

sleva
Kniha:
Lehká kuchyně
Autor:
Zdeněk Pohlreich

Nakladatelství: | » Sevruga |
Médium / forma: | Tištěná kniha |
Rok vydání: | 2016 |
Počet stran: | 208 |
Rozměr: | 259 x 214 x 26 mm |
Úprava: | barevné ilustrace |
Vydání: | Vydání první |
Skupina třídění: | Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla |
Vazba: | Knihy - vázané |
Datum vydání: | 19. 10. 2016 |
ISBN: | 978-80-905710-8-2 |
EAN: | 9788090571082 |
Více informací o prestižních literárních oceněních lze nalézt na stránce » literární ceny.
Kuchařka věnovaná zdravému jídlu, které ale nepostrádá podstatu gastronomie, za kterou Zdeněk Polreich považuje vynikající chuť a vzhled pokrmů.
V krátkém úvodu se autor zamýšlí nad principy stolování v současné společnosti a udílí cenné rady jak správně jíst a z čeho vařit.
Publikace samotná je pak rozdělena do sedmi kapitol podle druhů jídel. Začínáme snídaněmi, zde autor uvádí například recept na obilnou kaši s chia semínky nebo bílkovou omeletu s uzeným pstruhem. Následují nápoje s tipy na několik druhů smoothie, rozmarýmovou limonádu či rajčatový drink s bazalkou. Dále tu máme malá jídla jako je frittata s ovčím sýrem, zapečená rajčata s vejcem a lilky, houbové placky, slané koláčky s různými náplněmi nebo batáty se smetanovým dipem. V oddíle polévek najdeme recepty na klasický kuřecí vývar, tureckou čočkovou polévku, studenou polévku z rukoly nebo miso se soba nudlemi. Do sekce salátů Zdeněk Polreich zařadil špaldový salát s malými kedlubnami, citrusový salát s červenou cibulí, řepu s fazolemi a kozím sýrem, španělský salát se šunkou, Waldrof s krůtím masem, kachní prsa s datlemi, bramborový salát s kalamáry, marinovanou rybu s mangem a další. Nejobsáhlejší kapitolu tvoří hlavní jídla, zde se naučíme připravovat kuskus s pečenou zeleninou, vegetariánské pad thai, steak s wasabi špenátem, čočku s brokolicí a pancettou, kořeněné kuře s meruňkovým dipem, králíka s ananasem, jehněčí s ančovičkovou aoli, mořského vlka s pórkem, tresku v papilotě nebo šafránové mušle. A naše lehké vaření uzavíráme lákavými dezerty jako je sorbet z červených paprik, žlutý meloun s proseccem, pečené blumy s balsamikem, bezmléčná panna cotta nebo carpacio z ananasu.
Každý z více než devadesáti receptů je kromě ingrediencí a postupu doplněn informací o době přípravy a o tom, kolik kcal obsahuje jedna porce. Samozřejmostí jsou barevné fotografie hotových pokrmů.
87 receptů na lehké, zdravé pokrmy, které nepostrádají kouzlo kvalitní gastronomie - skvělou chuť a precizní prezentaci jídla. Jednoduše pokrmy, které mohou chutnat báječně a vypadat lákavě, a navíc jsou dietní. Fotografická publikace známého českého kuchaře přináší lehké, zdravé a zároveň chutné recepty.
Naučná literatura > Jídla, kuchyně a kuchařství > Jídla
Naučná literatura > Třídění dle formy > Recepty > Kuchařské recepty
Katalog vybraných autorů > P > Pohlreich – Zdeněk Pohlreich
Katalog nakladatelství > S > Sevruga

ZDENĚK POHLREICH
10. 4. 1957
Zdeněk Pohlreich je český šéfkuchař, gastronom, moderátor a publicista.
Vystudoval učební obor kuchař a po škole působil v pražském hotelu Stop. V roce 1989 emigroval do Holandska a následně do Austrálie, kde pracoval v Adelaide v restauraci La Guillotine jako sous-chef a později jako šéfkuchař. Po návratu z emigrace působil v Praze v hotelech Renaissance, Villa Voyta nebo Marriot. Dnes vede vlastní úspěšné restaurace - Café Imperial zaměřenou na českou tradiční kuchyni a pohostinství, italskou Divinis a na japonskou kuchyni orientovanou Yamato. Během své bohaté kariéry absolovoval řadu mezinárodních kulinářských školení, mezi jinými i cukrářský kurz a kurz čínské a thajské kuchyně. Za své umění rovněž získal několik ocenění.
Pohlreich – Zdeněk Pohlreich – více informací