načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kuchařka ze Svatojánu - Eva Francová

  > > > > Kuchařka ze Svatojánu  

Kniha: Kuchařka ze Svatojánu
Autor:

Být ženou znamená dávat a udržovat život v mnoha podobách. Zahřívat svou rodinu ohněm v kamnech i bezpodmínečnou láskou. Být opěrným sloupem, laskavou jistotou, která trvá bez ohledu ...


Titul doručujeme za 3 pracovní dny
Vaše cena s DPH:  355
+
-
ks
rozbalKdy zboží dostanu
rozbalVýhodné poštovné: 39Kč
rozbalOsobní odběr zdarma
Doporučená cena:  399 Kč
11%
naše sleva
11,8
bo za nákup

ukázka z knihy ukázka

Titul je dostupný ve formě:
tištěná forma elektronická forma

hodnoceni - 84.5%hodnoceni - 84.5%hodnoceni - 84.5%hodnoceni - 84.5%hodnoceni - 84.5% 100%   celkové hodnocení
4 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » MOTTO
Rok vydání: 2017-01-01
Počet stran: 356
Rozměr: 170 x 240 mm
Úprava: 355 stran : ilustrace (převážně barev.)
Vydání: Vyd. 1.
Vazba: vázaná s laminovaným potahem
Doporučená novinka pro týden: 2014-38
ISBN: 9788026702054
EAN: 9788026702054
Ukázka: » zobrazit ukázku
Literární ceny
Kniha byla nominována na literární cenu "Cena Český Bestseller - 2014 - Kuchařky".
Více informací o prestižních literárních oceněních lze nalézt na stránce » literární ceny.
Popis

Být ženou znamená dávat a udržovat život v mnoha podobách. Zahřívat svou rodinu ohněm v kamnech i bezpodmínečnou láskou. Být opěrným sloupem, laskavou jistotou, která trvá bez ohledu na zmatek tam venku. Zdaleka nejde jen o jídlo, ale i k němu je třeba přistupovat vědomě. Dobře uvařit neznamená jen se chutně najíst, „dobře“ by mělo být nejen na jazyku, ale v celém těle, v mysli, na Zemi. Být ženou a pravou vládkyní krbu znamená dělat svět lepším místem pro všechny. Eva Francová je výtvarnicí na volné noze, která se rozhodla opustit město a žít se svou rodinou uprostřed přírody ve Svatojanském újezdu nedaleko Jičína. Mnoho fanoušků si získala nejen originálním přístupem k vaření a novými, vždy vyzkoušenými a ověřenými recepty, ale i neuvěřitelným klidem a pohodou, které čtenářům předává prostřednictvím svého blogu.

Předmětná hesla
Kniha je zařazena v kategoriích
Eva Francová - další tituly autora:
Kuchařka ze Svatojánu Kuchařka ze Svatojánu
Francová, Eva
Cena: 177 Kč
Kuchařka ze Svatojánu - Zahrada na talíři Kuchařka ze Svatojánu
Francová, Eva
Cena: 355 Kč
Kuchařka ze Svatojánu - Zahrada na talíři Kuchařka ze Svatojánu
Francová, Eva
Cena: 177 Kč
Svatojanský tarot Svatojanský tarot
Francová, Eva
Cena: 311 Kč
Kuchařka ze Svatojánu BOX Kuchařka ze Svatojánu BOX
Francová, Eva
Cena: 879 Kč
Rok ve Svatojánu Rok ve Svatojánu
Francová, Eva
Cena: 355 Kč
 
Zákazníci kupující knihu "Kuchařka ze Svatojánu" mají také často zájem o tyto tituly:
Analfabetka, která uměla počítat Analfabetka, která uměla počítat
Jonasson, Jonas
Cena: 337 Kč
Vaříme podle Herbáře - 200 receptů a rad pro zdraví a inspiraci Vaříme podle Herbáře
Winterová, Kateřina; Rybová, Linda;
Cena: 347 Kč
Kuchařka ze Svatojánu zdraví z kuchyně Kuchařka ze Svatojánu zdraví z kuchyně
Francová, Eva
Cena: 355 Kč
Svět přírodních antibiotik - Tajné zbraně rostlin Svět přírodních antibiotik
Jonáš, Josef; Kuchař, Jiří;
Cena: 266 Kč
Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel
Jonasson, Jonas
Cena: 279 Kč
Muž, který sázel stromy ("kolibřík") Muž, který sázel stromy ("kolibřík")
Giono, Jean
Cena: 142 Kč
 
Recenze a komentáře k titulu



ABZ.cz 2014-10-15
Úspěšná foodbloggerka vydala své recepty knižně. Ochutnat je a prohlédnout si její blog můžete zde http://kucharkazesvatojanu.blogspot.cz/
reagovat
 


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Obsah
Po čem šlapeme
Jak to všechno začalo
Polévky
Na venku
Hlavní jídla
Jídla z brambor
Jídla z rýže
Luštěniny a obiloviny
Pečená jídla
Rostlinné maso a uzenina
Deníky
Smetanová a sýrová jídla
Těstoviny
Zeleninová jídla
Sladká jídla
O tom, jak souvisíme
Saláty
Narozeniny
Pečivo
První v řadě
Pomazánky
Moučníky
Moučníky s ovocem
Moučníky s tvarohem
Tři podmínky funkčního partnerského svazku
Moučníky s ořechy a mákem
Moučníky s jablky a hruškami
Zdravé mlsání
Ostatní moučníky
Co si můžeme doma udělat sami
Suroviny
Inspirace
Seznam receptů
9
11
17
39
43
44
54
63
77
85
99
102
108
127
154
165
169
195
199
215
217
229
230
244
257
260
270
287
308
321
346
348
350
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...

















V dobách všeobecné nedůvěry a skepse mají lidé ten -
dence obracet se od politiky,
vědecko-technologických výdobytků a produktů zábavního průmyslu zpět
k tomu, co je skutečně podstatné a důležité – k půdě,
Zemi, rostlinám. Některým dochází, že to všechno
není materiál ke spotřebě, ale živý organismus, se
kterým je nutné v míru spolupracovat. Nemluvím
o návratu k idejím doby před dvěma, pěti sty lety.
Mluvím o době mnohem, mnohem starší, o době,
ve které vznikaly legendy a mýty. Je třeba, abychom
se rozvzpomněli, na které odbočce jsme jako lidstvo
špatně zvolili cestu. Možná ještě není pozdě na to vzít
to nějakou zkratkou a vydat se správným směrem.
Pokud se začneme na naše jídlo dívat se soucitem
a láskou – ano, dokonce i rostliny mají cosi podobného
emocím – přiblížíme se výrazně ke svému osob nímu
štěstí.
Po čem šlapeme
T
9





10





Jak to všechno začalo
Člověk potřebuje ke zdravému a šťastnému životu jen
velmi málo věcí, které navíc nestojí mnoho peněz, nebo
jsou dokonce úplně zadarmo. Je nám třeba
slunečního světla, čistého vzduchu, čisté vody a prostého
jídla. Kromě toho potřebujeme lásku blízké bytosti,
někoho, kdo by nám naslouchal a pečoval o nás, když
nám je těžko. Aby byl náš život naplněný a abychom
se ne trá pili malichernostmi, je dobré mít krátko dobé
i dlouhodobé cíle, jinak náš život plyne jako šedá
řeka mezi pustými břehy. Všechny ostatní věci jsou
zbytečné a snadno se bez nich obejdeme. Říká se, že
kdo hodně chce, tomu hodně schází.
Najít své místo ve světě a poznat svou úlohu
v životě není nic snadného. Uvědomit si a přijmout, kým
jsme, může trvat dlouhá léta. Jakmile na to ale přijdete,
všechno se vyčistí a vy se uklidníte. Pak je už jen třeba
držet se dvou zásad, které má jako motto můj
dlouholetý kamarád, výtvarník a muzikant Štěpán Málek –
nebát se a nestydět se.
Pro skutečnou ženu, matku a manželku, která
vládne rodinnému krbu, nepředstavuje tato úloha
jen pouhé vaření. Jde o takřka mystický proces, kdy
suroviny dobyté milovaným mužem s velkým
úsilím a v potu tváře téměř alchymisticky proměňuje
v pokrmy, nápoje, potěšení i lék. Žena nepečuje pouze
o nasycení členů rodiny, ale zodpovídá ve velké míře
také za jejich zdraví a to nejen tělesné, ale i duševní.
Vytváří přece domov, zázemí, bezpečný přístav a to
je velmi seriózní a důležitý úkol.
Do Svatojánu jsme se přistěhovali v srpnu roku 1997.
Tenkrát to bylo náramné dobrodružství, protože jsme
prodali náš zrekonstruovaný řadový domek v Hořicích,
který ale bohužel neměl zahradu, a přestěhovali jsme
se do starého venkovského stavení.
T
11





Museli jsme prodaný dům opustit a nový zatím nebyl
obyvatelný. Manžel dal výpověď v práci a rok byl do -
ma, denně pracoval pouze na domě a domácnost jsme
táhli z mého platu, byla jsem tehdy zaměstnaná jako
manažer jakosti u Silnic v Jičíně.
Peníze na rekonstrukci jsme měli z toho, co nám zbylo
z prodeje hořického domku. Žádné půjčky jsme si
nebrali. Dneska bych už na něco takového neměla
odvahu, ale bylo nám 28 a všechno jsme zvládali s energií
a radostí. Měli jsme totiž konečně to hlavní – velikou
zahradu, po které jsme toužili.
Přáli jsme si hlavně výběh pro naše tři psy,
tenkrát jsme měli šedého vlkodava, křížence německého
ovčáka a křížence jezevčíka a věděli jsme, že do
budoucna jen u nich nezůstane. Měli jsme tehdy jen dvě
děti, dvanáctiletou Báru a sedmiletého Jirku. Těm se
na vesnici moc nechtělo, obzvlášť Bára nechtěla opustit
kamarády v Hořicích. Děti musely začít dojíždět do
školy, musely mnohem dřív vstávat a cestou do školy
dokonce přestupovat. Báře jsme slíbili koně, bohužel
musím přiznat, že tenhle slib jsme nesplnili. Myslím si,
že nakonec si tady přes všechny nesnáze zvykly. Dnes
už jsou oba dospělí.
Vzpomínám si na první den, kdy jsem odcházela
do práce z nového domova, to ráno nebyl ještě
osazený záchod a manžel mi slíbil, že až se vrátím z práce,
bude stát. Stál!
Trvalo mnoho let, než dům i zahrada dostaly
dnešní podobu. Změnilo se však nejen prostředí, ve
kterém žijeme, ale i my. V roce 2000 se nám narodilo
třetí dítě, Saša, ta už je s prostředím doslova srostlá
a je tu stoprocentně doma.
Začalo se nám dařit, měli jsme oba dobrou práci
a slušný plat. Ale vlastně to pořád jaksi nebylo ono,
v práci jsme trávili víc času než doma spolu. Na dru-
12





hou stranu nám to umožnilo investovat do úprav za -
hrady a dvora. Jenže když sedíte za stolem, den co den
se díváte z okna, jak venku svítí slunce, raší stromy
a padá listí a to všechno bez vaší účasti, máte najednou
pocit, že vám něco podstatného uniká. Roky běží a vy
znáte dokonale své pracovní místo, jenže vaše rodina
a zahrada se vyvíjí a roste bez vás. Takže došlo k
zásadnímu rozhodnutí. Manžel po mnoha letech opustil
manažerský post ve velké mezinárodní stavební firmě
a začal se věnovat tomu, co ho opravdu těší –
grafické podobě knih a typografii. Já jsem odešla z místa
úřednice na stavebním úřadě, potom jsem
zkrachovala jako majitelka butiku – to byl ale nápad! –
a teď dělám obrázky a fotím, čímž se podílím na chodu
naší rodinné grafické firmy. Máme desetinu peněz než
před lety, podle mnohých měřítek jsme chudí, ale nikdy
jsme nebyli šťastnější.
Až tehdy jsem si začala uvědomovat, jak důležité jsou
pro nás rostliny, nejen pro naše tělo, ale také pro naše
duše. Zahrada mi pomohla s nalezením mého místa
na zemi a mého životního předurčení. Formovala můj
charakter a mé životní názory. Nikdy jí nemohu být
dostatečně vděčná.
Jsem přesvědčená, že prostředí a lidé se vzájemně
ovlivňují a že atmosféra místa má vliv na lidskou duši,
naše jednání i myšlení může velmi změnit ener gii
prostředí a tímhle způsobem můžeme mít vliv (blahý
či neblahý) na generace, které přijdou žít na to místo po
nás. Tenhle dům měl laskavou duši hned na začátku,
nebylo v něm nic zlého, nepřátelského ani vysilujícího.
Přijal nás do své náruče a měl s námi trpělivost. Za to
vděčíme lidem, kteří tu žili před námi, nezanechali
tu nic špatného.
13





Dnes je náš dům a především zahrada pro mnoho lidí
oázou, místem, kam se rádi vracejí nabrat síly a hodit
starosti za hlavu, bavit se. Každý rok pořádáme u nás
hudební akce, manžel i syn jsou muzikanti a mnoho
hudebníků máme mezi přáteli.
Rozhodnutí odejít z města, i když malého, sem do
Svatojánu, bylo tím nejlepším v našem životě!
V době, kdy manžel pracoval na rekonstrukci domu
a žili jsme jen z jedné výplaty, jsme museli samozřejmě
velmi šetřit, vařila jsem tedy často polévky, protože
nestojí mnoho peněz, zasytí a dodají energii. Navíc
nejsou vůbec náročné na přípravu a často jsou lepší
ohřívané než čerstvé.
g
14















Polévky
Polévky jsou báječná věc, protože dokážou dostatečně zasytit, zahřát
a navíc doplníte tekutiny. Naše babičky sice říkávaly: Polívka je grunt
a to druhý špunt, ale nám doma stačí jen ten grunt,
pokud je k němu upečený čerstvý domácí chleba.
Když čerstvý chleba není, tak ten tvrdý se přece rozmočí v polévce.
T





18
Výborná sytá polévka
Na oleji orestujeme dvě mrkve nakrájené na dlouhé
špalíčky, přidáme 3 stroužky česneku pokrájené na
plátky a krátce je osmahneme. Přidáme dvě jarní
cibulky nakrájené i s natí a konzervu krájených raj čat.
Přilijeme litr zeleninového vývaru, osolíme, opepříme
a přidáme dvě konzervy scezených bílých fazolí.
Zvolna vaříme do změknutí.
Petrželku nakrájíme nadrobno, vidličkou ji roz
mačkáme s jednou chilli papričkou a 100 g fety. Na talíři
touto směsí posypeme horkou polévku.
2 mrkve
3 stroužky česneku
2 jarní cibulky
konzerva krájených
rajčat
1 l zeleninového vývaru
sůl
pepř
2 konzervy bílých fazolí
petrželka
chilli paprička
100 g fety











Ostrá fazolová polévka
POLÉVKY
V






       

internetové knihkupectví - online prodej knih


Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2017 - ABZ ABZ knihy, a.s.