načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: Laboratorní cvičení z biologie a biochemie mikroorganismů - Petr Hodek; Jan Páca; Miroslav Šulc

Laboratorní cvičení z biologie a biochemie mikroorganismů
-6%
sleva

Kniha: Laboratorní cvičení z biologie a biochemie mikroorganismů
Autor: ; ;

Cílem tohoto praktického kurzu je seznámit studenty se základy mikrobiologické práce, tj. činnostmi jako je příprava a použití mikrobiologických pomůcek, příprava živných půd, ... (celý popis)
Kniha teď bohužel není dostupná.

»hlídat dostupnost


hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: --- Neznámé nakladatelství ---
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 2009
Počet stran: 69
Rozměr: 295x210
Úprava: 69 stran : ilustrace
Vydání: 1. vyd.
Jazyk: česky
Vazba: brožovaná
EAN: 9788024616674
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Základy mikrobiologické práce ve vysokoškolských skriptech.

Popis nakladatele

Cílem tohoto praktického kurzu je seznámit studenty se základy mikrobiologické práce, tj. činnostmi jako je příprava a použití mikrobiologických pomůcek, příprava živných půd, kultivace mikroorganismů, sledování čistoty kultur a jejich identifikace založené na makroskopických i mikroskopických znacích, včetně biochemických charakteristik.

Další popis

Učební text je určen především pro studenty bakalářského programu biochemie na PřF UK. Je koncipován jako základní didaktický materiál pro předmět Praktická cvičení z biologie a biochemie mikroorganismů, který je součástí kurzu Biologie a biochemie mikroorganismů, doporučeného pro 2. úsek bakalářského studia. Teoretická část seznamuje studenty se základními pomůckami a technikami používanými v mikrobiologické laboratoři, praktická část je souborem komentovaných návodů pro správné provedení a vyhodnocení laboratorních úloh. Celek umožňuje studentům získat a osvojit si základní pracovní návyky nutné pro práci v mikrobiologické laboratoři a dále procvičit a upevnit poznatky získané z přednášky. Díky poměrně širokému záběru metod a technik může publikace sloužit jako vhodný studijní materiál i pro studenty příbuzných oborů UK a dalších vysokých škol.



Předmětná hesla
Související tituly dle názvu:
Ekologie mikroorganismů Ekologie mikroorganismů

Cena: 801 Kč
Laboratorní cvičení z molekulární biologie Laboratorní cvičení z molekulární biologie
Šmehilová, Dzurová, Frébort, Galuszka
Cena: 94 Kč
Biologie pro biomedicínské inženýrství Biologie pro biomedicínské inženýrství
Vymětalová Veronika
Cena: 336 Kč
Laboratorní cvičení z chemického inženýrství Laboratorní cvičení z chemického inženýrství
Ludvík Miloslav, kolektiv
Cena: 313 Kč
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

1 Úvod (J. Раса, P. Hodek)

1.1 Pravidla práce v mikrobiologické laboratoři

1.2 Protokoly

1.3 Principy a zásady mikrobiologické práce

1.4 Hlavní zásady aseptické práce

2 Pracovní pomůcky (J. Раса, P. Hodek)

2.1 Laboratorní sklo

2.1.1 Mikrobiologické zkumavky

2.1.2 Baňky

2.1.3 Misky

2.1.4 Plynovky

2.1.5 Mikroskopická sklíčka

2.1.6 Skleněné pipety

2.1.7 Očkovací a preparační pomůcky

2.1.8 Očkovací klička a „hokejka"

2.1.9 Pipety

2.2 Kultivační zařízení

2.2.1 Termostaty

2.2.2 Třepačky

2.3 Mikroskop

2.3.1 Popis mikroskopu

2.3.2 Postup při mikroskopování

2.3.3 Zobrazování mikroskopovaných objektů

3 Sterilizace laboratorního nádobí a pracovních pomůcek (J. Раса)

4 Kultivace mikroorganismů (J. Раса)

4.1 Živná media a jejich rozdělení

4.2 Příprava živných půd ..

4.2.1 Sterilizace půd

4.2.2 Rozlévání živných medií

4.2.3 Uchovávání živných půd

4.3 Očkování mikroorganismů

4.3.1 Práce s očkovací kličkou

4.3.2 Očkování skleněnou pipetou a automatickou pipetou ..

4.4 Inkubace

4.4.1 Kultivace na agarových plotnách a šikmých agarech ...

4.4.2 Submersní aerobní kultivace

4.4.3 Aerobní kultivace v bioreaktorech

4.4.4 Anaerobní kultivace

4.5 Uchovávání mikrobních kultur

4.6 Práce s bakteriofágem

5 Morfologie a cytologie mikroorganismů (J. Раса, P. Hodek)

5.1 Makroskopikcké znaky

5.1.1 Charakter růstu v tekutém kultivačním mediu

5.1.2 Charakter růstu na šikmém agaru

5.1.3 Charakter kolonií vyrostlých na agarové plotně

5.1.4 Růst mikroorganismů podél vpichu do agarové půdy ..

5.2 Mikroskopické morfologické a cytologické znaky

5.2.1 Mikroskopické preparáty


6 Vliv vnějších podmínek na mikroorganismy (J. Páca, P. Hodek)

6.1 Vliv teploty na růst mikroorganismů

6.2 Vliv pH prostředí na růst mikroorganismů

6.3 Vliv osmotického tlaku na růst mikroorganismů

6.4 Vliv UV záření na mikroorganismy

6.5 Citlivost mikroorganismů k antimikrobním látkám

7 Izolace mikroorganismů (J. Páca)

7.1 Zdroje mikroorganismů pro izolaci

7.2 Základní techniky izolace mikroorganismů

7.2.1 Izolace litím agarových ploten

7.2.2 Izolace roztěrem („hokejkováním")

7.2.3 Izolace čárkováním

8 Určení počtu mikroorganismů v prostředí (J. Páca)

8.1 Metody určování počtu mikroorganismů

8.1.1 Metody počítání buněk

8.1.2 Stanovení buněčné hmoty

9 Dynamika růstu a množení mikroorganismů (J. Páca)

9.1 Růstová křivka

9.2 Kinetika růstu mikroorganismů

9.3 Kinetika hynutí mikroorganismů

9.4 Kontinuální kultivace

10 Identifikace mikroorganismů (J. Páca, P. Hodek)

11 Indukce syntézy enzymu u rostoucích bakterií, katabolická represe

a reprimovatelné enzymy (J. Páca, M. Šulc)

12 Praktická laboratorní část

12.1 Mikroskopování (P. Hodek)

12.1.1 Jednoduché barvení bakterií po fixaci

12.1.2 Barvení bakterií dle Grama

12.2 Základní očkovací techniky a kultivace bakterií na ztužených kultivačních

mediích (J. Páca)

12.2.1 Kultivace na plotnách MPA a na šikmých MPA ve zkumavkách

12.3 Vliv teploty na bakterie (J. Páca, P. Hodek)

12.3.1 Vliv teploty na růst bakterií

12.3.2 Přibližné určení letální teploty

12.4 Citlivost bakterií na antibiotika (P. Hodek)

12.5 Izolace bakterií čárkováním na agarové plotny a jejich

identifikace (J. Páca, P. Hodek)

12.6 Izolace bakterií z půdy (J. Páca)

12.7 Stanovení počtu mikroorganismů (J. Páca)

12.7.1 Stanovení počtu mikroorganismů na povrchu předmětů

tampónovou metodou

12.7.2 Stanovení počtu mikroorganismů na povrchu předmětů

smývací metodou

12.7.3 Stanovení počtu mikroorganismů v sušeném ovoci

12.7.4 Stanovení počtu živých bakterií v říční vodě

12.8 Stanovení buněčné sušiny vážkovou metodou (J. Páca)

12.9 Stanovení růstové křivky bakterií (J. Páca)

12.10 Výroba kysaných produktů z mléka a izolace a charakterizace příslušných

bakteriálních kultur (P. Hodek, M. Šulc)

12.10.1 Příprava kysaných produktů z mléka


12.10.2 Izolace a charakterizace bakterií příslušných kysaných

produktů z mléka

12.11 Identifikace bakterií pomocí komerční sady biochemických

testů (M. Šulc, P. Hodek)

12.11.1 Identifikace bakterií metabolickým testem ENTEROtest16 ....

12.11.2 Identifikace metabolické aktivity bakterií přídatným

testem ONPtest

12.11.3 Identifikace metabolické aktivity bakterií přídatným

testem VPtest 12.11.4 Identifikace metabolické aktivity bakterií přídatným

testem COLItest ..................

12.12 Vnesení plazmidové DNA do bakteriálních buněk (M. Šulc)

12.12.1 Příprava kompetentních buněk pomocí СаСl2

12.12.2 Příprava LB-agarových ploten s antibiotikem

12.12.3 Transformace kompetentních buněk plazmidem




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist