načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Management podniku, 2. přepracované vydání - Vladimír Žáček

  > > > > Management podniku, 2. přepracované vydání  
Management podniku, 2. přepracované vydání

Kniha: Management podniku, 2. přepracované vydání
Autor:

Učební text seznamuje čtenáře s obecnými zásadami managementu, které jsou shodné pro různé typy podniků. Uplatňují se jak v podnikatelských subjektech v průmyslu, tak ve službách, ...


Titul doručujeme za 5 pracovních dní
Vaše cena s DPH:  269
+
-
ks
rozbalKdy zboží dostanu
rozbalVýhodné poštovné: 39Kč
rozbalOsobní odběr zdarma
Doporučená cena:  287 Kč
6%
naše sleva
9
bo za nákup

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » ČVUT Praha
Rok vydání: 12.08.2016
Počet stran: 186
Rozměr: 210x297
Úprava: 185 stran : ilustrace
Vydání: 2. přepracované vydání
Jazyk: česky
ISBN: 978-80-01-05980-7
EAN: 9788001059807
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Učební text seznamuje čtenáře s obecnými zásadami managementu, které jsou shodné pro různé typy podniků. Uplatňují se jak v podnikatelských subjektech v průmyslu, tak ve službách, neziskových organizacích, školství, zdravotnictví a kultuře, ale také v institucích státní správy a regionální či lokální samosprávy. Cílem studia managementu podniku na Fakultě strojní ČVUT v Praze není jen příprava na úspěšnou kariéru na pozici manažera, ale výsledkem studia může být i poznání, že někdo se pro pozici manažera prostě nehodí.

Předmětná hesla
Kniha je zařazena v kategoriích
Vladimír Žáček - další tituly autora:
Rozhodování v managementu Rozhodování v managementu
Žáček, Vladimír
Cena: 226 Kč
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Obsah
Úvod 7
1. Pojetí a východiska řízení a managementu 9
1.1 Řízení, management a proč management studovat 9
1.2 Management - základní vymezení pojmu 11
1.3 Manažerské funkce 12
1.3.1 Sekvenční manažerská funkce-plánování 15
1.3.1.1 Druhy plánů a plánovací proces 15
1.3.1.2 Cíle, hierarchie cíle a síť cílů 18
1.3.1.3 Management podle cílů 21
1.3.1.4 Matematické metody plánování a uplatnění síťové analýzy v plánování 24
1.3.1.4.1 Metody síťové analýzy 25
Příklad výpočtu kritické cesty 28
1.3.2 Sekvenční manažerská funkce - organizování 33
1.3.2.1 Proces organizování, poslání organizačních struktur 33
1.3.2.2 Charakteristiky organizačních struktur 34
1.3.2.3 Organizační struktura založená na informacích 36
1.3.2.4 Členění organizačních struktur 37
1.3.2.4.1 Klasické organizační struktury vycházející z dělby pravomocí 38
1.3.2.4.2 Organizační struktury s pružnými prvky 43
1.3.2.4.3 Organizační struktury zdůrazňující činnosti,
resp. výsledek těchto činností 46
1.3.2.5 Delegace pravomoci a odpovědnosti 51
1.3.3 Sekvenční manažerská funkce-vedení lidí 52
1.3.3.1 Manažerský styl vedení podřízených 53
1.3.3.2 McGregorova Teorie X a Y 56
1.3.3.3 Motivační teorie 58
1.3.3.3.1 Maslowova teorie hierarchie lidských potřeb 59
1.3.3.3.2 Herzbergova dvoufaktorová teorie 60
1.3.3.4 Psychologie mezilidských vztahů 61
1.3.3.5 Přístupy к různým povahovým typům pracovníků 62
1.3.4 Sekvenční manažerská funkce - management lidských zdrojů 64
1.3.4.1 Proces managementu lidských zdrojů 64
1.3.5 Sekvenční manažerská funkce - kontrolování 71
1.3.5.1 Kontrolní působení manažerů 71
1.3.5.2 Informační potřeby manažera 74
1.3.5.3 Kontrola a audit 74
1.3.6 Paralelní manažerská funkce - analyzování 75
1.3.6.1 Smysl a přiměřenost analyzování 76
1.3.6.2 Systémová analýza 76
1.3.6.3 Rámcový postup při analyzování 77
1.3.7 Paralelní manažerská funkce - rozhodování 78
1.3.7.1 Rozhodovací proces 78
3





1.3.7.2 Podmínky rozhodování 79
1.3.7.3 Dobře a špatně strukturované rozhodování 80
1.3.7.4 Rozhodování podle pravděpodobnosti stavu okolí 82
1.3.7.5 Individuální a kolektivní rozhodování 82
1.3.7.6 Etapy rozhodovacího procesu 83
1.3.7.7 Vícekriteriální rozhodování 84
1.3.7.7.1 Metody stanovení váhy důležitosti hodnotících kritérií 85
1.3.7.7.2 Metody ohodnocení variant podle vah jednotlivých kritérií neboli
metody agregace hodnotících kritérií 87
Příklad na vícekriterální rozhodování 89
1.3.8 Paralelní manažerská funkce - implementace 94
2 Postavení manažera v podniku 96
2.1 Úrovně podnikového managementu 97
2.2 Podnikavost a podnikání 99
2.2.1 Základní manažerské přístupy к podnikání 100
2.3 Management a manažeři 101
2.3.1 Předpoklady pro manažerskou práci 101
2.3.2 Hodnotové postoje 102
2.3.3 Přístup к informacím 103
2.3.4 Interpersonální orientace 105
2.3.5 Sebehodnocení manažera 105
2.4 Rozvoj způsobilostí manažera 106
2.5 Schopnosti manažera 108
2.6 Manažer a etika 110
2.7 Hard skills a soft skills 110
2.7.1 Emoční inteligence 112
2.7.2 Komunikační dovednosti 113
2.7.3 Prezentační dovednosti 114
2.7.4 Schopnost spolupráce s druhými lidmi 115
2.7.5 Schopnost řešit problémy a konflikty 116
2.7.6 Time management 117
2.7.7 Kreativita a inovativní schopnosti 118
2.7.8 Řídící a vůdčí schopnosti 118
2.7.9 Schopnosti vést sám sebe 120
3 Vývoj managementu 123
3.1 Klasické „školy" manažerského myšlení 124
3.1.1 Škola vědeckého managementu 124
3.1.2 Škola lidských vztahů 125
3.1.3 Škola správního managementu 125
3.1.4 Škola byrokratického managementu 127
4





3.2 Přístupy v moderním managementu 127
3.2.1 Procesní přístupy 127
3.2.2 Psychologicko-sociální přístupy 128
3.2.3 Systémové přístupy 128
3.2.4 Kvantitativní přístupy 128
3.2.5 Empirické přístupy 129
4 Základy marketingu pro techniky 131
4.1 Definice marketingu 131
4.1.1 Potřeby, přání, poptávka 132
4.1.2 Produkty-výrobky/služby 132
4.1.3 Hodnota a kvalita, uspokojení jeho potřeb a přání zákazníka 132
4.1.4 Směna - obchodní vztahy a vztahy se zákazníky a dalšími subjekty 133
4.1.5 Trhy 133
4.1.5.1 Základní členění tržních vztahů 133
4.2 Marketing 135
4.2.1 Cílený marketing 136
4.2.1.1 Segmentace 138
4.2.1.2 Tržní zacílení-targeting 139
4.2.1.3 Tržní umístění-positioning 141
4.2.2 Marketingový mix 143
4.2.2.1 Výrobek 144
4.2.2.1.1 Výrobková média 145
4.2.2.1.2 Životní cyklus výrobku 146
4.2.2.2 Cena 147
4.2.2.2.1 Faktory ovlivňující cenu 147
4.2.2.2.2 Metody tvorby cen 147
4.2.2.3 Komunikace 148
4.2.2.4 Distribuce 149
4.2.2.4.1 Distribuční mezičlánky 150
4.2.3 Produkty a jejich tržní postavení 151
4.2.3.1 Konkurenční síla a přitažlivost trhu 151
4.2.3.2 Tržní postavení produktů 152
4.2.3.3 Matice BCG 154
4.2.3.4 Matice GE 156
5 Základní pojmy strategického managementu pro techniky 161
5.1 Základní pojmy strategického managementu 161
5.2 Strategie a podnikové cíle 162
5.3 Základní rozdíly mezi operativním a strategickým managementem 162
5.4 Přístup к definici strategie 164
5.5 Hierarchie podnikových strategií 165
5.6 SWOT analýza ve strategickém managementu 167
Příklad analýzy silných a slabých stránek 171
5.7 Vnitřní prostředí a vnější okolí podniku 173
5.7.1 Politické a legislativní faktory 174
5





5.7.2 Sociální a ekonomické faktory 174
5.7.3 Technické a technologické faktory 175
5.7.4 Ekologické faktory 175
5.7.5 Zákazníci 175
5.7.6 Konkurenti 175
5.8 Porterův model pěti konkurenčních sil 176
5.9 Generické strategie 178
Použitá literatura 181
Seznam obrázků 183
Seznam tabulek 185
6






       

internetové knihkupectví - online prodej knih


Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2017 - ABZ ABZ knihy, a.s.