načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Kuchařka ze Svatojánu - Zahrada na talíři - Eva Francová

Kuchařka ze Svatojánu - Zahrada na talíři

Elektronická kniha: Kuchařka ze Svatojánu
Autor: Eva Francová
Podnázev: Zahrada na talíři

Druhý díl Kuchařky ze Svatojánu tentokrát představuje recepty, které lze snadno a rychle připravit z přírodních surovin, jež máme dostupné na zahrádkách. Eva Francová se stala ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  199
+
-
6,6
bo za nákup

ukázka z knihy ukázka

Titul je dostupný ve formě:
elektronická forma tištěná forma

hodnoceni - 83.2%hodnoceni - 83.2%hodnoceni - 83.2%hodnoceni - 83.2%hodnoceni - 83.2% 98%   celkové hodnocení
4 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » MOTTO
Dostupné formáty
ke stažení:
PDF
Upozornění: většina e-knih je zabezpečena proti tisku a kopírování
Médium: e-book
Rok vydání: 2015
Počet stran: 359
Rozměr: 25 cm
Úprava: ilustrace (převážně barevné)
Vydání: Vydání první
Skupina třídění: Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
ISBN: 978-80-267-0459-1
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Druhý díl Kuchařky ze Svatojánu tentokrát představuje recepty, které lze snadno a rychle připravit z přírodních surovin, jež máme dostupné na zahrádkách. Eva Francová se stala populární svým blogem Kuchařka ze Svatojánu, a když následně vydala recepty ve stejnojmenné knížce, její obliba ještě vzrostla. Druhý díl Kuchařky ze Svatojánu s podtitulem Zahrada na talíři přináší opět zdravé, zajímavé, chutné a finančně nenáročné recepty, na jejichž přípravu můžete využít všechny produkty ze své zahrádky. Autorka klade důraz na zdravou, chemicky neupravenou stravu, která je vhodná pro naše zdraví.

Popis nakladatele

Pokračování úspěšného prvního dílu Kuchařka ze Svatojánu.

Naše tělo je úžasný stroj, který bezchybně funguje, pokud se o ně staráme. Je skoro neuvěřitelné, jaké škody, rány či otravy dokáže samo napravit, pokud mu nebráníme, ale naopak ho podpoříme. A takovou důležitou podporou je to, co jíme. Co dobrého by mohlo vzejít z nepřirozených nebo špatně zpracovaných potravin, z přemíry chemie, z geneticky modifikovaných plodin, z utrpení zvířat ve velkochovech? Tím vším krmíme naše těla a sytíme svou vlastní energii.

Eva Francová si získala velkou popularitu svým blogem Kuchařka ze Svatojánu i stejnojmennou kuchařkou. Její přístup ke stravování a vaření je v něčem novátorský, ale na druhou stranu je také návratem ke kořenům a tradicím. Přináší recepty, které využívají především rostlinnou stravu, jsou zdravé, finančně nenáročné a hlavně chutné.

Být ženou, vládkyní krbu, vyžaduje víc než jen vařit

Předmětná hesla
Zařazeno v kategoriích
Eva Francová - další tituly autora:
 (e-book)
Kuchařka ze Svatojánu Kuchařka ze Svatojánu
Rok ve Svatojánu Rok ve Svatojánu
Sladkosti ze Svatojánu Sladkosti ze Svatojánu
Polévky ze Svatojánu Polévky ze Svatojánu
Saláty ze Svatojánu Saláty ze Svatojánu
 (e-book)
Polévky ze Svatojánu Polévky ze Svatojánu
 
K elektronické knize "Kuchařka ze Svatojánu - Zahrada na talíři" doporučujeme také:
 (e-book)
Rok ve Svatojánu Rok ve Svatojánu
 (e-book)
Kuchařka ze Svatojánu zdraví z kuchyně Kuchařka ze Svatojánu zdraví z kuchyně
 (e-book)
Kuchařka ze Svatojánu Kuchařka ze Svatojánu
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Eva Francová

Praha 2015

kuchařka

ze Svatojánu

Zahrada na talíři


Eva Francová

Kuchařka ze Svatojánu V Zahrada na talíři

© Eva Francová, 2015

Photographies © Eva Francová c/o trEs mosquitos s. r. o., 2 015

isbn 978-80-267-0459-1


Skutečná dobrota člověka se může projevit v naprosté čistotě

a svobodě jen vůči tomu, kdo žádnou sílu nepředstavuje.

Skutečná mravní zkouška lidstva, ta nejzákladnější,

uložená tak hluboko, že uniká našemu zraku, záleží v jeho vztahu k těm,

kteří jsou mu dáni na pospas: ke zvířatům.

A zde došlo k základnímu debaklu člověka, tak základnímu,

že právě z něho vyplývají všechny ostatní.

Milan Kundera

T



Obsah

Pár slov na úvod

Polévky

Zahrada

Hlavní jídla

Jídla z brambor

Jídla z rýže

Luštěniny a obiloviny

Pečená jídla

Rodové stromy

Rostlinné maso

Těstoviny

Zeleninová jídla

Sladká jídla

Ostatní jídla

Jméno

Saláty

Odpadní les

Pečivo

Pomazánky

O vodě

Moučníky

Moučníky s ovocem

Moučníky s ořechy a mákem

Bábovky

Medicína

Bábovky

Moučníky s jablky a hruškami

Ostatní moučníky

Zdravé mlsání

Byliny jsou údy božího těla

Co si můžeme doma udělat sami

Soucit

Seznam receptů

9

11

35

39

40

50

57

68

87

92

102

117

151

157

177

181

213

217

233

245

249

250

262

267

269

270

288

295

306

333

339

351

354

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...



Každý z nás se v průběhu času vyvíjí a já stále více

omezuji živočišné produkty. Dnes už z mléka a mléč

ných výrobků nevařím, i když je v receptech ještě

najdete. Vede mě k tomu soucit, protože praxe v mléč

ném průmyslu je často ještě mnohem krutější než

v tom masném. Nechci zabíhat do podrobností, kdo

má zájem, potřebné informace si vyhledá, ale krávy

ve velkochovech skutečně nejsou veselé. Proto na

vás touto cestou apeluji, pokud už se bez mléčných

produktů nemůžete nebo nechcete obejít, kupujte

alespoň mléko a sýry u malých farmářů, kteří necháva

jí své krávy na trávě, na slunci a jejich narozená telátka

jim neodebírají.

Se slepicemi je to podobné, živoří v otřesných pod

mínkách a zajímají ještě méně lidí než krávy, protože

nemají tak krásné oči. Našim vlastním slepicím ne

hrozí poprava na špalku, necháváme je dožít.

Pár slov na úvod

T

9



Polévky

Jsem typický polévkový člověk.

Na polévkách s chlebem bych bez protestů přežila až do konce svých dnů.

Je to totiž ideální jídlo k snídani, obědu i večeři.

Zasytí, dodá živiny i tekutiny a zahřeje.

T


12 250 g fazolí 3 mrkve 1/4 bulvy celeru 1 petržel 2 stroužky česneku libeček 2 lžíce másla 3 lžíce celozrnné hladké pšeničné mouky sůl 1 vejce 200 g hrubé mouky petrželka

Fazolová polévka POLÉVKY

V

Stojí v ní lžíce!

Čtvrt kila fazolí namočíme večer do studené vody,

ráno vodu slijeme a na fazole nalijeme dva litry čisté

vody. Dáme na 20 minut vařit a přidáme tři mrkve,

kousek celeru a petržel, vše nakrájené na kostičky, dva

stroužky česneku a snítku libečku. Vaříme 15 minut

a přidáme rozmíchanou jíšku usmaženou ze dvou

lžic másla a tří lžic celozrnné mouky, vaříme dalších

5 minut, osolíme a vsypeme dvě plné hrsti strouhání:

rozšleháme 1 celé vejce a postupně přimícháváme až

200 g hrubé mouky.

