu dostatečně velkého prostoru pro
stolování. Právě tady nám může pomoci odborník. To však občas
neradi slyšíme – a ještě méně rádi platíme. Představa, že musíme
zaplatit architektovi několik tisíc korun (nebo studiu pár set, které
se však v případě objednávky odečítají z konečné ceny) za návrh
kuchyně, bývá často nepřijatelná. Výsledek? Chyby, které nás stojí
mnohem víc.
USPOŘÁDÁNÍ KUCHYNĚ
17Moderní kuchyně
2. Uspořádání
kuchyně
Sestavit jednotlivé skřínky kuchyňské linky můžeme samozřejmě
zcela libovolně, ale asi bychom nebyli spokojeni. Existují určitá
pravidla, která se vyplatí respektovat.
1. Dodržet postupné řazení pracovních ploch. Tedy od mycího
centra (dřezu), přes přípravné až k varnému (sporák). Na
začátku i na konci nesmíme zapomenout na odkladní plochy!
Toto řazení odpovídá běžné přípravě jídla. Přineseme nákup,
odložíme jej na pracovní desku (část dáme do ledničky či spí
že), pak můžeme začít s omýváním a čištěním. Poté na ploše,
která by měla mít alespoň 80 cm (minimum je 60 cm), je možné
připravovat jídlo. A nakonec dáme vše vařit či péci.
2. Umístění chladničky. Protože jde většinou o spotřebič značných
rozměrů, umístíme ji nejlépe pěkně v rohu. Často si vedle ní
řadíme takzvaný technický blok neboli skřínku s vestavnou
PLQ
RGNOiGDFt
SORFKD
SUDFRYQt
SORFKD
XPêYiQt SUDFRYQt
SORFKD
YDĜHQtFKOD]HQt
± ±
PLQ
Obr. 3Uspořádání prací při rovném provedení kuchyně (nelze-li jinak)
USPOŘÁDÁNÍ KUCHYNĚ
18 Moderní kuchyně
min. 350
350
min. 800
min. 300
1000
Obr. 4, 5 4 / Nesprávné umístění varné desky, při kterém může snadno
dojít k úrazu
5 / Umístění varné desky a dřezu v rohové sestavě
Obr. 6 6 / Minimální rozměr mezi stolem a kuchyňským nábytkem
min. 200
Obr. 7, 8
7 / Umístění varné desky a pečicí trouby – chybné provedení; dveře
příliš blízko kuchyňské linky
8 / Správné umístění varné desky, odstup dveří od kuchyňské linky
min. 200 mm