načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: Máma v kuchyni - Barbora Charvátová

Máma v kuchyni
-15%
sleva

Kniha: Máma v kuchyni
Autor:

Přestala jste věřit, že vás vaření bude bavit? Já ho miluju! A v kuchyni experimentuju. Vyhýbám se polotovarům a náhražkám. Při výběru surovin se řídím hlavou, při vaření citem ... (celý popis)
Titul doručujeme za 4 pracovní dny
Vaše cena s DPH:  349 Kč 297
+
-
rozbalKdy zboží dostanu
9,9
bo za nákup
rozbalVýhodné poštovné: 69Kč
rozbalOsobní odběr zdarma

ukázka z knihy ukázka

Titul je dostupný ve formě:
tištěná forma elektronická forma

hodnoceni - 71.2%hodnoceni - 71.2%hodnoceni - 71.2%hodnoceni - 71.2%hodnoceni - 71.2% 90%   celkové hodnocení
1 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Computer press
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 2017-10-26
Počet stran: 200
Rozměr: 210 x 247 mm
Úprava: 199 stran : barevné ilustrace
Vydání: 1. vydání
Vazba: vázaná s laminovaným potahem
Umístění v žebříčku: 430. nejprodávanější kniha za poslední měsíc
Doporučená novinka pro týden: 2017-44
ISBN: 9788026416494
EAN: 9788026416494
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Přestala jste věřit, že vás vaření bude bavit? Já ho miluju! A v kuchyni experimentuju. Vyhýbám se polotovarům a náhražkám. Při výběru surovin se řídím hlavou, při vaření citem – a zatím mi to vychází. Určitě vám nemusím říkat, že si děti někdy u jídla dost navymýšlejí a je složité vymýšlet stále nové recepty. Do knihy jsem jich vybrala 70 a u všech najdete informaci o tom, pro jak staré děti se hodí, a tipy na jejich vylepšení, aby chutnaly i tatínkům. (s chutí pro malé i velké)

Předmětná hesla
Kniha je zařazena v kategoriích
Barbora Charvátová - další tituly autora:
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

1.POLÉVKY

Ne nadarmo se říká, že polévka je grunt. Spíše než součástí celého menu je u malých

dětí polévka častěji jedním hlavním jídlem. Pro moje vaření to platí obzvláště, bez

polévky bychom u nás být nemohli, a protože v polévce projde i to, co by v hlavním

jídle úspěch příliš nezaznamenalo, naučila jsem se být při jejich vaření kreativní

a dělat polévky takové, aby byly i nutričně plnohodnotným jídlem. Na následujících

řádcích najdete ty nejúspěšnější z nich.

Mnohé z polévkových receptů používají do základu restování. Právě ono osmahnutí

na malém množství tuku dává polévce výraznější chuť a sytější barvu. Je sice rozdíl

mezi smažením (tj. úpravě pokrmu ve vysoké vrstvě tuku) a restováním, které je

zdravější, přesto uděláte u nejmenších dětí nejlépe, pokud tuto úpravu základu

vynecháte. Je-li to pro chuť podstatné, je restování v receptu doporučeno, není však

nezbytné se jím řídit, a malým dětem tak můžete suroviny nutné pro přípravu zkrátka

jen jednoduše uvařit bez nutnosti restování. Pokud se pro restování rozhodnete,

používejte oleje určené ke smažení (tedy ne panenské) nebo přepuštěné máslo,

tzv. ghí, které se na rozdíl od klasického nepřepaluje a nestává se tak při smažení pro

organismus nebezpečným.

Pro přípravu polévek nepoužívejte kupovaný bujon plný soli, glutamátů a dalších

nevhodných látek. Doporučuji vyrobit si bujon vlastní, domácí, na který najdete

recept hned na začátku této kapitoly. Všechny následující recepty používající vývar

jsou pak sestaveny právě pro tento domácí. Skvělou chuť dodá polévce také libeček,

který můžete u starších dětí v menším množství klidně používat.



21

1.1

Polévky

Je tomu už pár let, co jsem se rozhodla, že z jídelníčku svojí rodiny vyloučím co

nejvíce chemie a náhražek. Spolu s tímto rozhodnutím letěl do koše i bujon, který

jsem ale ani tak nepoužívala příliš často. Dříve jsem vždy v mrazáku mívala nějakou

tu krabičku s vývarem do zásoby, což ale zabírá hodně místa. Pak jsem ale objevila

tuto vychytávku – zamrazit domácí vývar do tvořítek na led – a od té doby mám

vystaráno. Vařím ho úplně stejně jako normální vývar, jen táhnu o něco déle. Až se

mi zdá vývar dost silný, vyjmu kosti i zeleninu a ještě jej nechám nějaký čas vařit bez

poklice, dokud se neodpaří voda. Tuto skutečnost poznáte podle toho, že bublinky

na povrchu už se jen tak líně vaří, těžce se táhnou a vlastně jim dělá bublání trošku

problém. Délka takového vaření záleží na tom, z jakého množství vody vývarpřipra

vujete, ale jde řádově o další dvě až tři hodinky.

Tímto odpařením vody se vývar zredukuje a získá hodně tmavou barvu. Když vy

chládne, zůstává z něj rosol podobný třeba tomu, který je v tekutých bujonechba

lených do blistru. Lehce vychladlý, avšak stále tekutý bujon naliju přes trychtýřek

do sáčků na led a zamrazím. Když jej pak používám při vaření, vlastně do něj zase

zpátky jen vodu vracím.

Když se mi zdá, že pokrmu chybí to správné „něco“, loupnu do něj kostičku nebo

dvě. Do polévek, do omáček, do kuskusu, pod maso... Takový domácí bujon úplně

neodpovídá silou tomu kupovanému, je ho potřeba o něco více než jedna kostička

na litr, ale vzhledem k jeho výrobní ceně si myslím, že se to i přesto pořád velmi

vyplatí. Nemluvě o tom, že je zcela přírodní, domácí a přesně víte, co ve vašem

bujonu máte.

Tento způsob přípravy vývaru z domácího bujonu můžete využít v každém

z následujících polévkových receptů, do kterého se vývar používá.

MASOVÝ VÝVAR

A DOMÁCÍ BUJÓNOVÉ KOSTKY

6

měsíců

4

hodiny



INGREDIENCE POSTUP

23

Co bude maminka

potřebovat?

1.2

Polévky

Mrkev očistěte a nakrájejte na kostky nebo kolečka, stejně tak i cibuli nakrájejte

na větší kostky. V hrnci rozpalte trošku oleje a začněte na něm opékat cibuli. Až

bude na půli cesty ke zlátnutí, přidejte nakrájenou mrkev a společně je „dozla

tovte“. Poté podlijte vývarem tak, aby byla veškerá zelenina ponořená, ale ne více.

Přidejte také bobkový list a nové koření a vařte do změknutí (bude to něco kolem

čtvrt hodinky). Poté koření vyberte a zeleninu projeďte tyčovým mixérem, dokud

nevznikne hladký krém. Ten dle chuti a potřeby nařeďte ještě smetanou nebo

mlékem a dosolte. Můžete přidat i špetku muškátového oříšku, slunečnicováse

mínka, a pokud budete mít zeleniny stále ještě málo, tak třeba klidně i brambory.

DĚTSKÁ SPECIFIKA

 Polévku řadím do kategorie pro nejmenší děti, neboť mrkev je vhodná i jako první

zelenina. Pokud budete chtít polévku podávat takto malému dítěti, vynechejte

samozřejmě koření, sůl a také smetanu či mléko. Před dochucováním tedy

odeberte jednu porci a zbytku rodiny můžete polévku dodělat dle receptu.

 Drobné potíže může činit i nadýmavá cibule – záleží na citlivosti trávení vašeho

dítěte. V malém množství ji můžete vyzkoušet i před prvním rokem.

 Semínka použitá na ozdobu jsou hůře stravitelná a doporučují se zařadit spíše

až kolem druhého či třetího roku věku dítěte.

300 g mrkve (odpovídá

cca 3 větším kouskům)

1 velká cibule

vývar dle potřeby

smetana nebo plnotučné

mléko na zjemnění

(od 1 roku)

olej dle potřeby

1 bobkový list a 5 kuliček

nového koření

sůl dle chuti

MRKVOVÁ KRÉMOVÁ POLÉVKA

4

porce

6

měsíců

30

minut



INGREDIENCE POSTUP

25

Co bude maminka

potřebovat?

1.3

Polévky

V hrnci rozpalte trošku oleje a osmažte na něm cibuli. Vzhledem k tomu, žepo

lévku budeme v závěru stejně mixovat na krémovou, nijak se s tím párat nemusíte,

a vezměte ji tedy klidně i více nahrubo. Než cibule chytne zlatavou barvu,olou

pejte a na kostičky nakrájejte brambory, které pak v téměř hotové cibuli ještě

trošku zasmahněte. Vše zalijte vývarem, stáhněte plamen a pár minut povařte,

dokud vám nezačnou měknout brambory. Teprve poté přidejte do hrnce mra

žený špenát, abyste jej zbytečně dlouho tepelně neupravovali. Společně dovařte

a až vše bude měkké, přidejte stroužek česneku (nebo i více – dle chuti) atyčo

vým mixérem (nebo v koktejlovém nástavci robotu) rozmixujte zeleninu na hladký

krém. Ten vraťte do hrnce, zjemněte smetanou či mlékem, v případě potřeby jej

ještě můžete i doředit dalším vývarem. Dle chuti dosolte a dolaďte troškoustrou

haného muškátového oříšku.

Pokud budete chtít z polévky udělat hlavní chod, doplňte ji chlebem, domácími

krutony či vejcem. Já jsem udělala jeho ztracenou variantu, která nejvíce lahodí

oku, ale dětem bych z bezpečnostních důvodů uvařila spíše klasické vajíčko

natvrdo. Hodí se i čerstvá jarní cibulka, jejíž lehce štiplavá chuť k polévce krásně

ladí.

DĚTSKÁ SPECIFIKA

 Špenát se jako jeden z prvních druhů zeleniny hodí pro děti už od 6 měsíců.

 Dětem do 1 roku nedáváme sůl ani žádná aromatická koření.

 Smetana je vhodná pro děti od 1 roku, není však v pokrmu nezbytná a používá

se na zjemnění. Nahradit ji můžete bílým jogurtem či zakysanou smetanou

(od 8 měsíců).

 U česneku a cibule pozor na jejich specifi ckou chuť a horší stravitelnost

– tabulkově je vhodná od 1 roku.

 Celé vejce je vhodné pro děti od 1 roku, do této doby můžete použít samotný

žloutek

400 g mraženého

sekaného listového

špenátu

250 g brambor

(cca 2 středně velké kusy)

1 cibule

100 g smetany (12%)

cca 300 ml vývaru

nebo vody

1 stroužek česneku

olej dle potřeby

sůl a muškátový oříšek

dle chuti

ŠPENÁTOVÁ KRÉMOVÁ

POLÉVKA

2–3

porce

6

měsíců

20

minut



INGREDIENCE POSTUP

27

Co bude maminka

potřebovat?

1.4

Polévky

Na oleji orestujeme na kostičky nakrájenou mrkev, brambory, cibuli a cuketu. Poté

přilijeme vývar nebo vodu a vaříme do změknutí. Rozmixujeme a zjemnímesme

tanou dle chuti. V dospělé verzi dosolíme, můžeme přidat i muškátový oříšek.

DĚTSKÁ SPECIFIKA

 Dětem do roka polévku nesolíme a nekořeníme. (Zvláště pak pozor na mírně

halucinogenní účinky muškátového oříšku při použití jeho velkého množství.)

 Dětem do 1 roku můžeme polévku místo sladké smetany zjemnit smetanou

zakysanou (od 9 měsíců) nebo bílým jogurtem (od 8 měsíců). Ještě menší děti

si jistě pochutnají i bez toho.

 Pozor také na horší stravitelnost a nadýmavost cibule, která se tabulkově

doporučuje od 1 roku, v malém množství ji ale můžete vyzkoušet o něco dříve.

2 středně velké mrkve

2 velké brambory

1 malá cibule

1 cuketa

1 litr vývaru

1/2 kelímku smetany

ke šlehání

1 lžíce kvalitního

rostlinného oleje

sůl a muškátový oříšek

dle chuti

CUKETOVÁ KRÉMOVÁ

POLÉVKA S MRKVÍ

3–4

porce

6

měsíců

30

minut



INGREDIENCE POSTUP

29

Co bude maminka

potřebovat?

1.5

Polévky

Fenykl očistěte od všech střapatých zelených výhonků a vykrojte také dřevna

tou středovou část. Zbytek nakrájejte na větší kostky či proužky. Stejně takolou

pejte brambory a nakrájejte je na kostky. Na malém množství oleje či přepuš

těného másla orestujte na drobné kousky nakrájený česnek, fenykl a brambory.

Obzvláště u česneku dávejte pozor, abyste jej nespálili. Až začne zlátnout, základ

podlijte menším množstvím vody či vývaru, přidejte sůl a koření a vařte dozměk

nutí. Poté vše rozmixujte na hladký krém a v případě potřeby ještě nařeďte další

vodou, případně zjemněte kapkou smetany či mléka (od 1 roku).

Podávat můžete třeba i s plátky pečeného kuřecího masa, čímž získáteplnohod

notné hlavní jídlo.

DĚTSKÁ SPECIFIKA

 Základní suroviny, tedy fenykl a brambory, jsou vhodné pro děti již od začátku

přikrmování.

 Problematický by mohl být hůře stravitelný a aromatický česnek, proto, pokud

budete vařit polévku pro nejmenší či nemáte česnek ještě vyzkoušený, můžete

jej vynechat a dospělým polévku dochutit až po odebrání dětské porce.

 Mléko či smetanu doporučuji pro vyšší obsah bílkovin až od 1 roku, ani jedno

ale není nezbytné.

2 středně velké fenykly

4 menší brambory

1–2 stroužky česneku

olej dle potřeby

voda či vývar dle potřeby

sůl a kmín dle chuti

případně smetana

či mléko ke zjemnění

FENYKLOVÁ KRÉMOVÁ

POLÉVKA

3–4

porce

6

měsíců

30

minut





       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist