načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Mlsná huba -- Netradiční kuchařka s historkami - Jarka Sedláčková

Mlsná huba -- Netradiční kuchařka s historkami

Elektronická kniha: Mlsná huba -- Netradiční kuchařka s historkami
Autor:

„...není těch kuchařek na trhu nějak hodně?“ mručíte si jistě pod vousy (dámy pod jejich depilované cibulky), držíce v rukou tuto knihu. „Ano,“ odpovídám. „Je jich hodně, ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  119
+
-
4
bo za nákup

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Freetim(e)publishing
Dostupné formáty
ke stažení:
PDF, EPUB, MOBI, PDF
Upozornění: většina e-knih je zabezpečena proti tisku
Médium: e-book
Počet stran: 175
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
ISBN: 978-80-877-5800-7
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

„...není těch kuchařek na trhu nějak hodně?“ mručíte si jistě pod vousy (dámy pod jejich depilované cibulky), držíce v rukou tuto knihu. „Ano,“ odpovídám. „Je jich hodně, ale…"   To „ale“ je pro mne a koneckonců i pro vás moc důležité. Tahle kuchařka není normální soubor receptů. Pokusila jsem se vám přiblížit nejoblíbenější recepty žen mého rodu a žen mé krevní skupiny. A aby to nebylo tak fádní, připojuji ke každému recepisu příběh, jenž se ke kýženému jídlu vztahuje. Více či méně. ( To aby někteří hnidopiši a šťouralové ztratili hned v úvodu argumenty, kterými by snad chtěli má slova zpochybnit! ) Pokud rádi jíte, tady si užijete. Fakt!   Toto jsou první řádky naší nové netradiční kuchařky, přímo z pera její autorky.

Zařazeno v kategoriích
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Jarka Sedláčková

Mlsná huba

Netradiční kuchařka s historkami

freetim(e)publishing, s.r.o.

(c) 2013


Obsah

Úvod, který byste rozhodně ................ 4

neměli přeskočit

Kuře, čili prsíčko nebo ..................... 10

stehýnko?

Kuřecí řízečky v jogurtu ..................... 13

Malá filipika proti reklamám ........... 15

Krupicová kaše ................................... 18

Matčin letní flirt a bramborové ....... 20

placky

Bramborové placky sádlem ................ 23

maštěné

Kuře podruhé, aneb smetana + ....... 26

sýr = blaho

Kuře pečené v sýrovosmetanové ........ 29

krustě

Masooo! ............................................... 31

Vepřové steaky ve .............................. 34

smetanovo-houbov

é omáčce se

škubánkem

Brambory = základ rodiny a ............ 38


státu

Zapečené brambory se žampiony ....... 41

a sýrem

Vaření jako rituál a óda na .............. 43

piškot

Nepovedená roláda s .......................... 45

čokokrémem a

ovocem

Nabídka kvalitního sexu ................... 48

Špagety s rukolou a cherry ................ 51

rajčátky

Chřest!!! .............................................. 53

Prostě chřest ...................................... 55

Houby, houby, houbičky ................... 58

Žampiony v těstíčku (a k tomu ........... 61

bramborová kaše m. m. se

zlatou cibulkou)

Staré fotky .......................................... 65

Obrácené řízky ................................... 69

Chvála blondýnám a nejvíc .............. 72

těm, co uměj štrúdl!

Božský štrúdl od Kačenky .................. 75

Guláš .................................................... 77


Jarčin osvědčený gulášek ................... 80

Otec sebevrah a šťastný konec ........ 85

s tvarožníkem

Tvarožník ............................................ 89

Skvostný výplod chudého ................. 91

dětství na Východě

Bramborové tašky se salámem a ........ 94

špenátem

Výměnný obchod ................................ 97

Tvarohový závin ............................... 100

Houby zas ......................................... 102

Rychlá houbovka se smetanou a ...... 105

brambory

Vaření jako úplatek či omluva ....... 107

Pečené plněné papriky ..................... 110

Tematické mejdany a indické ........ 113

kari

Kari s indickými plackami ................ 116

Knedlík, nebo nok? ......................... 120

Božské knedlíky hrnkové .................. 122

Knedlíky s kolečkem ......................... 124

Polévka jako zachránkyně .............. 127

věnečku


Rychlá bramboračka ........................ 130

Opravdu pěkná verbální bitka ....... 133

Rýžový nákyp s meruňkami .............. 136

Mrkev a bod G .................................. 138

Mrkvová polévka .............................. 141

Poopiční vývary ................................ 144

Úžasná hovězí anebo slepičí ............. 148

Zelí, zelí ............................................ 153

Zelňačka červená i bílá .................... 156

Ptáčci, mé dětské trauma... ........... 160

Španělské ptáčky .............................. 162

Princezna kuchařka ........................ 167

Rychlá gulášovka .............................. 171

Pejskaři ............................................. 173

Mokrá buchta se skořicí a ................ 176

strouhanými jablky

Pivo .................................................... 178

Kuře na pivu ..................................... 183

Pokusy o zdravou výživu ................. 185

Zeleninová se sýrem ......................... 189

Špek pro inspiraci ........................... 191

Dušená kapusta či mangold se ......... 195

sýrovou peřinkou


Zdravý kořínek podruhé ................. 198

Dušené kedlubny na kmíně .............. 200

Bylinky .............................................. 202

Kuře na tymiánu s citrony ................ 205

Cibulové kroužky za ........................ 207

sedmdesát litrů?

Proč ne...

Cibulačka .......................................... 210

Princezna podruhé, tentokrát ....... 212

coby kuchařka

Vepřové kotlety v cibulové ............... 215

omáčce

Kuřecí jatýrka na kari se .................. 217

smetanou

Vzpomínky na minulost .................. 219

Rajský cit .......................................... 221

Holčička, která uměla .................... 223

zvláštní věci

Omáčky na těstoviny ........................ 226

Codůmdalky

Jedna těžko uvěřitelná .................... 229

historka

Dušené cuketky jako příloha ............ 235

Rejstřík ............................................. 236

Jarka Sedláčková ............................. 239

Poděkování:

Pavlu Koutskému za přátelskou úpornost, s níž

mne ke kuchařce dokopal. Doufám, že nebude

litovat...☺

Martinu Němcovi za ilustrace a střípky.

Věnování:

Mamince Janě Kučerové a babičce Agnes

Lencové, jimž vděčím za to, že jsem. Úvod, který byste rozhodně neměli přeskočit „...není těch kuchařek na trhu nějak hodně?“ jistě si mručíte pod vousy (dámy pod jejich depilované cibulky), držíce v rukou tuto knihu. „Ano,“ odpovídám. „Je jich hodně, ale...“

To „ale“ je pro mne a koneckonců i pro vás moc důležité. Tahle kuchařka není normální soubor receptů. Pokusila jsem se vám přiblížit nejoblíbenější recepty žen mého rodu a žen mé krevní skupiny. A aby to nebylo tak fádní, připojuji ke každému recepisu příběh, jenž se ke kýženému jídlu vztahuje. Více či méně. (To aby někteří hnidopiši a šťouralové ztratili hned v úvodu argumenty, kterými by snad chtěli má slova zpochybnit!)

Pokud rádi jíte, tady si užijete. Fakt!

Předkládám vám recepty, podle nichž jsem při psaní této knihy všechna jídla znovu uvařila, upekla, usmažila. Potřebovala jsem se ujistit, že všechny uvedené postupy jsou správné, jelikož a protože bych byla nerada kamenována za to, že uvádím špatné poměry, dobu přípravy a tak podobně. Takže s chutí do toho, je to čerstvě prověřené!

Vařím opravdu ráda. Jasně, říkáte si, od autorky kuchařky těžko očekávat sdělení typu „Musím vám teďka říct, že přípravu jídla zgruntu nenávidím,“ nebo „Jídlo považuju za hnusnou věc a jím jen proto, abych neumřela hlady, a čekám, až se budeme všichni stravovat pomocí pilulek a injekcí.“ Pokud s výše uvedenými citáty souhlasíte, vraťte okamžitě tuto knihu tam, kde jste ji vzali, a jděte si číst nějakou pěknou sci-fi, nejlíp o hladomoru na planetě Kaka!!!

Tak. Předpokládám, že vy – ano, právě vy, kterým oči kloužou přesně po tomto řádku, a nedělejte, že nevíte, koho myslím – jídlo milujete a buď ho připravit umíte, nebo ne.

Obojí je v pořádku!

V téhle knížečce se totiž dozvíte nejen to, jak opravdu chutně uvařit. Nebo aspoň doufám.

Pocházím z rodiny, kde se jídlo bere jako podpůrný prostředek mezigenerační komunikace, případně jako antidepresivum či afrodiziakum.

Moje babička vždycky říkala: „Když vaříš, musíš to dělat s láskou, jináč to nestojí za nic, holka,“ a měla pravdu.

Bez lásky totiž neuděláte nic. Anebo jo, ale nebude to tak dobrý.

Schválně si představte, jak asi bude chutnat jídlo, když máte u vaření blbou náladu: funíte vzteky, mlátíte o pracovní plochu masem, s úšklebkem loupete cibuli nebo brambory, v hlavě se vám mele, kdo a co a proč vám ublížil/naštval vás..., co u toho řekl a co byste mu chtěli říct vy... Tohle všechno z vás přechází do připravované krmě. Vztekle všechno mrsknete do hrnce, mícháte, zlobíte se u toho... STOP! Opravdu jste přesvědčeni, že vašim blízkým bude chutnat? Já tedy ne... Když máte vztek nebo jste smutní, namažte si chleba, případně hoďte do mikrovlnky mraženou pizzu...

Anebo to zkuste jinak.

Víte už, co budete vařit. Připravujete si suroviny, usmíváte se a představujete si ty, kteří budou vaše jídlo jíst. Mícháte, hnětete, krájíte, před očima máte budoucí strávníky, představujete si, jak jim chutná, jak vás chválí... a ono to tak bude!

„Světem otáčí láska a víra,“ napsala jedna

moudrá žena. Ve vaření to platí taky. Vařte

s láskou a věřte, že bude vám i ostatním chutnat.

Co mám fakt ráda

Pro případ, že by se záludný Alzheimer zabydlel

v mém mozku natrvalo a rozcapoval se tam,

musím tady napsat, co miluju. Anorektici,

přátelé striktní makrobiotiky, vegani a odpůrci

nezdravých věcí, klidně se spojte v rozhořčení

nad následujícím výčtem:

brambory, nejlépe v podobě kaše, občas1.

vylepšené strouhaným čedarem nebo

pečeným česnekem a špetičkou majoránky. A

k tomu párek nebo domácí karbanátek nebo

sekanou nebo můj excelentní gulášek;

máminy obrácené řízky, opečené a pak2.

upečené na peřině z rozpečených rajčat,

paprik a cibule, to celé navrstvené na

bramborové kaši. Když se všechny ty chutě

spojí na jazyku, je to lepší než nefalšovaný

orgasmus. Vaginální i klitorální. A možná i

oba zároveň, ale nevím to jistě, ještě jsem to

neporovnávala...;

máslo Prezident s mořskou solí – taková ta3.

bábovička, co je drahá jako prase, ale

skvostné chuti. V létě s rajčetem, tím, co voní

zahrádkou (skleníkové oranžové nebrat, mají

hovnivou chuť), v zimě s rukolou;

krupicovou kaši, navrch s nastrouhanou4.

hořkou čokoládou a plátkem másla, které se

roztejká a spolu s čokoládou dělá grandiózní

povrch (ten si nechávám nakonec, jako

úchvatné poslední sousto);

krajíc čerstvého chleba s máslem a plátkovým5.

eidamem a k tomu hrneček mléka;

čerstvě uvařené libové hovězí, k tomu hořčice6.

plnotučná a kousek chleba;

tlačenka libová davelská, namazaná7.

kremžskou hořčicí, na tlustém krajíci

čerstvého chleba;

čerstvá sekaná (taková ta červená od řezníka)8.

s kremžskou hořčicí a křupavým pivním

rohlíčkem;

řízek z tence vyklepané vepřové pečeně (z9.

jednoho průměrně velikého kousku karé

dokážu tímhle způsobem nadělat až 4 řízky)

dvakrát obalený v trojobalu;

škubánky opečené a posypané mákem a10.

cukrem a k tomu aspoň půl litru mléka.

A samozřejmě lidi kolem stolu, s nimiž se vše

popsané vychutnává.

Tak to jen tak pro začátek a vzhůru

k příběhům a hlavně receptům.


Kuře, čili prsíčko nebo

stehýnko?

Když jsem byla malá, pečené kuře s bramborem

a k tomu kompot pro mne představovaly vrchol

blaženosti a taky neděli. Teda vrchol blaženosti

pro mě představovalo víc věcí, třeba oranžový

pejsek na dálkové ovládání, který se pomalu

sunul po linoleu a štěkal. Nebo válení se na

koberci v babiččině pokoji, cumlání mléčných

karamelek (10 kousků v komínku za dvě káčées!)

a čtení oblíbených leporel jako třeba Veverka

Zrzečka a její přátelé, ale teď mám na mysli

jídlo.

A kuře zejména. Nedělní jídlo se vařilo už

v sobotu a mě bavilo sledovat babičku, která

nesla tenounce vyválené pláty těsta na nudle

položené na utěrce jako svátost... Bavilo mě stát

u stolu a sledovat, jak ty vysušené pláty skládá

na sebe, ohýbá, krájí a pak jen drrrrrc drrrrrc,

zručně a pouhým pohybem zápěstí sekala dobře

nabroušenou kudlou tenounké nudličky, jednu

jako druhou. Před pečeným kuřátkem totiž


nutně musela být nudlová polévka z drobů. A

abych nezapomněla, museli jsme stihnout

všechno sníst tak, abychom utírali nádobí za

zvuků znělky nedělní pohádky z dráťáku, alias

rozhlasu po drátě, nezbytnou to výbavou každé

domácnosti.

Zvláštní, jak se s léty proměňoval můj názor na jednotlivé porce: milovala jsem kuřecí stehna. Prsa mi přišla suchá a bez chuti, biskupa si pro sebe zabírala babi Agnes, křídla zas matka. Byla jsem takovej Pepánek nedožera a jedno stehno mi skoro nestačilo. Nenápadně jsem pozorovala staršího bratra, jak velmi precizně vykosťuje stehno, vykrajuje a odstraňuje všechny kousky, které se mu nezamlouvají, a vybrané kousky masa řadí na kraj talíře, odkud jsem je v nestřeženém okamžiku popadla do ruky a rychle nacpala do pusy. Co pusa má schvátí, nikdy se nenavrátí. Bratr marně žaloval a matka mě marně pohlavkovala – při další příležitosti jsem to udělala zas.

Někdy kolem dvaceti mi přestalo stehno chutnat a vrhla jsem se na prsa. Teď nevím, jestli to nějak nesouvisí s tím, že i můj hrudník

se z chlapeččího proměnil do ženského, ale

faktem je, že až do předloňska jsem nebyla

ochotna vzít na milost cokoliv jiného než kuřecí

ňadra. Teprve poslední dva roky jsem stehnům

opět přišla na chuť a fakt vám nevysvětlím proč.

Inu, prostě tak.

Kuře miluju dodnes, a to na všechny možné

způsoby. V poslední době mám favorita a může

za to tenhle recept: Kuřecí řízečky v jogurtu Pozor, nakládají se tři dny dopředu, tak s tím počítejte!

Potřebujete cca 6 kousků kuřecích řízků (stehenní či prsní, jak se vám zlíbí). Naklepejte je, ale nic jiného, a odložte je někam na talíř. A připravte si tuhle jogurtovou koupel, díky níž získají řízečky s-k-v-o-s-t-n-o-u chuť:

1 velký jogurt smetanový, 1 celé vejce (nejlíp bio), dva stroužky česneku utřené se solí, bílý pepř a koření, který máte rádi (používám koriandr, krásně voní, ale vy můžete jakékoliv jiné: majoránka, bazalka, kari, kurkuma pro barvu...).

To vše rozmíchejte v misce a opatrně do té koupele naložte naklepané řízky. Pozor! Aby řízečky nasákly a provoněly se, je nutné je přikrýt a dát do chladu, nejlépe na 3 dny!

Po třech dnech řízečky vyndejte, nechte trošku okapat a obalte ve strouhance. Pokud chcete, aby hodně křupaly, namísto strouhanky použijte rozdrcené kukuřičné lupínky.

Osmažte zvolna na oleji, nechte okapat nebo

odsajte přebytečný tuk ubrousky a pusťte se do

toho! Jako přílohu doporučuju vařené brambory.

Když tyhle řízečky poprvé nabídla maminka

strýci Járovi, pravil, že odteďka už nechce jiné.

Tak schválně... Malá filipika proti reklamám Nevím, jak vy, ale opravdu neznám žádnou ženskou, která by řešila bělejší nebo čistoskvoucí prádlo, ani totální dezinfekci záchodové mísy...

Jeden čas jsem téměř šílela z hojně frekventované postavy jménem MUDr. Hana Souralová! Tahle ženština, údajně dětská lékařka, neustále prstem šmírovala klozetové mísy nejen u sebe doma, ale i u svých pacientů a s kazatelsky vztyčeným prstem doporučovala jistý přípravek, který způsobí, že „dezinfikované bude opravdu čisté" – jestlipak to vztahovala i na jídlo...?

Samozřejmě jsem měla a mám další favority jako třeba blběny, které na sebe převrhávají koktejly a zmrzliny, aby z červené přešly na zelenou (tenhle pitomej germanismus mě vždycky spolehlivě rozdráždí) a vypraly doběla své blůzičky, či vystrašené hospodyňky přepadávané komandem Calgonitu, kterým cizí chlapi cpou ruce do bubnů praček a nutí je téměř na holý pupík přísahat, že do pračky budou sypat prášek na odstranění vodního kamene – vrahouna praček a myček!

Nemluvě o šťastných maminkách, které do svých potomků perou jogurty s želatinou a tvrdí, že jen tak jsou děti šťastné... Jiné nacházejí smysl života v tom, že s sebou nestále tahají tekutý prací prášek a na potkání ho tasí z kabely před každou, která projeví úžas nad zářivou barvou košile jejího partnera...

Připadá mi, že nám tvůrci reklam předestírají zprávu o jiném světě, než je ten náš. O světě, kde ženy menstruují modrý inkoust a děti čurají modrou vodičku, kde si partnery vybíráme podle druhu aviváže, bělosti klozetu či košile, kde děti chroupají hrochy, kde mléko je nejlepší jako piškot s krémem a všichni milujou pizzu z mrazáku.

Ještě že žiju na Smíchově, doma se mi sem tam válejí chuchvalečky prachu, piju turka, občas si zapomenu dohladka oholit lýtka a pak je skrývám v džínách! A vařím nikoliv z polotovarů – jako třebas tuhle krupicovou kaši.

Zkuste to taky a vychutnejte si – jak říká jedna

dáma v jedné reklamě – rozdíl, který vidíte i

cítíte... Krupicová kaše Na tohle nesmírně jednoduché jídlo potřebujete na osobu asi půl litru plnotučného mléka, hrnek pšeničné krupice, cukr moučku, kousek másla, holandské kakao. Kdo nerad kakao, zamění za skořici mletou či skořicový cukr.

Do hrnce vlijte mléko, a zatímco se pomalu ohřívá, přisypávejte z hrnku krupici – čím jí bude více, tím větší šance, že místo kaše uvaříte beton. Takže vám neporadím naprosto přesnou gramáž, dělám to tak nějak instinktivně.

Mléko přichází do varu, vy usilovně mícháte a cítíte, že kaše začíná houstnout. Už nic nepřisypávejte, krupice se ještě navaří! Míchejte, míchejte, po cca 2 minutách varu by měla kaše zhoustnout a krupice změknout. Hotovo?

Kaši v požadované konzistenci (já třeba radši řidší, aby trošku odkapávala ze lžíce) nalijte do hlubokého talíře. Poklaďte plátky másla, hojně zasypte cukrem a kakaem. A přeju dobrou chuť!

Já osobně miluju tzv. poslední dokonalé sousto,

kdy se krouživým odebíráním kaše dostanu

doprostřed, kde je nejvíc kakaa, cukru a másla a

kde tohle všechno dohromady vytvořilo krásné

blátíčko... mňam!



       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist