načítání...
menu
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: Kvalita a zákazník – Pavel Blecharz

Kvalita a zákazník
-7%
sleva

Kniha: Kvalita a zákazník
Autor: Pavel Blecharz

Výklady různých problémů z oblasti managementu kvality výrobce nebo poskytovatele služeb. ... (celý popis)
Titul doručujeme za 4 pracovní dny
Vaše cena s DPH:  226 Kč 210
+
-
rozbalKdy zboží dostanu
7
bo za nákup
rozbalVýhodné poštovné: 49Kč
rozbalOsobní odběr zdarma

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Ekopress
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 2015
Počet stran: 160
Rozměr: 176x250
Úprava: ilustrace
Vydání: 1. vydání
Skupina třídění: Management. Řízení
Jazyk: česky
Datum vydání: 30.09.2015
ISBN: 978-80-87865-20-0
EAN: 9788087865200
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Výklady různých problémů z oblasti managementu kvality výrobce nebo poskytovatele služeb.

Popis nakladatele

Slovo kvalita patří v dnešní společnosti do slovníku každého člověka. Kvalitu chápe každý podle svých vlastních měřítek, která mají často jednoho společného jmenovatele, kterým jsou peníze. Prakticky každý si dokáže představit, že by užíval výrobek z absolutní světové špičky – například poslední model luxusního automobilu. Nicméně finanční situace toto většině lidí nedovoluje, a tak užívají automobil méně proslulé značky s menšími výdobytky techniky, který ale vcelku dobře plní veškeré požadavky dnešní doby a přitom je finančně dostupný pro větší skupiny lidí.

Na tuto situaci musí reagovat většina výrobců tak, že se snaží snižovat náklady ve firmě na co nejnižší úroveň, aby produkt na trhu obstál i cenově. Pokud jde o snižování nákladů tím způsobem, že se zlepšuje organizace procesů ve firmě a zvyšuje se produktivita, je to naprosto v pořádku. Pokud je ovšem postup takový, že se výrobce snaží kvalitu někde ošidit a různými rafinovanými způsoby toto snížení kvality spotřebiteli utajit, toto samozřejmě již v pořádku není.

Je ale třeba podotknout, že vysoká cena není automaticky signálem vysoké kvality a obráceně, nízká cena není vždy signálem pro nízkou kvalitu. Je třeba vždycky pečlivě a objektivně posuzovat úroveň kvality, a to zejména u zboží dlouhodobé spotřeby, které představuje většinou také vyšší položku v rozpočtu zákazníka. V mnohých případech je takové posouzení pro běžného spotřebitele už nad jeho síly, a proto si musí vypomoci radou odborníků, podívat se na výsledky spotřebitelských testů anebo alespoň konzultovat své otázky s jinými uživateli, kteří již produkt dobře znají.

Tento text se soustředí zejména na otázky managementu kvality u výrobce nebo poskytovatele služeb. Jsou ukázány obecné přístupy k managementu jakosti, které jsou postupně rozvinuty až do detailnějších postupů a procedur, včetně speciálních metod a nástrojů kvality.

Pro úplnost se ale budeme věnovat ve větší míře i kvalitě, kterou vnímá zákazník. Toto má dvojí význam. Jednak to může přispět alespoň k dílčí informovanosti a orientaci spotřebitele na trhu, ale také to má význam pro samotné výrobce/prodejce v tom smyslu, že si lépe uvědomí rozdíly mezi kvalitou, kterou bere v úvahu výrobce/prodejce a mezi kvalitou vnímanou zákazníkem.

Předmětná hesla
Kniha je zařazena v kategoriích
Pavel Blecharz - další tituly autora:
Poradenství Poradenství
 
Ke knize "Kvalita a zákazník" doporučujeme také:
Řízení jakosti a ochrana spotřebitele -- 2., aktualizované vydání Řízení jakosti a ochrana spotřebitele
Management kvality pro 21. století Management kvality pro 21. století
Vytváříme spotřebitelské hodnoty Vytváříme spotřebitelské hodnoty
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Recenzovaly: Ing. Hana Štverková, PhD. Ing. Dagmar Zindulková Vydání knihy bylo schváleno vědeckou radou nakladatelství.

Všechna práva vyhrazena. Žádná část této knihy nesmí být reprodukována

žádnou formou, elektronickým, optickým, audio, mechanickým či jiným

způsobem, včetně systémů na ukládání a vyhledávání informací, bez

písemného souhlasu vydavatele. Neoprávněné užití této knihy bude

trestně stíháno. Kvalita a zákazník Pavel Blecharz Vydalo nakladatelství Ekopress, s. r. o. K Mostu 124, Praha 4 1. vydání – 2015 Odpovědná redaktorka Iva Kapcová Sazba Ekopress Obálka Karel Novák Tisk Art D – Grafi cký ateliér Černý, s. r. o. www.ekopress.cz © doc. Dr. Ing. Pavel Blecharz, 2015 © Ekopress, s. r. o., 2015 ISBN 978-80-87865-20-0 Obsah ÚVOD .............................................................................................................................. 9

1 KVALITA A SPOKOJENOST ZÁKAZNÍKA ...................................................... 11

1.1 Co je to kvalita ............................................................................................... 11

1.2 Co není kvalita................................................................................................ 12

1.3 Kvalita a cena produktu – užitek pro zákazníka............................................. 14

1.4 Jak poznat kvalitní výrobek ............................................................................ 19

1.5 Kvalita vnímaná zákazníkem ......................................................................... 22

1.6 Problémy zákazníka s vadným výrobkem ...................................................... 25

1.7 Neetické a nežádoucí praktiky výrobců ......................................................... 26

1.8 Neetické a nežádoucí praktiky prodejců ........................................................ 28

1.9 Neetické a nežádoucí praktiky zákazníků ...................................................... 29

1.10 Ochrana spotřebitele ....................................................................................... 30

2 MANAGEMENT KVALITY V ORGANIZACI ................................................... 36

2.1 Mezinárodní normy pro systémy managementu ............................................ 36

2.2 Vznik potřeby zavedení QMS ........................................................................ 38

2.3 Postup při vytváření a zavádění systému managementu kvality .................... 40

2.4 Co je to vlastně systém managementu kvality ............................................... 42

2.5 Vytvoření základních stavebních kamenů systému managementu kvality .... 43

2.5.1 Základní externí přínosy QMS ............................................................. 43

2.5.2 Základní interní přínosy QMS .............................................................. 44

2.5.3 Tvorba QMS – základní kroky ............................................................. 44

2.6 Přístupy k managementu kvality .................................................................... 46

2.7 Procesní řízení ................................................................................................ 47

3 HODNOCENÍ KVALITY VÝROBKŮ A SLUŽEB .............................................. 53

3.1 Hodnocení kvality výrobků ............................................................................ 53

3.2 Hodnocení kvality služeb ............................................................................... 58

3.2.1 Průzkum spokojenosti zákazníka – přípravná fáze .............................. 61

3.2.2 Průzkum spokojenosti zákazníka – metody ......................................... 62

4 REALIZACE VÝROBKU ..................................................................................... 72

4.1 Plánování kvality podle APQP ....................................................................... 73

4.1.1 Plán a defi nování programu .................................................................. 74

4.1.2 Návrh a vývoj výrobku ......................................................................... 74 KVALITA A ZÁKAZNÍK 6

4.1.3 Návrh a vývoj procesu .......................................................................... 75

4.1.4 Testování a validace ............................................................................. 76

4.1.5 Zpětná vazba a nápravná opatření ........................................................ 77

4.1.6 Plán řízení a kontroly ........................................................................... 77

4.2 Kvalita ve výrobě ........................................................................................... 80

4.2.1 Dodavatelé ............................................................................................ 80

4.2.2 Výroba .................................................................................................. 82

5 NÁSTROJE JAKOSTI .......................................................................................... 84

5.1 Sběr a záznam dat ........................................................................................... 84

5.2 Vývojové diagramy a procesní mapy ............................................................. 85

5.3 Diagram příčin a následků .............................................................................. 85

5.4 Matice příčin a následků................................................................................. 86

5.5 Paretova analýza ............................................................................................. 88

5.6 Bodový diagram ............................................................................................. 89

5.7 Histogram ....................................................................................................... 90

5.8 Regulační diagram .......................................................................................... 91

5.9 Párové srovnání .............................................................................................. 92

5.10 Brainstorming ................................................................................................. 93

6 METODY KVALITY ............................................................................................ 95

6.1 QFD (Quality Function Deployment) ............................................................ 95

6.2 DOE (Design of Experiments) – Taguchiho metoda ...................................... 99

6.3 FMEA (Failure Mode and Effect Analysis) ................................................. 105

6.4 SPC (Statistical Process Control) ................................................................. 109

6.4.1 Základy statistiky ............................................................................... 109

6.4.2 Regulační diagramy .............................................................................111

6.4.3 Způsobilost procesu ............................................................................ 116

6.5 Poka-yoke ..................................................................................................... 119

7 SLUŽBY................................................................................................................ 122

7.1 Komerční služby........................................................................................... 126

7.2 Veřejné služby .............................................................................................. 128

7.3 Poskytování služeb ....................................................................................... 129

8 SIX SIGMA .......................................................................................................... 131

8.1 Vysvětlení pojmu Sigma ............................................................................... 131

8.2 Organizace, kvalifi kace a ekonomika Six Sigma ......................................... 133

8.3 Vlastní projekt Six Sigma podle modelu DMAIC ....................................... 135

8.4 Ohodnocení kvality nevýrobního procesu .................................................... 135

9 KVALITA A EKONOMIKA PODNIKU ............................................................ 139

9.1 Kvalita návrhu .............................................................................................. 139

9.2 Kvalita shody s návrhem .............................................................................. 141

9.3 Ztrátová funkce............................................................................................. 143


7

OBSAH

10 KVALITA ŽIVOTA ............................................................................................. 146

SUMMARY ................................................................................................................. 151

SEZNAM ZKRATEK .................................................................................................. 153

REJSTŘÍK ................................................................................................................... 155

LITERATURA ............................................................................................................. 159


9

ÚVOD Slovo kvalita patří v dnešní společnosti do slovníku každého člověka. Samozřejmě, že ovšem pod tímto slovem nevnímá každý totéž. Kvalitu chápe každý podle svých vlastních měřítek, která mají často jednoho společného jmenovatele, kterým jsou peníze. Většina

lidí tedy chápe kvalitu jako něco, co splňuje obecně přepokládaná kritéria a co převážně

nebo úplně splňuje i osobní kritéria, ale to vše za přijatelné peníze. Jinými slovy, asi prakticky každý si dokáže představit, že by užíval výrobek z absolutní světové špičky – například poslední model luxusního automobilu. Nicméně fi nanční situace toto většině lidí nedovoluje, a tak užívají automobil méně proslulé značky s menšími výdobytky techniky, který ale vcelku dobře plní veškeré požadavky dnešní doby a přitom je fi nančně dostupný

pro větší skupiny lidí. Takže krédem dnešní doby spíše než samotná kvalita je „kvalita

za přiměřenou cenu“.

Na tuto situaci musí reagovat většina výrobců tak, že se snaží snižovat náklady ve fi rmě na co nejnižší úroveň, aby produkt na trhu obstál i cenově. Pokud jde o snižování nákladů tím způsobem, že se zlepšuje organizace procesů ve fi rmě a zvyšuje se produktivita, je to naprosto v pořádku. Pokud je ovšem postup takový, že se výrobce snaží kvalitu někde ošidit a různými rafi novanými způsoby toto snížení kvality spotřebiteli utajit, to samozřejmě již v pořádku není.

Je ale třeba podotknout, že vysoká cena není automaticky signálem vysoké kvality a obráceně, nízká cena není vždy signálem pro nízkou kvalitu. Je třeba vždycky pečlivě a objektivně posuzovat úroveň kvality, a to zejména u zboží dlouhodobé spotřeby, které představuje většinou také vyšší položku v rozpočtu zákazníka. V mnohých případech je takové posouzení pro běžného spotřebitele už nad jeho síly, a proto si musí vypomoci radou odborníků, podívat se na výsledky spotřebitelských testů anebo alespoň konzultovat své otázky s jinými uživateli, kteří již produkt dobře znají.

Situace na trhu je do značné míry nepřehledná a složitá. Nabídka několikanásobně

převyšuje poptávku, a protože se každý snaží prodat, často jsou u výrobců nebo prodejců využívány i méně etické postupy, mnohdy na hraně nebo i přes hranu zákonných předpisů. Jsou také využívány různé psychologické momenty, které vytvářejí na zákazníka obrovský tlak. Jen málokdo si dokáže zachovat absolutně chladnou hlavu ve všech situacích a často tomuto tlaku podlehne i silný jedinec.

Nejsou však jen méně poctiví výrobci a prodejci. Na druhé straně jsou samozřejmě i méně poctiví kupující. Tito se snaží využívat či lépe řečeno zneužívat různých drobných mezer v zákonech a používat různých triků na prodejce, kdy si například kupují výrobek dopředu už s tím, že jej po krátkém čase užívání vrátí.

Tento text se soustředí zejména na otázky managementu kvality u výrobce nebo poskytovatele služeb. Jsou ukázány obecné přístupy k managementu jakosti, které jsou

KVALITA A ZÁKAZNÍK

10

postupně rozvinuty až do detailnějších postupů a procedur, včetně speciálních metod

a nástrojů kvality.

Pro úplnost se ale budeme věnovat ve větší míře i kvalitě, kterou vnímá zákazník.

Toto má dvojí význam. Jednak to může přispět alespoň k dílčí informovanosti a orientaci

spotřebitele na trhu, ale také to má význam pro samotné výrobce/prodejce v tom smyslu,

že si lépe uvědomí rozdíly mezi kvalitou, kterou bere v úvahu výrobce/prodejce, a mezi

kvalitou vnímanou zákazníkem.



       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz – online prodej | ABZ Knihy, a.s.