načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Léto v kuchyni - Lucie Grusová

Léto v kuchyni

Elektronická kniha: Léto v kuchyni
Autor:

Kuchařka pro každého, kdo chce jídlem energii a zdraví získávat, ne ztrácet 92 sezónních receptů z čerstvé zeleniny, masa, ovoce a ořechů na zdravá jídla bez ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  350
+
-
11,7
bo za nákup

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Paleosnadno.cz
Dostupné formáty
ke stažení:
PDF
Upozornění: většina e-knih je zabezpečena proti tisku
Médium: e-book
Počet stran: 339
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Kuchařka pro každého, kdo chce jídlem energii a zdraví získávat, ne ztrácet 92 sezónních receptů z čerstvé zeleniny, masa, ovoce a ořechů na zdravá jídla bez lepku a přidaného cukru. Snídaně, hlavní jídla, rychlé snacky i dobroty na cesty. Pro přirozeně bezlepkovou stravu, Whole30, Paleo, Primal a Low Carb.

Zařazeno v kategoriích
Lucie Grusová - další tituly autora:
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Recepty

ze sezónních surovin,

bez lepku a cukru

Léto v kuchyni

Lucie Grusová


Recepty ze sezónních surovin, bez lepku a cukru

Léto v kuchyni

Copyright © 2016, Lucie Grusová

Všechna práva vyhrazena. Žádná část této publikace nesmí být šířena

nad rámec recenze bez výslovného souhlasu vydavatele.

V knize použité názvy programových produktů, firem apod. mohou být

ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami

příslušných vlastníků.

Odpovědný redaktor: Lucie Grusová

Jazykové korektury: Nina Vachková

Editor: Petr Novák

Autor receptů a jejich fotografie: Lucie Grusová

Obálka: Petr Novák

Sazba: Petr Novák

Nakladatel: Lucie Grusová, Kytlická 780/16, 190 00 Praha 9

Vydání první

www.paleosnadno.cz

lucie@paleosnadno.cz

Kniha vyšla elektronicky.

ISBN 978-80-906530-0-9


4

Proč vařím jinak 8

Co v kuchařce najdete? 10

Whole30 12

Paleo 12

Primal 12

Low Carb 12

Legenda k receptům 13

Dostupnost surovin během roku 14

Použité základní letní suroviny 16

Brokolice 18

Cuketa 19

Cibule 20

Česnek 22

Jahody 23

Kapusta hlávková 24

Květák 25

Letní hrušky 26

Letní jablka 27

Lilek 28

Mrkev 29

Okurky 30

Papriky 31

Pórek 32

Rajčata 33

Řapíkatý celer 34

Řepa 35

Salát 36

Zelí hlávkové 37

Snídaně 38

Brokolicové muffiny 40

Cibulkové lívanečky 42

Frittata s kuřetem a batáty 44

Italská pečená snídaňová vejce 46

Jahodová granola 48

Mexická snídaně 50

Mexická snídaňová pánev 52

Pečená vaječná roláda 56

Shakshuka 58

Vepřová paštika 62

Hlavníjídla 66

Aglio olio e peperoncino 68

Batátové curry 70

Batátové placičky s lososem 74

Citrónové lososové rolky 78

Obsah

Červeně značené položky obsahu

najdete níže v ukázce


5

Cuketové špagety s rajčatovým konfitem 82

Játrová pikantní směs 84

Kreolské kuře na zelenině 88

Křupavé kuře na rozmarýnu se zeleninou 90

Kuřecí špízy v kokosu 94

Lilkový tatarák 96

Mexická frittata 98

Mexická květáková „rýže“ 102

Mexické pečené batátové nudle 106

Mexický losos s květákovou „rýží“ 110

Kuřecí mini roládky na špízu 114

Mleté maso v kapustových listech 118

Motýlí kuře 122

Paleo „paella“ 126

Pečená mrkev s pestem a tahini dipem 130

Pečené kuřecí stripsy 134

Rajčatová pizza 136

Rybářův koláč 138

Rybí „tacos“ 140

Rychlé masové kuličky se zeleninou 142

Řecké kuře a salát, tzatziki majonéza 146

Spirálový zeleninový koláč 150

Steak z tuňáka s rajčaty a avokádem 154

Stir-fry z brokolice a panenky 156

„Tacos“ bůček 160

Těstoviny s pestem z rajčat a bazalky 164

Tortily plněné masovými kuličkami 166

Tuňák v sezamu s asijským salátem 170

Tuňákové placičky 174

Polévky 178

Brokolicová krémová polévka 180

Gazpacho 182

Limetková kuřecí polévka 186

Polévka z pečených rajčat 188

Saláty 190

Brokolicový salát 192

Salát s lososovými nugetami 194

Salát s pečeným lososem 196

Salát z mladé řepy 198

Salát z pečených paprik 202

Salát z rané kapusty 204

Salát z raného zelí 206

Přílohyapečivo 208

Cukeťáky (cuketové bramboráky) 210

Paleo chléb 214

Semínkový chléb 218

Sezamové krekry 222

Tapiokové těstoviny 224

Tortily z kokosové mouky 226

Dezerty 230

Jahodová nepečená roláda 232

Jahodová zmrzlina 234

Jahodové plátky 236

Jahodový koláč 240

Kávová zmrzlina 244

Košíčky s čokoládovou polevou 248

Letní ovocný salát 250

Limetkové dortíky 252

Máslové bonbóny 256

Mini dortíčky s ovocem 258

„Tiramisu“ 260

Snacky 262

Baba ganoush 264

Lososový tataráček 266

Nachos 268

Želatinové bonbónky 270

Nacesty 272

Brokolicové karbanátky 274

Kávové tyčinky 276

Skotská křepelčí vejce 278

Sušené drcené maso 282

Nápoje 286

Ledová káva 288

Melounová limonáda 292

Suroviny 294

Bujón v kostce 296

Domácí bylinkové máslo 300

Domácí majonéza 302

Guacamole 308

Konfitovaná rajčata a česnek 310

Mandlové mléko 314

Pomalu pečená panenka 318

Roastbeef 320

Slaninový džem 324

Sušená rajčata 326

Trhané maso 330

Obsahdlestravovacíchstylů 332

Primal recepty 334

Bezlepkové recepty 334

Whole30 recepty 334

Paleo recepty 336

Low Carb recepty 338

Proč vařím jinak

Vaření mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly

o přípravě zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně

špatným jídlem. V mé kuchyni kralovala různá dochucovadla a předpřipravené směsi,

každý nový výrobek mě naplňoval obrovským nadšením a touhou ho vyzkoušet. Bylo mi

úplně jedno, že může být plný různých éček a aditiv. Etikety na potravinách jsem nečetla.

Věřila jsem, že by se na trh nedostalo nic, co by mi mohlo škodit. Slepě jsem důvěřovala

výrobcům. Chyba...

Následné zdravotní potíže a  výrazná nadváha mě donutily podívat se na potraviny

z  jiného úhlu. Začala jsem se v  oblasti stravování vzdělávat, zjišťovat a  zkoušet, jaký

dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny. A s tím jsem objevila nový svět vaření.

Začala jsem mnohem více přemýšlet nad tím, co kupuji, z čeho a jak vařím, co si dávám

na talíř. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže

postupně mizely. Dnes vím, že strava bez chemie, lepku a přidaného cukru je pro mě tou

správnou cestou.

Není podstatné jakou „nálepku“ svému stravování dáte. Někdo jí zásadně podle pravidel

palea či Whole30, jiný striktně počítá sacharidy, nebo celkově makra a kalorie, dalšímu

více vyhovuje primal či prostě strava bez lepku. Každý jsme jiný a každý potřebuje něco

jiného. Podstatné je ale vnímat, jak jídlo působí na naše tělo. Jestli nám energii a zdraví

dává, nebo nám je naopak bere.

Nechci vám proto vypisovat, proč a jak byste měli jíst. To je na vás. Vy si musíte najít svojí

správnou cestu. Chci vám jen ukázat, že skvělá a  chutná jídla se dají připravit z  těch

nejzákladnějších potravin, jako je zelenina, ovoce, maso, ryby, vejce a ořechy. Inspirujte se.

10

Co v kuchařce najdete?

No jasně, hlavně recepty. Ale než začneme společně vařit, pojďme si říct, KDE, JAK a CO. Prostě takový návod,

jak knihu používat. I když vím, že naprostá většina lidí návody nečte, tady chvilku vydržte. Vezmeme to rychle,

nebojte ;-)

Na začátku knihy najdete přehlednou tabulku se základními druhy ovoce a zeleniny, u kterých je vyznačeno,

kdy se u nás sklízí (S) a dokdy je lze případně skladovat (U). Tedy v jakém období můžete zakoupit místní

produkci a uvařit si z ní skvělé jídlo. Následuje seznam letních druhů zeleniny a ovoce, které jsou v receptech

nejvíce používané. Ke všem jsou připojené základní informace o obsahu vitamínů a minerálů, jejich využití

v kuchyni a také rady, jak je doma skladovat, aby vám vydržely co nejdéle čerstvé.

Jak už samotný název napovídá, kuchařka je zaměřená na recepty, které vychází z místních sezónníchsuro

vin pro letní období, nebo k létu prostě tak nějak patří. Mnoho jídel lze ale samozřejmě připravit i po zbytek

roku. Nicméně léto je hlavním jmenovatelem, proto tu na každý den pro období „červen - červenec - srpen“

najdete jeden recept.

Jídla jsou rozdělená do různých kategorií – od Snídaní, přes Hlavní jídla či Na cesty, až po Dezerty nebo

návody na přípravu domácích Surovin. Mnoho receptů nelze zařadit jen do jedné kategorie, proto jich najdete

u některých jídel uvedených i více.

Všechny recepty v knize jsou označené štítky Whole30, Paleo, Primal či Low Carb podle toho, jakémustravo

vacímu stylu vyhovují. Pokud vám tyto názvy nic neříkají, nakoukněte na str. 12, kde najdete základní vysvětlení.

Ale ať už jsou recepty označené jakkoliv, všechny jsou přirozeně bezlepkové, bez použití obilovin, luštěnin,

přidaného cukru, chemie a různých aditiv a z velké části i bez mléčných výrobků.

Každý recept jsem doplnila informacemi, které by vám měly usnadnit výběr jídla a jeho samotnoupřípra

vu. Kromě počtu porcí, přibližné časové náročnosti tu najdete i  orientační kalorické hodnoty na 1 porci včetně

obsahu sacharidů, tuků a  bílkovin. Tyto údaje berte samozřejmě trošku s  rezervou. Jinak velkou porci sní

aktivní sportovec a  jinou žena se sedavým způsobem života, každému bude podle zručnosti a  vybavení

11

kuchyně příprava trvat rozdílně dlouho, obsah kalorií a  maker je hodně závislý na konkrétních použitých

surovinách, jejich kvalitě, zralosti a tak dále.

K většině používaných surovin jsem doplnila dvojí dávkování, jak gramáže, tak i množství na lžíce, lžičky, hrsti

a podobně. To by mělo vaření usnadnit i těm, kteří doma nemají váhu. I když pro některé recepty (zejména

dezerty) to považuji za nezbytnou pomůcku. U zeleniny a masa je uvedena čistá gramáž, tedy množství po

očištění surovin.

Ke každému jídlu jsem připojila i svou osobní poznámku nebo tip, který by vám měl pomoci s jeho výběrem

či přípravou.

Věřím, že se vám bude kuchařka, její zaměření i jednotlivé recepty líbit.

Na viděnou v kuchyni a přeji dobrou chuť.

Obsah

12

Whole30

Krátkodobý (30 a více dní) striktní stravovací program určený k nutričnímu restartu organismu. Jeho cílem je

skoncování s nezdravými stravovacími návyky, obnovení zdravého metabolismu, ozdravení zažívacího traktu

a srovnání imunitního systému. Pravidla jsou postavená na zásadách palea (s drobnými odchylkami), navíc

jsou ale vyloučené i všechny pokrmy (byť z povolených surovin), které vyvolávají nezdravou psychologickou

reakci (například dezerty a  paleo pečivo). Více informací najdete na oficiálním webu www.whole30.com,

popřípadě u mě na stránkách paleosnadno.cz/whole-30/. Skvělým průvodcem programem jsou pak knihy

Jídlo na prvním místě a Whole30, které najdete ve všech větších knihkupectvích či přímo u nakladatelství

Melvil (www.melvil.cz).

Paleo

Stravovací zásady a  další principy inspirované způsobem života našich prapředků. Jedná se o  změnu v pří

stupu ke způsobu stravování a  obecně životnímu stylu. Paleo se vyhýbá obilovinám, luštěninám, mléčným

a nekvalitním průmyslově zpracovaným výrobkům. Hranice palea jsou poměrně měkké a každý autor je vnímá

trošku jinak. Proto nelze naprosto jednoznačně doporučit jediný zaručený zdroj informací. Obecné zásady lze

ale získat například na thepaleodiet.com, v českém jazyce pak na blog.paleo-doupe.cz/co-je-paleo/.

Primal

Zjednodušeně lze říct, že se jedná o  benevolentnější paleo se zařazením některých surovin, jako jsou

například tučné mléčné výrobky. Více informací najdete na stránkách autora programu Marka Sissona

www.marksdailyapple.com, v českém jazyce pak v jeho knize Primal Blueprint od nakladatelství Blue Vision

(bluevision.cz/primal-blueprint/)

Low Carb

Všechny výše uvedené stravovací směry by se v porovnání s konvenčním způsobem výživy daly označit jako

Low Carb, tedy nízkosacharidové. Záleží ale velmi na tom, jak to konkrétně vnímáte vy. Někdo se drží pod

maximální hranicí 20 g sacharidů za den pro dosažení nutriční ketózy, jiný si se stejným cílem povolí celkem

50 g, ostatní hranici pro Low Carb vnímají až někde u 150 g sacharidů za den. Nicméně v knize jsou takto

označené recepty, kdy se množství sacharidů na 1 porci pohybuje přibližně do 20 g.

Celkový čas na přípravu a vaření

Počet porcí

Kalorická hodnota (většinou na 1 porci)

Stravovací styl

Kategorie receptů

Makroživiny v gramech (sacharidy, tuky, bílkoviny) Legenda k receptům

Obsah

Všechny recepty jsou Primal a samozřejmě bez lepku. Pokud se stravujete striktně podle určitých pravidel,

nemusíte procházet jednotlivá jídla a kontrolovat zda odpovídají právě vašemu stravovacímu stylu. Na konci

kuchařky najdete přehledný seznam receptů seřazených podle jednotlivých stylů v následujících kategoriích:

• Seznam Whole30 receptů

• Seznam Paleo receptů

• Seznam Low Carb receptů


14

Zelenina / Měsíc Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec

Batáty U U U U U S S U U U

Brokolice S S S S S U

Celer bulva U U U U U U S S S S U U

Celer řapíkatý S S S S S

Cibule U U U U S S S S S U U U

Cuketa S S S S U U U

Čekanka S S U

Česnek U U U U U S S S U U U U

Dýně U U S S S S U U

Fazole lusky S S S S

Fenykl S S S U

Chřest S S

Jarní cibulka S S S S

Kapusta U U U S S S S S S S

Kapusta růžičková S S S U S S S S S

Kaštany jedlé U S S U U

Kedlubna S S S S S S U U

Křen U S S U U

Květák S S S S S S U

Lilek S S S S U

Medvědí česnek S S S

Mrkev U U U U U S S S S S U U

Okurky S S S U

Paprika S S S S

Pastiňák U U U U S S U U

Patizón S S S U U

Petržel U U U U U S S U U

Polníček S S S S S S S

Pórek U U U U U U S S S S S U

Rajčata S S S S U U

Rebarbora S S S

Ředkev U S S S U U

Ředkvičky S S S S S S S U

Řepa U U U U U S S S S S U U

Řeřicha S S S S S S S S S S S S

Salát S S S S S S

Špenát S S S S S S S

Tuřín U U S S S U

Zelí U U U S S S S S S U

Zelí čínské U U S S S U U

Dostupnost místních surovin během roku


15

Ovoce / Měsíc Leden Únor Březen Duben Květen Červen Červenec Srpen Září Říjen Listopad Prosinec

Angrešt S S S

Broskve S S S S

Hroznové víno S S S

Hrušky letní S S

Hrušky zimní U U S S U U

Jablka letní S S

Jablka zimní U U U U S S U U

Jahody S S S S S

Meruňky S S

Ostružiny S S S

Rybíz S S

Švestky S S S S

Třešně S S

Doba sklizně

Možnost zakoupení místní produkce z uskladněných zásob

Výchozí období pro letní kuchařku

Nedostupnost místní produkce

Legenda

Obsah


16

Použité základní

letní suroviny


17

Obsah


20

Cibule je hojně používaná při vaření jako zelenina či koření. Používají se její cibule, oloupané od

vrchních suchých vrstev, nebo i její nať (jarní a lahůdková cibulka).

Syrová cibule má pálivou chuť a  používá se například jako příloha k  masu či uzeninám, často

v  kombinaci s  hořčicí. Vařená či orestovaná cibule se používá jako základ do různých gulášů

a omáček, zeleninových polévek, dušeného špenátu a zelí. Samotná osmažená cibulka s tukem se

používá například k ochucení různých pyré a dalších pokrmů.

Při loupání, krájení či smažení cibule se z  ní uvolňuje dráždivá slzotvorná látka, která při styku

s  vodou (například v  oku) hydrolyzuje na propanol, kyselinu sírovou a  sirovodík. Existuje mnoho

návodů, jak pálení očí při krájení cibule předejít – například krájení cibule pod vodou či průběžné

vlhčení cibule během krájení, nošení ochranných brýlí či kontaktních čoček, použití co nejostřejšího

nože, vložení kousku chleba do úst při jejím krájení atd.

Z  lékařského hlediska je hlavní užití cibule při nechutenství,

arterioskleróze, potížích zažívání, vysokém krevním tlaku,

zánětech ústní dutiny a hltanu. V lidovém léčitelství je

ve výčtu ještě astma, zánět močového měchý

ře, nepravidelnost v  menstruaci, cukrovka,

řešení zácpy a ošetření bodnutí hmyzem.

Cibule


21

Hlavní sezóna sklizně cibule je u nás od května do září. Na jaře se objevuje jarní cibulka, později pak

cibule lahůdková, které jsou ceněné zejména pro jejich zelenou šťavnatou nať. Koncem léta a na

podzim lze zakoupit čerstvou sklizeň, po celý rok je ale dostupná cibule z místních uskladněných

zásob.

V obchodech a na tržištích se běžně setkáte s různými odrůdami cibule – od výše jmenovaných po

obří salátové, šalotku, až po červenou a bílou cibuli. Každá má v kuchyni své místo, podle konkrétního

receptu a  požadované chuti či jejích vlastností. Cibule vydrží nejdéle uchovaná v  suchu, chladu

a tmě. Proto ji doma po zakoupení uložte do spíže či lednice, kde vydrží i několik týdnů.

Cibule kromě křemíku, draslíku a dusíkatých látek obsahuje éterické oleje s obsahem síry (podle

jejího množství jsou cibule ostré, středně ostré a sladké chuti), poměrně hodně vitamínu B1 a B2,

méně pak vitamínu C. Ten se vyskytuje spíše v nati, společně s provitamínem A.

Obsah


30

Okurky

Známe dva základní druhy okurek, dlouhé a  štíhlé s  hladkou slupkou (salátové) a  kratší, silnější

s  bradavičnatou slupkou (polní). Pokud se polní okurky nenechají dorůst a  sklízejí se o  velikosti

7 - 10 cm, jsou z  nich velmi žádané nakládačky. Salátové okurky mají oproti polním výhodu

v menších a méně tuhých semenech a také v tom, že nehořknou.

Okurky se v  našem podnebném pásmu (mimo skleníky) sklízí od června do srpna, s  velmi

krátkou dobou uskladnění. Okurky se skvěle hodí do salátů či zeleninových obloh, dá se z  nich

připravit studená letní polévka. Špatně neuděláte ani jejich přidáním do stir-fry směsí, kde se

krátce a zprudka orestují. Okurky vydrží v lednici několik dní. Nejlépe se jim daří v poličce určené

pro zeleninu při teplotě okolo 8°C, ideálně ještě zabalené, aby nevysychaly. Díky jejich vysokému

obsahu vody je nutné si dát pozor na mráz, ten okurky nenávratně poničí.

Ze 100 g okurky získá lidské tělo 8 mg vitamínu C. Okurky jsou také bohaté na

minerální látky, jinak z 90 - 96 % obsahují vodu. Díky velkému množství

draslíku dokáží zcela přirozeným způsobem odvodňovatorgani

smus. Jsou vhodnou zeleninou pro osoby trpící dnou nebo

revmatismem, dobře působí na krevní oběh.


31

Papriky

Papriky patří do čeledi lilkovitých, stejně jako rajčata nebo brambory. Odrůd je nepřeberné množství.

Liší se od sebe nejen barvou (od zelené, přes žlutou, červenou až po malinově rudou), ale také

tvarem a velikostí. Ty malé bývají většinou pekelně pálivé (chilli).

Papriky se v místních podmínkách sklízí od července do října, bez možnosti delšího uskladnění. Své

místo v kuchyni najdou nejen zasyrova v různých salátech, ale také jako základ různých dušených

či restovaných směsí, v neposlední řadě také ve formě sušené jako koření (sladká či pálivá paprika,

nebo chilli). Papriky doma uchovávejte při teplotách mezi 10 až 18 °C, ideálně zabalené do sáčku,

aby nedocházelo k jejich vysychání.

Papriky jsou mimořádně bohaté na vitamín C, některé druhy dokonce více než citrusové plody.

Obsahují také vitamín P neboli rutin, který pozitivně zlepšuje křehkost krevních

kapilár a  také pružnost i  propustnost cévní stěny. Za zmínku dále určitě

stojí vysoký obsah vitamínu A, E a takřka všech vitamínů skupiny B,

z minerálních látek pak vápník, draslík, hořčík, fosfor,

síra, železo, mangan a měď.

Obsah


36

Salát

Mezi saláty lze řadit mnoho zástupců listové zeleniny. Od klasického hlávkového salátu, přes ledový,

dubový, lollo biondo, až po římský, čekanku či polníček. A  ani to není zdaleka všechno, existuje

okolo 200 různých odrůd. Jejich velkou výhodou je variabilita a univerzální využití. Dají se jíst jako

hlavní jídlo i příloha, krásně nám ozdobí talíř a některé druhy lze i tepelně upravit (například římský

salát, mangold, čekanku, rukolu a štěrbák).

Hlavní sezónou pro čerstvé místní saláty je období od května do října. Některé menší druhy lze

ale pěstovat po celý rok doma v truhlíku (například řeřichu či rukolu). Saláty mají poměrně krátkou

dobu skladovatelnosti. Například dubáček je nutné spotřebovat bezprostředně po nákupu, oproti

tomu salát ledový vydrží zabalený v lednici i dva týdny. Saláty se před uložením neomývají, vodou se

oplachují až těsně před zpracováním. Pokud chcete salátu co nejvíce prodloužit trvanlivost, vložte

ho do mísy, zakryjte navlhčenou papírovou utěrkou a uložte do lednice. Takto má salát zajištěnou

potřebnou vlhkost, ale zároveň může dýchat.

Jednotlivé druhy listových salátů se od sebe liší

co do obsahu vitamínů a minerálů.Nejčastěji je zastoupený vitamín C, K, vitamíny

skupiny B, provitamín A, draslíka hořčík. Vzhledem ke konzumovanému

množství (většinou jich sníte jen do 50

g), nemají listové saláty nijak velkou

výživovou hodnotu. To, co je ale činí

zajímavými, je obsah kyseliny listové

a vlákniny. Proto bychom je měli do

stravy zařazovat co nejčastěji.


37

Zelí hlávkové

Hlávkové zelí je košťálová zelenina blízce příbuzná kapustě, od které se liší strukturou listů.

Jednotlivé druhy zelí se pak ještě liší barvou (bílé, červené, fialové) a  tvarem (kulaté a  špičaté).

Kromě hlávkového zelí jsou jako zelenina využívány také zelí pekingské a čínské, které jsou ale již

samostatnými druhy. Hlávkové zelí (zejména to rané) se syrové skvěle hodí do salátů, vařené nebo

kysané zelí slouží jako příloha či základ mnoha pokrmů (zelňačka, segedínský guláš, boršč, bigos

atd.)

Místní zelí se sklízí od června do listopadu, s možností uskladnění (a tedy i zakoupení) až do jara

následujícího roku. Při nákupu vybírejte nepoškozené uzavřené hlávky, které jsou na dotek pevné.

Pružnější jsou křehké hlávky raného zelí či zelí špičatá. Nikdy ale nekupujte zelí, které je povadlé

a na omak měkké. Ovadlé horní listy nevadí, chrání ty uložené hlouběji. Zelí skladujte v dolní části

lednice, kde vydrží bez problému řadu dní.

Syrové zelí obsahuje vitamíny A, B1, B2, C, K, U (fytochinon), draslík, hořčík, sodík, vápník, železo,

fosfor, zinek, měď a  jiné. Dále se v  zelí

nachází cholin, inulin, organické kyseliny

a  mnoho dalších užitečných látek.

Zelí se nedoporučuje konzumovat

při poruchách štítné žlázy, protože

látky v  něm obsažené zpomalují

vstřebávání jódu. To ostatně platí pro

všechny druhy košťálové zeleniny.

Obsah


38

Snídaně


39

Obsah


52

Mexická

snídaňová

pánev

Ve dnech, kdy není nutné ráno pospíchat, si udělejte

čas na pořádnou snídani, která je plná barev a  chutí.

Pro ušetření času si můžete masovou směs připravit

předem, ráno ji jen na pánvi ohřát a zapéct s vejci.

Suroviny

300 g mletého hovězího masa

200 g cibule (2 velké)

100 g papriky (1 střední)

10 g česneku (2 větší stroužky)

5 g římského kmínu (1 vrchovatá lžička)

5 g uzené papriky (1 plná lžička)

25 g rajského protlaku (1 vrchovatá lžíce)

400 g batátů (1 velký)

40 g sádla, ghee nebo kokosového oleje

(3 lžíce tekutého tuku nebo 2 vrchovaté)

4 vejce

300 g rajčat (2 velká)

240 g avokáda (2 kusy)

50 g jarní cibulky (2 větší)

2 hrsti lístků čerstvého koriandru

chilli paprička (volitelně)

sůl

pepř

Postup přípravy

Nahřejte si velkou pánev na vyšší střední stupeň a  pak na ní

nechte rozpustit tuk. V něm za častého promíchání osmahněte

do růžova nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile začne zlátnout,

přidejte k  ní mleté hovězí maso a  pomocí měchačky ho

rozdrobte na co nejmenší kousíčky. Směs osolte a opepřete.

Jakmile se vysmahne veškerá tekutina, kterou pustilo osolené

maso a  cibule, teplotu mírně stáhněte a  do pánve přidejte

na kostičky nakrájenou papriku. Nechte pár minut orestovat.

Přimíchejte drcený česnek. Jakmile se rozvoní, přisypte do

pánve koření a  za stálého míchání ho krátce osmahněte.

Nakonec přidejte rajský protlak a také nechte chvíli orestovat.

Obsah pánve zalijte malým množstvím vody, pánev zakryjte

a  teplotu stáhněte na minimum. Nechte dusit za občasného

promíchání cca 30 minut, aby se chutě krásně propojily a maso

změklo. Pak do pánve přidejte na kostičky nakrájený oloupaný

batát a nechte zakryté dusit dalších 5-10 minut.

75 minut

4 porce

610 kcal na 1 porci

Whole30, Paleo, Primal

Snídaně, Hlavní jídla

39g S – 38g T – 31g B na 1 porci


53

Jakmile jsou batáty měkké, udělejte ve směsi 4 důlky. Do nich

rozklepněte vejce, zvyšte mírně teplotu pod pánví a  nechte

ztuhnout bílek (žloutek by měl zůstat krásně tekutý, proto již

pánev nezakrývejte).

Podávejte teplé, doplněné o  nakrájená čerstvá rajčata

a avokádo, vše posypané lístky čerstvého koriandru, na kolečka

nakrájenou lahůdkovou cibulkou a podle chuti i chilli papričkou.

I když se nejedná o vyloženě

autentický mexický recept,

je touto kuchyní hodně

inspirovaný.

Obsah


54


55

Snídaně

Obsah


66

Hlavní jídla


67

Obsah


70

Batátové

curry

Curry v jakékoliv podobě zbožňuju! Pokud to máte také

tak, určitě tento recept nepřecházejte bez povšimnutí.

Slibuju vám, že se do něj zamilujete. Sladkost mrkve

a  batátů tvoří s  jemně navinulou chutí rajčat a  paprik

skvělou kombinaci, která se vzájemně ideálně doplňuje. Pokud vše podtrhnete pikantností chilli papriček,

kyselostí limetky a čerstvým koriandrem, vaši strávníci

si budou mlaskat blahem.

Suroviny

2 kuřecí prsa (400 g)

1 větší cibule (100 g)

2 lžíce kokosového oleje (25 g)

2 střední mrkve (150 g)

2 červené papriky (200 g)

2 větší stroužky česneku (10 g)

3 cm oloupaného čerstvého

zázvoru (15 g)

1 plná lžička římského kmínu (5 g)

1 plná lžička mletého koriandru (5 g)

½ lžičky semínek černé hořčice (3 g)

½ lžičky semínek žluté hořčice (3 g)

2 lžíce rajčatového protlaku (40 g)

6 velkých rajčat (600 g) nebo 1 ½

konzervy loupaných rajčat

1 velký batát (400 g)

Postup přípravy

Nakrájejte si na nudličky cibuli. Oloupanou mrkev nastrouhejte

pomocí speciální škrabky na nudličky julienne. Pokud jste

v kuchyni zručnější, zvládnete to i pomocí obyčejného ostrého

nože, anebo to vyřešte prostým nakrouháním obyčejnou

škrabkou

Oloupejte si rajčata (pokud používáte rajčata z  konzervy,

tento krok přeskočte). Přiveďte k  varu vodu, do ní ponořte na

5 minut rajčata nakrojená mírně do kříže. Pak je slijte a šokově

je zchlaďte v ledové vodě. Díky tomu vám půjde slupka krásně

stáhnout. Kromě slupky odstraňte i  tuhou část od stopky.

Oloupaná rajčata nakrájejte na kostičky a dejte zatím stranou.

Ve větším hrnci si rozehřejte na střední teplotu kokosový olej.

Na něm nechte zesklovatět cibulku. Pak přihoďte nakrouhanou

mrkev, mírně osolte a společně restujte 5 minut.

70 minut

4 porce

700 kcal na 1 porci

Whole30, Paleo, Primal

Hlavní jídla

42g S – 41g T – 39g B na 1 porci


71

2 a půl hrnku kokosového mléka (600 ml)

sůl

pepř

1 limetka

1 chilli paprička

2 hrsti lístků čerstvého koriandru

Nakrájejte si omytou papriku na nudličky. Přihoďte ji do hrnce

a společně restujte dalších 10 minut.

Jakmile je zelenina měkčí, přidejte rozdrcený česnek, nadrobno

nasekaný zázvor a všechno koření. Nechte pár minut za častého

míchání orestovat a  uvolnit všechnu vůni. Nakonec přidejte

rajčatový protlak a krátce osmahněte.

Do hrnce přisypte oloupaná rajčata a  vše zalijte kokosovým

mlékem. Vařte zakryté 15 minut.

Mezitím si nakrájejte kuřecí maso na nudličky a  oloupané

batáty na kostky (cca 2 x 2 cm).

Po 15 minutách mírného varu do hrnce přidejte kuřecí maso

a  batáty. Vařte společně zakryté 10 minut (dokud batáty

nezměknou a nezahustí mírně omáčku).

Hotové curry dosolte a  opepřete podle chuti. Podávejte

posypané lístky koriandru, kousky čerstvé chilli papričky

a  čtvrtkou limetky na dochucení. Pokud máte chuť, můžete

curry doplnit i květákovou rýží.

Nevyděste se množstvím

použitých ingrediencí.

Trocha toho shánění za to

stojí, věřte mi.

Obsah


72


73

Hlavní jídla

Obsah


84

Játrová pikantní

směs

Játrům, s  jejich výraznou chutí, „sluší“ různá výrazná

koření a pikantní tóny. Nebojte se proto při jejich přípravě

sáhnout i  na ty druhy koření a  bylinek, které jinak moc

nepoužíváte.

Suroviny

100 g špeku nebo prorostlé slaniny

250 g vepřových jater

200 g cukety (1 střední)

200 g papriky (1 větší nebo více menších

různých barev)

100 g cibule (1 velká)

2 stroužky česneku

1 chilli paprička

40 g rajského protlaku (2 lžíce)

1 lžička uzené papriky

sůl

pepř

Postup přípravy

Špek nebo slaninu nakrájejte na malé kostičky a dejte rozpustit

na středně vyhřátou suchou pánev. Jakmile špek pustí tuk

a kostičky se vypečou do křupava, zvedněte mírně teplotu a do

pánve přidejte očištěná játra nakrájená na tenké nudličky.

Krátce osmahněte. Občas obsah pánve trošku promíchejte, aby

se maso opeklo ze všech stran. Nemíchejte ale příliš zběsile,

dejte masu čas se opéct. Jakmile je maso zatažené, vyberte

ho spolu s kostičkami opečeného špeku z pánve a dejte zatím

stranou zakryté odpočívat.

Pod pánví opět snižte teplotu na střední plamen. Pokud vám

v ní zůstalo jen málo tuku, můžete přidat trošku sádla.

V pánvi orestujte cibuli nakrájenou na tenké nudličky, po chvíli

přidejte cuketu nakrájenou na tenčí půlkolečka (včetně slupky)

a papriku na proužky. Za častého míchání zeleninu orestujte do

poloměkka – měla by zůstat příjemně na skus (tzv. „al dente“),

nechceme z ní udělat kaši.

20 minut

2 porce

740 kcal na 1 porci

Whole30, Paleo, Primal

Hlavní jídla

23g S – 57g T – 36g B na 1 porci


85

K  zelenině přidejte rozdrcené stroužky česneku a  krátce

osmahněte. Přisypte chilli papričku zbavenou semínek

a  nakrájenou na tenká kolečka, uzenou papriku, sůl a  pepř.

Za stálého míchání nechte koření hezky rozvonět. Nakonec

přidejte rajský protlak, promíchejte a chvíli orestujte.

Do hotové zeleninové směsi přisypte orestovaná játra a nechte

krátce prohřát.

Játrovou směs podávejte s  přílohou podle vaší volby – skvěle

se hodí pečené batáty, květáková „rýže“, nebo zeleninové

placky. Na talíři posypte nadrobno nakrájenou jarní cibulkou

nebo čerstvými bylinkami.

Tahle směs většinou chutná

i těm, kteří jinak játra moc

nemusí.

Obsah


86


87

Hlavní jídla

Obsah


13 4

Pečené kuřecí

stripsy

Kdo by neměl rád řízky. Osobně je mám nejraději v podobě

stripsů, tedy masa nakrájeného na proužky, a  místo

smažení hezky do křupava upečené v troubě. Suroviny 300 g kuřecích prsou 60 g mandlové mouky (3 vrchovaté lžíce) 15 g sezamu (3 vrchovaté lžičky) 2 g sladké papriky (1 zarovnaná lžička) 2 g drceného kmínu (1 zarovnaná lžička) 1 bílek sůl pepř

Postup přípravy

Kuřecí maso nakrájejte na nudličky široké 1-2 cm.

Promíchejte mandlovou mouku se sezamem a kořením.Našlehejte si bílek se špetkou soli a pepře.

Namočte každý kuřecí kousek do našlehaného bílku a  pak

přitisknutím ze všech stran obalte v mandlové směsi. Obalené

stripsy vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte

cca 15 minut v předem vyhřáté troubě na 200°C.

Podávejte doplněné o  bohatou zeleninovou přílohu, skvěle se

hodí kaše či pyré, popřípadě pečené zeleninové hranolky. Na

namáčení hostům nabídněte různé ochucené dipy a majonézy.

25 minut

2 porce

420 kcal na 1 porci

Whole30, Paleo, Primal, Low Carb

Hlavní jídla, Snacky, Na cesty

8g S – 24g T – 44g B na 1 porci

Kuřecí řízečky chutnají

skvěle teplé i studené, hodí

se jako skvělá svačina na

cesty.


135

Hlavní jídla

Obsah


15 4

Steak z tuňáka

s rajčaty

a avokádem

Čerstvý tuňák bohužel nebývá běžnou položkou v českých

obchodech. Pokud ale máte alespoň občas možnost

tento „poklad“ sehnat, určitě neváhejte a  vyzkoušejte

ho. Překvapivě tuňák chutná i  těm, kteří jinak ryby moc

nemusí. V  kombinaci se svěží chutí čerstvého salátu

z rajčat, avokáda a bazalky se jedná o jedinečné letní jídlo.

Suroviny

2 plátky čerstvého tuňáka vysoké

přibližně 3 cm (300 g)

4 hrsti rajčat (400 g)

2 avokáda (260 g)

1 limetka

2 hrsti čerstvé bazalky

3 lžíce extra panenského olivového oleje

(40 g)

sůl

pepř

1 čerstvá chilli paprička

Postup přípravy

Plátky tuňáka z  obou stran potřete olivovým olejem, osolte,

opepřete a zatím dejte stranou odpočívat.

Nakrájejte omytá rajčata na větší kostky. Avokádo rozřízněte

napůl, vyndejte pecku, pomocí lžíce vydlabejte dužinu

a nakrájejte.

Rozehřejte si na vyšší teplotu nepřilnavou grilovací pánev

nebo gril. Jakmile je pánev horká, umístěte na ní plátky tuňáka

a opečte ho zprudka z obou stran. Stačí 1 minuta z každé strany.

Tuňák by měl uvnitř zůstat mírně syrový, jinak bude maso příliš

suché. Obdobně postupujte i u grilu.

Hotový tuňákový steak položte na talíři na nakrájená rajčata

a avokádo, polijte lžící olivového oleje, posypte nakrájenou chilli

papričkou a natrhanými lístky bazalky, doplňte půlkou limetky

a ihned podávejte.

10 minut

2 porce

660 kcal na 1 porci

Whole30, Paleo, Primal

Hlavní jídla

23g S – 47g T – 40g B na 1 porci

Slovo steak tu má své

opodstatnění – tuňák rychle

připravený na pánvi nebo na

grilu se chutí i konzistencí

opravdu klasickému steaku

velmi blíží.


155

Hlavní jídla

Obsah


190

Saláty


191

Obsah


194

Salát

s lososovými

nugetami

Zeleninové saláty jsou v  horkém letním počasí ideální

volbou. Jenže samotné vás na dlouho nezasytí. Pokud je

ale doplníte kousky ryby a  domácí majonézou, máte na

pár hodin vystaráno. Suroviny 300 g lososa (filety bez kůže) 40 g mandlové mouky nebo drcených mandlí (3 lžíce) 10 g semínek bílého sezamu (2 lžičky) 2 g sladké papriky (1 zarovnaná lžička) 2 g drceného kmínu (1 zarovnaná lžička) sůl pepř 200 g ledového salátu (1/2 menší hlávky) 200 g rajčat (2 velká nebo 2 hrsti cherry) 100 g papriky (1 střední kus) 60 g domácí majonézy (2 vrchovaté lžíce) 20 g hořčice (2 lžičky) 10 ml balsamica (2 lžičky)

Postup přípravy

Smíchejte dohromady mandlovou mouku, sezamová semínka,

koření, sůl a  pepř. Ve směsi obalte na kostky nakrájeného

lososa. Nejlépe vám to půjde v  sáčku, kam nasypete rybu

i  obalovací směs a  mírně protřepete. Stejně dobře vám ale

poslouží i hluboký talíř či miska, kde vše promícháte.

Obalené lososové nugety vyskládejte na plech vyložený pečícím

papírem a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 200°C na 15-

20 minut.

Mezitím, co se ryba peče, si připravte salát a zálivku. Omytou

zeleninu nakrájejte na kostičky. Majonézu promíchejte s hořčicí

a  balsamicem. Pokud nechcete používat majonézu, nahraďte

ji cca 4 lžícemi olivového oleje a  s  ostatními ingrediencemi

protřepejte v malé uzavíratelné nádobě.

Upečené nugety podávejte na zeleninovém salátu a  doplňte

ochucenou majonézou nebo zálivkou.

25 minut

2 porce

750 kcal na 1 porci

Whole30, Paleo, Primal, Low Carb

Saláty, Hlavní jídla

16g S – 60g T – 40g B na 1 porci

Nemusíte mít strach, že se losos

vysuší. Naopak zůstane krásně

šťavnatý.


195

Saláty

Obsah


230

Dezerty


231

Obsah


236

Jahodové plátky

Během vrcholné sezóny občas bývá tolik jahod, že je

ani nestíháte jíst. Co potom s  nimi? Kromě zamražení je

můžete i usušit na tenké plátky. V dobře uzavřené nádobě

vám vydrží i několik týdnů.

Suroviny

500 g omytých jahod bez stopky

šťáva z půlky citrónu (15 g)

necelá lžička kokosového oleje (10 g)

vanilková semínka z půlky lusku

Postup přípravy

Omyté jahody zbavené stopek si rozmixujte dohladka

s citrónovou šťávou a semínky z půlky vanilkového lusku.

Plech vyložený pečícím papírem si jemně potřete kokosovým

olejem. Stačí opravdu jen slabounká vrstvička, aby se usušený

plát nakonec lépe z papíru odlepoval.

Na omaštěný pečící papír vylejte jahodovou hmotu a rozetřete

na rovnoměrně vysokou placku (směs vyjde na 1 plech

o rozměrech 40 x 35 cm)

Takto připravenou jahodovou směs vložte do trouby a  sušte

na 100°C 2-3 hodiny. Během této doby mějte ve dveřích trouby

vloženou měchačku, aby mohla odcházet vlhkost. V  poslední

hodině jahodový plát průběžně kontrolujte, aby se od krajů

nepřesušil a nezačal se lámat (i když tyhle kousíčky jsou také

moc dobré.

Pokud vaše trouba peče v  některé části více, alespoň jednou

v  ní plech otočte. Ty části plátu, které již jsou hotové, můžete

pomocí ostrého nože nebo nůžek odstřihnout (včetně papíru) 3 hodiny 4 porce 65 kcal na 1 porci (1/4 plechu) Paleo, Primal, Low Carb Dezerty, Snacky, Na cesty, Suroviny 10g S – 3g T – 1g B na 1 porci

237

a zbytek ještě vrátit do trouby. Výsledkem by měly být nepřesušené,

ohebné, nelámavé ovocné plátky. Neřiďte se jejich povrchem, ale

spíše spodní stranou. Ta by měla jít snadno odlepit z papíru a být

ještě trošku lepkavá.

Přesná doba sušení záleží na konkrétní troubě, jejím výkonu

a  možnosti nastavení nízké teploty. Ideální je dosáhnout teploty

80-120°C a tomu přizpůsobit i dobu sušení.

Usušené plátky opatrně sloupněte z pečícího papíru a nastříhejte

pomocí nůžek na proužky či jiné tvary. Nejlépe se uchovávají

smotané do ruliček. Aby se zabránilo slepení, usušené jahodové

pláty položte na čistý pečící papír, pak nůžkami nastříhejte na

dlouhé proužky (včetně papíru) a  zamotejte. Zavažte provázkem,

aby se ruličky nerozvinovaly. Uchovávejte v dobře těsnící uzavřené

nádobě.

Ovocná „kůže“ se skvěle hodí jako zdravé mlsání či snack na cesty,

nebo jako surovina na výrobu dezertů.

Stejným způsobem můžete

zpracovat i další druhy

ovoce.

Obsah 238

239

Dezerty

Obsah

Letní ovocný

salát

Na první pohled až směšně jednoduchý recept vás

příjemně překvapí. Jednotlivé chutě se totiž skvěle

doplňují – kyselost letních odrůd jablka a hrušky, doplněná

o sladkost banánu, podtržená křupavostí oříšků. Suroviny 1 letní hruška (130 g bez jádřince) 1 letní jablko (130 g bez jádřince) 1 oloupaný banán (130 g) 30 g pekanů nebo vlašských ořechů 200 ml kokosové šlehačky (recept na str. 288) 1 jahoda lístky máty

Postup přípravy

Ovoce nakrájejte na kostičky a  smíchejte s  perfektně

vychlazenou kokosovou šlehačkou.

Oříšky můžete předem pár minut na 180°C opražit v  troubě,

lépe se tak zvýrazní jejich chuť. Dobře je ale hlídejte, aby se

nespálily, snadno totiž potom zhořknou.

Ovocný salát podávejte perfektně vychlazený, posypaný oříšky,

ozdobený nakrájenou jahodou a pár lístky máty.

Uchovávejte maximálně do druhého dne.

5 minut

2 porce

530 kcal na 1 porci

Paleo, Primal

Dezerty

33g S – 42g T – 6g B na 1 porci

Dokonale vychlazený salát

vám poskytne snadnou

a rychlou možnost letního

osvěžení.


251

Dezerty

Obsah


256

Máslové

bonbóny

Tohle nejsou bonbóny v pravém slova smyslu, ani to máslo

není pravým máslem. Spíš se jedná o  malé energetické

„bomby“ z kešu ořechů a kakaových bobů. Suroviny 120 g kešu (4 hrstičky) 40 g kakaového másla 1 větší čerstvá datle bez pecky (15 g) špetka drcených nepražených kakaových bobů nebo mleté kávy

Postup přípravy

Ve vhodném mixéru na drcení menšího množství ořechů nebo

v elektrickém mlýnku na kávu rozmixujte dohladka kešu. Mixér

občas vypněte (ať se vám nezavaří motor), seškrábněte hmotu

ze stran a  pokračujte, dokud z  ořechů nebude zcela hladká

hmota, tzv. ořechové máslo. Tento krok lze případně vynechat

nahrazením za kupované kešu máslo, nicméně cenově vás to

vyjde mnohem dráž.

Na nízkou teplotu si rozehřejte kakaové máslo a přilijte ke kešu

máslu. Přidejte pokrájenou datli a rozmixujte.

Dno vhodných formiček (ideálně silikonové na čokoládu nebo

tvořítka na led) posypte jemně drcenými kakaovými boby nebo

mletou kávou. Naplňte kešu směsí a dejte cca na 1 hodinu do

mrazáku.

Pokud budete bonbónky uchovávat v  mrazáku, nechte je před

podáváním mírně povolit při pokojové teplotě. Jinak uchovávejte

v lednici a hned podávejte.

75 minut

4 porce

270 kcal na 1 porci

Paleo, Primal, Low Carb

Dezerty, Snacky

12g S – 24g T – 6g B na 1 porci

Ne, že zasednete

a slupnete všechno

najednou ;-)


257

Dezerty

Obsah


294

Suroviny


295

Obsah


300

Domácí

bylinkové máslo

Nejedná se o recept „jak si z koupeného másla přidáním

pár ingrediencí udělat bylinkové máslo“. Já vám ukážu,

jak si doma „utlouct“ vlastní máslo ze smetany. Suroviny 250 ml smetany s min. 30 % tuku bez karagenanů a ztužovačů (1 balení) 1/2 lžíce okapaných sušených rajčat (10 g) recept na str. 326 1 velký stroužek česneku (5 g) 1 hrst bylinek, např. bazalka, petrželka, libeček, pažitka (5 g) sůl

Postup přípravy

Smetanu nalijte do stolního mixéru a mixujte asi tak 3 minuty.

Konzistence by měla přejít postupně od tekutého stavu přes

šlehačku do másla. Pokud jste někdy přešlehali šlehačku

a  ona se vám srazila, tak přesně tohoto stavu chceme nyní

dosáhnout, ale ještě to posuneme dál. Většinou je požadovaný

výsledný stav nejen viditelný (oddělí se tuk od podmáslí), ale

i slyšitelný (mixér výrazně změní zvuk).

Jakmile se v  nádobě mixéru vytvoří koule tuku a  okolo máte

mírně čirou tekutinu, máte hotovo. Pak stačí obsah nádoby slít

přes sítko a  tuk ještě mírně vymačkat pomocí ledovou vodou

zchlazených rukou. Slité podmáslí není nutné vylívat, skvěle se

hodí na pečení, výborné je i na pití. Výsledné máslo smíchejte

s  nadrobno nakrájenými okapanými sušenými rajčaty (recept

na str. 326), rozdrceným česnekem, drobounce pokrájenými

bylinkami a troškou soli. Dejte vychladit.

Vychlazené máslo podávejte jako doplněk k čerstvě upečenému

chlebu (skvěle se hodí třeba k  semínkovému, recept na str.

218). Nebo si ho zamrazte v ruličce zabalené do potravinářské

fólie či pečícího papíru a nakrájené na kolečka nechte pomalu

rozpustit na čerstvě ugrilovaném masu či upečené zelenině,

které úžasně provoní a ochutí.

1 hodina (včetně vychlazení)

2 porce

340 kcal na 1 porci

Primal, Low Carb

Suroviny

2g S – 37g T – 1g B na 1 porci

Navrhované ochucení másla

berte jen jako inspiraci, klidně

použijte jiné bylinky a další

suroviny. Hrajte si :-)


301

Suroviny

Obsah


332

Obsah dle stravovacích stylů


333

Obsah


334

Snídaně 38

Brokolicové muffiny 40

Frittata s kuřetem a batáty 44

Italská pečená snídaňová vejce 46

Mexická snídaně 50

Mexická snídaňová pánev 52

Pečená vaječná roláda 56

Shakshuka 58

Vepřová paštika 62

Hlavníjídla 66

Batátové curry 70

Batátové placičky s lososem 74

Citrónové lososové rolky 78

Cuketové špagety s rajčatovým konfitem 82

Játrová pikantní směs 84

Kreolské kuře na zelenině 88

Křupavé kuře na rozmarýnu se zeleninou 90

Kuřecí špízy v kokosu 94

Mexická frittata 98

Mexická květáková „rýže“ 102

Mexické pečené batátové nudle 106

Mexický losos s květákovou „rýží“ 110

Kuřecí mini roládky na špízu 114

Mleté maso v kapustových listech 118

Motýlí kuře 122

Paleo „paella“ 126

Whole30 recepty

Primal recepty

Všechnyreceptyzkuchařky 38-331

Bezlepkové recepty

Všechnyreceptyzkuchařky 38-331


335

Pečená mrkev s pestem a tahini dipem 130

Pečené kuřecí stripsy 134

Rybářův koláč 138

Rybí „tacos“ 140

Rychlé masové kuličky se zeleninou 142

Řecké kuře a salát, tzatziki majonéza 146

Spirálový zeleninový koláč 150

Steak z tuňáka s rajčaty a avokádem 154

„Tacos“ bůček 160

Tuňák v sezamu s asijským salátem 170

Tuňákové placičky 174

Polévky 178

Brokolicová krémová polévka 180

Gazpacho 182

Limetková kuřecí polévka 186

Polévka z pečených rajčat 188

Saláty 190

Brokolicový salát 192

Salát s lososovými nugetami 194

Salát s pečeným lososem 196

Salát z mladé řepy 198

Salát z pečených paprik 202

Salát z rané kapusty 204

Přílohyapečivo 208

Cukeťáky (cuketové bramboráky) 210

Snacky 262

Baba ganoush 264

Nacesty 272

Brokolicové karbanátky 274

Skotská křepelčí vejce 278

Sušené drcené maso 282

Nápoje 286

Ledová káva 288

Melounová limonáda 292

Suroviny 294

Bujón v kostce 296

Domácí majonéza 302

Guacamole 308

Konfitovaná rajčata a česnek 310

Mandlové mléko 314

Pomalu pečená panenka 318

Roastbeef 320

Slaninový džem 324

Sušená rajčata 326

Trhané maso 330

Obsah


336

Snídaně 38

Brokolicové muffiny 40

Cibulkové lívanečky 42

Frittata s kuřetem a batáty 44

Italská pečená snídaňová vejce 46

Jahodová granola 48

Mexická snídaně 50

Mexická snídaňová pánev 52

Pečená vaječná roláda 56

Shakshuka 58

Vepřová paštika 62

Hlavníjídla 66

Aglio olio e peperoncino 68

Batátové curry 70

Batátové placičky s lososem 74

Citrónové lososové rolky 78

Cuketové špagety s rajčatovým konfitem 82

Játrová pikantní směs 84

Kreolské kuře na zelenině 88

Křupavé kuře na rozmarýnu se zeleninou 90

Kuřecí špízy v kokosu 94

Lilkový tatarák 96

Mexická frittata 98

Mexická květáková „rýže“ 102

Mexické pečené batátové nudle 106

Mexický losos s květákovou „rýží“ 110

Kuřecí mini roládky na špízu 114

Mleté maso v kapustových listech 118

Motýlí kuře 122

Paleo „paella“ 126

Pečená mrkev s pestem a tahini dipem 130

Pečené kuřecí stripsy 134

Rybářův koláč 138

Rybí „tacos“ 140

Rychlé masové kuličky se zeleninou 142

Řecké kuře a salát, tzatziki majonéza 146

Spirálový zeleninový koláč 150

Steak z tuňáka s rajčaty a avokádem 154

Stir-fry z brokolice a panenky 156

„Tacos“ bůček 160

Těstoviny s pestem z rajčat a bazalky 164

Tortily plněné masovými kuličkami 166

Tuňák v sezamu s asijským salátem 170

Tuňákové placičky 174

Paleo recepty


337

Polévky 178

Brokolicová krémová polévka 180

Gazpacho 182

Limetková kuřecí polévka 186

Polévka z pečených rajčat 188

Saláty 190

Brokolicový salát 192

Salát s lososovými nugetami 194

Salát s pečeným lososem 196

Salát z mladé řepy 198

Salát z pečených paprik 202

Salát z rané kapusty 204

Salát z raného zelí 206

Přílohyapečivo 208

Cukeťáky (cuketové bramboráky) 210

Paleo chléb 214

Semínkový chléb 218

Sezamové krekry 222

Tapiokové těstoviny 224

Tortily z kokosové mouky 226

Dezerty 230

Jahodová nepečená roláda 232

Jahodová zmrzlina 234

Jahodové plátky 236

Jahodový koláč 240

Kávová zmrzlina 244

Košíčky s čokoládovou polevou 248

Letní ovocný salát 250

Limetkové dortíky 252

Máslové bonbóny 256

Mini dortíčky s ovocem 258

„Tiramisu“ 260

Snacky 262

Baba ganoush 264

Lososový tataráček 266

Nachos 268

Želatinové bonbónky 270

Nacesty 272

Brokolicové karbanátky 274

Kávové tyčinky 276

Skotská křepelčí vejce 278

Sušené drcené maso 282

Nápoje 286

Ledová káva 288

Melounová limonáda 292

Obsah


338

Suroviny 294

Bujón v kostce 296

Domácí majonéza 302

Guacamole 308

Konfitovaná rajčata a česnek 310

Mandlové mléko 314

Pomalu pečená panenka 318

Roastbeef 320

Slaninový džem 324

Sušená rajčata 326

Trhané maso 330

Snídaně 38

Brokolicové muffiny 40

Cibulkové lívanečky 42

Italská pečená snídaňová vejce 46

Pečená vaječná roláda 56

Vepřová paštika 62

Hlavníjídla 66

Cuketové špagety s rajčatovým konfitem 82

Kreolské kuře na zelenině 88

Křupavé kuře na rozmarýnu se zeleninou 90

Kuřecí špízy v kokosu 94

Kuřecí mini roládky na špízu 114

Motýlí kuře 122

Pečené kuřecí stripsy 134

Rajčatová pizza 136

Rybí „tacos“ 140

Rychlé masové kuličky se zeleninou 142

Řecké kuře a salát, tzatziki majonéza 146

Tuňákové placičky 174

Polévky 178

Brokolicová krémová polévka 180

Gazpacho 182

Low Carb recepty


339

Obsah

Limetková kuřecí polévka 186

Polévka z pečených rajčat 188

Saláty 190

Brokolicový salát 192

Salát s lososovými nugetami 194

Salát z pečených paprik 202

Salát z rané kapusty 204

Salát z raného zelí 206

Přílohyapečivo 208

Cukeťáky (cuketové bramboráky) 210

Paleo chléb 214

Sezamové krekry 222

Tortily z kokosové mouky 226

Dezerty 230

Jahodová nepečená roláda 232

Jahodová zmrzlina 234

Jahodové plátky 236

Jahodový koláč 240

Kávová zmrzlina 244

Košíčky s čokoládovou polevou 248

Máslové bonbóny 256

Snacky 262

Baba ganoush 264

Lososový tataráček 266

Nachos 268

Nacesty 272

Brokolicové karbanátky 274

Skotská křepelčí vejce 278

Sušené drcené maso 282

Nápoje 286

Ledová káva 288

Melounová limonáda 292

Suroviny 294

Bujón v kostce 296

Domácí bylinkové máslo 300

Domácí majonéza 302

Guacamole 308

Konfitovaná rajčata a česnek 310

Pomalu pečená panenka 318

Roastbeef 320

Slaninový džem 324

Trhané maso 330



       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist