načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kuchařka ze Svatojánu zdraví z kuchyně - Eva Francová

  > > > > Kuchařka ze Svatojánu zdraví z kuchyně  

Elektronická kniha: Kuchařka ze Svatojánu zdraví z kuchyně
Autor:

Nová dávka zdravých receptů pro všechny milovníky dobrého jídla Říká se, že ne každou nemoc je možné vyléčit jídlem, ale žádná nemoc se beze změny stravy vyléčit nedá. Pokud ...


Titul je skladem - ke stažení ihned
Vaše cena s DPH:  187
Médium: e-kniha
+
-
ks
Doporučená cena:  199 Kč
6%
naše sleva
6,2
bo za nákup

ukázka z knihy ukázka

Titul je dostupný ve formě:
elektronická forma tištěná forma

hodnoceni - 81.4%hodnoceni - 81.4%hodnoceni - 81.4%hodnoceni - 81.4%hodnoceni - 81.4% 97%   celkové hodnocení
3 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » MOTTO
Dostupné formáty
ke stažení:
PDF
Počet stran: 357
Rozměr: 25 cm
Úprava: tran ilustrace (převážně barevné)
Vydání: Vydání první
Jazyk: česky
Médium: e-book
Téma: kuchařky, recepty, zdravá výživa
ADOBE DRM: bez
ISBN: 978-80-267-0683-0
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Nová dávka zdravých receptů pro všechny milovníky dobrého jídla

Říká se, že ne každou nemoc je možné vyléčit jídlem, ale žádná nemoc se beze změny stravy vyléčit nedá. Pokud připustíme, že veškerý hmotný i nehmotný svět je pouze různá forma energie, musíme zákonitě dojít k tomu, že energií je i to, co sníme a vypijeme. Je moc dobře, že začínáme přemýšlet o našem jídle i v tomto kontextu.

Naše vlastní zdraví by ale mělo být jen jedním z hledisek, skrze které posuzujeme naši potravu. Měli bychom si uvědomit, co naše nenasytnost způsobuje nejen nám samým, ale i okolnímu světu jako celku.

Všichni jsme na jedné lodi a ta loď se jmenuje Země.

Zařazeno v kategoriích
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky






Kuchařka ze Svatojánu
Vyšlo také v tištěné verzi
Objednat můžete na
www.motto.cz
www.albatrosmedia.cz
Eva Francová
Kuchařka ze Svatojánu – e-kniha
Copyright © Albatros Media a. s., 2016
Všechna práva vyhrazena.
Žádná část této publikace nesmí být rozšiřována
bez písemného souhlasu majitelů práv.





Eva Francová
Praha 2016
K uchařka
ze Svatojánu
zdraví z kuchyně





Eva Francová
Kuchařka ze Svatojánu zdraví z kuchyně





Dokud jsou lidé ochotni kupovat výrobky z velkochovů,
všechny ostatní formy protestu a politických
akcí žádnou zásadní reformu nepřinesou.
Lidé, kteří bohatnou z vykořisťování velkého počtu zvířat,
nepotřebují náš souhlas. Potřebují naše peníze.
Obchod s mrtvolami zvířat, která chovají, je hlavním zdrojem jejich zisku.
Budou užívat intenzivní metody chovu tak dlouho,
dokud budou moci prodávat, co těmito metodami vyprodukovali,
a vždy budou mít dost prostředků,
aby bojovali proti reformě metod politicky,
a budou se moci proti kritice hájit tím,
že poskytují veřejnosti jen to, co si žádá.
Peter Singer
australský filozof, autor knihy Osvobození zvířat
T










Obsah







Jak se během let mění náš jídelníček ... 9
Polévky ... 11
Řád ve Svatojánu ... 43
Hlavní jídla ... 49
jídla z brambor ... 50
jídla s rýží ... 62
luštěniny a obiloviny ... 72
pečená jídla ... 96
rostlinné maso ... 112
Podzimní ... 125
těstoviny ... 126
zeleninová jídla ... 142
omáčky ... 162
sladká jídla ... 178
Vánoce ... 189
Saláty ... 193
Bubliny ... 221
Pečivo ... 223
O Svatojanském tarotu ... 235
Pomazánky ... 241
Krátké zamyšlení na téma běsi ... 255
Moučníky ... 259
moučníky s ovocem ... 260
moučníky s ořechy a mákem ... 278
Co mě sytí ... 295
moučníky s jablky ... 298
ostatní moučníky ... 312
Vzpomínky ... 329
Co si můžeme doma udělat sami ... 333
Radost je třínohý pes ... 347
Seznam receptů ... 351










Když jsem roku 2014 psala svou první kuchařku,
v našem jídelníčku se běžně vyskytovalo mléko, sýry,
tvaroh, smetana a jogurty. Čím více se ke mně ale do­
stávalo informací o tom, jak funguje mléčný prů mysl,
tím méně jsem byla ochotná se na něm nadále po dí let.
Postu p em času, nešlo to ze dne na den jako u masa,
jsem z kuchyně zcela vyloučila veškeré mléčné pro­
dukty. Ti z vás, kdo je nadále konzumují, jednoduše
v re c ep t ech na hradí rostlinné mléko, smetany a ve­
gan s ké sýry za výrobky z mléka kravského, nijak vás
to ve vaření ne omezí. Naopak ti z vás, kterým překáží
občasné použití vajec v mých receptech, je většinou
velmi snadno nahradí Hraškou.
Během let se také změnil obsah mé spíže. Naučila jsem
se používat nejen kvalitní fermentované výrobky, jako
je shoyu nebo tamari, umeocet, miso a tempeh, ale
také množství různého koření, o kterém jsem neměla
dříve ani tušení. Z vlastní zkušenosti vám mohu do­
po ručit, abyste se nebáli zkoušet nové suroviny, nové
recepty a nové chutě, nehrozí vám nic horšího, než
že už to příště znovu neuvaříte. Nechte si chutnat!
Jak se během let mění
náš jídelníček
T
9










Polévky
Mám za to, že polévky byly jedním z prvních pokrmů lidí,
kteří zkrotili oheň. Ve vodě můžete povařit téměř cokoliv jedlého,
a pokud to přijatelně ochutíte, můžete pustit z hlavy starosti s hladem.
Polévka je jak známo ideální pokrm,
nejenže díky ní dostanete do těla potřebné živiny, minerály,
vitaminy a další prvky, ale také zaženete žízeň a chlad.
Polévka může dokonce léčit nachlazení, splín i kocovinu.
První dětský příkrm je polívčička.
V Asii je polévka oblíbenou snídaní, zkuste to také někdy,
je to skutečná vz pruha. Polévka je prostě zázrak sám!
T





12
400 g neloupané červené
čočky
400 g mladé mrkve
1 cibule
sůl
2 l zeleninového vývaru
(nebo vody)
2 lžíce oleje
libeček
sekaná petrželka
knedlíčky
1 vejce
200 g přírodního tofu
3 lžíce šalvějového (nebo
jiného bylinkového)
pesta
3 lžíce strouhanky
pepř, sůl













Čočková polévka s mrkví a knedlíčky
polévky
V
Večer předem namočíme 400 g červené neloupané
čočky do studené vody.
Na dvou lžících oleje necháme změknout pokrá jenou
cibuli, přidáme na kolečka nakrájených 400 g mladé
mrkve, chvilku restujeme, vsy peme posekaný čerstvý
libeček, přilijeme 2 l vody nebo zeleninového vývaru,
vsypeme scezenou pro pláchnutou čočku a  vaříme
15 minut.
Do hotové polévky vmícháme sekanou petrželku
a zvlášť uvařené knedlíčky: Kostku přírodního tofu
(200 g) najemno nastrouháme, vmícháme 1 vejce, tři
lžíce šalvějového pesta a tři lžíce strou hanky.
Osolíme, okořeníme čerstvě mle tým pepřem a tvo­
říme malé knedlíčky, které zavařujeme do vroucí slané
vody, a vaříme 4–5 minut.





13
200 g cizrny
2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
1 cibule
500 g cukety
5 rajčat
1 lžička rozmarýnu
1 l zeleninového vývaru
sůl









Cizrnová polévka se zeleninou
polévky
V
Den předem namočíme 200 g cizrny, druhý den ji
slijeme, propláchneme a necháme okapat. Na dvou
lžících olivového oleje osmahneme pokrájenou cibuli
a dva stroužky česneku, přidáme okapanou cizrnu,
500 g cukety nakrájené na kost ky, okořeníme lžičkou
rozmarýnu a pět minut mícháme ( já našla v trávníku
pár pýchavek, tak jsem je k tomu taky přihodila).
Pět rajčat spaříme, olou peme, nakrájíme a přidáme
do polévky. Zalijeme 1 litrem zeleninového vývaru
a vaříme 45 minut, dokud ci zrna nezměkne. Můžete
jako já polévku částečně rozmixovat. Osolíme.
Podáváme s chlebem.





14
500 g červené řepy
2 červené cibule
3 lžíce třtinového cukru
75 ml červeného vína
3 lžíce červeného
vinného octa
sůl
50 ml bílého sójového
jogurtu
1 lžíce strouhaného
křenu
pažitka









Polévka z červené řepy s vínem
polévky
V
Půl kila červené řepy oloupeme, nakrájíme a uva říme
doměkka ve vodě tak, aby byla řepa sotva ponoře­
ná. Dvě červené cibule nakrájíme, v hrnci zasypeme
třemi lžícemi třtinového cukru a na mírném plameni
při občasném zamíchání zahříváme, dokud cibule
s cukrem nezkarame lizuje. Přilijeme 75 ml červeného
vína a 3 lžíce červeného vinného octa a dusíme, do kud
se te k u t ina úplně neodpaří. Uvařenou řepu při dáme
k cibulovému základu, osolíme a společně rozmixu­
jeme. Smícháme sójový jogurt s čerstvě strou haným
křenem a na talíři jím ozdobíme porce polévky.
Sypeme pažitkou.
V horkých dnech můžeme podávat vychlazené.





15
2 lžíce oleje
2 velké kedlubny
pepř
sůl
strouhaný muškátový
oříšek
2 lžíce hladké mouky
polévkové koření bez
glutamanu nebo sušený
libeček
petrželka








Kedlubnová polévka
polévky
V
Tuhle polévku umí nejlépe můj tatínek!
Na dvou lžících oleje zpěníme dvě větší kedlub ny na­
strouhané nahrubo, osolíme, opepříme a okořeníme
strouhaným muškátovým oříškem. Poprášíme dvěma
lžícemi hladké mouky, pět minut mícháme a přilijeme
1 litr vody. Můžeme přidat polévkové koření nebo
sušený libeček. Vaříme doměkka. Na talíři sypeme
petrželkou.





16
400 g žlutého hrachu
2 lžíce oleje
1 cibule
2 střední cukety
1 lžička kurkumy
1 l zeleninového vývaru
sůl







polévky
V
Sytá, lahodná polévka, s čerstvě upečeným chlebem je to
výborný letní oběd.
Večer předem namočíme hrách do studené vody. Dru­
hý den vodu slijeme, dáme čerstvou a hrách uvaří me
doměkka.
Na oleji necháme změknout nakrájenou cibuli, při­
dáme dvě středně velké cukety nakrájené na kostky,
lžičku kurkumy a deset minut opékáme. Přilijeme
1 l zeleninového vývaru a vaříme 30 mi nut. Přidáme
uvařený a scezený hrách, rozmixujeme tyčovým mixé­
rem, dosolíme a hotovo!
Cuketová polévka se žlutým hrachem





17
2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku
200 g červeného zelí
malá bulva celeru
1 pórek
1 l zeleninového vývaru
200 g rajčatové passaty
sůl
pepř
majoránka
100 g fazolových lusků











Fialová polévka
polévky
V
Zdravá a dobrá zeleninová polévka
Na oleji orestujeme dva stroužky česneku, přidáme
200 g červeného zelí pokrájeného na nudličky, malý
celer nastrouhaný nahrubo a jeden pórek pokrájený na
kolečka. Chvíli opékáme, přilijeme litr zeleninového
vývaru, 200 g rajčatové passa ty, osolíme, okořeníme
pepřem a majoránkou a vaříme 10 minut. Vsypeme
100 g zelených fazo lových lusků a ještě dvě minuty
povaříme.





18
1 l zeleninového vývaru
250 g zelí
2 mrkve
4 brambory
sůl
1 lžíce lahůdkového
droždí
1 lžička kmínu
2 stroužky česneku
1 lžička mleté papriky
1 lžíce kopru, nejlépe
čerstvého
1 lžíce panenského
olivového oleje
1 lžíce citronové šťávy












Voňavá zelná polévka
polévky
V
Do 1 litru vroucího zeleninového vývaru vhodíme
250 g pokrájeného zelí a 2 mrkve nakrájené na kolečka
a vaříme 10–15 minut. Přidáme 4 na kostičky nakrájené
brambory, sůl, lžíci lahůd kového droždí a lžičku
kmí n u. Vaříme dalších 15 minut, dokud nejsou bram­
bory měkké, potom přidáme 2 prolisované stroužky
česneku, lžičku mleté papriky, lžíci kopru a necháme
projít varem. Odstavíme, přidáme lžíci panenského
oleje a lžíci citronové šťávy.





19
1 lžíce olivového oleje
4 velké cibule
2 mrkve
1/2 celerové bulvy
2 pastináky
6 velkých rajčat
1 citron
1 chilli paprička
3 bobkové listy
4 stroužky česneku
1 lžička tymiánu
1/2 lžičky fenyklu
sůl













Italský vývar
polévky
V
Ve velkém hrnci rozpálíme lžíci olivového oleje a do ­
zlatova na něm pomalu opečeme nahrubo nakrájené
4 velké cibule, dvě mrkve, půlku celerové bulvy (nebo
několik řapíků řapíkatého celeru), celerovou nať a dva
pastináky. Zalijeme 5 litry studené vody, přidáme
asi 6 velkých rajčat, nastrouhanou kůru z 1 citronu,
1 chilli papričku, 3 bobkové listy, 4 stroužky česneku,
lžičku sušeného tymiánu (nebo tři snítky čerstvého)
a 1/2 lžičky fenyklových semen. Pozvolna přivedeme
k varu a vaříme nejméně dvě hodiny. Potom polévku
scedíme, osolíme a znovu převaříme. Odebereme, co
hned spotřebujeme, zbytek dáme zamrazit.





20
Hustá zeleninová polévka
2 lžíce oleje
1 cibule
2 stroužky česneku
kousek čerstvého
zázvoru
1 lžička červené papriky
3 mrkve
1 petržel
kousek celeru
1 kedluben
1/2 hlávky mladého zelí
350 ml rajčatové šťávy
50 g rýže
sůl
1 vejce
2 lžíce rostlinné smetany
pažitka
















polévky
V
Na dvou lžících rozehřátého oleje necháme změk nout
jednu cibuli, dva stroužky česneku a kousek nastrou­
haného zázvoru.
Přisypeme lžičku červené papriky, nahrubo na strou­
hanou zeleninu: 3  mrkve, kousek celeru, 1  petržel,
1 kedluben a nakrájenou půlku hlávky mladého zelí.
Zalijeme 350 ml rajčatové šťávy a 1 a půl litrem vody.
Propláchneme 50 g rýže a  přidáme ji do polévky.
Osolíme a vaříme 15–20 minut, zelenina se nesmí
roz v ařit, musí zůstat křupavá. 1 vejce rozšleháme se
dvěma lžícemi rostlinné smetany a vlijeme do po­
lévky. Necháme srazit a podáváme sypané pa žitkou
a s chlebem.





21
Polévka z karotky a vína
2 lžíce olivového oleje
1 cibule
kousek zázvoru
5 karotek
1 jablko
1 menší cuketa
1 lžíce tmavého
třtinového cukru
1 bobkový list
200 ml bílého vína
1 l zeleninového vývaru
sůl
100 ml mandlové
smetany
tymián













polévky
V
Na dvou lžících oleje zpěníme pokrájenou ci bu li
a pěkný kus zázvoru nastrouhaný najemno, přidáme
5 karotek, 1 oloupané jablko a 1 menší cuketu, vše po­
krá jené na kostky, a osmahneme, zasypeme lžící třti­
no v ého cukru a chvíli opékáme, přidáme bobkový list,
přilijeme 200 ml bílého vína a 1 l zeleninového vývaru
a vaříme 30 minut.
Vyjmeme bobkový list, oso líme a polévku roz mixu­
jeme. Podáváme ozdobené mandlovou sme tanou
a čerstvým tymiánem.





22
polévky
V
3 lžíce oleje
3–5 krajíců tvrdého
chleba
4 mrkve
1/2 bulvy celeru
2 petržele
2 cibule
4 stroužky česneku
sůl
mletá paprika
kmín
3 vejce
libeček
Chlebová polívka












V hrnci rozpálíme tři lžíce oleje a osmahneme na něm
na kostky nakrájený tvrdý chleba (alespoň tři krajíce),
4 mrkve, půlku celeru, 2 petržele, 2 cibule a 4 utřené
stroužky česneku, osolíme, okořeníme kmínem a pa­
prikou a zalijeme litrem vroucí vody. Povaříme asi
15 mi n ut, dokud není zelenina měkká a chleba rozva­
řený. Rozkvedláme 3 vejce a nalijeme je do polévky,
jakmile se srazí, polévka je hotová. Odstavíme ji a po­
sypeme sekaným vopi chem (libečkem).





23
Polévka z pečené dýně
1 střední nebo 2 menší
dýně hokkaido
4 stroužky česneku
10 lístků šalvěje
1 lžička koriandru
2 lžíce třtinového cukru
4 lžíce olivového oleje
1 cibule
kousek zázvoru
asi 700 ml zeleninového
vývaru
sůl
1 lžíce lahůdkového
sušeného droždí
čerstvě mletý pepř
dobromysl













polévky
V
Dýni hokkaido vydlabeme, nakrájíme i se slupkou na
kostky, které vložíme do pekáčku, přidáme 4 stroužky
česneku, čerstvou šalvěj, čerstvě tlučený koriandr, dvě
polévkové lžíce třtinového cukru a pokapeme olivo ­
vým olejem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů
40 minut.
Na dvou lžících oleje necháme změknout vel kou po­
krájenou cibuli a nadrobno nakrájený kou sek čerst­
vého zázvoru. Přidáme pečenou dýni a zalijeme zele­
ninovým vývarem jen tolik, aby byly kousky dýně
akorát ponořené. Osolíme, ochutíme lžící sušeného
lahůdkového droždí a necháme projít varem. Odsta­
víme, rozmixujeme a  okořeníme čerstvě mletým
pepřem a dobromyslí.





24
polévky
V
2 lžíce slunečnicového
oleje
2 cibule
1 pórek
500 g cukety
1 jablko
1 lžička nového koření
sůl
pepř
1 l zeleninového vývaru
200 ml sójového mléka
2 lžíce kukuřičné mouky
gomasio k podávání
Cuketová polévka s pórkem












Na dvou lžících slunečnicového oleje osmahneme dvě
pokrájené cibule, přidáme pokrájený pórek a po chvíli
500 g cukety a jedno jablko, oboje nakrájené na kost­
ky. Okořeníme lžičkou mletého nového koření a zali ­
jeme litrem zeleninového vývaru. Vaříme asi 20 minut,
dokud není zelenina měkká. V 200 ml sójového mléka
rozkvedláme dvě lžíce kukuřičné mouky, přidáme do
polévky a krátce povaříme. Osolíme a rozmixujeme.
Na talíři sypeme sezamem nasucho opraženým na
pánvi a smíchaným s mořskou solí (gomasio) a čerstvě
mletým pepřem.





25
Fazolová polévka s kysaným zelím
120 g bílých fazolí
300 g kysaného zelí
3 lžíce oleje
2 cibule
1 lžíce mleté papriky
40 g celozrnné špaldové
mouky
2 lžíce lahůdkového
droždí
sůl
domácí polévkové koření
podle chuti
2 cibule
naťová cibulka











polévky
V
Na tři hodiny namočíme 120 g bílých fazolí do půl
litru vody a pak je uvaříme doměkka. V jiném hrnci
zalijeme 300 g kysaného zelí 400 ml vody a také uva­
říme doměkka. Vmícháme k fazolím a v hrnci po zelí
rozpálíme tři lžíce oleje a osmahneme na něm dvě
pokrájené cibule se lžící mleté papriky, přidáme 40 g
celozrnné špaldové mouky a umícháme jíšku.
Zalijeme 1 l vody, přidáme zelí s fazolemi, ochu tí­
me domácím polévkovým kořením, dvěma lží cemi
lahůdkového droždí, osolíme a povaříme do zhoust­
nutí. Pokud by byla polévka příliš hustá, můžeme
přidat trochu vody. Na talíři zdobíme naťovou cibul­
kou a jíme s (nejlépe domácím) kváskovým chlebem.





26
polévky
V
Praženka
100 g hrubé mouky
2 l zeleninového vývaru
nebo vody z brambor
sůl
kmín
pepř
bobkov ý list
3 vejce







Tahle prostá a chudá polévka pochází původně z jižních
Čech. Je ale překvapivě chutná.
Na pánvi nasucho opražíme 100 g hrubé mouky,
mu sí me ale dávat pozor, aby ani jediné zrníčko ne­
zhnědlo, mouka by zhořkla a nebyla by k použití.
Přive d eme k varu 2 litry zeleninového vývaru nebo
prostě vody, ve které jsme vařili brambory, a upraženou
mouku do ní nasypeme. Osolíme, okořeníme čerstvě
drceným kmínem a pepřem a bobkovým listem. Jak­
mile polévka zhoustne, přidáme 3 celá vejce, lehce je
v polévce rozmícháme a necháme srazit, nekvedláme.
Hotovo.





27
polévky
V
Polévka z bobů
400 g bobů
1 cibule
2 lžíce oleje
100 g mrkve
1 lžička kari koření
sůl
1 lžíce Hrašky nebo
lahůdkového droždí
na zahuštění







Uvaříme doměkka 400 g bobů a propasírujeme je přes
řídký cedník, musíme boby zbavit slupek, protože ty
jsou tuhé. Pokud použijete úplně mlaďounké boby,
slupka se dá jíst.
Na dvou lžících oleje necháme změknout pokrájenou
cibuli, přidáme 100 g nahrubo nastrouhané mrkve
a  lžičku kari koření. Mícháme pár minut, do kud
nezačne kari intenzivně vonět. Přidáme propasí ro­
vané boby, doplníme vodou na litr a půl a osolí me.
Přivedeme k varu a deset minut vaříme. Můžeme
za h ustit Hraškou, pokud ji používáme, nebo lahůd­
kovým droždím. Dosolíme a podáváme s chlebem.





polévky
V
28
250 g květáku
200 ml sójového mléka
2 lžíce domácího
polévkového koření
30 g ovesných vloček
1 lžíce oleje
svazek čerstvých bylinek
sůl







Krémová květáková polévka
Povaříme 250 g květáku 10 minut v 800 ml vody,
při dáme 200 ml sójového mléka, 2 polévkové lžíce
domácího polévkového koření (nebo 1 lžičku kupova­
ného), 30 g ovesných vloček a vaříme 5 minut. Do ho­
tové polévky přidáme lžíci oleje, případně dosolíme
a vmícháme čerstvé zelené bylinky (řeřichu, petrželku,
pažitku...).





polévky
V
29
2 lžíce oleje
2 cibule
300 g celeru
1 zelená paprika nebo
100 g ačokči
1 mrkev
200 g brambor
3 rajčata
sůl
2 lžíce lahůdkového
droždí
2 lžíce domácího
polévkového koření
3 jarní naťové cibulky
svazek kopru
svazek petrželky
citronová šťáva a třtinový
cukr na dochucení














Celerová polévka
Na dvou lžících oleje osmahneme dvě pokrájené ci­
bule, přidáme 300 g celeru pokrájeného na tenké plát ­
ky, 1 zelenou papriku (nebo 100 g ačokči) nakrájenou
na kostičky a necháme chvíli podusit. Přidáme 1 mrkev
nastrouhanou na jemném struhadle a po pěti minutách
zalijeme 1,2 l vody. Přivedeme k varu, přidáme 200 g
brambor nakrájených na kos tičky, 3 rajčata oloupaná
a nakrájená nadrobno, oso líme, ochutíme dvěma
lžícemi lahůdkového droždí a domácím polévkovým
kořením a vaříme, dokud ne jsou brambory měkké.
Nakonec vmícháme tři jarní cibulky, svazek kopru
a svazek petrželky, všechno nadrobno nasekané. Do­
chutit můžeme citronovou šťávou, solí nebo třtinovým
cukrem.





polévky
V
30
60 g Hrašky
100 g hrubé mouky
himálajská sůl
2 lžíce oleje
50 g rostlinného másla
70 g hladké mouky
1 lžíce kmínu
cibulová nať a libeček








Strážnická polévka s kůskama
Miluju starodávné lidové recepty pro jejich prostotu a jedno­
duchost. Zkusila jsem jeden z nich upravit pro vegany a ne­
zklamal ani v této podobě.
V misce smícháme 60 g Hrašky se 120 ml vody dohlad ­
ka, vmícháme 100 g hrubé mouky, himálajskou sůl
a dvě lžíce oleje. Necháme čtvrt hodiny odpočinout
a mezi t ím rozehřejeme 50 g rost linného másla, vsy­
peme 70 g hladké mouky, lžíci čerstvě na hrubo po­
drceného kmínu a umícháme jíšku. Zalijeme 1,5 l vody,
osolíme tmavou himálajskou solí ( je aromatická),
rozmícháme dohladka a přivedeme k varu. Lžičkou
vykrajujeme z  těsta nočky (kůsky) a  za va řujeme je
do vroucí po lévky. Povaříme pět minut. Na talíři po­
sypeme cibulovou natí a libečkem.
Jíme s žitným chlebem.





polévky
V
31
3 lžíce oleje
1 velká cibule
600 g dýně hokkaido
600 g rajčat
dobromysl
sůl
3 lžíce celozrnné
špaldové mouky
1 l zeleninového vývaru
1 lžíce Hrašky
(l z e v y nech at)









Polévka z dýně a rajčat
Na třech lžících oleje osmahneme velkou pokrájenou
cibuli, přidáme 600 g dýně hokkaido pokrájené na
kostičky, osolíme, okořeníme dobromyslí a několik
minut opékáme. Zasypeme třemi lžícemi celozrnné
špaldové mouky, ještě chvíli mícháme a jakmile se
obsah hrnce začne připalovat ke dnu, přidáme 600 g
oloupaných a pokrájených rajčat. Zalijeme 1 l zele ­
ninového vývaru a vaříme půl hodiny. Můžeme za­
hustit lžící Hrašky. Hotovou polévku rozmixujeme
a podáváme s čerstvě upečeným chlebem.





polévky
V
32
Cuketová polévka s mandlovou smetanou
Dokonalá cuketová symfonie!
Na třech lžících oleje necháme zesklovatět nakrá jenou
cibuli, přidáme 1 kg cukety nakrájené na kostičky
(pokud má měkkou slupku, neloupeme ji), tři mrkve
nakrájené na kolečka a jednu čerstvou cu krovou ku­
kuřici (ořežeme semena nožem). Okořeníme lžičkou
mletého zázvoru, lžičkou dobromysli, osolíme, zali­
jeme 1 l zeleninového vývaru a vaříme 30 minut.
Rozmixujeme ponorným mixérem, vlijeme 200 ml
mandlové smetany, prohřejeme, ale už nevaříme.
Podáváme s pečivem.
3 lžíce oleje
1 cibule
1 kg cukety
3 mrkve
1 čerstvá cukrová
kukuřice
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička dobromysli
sůl
1 l zeleninového vývaru
200 ml mandlové
smetany















33
polévky
V
2 lžíce slunečnicového
oleje
1 pórek
1 střední červená řepa
4 větší brambory
sůl
1 l zeleninového vývaru
500 ml ovesného mléka
dobromysl
Podzimní polévka
V hrnci rozehřejeme dvě lžíce slunečnicového oleje
a asi 10 minut na něm restujeme jeden pokrájený
pórek. Přidáme jednu středně velkou červenou
řepu, oloupanou a nakrájenou na kostičky a něko­
lik minut společně mícháme. Přidáme 4 větší bram­
bory nakrájené na kostičky, osolíme a zalijeme 1 l
vývaru a 500 ml ovesného mléka. Okořeníme dobro ­
myslí a vaříme půl hodiny, rozmixujeme, opepříme
a podáváme.













34
polévky
V
3 lžíce panenského
slunečnicového oleje
1 cibule
2 mrkve
1 velký květák
bylinková sůl
50 g celozrnných nudlí
50 g ovesných vloček
2 lžíce lahůdkového
droždí
naťová cibulka









Květáková polévka s vločkami
Ve velkém hrnci rozehřejeme tři lžíce panenského
slunečnicového oleje a osmahneme na něm pokráje ­
nou cibuli. Přidáme dvě mrkve a košťál z velkého
květáku, oboje nastrouhané na nudličky. Chvíli
společně mícháme, zalijeme jedním a půl až dvěma
litry vody (podle velikosti květáku), přidáme drobné
květákové růžičky, osolíme bylinkovou solí a vaříme
asi 15 minut. Do polévky přidáme 50 g domácích
celo z rnných nudlí a 50 g ovesných vloček. Dovaříme
do změknutí, ochutíme dvěma lžícemi lahůdkového
droždí. Na talíři ozdobíme naťovou cibulkou.





35
polévky
V
2 lžíce olivového oleje
2 cibule
300 g celeru
1 mrkev
1 zelená paprika
3 brambory
sůl
4 lžíce rajčatového
protlaku
svazek kopru a petrželky
2 naťové cibulky
1 lžíce třtinového cukru
2 lžíce citronové šťávy












Celerová bulharská polévka
Výtečná polévka uvařená podle receptu Romana Uhrina
V hrnci rozehřejeme dvě lžíce olivového oleje a osmah­
neme na něm dvě pokrájené cibule. Na okurkovém
struhadle nastrouháme 300 g celeru na tenké plátky,
1 mrkev nastrouháme na jemné nudličky a 1 zelenou
papriku nakrájíme na malé kostičky. Všechno to při­
dáme do hrnce k cibuli a několik minut společně
mícháme. Zalijeme 2 l vody nebo zeleninového výva ­
ru, přivedeme k varu, přidáme na hranolky nakrájené
tři brambory, osolíme a vaříme asi 15 minut, dokud ne­
jsou brambory měkké. Vmícháme 4 lžíce rajčatového
protlaku, několik lžic nasekaného čerstvého kopru
a zelené petrželky a dvě pokrájené naťové cibulky (část
těchto zelených bylinek dáme stranou a ozdobíme jimi
polévku na talíři). Necháme přejít varem, ochutíme
dvěma lžícemi citronové šťávy, lžící třtinového cukru
a osolíme. Podáváme s domácím chlebem.





36
polévky
V
3 lžíce oleje
350 g cibule
200 g celozrnné špaldové
mouky
2 l zeleninového vývaru
sušená celerová nať
bylinková sůl






Polévka chudého cibuláře
Tři lžíce oleje rozehřejeme v hrnci a necháme na něm
změknout 350 g cibule pokrájené na půlkolečka. Za­
sypeme 100 g celozrnné špaldové mouky a chvíli
společně mícháme. Postupně po částech přiléváme
2 l zeleninového vývaru nebo vody se lžící sypkého
bujonu a dobře rozšleháme metličkou dohladka, aby
se netvořily žmolky. Přidáme sušenou celerovou nať
nebo libeček a přivedeme k varu.
100 g celozrnné špaldové mouky spaříme 50 ml
vroucí vody, vmícháme půl lžičky bylinkové soli a na
pomoučeném vále uhněteme tuhé těsto. Vyválíme ten ­
kého hada a nakrájíme ho na malé špalíčky, které vha­
zujeme do vroucí polévky a společně vaříme 12 minut.





37
polévky
V
3 lžíce oleje
1 velká cibule
500 g zelí
1 lžička pepře
2 lžíce rajčatové passaty
1,5 l zeleninového vývaru
sůl
petrželka
knedlíčky
1 větší brambora (200 g)
1 stroužek česneku
špetka kari
sůl
100 g pšeničné krupice













Zelná polévka s bramborovými knedlíčky
V hrnci rozehřejeme tři lžíce oleje a asi deset minut
na něm opékáme jednu velkou pokrájenou cibuli
a  čtvrtku hlávky zelí (asi půl kila) nakrájeného na
kostič k y, přidáme lžičku čerstvě tlučeného pepře, dvě
polévkové lžíce rajčatové passaty (protlaku), osolíme,
zalijeme 1,5 l zeleninového vývaru a vaříme doměkka,
ale nerozvaříme.
Mezitím si připravíme knedlíčky: jednu vařenou
bram b oru (asi 200 g) nastrouháme najemno, přidáme
utřený stroužek česneku, špetku kari koření, sůl
a 100 g krupice. Uhněteme těsto, tvarujeme malé ku­
laté knedlíčky a vaříme je v osolené vodě pět minut od
vyplavání nad hladinu.
Na talíři sypeme petrželkou a jíme s chlebem.





polévky
V
50 g krupice
2 lžíce oleje
500 g kapusty
sůl
1 lžička libečkového
semínka
1,2 l zeleninového vývaru






Kapustová polévka
Nasucho opražíme 50 g krupice, ale dáme pozor,
aby nezhnědla. V hrnci rozehřejeme dvě lžíce oleje
a osmahneme na něm 500 g pokrájené kapusty.
Vmí cháme opraženou krupici, osolíme, okořeníme
lžičkou tlučeného libečkového semínka (nebo sušenou
libečkovou či celerovou natí), zalijeme 1,2 l zeleni­
nového vývaru a uvaříme doměkka.
38





polévky
V
2 lžíce oleje
1 cibule
1 lžíce garam masaly
1 větší červená řepa
4 větší brambory
1/4 hlávky bílého zelí
sůl
2 l zeleninového vývaru
200 ml kokosové
smetany
5 lžic neloupaného
sezamu










Snídaňová polévka
Ráno se mi nechtělo z postele a přemýšlela jsem o snídani.
Zkontrolovala jsem suroviny a uvařila si tuhle skvělou
snídaňovou polévku. Zkuste to někdy taky!
Na dvou lžících oleje necháme změknout pokrájenou
cibuli, přidáme lžíci garam masaly a osmahneme. Na ­
krájíme na špalíky jednu větší červenou řepu, čtyři
větší brambory a na nudličky čtvrtku hlávky bílého
zelí. Vložíme zeleninu do hrnce, promícháme, osolíme
a zalijeme 2 l zeleninového vývaru. Vaříme doměkka
a nakonec zjemníme 200 ml kokosové smetany. Na
talíři posypeme nasucho praženým neloupaným
sezamem.
39





40
polévky
V
400 g bílých fazolí
400 g jablek
snítka tymiánu
bylinková sůl
500 ml sójového mléka
250 g uzeného tofu
2 lžíce oleje
řeřicha








Fazolová polévka s jablky
Večer namočíme 400 g bílých fazolí do vody, ráno
scedíme, vrátíme do hrnce a zalijeme 1 l čisté vody.
Oloupeme 400 g jablek, nakrájíme je na kousky a vlo­
žíme do hrnce k fazolím. Přidáme snítku tymiánu
a vaříme hodinu do změknutí fazolí. Vyjmeme tymián,
ponorným mixérem částečně rozmixujeme, oso­
líme bylinkovou solí, vlijeme 500 ml sójového mléka
a prohřejeme, vařit nemusíme.
Pokrájíme 250 g uzeného tofu na drobné kostičky
a zprudka opečeme na oleji. Na talíři polévku zdo­
bíme tofu a sekanou řeřichou.





41
polévky
V
1 cibule
4 lžíce olivového oleje
3 stroužky česneku
1 lžička tymiánu
1 lžička fenyklu
1 lžička soli
1 chilli paprička
700 g brambor
1 l zeleninového vývaru
200 g čerstvého špenátu
200 g smaženého
tempehu
2 lžíce citronové šťávy
2 lžíce shoyu













Bramborová polévka s tempehem
Recept jsem objevila v kuchařské knize Jíme zdravě a je
skvělý!
Na dvou lžících oleje necháme zesklovatět pokrájenou
cibuli a tři stroužky česneku. Přidáme lžičku ty miánu,
lžičku tlučeného fenyklu, pepř, lžičku soli a jednu drce­
nou chilli papričku. Několik minut spo lečně opékáme,
přidáme 700 g na kostičky nakrá jených brambor,
zalijeme 1 l zeleninového vývaru a va říme 20 minut.
Částečně rozmixujeme ponorným mixérem, ale ne
moc, abychom si nevyrobili lepidlo. Přidáme 200 g
spařeného a pokrájeného špenátu a ještě pět minut
povaříme.
Rozdrobíme 200 g smaženého tempehu, zalijeme
v  rendlíku 200 ml vody a dusíme, dokud se voda
ne o dpaří. Vmícháme 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce
shoyu a 2 lžíce olivového oleje a dusíme ještě 5 minut.
Vmícháme do polévky.





42





43
Řád ve Svatojánu
T
Každá bytost přirozeně inklinuje k řádu. Je doloženo,
že jakmile žijeme v chaosu, kdy nic není předem dáno
a známo, nevíme, kdy budeme vstávat, kdy ulehne me
ke spánku, kdy se bude jíst, zda zůstaneme na místě
nebo půjdeme jinam, neznámo kam, když se lidé
v naší blízkosti střídají bez ohledu na naši vůli a my
ne m áme ve svém životě dlouhodobě žádný pev ný
bod, nesvědčí to ani naší psychice, ani tělesnému zdra­
ví. Už mrňavé děti dávají najevo, že něco jako řád ve
svém životě potřebují, mají oblíbenou hračku, nej mi­
lejší hrníček na pití a usínání vždy musí dopro vá zet
pohádka, tak jako každý večer.
Jakmile nám začnou přibývat roky, zjišťujeme, že
potřeba řádu opět nabývá na významu. Každodenně
opakované činnosti, které se mění jen velmi málo, nás
ukotvují v přítomnosti, dodávají nám jistotu a klid.
Potřebu jistého řádu mám i já, a protože mě pro­
zřetelnost obdařila pevnou vůlí, moje denní milníky
se opravdu během let příliš nemění a nestává se mi, že
bych cokoliv ze zavedených činností vynechala.
Každé ráno mě budí vrabci svým vzrušeným štěbe­
táním, a pokaždé mi připomenou, že ptáci začínají svůj
den zpěvem bez ohledu na to, co se stalo včera. Hned
za oknem máme hustý porost akébie, krásné a zají­
mavé liány, kterou si vrabčáci zvolili za své stanoviště
a skrýš. Druhou schovávačku mají sotva pět metrů od
okna v hustých keřích. První, co ráno uvidím, když si
sednu na posteli, je kostel, v jehož stínu vlastně žijeme,
samozřejmě symbolicky řečeno, kostel nám nestíní, ale
je nepřehlédnutelný a tyčí se hned za naší bránou. Jak­
mile vstanu, obvykle ještě v pyžamu jdu pustit slepice
z kurníku a pokaždé jim něco donesu. Odřezky ze
zeleniny a ovoce, pšenici nebo v létě trávu a mlíčáky.
Jakmile vyjdu ven, zhluboka se nadechnu, když prší,
ke slepicím běžím a halasně je zdravím: Dobré ráno,





holky! Pak ještě zajdu do zahrady, v létě samozřejmě
pobudu déle než v zimě. Pohlédnu směrem ke Zvičině
a k Bělohradu, omrknu sousedovic ovečky, nechám
vyčurat pejsky a zastavím se na pár slov u několika
stromů a keřů při cestě. Jaj! Co dělá ten dřín pod
dřezovcem? Tady nemůžeš zůstat, hochu...
Když se vrátím domů, dám Lubošovi medicínu, Ba ­
chovy esence nakapané na piškot, aby nebyl takový
ťulpas. Někdy se mi zdá, že to snad zabírá! Nasypu
ptáčkům na okno slunečnici a vyměním jim vodu za
čistou, samozřejmě jenom v zimě. Je krásné pozoro­
vat, jak se skladba ptáčků každý rok mění. Letos ne­
jsou oproti jiným rokům žádní zvonci, zato tu máme
nově párek čížků a brhlíka. I naše zahradní hrdličky
si zvykly létat na okno.
Následuje ranní hygiena, oblíbila jsem si kokosový
olej natolik, že si jím čistím zuby a používám jej jako
pleťový olej. Dokonce jsem si zvykla sníst ho večer
před spaním každý den lžičku. Když mě u toho viděl
naposledy Jirka, zadíval se na mě dosti nevěřícně
a pronesl s despektem: Tohle je ale už extrémní! Kuš,
odpovím mu, mám v plánu tady být do sto padesáti
let a manželství s tebou bude v mém životě krátká, leč
významná epizoda. Jsou to ostatně tvoje vlastní slova!
Raději si odešel zakouřit.
Na lačný žaludek vypiju sklenici čisté vody a zapiju
tabletku vitaminu B12, aby mi mozek fungoval ještě
nějakou dobu alespoň tak, jako doposud. No, není
to žádný trhák, ale lepší nedostanu. Následuje nej­
lepší část dne a tou je snídaně. Moje oblíbená ovesná
kaše, buď vařená, nebo syrová, vždycky ale s ořechy,
semínky a čerstvým ovocem. Jednou za čas kaši
vystřídá polévka. Snídaně je velmi důležitá, i když
existují jedinci, kteří nesnídají! Například můj muž.
Snídani a první čaj dne, který je vždycky zelený,
44





konzumuju u počítače. Ano, jsem si vědoma toho, že
je to špatně.
Během dopoledne vařím a provádím kuchyňskou
magii, to znamená, že myju nádobí, zametám rozsy pa­
nou mouku, pouštím psy ven, dovnitř, ven, dovnitř...
Fotím ingredience potřebné k vaření – mám šíleně za­
patlaný objektiv! V technologických pauzách odbíhám
k počítači odpovídat na dotazy čtenářů Kuchařky ze
Svatojánu, vyřizovat e­maily a průběžně zapisovat
postup vaření, které v tu chvíli aktuálně probíhá. Také
přikládám do kamen – to jen v zimě, v létě vypínám
a zapínám plotýnky minisporáčku, kterému v továrně
jaksi pozapomněli vyrobit jednotlivé stupně, plotýnky
jsou tedy buď vypnuté, nebo zapnuté, nic mezi tím.
Geniální vychytávka pro roztržité kuchaře, udrží vaši
plnou pozornost.
Po obědě, někdy též před obědem, jak se nám zrovna
chce, jdeme s Jirkou a s našimi čtyřmi psy na procház­
ku. Máme tři trasy, které střídáme, a každá z nich
měří přibližně pět kilometrů. Jirka včera říkal, že si to
bude zapisovat, kolikrát za procházku zařvu: „Mišule,
pocem!“ Rozhodně nám to všem ale ohromně svědčí.
V zimě často slýchám z lesů střelbu a to mi procházku
dokáže úplně pokazit. Myslím na zvířata, v tu chvíli
vyděšená, zraněná nebo umírající a hluboce si přeju,
aby myslivci začali zvířata milovat. Ale toho se už asi
nedožiju. Po návratu domů opět na chvíli sednu k po­
čítači, přepisuju nahrané rozhovory, upravuju fotky,
spra v uju stránku na facebooku a píšu. Trávím tedy
u po č í t ače víc času, než bych si přála, a snažím se proto
u něj jen zbytečně nelel kovat a doopravdy tam využít
čas rozumně.
A přicházejí na řadu slepice! Péče o ně je skoro obřa­
dem. Slepice nesmí být nikdy ošizena a krácena ve
svých právech. Dostávají denně kromě šrotu a máčené
45





pšenice i množství čerstvé zeleniny, v létě trávu a ovo ­
ce, dvakrát týdně farmářský domácí tvaroh. Jsou to
skutečné osobnosti. Letos v létě to budou čtyři roky,
co je máme, a mohu zodpovědně prohlásit, že ani
jedna z nich není blbá. Některá je průbojnější, jiná
ostýchavá, kropenaté jsou mazlivé, další se neustále
předvádí a černý „plivník“ je hysterka. Statečně snášejí
vajíčka i ve svém pokročilém věku. Já sama si dám vej­
ce sotva jednou měsíčně, ale zbytek rodiny je má rád,
takže jsme slípkám vděční a vzorně se o ně staráme.
Jirka jim každou neděli pečlivě vyčistí kurník a dá jim
do něho čerstvé seno.
Odpoledne jsou různá. Někdy jedu na výlet nebo na­
kupovat, ale většinou jsem doma. Od jara do podzimu
na zahradě, v zimě si čtu, něco dobrého upeču, často
tu je nějaká návštěva nebo jsem s rodinou. Málokdy se
podaří, že se sejde celá rodina pohromadě, starší děti
jsou už dospělé a mají své rodiny a nejmladší studuje.
Vnučka Zorinka je dokonalé dítě. Je velmi praco­
vitá a pořádná, mluví výhradně spisovně a nesnese
nepořádek. Její nejmilejší zábava jsou tak zvané pra­
covní sešity. Je tak klidná a mírná, že nás často úplně
za hanbuje. Vždycky si vzpomenu na Cimrmana a je­
ho: „Rodiče se zpočátku před svým bohatým synkem
styděli za svou chudobu.“ Tuhle při řešení nějaké
úlohy v pracovním sešitě zamyšleně prohlásila: „Ty
lidi, co dělali ten pracovní sešit, asi nevěděli, že jsem
tak strašně chytrá.“ Včera přinesla obrázek: „Babičko,
nakreslila jsem srdíčko, ale vypadá jako prdel.“
Každý večer napíšu záznam do deníku. Teplotu, panu­
jící počasí a hlavní události dne. Díky tomu vím, že
loni i předloni bylo v únoru zhruba stejné počasí, jako
je teď. Taky se můžu podivovat, že to tak utíká a že
to je například už dva roky, co tu byli naposled naši
přátelé z Brna!
46





Jirka si přečetl v knize od pana doktora Sinelnikova,
že neexistuje něco jako „sova“ a „skřivan“, co se týká
preference doby vstávání a usínání. Prý vzhledem
k při r ozeným cyklům máme nejpozději v deset ho­
din usínat. On jako typická sova (která vlastně ne­
exis t uje) to zkusil dvakrát, ale do jedné po půlnoci
se převaloval a nemohl usnout. Na rozdíl ode mne,
která jsem zase čistokrevným skřivanem. Tuto krás­
nou teorii jsem tedy uvedla do praxe já a v půl deváté
vypínám počítač, cvičím svých Pět Tibeťanů, kteří mě
provázejí už spousty let. V devět už ležím v posteli
s knížkou. Zrovna čtu Vřeteno osudu od Otomara
Dvořáka, je to biografie o Karlu Jaromíru Erbenovi.
Krásně uklidňující knížka, doporučuji před spaním!
Mimochodem, věděli jste, že pan Erben vymyslel slo­
va, jako je výrobek, hodnota, závěť nebo branec? Ne?
Já taky ne. V devět čtyřicet pět zhasínám. Tak dobrou
noc a radostné probuzení.
g
47










Hlavní jídla
Bez masa se najíte snadno a pestře,
ale lze to také bez mléka a mléčných produktů?
Pokusím se vás přesvědčit, že ano a že strádat nebudete.
Nebojte se vyzkoušet neznámé přísady, koření a suroviny,
vaření může být krásným dobrodružstvím!
T





hlavní jídla
V
jídla z brambor
50
Knedlíčky jsou rychlé, snadné a výborné. Já k nim ohřála
omáčku, kterou jsem vařila v létě a schovala ji do mrazáku,
je z vlastní zeleniny: rajčat, cuket, cibule, česneku a ačokči.
Knedlíčky se hodí ale i ke krémovým, smetanovým omáčkám.
Ze 600 g uvařených, oloupaných a najemno nastrou ­
haných brambor, lžičky soli, 100 g spařeného, nase­
kaného a vymačkaného špenátu, tří lžic olivového
oleje a přibližně 180 g polohrubé mouky zpracujeme
těsto, rozválíme z něj hada a krájíme na malé špalíčky.
Zavařujeme je do slané vroucí vody a vaříme asi dvě
minuty od vyplavání na hladinu.
600 g brambor
sůl
100 g vymačkaného
špenátu
3 lžíce olivového oleje
180 g polohrubé mouky





Špenátovo-bramborové knedlíčky





hlavní jídla
V
51
Půl kila syrových brambor najemno nastrouháme, ne ­
cháme v sítu prokapat a promícháme je se solí a 250 g
hladké mouky. Uhněteme těsto, které přemístíme na
prkénko a nožem odkrajujeme kousky a seškrabáváme
je do vroucí osolené vody. Vaříme pět minut od vy­
plavání na hladinu, scedíme a necháme okapat.
V hluboké pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje a necháme
na něm změknout velkou pokrájenou cibuli. Přidáme
lžičku kmínu a půlku hlávky letního zelí nakrájeného
na proužky. Mícháme, dokud se objem nezmenší
na polovinu, a přidáme půl kila syrových brambor
nakrájených na hranolky. Osolíme a za občasného
míchání podusíme do poloměkka. Promícháme
s knedlíčky a vložíme do vymaštěného pekáčku.
Zapékáme při 200 stupních půl hodiny zakryté
pokličkou a potom ještě asi 15 minut bez pokličky.
Podáváme se salátem.
1 kg brambor
1/2 hlávky zelí
sůl
250 g hladké mouky
2 lžíce oleje
1 cibule
1 lžička kmínu







Ouhrabky





hlavní jídla
V
jídla z brambor
52
Večer předem namočíme 150 g ječných krup. Druhý
den je uvaříme v čisté vodě se lžičkou sypkého zele ­
ninového bujonu doměkka. Jednu cibuli nakrájíme
a osmahneme ji se lžičkou kmínu v hluboké pánvi na
třech lžících oleje, přidáme 60 g rajského protlaku
a nakonec vmícháme 250 g kysaného zelí. Dusíme za
občasného zamíchání asi 15 minut, odstavíme a pro­
mícháme s uvařenými kroupami, 150 g na nudličky
nastrouhaného uzeného tofu, 150 g na nudličky na­
strouhaného uzeného tempehu a s půl kilem syrových
brambor nakrájených na tenké plátky. Osolíme a na­
konec vmícháme 200 ml rostlinné smetany (sójové
nebo ovesné) a navrstvíme do vymaštěného pekáčku.
Pečeme v troubě vyhřáté na 200 stupňů půl hodiny
zakryté a půl hodiny bez pokličky.
Podáváme se salátem.
150 g ječných krup
1 lžička sypkého
zeleninového bujonu
1 cibule
1 lžička kmínu
3 lžíce oleje
60 g rajského protlaku
250 g kysaného zelí
500 g brambor
150 g uzeného tofu
150 g uzeného tempehu
sůl
200 ml rostlinné
smetany












Kroupy se zelím a brambory





hlavní jídla
V
53
Uvaříme 1 kg brambor, oloupeme je a najemno na­
strouháme nebo propasírujeme. Na vále do brambor
zapracujeme půl kila hrubé mouky a na pomoučeném
ubrousku vyválíme tenkou placku a posypeme ji 70 g
nasucho opražené strouhanky. Na oleji osmahneme
pokrájenou cibuli, 200 g smaženého tempehu a 250 g
uzeného tofu, oboje na nudličky nastrouhané, a roz­
prostřeme směs na placku. Povrch posypeme dobro ­
myslí a petrželkou a pevně zavineme. Konce ubrousku
dobře zavážeme a vaříme ve slané vodě 45 minut. Na
talíři sypeme smaženou cibulkou a podáváme s okur­
kovým salátem.
1 kg brambor
500 g hrubé mouky
70 g strouhanky
2 lžíce oleje
1 cibule
200 g smaženého
tempehu
250 uzeného tofu
dobromysl
petrželka
smažená cibulka
a okurkový salát
k podávání










Bramborový závin





hlavní jídla
V
jídla z brambor
54
Očistíme 800 g brambor a nakrájíme je na kostky,
400 g ačokči pokrájíme nadrobno, 250 g přírodního
tofu nakrájíme na kostičky, 100 g červené a 100 g ze ­
lené čočky propláchneme v cedníku. V hluboké pánvi
rozehřejeme dvě lžíce oleje, osmahneme na něm dvě
pokrájené cibule a tři stroužky česneku. Přidáme
lžičku pískavice a lžičku Ras et Hanout (směs koření
ze severní Afriky). Vložíme brambory, ačokču, čočku
a tofu, zalijeme 500 ml zeleninového vývaru, osolíme
a pod pokličkou dusíme doměkka, občas promíchá­
me. Podáváme se salátem.
800 g brambor
400 g ačokči
250 g přírodního tofu
100 g červené čočky
100 g zelené čočky
2 lžíce oleje
2 cibule
3 stroužky česneku
1 lžička pískavice
1 lžička Ras el Hanout
500 ml zeleninového
vývaru
sůl












Rychlá směs z brambor a čočky





hlavní jídla
V
55
Uvaříme 1,5 kg brambor a rozmačkáme je šťouchadlem
na brambory. Můžeme je také uvařit ve slupce, oloupat
a propasírovat. V nepřilnavé pánvi wok rozehřejeme
asi 5 lžic panenského olivového oleje a osmahneme na
něm zlehka šest utřených stroužků česneku. Přidáme
brambory a vmícháme dvě lžičky dijonské hořčice.
Opékáme, dokud se nezačnou přichytávat ke dnu. Po­
dáváme horké s omáčkou: Rozehřejeme dvě až tři lžíce
oleje a osmahneme na něm tři lžíce hladké mouky,
tmavší jíšku zalijeme 500 ml ovesného mléka, osolíme,
okořeníme muškátovým květem a vmícháme 4 lžíce
kaparů. Podáváme s rajčaty a hříbky v octě.
1,5 kg brambor
7–8 lžic olivového oleje
6 stroužků česneku
2 lžičky dijonské hořčice
3 lžíce hladké mouky
500 ml ovesného mléka
sůl
muškátov ý květ
4 lžíce kaparů









Bramborová kaše po provensálsku





hlavní jídla
V
jídla z brambor
56
200 g uzeného tempehu
4 lžíce oleje
800 g brambor
200 g kysaného zelí
sůl
1 lžíce špaldového sirupu
čerstvě mletý pepř







Formanské brambory
Nejdříve nakrájíme 200 g uzeného tempehu na co
nej drobnější kostičky a na oleji je usmažíme dozla­
tova a  dokřupava, měly by se podobat škvarkům.
Oloupeme 800 g brambor a nastrouháme je na
tenké nudličky. V hrnci rozehřejeme dvě lžíce oleje,
vložíme 200 g kysaného zelí, osolíme a osladíme lžící
špaldového sirupu (nebo cukru). Asi deset minut du­
síme ve vlastní šťávě a poté vmícháme strouhané bram­
bory a tempeh. Podlijeme 200 ml vody, opepříme
a dusíme doměkka. Brambory díky zelí zůstanou kli­
hovaté a nerozvaří se. Je to opravdu moc dobré jídlo.





hlavní jídla
V
57
asi 500 g dýňové dužiny
asi 1 kg brambor
sůl
kmín
2 lžíce oleje
4 vejce (1 na osobu)
asi 100 ml sójového
mléka







Zapékanec
Oloupané brambory a oloupanou dýni hokkaido v po­
měru 2:1 nakrájíme na kostičky a společně uvaříme
v osolené vodě s kmínem doměkka. Slijeme, přidáme
dvě lžíce oleje, rozmačkáme šťouchadlem na bram ­
bory, můžeme naředit trochou rostlinného mléka
( já použila sójové) a narovnáme do vymaštěných za­
pékacích misek. Uprostřed uděláme důlek, vyklep­
neme do něj vajíčko, osolíme je a pečeme v troubě
vyhřáté na 200 stupňů, dokud vajíčko neztuhne, trvá
to asi 20–25 minut. Podáváme s bohatou zeleninovou
oblohou.





hlavní jídla
V
jídla z brambor
58
Prosté jídlo pro skromné strávníky, ale komu k nasycení
nestačí, může tyhle chutné dušené brambory podávat jako
přílohu a polévat je třeba omáčkou. Nám úplně stačily, jak
jsou.
V hluboké pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje a vložíme
do ní kilo oloupaných a na centimetrové kostičky na ­
krájených lojovatých brambor, půl kila kapustiček
překrojených na čtvrtinky, pokrájenou cibuli, tři
utřené stroužky česneku, tymián a čerstvě mletý pepř.
Opékáme, dokud se připalování nestane neúnosné,
poté podlijeme trochou vody. Za občasného pro­
míchání dusíme půl hodiny. Solíme až nakonec.
1 kg brambor
500 g růžičkové kapusty
2 lžíce oleje
1 cibule
3 stroužky česneku
tymián
pepř
sůl








Brambory s růžičkovou kapustou





hlavní jídla
V
59
Obyčejné a rychlé jídlo, které je navíc moc dobré.
Uvaříme asi kilo brambor ve slupce, oloupeme je a na ­
krájíme. Půl kila špenátu podusíme se lžící oleje, solí
a sušeným česnekem. Do hotového špenátu vmícháme
lžíci hořčice, nejlépe domácí, pepř, lžíci ořechového
oleje (nebo jiného dobrého oleje) a 100 ml sójového
jogurtu. Brambory dáme do mísy, promícháme se
špenátem a osolíme.
1 kg brambor
500 g špenátu
2 lžíce oleje
sůl
pepř
sušený česnek
1 lžíce hořčice
1 lžíce ořechového oleje
100 ml sójového jogurtu









Brambory se špenátem





hlavní jídla
V
jídla z brambor
60
Recept je podle Romana Uhrina a je to vskutku lahoda.
Rozmixujeme 250 g bílého tofu, 100 g uzeného tofu,
2 cibule podušené na dvou lžících oleje, šťávu z půlky
citronu, lžíci umeocta (lze vynechat), 4 lžíce lahůd­
kového droždí, sůl a 170 ml sójové smetany na hladkou
hustou omáčku.
Oloupeme 600 g brambor, nakrájíme je na malé kos­
tič k y a uvaříme doměkka ve slané vodě. Scedíme
a pro m ícháme s 50 ml sójové smetany.
Oloupeme 1 kg brambor, za syrova je nastrouháme na ­
jemno nebo rozmixujeme v robotu a promícháme se
solí a 400 g hladké mouky. Vzniklé těsto protlačujeme
sítem na noky do vroucí osolené vody. Vaříme pět
minut od doby, kdy vyplavou na hladinu. V sítu ha­
lušky propláchneme vlažnou vodou, scedíme a promí­
cháme zlehka se smetanovými brambory a 


       

internetové knihkupectví - online prodej knih


Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2017 - ABZ ABZ knihy, a.s.