Zpracujeme tuhé soudržné těsto, které nastrouháme

na hrubém struhadle a necháme na vále proschnout.

Vaříme v polévce 3 minuty. Pokud nám strouhání

zbude, pořádně ho usušíme a uchováme na příště.

Polévku odstavíme a vmícháme sekanou petrželku.


13

350 g cizrny 3 lžíce oleje 1 cibule 2 stroužky česneku 1 lžička strouhaného zázvoru 1 lžíce garam masaly 1,8 l zeleninového vývaru 4 velké mrkve 350 g fazolových lusků sůl

Cizrnová polévka

POLÉVKY

V

Jedna z mých nejoblíbenějších polévek. Má příjemně pikantní

chuť.

Večer předem namočíme 350 g cizrny, druhý den

vodu vyměníme a uvaříme cizrnu doměkka, trvá to

přibližně necelou hodinu. Slijeme a necháme okapat.

Na oleji osmahneme nakrájenou cibuli a dva posekané

stroužky česneku, přidáme lžičku čerstvého strou

haného zázvoru, osmažíme, okořeníme lžící koření

garam masala, zalijeme 1,8 l zeleninového vývaru

(nejlépe domácího), přidáme čtyři velké pokrájené

mrkve a vaříme 10 minut. Potom do polévky přidáme

uvařenou cizrnu a 350 g zelených fazolek, čerstvých

nebo zmražených. Povaříme ještě 5 minut, částečně

podrtíme mixérem a osolíme.

VEGAN


14 2 lžíce másla 3 velké cibule 1 litr zeleninového vývaru 200 ml bílého vína 100 g ementálu 2 housky

Cibulačka POLÉVKY

V

Triviálně jednoduchá, ale dokonale výtečná

V hrnci rozpustíme dvě lžíce másla a orestujeme na

něm tři velké cibule, necháme je pěkně změknout,

občas zamícháme, to celé trvá asi 10 minut. Přilijeme

1 litr horkého silného vývaru a 200 ml bílého vína.

Povaříme ještě asi 5 minut.

Do talíře nastrouháme kousek ementálu, goudy nebo

eidamu, přidáme dvě lžíce nasucho opražených

kostiček bílého pečiva a zalijeme horkou polévkou.


15

1 lžíce oleje

1 cibule

2 lžíce hladké mouky

1 lžíce mleté papriky

4 červené papriky

4 brambory

sůl

kmín

3 stroužky česneku

majoránka

200 ml zakysané

smetany

petrželka

pažitka • • • • • • • • • • • • •

Maďarská polévka

POLÉVKY

V

Dobrá, osvěžující letní polévka

Na lžíci oleje orestujeme pokrájenou cibuli, přidáme

dvě lžíce hladké mouky a usmažíme světlou jíšku,

přisypeme lžíci mleté papriky a ještě chvíli mícháme.

Přilijeme litr vody, rozmícháme a nasypeme čtyři

papriky pokrájené na proužky a čtyři brambory po

krájené na kostičky, osolíme, okořeníme lžičkou drce

ného kmínu a vaříme doměkka.

Tři utřené stroužky česneku rozmícháme spolu se

špetkou majoránky v  kelímku zakysané smetany,

vmícháme do hotové polévky a necháme ještě pro

jít varem. Odstavíme z plotny a vsypeme velkou hrst

pažitky a petrželky.


16 1 pórek 2 lžíce másla 1 l zeleninového vývaru 3 brambory pepř 200 ml smetany sůl

POLÉVKY

V

Další z výtečných krémových zeleninových polévek. Úplně

nejlepší je – jak jinak – s domácím chlebem.

Jeden velký pórek nakrájíme na kolečka, část dáme

stra nou a větší část opékáme na dvou lžících másla,

dokud nezesklovatí. Přilijeme litr zeleninového výva

ru, přidáme tři středně velké brambory nakrájené na

kostičky, čerstvě namletý nebo tlučený pepř a vaříme

doměkka asi půl hodiny.

Potom polévku rozmixujeme, přilijeme kelímek sme

tany a prohřejeme, případně dosolíme. Na talíři po

sypeme syrovým pórkem. Pórkový krém


17

3 lžíce másla

3 lžíce olivového oleje

1 cibule

2 karotky

1/3 celerové bulvy

plechovka krájených

konzervovaných rajčat

200 g čočky

2 lžíce celerové natě

750 ml zeleninového

vývaru

sůl

pepř

3 lžíce strouhaného

parmazánu • • • • • • • • • • • •

Italská čočková polévka

POLÉVKY

V

Na dvou lžících másla a třech lžících olivového oleje

dozlatova osmahneme velkou pokrájenou cibuli.

Přidáme dvě karotky a třetinu bulvy celeru nastrou

hané nahrubo a deset minut smažíme. Přidáme

plechovku konzervovaných rajčat, 200 g den předem

namočené scezené čočky a dvě lžíce sekané celerové

natě. Přilijeme 750 ml zeleninového vývaru a vaříme

asi 30–40 minut, dokud čočka nezměkne. Osolíme,

opepříme, přidáme lžíci másla a přisypeme 3 lžíce

strouhaného parmazánu.


18

2 lžíce olivového oleje

1 cibule

1 malá cuketa

1 pórek

4 řapíky celeru

1 stroužek česneku

1 l zeleninového vývaru

500 g rajčat

plechovka bílých fazolí

hrubá mouka a 1 vejce

(nebo makarony)

sůl

BAZALKOVÉ PESTO

50 g vlašských ořechů

2 stroužky česneku

svazek čerstvé bazalky

5 lžic olivového oleje

30 g parmazánu

sůl

pepř • • • • • • • • • • • • • • • • • •

Minestrone

POLÉVKY

V

Dokonalá polévka!

Na dvou lžících olivového oleje necháme zvolna ze

sklovatět pokrájenou cibuli, přidáme na kolečka na

krájenou malou cuketu, jeden pórek a čtyři řapíky

celeru, chvíli dusíme společně a přidáme jeden pro

lisovaný stroužek česneku a litr zeleninového vý

varu. Vaříme deset minut a přidáme půl kila rajčat,

oloupaných a pokrájených, plechovku bílých, pro

pláchnutých fazolí, tři lžíce domácího strouhání

(vejce, hrubá mouka) nebo rozlámaných makaronů,

osolíme a vaříme pár minut, až jsou těstoviny měkké.

Na talíři ochutíme bazalkovým pestem: rozmixujeme

50 g vlašských ořechů, dva stroužky česneku a svazek

čerstvé bazalky, vmícháme pět lžic olivového oleje

a  30 g parmazánu, osolíme a opepříme.


19

4 lžíce oleje 2 cibule 400 g zelí 2 mrkve malá bulva celeru 250 g čočky 1 lžíce lahůdkového droždí 1 bobkový list 2,5 litru zeleninového vývaru 3 lžíce dětské krupičky 2 lžíce čerstvého kopru sůl

Zelná polévka s čočkou

POLÉVKY

V

Na troše oleje necháme změknout dvě pokrájené

cibule, přidáme malou hlávku zelí pokrájenou na

nudličky (asi 400 g), dvě velké mrkve na kolečka

a malý celer na kostičky.

Mícháme a dusíme asi 10 minut, potom přidáme

250 g (v suchém stavu) předem namočené čočky, lžíci

lahůdkového sušeného droždí, bobkový list a  zali

jeme 2,5 l zeleninového vývaru. Vaříme, dokud čočka

nezměkne, což trvá asi dvacet minut.

Na závěr nasypeme tři lžíce dětské krupičky a ne

cháme ještě pár minut povařit. Vyjmeme bobkový list,

oso líme a přidáme dvě lžíce sekaného kopru, nejlépe

čerstvého.

VEGAN


20

Houbová polévka s červenou čočkou

2 lžíce oleje

1 cibule

dvě hrsti sušených hub

trochu mléka

tymián

kmín

kurkuma

muškátový oříšek

200 g červené čočky

2 brambory

sůl

pepř

1 stroužek česneku

petrželka • • • • • • • • • • • • • •

POLÉVKY

V

V hrnci rozehřejeme dvě lžíce oleje a necháme na něm

zesklovatět jednu velkou pokrájenou cibuli, přidáme

dvě plné hrsti sušených hub, které jsme den předem

namočili do mléka, druhý den pro pláchli a vymačkali.

Okořeníme tymiánem, drceným kmínem, kurkumou

a mletým muškátovým oříškem. Společně restujeme

10  minut, přidáme 200 g červené čočky, dvě velké

brambory pokrájené na kostičky, zalijeme litrem

a čtvrt vody a vaříme 15–20 minut.

Osolíme, okořeníme čerstvě mletým pepřem, utřeným

stroužkem česneku a posypeme sekanou petrželkou.


21

Zelnice 500 g bílého zelí kmín sůl 500 ml smetany 500 ml podmáslí 100 g hladké mouky 5 uvařených nakrájených brambor 6 vařených vajec

POLÉVKY

V

Takhle ji vařím už pětadvacet let a stejně ji vaří moje

maminka a vařila ji stejně moje babička i prababička.

A  nikdy jsem nejedla lepší.

Půl kila nakrájeného bílého zelí dáme do hrnce, za

li jeme vodou jen tolik, aby bylo sotva ponořené,

při dáme kmín a lžičku soli a vaříme půl hodiny

doměkka. Rozšleháme 500 ml smetany, 500 ml pod

máslí a  100  g hladké mouky, nalijeme na zelí a  za

stálého míchání přivedeme k varu. Mícháme a vaříme

pět minut, potom odstavíme, pokud je třeba, do

solíme a vmícháme vařené brambory. Na talíř dáme

rozpůlené vejce vařené natvrdo a zalijeme polévkou.


22

POLÉVKY

V

1,5 l zeleninového

vývaru

asi pětina hlávky

bílého zelí

1 pórek

2 mrkve

2 kořenové petržele

1/4 bulvy celeru

1 paprika

50 g baby špenátu

100 g polévkových nudlí

1 lžíce jablečného pyré

petrželka

sůl

Maminčina nudlová polévka • • • • • • • • • • • •

Tahle polévka je hustá tak, že v ní opravdu stojí lžíce. Navíc

je hojivá, léčí zimní chmury.

Přivedeme k varu 1 a půl litru zeleninového vývaru

nebo čisté vody. Nakrájíme kousek bílého zelí, jeden

pórek, dvě velké mrkve, dvě petržele, čtvrtku celeru

a jednu papriku a vaříme je ve vývaru 10 minut. Při

dáme 50 g baby špenátu a 100 g domácích nudlí. Va

říme ještě pět minut, odstavíme, vmícháme lžíci jableč

ného pyré a petrželku, případně dosolíme. Po kud

použijete bezvaječné nudle, bude polévka veganská.


23

Polévka ze strakatých fazolí 350 g strakatých fazolí 1 bobkový list 6 lžic olivového oleje 1 cibule 3 mrkve 1/4 celerové bulvy 3 větší rajčata 2 stroužky česneku tymián sůl pepř petrželka

POLÉVKY

V

Přes noc namočíme do studené vody 350 g strakatých

fazolí, druhý den fazole scedíme, zalijeme čistou stu

denou vodou a vaříme 20 minut. Poté fazole opět

scedíme a vyměníme vodu. Přidáme bobkový list

a vaříme 2 hodiny. Vyjmeme bobkový list, odebereme

asi čtvrtinu fazolí a zbytek rozmixujeme dohladka.

Na 4 lžících oleje zpěníme pokrájenou cibuli, při

dáme 3 mrkve a čtvrtku celerové bulvy nastrouhané

na hrubo a deset minut restujeme.

Tři rajčata spa říme vroucí vodou, oloupeme, nesekáme

nadrobno a  přidáme k  zelenině spolu se dvěma

utřenými stroužky česneku a lžičkou tymiánu. Vaříme

deset minut a potom přidáme rozmixované pyré

z fazolí, celé fazole a 1 litr vody. Osolíme, opepříme

a vaříme 15 minut. Odstavíme a vmícháme sekanou

petrželku a dvě lžíce olivového oleje.

VEGAN


24

POLÉVKY

V

40 g sušených hub

100 ml mléka

2 lžíce oleje

1 červená cibule

1 lžička kmínu

1 lžička sladké papriky

špetka pálivé papriky

2 lžíce celozrnné hladké

mouky

1 a ½ l zeleninového

vývaru

2 velké mrkve

1 velká petržel

1/4 bulvy velkého celeru

1 lžička majoránky

sůl

Falešná dršťková polévka • • • • • • • • • • • • • •

Den předem namočíme 40 g sušených hub do sla

ného mléka, druhý den je propláchneme, vymačkáme

a scedíme. Na dvou lžících oleje osmahneme 1 čer-

venou cibuli, přidáme lžičku kmínu, houby, lžičku

sladké a špetku pálivé papriky, chvíli opékáme, při

dáme dvě lžíce celozrnné mouky, osmahneme a vli

jeme 1 a půl litru zeleninového vývaru a vsypeme dvě

velké mrkve, jednu velkou petržel a čtvrtku velké

bulvy celeru postrouhané nahrubo a vaříme 15 minut.

Osolíme a okořeníme majoránkou.


25

Drožďová polévka

1 lžíce oleje

1 cibule

40 g droždí

sůl

kmín

80 g ovesných vloček

1 velký pórek • • • • • • •

POLÉVKY

V

Výborná, jednoduchá a zdravá polévka

Na lžíci oleje necháme změknout pokrájenou cibuli,

rozdrobíme 40 g droždí, necháme roztavit, přilijeme

1 a půl litru vody, osolíme, okořeníme drceným kmí

nem, vsypeme 80 g ovesných vloček a jeden velký

pokrájený pórek a 10 minut povaříme.

VEGAN


26

POLÉVKY

V

Horácká polévka

800 g brambor

30 g sušených hříbků

sůl

majoránka

drcený pepř

muškátov ý květ

2 lžíce lahůdkového

droždí

200 g zakysané smetany

5 lžic celozrnné mouky

čerstvě mletý pepř

petrželka

1 lžíce přepuštěného

másla

1 cibule • • • • • • • • • • • • •

Nakrájíme na kostičky 800 g oloupaných brambor

a dáme je vařit asi na 20 minut spolu s 30 g sušených,

předem namočených hříbků, solí, majoránkou,

drce ným pepřem, muškátovým květem a dvěma

lžícemi lahůdkového droždí do 1 a půl l vody nebo

zele ninového vývaru. Ve 200 g zakysané smetany

rozmícháme 5 lžic celozrnné mouky a vmícháme ji do

polévky, dobře rozšleháme a deset minut povaříme.

Hotovou polévku okořeníme čerstvě mletým pepřem,

petrželkou a na lžíci přepuštěného másla osmaženou

cibulí.


27

POLÉVKY

V

Rajčatová polévka s nočky

20 g másla

1 cibule

800 g rajčat

1 lžíce cukru

1 hřebíček

1 bobkový list

4 kuličky nového koření

8 kuliček pepře

750 ml silného

zeleninového vý varu

sůl

NOČKY

30 g másla

1 vejce

100 g hrubé mouky

2 lžíce mléka

špetka soli

špetka muškátového

květu • • • • • • • • • • • • • • • •

Rozehřejeme 20 g másla a osmahneme na něm cibu

li, přidáme 800 g pokrájených rajčat, lžíci cukru,

1 hřebíček, 1 bobkový list, 4 kuličky nového koření,

8 kuliček pepře a dusíme na hustou kaši. Přilijeme

750 ml silného zeleninového vývaru (v tomto případě

důrazně doporučuji domácí) a krátce povaříme.

Polévku propasírujeme přes síto, osolíme a podáváme

s nočky:

Utřeme dohladka 30 g změklého másla, 1 vejce, 100 g

hrubé mouky, 2 lžíce mléka, špetku soli a špetku

muškátového květu a lžičkou zavařujeme nočky do

vroucí slané vody nebo přímo do polévky.

Vaříme 5–7 minut.


POLÉVKY

V 28 2 lžíce oleje 1 velká cibule 2 stroužky česneku 4 nové mrkve 2–3 nové brambory 600 g čerstvě vyloupaného hrášku libeček sůl 200 ml rýžové smetany řeřicha SVÍTEK 40 g másla 2 vejce 1 lžíce mléka 50 g polohrubé mouky

Letní hrášková polévka

Bez svítku bude polévka veganská.

Na dvou lžících oleje osmahneme velkou cibuli a dva

stroužky česneku, přidáme tři mrkvičky na kolečka

nakrájené, dvě až tři nové pokrájené brambory, 300 g

čerstvě vyloupaného hrášku, zalijeme 1 litrem vody

nebo zeleninového vývaru, okořeníme libečkem,

oso líme a vaříme 15 minut. Polévku rozmixujeme,

přidáme ještě 300 g hrášku a jednu mrkev a vaříme

dalších 5 minut. Vmícháme 200 ml rýžové smetany,

prohřejeme a podáváme ozdo bené sekanou řeřichou.

Do polévky můžeme připravit svítek, který veganům

odepřeme: utřeme 40 g másla se dvěma žloutky,

vmícháme lžíci mléka, 50 g polohrubé mouky a sníh

ze dvou bílků. Rozetřeme do vymaštěného a vysypa

ného pekáčku a upečeme. Vychladlý pokrájíme na

t rojú hel n íč k y.


POLÉVKY

V

29

2 lžíce oleje

1 cibule

2 stroužky česneku

2 bobkové listy

1/2 lžičky tlučeného

nového koření

1/4 lžičky mletého

zázvoru

350 g brambor

350 g mrkve

350 g bílého zelí

100 g rajského protlaku

2 l zeleninového vývaru

sůl

60 g ječného bulguru • • • • • • • • • • • • •

Zelná polévka s bulgurem

Na dvou lžících oleje osmahneme pokrájenou cibuli

a dva stroužky česneku, dva bobkové listy, půl lžičky

tlučeného nového koření, čtvrt lžičky mletého zá

zvoru, přidáme 350 g brambor, 350 g mrkve, 350 g zelí,

100 g rajského protlaku a chvíli společně mícháme.

Zalijeme 2 l zeleninového vývaru a 10 minut vaříme.

Osolíme, přidáme 60 g drobného ječného bulguru

a ještě 15 minut povaříme. Pokud použijeme větší

pšeničný bulgur, přidáme ho rovnou k zelenině, vaří

se déle.

VEGAN


POLÉVKY

V

30

2 lžíce slunečnicového oleje 1 cibule 600 g mladé mrkve 600 g rajčat 1 lžíce domácího polévkového koření 250 ml mrkvové šťávy pepř sůl 50 g dýňových semínek

Polévka ze syrové mrkve VEGAN

Ač se to nezdá, tahle polévka je opravdu vynikající.

Na dvou lžících slunečnicového oleje necháme změk

nout pokrájenou cibuli, přidáme 600 g najemno na

strouhané mladé mrkve, 600 g předem spařených,

oloupaných, semínek zbavených a pokrájených raj

čat, lžíce domácího (nebo bio) polévkového koření

a 500 ml vody. Zamícháme a prohřejeme, nevaříme!

Odstavíme z plotny, vlijeme 250 ml čisté mrkvové

šťávy a rozmixujeme. Opepříme čerstvě mletým

pepřem, případně dosolíme a na talíři posypeme na

sucho praženými dýňovými semínky.


POLÉVKY

V

31

200 g velkých bílých fazolí kousek řasy wakame 2 lžíce oleje 1 cibule kousek zázvorového kořene 1 velká mrkev 400 g rajčat (z konzervy nebo čerst vé) 60 g jáhel 1 lžíce polévkového koření 750 ml zeleninového vývaru 250 ml kokosového mléka sůl

Fazolová polévka s jáhlami VEGAN

Naprosto dokonalá polévka, musela jsem se ovládat, abych

nesnědla celý hrnec!

Přes noc namočíme 200 g velkých bílých fazolí,

druhý den vodu vyměníme a vaříme je asi 45 minut

s kouskem mořské řasy wakame, abychom organismu

dopřáli nějaký ten jód, vitamin B, železo, hořčík, bíl

koviny a vápník.

Na dvou lžících oleje osmahneme pokrájenou cibuli

a kousek čerstvého nastrouhaného zázvoru. Přidáme

jednu velkou mrkev nakrájenou na kolečka, 400 g raj

čat z konzervy (v létě čerstvých), předvařené fazole

a 60 g jáhel dobře propláchnutých vroucí vodou.

Okořeníme lžící polévkového koření a zalijeme 750 ml

zeleninového vývaru nebo vody, ve které se vařily fa

zole. Vaříme 20 minut, dokud nejsou jáhly měkké.

Částečně pomixujeme a vmícháme 250 ml kokosového

mléka. Prohřejeme, případně dosolíme a už nevaříme.


POLÉVKY

V

32

Zeleninový vývar

Nejlepší je samozřejmě doma dělaný vývar, uvaříme ho do

zásoby a dáme zamrazit.

Vybíráme zeleninu a koření podle toho, jestli chceme

mít vývar spíš jemnější nebo výraznější. Použijeme

mrkev, petržel, celer, řapíkatý celer, červenou řepu,

zelí, kapustu, růžičkovou kapustu, kedlubny, pórek,

špenát, mangold, rajčata, brambory, křen, cibuli,

česnek, ... Dobře zeleninu omyjeme, ale neloupeme,

necháme i kořínky.

Zeleninu pokrájíme, zalijeme ji studenou vodou jen

tak, aby byla ponořená, přidáme koření (bobkový

list, nové koření, libeček, celerovou nať, tymián,

majoránku, jalovec, chilli papričku, ...), přivedeme

k varu, ztlumíme plamen a necháme jen tak probublá

vat několik hodin (4–8). Nesmí vřít kolotem klokotem!

Nakonec zeleninu slijeme přes cedník.

Vývar použijeme jako základ pro polévky, omáčky, na

podlévání apod.

VEGAN

RŮZNÁ ZELENINA například cibule, česnek, petržel, mrkev, celer, řapíkatý celer, kapusta, pórek, zelí, červená řepa, ... KOŘENÍ PODLE CHUTI: bobkov ý list, nové koření, majoránka, tymián, jalovec, hořčičné semínko, ...


POLÉVKY

V

33


34


35

Zahrada

T

Chtěla jsem psát o tom, co se mi honí hlavou. Moje myšlenky ale stejně vždycky nakonec skončí u zahrady, protože je to něco, v čem jsem nakonec našla smysl, sama sebe a štěstí. V zahradě a rostlinách vůbec. V bylinách, ve stromech, v květech i nenápadných procesech, které lze pozorovat, jen když je člověk správně na la dě ný.

Zahrada se postupem let nějak stala mou součástí. Ani nevím, kdy a jak k tomu došlo, ale jednoho dne jsem si uvědomila, že moje zahrada je skutečná bytost, kterou miluji a která miluje mě. Ačkoliv se to zdá přitažené za vlasy, věřte mi, že ten cit je skutečný, hluboký a velmi silný. Kdyby jednou mělo dojít k tomu, že svou zahradu budu muset opustit, bude to stejné, jako bych opouštěla toho nejmilejšího člověka na celém světě. Asi bych umřela žalem, bez nadsázky. Můj muž mi kdysi říkal, že zahradu si přece můžeme vybudovat jinde a jinou, ještě krásnější. Ale pro mě je to stejné, jako bych opustila své dítě, protože přece mohu mít další, nějaké jiné a třeba lepší. A dnes to už cítíme oba dva stejně.

Když je parné léto a já přijedu z města, jsem celá zaprášená a zpocená, vejdu za bránu a najednou jsem v jiném světě, v laskavé, svěží oáze, v bezpečném prostoru, který mě zná, vítá a chrání. Troufám si říct, že znám na své zahradě každý strom, každý keř, každou květinu a každé stéblo trávy, vím, kdy se některému z nich nedaří nebo kdy se naopak raduje ze života. Doteky větví, v předjaří plných nalitých pupenů, jsou pro mě jako pohlazení od přítele. Ostatně, proč používat vůbec slůvko jako. Všechny rostliny v zahradě považuji za své přátele. Nemyslete si ale, že mé zahradě se do stává klasické zahradnické péče. Mám v  úctě všechny rostliny, kopřivu stejně jako růži a žádné z nich ne dávám přednost. Snažíme se do zahrady


36

zasahovat co nejméně, pokud to jen trochu jde, ne

cháme vyrůst všechny vysemeněné rostliny, včetně

takzvaných ple velů a náletových dřevin. Říkáme si,

že každá z nich má svůj vlastní důvod, proč chce růst

zrovna tady u nás a že si takové pocty musíme vážit.

Někdy to ovšem nejde, to bychom měli na zahradě

jen maliní, svlačec a jasany. Jakási základní údržba je

potřebná, asi jako když si člověk stříhá nehty a vlasy.

Zahrada má nepochybně jistý druh vědomí, po kud

mohu věřit svým pocitům, panuje tady jiná atmo sféra,

pulsuje jiné energetické pole než za plotem. Dokonce se

mi stává, že mi v zahradě bylinky rostou na přání. Jeden

rok se znenadání objevila u plotu třezalka tečkovaná,

loni jsem poté, co jsem byla v lese na česnáčku a po

steskla si, že mi doma neroste, obje vila několik jeho

rostlinek pod zimolezem, které tam naprosto jistě

předtím nebyly. Minulé léto celá louka zničehonic

zmodrala černohlávkem, asi proto, že jsem propásla

lípu a černohlávek ji může v mnohém zastoupit,

zvláště při různých zánětech v krku, kašli a chřipce.

Věřím tomu, že moje zahrada mi prostě dělá radost,

že mi z lásky daruje zrovna takové bylinky, po kterých

mé srdce zatouží. Co mohu pro svou za hradu udělat

na oplátku já? Možná ji jen stačí z celého srdce milo

vat a chránit. Vytvořit spolu s rostlinami a zahradními

živočichy láskyplný prostor, který nás všechny dohro

mady spojuje a dává nám radost, sílu a zdraví. Všichni

jsme rodina, lidé, rostliny, zvířata, půda  i  vzduch,

který v zahradě dýcháme. Miluju každou žížalu stejně

jako šneka, housenku, veverku nebo krtka. Nedo

volím, aby se někomu z nich stalo něco zlého. Všichni

se sem přece vejdeme a dokážeme se navzájem res

pektovat.

Když se ráno nebo v podvečer procházím v zahradě,

přímo uprostřed hrudi cítím zdroj nesmírného štěstí,


g

radosti a vděčnosti. Přála bych každému člověku, aby

mohl prožívat to co já, aby měl kus své zahrady, své

rostlinné přátele, své místo na Zemi, kde by se cítil

v bezpečí a milován. Myslím, že kdybych neměla už

nikdy zažít nic krásného, tyhle chvíle mi vystačí do

konce života a budu z nich navždy čerpat radost a klid.

37



Hlavní jídla

Hlavní jídlo by nás mělo především nasytit a potěšit.

V jižní Evropě se větší pozornost věnuje večeřím,

ale u nás je oběd stále tím nejdůležitějším jídlem dne.

Jsou lidé, mezi něž také patřím, kterým stačí najíst se teplého jídla

jednou denně. Můžeme ho uvařit o trochu víc, aby zbylo také k večeři,

pokud nám nevadí jíst podruhé to samé.

Já ráda experimentuji a nebojím se kombinovat netradiční chutě

a zkoušet recepty třeba podle zmínky v románu nebo podle fotografie,

kterou někde letmo zahlédnu. Baví mě přemýšlet o tom, jak jídlo dochutit,

čím zahustit omáčku a co případně použít jako náhradu masa.

Vaření se nesmí stát rutinou a musí obsahovat stále nějaký tvůrčí prvek,

nebo nás přestane těšit.

T


40

Bosáky jsou vlastně chlupaté knedle, jen je v nich navíc na

krájený rohlík.

Kilo syrových brambor nastrouháme najemno, sli

jeme vodu, osolíme, přidáme dvě vejce, 5 nakrájených

rohlíků a asi půl kila hrubé mouky a dobře vše rukama

prohněteme. Z těsta tvoříme kulaté knedle, které va

říme v osolené vodě půl hodiny. Horké je dáváme do

vymaštěného pekáčku, rozpůlíme a zamícháme.

Podáváme s dušeným zelím: hlávku červeného zelí

nakrájíme, dáme do hrnce, přidáme čtyři lžíce vody,

kmín a sůl a dusíme doměkka. Hotové zelí dochutíme

cukrem a octem, případně dosolíme a vmícháme

čerstvou pokrájenou cibuli.

Na talíři zdobíme cibulkou osmaženou dozlatova na

másle. 1 kg brambor 2 vejce 5 rohlíků 500 g hrubé mouky sůl menší hlávka červeného zelí kmín cukr ocet 4 cibule 100 g másla

Bosáky se zelím

HLAVNÍ JÍDLA

V

JÍDLA Z BRAMBOR


41

1 kg brambor 100 g másla 300 ml mléka sůl pepř muškátový oříšek 200 g čerstvého smetanového sýra sekané bylinky 4 vejce

Zapečená bramborová kaše

Překvapivá pochoutka

1 kilo brambor uvaříme ve slupce, oloupeme a roz

šťoucháme. Přidáme 100 g másla, 300 ml horkého

mléka, sůl, čerstvě mletý pepř, trochu mletého muš

kátového oříšku, 200 g čerstvého smetanového sýra,

dvě pořádné hrsti sekaných bylinek ( já měla pažitku,

petrželku, libeček a šalvěj) a čtyři žloutky. Dobře pro

mícháme a nakonec lehce vmícháme sníh ze 4 bílků.

Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 stupňů asi

40 minut. Výborná je se salátem z čerstvého zelí.

HLAVNÍ JÍDLA

V


42

HLAVNÍ JÍDLA

V

JÍDLA Z BRAMBOR

300 g vařených brambor 140 g polohrubé mouky sůl 2 vejce asi 80 g másla 1 cibule 2 lžíce celozrnné mouky 200–300 g špenátu 2 lžíce mléka 2 lžíce slunečnice 4 stroužky česneku 2 lžíce lněných semínek

Špenátové taštičky

Jsou hříšně dobré!

Nejdříve si den předem uvaříme 300 g brambor ve

slupce, druhý den je oloupeme, nastrouháme najemno

a spolu se 140 g polohrubé mouky, půl lžičkou soli,

1 vejcem a 40 g změklého másla zpracujeme vláčné

těsto.

V kastrůlku rozehřejeme lžíci másla, osmahneme na

něm jednu cibuli, přidáme dvě lžíce celozrnné mouky,

chvíli opékáme, potom přidáme 200–300 g špenátu,

podlijeme dvěma lžícemi mléka, osolíme a 5 minut

dusíme. Nakonec přidáme dvě lžíce slunečnicových

semínek, 1 vejce a 4 stroužky utřeného česneku a ne

cháme vejce srazit.

Z bramborového těsta vyválíme hada a rozdělíme ho

na 12 dílů, každý z nich rozválíme na placku velkou

asi jako dlaň, doprostřed dáme velkou lžíci špenátové

nádivky, okraje smáčkneme k sobě, uděláme kouli

a na vále ji trochu zploštíme. Tašky vhazujeme do

vroucí oso lené vody a vaříme 5–7 minut po vyplavání.

Mastíme přepuštěným máslem, sypeme nasucho

praženými lněnými semínky. Podáváme s rajčaty.


43

HLAVNÍ JÍDLA

V

1 kg salátových okurek 750 g brambor sůl pepř 3 lžíce másla 90 g hladké mouky 250 ml mléka 2 stroužky česneku

Lepenice s okurkou

Nenechte se mýlit použitými surovinami a nevábným vzhle

dem, tohle je moc dobrá letní varianta bramborové kaše. Dá

se jíst jako příloha, ale my ji jíme jako hlavní jídlo a moc

nám chutná.

Kilogram salátových okurek (asi 5 středně velkých

kousků) oloupeme, nastrouháme a osolíme.

Tři čtvrtě kila nových brambor (pět středních bram

bor) vydrbeme a vložíme vcelku i se slupkou do vroucí

osolené vody a vaříme doměkka (asi 20–25 minut),

potom je slijeme a rozšťoucháme.

V kastrolu rozpustíme tři lžíce másla, vsypeme

asi 80–100 g hladké mouky a umícháme světlou

jíšku. Přilijeme hrnek mléka a vaříme do zhoust

nutí bešamelovou omáčku. Osolíme, opepříme

a vmícháme dobře vymačkané okurky a brambory.

Chvíli povaříme, přidáme dva stroužky utřeného

česneku a můžeme podávat. Na talíři okořeníme

čerstvě mletým pepřem.


HLAVNÍ JÍDLA

V

JÍDLA Z BRAMBOR

44

Oloupeme 500 g brambor, najemno je nastrouháme

a v ced níku spaříme horkou vodou, dáme nad mísu

okapat, tekutinu slijeme a škrob, který se usadí na dně,

vmícháme do brambor. Přidáme sůl, 1 vejce, 100 g

hrubé mouky a 100 g strouhanky a umícháme těsto.

V troše vody se solí, lžící cukru, pepřem a kmí nem po

dusíme 200 g kysaného zelí a 200 g strouhané cukety.

Rozpustíme 40 g másla a dozlatova na něm osmah

neme 2 velké cibule.

Z těsta lžící odkrajujeme knedlíky a zavařujeme je

do vroucí slané vody. Vaříme 10 minut a scedíme.

Promícháme je se zelím a cibulkou. 500 g brambor sůl 1 vejce 100 g hrubé mouky 100 g strouhanky 200 g kysaného zelí 200 g cukety 1 lžíce cukru pepř kmín 40 g másla 2 velké cibule

Jistemnický klouzáci


HLAVNÍ JÍDLA

V

45

Očistíme 1 kg brambor a půl kila mrkve, nakrájíme

je na plátky a v míse promícháme se lžičkou soli. Na

4 lžících olivového oleje necháme změknout 1 vel

kou nakrájenou cibuli, přidáme kousek strouhaného

čerstvého zázvoru, osmahneme, přidáme lžičku kur

kumy, a jakmile začne silně vonět, přisypeme 80 g celo

zrnné špaldové mouky. Chvilku opékáme, ale jen tak,

aby mouka nezhnědla. Nakrájíme na kolečka 6 jarních

cibulek a v míse je promícháme se lžící estragonu. Roz

kvedláme 500 ml mléka, 150 ml smetany, dvě lžíce

dijonské hořčice, sůl, a lžíci sójové omáčky. Do mísy

s jarní cibulkou vmícháme cibuli s kurkumou a mou

kou a vlijeme mléko. Pekáček nebo zapékací misku

vymastíme máslem, na dno dáme polovinu brambor

s mrkví, zalijeme polovinou omáčky, přidáme ostatní

brambory a zbytek omáčky. Pečeme v troubě vyhřáté

na 200 stupňů hodinu. 1 kg brambor 1/2 kg mrkve sůl 4 lžíce olivového oleje 1 velká cibule kousek čerstvého zázvoru 1 lžička kurkumy 80 g celozrnné špaldové mouky 6 jarních cibulek 1 lžíce estragonu 500 ml mléka 150 ml smetany 2 lžíce dijonské hořčice 1 lžíce sójové omáčky máslo na vymazání

Pečené brambory s mrkví


46

HLAVNÍ JÍDLA

V

JÍDLA Z BRAMBOR

Uhlířina je jedno z nejstarších jídel.

Nakrájíme na kostky 1 kg brambor a dáme vařit do

velkého hrnce do většího množství osolené vody. Po

15–20 minutách vhazujeme lžičkou nočky: 300 g hrubé

mouky osolíme a vmícháme 200 ml vody. Vaříme ještě

8–10 minut. Slijeme a omastíme.

Podáváme s osmahnutou cibulkou, se zelím nebo se

salátem. Můžeme opéct na másle a na cibulce, druhý

den je lepší. 1 kg brambor sůl 300 g hrubé mouky 2 lžíce másla

Uhlířina


47

HLAVNÍ JÍDLA

V

Uvaříme 1 kg brambor, oloupeme je a najemno na

strouháme. Na vále k nim přidáme 300 g hrubé

mouky, 1 vejce, lžičku soli, půl lžičky strouhaného

muš káto vého oříšku a 200 g strouhaného sýra. Ze

zpraco vaného těsta uválíme hada, nakrájíme ho na

stejně velké kousky a každý z nich na pomoučeném

vále rozválíme na placičku, pracujeme rychle, bram

borové těsto stáním řídne. V kastrůlku rozehřejeme

30 g másla, každou placičku jím důkladně potřeme

a posypeme lžičkou krupice. Smotáme jako palačinku,

klademe vedle sebe do vymaštěného pekáčku a pe

čeme při 200 stupních půl hodiny. Jíme se salátem. 1 kg brambor 300 g hrubé mouky + mouka na vyvalování 1 vejce 1 lžička soli ½ lžičky muškátového oříšku 200 g strouhaného sýra 30 g másla 100 g krupice

Plesné tašky se sýrem


48 HLAVNÍ JÍDLA

V

JÍDLA Z BRAMBOR

300–400 g hub sůl kmín 5 lžic oleje 850 g cibule pepř 700 g syrových brambor 900 g uvařených brambor 20 g Hrašky 150 g polohrubé mouky kyselé okurky

Chlupáče s houbami

Očistíme a nakrájíme 300–400 g hub a dáme je se lžící

vody, solí a kmínem vydusit. V pánvičce rozpálíme

lžíci oleje a osmahneme na něm pokrájenou cibuli

s kmínem. Přidáme houby a za občasného promíchání

opražíme dozlatova. Opepříme a dáme stranou.

Nakrájíme na kostičky 750 g cibule a na čtyřech lžících

oleje smažíme půl hodiny na středním plameni dozla

tova, občas promícháme.

Nastrouháme najemno 700 g syrových brambor,

dáme je do cedníku prokapat, vodu vylijeme a usa

zený škrob vmícháme k bramborám. Nastrouháme

najemno 900 g vařených oloupaných brambor a vmí

cháme je k  syrovým. 20 g Hrašky rozmícháme do

hladka se 40 ml vody, necháme deset minut od stát

a přidáme k  bramborám. Nakonec vmícháme sůl

a 150 g polohrubé mouky a dobře zpracujeme rukou

tužší těsto. Přivedeme k varu větší množství osolené

vody, malou lžičkou vykrajujeme knedlíčky a vhazu

jeme je do vroucí vody. Raději vaříme nadvakrát, aby

se nám neslepily. Vaříme je 3–5 minut od vyplavání na

hladinu. V míse promícháme chlupaté knedlíky, cibuli

a houby. Podáváme s kyselou okurkou.

VEGAN


49

HLAVNÍ JÍDLA

V

1, 5 kg brambor 1 lžička soli 40 g Hrašky 1 červená cibule čerstvě mletý pepř muškátový oříšek bramborový škrob podle potřeby olej na smažení 4–5 jablek

Bramboráčky trochu jinak

Neobvyklá, ale výtečná chuťová kombinace, doporučuji

k vyzkoušení.

Oloupeme a nastrouháme asi 1500 g brambor, vložíme

je do síta a necháme prokapat, tekutinu slijeme a na

dně usazený škrob vmícháme k bramborám. Přidáme

lžičku soli, 40 g Hrašky rozmíchané v 50 ml vody,

najemno nakrájenou červenou cibuli, čerstvě mletý

pepř a strouhaný muškátový oříšek. Zahustíme bram

borovým škrobem podle potřeby na středně husté

těsto, lžící klademe placičky na rozpálenou pánev

s olejem a smažíme po obou stranách dokřupava.

Z tohoto množství je asi 15–20 placiček velkých jako

dlaň. Podáváme s rozvařenými jablky: asi 4–5 na

kyslých jablek oloupeme, nakrájíme na malé kousky

a podlité lžící vody rozdusíme na kaši.

VEGAN


HLAVNÍ JÍDLA

V

JÍDLA Z RÝŽE

50

Moc veliká dobrota!

Dvě hrsti sušených lišek nebo jiných hub zalijeme

hrnkem vody, necháme projít varem, propláchneme,

vrátíme do hrnečku, zalijeme 200 ml čisté vody a va

říme 10 minut. Houby slijeme, případně pokrájíme

a  vývar uchováme.

V hluboké pánvi pár minut smažíme na lžíci másla

jemně posekanou cibuli a stroužek česneku, přidáme

200 g malých pokrájených žampionů a asi pět minut

opékáme. Přisypeme lišky a 200 g kulatozrnné rýže

a ještě chvíli opékáme.

Přilijeme asi 150 ml bílého vína, mícháme, dokud se

neodpaří, potom nalijeme vývar z hub, mícháme,

dokud se neodpaří a úplně stejně postupujeme

dále: přiléváme vždy jen sběračku zeleninového vý

varu a opět mícháme, dokud se neodpaří. Celkové

množství vývaru bude asi 3/4 l.

Když je rýže měkká, vmícháme čerstvý opraný špenát

(100–200 g), necháme ho zavadnout a podáváme. Na

talíři můžeme posypat parmazánem. 2 hrsti sušených lišek 1 lžíce másla 1 cibule 1 stroužek česneku 200 g žampionů 200 g kulatozrnné rýže 150 ml bílého vína 750 ml zeleninového vývaru 200 g čerstvých špenátových lístků parmazán

Rizoto s houbami a špenátem


HLAVNÍ JÍDLA

V

51

Jeden velký celer nakrájíme na nudličky, pět minut po

dusíme v páře a necháme zchladnout. V míse smícháme

tři lžíce bílého jogurtu (zbytek kelímku použijete na

zálivku do salátu), lžičku dijonské hořčice, půl lžičky

papriky, dvě lžíce sekané petrželky a sůl. Přidáme

celer a promícháme.

Na lžíci oleje zpěníme pokrájenou cibuli a stroužek

česneku, přidáme 230 g propláchnuté a okapané

jasmínové rýže, 50 g hrozinek, 50 g vlašských oře

chů, lžičku kurkumy a lžičku drceného kmínu. Pět

minut opékáme a zalijeme 750 ml zeleninového vý

varu, přivedeme k varu a 20 minut dusíme. Hotovou

rýži oso líme, okořeníme čerstvě mletým pepřem

a vmícháme hojně čerstvých bylinek (kopřiva, bršlice,

pampeliška, řebříček, ...).

Podáváme se zeleninovým salátem (ledový salát,

salá tová okurka, ředkvičky, jarní cibulka, jogurtová

zálivka s koprem a medem).

1 celer

3 lžíce bílého jogurtu

1 lžička dijonské hořčice

1/2 lžičky mleté papriky

2 lžíce sekané petrželky

sůl

1 lžíce oleje

1 cibule

1 stroužek česneku

230 g jasmínové rýže

50 g hrozinek

50 g vlašských ořechů

1 lžička kurkumy

1 lžička drceného kmínu

750 ml zeleninového

vývaru

čerstvě mletý pepř

miska čerstvých bylinek

SALÁT

1 ledový salát

1 salátová okurka

10 ředkviček

1 jarní cibulka

2 lžíce sekaného

čerstvého kopru

1 lžíce medu

1 kelímek bílého jogurtu • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • • •

Rýžový pilaf s ořechy a celerem


HLAVNÍ JÍDLA

V

JÍDLA Z RÝŽE

52

Do 1 l vroucí osolené vody vsypeme 250 g jasmínové

nebo jiné dlouhozrnné rýže, přivedeme k varu, ztlu

míme plamen a zvolna vaříme 12–15 minut. Scedíme

a necháme zchladnout.

Nakrájíme na kostičky 250 g různobarevných paprik,

půlku salátové okurky zrovna tak. Pokud nemá moc

tvrdou slupku, neloupeme ji. Čtyři jarní cibulky na

krájíme na dlouhé nudličky.

Pánev wok zahřejeme nasucho a pražíme na ní 100 g

oříšků kešu do té doby, než se nádherně rozvoní,

dáme si záležet, trvá to jistě deset minut, stále mí

cháme. Vyjmeme oříšky a do pánve přilijeme 4 lžíce

slunečnicového oleje. Přidáme papriky, okurku

a cibulku, krátce opečeme a vmícháme rýži a kešu,

osolí me a opepříme čerstvě mletým pepřem.

Opékáme 3 minuty. 250 g jasmínové rýže 250 g různobarevných paprik asi 150–180 g salátové okurky 4 jarní cibulky 100 g kešu oříšků 4 lžíce slunečnicového oleje sůl čerstvě mletý pepř

Rýže s paprikami a kešu VEGAN


HLAVNÍ JÍDLA

V

53

Na dvou lžících másla ghí osmahneme pokrájenou

cibuli, přidáme 400 g v horké vodě propláchnuté

a okapané rýže, 1 lžičku kari koření, špetku kurkumy,

100 g spařených hrozinek, 200 g balkánského sýra

(nebo fety), osolíme a zalijeme 700 ml horké vody.

Přivedeme k varu, teplotu zmírníme a zvolna dusíme

asi 20 minut, dokud se všechna voda neodpaří a na

povrchu rýže se neudělají dírky.

Podáváme se salátem Zelená bohyně (viz Saláty). 2 lžíce ghí 1 cibule 400 g rýže 1 lžička kari koření špetka kurkumy 100 g hrozinek 200 g balkánského sýra sůl

Kari rýže se sýrem


HLAVNÍ JÍDLA

V

JÍDLA Z RÝŽE

54

Dva banány nakrájíme na špalíky a naložíme je na

hodinu do marinády připravené ze lžíce medu, lžíce

ostrého kari koření, lžíce kečupu (nejlépe samozřejmě

domácího) a tří lžic sójové omáčky. Vypereme 300 g

rýže basmati a uvaříme ji v 600 ml slané vody. Jeden

pórek, tři stroužky česneku, 4–5 jarních cibulek a dvě

kapie nakrájíme na kousky. V pánvi wok rozpálíme

4 lžíce sezamového oleje a připravenou zeleninu na

něm 5 minut smažíme. Přidáme naložený banán,

opékáme ještě pár minut a nakonec přidáme rýži.

Prohřejeme, dosolíme. Je to zvláštní jídlo výrazně

sladké a ostré chuti. 2 banány 1 lžíce medu 1 lžíce ostrého kari 1 lžíce kečupu 3 lžíce sójové omáčky 300 g rýže basmati sůl 1 pórek 3 stroužky česneku 4–5 jarních cibulek 2 kapie 4 lžíce sezamového oleje

Indonéské kari


HLAVNÍ JÍDLA

V

55

Neobvyklé, ale dobré jídlo zvláštní sladkokyselé chuti

Připravíme si 500 ml čerstvé šťávy s červené řepy.

V  cedníku vypereme v horké vodě 250 g dlouho

zrnné rýže. Řepnou šťávu přivedeme k varu, osolíme,

přidáme rýži, znovu přivedeme k varu, přepneme

plotýnku na nejnižší stupeň a rýži půl hodiny zvolna

dusíme. Mezitím si uvaříme vejce natvrdo, jedno na

osobu, a připravíme omáčku: Rozehřejeme tři lžíce

přepuštěného másla, přidáme tři lžičky tlučeného

hořčičného semínka, čtyři lžíce celozrnné špaldové

mouky, špetku kurkumy a zlehka osmahneme. Jíšku

zalijeme 500 ml zeleninového vývaru, 100 ml bí

lého vína, dobře rozmícháme a povaříme. Ochutíme

lžící citronové šťávy, sekanou pažitkou a zjemníme

žloutkem. Už nevaříme. Rýži přelijeme omáčkou

a jíme s vařeným vejcem. 500 ml šťávy z červené řepy 250 g dlouhozrnné rýže sůl 3 lžíce přepuštěného másla 3 lžičky tlučeného hořčičného semínka 4 lžíce celozrnné špaldové mouky špetka kurkumy 500 ml zeleninového vývaru 100 ml bílého vína 1 lžíce citronové šťávy pažitka 1 syrový žloutek + vejce k podávání ( jeden kus na osobu)

Červená rýže s hořčičnou omáčkou


HLAVNÍ JÍDLA

V

JÍDLA Z RÝŽE

56 400 g rýže basmati 3 lžíce oleje 4 lžíce celozrnné špaldové mouky 50 ml kokosové smetany 1/2 lžičky soli 50 g kešu 1 lžička ostrého kari 1 lžička sušené celerové natě 1 bobkový list marinované tofu a rajčata k podávání

Rýže s kari omáčkou

Udusíme nebo uvaříme 400 g rýže basmati obvyklým

způsobem, jak jsme zvyklí.

V rendlíku rozehřejeme tři lžíce oleje a osmahneme na

něm čtyři lžíce celozrnné špaldové mouky. Umícháme

světlou jíšku. Metličkou rozšleháme 300 ml vody,

50 ml kokosové smetany, půl lžičky soli, 50 g namle

tých kešu oříšků, lžičku ostrého kari a lžičku sušené

celerové natě. Vlijeme k jíšce, přidáme jeden bobkový

list a rozšleháme dohladka. Vaříme několik minut na

mírném plameni. Omáčkou přelijeme hotovou rýži,

podáváme s pečenými kousky marinovaného tofu.

Rajčata jsou nezbytným doplňkem!

VEGAN


HLAVNÍ JÍDLA

V

57

Přes noc namočíme 250 g tmavých fazolí do studené

vody, druhý den vodu vyměníme a uvaříme fazole

doměkka, ale tak, aby se nerozpadaly, trvá to přibližně

20 minut.

Na třech lžících oleje osmahneme dvě velké pokrájené

cibule, přidáme kousek zázvoru pokrájeného na tenké

nudličky, prolisovaný stroužek česneku a půl lžičky

tlučeného římského kmínu. Po pěti minutách přidáme

uvařené a scezené fazole (vodu, ve které se vařily,

nevyléváme, ale odměříme z ní 300 ml, ve kterých

rozpustíme kostku dobrého zeleninového bujonu).

Často mícháme a opékáme dalších pět minut, přidáme

lžíci sójové omáčky a čerstvě mletý pepř. Nakonec vli

jeme vodu z fazolí, dosolíme a prohřejeme.

V pánvi wok rozpálíme 50 ml sezamového oleje a ně

kolik minut na něm smažíme dva velké, šikmo pokrá

jené pórky, dvě velké, na drobné nudličky pokrájené

karotky a 100 g hub. Přilijeme 100 ml bílého vína, oso

líme a dusíme do poloměkka. Podáváme s fazolemi

ozdobené čerstvým křenem a pažitkou. 250 g tmavých fazolí 3 lžíce slunečnicového oleje 2 velké cibule kousek zázvoru 1 stroužek česneku 1/2 lžičky římského kmínu 1 kostka zeleninového bujonu 1 lžíce sójové omáčky čerstvě mletý pepř sůl 50 ml sezamového oleje 2 velké pórky 2 velké karotky 100 g hub (např. žampiony, hlíva) 100 ml bílého vína čerstvý křen a pažitka na ozdobení

Fazole se zeleninou VEGAN LUŠTĚNINY A OBILOVINY


HLAVNÍ JÍDLA

V

LUŠTĚNINY A OBILOVINY

58

Večer namočíme 200 g čočky do studené vody, druhý

den vodu vyměníme a uvaříme čočku doměkka, sli

jeme a rozmixujeme.

Na oleji zpěníme cibuli nebo tři jarní cibulky po

krájené i s natí, strouhaný čerstvý zázvor velký asi jako

půl palce a tři utřené stroužky česneku.

Přidáme dvě velké mrkve a polovinu řapíkatého ce

leru pokrájené na drobné kousky, šest spařených,

olou paných a po krájených rajčat, osolíme, opepříme

a dusíme doměkka alespoň půl hodiny. Měkkou zele

ninu rozšťoucháme šťouchadlem na bramborovou kaši

nebo rozmixujeme.

Na pánvičce rozehřejeme lžíci oleje, přidáme po půl

lžičkách kari, celého koriandru, kmínu a hořčičného

semínka, opražíme, až semínka začnou praskat.

Čočku, zeleninovou omáčku a koření smícháme,

případně dosolíme, podáváme s grilovanými sójovými

řízečky: sójové plátky dva dny předem naložíme do

grilovacího koření a oleje, grilujeme na ohni nebo na

elektrickém grilu nebo

v troubě.

200 g čočky 3 lžíce oleje 1 cibule nebo 3 jar



       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2019 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist