načítání...
menu
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: Mládněte i po 45! -- Pět pilířů zdraví a síly – Vladimír Klescht

Mládněte i po 45! -- Pět pilířů zdraví a síly
-15%
sleva

Kniha: Mládněte i po 45!
Autor: Vladimír Klescht
Podtitul: Pět pilířů zdraví a síly

Po úvodu popisujícím příznaky stárnutí autor předkládá 5 pilířů boje proti stárnutí: psychohygiena, výživa, pohyb, relaxace a regenerace, ochrana proti škodlivým návykům. Každá ... (celý popis)
Titul doručujeme za 4 pracovní dny
Vaše cena s DPH:  249 Kč 212
+
-
rozbalKdy zboží dostanu
7,1
bo za nákup
rozbalVýhodné poštovné: 49Kč
rozbalOsobní odběr zdarma

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Computer press
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 2010
Počet stran: 256
Rozměr: 167 x 225 mm
Vydání: Vyd. 1.
Vazba: brožovaná lepená
Datum vydání: 15. 11. 2010
Nakladatelské údaje: Brno, Computer Press, 2010
ISBN: 9788025131725
EAN: 9788025131725
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Po úvodu popisujícím příznaky stárnutí autor předkládá 5 pilířů boje proti stárnutí: psychohygiena, výživa, pohyb, relaxace a regenerace, ochrana proti škodlivým návykům. Každá z kapitol obsahuje rady a doporučení pro optimální kondici a zachování zdraví, síly a vitality. Příručka prověřených postupů k účinnému zpomalení stárnutí.

Popis nakladatele

Je vám více než 45? Chcete zůstat ještě dlouho zdraví a v plné síle, v plném pracovním nasazení a užívat si všech radostí života? Obdivujete některé neuvěřitelně vitální seniory ve svém okolí a říkáte si: Tak chci vypadat já v osmdesáti? Pokud se budete řídit radami v této knize, které se týkají zejména zdravé výživy a životního stylu, máte velkou naději, že se vaše přání splní. Nedáte šanci ani civilizačním chorobám, ani zbytečným myšlenkám, že už nejste úplně nejmladší. Váš skutečný věk není dán datem v občanském průkaze, ale stavem těla a mysli! V knize proto naleznete: - Jaké signály těla můžeme s přibývajícím věkem pozorovat (v mozku, nervové soustavě, srdci, cévách, krvi, imunitním systému, žaludku, střevech, slinivce, játrech...) a co můžeme udělat s tím, aby se proces stárnutí zpomalil, případně ještě na nějakou dobu zastavil. - Pět pilířů pro zdraví a sílu: Jak „nastavit“ své duševní rozpoložení, abychom se zbytečně brzy nestali starými, doporučené pohybové aktivity vhodné až do vysokého věku, ideální výživa podporující vitalitu a činnost mozku, omezení škodlivých návyků, správný relax a zdravá regenerace. Ing. Vladimír Klescht (*1952) je autorem několika úspěšných knih o zdravé výživě, wellnes a zdravém životním stylu a je také spoluautorem bestselleru Éčka v potravinách. ((pět pilířů zdraví a síly))

Předmětná hesla
Kniha je zařazena v kategoriích
Vladimír Klescht - další tituly autora:
Pět pilířů zdravého života -- aneb Jak být trvale zdráv díky wellness Pět pilířů zdravého života
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Mládněte i po 45!

Několik přátelských rad Závěrem pojednání o výživě si vám dovolím dát několik dobře míněných rad motivovaných skutečností, že regály hypermarketů přetékají potravinářským zbožím, o jehož kvalitách lze v mnoha případech pro malou naději na úspěch pochybovat. Navíc výrobci i obchodníci používají různých „podpásových“ marketingových metod jak přilákat zákazníky. Masivní reklama nás často ubezpečuje v tom, že nic chutnějšího, zdravějšího a za výhodnější cenu prostě nekoupíte a nekoupit právě ten či onen výrobek znamená, když ne přímo provinit se vůči svému zdraví, tak minimálně nejít s dobou.  Velmi zavádějící jsou údaje na etiketách. Podíl živin a jiných látek se

udává převážně na 100 g výrobku. Velké množství výrobků má však

jinou gramáž než 100 g, takže pro zjištění skutečného podílu je tře

ba hodnoty přepočítávat – sice jednoduchou trojčlenkou, ale komu

by se chtělo, že? Nicméně si každopádně doporučuji hlídat alespoň

podíl soli (sodíku) a zapamatovat si, že 1,25 g soli na 100 g výrobku

není rozhodně zdravé množství (pokud je místo soli uveden podíl

sodíku, je třeba číslo na etiketě vynásobit 2,5krát – tím dostaneme

podíl soli).

Hodnoty si můžete přepočítat na gramáže 125, 150, 250 atd.  Zvlášť zavádějící jsou údaje na jogurtech. Takže až uvidíte kelímek

a na něm velkou nulu (0 %), neznamená to automaticky, že kupu

jete zdraví prospěšný výrobek. Věc se má totiž tak, že pokud má

mít jogurt po odtučnění správnou konzistenci, používají výrobci

zahušťovadla, což jsou nejčastěji sacharidy. Jejich podíl tam samo

zřejmě uvedený není, protože je „schovaný“ pod některým éčkem.

Navíc pak vysoký podíl sacharidů blokuje vstřebávání vápníku – to

už víme.  Když se jednou za čas nemůžete obejít bez uzenin, dávejte přednost

takovým, které obsahují minimálně 70 % masa, pokud možno v bio

kvalitě. Čím více masa, tím lépe. Odpad, který nám za tzv. přijatel

nou cenu nabízí supermarkety, tj. tzv. uzeniny s podílem menším

než 50 % masa, nechte raději ležet v regálu nebo v chladicím pultě.

Ty mají vysoký podíl sóji a tuku, obsahují mnoho dusitanů (např.

E250 – dusitan sodný).

184


Pět pilířů boje proti stárnutí

 Levné náhrady másla, různé rostlinné margaríny, obsahují trans

mastné kyseliny (TFA), o nichž jsme již hovořili. V másle z kravského mléka je jich méně než 3 %, ve zmíněných levných margarínech je jich 10 % a více. Takovým se zdaleka vyhněte. Některé rostlinné margaríny mají příznivý podíl TFA – např. Flora Proactiv – avšak to už není v žádném případě levná náhrada.

 Byť by se hospodyňky a ve výsledném efektu všichni v rodině v re

klamě na nejrůznější instantní polévky a omáčky usmívali a tvářili sebevíc blaženě, nepodléhejte tomu a polévku či omáčku si uvařte z čerstvých surovin. Instantní výrobky totiž obsahují glutaman sodný (E621), který sice umí příjemně zvýraznit masovou chuť, avšak ve větší koncentraci způsobuje bolesti hlavy, nesoustředěnost a podrážděnost. Obsahují ho rovněž jídla z „fast foodů“ a jídla čínské kuchyně. Faktem je, že jsou už k dostání i výrobky bez této přídatné látky, což výrobci na obalu rádi a výrazně uvádí.

Na úplný závěr pojednání o výživě doporučuji zapamatovat si ně

kolik zásad, které bychom měli trvale dodržovat, aby naše úsilí o za

chování dobrého zdraví mělo hmatatelné a viditelné výsledky.

 Jíme 5–6x denně v malých porcích. Snídaně by měla tvořit

15–20 % denního příjmu, dopolední svačina 10 %, oběd až

35 %, odpolední svačina 10–15 %, večeře 25 % (pokud si zvyk

nete večeřet brzy, doporučuji nejpozději 2 hodiny před spán

kem zařadit „druhou večeři“ o objemu 5 % – v tom případě

bude tvořit hlavní večeře jen 20 %).

 Ke snídani a k dopolední svačině dáme přednost stravě bo

haté na sacharidy (samozřejmě složité, tj. zejména cereálie),

troše bílkovin (nejlépe mléčných) s probiotiky (zakysané

výrobky), vláknině a ovoci. K obědu si můžeme dát i zdravé

tuky, bílkoviny a naopak ubíráme sacharidů, protože ener

gii čerpáme z těch dopoledních. K večeři je ideální zelenina

s lehce stravitelnými bílkovinami – samozřejmě kvalitními.

 Takovéto pravidelné stravování po všech stránkách vyváže

nou stravou nám zajistí:

18 5


Mládněte i po 45!

3. pilíř – Pohyb Ve své knize „Pět pilířů zdravého života“ jsem obdobnou kapitolu nazval „Fyzická zdatnost“, avšak pro potřeby této knihy jsem dospěl k závěru, že tento pojem je v našem případě tak trochu zavádějící, proto budu hovořit více méně pouze o pohybu. Zavádějící je proto, že je mnohem širší a obsáhlejší. Pohyb je pouze součástí (byť velmi významnou) fyzické kondice. Pod pojmem fyzická kondice si totiž vlivem působení médií většina z nás představí člověka s vypracovanými svaly, získanými prolitím litrů potu v posilovně. No a právě ona představa týrání svého milovaného těla v posilovně nejednoho z nás naprosto spolehlivě odradí. Jistě, vypracované tělo bezesporu naznačuje dobrou fyzickou zdatnost, avšak nemusí to být vždy pravda. Znám ve svém okolí nejednoho svalovce, který má problém uběhnout v normálním tempu byť jenom jeden kilometr a běžet v kuse 12 minut (standardní vytrvalostní test) je pro něj výkon za hranicí možností. Na druhé straně znám lidi, jejichž postava není nikterak vymodelovaná a přitom běhají 3–5x týdně 5 a více kilometrů. Fyzická zdatnost, resp. fyzická kondice, není o tom, kolik toho uzvednu, ale o tom, kolik toho „udýchám“. Navíc se domnívám, že zřejmě nikdo z vás, kteří držíte v rukou tuto knihu, už nemá ambice budovat svoji muskulaturu pro soutěžní kulturistické účely, ale (pokud se rozhodne změnit svůj životní styl) bude mít za cíl spíše nárůst kondice, a pokud jde o svaly, tak více méně pouze jejich celkové zpev

• udržení stálé hladiny krevního cukru (glykémie),

• dodání všech potřebných nutrietů (živin) ve správném

množství a poměru,

• odstranění nutkání k přejídání,

• absenci chuti na sladké,

• snížení nebezpečí vzniku metabolického syndromu jako

platformy pro vznik různých civilizačních chorob,

• oddálení nástupu různých příznaků stárnutí a po jejich ná

stupu (nevyhnutelný proces) velmi pravděpodobně bez

problémové projevy a absenci komplikací.

18 6




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz – online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2020 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist