načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: Lepek odhalen - Rory Jones; Peter Green

Lepek odhalen
-11%
sleva

Kniha: Lepek odhalen
Autor: Rory Jones; Peter Green

Mysl je mocný nástroj... dopracujte se k pevnému zdraví bez nežádoucích symptomů
Titul doručujeme za 3 pracovní dny
Vaše cena s DPH:  349 Kč 311
+
-
rozbalKdy zboží dostanu
10,4
bo za nákup
rozbalVýhodné poštovné: 39Kč
rozbalOsobní odběr zdarma

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » ANAG
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 2018
Počet stran: 375
Rozměr: 232,0x150,0x20,0 mm
Úprava: ilustrace
Spolupracovali: z anglického originálu Gluten exposed: the science behind the hype and how to navigate to a healthy, symptom-free life přeložil Vojtěch Kudela
Skupina třídění: Patologie. Klinická medicína
Hmotnost: 0,544kg
Jazyk: česky
Vazba: Brožovaná bez přebalu lesklá
Datum vydání: 201812
ISBN: 978-80-7554-176-5
EAN: 9788075541765
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Dr. Peter Green, mezinárodně uznávaný odborník na celiakii a ředitel Centra léčby celiakie na Kolumbijské univerzitě, a Rory Jones, uznávaný autor lékařských knih, odhalují skutečné vědecké pozadí současného bezlepkového pobláznění a rozlišují pravdivé informace od pseudovědy.

Lepek = univerzální viník?
V posledních letech se lepek stal pranýřovaným viníkem, jemuž se připisuje vina za cokoliv – od srdečních chorob a demence až po neuralgii a vyčerpání. Tisíce lidí, kteří přejímají bezlepkový životní styl, věří, že tento způsob stravování je zdravější nebo že jim pomůže zhubnout a získat více energie. Ačkoliv je to jen dieta, režim pouze pro osoby, kterým byla diagnostikována celiakie (závažná autoimunitní porucha způsobená lepkem), stala se tato dieta „všelékem“ předepisovaným nejen gastroenterology, ale také dietetiky, odborníky na výživu, léčiteli, trenéry, psychiatry a neurology, dokonce i celebritami a mediálními osobnostmi.

Odhalte pravdy a nepravdy o lepku
Tato kniha předkládá vědecké důkazy, které ukazují, že většina dostupných informací o účincích lepku na lidské tělo je pravdivá jen částečně, nebo dokonce téměř vůbec. Green a Jones (mimo jiné autoři knihy Celiac Disease: A Hidden Epidemic) uvádějí na pravou míru dezinformace, nepravdivá a nepřesná tvrzení týkající se lepku. Zkoumají vztah mezi střevy, mozkem a přijímanou potravou (nejen lepkem, ale i jinými potravinami a léky) a vysvětlují, co se opravdu v těle a mozku děje.

Může bezlepková dieta dokonce i uškodit?
Autoři upozorňují dokonce i na potenciální nebezpečí bezlepkové diety. Zatímco osobám s celiakií tato strava pomáhá, ostatním může zdraví poškodit, protože okrádá tělo o základní živiny a maskuje skutečné problémy. Přecházení na bezlepkovou dietu bez řádně provedených testů a zjištění příčin příznaků představuje skutečné riziko, neboť tak brání zjištění potenciálně závažné diagnózy. Kniha nabízí praktický plán, který může komukoliv pomoci dosáhnout zdravějšího života bez příznaků.

Předmětná hesla
Kniha je zařazena v kategoriích
Rory Jones; Peter Green - další tituly autora:
 (CD album)
MAN OF THE WORLD: THE ANTHOLOGY 1968-1988 MAN OF THE WORLD: THE ANTHOLOGY 1968-1988
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Mysl je mocný nástroj...

dopracujte se k pevnému zdraví

bez nežádoucích symptomů

PETER H. R. GREEN, M.D., a RORY JONES, M.S.

LEPEK

ODHALEN!

Je bezlepková dieta vhodná zrovna pro vás?

Poznejte skrytá rizika bezlepkové diety

Jak prostřednictvím stravy střevo promlouvá k mozku

Určete své symptomy, nechte se vyšetřit a zahajte léčbu


Pochvalné ohlasy

„Kolem lepku panuje množství nejasností – jestli nám skutečně po

může zhubnout, když ho vypustíme, či zda se bezlepkovou dietou

zbavíme kognitivních dysfunkcí, jako je mentální mlha, nebo žalu

dečních a dalších obtíží. Dr. Peter Green a vědecká publicistka Rory

Jones, brilantní a  uznávaní autoři, se dokázali zorientovat v  celém

tom chaosu kolem lepku a nabízejí odpovědi založené na důkazech

a  rovněž rady, na  které se můžete spolehnout. Pokud se rozmýšlí

te, zda zahájit bezlepkovou dietu, určitě byste si měli nejprve přečíst

tuto knihu.“

Joy Bauer, M.S., R.D.N., výživová poradkyně Today Show

televize NBC, zakladatelka fi rmy Nourish Snacks

a autorka bestselleru From Junk Food to Joy Food

„Tato kniha, jež prozrazuje pronikavou inteligenci i  laskavá srdce

obou autorů, osvětluje nejčastější otázky týkající se lepku – co je

o něm známo a co ne, o čem jsme přesvědčení, a co se jen domnívá

me, co se o něm tvrdí a co se zpochybňuje. Toto je základní kniha pro

všechny, kteří hledají nejen informace, ale zejména moudrý přístup

k  tomu nejdůležitějšímu, ale často špatně chápanému – své fyzické

kondici.“

Jerome Groopman, M.D.,

Dina a Raphael Recanati, Harvard Medical School,

společně s doktorkou Pamelou Hartzband

spoluautor knihy How to Decide What Is Right for You

„Před lety profesor Green coby průkopník přišel na  to, jak je celia

kie rozšířená a  jak je pro pacienty, kteří tímto onemocněním trpí,

důležitá bezlepková dieta. Ve  své knize odkrývá celý ten mediální

humbuk, jenž uvádí v  omyl spoustu lidí, kteří se následně pouštějí

do  bezlepkové diety z  nesprávných důvodů. Tato nesmírně potřeb

ná a současně velice srozumitelná kniha vychází z vědeckých důkazů

a je nepostradatelnou četbou pro všechny, kteří pečují o své zdraví.“

Walter Mischel, profesor psychologie na Kolumbijské univerzitě,

autor knihy Marshmallow test: Jak se naučit sebekontrole


„Démonizace lepku vedla k řadě tvrzení a protitvrzení, která přinášela

celebritám, pseudovědcům a  některým odvětvím potravinářského

průmyslu hlavně fi nanční prospěch. A samozřejmě všeobecný zma

tek, a  to i  ve  vědeckém prostředí. Kniha Lepek odhalen! umožňuje

jednoduchým, srozumitelným způsobem všechny aspekty této dis

kuse snadno pochopit, čímž pomáhá těm, jejichž mysl je otevřená,

lépe porozumět celé záležitosti a uskutečňovat opodstatněná, osobní

rozhodnutí týkající se vlastního zdraví.“

Peter Gibson, M.D., vedoucí oddělení gastroenterologie

v Alfred Hospital a na univerzitě Monash

„Dr. Peter Green, lídr v oblasti péče o osoby trpící celiakií, a Rory Jones,

vědecká publicistka, vysvětlují ve své knize Lepek odhalen! podstatu

tohoto onemocnění i  to, jak může běžný člověk optimalizovat své

zdraví. Jedná se o velmi užitečnou knihu a nanejvýš stravitelnou!“

Martin J. Blaser, ředitel NYU Human Microbiome Program,

autor knihy Mizející mikroby


DALŠÍ DÍLO AUTORŮ PETERA H. R. GREENA, M.D., A RORY JONESE, M.S.

Celiac Disease: A Hidden Epidemic


Mysl je mocný nástroj...

dopracujte se k pevnému zdraví

bez nežádoucích symptomů

PETER H. R. GREEN, M.D., a RORY JONES, M.S.

LEPEK

ODHALEN!

Nakladatelství ANAG


Všechna práva vyhrazena. Tato publikace a  všechny její části jsou chráněny

autor skými právy. Žádná část této publikace nesmí být rozmnožována, uložena

v  rešeršním systému nebo dále předávána, a  to v  jakékoliv formě, jakýmkoliv

způsobem, elektronicky, mechanicky, kopírováním, nahráváním apod., bez

předchozího písemného souhlasu vydavatele. Osoba, která by učinila jakékoliv

neoprávněné kroky v souvislosti s touto publikací, muže být vystavena trestní

mu stíhání a vymáhání náhrady za způsobenou újmu.

Rady a  doporučení uvedené v  této knize je třeba brát spíše jako doplněk než

náhražku rad lékaře nebo jiného profesionála poskytujícího zdravotní péči. Po

kud víte nebo se domníváte, že máte zdravotní problém, doporučujeme pora

dit se před zahájením jakéhokoliv léčebného programu nebo ošetření s  vaším

lékařem. Rady a  doporučení uvedené v  této knize byly podrobeny pečlivému

přezkoumání a  předáváme vám je s  nejlepším vědomím a  svědomím. Přesto

ani autor, ani vydavatelství neručí za to, že jsou všechny návody a postupy zcela

bezpečné, a nepřebírají žádnou zodpovědnost za jakékoliv škody, jež by mohly

vzniknout přímo či nepřímo v důsledku praktické aplikace obsahu této knihy.

Původně vyšlo jako Gluten Exposed: Th e Science Behind the Hype

and How to Navigate to a Healthy, Symptom-Free Life po dohodě

s nakladatelstvím HarperCollins Publisher, New York, USA

© Peter H. R. Green, M.D., a Rory Jones, M.S., 2016

Ilustrace: Tom Graves

Překlad © Vojtěch Kudela, 2018

Fotografi e na obálce © Shutterstock.com

© Nakladatelství ANAG, 2018

ISBN 978-80-7554-176-5


Obsah

Poznámka autorů ................................................................................................................... 9

Úvod ........................................................................................................................................11

ČÁST I  – DEFINICE PROBLEMATIKY

1 | Z jakých zdrojů čerpáte lékařské informace? ........................................................21

2 | Funguje u vás bezlepková dieta? ..............................................................................31

3 | Vybíraví jedlíci – ortorexie a hygienická hypotéza ..............................................37

4 | Úskalí a nástrahy bezlepkové diety .........................................................................44

5 | Doplňky stravy a probiotika .....................................................................................55

6 | Pár slov o testech – co nám říkají protilátky .........................................................71

ČÁST II – CO SE DĚJE VE STŘEVECH

7 | Normální střeva a trávení .........................................................................................83

8 | Nemocná střeva ..........................................................................................................97

9 | Mikrobiom .................................................................................................................112

10 | „Druhý mozek“ ve střevech ....................................................................................126

ČÁST III – PRST NA SPOUŠTI

11 | Lepkové a bezlepkové zrno.....................................................................................135

12 | Sacharidy a FODMAPy ...........................................................................................139

13 | Farmaka ......................................................................................................................145

14 | Teorie dvojitého zásahu ..........................................................................................154

15 | Zánět ...........................................................................................................................162

16 | Střevní propustnost – „děravé střevo“ .................................................................168


8 | LEPEK ODHALEN!

ČÁST IV – ÚKLID NEPOŘÁDKU

17 | Celiakie .......................................................................................................................175

18 | Lepková intolerance – nový přírůstek do rodiny ...............................................195

19 | Syndrom dráždivého tračníku (IBS) .....................................................................201

20 | Zánětlivé onemocnění střev (IBD) .......................................................................212

21 | Eozinofi lní ezofagitida .............................................................................................219

22 | Neuropatie .................................................................................................................223

23 | Cukrovka ....................................................................................................................231

24 | Alergie na pšenici a jiné složky výživy .................................................................240

25 | Fibromyalgie a chronický únavový syndrom ......................................................247

ČÁST V – SPOJENÍ MEZI MOZKEM, LEPKEM A STŘEVY

26 | Poruchy autistického spektra a ADHD ................................................................257

27 | Schizofrenie a opětovný pohled na ergotismus .................................................267

28 | Mentální mlha – problém neurologie nebo meteorologie? .............................271

29 | Stres zdrženlivosti ....................................................................................................276

ČÁST VI – BEZLEPKOVÝ ŽIVOT

30 | Nedietní terapie – farmaka ....................................................................................287

31 | Zdravá výživa ............................................................................................................298

32 | Mýty a omyly .............................................................................................................309

33 | K zamyšlení ................................................................................................................317

Příloha A | Diety v průběhu věků.................................................................................327

Příloha B | Zdroje ...........................................................................................................334

Příloha C | Pokyny pro zacházení s arzenem a rtutí ................................................337

Příloha D | Pokyny týkající se složení bezlepkových potravin ...............................339

Příloha E | Vědecké články a studie ............................................................................341

Slovník pojmů .....................................................................................................................354

Poděkování ..........................................................................................................................365

O autorech ...........................................................................................................................367

Rejstřík .................................................................................................................................368


24 | LEPEK ODHALEN! Rady ohledně zdraví jsou snadno dostupné na internetu, v televizních pořadech a u výživových poradců nebo nelicencovaných „ dietologů“, různých wellness guruů, masérek, bloggerů, v  novinách či časopisech. Zatímco doporučení z  alternativních zdrojů mohou být v  některých případech užitečná a obecně zajišťují pocit, že člověka někdo skutečně vyslyšel, neměla by se stát náhradou nebo se zaměňovat s péčí vašeho kvalifi kovaného lékaře.

Spoléhání na internetové poradenství

Moje pacientka přišla s hromadou materiálu získaného z internetu,

seznamem vyšetření, kterými chtěla potvrdit diagnózu, kterou si

sama stanovila, a  seznamem případných léků, které by jí pomohly.

Zeptal jsem se jí, proč se vůbec obtěžovala chodit k lékaři.

(Dr. F.)

Na internetu existuje mnoho lékařských zdrojů, může však být obtížné výzkumné studie pochopit a správně interpretovat. PubMed Central, archiv biomedicínské a vědecké literatury v National Library of Medicine při U.S. National Institutes of Health, zveřejňuje přehledy a anotace všech výzkumných studií (shrnutí toho, co bylo záměrem studie, její výsledky a  závěry). Zatímco některé z  těchto prací jsou k dispozici zdarma, získání fulltextové verze článků, která by obsahovala i diskusní část, je často bez akademického přístupu a předplatného obtížné. Tato klíčová pasáž obvykle popisuje všechna omezení dané studie (například velmi malá testovaná skupina, pro potvrzení výsledů je třeba provést rozsáhlejší studii, účastníci byli průběžně vyřazováni kvůli symptomům, lék nebo test způsobil závažné vedlejší účinky u statisticky významného množství lidí atd.), která jsou rozhodující pro posouzení jejího skutečného významu.

Články v běžných periodikách často vytrubují do světa, že vycházejí z jakési vědecké studie, nebo propagují lék či nějaký přelomový postup, o němž se ve skutečnosti hovoří v méně známé studii v souvislosti s opačnými nebo nikterak oslnivými výsledky.

32 | LEPEK ODHALEN!

V prvé řadě — co je to tedy lepek?

Lepek je obecný pojem užívaný k popisu ukládacího proteinu pšenice.

Pšenice obsahuje přibližně 10 až 15 % bílkovin, zbytek je tvořen škro

bem. Lepek je to, co zůstává po vymytí škrobových granulí z pšeničné

mouky. Složka lepku, která se u celiakie nejčastěji zkoumá, je gliadin,

existují však i jiné proteiny, které svým chemickým složením připo

mínají gliadin, v  žitě (secaliny) a  ječmeni (hordeiny). Tyto proteiny

nejsou technicky vzato lepkem, ale jsou pod tento pojem zahrnuty.

Existují i další bílkoviny v pšenici (viz kapitola 11: „Lepkové a bezlep

kové zrno“), které mohou být pro PWAGy také problematické a jsou

součástí komplexních příčin, proč tato dieta u některých lidí funguje,

a u dalších funguje jen částečně nebo vůbec.

Kdy bezlepková dieta funguje

Máte celiakii a  strava s  přítomností lepku vám způsobuje zánět

střev.

Bezlepková strava je záchranným lanem pro osoby s celiakií a je v ta

kovém případě osvědčenou léčbou. Pokud bude pečlivě dodržová

na, vyřeší příznaky, obnoví výživové zásoby vyčerpané poškozenou

střevní výstelkou a u dětí úbytek kostní hmoty způsobený poruchou

vstřebávání vápníku. (Viz kapitola 17: „Celiakie“.)

Trpíte citlivostí na  lepek (neceliakální glutenovou senzitivitou

–  NCGS) a  dieta vám přináší úlevu od  symptomů (neurologic

kých, kožních a gastrointestinálních).

Mnoho lidí, kteří mají pocit, nebo jim bylo přímo řečeno, že mají

NCGS, je třeba znovu upozornit, že v současné době neexistují žádné

diagnostické testy pro toto onemocnění. Díky odstranění lepku ze

stravy dochází u těchto lidí ke zmírnění příznaků neurologických po

ruch, kožních vyrážek a GI symptomů, jako je plynatost a nadýmání.

(Viz kapitola 18: „Lepková intolerance – nový přírůstek do rodiny“.)

Úskalí a nástrahy bezlepkové diety | 51

nákladů. Mnoho druhů chlebů, koláčů a  muffi nů je třeba zamrazit, aby se zachovala jejich čerstvost. Mají kratší trvanlivost než výrobky obsahující konzervační látky, a proto se rychleji kazí – i to znamená vyšší náklady.

Někteří výrobci začali snižovat ceny, aby čelili konkurenci na trhu, avšak bezlepkové výrobky pořád znatelně zdražují.

Soustředíte se na špatný problém

Jedním z největších nebezpečí plynoucích z bezlepkového stravování jako samoléčby některých příznaků, místo abyste se nechali řádně vyšetřit a určit jejich zdroj, je odkládání či nemožnost včasného stanovení diagnózy. Řada dalších závažných zdravotních obtíží včetně mikroskopické kolitidy střev, SIBO (syndromu bakteriálního přerůstání v tenkém střevě), IBD (zánětlivého onemocnění střev) a IBS (syndromu dráždivého tračníku) se často projevuje stejnými symptomy jako dyspepsie vyvolaná potravinami nebo jiné trávicí obtíže. Plynatost, nadýmání, bolesti, průjem a zácpa mohou být varovnými signály téměř pro jakoukoliv trávicí poruchu a nemoc. A neuropatie, bolesti hlavy a únava mohou signalizovat řadu základních autoimunitních a neurologických onemocnění.

Mnoho lidí se mylně domnívá, že jejich příznaky mohou být léčeny a úspěšně vyléčeny eliminací některých potravin ze stravy. Mezitím co otálíte s vyšetřením u lékaře, bezlepková strava může znásobit vaše problémy a připravit vás o zdraví.

Je možné, že lepek jíte nevědomky

Největší překážky? Kontaminace. Kdybych to měla nějak shrnout,

jsem velmi spokojená se svým životním stylem a schopností živit svou

rodinu, možnosti jsou obrovské, ale nikdy jsem si nesedla k  večeři

a neřekla si: „Všechno je, jak má být.“ Děti chtějí pizzu a těstoviny. Ale

když jim dávám bezlepkové těstoviny, pořád se užírám představou,

zda jsou správně vyrobené. Stále se s tím potýkám.

(Ilyssa, 39 let)


66 | LEPEK ODHALEN!

To pozitivní — některé studie

jsou značně optimistické

Některá probiotika tráví nebo mění lepek. Jedno komerčně dostupné probiotikum, které obsahuje osm různých druhů bakterií, může snižovat toxicitu lepku během procesu fermentace. Studie pečených pšeničných produktů, fermentovaných specifi ckými bakteriemi a houbami, prokázala, že jsou pro osoby s celiakií bezpečné.

Probiotika sice není v tomto okamžiku možné doporučit pro farmaceutickou léčbu celiakie, neboť dosud nebyla prokázána jako bezpečná a účinná, jedná se však o vzrušující oblast výzkumu.

Clostridium difficile a fekální transplantace

Bylo prokázáno, že fekální transplantace a  některá probiotika jsou účinná při potírání Clostridium diffi cile (používá se také označení C. diffi cile nebo C. diff ) – potenciálně smrtelné infekce – zvláště při recidivě. Tato bakteriální infekce způsobující průjem a zánět tlustého střeva bývala dříve diagnostikována hlavně u starší populace, nyní se však objevuje i u mladších osob.

Transplantace fekální mikrofl óry je metoda, kdy se shromažďuje fekální látka (stolice) od zdravého dárce a transplantuje se do postiženého pacienta, obvykle při kolonoskopii. Záměrem je nahradit „dobré“ bakterie, které byly zničeny nebo potlačeny invazí C. diffi cile do tlustého střeva. Transplantát tak přispívá ke znovuosídlení narušené mikrofl óry prospěšnými bakteriemi, a přestože je tento postup stále klasifi kován jako experimentální, zdá se, že je v  případě této život ohrožující nemoci extrémně efektivní. K  dispozici jsou nyní kapsle extraktu stolice, doufejme tedy, že výzkum na  téma použití specifi ckých bakterií učiní tuto terapii snesitelnější.

Normální střeva a trávení | 95

Trávení minerálů a vitamínů Specifi cké minerály a vitamíny jsou pro růst, funkci a metabolismus těla zásadní. Dokonce i jejich drobný nedostatek narušuje chemické procesy v těle.

Vitamíny jsou rozpustné buď ve vodě, nebo v tucích. Ty rozpustné ve vodě, vitamíny skupiny B a vitamín C, se poměrně snadno pohybují tekutou tráveninou buď samostatně, nebo s pomocí speciálních nosičů. Vitamíny rozpustné v  tucích se však musí emulgovat, aby byly způsobilé k  přepravě. Sodík (sůl), vápník, železo, voda, draslík a  další stopové prvky se snadno vstřebávají v různých částech tenkého střeva, ale pokud jsou klky poškozené, minerály a vitamíny absorbovat nelze. Tlusté střevo Jakékoliv zbytky tráveniny v  tenkém střevě se pak protlačí peristaltikou do  tlustého střeva. Právě v  této části trávicího traktu dochází u mnoha lidí k bolestivým obtížím.

Proces trávení, který začíná v ústech, vyvrcholí v tlustém střevě, které je asi 2 metry dlouhé, tedy kratší než tenké střevo.

Tlusté střevo je domovem obrovské populace bakterií (mikrobiota), jež během života tento prostor osídlily. Hodují na  všem, co tenké střevo nevyužilo, a  rozkládají většinu nestrávené vlákniny z  naší stravy fermentací, tedy bakteriální verzí chemické přeměny. Tím redukují tráveninu na výkaly, přičemž dochází k uvolnění kyseliny listové a vitamínů B

1

, B

2

, B

6

, B

12

a vitamínu K (vitamín srážlivosti).

Přestože hlavní funkcí tlustého střeva je absorpce vody, přibližně 98 % tekutin, které se sem dostávají z tenkého střeva (stejně jako malý, ale významný podíl našich kalorií) se ve skutečnosti vstřebává v tlustém střevě. Jedná se o fermentační proces, jenž produkuje oxid uhličitý a metanový plyn, který často způsobuje plynatost.

Jak se potrava přesouvá do tlustého střeva, fekální hmota postupně tuhne a nakonec zde zůstává do doby, než je vyloučena konečníkem.

116 | LEPEK ODHALEN!

Mikrobiom 21. století

Současný západní svět se vyvíjí. Všichni si dnes umýváme ruce, ro

díme děti v  nemocnicích, a  ne na  kuchyňském stole, sterilizujeme

dětské láhve a  před kojením matčiny bradavky a  snažíme se zacho

vávat takovou úroveň čistoty, jaká nemá obdoby v žádné jiné histo

rické epoše ani v  současných zaostalejších geografi ckých oblastech.

A  je zřejmé, že tento důraz na  čistotu má své důsledky. (Viz  kapi

tola  3:  „Vybíraví jedlíci – ortorexie a  hygienická hypotéza“.) Navíc

užíváme nejrůznější antibiotika, „léky zabíjející bacily“, která mění

složení našeho mikrobiomu.

Přestože neexistuje žádný univerzálně „zdravý“ mikrobiom, není

pochyb o  tom, že způsob života v  21. století náš střevní ekosystém

mění a  bude měnit i  nadále s  dopady na  naše zdraví. Když je mikro

biom narušen, naruší se i fungování celého těla – pomalu nebo rychle,

v závislosti na stupni dysbiózy. Přestože aktivní mikroorganismy uvnitř

nás mohou vést ke zlepšení zdraví našeho trávicího traktu, musíme se

nejdříve pokusit zjistit, co se projevuje první – onemocnění, nebo dys

bióza? Tedy zda jsou změny v mikrobiomu následkem, nebo příčinou.

Je pravděpodobné, že spolu koexistují v kompliko vaném vztahu, kde se

geny, mikroby a životní prostředí střídají ve vedení.

Proč na tom záleží?

Kdybychom věděli, co děláme, neříkali bychom tomu výzkum, ne?

Albert Einstein

Vzhledem k  tomu, že mikrobiom je extrémně rozmanitý, dokonce

i u zdravých lidí, a že většina nemocí má různé podtypy a projevy, je

velmi obtížné určit přesný vztah příčin a  následků mezi mikrobio

mem a specifi ckými nemocemi. Tento složitý a nepředvídatelný sys

tém prospívá právě díky své schopnosti reagovat tak rychle na změnu.

kapitola 11

Lepkové a bezlepkové zrno

Editor je člověk, který oddělí zrno od plev a plevy pak vytiskne.

Adlai E. Stevenson

V uplynulých letech média vinila lepek de facto z ublížení na zdraví.

Je však stále více zřejmé, že v pšenici je kromě lepku obsaženo mno

ho dalších bílkovin, které mohou způsobit stejnou řadu symptomů,

jaké jsou dávány za  vinu pouze lepku. Tyto nelepkové bílkoviny se

zkoumají jako další toxická složka pšenice, která může být zjevným

viníkem celiakie a dalších poruch souvisejících s lepkem.

Což znamená, že od plev je třeba oddělit víc než jen lepek.

Lepková a bezlepková vláknina

Lepek je termín, který se používá k  popisu 70 různých „zásobních“

bílkovin pšenice. Často se v článcích nebo studiích označují jako glia

diny a gluteniny a tvoří většinu její bílkovinné složky. Mnoho enzymů

pracujících v  zažívacím traktu tyto komplexní proteiny nesnadno

tráví. U lidí s celiakií dochází k částečnému trávení fragmentů glia

dinu, které následně procházejí sliznicí střeva a  vyvolávají imunitní

reakci. Ani řada dalších lidí není schopna lepek kvalitně strávit, což

také vyvolává reakci v trávicím traktu a způsobuje GI symptomy.| LEPEK ODHALEN!

Alkoholová ataxie

Studie mimo jiné ukázaly, že dlouhodobý a  nadměrný příjem alkoholu může vyvolat ataxii tím, že v mozku spustí produkci protilátek vůči gliadinu, i když není jasné, jestli je to jediný faktor zodpovědný za „poškození“ cerebellu, postižené části mozku.

Ataxie (z  řečtiny a  = bez a taxi = řád) vytváří problémy s  rovnováhou, pohybem a  koordinací. Může ochromit pohyby končetin, těla, očí i řeč. Existuje mnoho příčin a projevů tohoto onemocnění, přičemž spojitost s  lepkem v  kombinaci s  alkoholem je zajímavým příkladem „dvojitého zásahu“.

Alkohol bývá častou příčinou ataxie. Nedávná studie zkoumala pacienty s  cerebelární ataxií související s  alkoholem, aby zjistila, zda alkohol také vyvolává citlivost na  lepek u  náchylných osob. Výzkumníci zjistili, že antigliadinové protilátky jsou u  těchto lidí významně vyšší a že množství genů spojených s celiakií (HLA-DQ2 a  HLA-DQ8) je u nich více než dvojnásobné oproti zdravé populaci. Dospěli proto k závěru, že mozková degenerace vyvolaná alkoholem by u geneticky predisponovaných jedinců mohla vést k přecitlivělosti na lepek. Příčinou senzitizace může být primární poškození mozku nebo jiné systémové účinky. A doba trvání a množství alkoholu nemusí být jedinými faktory zodpovědnými za poškození mozku. (Více viz diskuse o lepkové ataxii v kapitole 22: „Neuropatie“.)

Zneužívání, trauma a GI nemoci

Anamnéza zneužívání a prožité trauma mají mnoho dopadů na gastrointestinální symptomy a  poruchy. Doktor Douglas Drossman, odborník, který se již několik desetiletí věnuje zkoumání těchto problémů, poznamenává: „Prevalence historie zneužívání je vyšší u těch, kteří mají závažnější příznaky. Patofyziologické znaky (funkční změny vyvolané nemocí či zraněním nebo z nich vyplývající), které objasňují toto spojení, souvisí se stresem vyvolanou dysfunkcí v  ose mozek−střeva.“| LEPEK ODHALEN! 4. Malignity U  celiaků existuje dvojnásobně vyšší pravděpodobnost oproti

běžné populaci, že se u  nich rozvine maligní onemocnění. Mezi

malignity, které se vyskytují ve  zvýšené míře, patří nehodgkin

ský lymfom, ale objevuje se také karcinom jícnu, adenokarcinom

tenkého střeva a  melanom. Zdá se, že bezlepková strava snižuje

po  pěti letech dodržování riziko výskytu těchto maligních

one mocnění na  hodnoty běžné u  celkové populace, s  výjimkou

non-hodgkinova lymfomu, který se zdá být spojen s  nehojící se

klkovou atrofi í.

Celiakie byla jednou označena za  skvělého imitátora, jelikož její četné příznaky a projevy mohou maskovat i mnoho dalších nemocí. To je také důvod, proč často nebývá správně diagnostikována. Pacientům se pak přisoudí jiná choroba, které má podobné symptomy, a léčí se toto onemocnění. Dotyčný pokračuje v konzumaci lepku a zůstává i nadále nemocný.

Co způsobuje celiakii?

Musíme přehodnotit názor na to, jak dochází k propuknutí celiakie. Již víme, že se jedná o  kombinaci působení lepku, genů a  faktorů životního prostředí, ale skutečný spouštěč nám však dosud uniká. Přestože jsme už zjistili řadu environmentálních činitelů, které zřejmě vyvolávají aktivní formu tohoto onemocnění, dosud se nestalo, že by se ve všech případech vyskytoval stejný faktor. V této skládačce stále chybí mnoho dílků. Přestože reakce na lepek u lidí s celiakií (a její projevy a důsledky) byla rozsáhle zdokumentována v naší knize Celiac Disease: A Hidden Epidemic, nejnovější oblasti vědeckého bádání se zaměřují na  základní mechanismy, které iniciují a  vyostřují imunitní reakce.

214 | LEPEK ODHALEN!

Čím je IBD způsobeno?

Kdysi byl za původce IBD označován stres a také způsob stravování,

ale nyní se má za to, že tyto vlivy pouze eskalují příznaky. Vzhledem

k  tomu, že zánět může být zjištěn pomocí testů, lépe chápeme, jak

se může chovat střevo u  nemocí, jako je IBD, ale odhalování jejich

příčin už je obtížnější.

IBD je komplexní onemocnění, které zřejmě způsobuje kombinace:

y genetických vlivů

y nevhodné imunitní odpovědi ve střevě, jež spouští zánět

y mikrobiomu

y environmentálních faktorů

Nedávné studie začínají spojovat některé články k sobě.

Geny

Geny jsou zřejmě opravdu jednou z  příčin, jelikož touto chorobou

často trpí více příslušníků některých rodin – u 10 až 20 % lidí s IBD

se toto onemocnění vyskytuje v  rodinné anamnéze. Tudíž se před

pokládá, že genetický vliv na mikrobiální obsah střev hraje svou roli.

Imunitní odpovědi

Jedna teorie týkající se vývoje IBD se domnívá, že zánět je způsoben

nevhodnou imunitní odpovědí střeva. Má se za to, že tato reakce je

vyvolána narušenou tolerancí vůči antigenům (toxinům, bakteriím)

nacházejícím se v  lumenu. A  většina těchto antigenů pochází ze

střevní mikrofl óry.

Mikrobiom

Kolonizace střev mikroby v  rané fázi života je hlavním stimulem,

který napomáhá dozrávání imunitního systému u  dětí. (Viz kapi

tola 9: „Mikrobiom“.) Jedná se o aktivní a plynulý proces, který závisí

na genetických a environmentálních faktorech.

Cukrovka | 237

Léčba dvojité diagnózy – glukóza a lepek

Mnoho těchto dětí je na  pumpě již několik let, už si na  to zvykly

a dobře zvládají problémy, a pak najednou slyší: „Musíte žít bez lep

ku.“ Nebylo jim špatně a i tak už jsou „odlišné“, proto nechtějí žít ještě

navíc bez lepku. Některé se s tím vyrovnávají dobře, jiné ne. Snažím

se je povzbudit, aby se nebály držet bezlepkovou dietu a  dělaly to

zdravým a chutným způsobem.

Suzanne Simpson, R.D.

Naší dceři byl diagnostikován diabetes 1. typu ve 4 letech a  celiakie

o dva týdny později. Z našeho pohledu je obtížnější se vypořádat s ce

liakií. Když máte jen diabetes 1. typu, není tolik věcí, které nesmíte

jíst, zvláště když si stravu dopředu připravíte a  naplánujete tak,

abyste ji pokryli správným množstvím inzulínu. Ale pokud jde o ce

liakii, musíte se zcela vyhýbat lepku, a to je obrovská výzva.

(Ray, 38 let)

Většina lidí s IDDM si nejprve vyslechne diagnózu diabetu a pak získává znalosti a  dovednosti, jak správně zvládat cukrovku – hladiny cukru v  krvi a  inzulínu. Když je jim posléze diagnostikována ještě celiakie, mnozí tvrdí, že je těžší žít s  touto nemocí než s  diabetem. Na jedné straně to může být způsobeno tím, že při diabetu můžete upravit příjem inzulínu ke  kompenzaci cukru, ale u  celiakie si nemůžete prostě jen tak „něco vzít“ a napravit situaci, pokud v tom byl lepek. To také znamená přehodnotit přítomnost glukózy v bezlepkových potravinách, kde bývá její podíl zvýšený.

Léčba lidí s  diabetem 1. typu a  celiakií vyžaduje zapojení mysli i  těla. Vyvažování stravy, úpravy životního stylu a  dodržování diety jsou jako chůze po emocionálním i fyzickém laně a může to být velmi náročné. U mnoha těchto pacientů se neprojevují GI příznaky, proto jejich motivace držet bezlepkovou dietu není vysoká.

Stres zdrženlivosti | 279

Co našemu mozku chronický stres dává

a co mu bere

Mozek je hlavním orgánem v těle, který určuje, co vnímáme jako stresor, jak na  to zareagujeme a  přizpůsobíme se tomu. Je také cílem stresu, což na  něj může mít trvalé účinky. Navíc existují i  enormní rozdíly v  tom, jak na  konkrétní podněty různí lidé reagují. Když se stres stane v něčím životě destruktivním prvkem, je důležité podniknout kroky k  nápravě důsledků. Někdy je to jen tichý tlak, který se ukáže, až když napáchá velké škody.

Stres zatěžuje prefrontální kůru, část našeho mozku, kde se nachází centrum výkonných funkcí. Zahrnuje řadu schopností, které ovlivňují naši způsobilost organizovat a manipulovat s různými typy informací a  chování. Podílí se na  rozhodování, plánování, abstraktním myšlení, řešení problémů, podněcuje nebo potlačuje reakce nebo pokušení a zpracovává smyslové informace. To může skutečně hrát roli při vzniku mentální mlhy, kterou udává mnoho pacientů. (Viz kapitola 28: „Mentální mlha – problém neurologie, nebo meteorologie?“.)

Stres může také ovlivňovat kontrolu impulsů, protože zvyšuje hladiny glukokortikoidů, občas na  delší dobu. Tyto steroidní hormony regulují v  těle potřebu energie. Jeden z  glukokortikoidů, kortizol, způsobuje, že tělo touží po jídle – mnozí lidé říkají, že „jedí, když jsou ve stresu“.

U teenagerů není dosud plně vyvinutá prefrontální kůra, což je jeden z důvodů, proč mají obecně špatnou kontrolu impulsů. Ovládání impulsů je však složitý fenomén, který se prolíná s  jinými systémy „odměn“ v mozku, vyvíjejícími se během dospívání. Kombinace těchto nezralých systémů často vede v  této věkové skupině ke  špatným volbám, což ještě ztěžuje schopnost držet se dietních doporučení a respektovat zdravotní omezení.

330 | LEPEK ODHALEN!

30. léta – Grepová dieta

Tato strava vyžadovala jíst grapefruit s každým jídlem. Podle ní gra

pefruit obsahuje enzymy nebo má vlastnosti, které štěpí tuky. Ob

vykle se grep konzumoval s  potravinami s  vysokým obsahem tuku.

Až po mnoha desetiletích se přišlo na škodlivý účinek grapefruitu při

interakci s mnoha léky.

50. léta – Dieta ze zelné polévky

Tato rychlá dieta byla založena na tom, že každý den konzumujete co

nejvíce zelné polévky s omezeným množstvím dalších potravin. Vět

šinu ztráty hmotnosti na této radikální krátkodobé dietě představuje

voda. Tato dieta vyvolala velký zájem a slušné množství plynatosti.

Kolem roku 1960 – Nástup makrobiotiky

Zenová nebo makrobiotická dieta je přístup s velkým důrazem na obil

niny, který byl připisován německému lékaři Christophu Wilhelmovi

Hufelandovi a  japonskému vojenskému lékaři Sagenovi Ishizukovi.

Strava japonského stylu se liší od té západní, ale obě doporučují celo

zrnné obilniny, zejména rýži, zeleninu, fazole, luště niny a přirozeně

zpracované potraviny. Ryby a mořské plody, semena a ořechy, ovoce

a nápoje jsou povoleny několikrát týdně. Vysoce zpracované a rafi no

vané potraviny do této diety nepatří, stejně jako většina živočišných

produktů.

1963 – Weight Watchers

Podpůrné skupiny Weight Watchers, založené Jean Nidetch, vychá

zejí z omezení příjmu potravy na přibližně 1 000 kalorií denně, do

kud se nedosáhne optimální hmotnosti, všechny potraviny jsou však

v zásadě povoleny. Skupina nabízí setkání, informační materiály a po

můcky, které členům umožňují sledovat jejich osobní kalorický defi cit

a nesejít z cesty. Svým členům rovněž poskytují psychickou podporu,

stejně jako dietní poradenství.| LEPEK ODHALEN! Globus – pocit knedlíku nebo uzlu v  krku, je častým příznakem

GERD nebo úzkosti. Glukokortikoidy – třída steroidních hormonů vylučovaných nad

ledvinami v odezvě na signály z mozku. Mobilizují a doplňují zá

soby energie. Histaminy – látky uvolňující se do tkání a krevního oběhu obvykle

v  důsledku alergické reakce, vyznačující se zánětem, svěděním,

otoky apod. Homeostáza – regulace metabolických funkcí tak, aby byla zachová

na stabilita vnitřního prostředí. Hordeiny – viz lepek. Hormon příštítných tělísek (PTH) – peptický hormon zodpovědný

za  udržování normální hladiny vápníku v  krevním oběhu. PTH

zvyšuje resorpci kostí, což způsobuje uvolnění vápníku do krevní

ho oběhu a ledvin. Stimuluje také aktivaci vitamínu D, který zvy

šuje intestinální absorpci vápníku. Hyperglykémie – vysoká hladina glukózy v krvi se obvykle projevuje

po jídle a bývá častá u diabetiků, kteří nemají dostatečné množství

inzulínu nebo jim inzulín chybí úplně. Inzulín je nezbytný pro me

tabolizaci glukózy v těle. Hypoglykémie – nízká hladina glukózy v krvi v důsledku příliš vel

kého množství inzulínu, nebo když diabetik přijímá příliš málo

potravy ve vztahu k dodanému inzulínu. Chymus – hutný roztok vytvořený v žaludku, skládající se z potravy,

trávicích šťáv, enzymů a slin. Ileitida – zánět ilea. Imunoglobuliny (Ig) – proteiny vylučované specifi ckými bílými kr

vinkami, které chrání tělo před bakteriemi a viry. Imunoglobulin A (IgA) – protilátky vylučované plazmatickými buň -

kami do  sliznice gastrointestinálního traktu, tkání a  krevního

oběhu, které působí lokálně ve výstelce nebo na povrchu a slouží

k dezinfekci námi přijímané potravy. Další třídy imunoglobulinu

jsou například IgE, IgM, IgD a IgE.

www.anag.cz

Je bezlepková dieta vhodná zrovna pro vás?Je bezlepková dieta vhodná zrovna pro vás?

Poznejte skrytá rizika bezlepkové dietyPoznejte skrytá rizika bezlepkové diety

Jak prostřednictvím stravy střevo promlouvá k mozkuJak prostřednictvím stravy střevo promlouvá k mozku

Určete své symptomy, nechte se vyšetřit a zahajte léčbuUrčete své symptomy, nechte se vyšetřit a zahajte léčbu

Doktor Peter H. R. Green, mezinárodně uznávaný odborník na celiakii a  ředitel Celiac Disease Center na Kolumbijské univerzitě, společně s respektovanou publicistkou v oboru medicíny Rory Jones odhalují vědecké pozadí současného trendu bezlepkového stravování a rozlišují fakta od pseudovědeckých doporučení.

V posledních letech se stal lepek škůdcem, který je vinen vším – od srdečních onemocnění a  demence po neuralgii a  vyčerpanost. Davy lidí přijaly bezlepkovou dietu za svůj životní styl v přesvědčení, že je to zdravější nebo že jim to pomůže zbavit se přebytečných kil či zvýšit energii. Bezlepková dieta, kterou původně dodržovali jen pacienti, u nichž byla celiakie diagnostikována, se stala léčebnou kúrou pro všechny, „předepisovanou“ nejen gastroenterology, nýbrž i dietetiky, výživovými poradci, naturopaty, trenéry, psychiatry a neurology – a propagovanou celebritami a dalšími mediálně známými osobnostmi. Tato kniha však dokládá, že existuje jen málo vědeckých důkazů, které by tento trend ospravedlňovaly. Nejnovější výzkumy prokázaly, že většina dostupných informací o účincích lepku na lidské tělo je pravdivá jen zčásti, nebo dokonce vůbec. Autoři knihy uvádějí na pravou míru řadu dezinformací a  obecně panujících nejasností týkajících se lepku. Zkoumají souvislosti mezi střevy, mozkem a tím, jakou potravu přijímáme (a nejedná se jen o potraviny obsahující lepek, nýbrž i o řadu dalších a také o léky), a popisují, co se skutečně odehrává v našem těle a mozku. Současně uvádějí možná rizika bezlepkové diety, protože tento způsob stravování, který celiakům zachraňuje život, může ostatním uškodit. Jedním z největších rizik, které s neuváženou bezlepkovou dietou podstupujete, je totiž možné oddálení správné diagnózy, zvláště pak nerozpoznání závažné nemoci.

V této knize se seznámíte s každým symptomem a stavem souvisejícím s lepkem, dozvíte se, jak v těle funguje, co vlastně bezlepková dieta léčí – a co ne, a které léky, doplňky stravy a potraviny mohou způsobovat obtíže, jež jsou obvykle připisovány účinkům lepku. Držíte tedy v rukou knihu, která každému umožní nastolit zdravější životní styl a vyvarovat se nežádoucích symptomů.

ŽƉŽƌƵēĞŶĄĐĞŶĂϯκε<ē




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2019 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist