načítání...


menu
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Moderní kuchyně – Alena Řezníčková

Moderní kuchyně

Elektronická kniha: Moderní kuchyně
Autor: Alena Řezníčková

Autorka přibližuje současné architektonické novinky, ať už se jedná o dispoziční řešení, využívání progresivních materiálů (pracovní desky), uspořádání a využívání úložných prostor (plnovýsuvy) nebo nezbytné kuchyňské spotřebiče ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  93
+
-
3,1
bo za nákup

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Grada
Dostupné formáty
ke stažení:
PDF
Zabezpečení proti tisku a kopírování: ano
Médium: e-book
Rok vydání: 2003
Počet stran: 82
Rozměr: 21 cm
Úprava: 12 stran barevné obrazové přílohy: ilustrace (některé barevné)
Vydání: 1. vyd.
Skupina třídění: Byt. Místnosti. Vybavení bytu
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
Nakladatelské údaje: Praha, Grada, 2003
ISBN: 80-247-0638-5
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Autorka přibližuje současné architektonické novinky, ať už se jedná o dispoziční řešení, využívání progresivních materiálů (pracovní desky), uspořádání a využívání úložných prostor (plnovýsuvy) nebo nezbytné kuchyňské spotřebiče (chladničky, myčky, varné desky, sporáky, digestoře, mikrovlnné trouby). Problematiku posuzuje i z hledisku ergonomie. Stručný a výstižný text je doplněn i instalačními nákresy. C2b2 Věcná příručka představuje nejnovější trendy ve výbavě a zařízení kuchyní spolu s cennými konkrétními radami k používaným materiálům a moderním spotřebičům.

Popis nakladatele

„Zlepšily se dispozice kuchyní, preferuje se jiný vzhled dvířek, zvýšily se nároky na spotřebiče. Módní je spojení kuchyně s dalším obytným prostorem, ustoupil zájem o rustikální a jinak zdobná provedení dvířek, svůj boom prožívá naopak čistý, jednoduchý vzhled zaručující nadčasovost nábytku…“ To všechno jsou důvody, které vedly autorku k sepsání této publikace určené každému, kdo se rozhodl rekonstruovat starší kuchyň nebo kdo zařizuje kuchyň novou.

Předmětná hesla
Zařazeno v kategoriích
Alena Řezníčková - další tituly autora:
MB materiály a technické vybavenie MB materiály a technické vybavenie
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Moderní

kuchyně © CopyrightModerní kuchyně Obsah Úvod ............................................................................. 7

1. Trendy v zařizování nových kuchyní ................................. 9

1.1 Co se změnilo ................................................................... 13

1.2 Volba materiálu ................................................................ 14

1.3 Soft, nebo post? ............................................................... 15

1.4 Nové materiály, spotřebiče i možnosti .......................... 16

2. Uspořádání kuchyně .................................................. 17

2.1 Bezpečnost v kuchyni ..................................................... 21

2.2 Kuchyňský nábytek ......................................................... 24

2.3 Skřínkový nábytek .......................................................... 25

2.4 Kuchyň v obývacím pokoji ............................................. 26

2.5 Kuchyň pro každého ....................................................... 28

3. Dřezy a pracovní desky, drtiče ..................................... 31

3.1 Co by měl dřez splňovat .................................................. 31

3.1.1 Velikost dřezu ........................................................ 31

3.1.2 Materiály dřezů a pracovních desek .................... 32

3.1.3 Umístění dřezu ...................................................... 36

3.1.4 Pozor na montáž .................................................... 37

3.2 Drtiče odpadků ................................................................ 38

4. Kuchyňské spotřebiče ................................................. 39

4.1 Digestoře .......................................................................... 40

4.1.1 Typy digestoří ......................................................... 41

4.1.2 Řešení pro nepřátele hluku .................................. 45


6 Moderní kuchyně

4.2 Myčky nádobí ................................................................... 45

4.2.1 Typy myček ............................................................ 46

4.2.2 Myčka šetří peníze ................................................ 48

4.2.3 Pozor na hluk ........................................................ 50

4.2.4 Stop vodě ............................................................... 50

4.2.5 Proč potřebujeme sůl ............................................ 51

4.2.6 Čistota v myčce ..................................................... 52

4.3 Chladničky a kombinované chladničky ........................ 53

4.3.1 Jakou chladničku zvolit ........................................ 54

4.3.2 Co všechno v chladničkách najdeme .................. 56

4.3.3 Kam s chladničkou ............................................... 57

4.4 Varné desky a sporáky .................................................... 58

4.4.1 Plyn, nebo elektřina? ............................................ 59

4.4.2 Varné desky ............................................................ 61

4.4.3 Indukční deska ...................................................... 64

4.4.4 Sporáky .................................................................. 64

4.4.5 Elektrické trouby ................................................... 65

4.4.6 Mikrovlnné trouby ................................................ 67

5. Kuchyně pro labužníky ............................................... 69

5.1 Technika s novými možnostmi ...................................... 69

5.2 Víno v kuchyni ................................................................. 71

5.3 Vzhůru k baru .................................................................. 72

6. Stolování a další zajímavosti ........................................ 74

6.1 Stoly a židle ...................................................................... 74

6.2 Prostor pro ukládání nádobí .......................................... 76

6.3 Textil v kuchyni a jídelně ................................................ 78

6.4 Osvětlení ........................................................................... 79

Literatura .................................................................... 80

Rejstřík ....................................................................... 81


ÚVOD

7Moderní kuchyně

Úvod

Změnily se u nás kuchyně za posledních deset let? Určitě ano. Od

borníci tvrdí, že hned v několika směrech – zlepšily se dispozice,

preferuje se jiný vzhled dvířek, zvýšily se nároky na spotřebiče.

Módní je spojení kuchyně s dalším obytným prostorem, ustoupil

zájem o rustikální a jinak zdobná provedení dvířek, svůj boom

prožívá naopak čistý, jednoduchý vzhled zaručující nadčasovost

nábytku. Samostatně stojící spotřebiče nahrazují vestavné, bílý

smalt vystřídal nerez a hliník.

K „módním vlnám“, které odešly stejně rychle jako přišly, patří

například barevné spotřebiče. Úžasné zelené, žluté či modré elek

trické trouby (tedy jejich čelní dvířka), mikrovlnné trouby, ale také

skleněné desky plynových varných desek – to vše neodvál čas, ale

nezájem opatrných zákazníků. Zatímco na veletrzích tyto novinky

lidé obdivovali, v prodejnách byl zájem minimální, a to nejen u nás.

A tak se potichu vytrácejí z výrobních programů.

Změnily se však i detaily. Například z malých úchytek knofl íko

vého tvaru se stala téměř důstojná, byť až puristicky čistá kovová

madla.

Buďme ale upřímní, nová podoba kuchyní je typická zejména pro

velká města. Tady i poměrně konzervativní český zákazník přistou

pil na světový trend. Ten dává přednost co nejjednodušší podobě

čelních ploch, upřednostňuje komínové digestoře, atraktivně řeše

né dřezy i robustní pracovní desky, jež se někdy v případě použití

přírodního kamene šplhají až k 8 cm (běžná tloušťka je kolem

4 cm). A proč tento rozdíl existuje? Vyšší průměrné příjmy v ně

kterých městech i množství kuchyňských studií, která předvádějí

poslední novinky, samozřejmě ovlivňují náročnost spotřebitelů. Je

však důležité, aby si i ti, kdo mají k dispozici jen omezené fi nanční

prostředky, vybrali z nových trendů to, co jim usnadní práci, zkrátí


ÚVOD

8 Moderní kuchyně

čas při vaření i mytí nádobí a také zvýší pohodlí a bezpečnost v ku

chyni. Velmi podstatný je výběr vhodných spotřebičů. Ušetřit dva

či tř i tisíce tí m, že si poř ídí me ch ladničk u s energetickou spotřebou

v kategorii „C“ místo v „A“, znamená zaplatit každý rok třeba o dva

až čtyři tisíce víc za elektrický proud. A za deset let?! Čím méně

máme peněz k dispozici, tím více si musíme všímat údajů o spo

třebě – a počítat. Přesně podle starého hesla „nejsem tak bohatý,

abych si kupoval levné věci“.


TRENDY V ZAŘIZOVÁNÍ NOVÝCH KUCHYNÍ

9Moderní kuchyně

1. Trendy v zařizování

nových kuchyní

Co je typické pro nové kuchyně: • jednoduchá provedení dvířek • omezení počtu horních skřínek • světlé barvy • vestavné spotřebiče • zásuvkové skřínky s takzvanými plnovýsuvy • kvalitní pracovní desky • rozdílné výšky pracovních ploch • nové materiály používané na obklad mezi spodními a horními

skřínkami • závěsné kovové programy • důraz na dřezy • pečicí trouby umístěné do výšky očí, nejlépe do takzvaného

technického bloku • potravinové skříně vybavené regálovými výsuvy s kovovým

rámem • odpadkové koše na tříděný odpad umístěné ve skřínkách Čím jednodušší dvířka, tím lepší. To je vidět v každém kuchyňském studiu, pokud není právě zaměřené na rustikální nábytek. Změnila se také preference barev. Dříve dominující bílé kuchyně nahradila zejména světlá provedení z buku či olše (výběr dýh je však mnohem širší, nechybí jabloň, smrk, třešeň či javor a další), jež lze doplnit jemnými pastelovými barvami (vanilka, různé odstíny modré či zelené). Zahraniční veletrhy nábytku nabídly v poslední době také výrazné zastoupení modré barvy i celou škálu béžových a okrových odstínů přecházejících až do šedé.

TRENDY V ZAŘIZOVÁNÍ NOVÝCH KUCHYNÍ

10 Moderní kuchyně

Typické je „prosvětlení“ horní části sestav. To znamená méně skří

nek, zato větší využití otevřených polic či alespoň typy s prosklenou

čelní plochou. Skřínky s klasickým otvíráním a výškou 58 či 88 cm

(to bývaly nejčastější velikosti) nahrazují elementy s výškou pouze

30 nebo 42 cm. Dvířka mívají často podobu klopen, které se na

začátku vaření zdvihnou nahoru a zavírají se teprve po skončení

přípravy jídla. Výhody? Žádné nežádoucí stopy otisků po mouce,

těstu či jiných stopách po vaření, které v kulinářském spěchu

zanechávají prsty kuchařek, neboli nábytek zůstává čistý. K tomu

je třeba připočíst urychlení práce – všechno máme hned po ruce.

A také žádné boule a šrámy, protože do zdvižených dvířek těžko

někdo vrazí čelem.

Klopny bývají prosklené, mohou se umístit i dvě nad sebe, ale pozor!

Dosáhneme pak do horních polic? Je třeba si uvědomit, že pro poho

dl né uk ládání a v yjí mání nádobí se dopor učuje mít poslední pol ici ve

výšce 185 cm. Basketbalisté si sice mohou dopřát nábytek poněkud

vyšší, ale běžná populace by se tímto doporučením řídit měla.

Obr. 1, 2 Klopny, posuvná dvířka či tzv. křídla zvyšují bezpečnost v kuchyni

Poslední police

u horních skřínek má

být ve výšce 185 cm!

TRENDY V ZAŘIZOVÁNÍ NOVÝCH KUCHYNÍ

11Moderní kuchyně

Obdobné pohodlí neboli volný přístup nabízejí žaluziová dvířka,

jejichž čelní plochu tvoří „nerezové“ lamely korespondující se vzhle

dem spotřebičů, zejména elektrických a mikrovlnných trub. Nejde

však o nerez, žaluzie jsou vyrobeny z plastické hmoty ABS – akrylo

nitrilbutadienstyrenu – extruzí. Dekor, v tomto případě tedy nerez,

se pak pomocí tepla přenáší na nosný profi l, který se nakonec upraví

lakováním. Tak se vytvoří potřebný ochranný fi lm. Žaluzie z plas

tu jsou zárukou, že se ve vlhkém prostředí, v kuchyni tak častém,

nebudou nijak deformovat. To o dřevěných žaluziích samozřejmě

tvrdit nelze.

Hlavně u architektů navrhujících kuchyňské sestavy bývají oblíbené

skřínky, jejichž žaluzie sahají až k pracovní ploše. Tak se za nimi

mohou skrýt malé domácí spotřebiče, třeba mixery, kávovary či

toastery, takže je není třeba vůbec uklízet. Jsou připraveny k oka

mžitému použití, stačí jen povytáhnout žaluzii jako roletu u malého

obchůdku. Elektrická zásuvka pak může být přímo uvnitř skřínky.

Jinak se však úložné prostory z horních skřínek výrazně přesouvají

do spodních. A to i díky využívání zásuvkových skřínek se šířkou

60, 80, 90 i 120 cm, které jsou vybaveny takzvanými plnovýsuvy.

Zásuvku díky nim zcela vysuneme a máme ihned skvělý přehled

o všem, co je zde uloženo.

Svým způsobem jsou proto úžasné i potravinové skříně vybavené

výsuvnými regály s kovovými rámy. Po vyjetí regálu okamžitě víme,

co ve spíži chybí.

Našemu pohodlí slouží i vestavné spotřebiče. Varné desky, myčky,

ale také mikrovlnné trouby nebo chladničky – to vše se zabudo

vává do odpovídajících skřínek tak, aby byly vyloučeny všechny

nežádoucí spáry, v nichž s takovou chutí mizí vše, od malých

kávových lžiček až po nešťastně ukápnuté vzorky omáček či polé

vek. Stačí párkrát za rok uklízet za samostatně stojícím sporákem

(manipulace s ním nebývá velká zábava) – a už nedáme dopustit na

zapuštěnou varnou desku! A kdo podlehne tlaku časopisů o bydlení

a pořídí si troubu ve výšce očí – tedy přesněji někde mezi pasem

a očima – tomu se už také nebude chtít ohýbat páteř.

TRENDY V ZAŘIZOVÁNÍ NOVÝCH KUCHYNÍ

12 Moderní kuchyně

A ještě na něco nesmíme zapomenout – na závěsné programy, jež

jsou už téměř automatickou součástí každé kuchyně. Kořenky,

závěsné držáky na papír či lahve, krájecí prkénka, ale také nůžky

na drůbež nebo nože – to vše se ponechává pověšené na háčcích

pěkně po ruce a slouží jako přirozená dekorace kuchyně.

S ní ostatně souvisí celková proměna prostoru mezi spodními

a horními skřínkami. Dříve téměř nenahraditelný keramický ob

klad střídá hliník, nerez, ale také mozaika, sklo nebo obkladové

dřevěné desky se speciální úpravou.

Zatímco se však spousta věcí ponechává takříkajíc na odiv, jiné pa

tří pod pokličku. To platí hlavně o odpadkových koších na tříděný

odpad. Většinou se umisťují do skřínek s dřezem, případně do jeho

těsné blízkosti. Často stačí jen otevřít dvířka a koše vyjedou ven.

Vzhledem k oblibě balených vod i značnému nárůstu plechových

obalů (i nevratnosti mnohých skleněných) se staly koše na tříděný

odpad důležitou součástí moderní domácnosti.

Tyto trendy, které s takovou chutí prezentují všechny časopisy o byd

lení, však nelze úplně zobecňovat. Kuchyně v nových pražských

vila-domech vypadají jinak než v panelových domech na severní

Moravě nebo v severních Čechách (i když výjimky platí všude).

Je tedy lepší zůstat u osvědčených vzorů a přeplnit každý volný

centimetr nábytkem? Rozhodně ne! Každá skřínka, pokud si ji

pořídíme, se zaplní. Přemíra nábytku v kuchyních, kterou ospra

vedlňujeme nutností úložného prostoru, je nešvar, ne skutečná

potřeba. A vyšší cena za zásuvky s plnovýsuvy? Pokud nahradíme

třeba dvě až tři úzké spodní skřínky s klasickými dvířky za jednu

s plnovýsuvy (mohou mít šířku až 120 cm), zaplatíme možná při

bližně stejně. Přitom pohodlí je nesrovnatelně větší.

A na čem tedy při pořizování nové kuchyně trvat? Odborníci pre

ferují tři věci. Na první místě by měla být dobrá dispozice včetně

dodržení zásad ergonomie, s níž pomůže nejlépe architekt nebo

zkušený pracovník kuchyňského studia. Druhé místo patří spo

třebičům zařazeným do „áčkové“ kategorie ve spotřebě elektrické

energie i vody, třetí příčku obsadily kvalitní pracovní desky. Právě

Širší skřínka s plno

výsuvy stojí téměř

stejně jako dvě úzké

klasické, ale nabízí

nesrovnatelně větší

pohodlí.

TRENDY V ZAŘIZOVÁNÍ NOVÝCH KUCHYNÍ

13Moderní kuchyně

ty totiž dokážou povýšit i standardně vybavenou kuchyň do jiné,

až luxusní kategorie.

V souvislosti s pracovními deskami se ještě něco změnilo – jednot

ná výška přestala být dogma. Každá pracovní plocha si vynucuje

svou vlastní v ýšk u, aby lépe odpovídala v ykonávané či nnosti a h lav

ně lidem, kteří u ní pracují. Nejvýše se dostalo mycí centrum – tady

najdeme výšku klidně kolem 105 cm, naopak varná plocha se po

sazuje níže, pod 78 cm. Důvod? Snadná manipulace s nádobím

a rychlý přehled o tom, co se děje s krmí i na zadní plotýnce.

1.1 Co se změnilo

V nově stavěných bytových i rodinných domech se stále častěji navr

hují kuchyně spojené s dalším obytným prostorem, aby rodina mohla

trávit čas společně. Ve starší zástavbě, hlavně v panelových domech,

se při rekonstrukcích alespoň ruší příčky mezi kuchyní a obývacím

pokojem, nebo jejich část. V této souvislosti je třeba poctivě přiznat, že

kuchyně a její vybavení, zejména pokud jde o spotřebiče, převzaly re

prezentativní úlohu, která byla dříve přisuzována obývacímu pokoji.

A podoba kuchyní samotných? Zatímco ještě před pár lety byl

největší zájem o různá rustikální provedení z masivu nebo byly

přední plochy skřínek dokončeny fólií s takzvaným dřevinovým

pórem a vylisovanými drážkami, aby byl vyvolán dojem masivního

dřeva, dnes je největší zájem o jednoduché, hladké tvary dvířek,

případně o rámové konstrukce s výplní z dubové spárovky. Důvod

je jasný – snadnější údržba a hygiena. Proto se někteří zákazníci

obávají i předních ploch z MDF desek dokončených polyuretanem

do vysokého lesku. (Ten se sice objevuje v nabídce většiny svě

tových výrobců, ale pak jde zpravidla o luxusní kuchyně. Jejich

uživatelé mívají trochu jiný životní styl – a k dispozici často hos

podyni.) Toto provedení odrazuje i vyšší cenou. To byl také důvod,

proč největší tuzemský výrobce a prodejce kuchyní Koryna Kory

čany předvedl v roce 2003 na brněnském mezinárodním veletrhu

TRENDY V ZAŘIZOVÁNÍ NOVÝCH KUCHYNÍ

14 Moderní kuchyně

nábytku a bytových doplňků MOBITEX poprvé u nás fólii, která

svým lesklým vzhledem dokonale evokovala polyuretanové laky.

Samozřejmě za mnohem příjemnější cenu.

Zájem o kuchyně s čelními dvířky z masivního dřeva je kolísavý.

Levné verze, u nichž se používá měkké a často nedostatečně vysu

šené dřevo (borovice, smrk), nesou zpravidla po pár letech výrazné

stopy po používaní, kvalitní provedení zase znamená náročnější

vstupní investici. Navíc se seriózní výrobci brání instalaci těchto

kuchyní do nových staveb. Důvodem je vlhkost, která by mohla

nábytek poškodit, a to i v případě, že by dřevo splňovalo všechny

potřebné parametry (zpomalené vysychání, zpracování při vlhkos

ti 8 až 10 %, použití pouze kvalitního materiálu tříděného podle

kresby i barvy). Pokud na masivu v takovém případě zákazník trvá,

mohlo by se mu stát, že prodejce odmítne poskytnout záruku.

Ovšem obrátit se pak v takovém případě na truhláře, který kuchyň

z masivního dřeva vyrobí v domácí dílně, není nejšťastnější řešení.

Drobný řemeslník či malá fi rma mívají jen těžko k dispozici doko

nale vysušené dřevo, navíc často ve snaze ušetřit používají na zadní

díly povrchově nedokončený materiál. Výsledek? Nábytek natáhne

vlhkost, objeví se na něm nepříjemné spáry i další problémy.

1.2 Volba materiálu

A jaký je tedy nejlepší materiál? Každý má své výhody i nevýho

dy. Kuchyně z lamina představují cenově nejdostupnější nábytek.

Povrch dřevotřískové desky je zde upraven lamináty, které tvoří

hmota z několika vrstev. Svým způsobem jejich složení i názvy

hodně připomínají „sendvič“ lamel plovoucí laminátové podlahy,

a to nám také naznačuje, že bude takový nábytek odolný, snadno

se bude udržovat a vydrží i poměrně nešetrné zacházení. Použí

vané dvoumilimetrové, mírně zaoblené plastové hrany u dvířek

z lamina, vyznačující se vysokou pevností, zaručují sice odolnost,

ale přece jen bychom ji neměli zbytečně testovat!

Drobní řemeslníci

někdy používají

i méně kvalitní mate

riály a nedostatečně

vysušené dřevo.

TRENDY V ZAŘIZOVÁNÍ NOVÝCH KUCHYNÍ

15Moderní kuchyně

Laminu se ovšem občas vyčítá to, že nepůsobí dostatečně draze.

To však nemusí platit v případě použití provedení „pergamen“. To

předvedla jako opět první Koryna na veletrhu MOBITEX v roce

2003. Opticky i hmatem totiž pergamen evokuje dřevěnou dýhu.

A kdo tedy cenově nejpřijatelnější lamino ocení nejvíce? Určitě

mladí lidé s malými dětmi, ale také starší zákazníci, kteří už mívají

horší motoriku a potřebují nábytek, který něco vydrží.

Další možností jsou kuchyně vyrobené z MDF desek, jejichž povrch je

dokončen s pomocí PVC fólie. (MDF – jde o polotvrdé vláknité desky

vyráběné takzvaným suchým způsobem z dřevních surovin, vlákna

se spojují uspořádáním a aktivací lepivých složek ve vlastní hmotě

s pomocí vysokých teplot a tlaků, někdy se pro zvýšení některých me

chanických či fyzikálních vlastností přidávají do těchto desek pojiva či

další přísady). Jednovrstvá fólie (používá se i výraz termoplast) bývá

pro laika na první pohled k nerozeznání od dřevěné dýhy, už proto,

že se na ni často používá právě desén dřevin. Povrch nábytku se velmi

snadno udržuje. Přední plochy mohou být hladké, dokončené zalisová

ním v membránovém lisu fólií, nebo s vyfrézovaným plošným dekorem

a opět upravené fólií. Tyto zdobné typy však výrazně ustupují.

Pro náročné zákazníky je určen nábytek z masivu, případně z masivu

kombinovaného s dřevotřískovou deskou dokončenou dýhou, někdy se

objevují i MDF desky upravené jako masiv. Klasický příklad předsta

vují „rámečková“ dvířka – rámeček je z masivního dřeva, výplň tvoří

dřevotříska. Na dokončení povrchu se nejčastěji používají polyuretano

vé nebo akryluretanové laky, umožňující následně snadnou údržbu.

Aby byly kuchyně z masivu ozdobou bytu, musí být vyrobeny pouze

z dostatečně vyschlého dřeva. Zde se opravdu nevyplácí šetřit.

1.3 Soft, nebo post?

V souvislosti s kuchyňským nábytkem, zejména s pracovními des

kami, se často používají výrazy jako softforming nebo postforming.

Jde o technologie dokončování jednotlivých dílců.

+

TRENDY V ZAŘIZOVÁNÍ NOVÝCH KUCHYNÍ

16 Moderní kuchyně

Postforming je vlastně dodatečné tvarování, typické právě pro ku

chyňské desky či pracovní stoly. Při postformingu se olepují dvě

či více přilehlých (nebo i protilehlých) ploch jediným olepovacím

materiálem, který se nenastavuje, například dekorativním laminá

tem, dekorační fólií či dokonce dřevěnou dýhou.

Softforming je takzvané měkké tvarování, kdy se hrany nábyt

kových dílců profi lovaných do měkkých, zaoblených tvarů (soft)

olepují obdobnými materiály jako v prvním případě.

1.4 Nové materiály, spotřebiče i možnosti

Doslova nepřeberná nabídka na trhu však vůbec neznamená, že

by pořízení kuchyně bylo snazší. Naopak. Malá kuchyňská studia

nabízejí jen svou produkci, což často znamená jen několik málo

typů kuchyní, drobní výrobci si nemohou dovolit ani to, takže

zákazníkovi prezentují třeba jen jedinou verzi kuchyně a na sto

janu ukážou pár typů dvířek. Výjimkou nejsou ani případy, kdy

je prodejna smluvně vázána na jediného výrobce spotřebičů nebo

jediného velkoobchodního dodavatele. Řešení? Obracet se jen tam,

kde je výběr dostatečně široký a kde je dodavatel schopen – a také

ochoten – vyjít nám vstříc, a to i při nestandardních požadavcích.

Těmi mohou být atypické rozměry skřínek, ale také spotřebiče od

výrobce, s nimiž fi rma běžně nespolupracuje.

Dalším problémem je náš konzervativní přístup. Občas totiž

nevědomky opakujeme dispoziční chyby původní kuchyně, pod

ceňujeme bezpečnost i potřebu dostatečně velkého prostoru pro

stolování. Právě tady nám může pomoci odborník. To však občas

neradi slyšíme – a ještě méně rádi platíme. Představa, že musíme

zaplatit architektovi několik tisíc korun (nebo studiu pár set, které

se však v případě objednávky odečítají z konečné ceny) za návrh

kuchyně, bývá často nepřijatelná. Výsledek? Chyby, které nás stojí

mnohem víc.

USPOŘÁDÁNÍ KUCHYNĚ

17Moderní kuchyně

2. Uspořádání

kuchyně

Sestavit jednotlivé skřínky kuchyňské linky můžeme samozřejmě

zcela libovolně, ale asi bychom nebyli spokojeni. Existují určitá

pravidla, která se vyplatí respektovat.

1. Dodržet postupné řazení pracovních ploch. Tedy od mycího

centra (dřezu), přes přípravné až k varnému (sporák). Na

začátku i na konci nesmíme zapomenout na odkladní plochy!

Toto řazení odpovídá běžné přípravě jídla. Přineseme nákup,

odložíme jej na pracovní desku (část dáme do ledničky či spí

že), pak můžeme začít s omýváním a čištěním. Poté na ploše,

která by měla mít alespoň 80 cm (minimum je 60 cm), je možné

připravovat jídlo. A nakonec dáme vše vařit či péci.

2. Umístění chladničky. Protože jde většinou o spotřebič značných

rozměrů, umístíme ji nejlépe pěkně v rohu. Často si vedle ní

řadíme takzvaný technický blok neboli skřínku s vestavnou

PLQ



RGNOiGDFt

SORFKD

SUDFRYQt

SORFKD

XPêYiQt SUDFRYQt

SORFKD

YDĜHQtFKOD]HQt

 ± ± 

PLQ



Obr. 3Uspořádání prací při rovném provedení kuchyně (nelze-li jinak)

USPOŘÁDÁNÍ KUCHYNĚ

18 Moderní kuchyně

min. 350

350

min. 800

min. 300

1000

Obr. 4, 5 4 / Nesprávné umístění varné desky, při kterém může snadno

dojít k úrazu

5 / Umístění varné desky a dřezu v rohové sestavě

Obr. 6 6 / Minimální rozměr mezi stolem a kuchyňským nábytkem

min. 200

Obr. 7, 8

7 / Umístění varné desky a pečicí trouby – chybné provedení; dveře

příliš blízko kuchyňské linky

8 / Správné umístění varné desky, odstup dveří od kuchyňské linky

min. 200 mm



       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz – online prodej | ABZ Knihy, a.s.