načítání...
menu
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Kuchařka ze Svatojánu - Eva Francová

Kuchařka ze Svatojánu

Elektronická kniha: Kuchařka ze Svatojánu
Autor: Eva Francová

Kniha plná úžasných originálních receptů na skvělá "přírodní" jídla od známé české bloggerky Evy Francové.
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  199
+
-
6,6
bo za nákup

ukázka z knihy ukázka

Titul je dostupný ve formě:
elektronická forma tištěná forma

hodnoceni - 85.3%hodnoceni - 85.3%hodnoceni - 85.3%hodnoceni - 85.3%hodnoceni - 85.3% 98%   celkové hodnocení
6 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » MOTTO
Dostupné formáty
ke stažení:
EPUB, MOBI, PDF
Upozornění: většina e-knih je zabezpečena proti tisku a kopírování
Médium: e-book
Rok vydání: 2014
Počet stran: 355
Rozměr: 25 cm
Úprava: ilustrace (převážně barevné)
Vydání: Vyd. 1.
Skupina třídění: Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
Nakladatelské údaje: Praha, Motto, 2014
ISBN: 978-80-267-0205-4
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Eva Francová provozuje populární blog nápadů a originálních receptů. Odvrátila se od města a uchýlila se s rodinou do přírody, z níž čerpá inspiraci. Na vaření i na celý život.

Recepty jsou nápadité, používají cenově dostupné suroviny a vaření nezabere mnoho času. Výsledkem jsou báječná jídla využívající sílu a energii přírody a přinášející pohodu a zdraví všem konzumentům.

Popis / resumé

Eva Francová je výtvarnicí na volné noze, která se rozhodla opustit město a žít se svou rodinou uprostřed přírody ve Svatojanském újezdu nedaleko Jičína. Mnoho fanoušků si získala nejen originálním přístupem k vaření a novými, vždy vyzkoušenými a ověřenými recepty, ale i neuvěřitelným klidem a pohodou, které čtenářům předává prostřednictvím svého blogu. Recepty na přípravu bezmasých jídel ze zeleniny, brambor, luštěnin a obilovin, těstovin, polévek, salátů, pomazánek, pečiva včetně chleba a moučníků.

Předmětná hesla
Zařazeno v kategoriích
Eva Francová - další tituly autora:
Kuchařka ze Svatojánu BOX Kuchařka ze Svatojánu BOX
Rok ve Svatojánu Rok ve Svatojánu
Sladkosti ze Svatojánu Sladkosti ze Svatojánu
Polévky ze Svatojánu Polévky ze Svatojánu
 (e-book)
Polévky ze Svatojánu Polévky ze Svatojánu
 (e-book)
Luštěniny ze Svatojánu Luštěniny ze Svatojánu
 
K elektronické knize "Kuchařka ze Svatojánu" doporučujeme také:
 (e-book)
Malý princ Malý princ
 (e-book)
Bridget Jonesová: láskou šílená Bridget Jonesová: láskou šílená
 (e-book)
Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel
 (e-book)
Analfabetka, která uměla počítat Analfabetka, která uměla počítat
 (e-book)
Kuchařka ze Svatojánu zdraví z kuchyně Kuchařka ze Svatojánu zdraví z kuchyně
 (e-book)
Kuchařka ze Svatojánu - Zahrada na talíři Kuchařka ze Svatojánu
 
Recenze a komentáře k titulu



ABZ.cz 2014-10-15
Úspěšná foodbloggerka vydala své recepty knižně. Ochutnat je a prohlédnout si její blog můžete zde http://kucharkazesvatojanu.blogspot.cz/
 


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Eva Francová

kuchařka

ze Svatojánu

Praha 2014


Eva Francová

Kuchařka ze Svatojánu

© Eva Francová, 2014

Photography © Eva Francová, 2014

Illustrations © Eva Francová, 2014

isbn 978-80-267-0205-4


Jako obyvatelé této planety máme povinnost chovat se laskavě,

s milostí a láskou ke všem druhům živých bytostí.

Bolest, kterou trpí zvířata kvůli lidské krutosti, je nad lidské chápání.

Prosím vás, pomozte skoncovat s tímto šílenstvím.

Richard Gere

T



Obsah

Po čem šlapeme

Jak to všechno začalo

Polévky

Na venku

Hlavní jídla

Jídla z brambor

Jídla z rýže

Luštěniny a obiloviny

Pečená jídla

Rostlinné maso a uzenina

Deníky

Smetanová a sýrová jídla

Těstoviny

Zeleninová jídla

Sladká jídla

O tom, jak souvisíme

Saláty

Narozeniny

Pečivo

První v řadě

Pomazánky

Moučníky

Moučníky s ovocem

Moučníky s tvarohem

Tři podmínky funkčního partnerského svazku

Moučníky s ořechy a mákem

Moučníky s jablky a hruškami

Zdravé mlsání

Ostatní moučníky

Co si můžeme doma udělat sami

Suroviny

Inspirace

Seznam receptů

9

11

17

39

43

44

54

63

77

85

99

102

108

127

154

165

169

195

199

215

217

229

230

244

257

260

270

287

308

321

346

348

350

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...



V dobách všeobecné nedůvěry a skepse mají lidé ten

dence obracet se od politiky, vědecko-technologic

kých výdobytků a produktů zábavního průmyslu zpět

k tomu, co je skutečně podstatné a důležité – k půdě,

Zemi, rostlinám. Některým dochází, že to všechno

není materiál ke spotřebě, ale živý organismus, se

kterým je nutné v míru spolupracovat. Nemluvím

o návratu k idejím doby před dvěma, pěti sty lety.

Mluvím o době mnohem, mnohem starší, o době,

ve které vznikaly legendy a mýty. Je třeba, abychom

se rozvzpomněli, na které odbočce jsme jako lidstvo

špatně zvolili cestu. Možná ještě není pozdě na to vzít

to nějakou zkratkou a vydat se správným směrem.

Pokud se začneme na naše jídlo dívat se soucitem

a láskou – ano, dokonce i rostliny mají cosi podobného

emocím – přiblížíme se výrazně ke svému osob nímu

štěstí.

Po čem šlapeme

T

9


10


Jak to všechno začalo

Člověk potřebuje ke zdravému a šťastnému životu jen

velmi málo věcí, které navíc nestojí mnoho peněz, nebo

jsou dokonce úplně zadarmo. Je nám třeba sluneč

ního světla, čistého vzduchu, čisté vody a prostého

jídla. Kromě toho potřebujeme lásku blízké bytosti,

někoho, kdo by nám naslouchal a pečoval o nás, když

nám je těžko. Aby byl náš život naplněný a abychom

se ne trá pili malichernostmi, je dobré mít krátko dobé

i dlouhodobé cíle, jinak náš život plyne jako šedá

řeka mezi pustými břehy. Všechny ostatní věci jsou

zbytečné a snadno se bez nich obejdeme. Říká se, že

kdo hodně chce, tomu hodně schází.

Najít své místo ve světě a poznat svou úlohu v ži

votě není nic snadného. Uvědomit si a přijmout, kým

jsme, může trvat dlouhá léta. Jakmile na to ale přijdete,

všechno se vyčistí a vy se uklidníte. Pak je už jen třeba

držet se dvou zásad, které má jako motto můj dlouho

letý kamarád, výtvarník a muzikant Štěpán Málek –

nebát se a nestydět se.

Pro skutečnou ženu, matku a manželku, která

vládne rodinnému krbu, nepředstavuje tato úloha

jen pouhé vaření. Jde o takřka mystický proces, kdy

suroviny dobyté milovaným mužem s velkým úsi

lím a v potu tváře téměř alchymisticky proměňuje

v pokrmy, nápoje, potěšení i lék. Žena nepečuje pouze

o nasycení členů rodiny, ale zodpovídá ve velké míře

také za jejich zdraví a to nejen tělesné, ale i duševní.

Vytváří přece domov, zázemí, bezpečný přístav a to

je velmi seriózní a důležitý úkol.

Do Svatojánu jsme se přistěhovali v srpnu roku 1997.

Tenkrát to bylo náramné dobrodružství, protože jsme

prodali náš zrekonstruovaný řadový domek v Hořicích,

který ale bohužel neměl zahradu, a přestěhovali jsme

se do starého venkovského stavení.

T

11


Museli jsme prodaný dům opustit a nový zatím nebyl

obyvatelný. Manžel dal výpověď v práci a rok byl do

ma, denně pracoval pouze na domě a domácnost jsme

táhli z mého platu, byla jsem tehdy zaměstnaná jako

manažer jakosti u Silnic v Jičíně.

Peníze na rekonstrukci jsme měli z toho, co nám zbylo

z prodeje hořického domku. Žádné půjčky jsme si ne

brali. Dneska bych už na něco takového neměla odva

hu, ale bylo nám 28 a všechno jsme zvládali s energií

a radostí. Měli jsme totiž konečně to hlavní – velikou

zahradu, po které jsme toužili.

Přáli jsme si hlavně výběh pro naše tři psy, ten

krát jsme měli šedého vlkodava, křížence německého

ovčáka a křížence jezevčíka a věděli jsme, že do bu

doucna jen u nich nezůstane. Měli jsme tehdy jen dvě

děti, dvanáctiletou Báru a sedmiletého Jirku. Těm se

na vesnici moc nechtělo, obzvlášť Bára nechtěla opustit

kamarády v Hořicích. Děti musely začít dojíždět do

školy, musely mnohem dřív vstávat a cestou do školy

dokonce přestupovat. Báře jsme slíbili koně, bohužel

musím přiznat, že tenhle slib jsme nesplnili. Myslím si,

že nakonec si tady přes všechny nesnáze zvykly. Dnes

už jsou oba dospělí.

Vzpomínám si na první den, kdy jsem odcházela

do práce z nového domova, to ráno nebyl ještě osa

zený záchod a manžel mi slíbil, že až se vrátím z práce,

bude stát. Stál!

Trvalo mnoho let, než dům i zahrada dostaly

dnešní podobu. Změnilo se však nejen prostředí, ve

kterém žijeme, ale i my. V roce 2000 se nám narodilo

třetí dítě, Saša, ta už je s prostředím doslova srostlá

a je tu stoprocentně doma.

Začalo se nám dařit, měli jsme oba dobrou práci

a slušný plat. Ale vlastně to pořád jaksi nebylo ono,

v práci jsme trávili víc času než doma spolu. Na dru

12


hou stranu nám to umožnilo investovat do úprav za

hrady a dvora. Jenže když sedíte za stolem, den co den

se díváte z okna, jak venku svítí slunce, raší stromy

a padá listí a to všechno bez vaší účasti, máte najednou

pocit, že vám něco podstatného uniká. Roky běží a vy

znáte dokonale své pracovní místo, jenže vaše rodina

a zahrada se vyvíjí a roste bez vás. Takže došlo k zásad

nímu rozhodnutí. Manžel po mnoha letech opustil

manažerský post ve velké mezinárodní stavební firmě

a začal se věnovat tomu, co ho opravdu těší – gra

fické podobě knih a typografii. Já jsem odešla z místa

úřednice na stavebním úřadě, potom jsem zkra

chovala jako majitelka butiku – to byl ale nápad! –

a teď dělám obrázky a fotím, čímž se podílím na chodu

naší rodinné grafické firmy. Máme desetinu peněz než

před lety, podle mnohých měřítek jsme chudí, ale nikdy

jsme nebyli šťastnější.

Až tehdy jsem si začala uvědomovat, jak důležité jsou

pro nás rostliny, nejen pro naše tělo, ale také pro naše

duše. Zahrada mi pomohla s nalezením mého místa

na zemi a mého životního předurčení. Formovala můj

charakter a mé životní názory. Nikdy jí nemohu být

dostatečně vděčná.

Jsem přesvědčená, že prostředí a lidé se vzájemně

ovlivňují a že atmosféra místa má vliv na lidskou duši,

naše jednání i myšlení může velmi změnit ener gii

prostředí a tímhle způsobem můžeme mít vliv (blahý

či neblahý) na generace, které přijdou žít na to místo po

nás. Tenhle dům měl laskavou duši hned na začátku,

nebylo v něm nic zlého, nepřátelského ani vysilujícího.

Přijal nás do své náruče a měl s námi trpělivost. Za to

vděčíme lidem, kteří tu žili před námi, nezanechali

tu nic špatného.

13


Dnes je náš dům a především zahrada pro mnoho lidí

oázou, místem, kam se rádi vracejí nabrat síly a hodit

starosti za hlavu, bavit se. Každý rok pořádáme u nás

hudební akce, manžel i syn jsou muzikanti a mnoho

hudebníků máme mezi přáteli.

Rozhodnutí odejít z města, i když malého, sem do

Svatojánu, bylo tím nejlepším v našem životě!

V době, kdy manžel pracoval na rekonstrukci domu

a žili jsme jen z jedné výplaty, jsme museli samozřejmě

velmi šetřit, vařila jsem tedy často polévky, protože

nestojí mnoho peněz, zasytí a dodají energii. Navíc

nejsou vůbec náročné na přípravu a často jsou lepší

ohřívané než čerstvé.

g

14




Polévky

Polévky jsou báječná věc, protože dokážou dostatečně zasytit, zahřát

a navíc doplníte tekutiny. Naše babičky sice říkávaly: Polívka je grunt

a to druhý špunt, ale nám doma stačí jen ten grunt,

pokud je k němu upečený čerstvý domácí chleba.

Když čerstvý chleba není, tak ten tvrdý se přece rozmočí v polévce.

T


18

Výborná sytá polévka

Na oleji orestujeme dvě mrkve nakrájené na dlouhé

špalíčky, přidáme 3 stroužky česneku pokrájené na

plátky a krátce je osmahneme. Přidáme dvě jarní

cibulky nakrájené i s natí a konzervu krájených raj čat.

Přilijeme litr zeleninového vývaru, osolíme, opepříme

a přidáme dvě konzervy scezených bílých fazolí.

Zvolna vaříme do změknutí.

Petrželku nakrájíme nadrobno, vidličkou ji roz mač

káme s jednou chilli papričkou a 100 g fety. Na talíři

touto směsí posypeme horkou polévku. 2 mrkve 3 stroužky česneku 2 jarní cibulky konzerva krájených rajčat 1 l zeleninového vývaru sůl pepř 2 konzervy bílých fazolí petrželka chilli paprička 100 g fety

Ostrá fazolová polévka POLÉVKY

V


19

Tuhle bílou polévku mám od své prababičky, která žila

v Břilicích u Třeboně, je to takové jihočeské kyselo. Vlastně

se dělá skoro stejně jako to naše podkrkonošské, akorát v něm

není kvásek, ale jen mouka.

Dvě hrsti sušených hub namočíme na dvě hodiny do

vody ( jen aby byly ponořené) a potom je v té samé

vodě uvaříme s kmínem doměkka. Pokud použijeme

houby čerstvé, smažíme je na másle se solí, kmínem

a lžící vody, dokud nejsou pěkně opražené. Mezitím

si oloupeme brambory, které uvaříme zvlášť běžným

způsobem jako přílohové, přijdou do polévky spolu

s vejci natvrdo. My dneska vykopávali brambory, a tak

jsem do frika uvařila ty úplně prťavé, co bychom ji

nak asi vyhodili. V 1/2 l mléka rozkvedláme kelímek

zakysané smetany, kelímek smetany ke šlehání a 7 lžic

hladké mouky, osolíme a přilijeme k houbám, za stá

lého míchání přivedeme k varu a povaříme asi 5 minut,

dokud friko nezhoustne. Já tyhle věci vařím od oka,

takže tohle množství jsem jen odhadla. Pokud se vám

polévka zdá moc hustá, přilijte mléko nebo podmáslí.

Odstavíme, ochutnáme, případně dosolíme nebo do

kyselíme octem, vmícháme brambory a vařená vejce. sušené nebo čerstvé houby kmín brambory 500 ml mléka 200 ml zakysané smetany 200 ml smetany ke šlehání 7 lžic hladké mouky sůl ocet vejce vařená natvrdo

Friko

POLÉVKY

V


20

Jedna z nejlepších polévek jaké znám

Půlku celeru, tři velké mrkve a petržel nakrájíme

na hranolky, osmahneme na másle, zalijeme vodou,

přidáme dvě pořádné hrsti ovesných vloček a polo

vinu pokrájené menší kapustové hlávky. Vaříme do

změknutí, osolíme, přidáme jedno vejce, necháme

srazit a na talíři sypeme pažitkou nebo petrželkou.

Vločková polévka

půlka celerové bulvy

1 petržel

3 velké mrkve

3 lžíce másla

2 hrsti ovesných vloček

polovina kapustové

hlávky

sůl

1 vejce

pažitka nebo petrželka • • • • • • • • •

POLÉVKY

V


21

Tato jemná, krémová polévka by mohla přesvědčit odpůrce

cuket, že i tahle zelenina s jemnou chutí je výtečná věc k jídlu.

Nezkazte si ale její chuť tím, že použijete velkou, starou

cuketu, která se v Itálii dává dobytku.

Na třech lžících olivového oleje necháme změknout

pokrájenou cibuli, přidáme 1 kg mladých cuketek

pokrájených na kolečka, přisypeme půl lžičky ore

gana, mícháme asi 10 minut a potom zalijeme 700 ml

zeleninového vývaru. Mícháme, dokud se nezačne

polévka vařit, potom zmírníme teplotu a vaříme pod

pokličkou 30 minut.

Polévku rozmixujeme ponorným mixérem a pře ce

díme, osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem,

přidáme 150 g nastrouhaného kořeněného sýra

(např. Loveckého) a zahříváme tak dlouho, dokud se

nerozpustí. Přidáme 300 ml smetany a prohřejeme.

Na talíři sypeme petrželkou. Cuketová polévka 3 lžíce panenského olivového oleje 1 kg cukety oregano 700 ml zeleninového vývaru sůl, pepř 150 g strouhaného kořeněného sýra 300 ml smetany petrželka

POLÉVKY

V


22

Osvěžující, chutná polévka

Na lžíci oleje zpěníme cibuli a stroužek česneku,

přidáme lžičku ostrého kari, pokrájenou mrkev, pro

pláchnutou červenou čočku a konzervu drcených

rajčat. Přilijeme 700 ml vody, přidáme kostku zele

ninového bujonu, okořeníme mletou paprikou a ko

rian drem. Vaříme 10–15 minut, ochutíme citronovou

šťávou, případně dosolíme.

POLÉVKY

V

1 lžíce oleje

1 cibule

1 stroužek česneku

1 lžička ostrého kari

koření

1 mrkev

konzerva drcených

rajčat

200 g červené čočky

kostka zeleninového

bujonu

mletá paprika

koriandr

lžíce citronové šťávy

sůl

Červená polévka • • • • • • • • • • • •


23

Každý, kdo se narodil v Podkrkonoší, tuhle lahůdku zná

a miluje. Ostatní se většinou ošklíbají... jejich chyba. Přesně

takovéhle se vaří na Hořicku.

250 g chlebového kvásku ponoříme přes noc do studené

vody. Dvě pěkné hrsti sušených hub namočíme na dvě

hodiny do vody ( jen aby byly ponořené) a potom je

v té samé vodě uvaříme s kmínem doměkka. Mezitím

si oloupeme brambory, které uvaříme zvlášť obvyklým

způsobem jako přílohové, přijdou do polévky spo

lu s  míchanými vejci, které si připravíme na másle

a cibulce s kmínem. Kvásek rozkvedláme v litru mléka,

přidáme sůl a kelímek smetany a přilijeme k houbám,

za stálého míchání vše přivedeme k varu a povaříme

asi 5 minut, dokud kyselo nezhoustne. Odstavíme,

ochutnáme, případně dosolíme, vmícháme brambory

a míchaná vejce. V téhle polévce musí stát lžíce! Podkrkonošské kyselo 250 g chlebového kvásku sušené houby kmín brambory 5 vajec cibule 1 l mléka sůl 200 ml smetany

POLÉVKY

V


24

Polévka, která nejen báječně chutná, ale navíc je kouzelná

Na pánvi wok na dvou lžících slunečnicového oleje

zlehka osmažíme lžíci čerstvého strouhaného zázvoru

a dva utřené stroužky česneku, chvíli mícháme, nesmí

zhnědnout. Přidáme tři mrkve pokrájené na kolečka,

čtyři jarní cibulky pokrájené i s natí, snítku naseka

ného libečku, jednu středně velkou misku čerstvého

pokrájeného mangoldu, jednu malou rozdrcenou

chilli papričku a pět minut opékáme, přidáme hrnek

vyloupaného hrášku, 1 litr dobrého zeleninového

vývaru, lžíci sójové omáčky, přivedeme k varu a pět

minut vaříme. Odstavíme z ohně a vmícháme lžíci

škrobu rozmíchaného v troše studené vody. Vrátíme

na plotnu a znovu přivedeme k varu.

knedlíčky: Jeden rohlík nakrájíme na malé kostky,

dobře rozmícháme se dvěma vejci, přidáme tři lžíce

strouhaného sýra ( já měla eidam a parmazán), lžíci

smetany a sekanou petrželku. Rukama namočenýma

ve studené vodě tvoříme knedlíčky, které zavařujeme

do vroucí osolené vody, vaříme krátce, jen asi 3 minuty

od vyplavání.

Vsadím se, že si přidáte! POLÉVKY

V 2 lžíce slunečnicového oleje 1 lžíce čerstvého nastrouhaného zázvoru 2 stroužky česneku 3 mrkve 4 jarní cibulky libeček miska mangoldu 1 chilli paprička hrnek hrášku 1 l zeleninového vývaru 1 lžíce sójové omáčky 1 lžíce škrobové moučky 1 rohlík 2 vejce 3 lžíce strouhaného sýra 1 lžíce smetany sekaná petrželka Svatojanská polévka odstraňující chmury


25

Nečekejte žádné víno ani parmazán

Nejdřív uděláme domácí nudle: Na vále dobře pro

hněteme tuhé těsto z 50 g celozrnné a 50 g hladké

bílé mouky, trochy soli, jednoho vejce a malé lžičky

olivového oleje. Vyválíme co nejtenčí placku, dáme ji

na utěrku proschnout, nakrájíme na proužky, které

položíme na sebe a ostrým nožem krájíme nudle.

Rozprostřeme je na utěrku a necháme prosušit.

Na třech lžících olivového oleje necháme na středním

plameni změknout a zezlátnout tři velké cibule

pokrá jené na drobno, přisypeme 50 g celozrnné

hladké mouky a umícháme jíšku. Zalijeme litrem

a čtvrt dobrého zeleninového vývaru a vaříme dva

cet minut. Před koncem varu do polévky zavaříme

nudle, vaří se krátce, asi tři minuty. Polévku dosolíme,

opepříme čerstvě mletým pepřem a přidáme sekanou

petrželovou nať. Plebejská cibulačka 100 g celozrnné mouky 50 g hladké bílé mouky sůl vejce 3 a půl lžíce olivového oleje 3 velké cibule 1 a čtvrt litru zeleninového vý varu pepř petrželka

POLÉVKY

V


26

Tuhle jemnou krémovou polévku dělávám někdy i na Štědrý

den k obědu místo hrachové nebo čočkové.

Na třech lžících oleje osmahneme cibuli, přisypeme

800 g brambor nakrájených na kostičky, přilijeme

asi 1 litr zeleninového vývaru, aby byly brambory

tak akorát potopené, a vaříme 10 minut. Potom při

sypeme 350 g mraženého hrášku a vaříme ještě 4 mi

nuty. Třetinu hrášku a brambor odebereme, polévku

osolíme, opepříme, přidáme tři stroužky proliso

vaného česneku a 200 ml smetany, rozmixujeme

a pro hřejeme. Do hrnce vrátíme odebrané brambory

a hrášek a podáváme. POLÉVKY

V Hrášková polévka 3 lžíce oleje 1 cibule 800 g brambor 1 l zeleninového vývaru 350 g mraženého hrášku sůl pepř 3 stroužky česneku 200 ml smetany


Výjimečně lahodná polévka, ani jsem to nečekala

Na dvou lžících másla osmahneme pokrájenou cibuli,

nastrouhaný kousek čerstvého zázvoru velký asi jako

palec a 750 g mrkve nakrájené na kolečka.

Přilijeme 1 l zeleninového vývaru a vaříme 20 minut.

Vyjmeme asi třetinu mrkve, polévku rozmixujeme,

přidáme 100 ml mléka a 150 g čerstvého smetanového

sýra a necháme ho v polévce rozpustit. Sejmeme

z plotýnky, vmícháme kolečka mrkve, která jsme dali

stranou, čerstvě mletý pepř, sekanou petrželku a jeden

malý bílý jogurt. Polévku dosolíme a podáváme nej

lépe s domácím chlebem.

27

POLÉVKY

V

Mrkvová polévka 2 lžíce másla 1 cibule čerstvý zázvor 750 g mrkve 1 l zeleninového vývaru 100 ml mléka 150 g čerstvého smetanového sýra sůl pepř petrželka 150 g bílého jogurtu


POLÉVKY

V

Bramborová polévka

5 větších brambor

2 velké pórky

sůl

libeček

celerová nať

200 ml smetany

2 lžíce másla

2 velké cibule

3 lžíce sekané petrželky • • • • • • • • •

Oloupeme a nakrájíme na kostky 5 brambor, bílé části

2 velkých pórků pokrájíme na nudličky, oboje dáme

do hrnce, zalijeme 1 l vody, osolíme, přidáme sušený

libeček a celerovou nať a uvaříme doměkka. Potom

zeleninu šťouchadlem na brambory rozmačkáme,

přidáme 200 ml smetany, na 2 lžících přepuštěného

másla osma žené 2 velké cibule a sekanou petrželku.

28


POLÉVKY

V

Na olivovém oleji osmahneme pokrájenou cibuli,

přidáme 2 stroužky česneku. Dále přidáme 6 čer ve

ných řep, 1 velkou mrkev a menší kousek bílého zelí,

vše nahrubo nastrouhané, a společně deset minut

opékáme. Přilijeme 1 litr zeleninového vývaru, bob

kový list a 3 kuličky nového koření. Povaříme 20 mi

nut, odstavíme a vmícháme 1 syrovou červenou řepu

nastrouhanou najemno, sůl, čerstvě mletý pepř a lžíci

až dvě vinného octa. Na talíři zdobíme zakysanou

smetanou.

Boršč

2 lžíce olivového oleje

1 cibule

2 stroužky česneku

7 středních červených

řep

1 mrkev

bílé zelí (asi 200 g)

1 l zeleninového vývaru

1 bobkový list

3 kuličky nového koření

sůl, pepř

1–2 lžíce vinného octa

kelímek zakysané

smetany • • • • • • • • • • • •

29


POLÉVKY

V

30

Na lžíci másla necháme zesklovatět dvě pokrájené

cibule, přidáme jeden bobkový list, 1 kg červené řepy

nakrájené na malé kousky a společně osmahneme.

Zalijeme 1,5 l zeleninového vývaru, osolíme, opepříme

čerstvě mletým pepřem a vaříme 20 minut doměkka.

Vyjmeme bobkový list, přidáme šťávu z  půlky cit

ronu a polévku rozmixujeme. Odstavíme a vmícháme

200 g zakysané smetany a tři lžíce čerstvého kopru.

1 lžíce másla

2 cibule

1 bobkový list

1 kg červené řepy

1,5 l zeleninového

vývaru

sůl

1/2 lžičky čerstvě

mletého pepře

1 /2 c i t r o n u

200 g zakysané smetany

3 lžíce čerstvého kopru • • • • • • • • • •

Polévka z červené řepy


POLÉVKY

V

31

200 g bílých fazolí namočíme přes noc do studené

vody, druhý den vodu slijeme, zalijeme 1 litrem čisté

vody a dáme vařit. Když jsou fazole skoro měkké,

přidáme tymián a na kostičky nakrájené tři brambo

ry, cibuli a jednu velkou mrkev. Ze dvou lžic rozehřá

tého másla a tří lžic hladké mouky umícháme světlou

jíšku, zalijeme ji 250 ml mléka, povaříme a přidáme

k zelenině. Vaříme 15–20 minut. Polévku osolíme,

přidáme lžíci cukru a lžíci jablečného octa, vmícháme

jeden utřený stroužek česneku a sekanou petrželovou

nať.

200 g bílých fazolí

1 cibule

3 brambory

1 velká mrkev

tymián

sůl

2 lžíce másla

3 lžíce hladké mouky

250 ml mléka

1 stroužek česneku

1 lžíce jablečného octa

1 lžíce cukru

petrželka • • • • • • • • • • • • •

Polévka z bílých fazolí


POLÉVKY

V

Na dvou lžících másla zlehka orestujeme 4 nakrájené

mrkve, 1 kedlubnu, 1 pórek a jednu nadrcenou chilli

papričku, zalijeme 1,5 l zeleninového vývaru a deset

minut povaříme, přidáme 100 g domácích celozrn

ných nudlí a tři minuty vaříme. Nakonec přidáme

200 g zmražených fazolek, necháme přejít varem, oso

líme a sypeme petrželkou.

2 lžíce másla

4 mrkve

1 kedlubna

1 pórek

1 chilli paprička

1,5 l zeleninového vývaru

100 g celozrnných nudlí

200 g fazolek

sůl

petrželka • • • • • • • • • •

Ostrá nudlová polévka s fazolkami

32


POLÉVKY

V

250 g červené čočky 2 l zeleninového vývaru 1 lžička kurkumy 1 lžička kardamomu 1 plechovka krájených rajčat 50 g uvařené rýže 3 lžíce přepuštěného m á s l a /g h í 1 velká cibule kousek zázvoru 1 chilli paprička 1/2 lžičky římského kmínu 1 lžička kari koření 1/2 lžičky koriandru

Indická čočková polévka

Červenou čočku (250 g) propláchneme a vaříme ve

dvou litrech zeleninového vývaru spolu se lžičkou kur

kumy a lžičkou mletého kardamomu. Po dvaceti minu

tách varu přidáme jednu plechovku krájených rajčat,

50 g uvařené rýže, necháme přejít varem a vypneme

plo týnku. Na třech lžících přepuštěného másla osmah

neme zvolna velkou pokrájenou cibuli a kousek na

jemno nakrájeného čerstvého zázvoru.

Přidáme koření: 1 chilli papričku (můžete vynechat),

půl lžičky drceného římského kmínu, lžičku ostrého

kari a půl lžičky drceného koriandru, smažíme pár

minut, dokud se koření nerozvoní. Přidáme do

polévky, osolíme a necháme odležet.

Pokud dáte místo dvou litrů vývaru pouze půllitr, máte

dhal, luštěninovou kaši, tradiční indickou přílohu.

33


POLÉVKY

V

Na dvou lžících olivového oleje necháme zezlátnout

4 stroužky česneku nakrájeného na plátky a vyjmeme

je. Do horkého oleje dáme dvě jarní cibulky pokrájené

na kolečka, osmahneme a přidáme 6 masitých rajčat,

oloupaných a nakrájených na větší kostky. Zalijeme

300 ml vody, ochutíme polévkovým zeleninovým

kořením, nejlépe v bio kvalitě bez glutamanu, osolíme

a necháme asi 10 minut povařit.

Konzervu zelených fazolek scedíme, konzervu čer

vených fazolí propláchneme a scedíme, oboje přidáme

do polévky, necháme přejít varem. Polévku okořeníme

čerstvě mletým pepřem a na talíři posypeme plátky

česneku a čerstvou bazalkou. 2 lžíce olivového oleje 4 stroužky česneku 2 jarní cibulky 6 rajčat 1 lžička polévkového koření 1 konzerva zelených fazolek 1 konzerva červených fazolí pepř sůl bazalka

Výtečná rajčatová polévka 34


POLÉVKY

V

Jednoduchá, rychlá a dobrá

Na dvou lžících oleje zpěníme dvě pokrájené cibule,

zasypeme dvěma lžícemi třtinového cukru, necháme

rozpustit a trochu zhnědnout, okořeníme lžící mleté

papriky a zalijeme 1 litrem horké vody, osolíme,

okmí nujeme a přidáme 200 g kysaného zelí, 300 g

pokrájených rajčat a 500 g pokrájených brambor

a vaříme doměkka. V 500 ml mléka nebo smetany roz

kvedláme 3 lžíce hladké mouky, vlijeme do polévky

a pět minut povaříme. Zdobíme petrželkou a podá

váme s chlebem.

2 lžíce oleje

2 cibule

2 lžíce třtinového cukru

1 lžíce mleté papriky

1 lžíce mletého kmínu

1 lžička soli

200 g kysaného zelí

300 g rajčat

500 g brambor

500 ml mléka nebo

smetany

3 lžíce hladké mouky

petrželka • • • • • • • • • • • •

Zelná polévka

35


POLÉVKY

V

Sytá chutí i barvou – ideální polévka do pošmourného počasí,

nejlépe vařená na ohni

Pokrájíme nadrobno cibuli a stroužek česneku a zpě

níme je na oleji. Přidáme čerstvé bylinky – šalvěj,

dobromysl a libeček a  na kostky nakrájenou dýni

hokkaido a jedno jablíčko. Deset minut mícháme

a opékáme, zalijeme litrem zeleninového vývaru a půl

hodiny vaříme. Potom rozmixujeme, vlijeme 200 ml

smetany (vegani dají rostlinnou), osolíme, opepříme,

prohřejeme a podáváme.

1 menší dýně hokkaido

1 jablko

1 cibule

3 lžíce oleje

1 stroužek česneku

dobromysl

šalvěj

libeček

1 l zeleninového vývaru

sůl

pepř

200 ml smetany • • • • • • • • • • • •

Dýňová polévka

36


POLÉVKY

V

Tuhle polévku vařím už přes dvacet let pořád stejně a v naší

rodině patří k těm nejoblíbenějším a nejjednodušším.

Ve velkém hrnci rozpustíme 50 g másla, osmahneme

na něm pokrájenou cibuli, vsypeme 70 g hladké

mouky a usmažíme světlou cibulovou jíšku. Přilijeme

2 litry vody, rozšleháme dohladka, přidáme 1 kg kvě

táku a za občasného zamíchání vaříme doměkka.

Květákové růžičky částečně rozmačkáme šťouchadlem

na brambory, osolíme, okořeníme pepřem, lžící

lahůdkového droždí, polévkovým kořením, případně

bylinkami a sójovou omáčkou. Na talíři sypeme

tradičně osmaženými houskovými nebo chlebovými

kostičkami. 50 g másla 70 g hladké mouky 1 cibule 1 kg květáku sůl pepř polévkové koření lahůdkové droždí osmažené kostičky chleba nebo housky bylinky sójová omáčka na dochucení

Květáková polévka

37



Na venku

Koncem března jsem byla po dlouhé zimě na delší

procházce se psy, velkým obloukem jsem obešla

vesnici, lesem, po loukách, po okrajích polí a podél

potůčků. Je vidět, že se všechno chystá na jaro, každé

zvíře a každá rostlina přivolávají slunce.

V okolí Svatojánu je zemědělská krajina. Je to vidět,

louky nejsou malebné, květinové, sečou se totiž na

siláže. Remízky a malé lesíky jsou plné odpadků, roz

trhaných pytlů od hnojiv, jak je traktorista odhazuje

nebo mu uletí z valníku. PET lahve uvízly v křoví, jak

je tam nechali lesní dělníci. Příště si vezmu velký pytel

a alespoň něco sesbírám.

Potkala jsem mladého muže, čistí jeden remízek na

jižní stráňce směrem k Chotči, vídávám ho tam často.

Bylo znát, že se rád zapovídal. Remízek vyčistil od

náletů, byly to hlavně šípky a trnky, nasázel ovocné

stromy – švestky, jabloně a třešně. Prý to chtěl udělat

už jeho dědeček, ale nedostal se k tomu. Ten chlapík

to dělá jen z lásky ke krajině, vždyť k jeho úrodě bude

mít přístup každý, očešou mu ji ptáci nebo lidé, kteří

projdou okolo.

V lese mezi stromy u potoka jsem našla několik

míst s hromádkami peří, nejspíš holubího. Říkala jsem

si, kdo tady asi lovil a hodoval? Byla to liška, nebo spíš

sova? Dvě pírka jsem si vzala s sebou, ale cestou jsem

je někde ztratila.

Potok by potřeboval vyčistit, je zanesený větvemi,

koryto je zúžené, o kousek dál někdo čistí břeh, kácí

staré stromy a ořezává spodní větve těm, kterým do

volí zůstat. Našla jsem dvě krásná místa, malé tůňky,

tam se musím znova zajít podívat, až bude teplo.

Mišule mi dvakrát utekla za zajícem, jednou mu

byla doslova v patách, ale utekl, jak by ne, akorát ona

se vrátila dočista schvácená.

T

39


Domů jsem se vracela skrze malý lesík, monokul

turou smrků, je to smutný les, ale i přesto v něm žijí

stromy, mají svůj malý příběh, nemají předky, nemají

potomky. Ale na jeho okraji, mezi lesem a zemědělskou

loukou, jsem našla poklad – divokou mrkev vyrážející

ze zmrzlé země. Pár lístečků jsem otrhala a snědla

a ještě doma jsem měla v puse výraznou mrkvovou

chuť. Krajina může být krásná navzdory lidem, jen

musíme pečlivěji hledat.

Z procházky jsem se vrátila celá vymrzlá, měla jsem

nachystané vařené brambory na nočky zapečené

s květákem, moc dobré a krásně záhřevné jídlo.

g

40




Hlavní jídla

Mezi mé oblíbené kuchyně patří ta italská a taky indická,

nikdy jsem moc nepřišla na chuť kuchyni mexické.

Povědomí o české kuchyni máme poněkud zkreslené poválečnými normami,

kde vládlo maso a tuk. Asi proto, aby se lid po hubených válečných letech

zase vykrmil a dostal do formy. Tahle představa o poctivém českém jídle

v nás zůstala zbytečně zakořeněná a nadělala s našimi žlučníky

všemožné nepěknosti, vždyť proslulá Anuše Kejřová ve své Zlaté kuchařce

z počátku dvacátého století píše:

„V každém jídelním lístku má býti zastoupena zelenina,

buď zeleninová polévka, nebo jako příkrm, případně místo masa

jako hlavní jídlo.“

T


Z 500 g polohrubé mouky, 100 g jemné krupičky,

1 kg vařených a nastrouhaných brambor a jednoho

vejce rychle zpracujeme pružné těsto, které rozdělíme

na 4  díly a z každého vyválíme hada tenkého jako

palec. Nakrájíme malé nočky, které vhazujeme do

vroucí vody osolené dvěma lžičkami soli a vaříme pět

minut od té doby, co vyplavou na hladinu. Vzhledem

k množství nočků musíme vařit nadvakrát, v jednom

hrnci by se nám všechny najednou slepily.

Uvařené nočky dáme do zapékací misky, promícháme

s česnekovým pestem (můžete si vyrobit vlastní),

květákem, který jsme pět minut povařili ve slané vodě

a pokrájeli na malé růžičky, 150 g rozdrobené nivy

a  200 ml smetany. Zapékáme při 200 stupních asi půl

hodiny, dokud nezrůžoví. HLAVNÍ JÍDLA

V 1 kg brambor 500 g polohrubé mouky 100 g jemné krupičky 1 vejce sůl sklenička pesta z medvědího česneku (nebo jakéhokoliv zeleného pesta) 1 květák 150 g nivy 200 ml smetany

Zapečené bramborové nočky s květákem

JÍDLA Z BRAMBOR

44


HLAVNÍ JÍDLA

V

1 kg brambor 400 g hrubé mouky 140 g másla 1 vejce sůl 300 g rostlinné uzeniny 2 cibule

Brdlajs

Klasické bramborové knedlíky plněné uzeným masem

(v mém případě rostlinným salámem), jen místo toho, aby­

chom je vařili ve vodě, upečeme je v troubě na másle. Jinak

je to dočista stejné.

Uděláme bramborové těsto z 1 kg vařených strou

haných brambor, 400 g hrubé mouky, dvou lžic

rozpuštěného másla, 1 vejce a soli. Uválíme hada,

nakrájíme ho na kousky, do každého zabalíme kráje

nou rostlinnou uzeninu, zabalíme, narovnáme do

pekáčku na rozpuštěné máslo a upečeme dorůžova.

Poléváme usmaženou cibulkou a podáváme se zelím

nebo okurkou.

Z tohoto množství jsem udělala 32 knedlíků.

45



1 kg brambor, 1/2 květáku, 3 mrkve,

1/2 celeru, 1 cibule, 3 lžíce oleje,

100 g rajského protlaku, 150 g zakysané smetany,

sůl, petrželka

Potřebujeme asi kilo brambor, půlku květáku, tři velké mrkve,

půlku celeru a velkou cibuli,

taky dobrý olej a dobrý rajský protlak

a kysanou smetánku.

Kořenovou zeleninu a košťál z květáku nastrouháme najemno,

cibuli osmažíme na oleji,

nakrájíme brambory a květák rozebereme na růžičky.

K cibuli přidáme strouhanou zeleninu a růžičky květáku,

trochu osmažíme,

přidáme brambory a rajský protlak,

taky kysanou smetanu,

osolíme, dobře promícháme a dáme dusit.

Uvaříme si čaj a než ho vypijeme, oběd je hotový.

Můžeme se najíst.

Příběh bramborového hrnce


Posekáme misku bylinek, poslouží nám takové, jaké

máme k dispozici, já měla petrželku, pažitku, šalvěj

a vopich (libeček), smícháme s trochou smetany.

Uvaříme 1/2 kg brambor, oloupeme je a nastrouháme.

Spolu s přiměřeným množstvím hrubé mouky ( já

postupně přidávala na odpovídající konzistenci, odha

dem bylo mouky asi půl kila), solí, jedním vajíčkem

a bylinkami se smetanou zpracujeme těsto.

Vyválíme hada, krájíme na kousky, tvoříme knedlíky

(z uvedeného množství je jich 30), které vaříme ve

slané vodě asi deset minut.

Na talíři poléváme máslem, ale můžeme posypat

i  strouhaným sýrem, třeba parmazánem nebo jen

dozlatova osmaženou cibulkou. 48 HLAVNÍ JÍDLA

V bylinky 3 lžíce smetany 500 g brambor 500 g hrubé mouky 1 vejce sůl máslo sýr cibule

Koule s bejlím

JÍDLA Z BRAMBOR


Tohle jídlo skoro nemá konkurenci!

Těsto: 10–12 brambor uvařených, oloupaných a na

strouhaných, 230 g hrubé mouky, pepř, sůl.

Ze všech surovin zpracujeme těsto, vyválíme hada, na

krájíme na špalíčky, které zploštíme a plníme náplní.

Tvoříme knedlíčky, které dobře přimáčkneme, aby

náplň nevytekla.

Náplň: 2 červené cibule osmahneme na olivovém oleji,

k tomu dále přidáme 200 g fety, 2 lžíce petrželky, půl

lžičky drceného nového koření, pepř a sůl.

Vaříme do vyplavání asi 5 minut. Nejsem zastáncem

přílišného maštění, ale tady je opravdu třeba to po

řádně přelít prvotřídním máslíčkem, ve kterém jsme

osmažili dvě snítky rozmarýnu.

49

HLAVNÍ JÍDLA

V

10–12 brambor 230 g hrubé mouky pepř sůl 2 červené cibule 2 lžíce olivového oleje 200 g fety 2 lžíce petrželky 1/2 lžičky drceného nového koření 60 g másla 2 snítky rozmarýnu

Bramborové taštičky plněné ovčím sýrem


Uvaříme kaši z půl kila brambor, mléka a másla. Půl

kila kysaného zelí vaříme se lžící másla v troše vody

do změknutí, nakonec vodu slijeme, přidáme 100 ml

bílého vína a ještě chvíli povaříme.

Do vymaštěné zapékací misky narovnáme půlku zelí,

na ně dáme bramborovou kaši, navrch opět zelí, zali

jeme kelímkem zakysané smetany a posypeme par

mazánem. Zapečeme při 180 stupních asi 30 minut. HLAVNÍ JÍDLA

V 500 g brambor 500 g kysaného zelí sůl 3 lžíce másla mléko podle potřeby 200 g zakysané smetany 100 ml bílého vína 4 lžíce parmazánu

Pečené zelí s bramborovou kaší

JÍDLA Z BRAMBOR

50


600 g cuketek a 600 g nových brambor nakrájíme

na co nejtenčí plátky. Na dvou lžících oleje necháme

změk nout pokrájenou cibuli a 4 stroužky česneku,

přidáme 600 g spařených, oloupaných a nakrájených

rajčat, oso líme, opepříme a 15 minut podusíme. Roz

šleháme 250 ml mléka, 250 ml smetany, 4 celá vejce,

sůl a smetanový bylinkový sýr. Větší misku různých

bylinek (petrželka, libeček, šalvěj, popenec, řebříček,

řeřicha...) nadrobno nasekáme. Pekáček dobře vymas

tíme máslem, na dno narovnáme brambory, na ně

přijdou cukety (oboje osolíme), potom sekané by linky,

podušená rajčata a smetana se sýrem. Takto postupu

jeme, dokud nám zbývají suroviny, poslední vrstva je

smetana. Pečeme v troubě rozehřáté na 200 stupňů

asi hodinu, dokud se na povrchu nevytvoří křupavá

kůrka a brambory nejsou měkké.

HLAVNÍ JÍDLA

V

600 g malých cuket 600 g nových brambor 600 g rajčat 1 cibule 4 stroužky česneku sůl pepř 250 ml mléka 250 ml smetany 4 vejce 200 g smetanového bylinkového sýra miska různých bylinek

Bylinková musaka

51


Půl kila nových brambor očistíme, nakrájíme a uva

říme ve slané vodě, jak jsme zvyklí. Na třech lžících

oleje osmahneme lžičku ostrého kari koření, přidáme

vyloupaný hrášek, pár minut podusíme, přidáme

brambory, 100 ml smetany a necháme přejít varem.

Podle chuti dosolíme. Podáváme s jasmínovou rýží. HLAVNÍ JÍDLA

V 500 g nových brambor sůl 3 lžíce oleje 1 lžička kari koření 200 g vyloupaného hrášku 100 ml smetany

Bleskové kari

JÍDLA Z BRAMBOR

52


Francouzi tuhle bramborovou kaši jedí jako předkrm a pijí

k ní víno. Vy to ale můžete podávat i jako přílohu nebo jíst

jako samostatné jídlo. Je to totiž dobrota.

Jeden kilogram brambor oloupeme, uvaříme a roz

mač káme. Přidáme 3 utřené stroužky česneku, čerstvě

drcený bílý pepř, sůl, 250 ml zakysané smetany, 500 g

čerstvého sýra a dobře promícháme. Vrátíme na plotnu

a na mírném ohni vaříme pár minut na hustou ne le

pivou kaši, dokud se sýr nerozpustí. Když převaříte,

brambory zřídnou a zeškrobovatí.

HLAVNÍ JÍDLA

V

1 kg brambor 3 stroužky česneku bílý pepř sůl 250 ml zakysané smetany 500 g čerstvého sýra

Aligot

53


HLAVNÍ JÍDLA

V 4 vejce sůl 8 lžic oleje 1 lžíce másla 1 cibule 1 velký hrnek o objemu 350 ml červené rýže 1 lžíce strouhaného zázvoru 5 jarních cibulek 2 stroužky česneku 1 chilli paprička 1 velká brokolice 100 g kešu 3 lžíce sójové omáčky

Smažená brokolice s červenou rýží

JÍDLA Z RÝŽE

Moje maminka­cestovatelka mi přivezla z Filipín červenou

rýži, tak jsem ji zkusila připravit trochu neobvykle.

Nejdřív si uděláme dvě silné omelety ze čtyř vajec –

roz šleháme prostě vždy dvě vejce, trochu je osolíme

a osmažíme je na oleji.

Na lžíci másla orestujeme cibuli, přisypeme velký

hrnek vyprané červené rýže (můžete klidně použít

jakoukoliv jinou, v tom případě ale dáte méně vody),

osolíme lžičkou soli a chvíli mícháme a opékáme.

Potom zalijeme dvěma hrnky horké vody (poměr

rýže a voda 1 : 2), přivedeme k varu, zmírníme oheň

a 40 minut dusíme.

Na čtyřech lžících oleje, které rozpálíme v pánvi

wok, opékáme asi 4 minuty lžíci strouhaného

čerstvého zázvoru, pět nasekaných jarních cibulek,

dva posekané stroužky česneku a jednu celou sušenou

chilli papričku. Přidáme růžičky velké brokolice

a opra žené kešu oříšky. Opékáme ještě 4 minuty,

vyjmeme chilli papričku, vmícháme dušenou rýži

a tři lžíce sójové omáčky, prohřejeme a odstavíme.

Nakonec vmícháme pokrájené omelety. 54


HLAVNÍ JÍDLA

V

300 g dlouhozrnné rýže 3 lžíce oleje 1 velká cibule 6 menších mrkviček 700 ml zeleninového vývaru 250 g hrášku 200 g lahůdkového tofu sůl

Rizoto s hráškem

300 g dlouhozrnné rýže propláchneme horkou vodou.

Na 3 lžících oleje necháme změknout pokrájenou cibu

li, přidáme 6 menších mrkviček krájených na šikmé

špa líčky, chvíli opékáme, přidáme propláchnutou rýži

a zalijeme 700 ml zeleninového vývaru. Promícháme,

přivedeme k varu, ztlumíme plamen, zakryjeme po

kličkou a necháme 20 minut dusit. Potom osolíme,

vmícháme 250 g čerstvého nebo mraženého hrášku

a 200 g nakrájeného tofu (nejvíc mi chutná to s řasou

a semínky), promícháme, plotýnku vypneme a ne

cháme pět minut prohřát.

55


Zajímavé z pracování rýže, koláč je docela ostrý, pokud to

nemáte rádi, zredukujte nebo úplně vynechejte feferonky.

200 g rýže vaříme v dostatečném množství slané vody

15 minut, potom rýži vsypeme do cedníku, dobře

propláchneme studenou vodou a necháme okapat.

150 g černých oliv nakrájíme na kolečka, stejně jako

8 naložených feferonek. V míse promícháme 150 g

kukuřičné mouky, sůl a 1/2 lžičky kypřicího prášku,

přidáme 250 ml mléka, 2 vejce, 4 lžíce oleje a umícháme

hladké těsto. Do těsta postupně přidáváme 2 cibule

najemno nakrájené, feferonky, olivy, naklá danou

kukuřici z konzervy, uvařenou rýži a 250 g strou

haného sýra (měla jsem ten domácí, z tvarohu). Těstem

naplníme vymaštěnou a vysypanou koláčovou formu,

uhladíme a pečeme při 200 stupních 45 minut. HLAVNÍ JÍDLA

V 200 g dlouhozrnné rýže sůl 2 cibule 8 naložených feferonek 1 konzerva kukuřice (420 ml) 150 g černých oliv 150 g kukuřičné mouky 1/2 lžičky kypřicího prášku 250 ml mléka 2 vejce 4 lžíce oleje 250 g sýra

Rýžový koláč

JÍDLA Z RÝŽE

56


Na dvou lžících másla necháme pozvolna změknout

velkou pokrájenou cibuli, odměříme rýži do půllitru,

propláchneme ji v cedníku horkou vodou a přidáme

k cibuli. Necháme rýži zesklovatět a zalijeme ji 250 ml

bílého vína a 750 ml zeleninového vývaru, dobře

pro mícháme, přivedeme k varu, zmírníme teplotu,

přiklopíme pokličkou a na mírném ohni dusíme asi

20 minut doměkka. Všechna tekutina bude odpa řená

a rýže bude měkká.

Zatímco se rýže dusí, křížem na řízneme 6 rajčat,

spaříme je vroucí vodou, oloupeme, zbavíme jadé rek

a nakrájíme nadrobno. 100 g mladých pampeliško vých

lístků pro pláchneme pod tekoucí vodou a naseká me.

Když je rýže hotová, osolíme ji, opepříme čerstvě

mle tým pepřem, vmícháme rajčata a pampelišku

a podáváme.

HLAVNÍ JÍDLA

V

2 lžíce másla 1 cibule 500 ml rýže 250 ml bílého vína 750 ml zeleninového vývaru 6 rajčat 100 g mladých lístků pampelišky sůl pepř

Rizoto s pampeliškou

57


Naprosto dokonalé, musela jsem si přidat proti své vůli

V hluboké pánvi rozehřejeme tři lžíce oleje a 10 minut

na něm opékáme 500 g na tenká kolečka pokrájené

sladké jarní mrkve. Osolíme, přidáme lžičku kari ko

ření, tři lžíce hrozinek a svazek jarní cibulky pokrájené

na kolečka a ještě pět minut opékáme. Připravíme

obvyklým způsobem dušenou (nebo vařenou, jak je

kdo zvyklý) jasmínovou rýži (asi 4–5 porcí) a nasu

cho opražíme 50 g slunečnicových semínek dozlatova.

Hoto vou rýži spolu se semínky vmícháme do mrkve,

na talíři sypeme pažitkou. HLAVNÍ JÍDLA

V 3 lžíce oleje 500 g mrkve sůl 1 lžička kari koření 3 lžíce hrozinek svazek jarní cibulky 4–5 porcí dušené jasmínové rýže 50 g slunečnicových semínek pažitka

Rizoto s mrkví

JÍDLA Z RÝŽE

58


Jeden lilek nakrájíme na kostky, osolíme, dáme do síta,

za tížíme a necháme půl hodiny vypotit.

Na třech lžících oleje necháme změknout jednu čer

venou cibuli pokrájenou na tenká kolečka, přidáme

hrnek propláchnuté a okapané rýže a pět minut

opékáme spolu se špetkou mletého nového koření

a skořice. Přilijeme dva hrnky horkého zeleninového

vývaru, osolíme, opepříme, přivedeme k varu, ztlu

míme teplotu a dusíme 10 minut. Dvě mrkve nakrájíme

na tenoučká kolečka a vmícháme spolu s lilkem k rýži.

Dusíme ještě 15 minut. Na talíři ozdobíme nahrubo

nasekanými a nasucho opraženými mandlemi a ruko

lou nebo řeřichou. Podáváme s jogurtovou omáčkou

(bílý jogurt, citronová šťáva, sůl, pepř).

HLAVNÍ JÍDLA

V

1 lilek

sůl

3 lžíce oleje

2 mrkve

1 červená cibule

250 ml rýže

500 ml zeleninového

vývaru

nové koření

skořice

50 g mandlí

rukola nebo řeřicha

200 ml bílého jogurtu

1 /2 c i t r o n u

pepř • • • • • • • • • • • • • •

Rýže s lilkem

59


Vypereme 200 g rýže basmati a na hluboké pánvi

ji nasucho opražíme. Přilijeme 400 ml horké vody

a vmícháme směs koření: dvě lžičky granulovaného

zeleninového vývaru, půl lžičky kurkumy, půl lžičky

skořice, půl lžičky tlučeného kardamomu, 10 celých

hřebíčků, čtvrt lžičky tlučeného koriandru, čtvrt

lžičky tlučeného římského kmínu, lžička bylinkové

soli. Jakmile se rýže s kořením začne vařit, teplotu

zmírníme na minimum a rýži pomalu dusíme al dente.

Na dvou lžících oleje podusíme do poloměkka 200 g

na plátky nakrájené karotky, 200 g květákových rů

žiček a 200 g zelených fazolek. Osolíme.

Dušenou rýži rozdělíme na tři části, vyjmeme hře

bíček. Do zapékací mísy dáme vrstvu rýže, na ni 100 g

zeleného hrášku, na něj polovinu dušené zeleniny,

znovu vrstvu rýže, 100 g hrášku a zeleninu a nakonec

přijde rýže. Povrch zalijeme 100 ml vody a dáme za

kryté poklicí do trouby na 200 stupňů péct, trvá to

asi 20 minut.

Rozehřejeme dvě lžíce oleje a dozlatova na něm

osmah neme 2 cibule nakrájené na půlkolečka a kou

sek  čerstvého zázvoru nakrájeného na tenoučké

nudličky. Nakonec přidáme 50 g kešu ořechů a 50 g

mandlí nasekaných nahrubo. Opečeme společně do

zlatova a osolíme.

Na talíři zdobíme biryani ořechovou směsí a rajčaty. HLAVNÍ JÍDLA

V 200 g rýže basmati 2 lžičky granulovaného zeleninového vý varu 1/2 lžičky kurkumy 1/2 lžičky skořice 1/2 lžičky kardamomu 10 celých hřebíčků 1/4 lžičky tlučeného koriandru 1/4 lžičky římského kmínu 1 lžička bylinkové soli 4 lžíce oleje 200 g karotky 200 g květáku 200 g fazolek 200 g hrášku 2 cibule kousek čerstvého zázvoru 50 g mandlí 50 g kešu sůl rajčata

Biryani se zeleninou

JÍDLA Z RÝŽE

60


HLAVNÍ JÍDLA

V

61


Když čtu v knížce, co se tam vaří, občas mám chuť to zkusit.

Vy ne? Tenhle recept, tedy spíš dosti vágní popis toho, jak Ri­

chard Bach vaří večeři pro sebe a pro svou ženu Leslie, jsem

našla v knize Útěky z bez pečí.

Na másle osmahneme červenou cibuli, přidáme 350 g

vyprané jasmínové rýže a lžičku soli. Chvíli opékáme,

a když se začne rýže připalovat, zalijeme ji 750 ml

horké vody a rychle přivedeme k varu. Jakmile se rýže

začne vařit, ztlumíme plamen na minimum a necháme

vydusit vodu, trvá to asi 15–20 minut.

250 g zmražených nebo čerstvých fazolek povaříme

10 minut v osolené vodě a necháme okapat. Nakrájíme

nadrobno 2 červené papriky a 4 řapíky celeru. Kousek

čerstvého zázvoru nasekáme na tenké nudličky.

V hluboké pánvi rozehřejeme dvě lžíce másla nebo

oleje a osmahneme na něm jednu červenou cibuli,

přidáme zázvor, papriku a celer a opékáme asi deset

minut. Vmícháme dušenou rýži, fazolky a dvě lžíce

sójové omáčky. 2 červené cibule 4 lžíce másla 350 g jasmínové rýže sůl 250 g zelených fazolek 2 červené papriky 4 řapíky celeru kousek zázvoru 2 lžíce sójové omáčky

Rizoto od Richarda Bacha HLAVNÍ JÍDLA

V

JÍDLA Z RÝŽE

62


HLAVNÍ JÍDLA

V

63

LUŠTĚNINY A OBILOVINY

Zeleninové karbanátky dělám na různé z působy, často prostě

zužitkuju to, co mám doma.

Uvaříme doměkka 200 g červené čočky. Tři starší

rohlíky nakrájíme na kostky, zalijeme hrnkem mléka

se dvěma vejci a necháme rozmočit. Přidáme nahrubo

nastrouhanou cuketu, pokrájenou cibuli, tři utřené

stroužky česneku, uvařenou čočku, tři lžíce olivového

oleje, 50 g hladké mouky, 50 g ovesných vloček, 200 g

strouhané nivy, pepř, sůl a tolik strouhanky, aby směs

byla dostatečně hustá na karbanátky.

V troubě necháme rozpálit plech vymaštěný sluneč

nicovým olejem, na něj klademe karbanátky a pečeme

při nejvyšší teplotě 10–15 minut z každé strany. Komu

nevadí smažení na pánvi, může si je pochopitelně

usma žit. Podáváme s bramborovou kaší a čerstvou

z



       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2019 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist