načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: Kuchařka ze Svatojánu - Eva Francová

Kuchařka ze Svatojánu
-15%
sleva

Kniha: Kuchařka ze Svatojánu
Autor:

Kniha plná úžasných originálních receptů na skvělá "přírodní" jídla od známé české bloggerky Evy Francové.
Titul doručujeme za 5 pracovních dní
doručujeme do Vánoc
Vaše cena s DPH:  399 Kč 339
+
-
rozbalKdy zboží dostanu
11,3
bo za nákup
rozbalVýhodné poštovné: 39Kč
rozbalOsobní odběr zdarma

ukázka z knihy ukázka

Titul je dostupný ve formě:
tištěná forma elektronická forma

hodnoceni - 85.3%hodnoceni - 85.3%hodnoceni - 85.3%hodnoceni - 85.3%hodnoceni - 85.3% 98%   celkové hodnocení
6 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » MOTTO
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 2017-01-01
Počet stran: 356
Rozměr: 170 x 240 mm
Úprava: 355 stran : ilustrace (převážně barev.)
Vydání: Vyd. 1.
Vazba: vázaná s laminovaným potahem
Doporučená novinka pro týden: 2014-38
ISBN: 9788026702054
EAN: 9788026702054
Ukázka: » zobrazit ukázku
Literární ceny
Kniha byla nominována na literární cenu "Cena Český Bestseller - 2014 - Kuchařky".
Více informací o prestižních literárních oceněních lze nalézt na stránce » literární ceny.
Popis

Eva Francová provozuje populární blog nápadů a originálních receptů. Odvrátila se od města a uchýlila se s rodinou do přírody, z níž čerpá inspiraci. Na vaření i na celý život.
Recepty jsou nápadité, používají cenově dostupné suroviny a vaření nezabere mnoho času. Výsledkem jsou báječná jídla využívající sílu a energii přírody a přinášející pohodu a zdraví všem konzumentům.

Předmětná hesla
Kniha je zařazena v kategoriích
Eva Francová - další tituly autora:
Zákazníci kupující knihu "Kuchařka ze Svatojánu" mají také často zájem o tyto tituly:
Recenze a komentáře k titulu



ABZ.cz 2014-10-15
Úspěšná foodbloggerka vydala své recepty knižně. Ochutnat je a prohlédnout si její blog můžete zde http://kucharkazesvatojanu.blogspot.cz/
reagovat
 


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Obsah

Po čem šlapeme

Jak to všechno začalo

Polévky

Na venku

Hlavní jídla

Jídla z brambor

Jídla z rýže

Luštěniny a obiloviny

Pečená jídla

Rostlinné maso a uzenina

Deníky

Smetanová a sýrová jídla

Těstoviny

Zeleninová jídla

Sladká jídla

O tom, jak souvisíme

Saláty

Narozeniny

Pečivo

První v řadě

Pomazánky

Moučníky

Moučníky s ovocem

Moučníky s tvarohem

Tři podmínky funkčního partnerského svazku

Moučníky s ořechy a mákem

Moučníky s jablky a hruškami

Zdravé mlsání

Ostatní moučníky

Co si můžeme doma udělat sami

Suroviny

Inspirace

Seznam receptů

9

11

17

39

43

44

54

63

77

85

99

102

108

127

154

165

169

195

199

215

217

229

230

244

257

260

270

287

308

321

346

348

350

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...



V dobách všeobecné nedůvěry a skepse mají lidéten

dence obracet se od politiky,vědecko-technologic

kých výdobytků a produktů zábavního průmyslu zpět

k tomu, co je skutečně podstatné a důležité – k půdě,

Zemi, rostlinám. Některým dochází, že to všechno

není materiál ke spotřebě, ale živý organismus, se

kterým je nutné v míru spolupracovat. Nemluvím

o návratu k idejím doby před dvěma, pěti sty lety.

Mluvím o době mnohem, mnohem starší, o době,

ve které vznikaly legendy a mýty. Je třeba, abychom

se rozvzpomněli, na které odbočce jsme jako lidstvo

špatně zvolili cestu. Možná ještě není pozdě na to vzít

to nějakou zkratkou a vydat se správným směrem.

Pokud se začneme na naše jídlo dívat se soucitem

a láskou – ano, dokonce i rostliny mají cosi podobného

emocím – přiblížíme se výrazně ke svému osob nímu

štěstí.

Po čem šlapeme

T

9


10


Jak to všechno začalo

Člověk potřebuje ke zdravému a šťastnému životu jen

velmi málo věcí, které navíc nestojí mnoho peněz, nebo

jsou dokonce úplně zadarmo. Je nám třebasluneč

ního světla, čistého vzduchu, čisté vody a prostého

jídla. Kromě toho potřebujeme lásku blízké bytosti,

někoho, kdo by nám naslouchal a pečoval o nás, když

nám je těžko. Aby byl náš život naplněný a abychom

se ne trá pili malichernostmi, je dobré mít krátko dobé

i dlouhodobé cíle, jinak náš život plyne jako šedá

řeka mezi pustými břehy. Všechny ostatní věci jsou

zbytečné a snadno se bez nich obejdeme. Říká se, že

kdo hodně chce, tomu hodně schází.

Najít své místo ve světě a poznat svou úlohuv ži

votě není nic snadného. Uvědomit si a přijmout, kým

jsme, může trvat dlouhá léta. Jakmile na to ale přijdete,

všechno se vyčistí a vy se uklidníte. Pak je už jen třeba

držet se dvou zásad, které má jako motto můjdlouho

letý kamarád, výtvarník a muzikant Štěpán Málek –

nebát se a nestydět se.

Pro skutečnou ženu, matku a manželku, která

vládne rodinnému krbu, nepředstavuje tato úloha

jen pouhé vaření. Jde o takřka mystický proces, kdy

suroviny dobyté milovaným mužem s velkým úsi

lím a v potu tváře téměř alchymisticky proměňuje

v pokrmy, nápoje, potěšení i lék. Žena nepečuje pouze

o nasycení členů rodiny, ale zodpovídá ve velké míře

také za jejich zdraví a to nejen tělesné, ale i duševní.

Vytváří přece domov, zázemí, bezpečný přístav a to

je velmi seriózní a důležitý úkol.

Do Svatojánu jsme se přistěhovali v srpnu roku 1997.

Tenkrát to bylo náramné dobrodružství, protože jsme

prodali náš zrekonstruovaný řadový domek v Hořicích,

který ale bohužel neměl zahradu, a přestěhovali jsme

se do starého venkovského stavení.

T

11


Museli jsme prodaný dům opustit a nový zatím nebyl

obyvatelný. Manžel dal výpověď v práci a rok byldo

ma, denně pracoval pouze na domě a domácnost jsme

táhli z mého platu, byla jsem tehdy zaměstnaná jako

manažer jakosti u Silnic v Jičíně.

Peníze na rekonstrukci jsme měli z toho, co nám zbylo

z prodeje hořického domku. Žádné půjčky jsme sine

brali. Dneska bych už na něco takového nemělaodva

hu, ale bylo nám 28 a všechno jsme zvládali s energií

a radostí. Měli jsme totiž konečně to hlavní – velikou

zahradu, po které jsme toužili.

Přáli jsme si hlavně výběh pro naše tři psy,ten

krát jsme měli šedého vlkodava, křížence německého

ovčáka a křížence jezevčíka a věděli jsme, že dobu

doucna jen u nich nezůstane. Měli jsme tehdy jen dvě

děti, dvanáctiletou Báru a sedmiletého Jirku. Těm se

na vesnici moc nechtělo, obzvlášť Bára nechtěla opustit

kamarády v Hořicích. Děti musely začít dojíždět do

školy, musely mnohem dřív vstávat a cestou do školy

dokonce přestupovat. Báře jsme slíbili koně, bohužel

musím přiznat, že tenhle slib jsme nesplnili. Myslím si,

že nakonec si tady přes všechny nesnáze zvykly. Dnes

už jsou oba dospělí.

Vzpomínám si na první den, kdy jsem odcházela

do práce z nového domova, to ráno nebyl ještěosa

zený záchod a manžel mi slíbil, že až se vrátím z práce,

bude stát. Stál!

Trvalo mnoho let, než dům i zahrada dostaly

dnešní podobu. Změnilo se však nejen prostředí, ve

kterém žijeme, ale i my. V roce 2000 se nám narodilo

třetí dítě, Saša, ta už je s prostředím doslova srostlá

a je tu stoprocentně doma.

Začalo se nám dařit, měli jsme oba dobrou práci

a slušný plat. Ale vlastně to pořád jaksi nebylo ono,

v práci jsme trávili víc času než doma spolu. Nadru

12


hou stranu nám to umožnilo investovat do úpravza

hrady a dvora. Jenže když sedíte za stolem, den co den

se díváte z okna, jak venku svítí slunce, raší stromy

a padá listí a to všechno bez vaší účasti, máte najednou

pocit, že vám něco podstatného uniká. Roky běží a vy

znáte dokonale své pracovní místo, jenže vaše rodina

a zahrada se vyvíjí a roste bez vás. Takže došlo kzásad

nímu rozhodnutí. Manžel po mnoha letech opustil

manažerský post ve velké mezinárodní stavební firmě

a začal se věnovat tomu, co ho opravdu těší – gra

fické podobě knih a typografii. Já jsem odešla z místa

úřednice na stavebním úřadě, potom jsem zkra

chovala jako majitelka butiku – to byl ale nápad! –

a teď dělám obrázky a fotím, čímž se podílím na chodu

naší rodinné grafické firmy. Máme desetinu peněz než

před lety, podle mnohých měřítek jsme chudí, ale nikdy

jsme nebyli šťastnější.

Až tehdy jsem si začala uvědomovat, jak důležité jsou

pro nás rostliny, nejen pro naše tělo, ale také pro naše

duše. Zahrada mi pomohla s nalezením mého místa

na zemi a mého životního předurčení. Formovala můj

charakter a mé životní názory. Nikdy jí nemohu být

dostatečně vděčná.

Jsem přesvědčená, že prostředí a lidé se vzájemně

ovlivňují a že atmosféra místa má vliv na lidskou duši,

naše jednání i myšlení může velmi změnit ener gii

prostředí a tímhle způsobem můžeme mít vliv (blahý

či neblahý) na generace, které přijdou žít na to místo po

nás. Tenhle dům měl laskavou duši hned na začátku,

nebylo v něm nic zlého, nepřátelského ani vysilujícího.

Přijal nás do své náruče a měl s námi trpělivost. Za to

vděčíme lidem, kteří tu žili před námi, nezanechali

tu nic špatného.

13


Dnes je náš dům a především zahrada pro mnoho lidí

oázou, místem, kam se rádi vracejí nabrat síly a hodit

starosti za hlavu, bavit se. Každý rok pořádáme u nás

hudební akce, manžel i syn jsou muzikanti a mnoho

hudebníků máme mezi přáteli.

Rozhodnutí odejít z města, i když malého, sem do

Svatojánu, bylo tím nejlepším v našem životě!

V době, kdy manžel pracoval na rekonstrukci domu

a žili jsme jen z jedné výplaty, jsme museli samozřejmě

velmi šetřit, vařila jsem tedy často polévky, protože

nestojí mnoho peněz, zasytí a dodají energii. Navíc

nejsou vůbec náročné na přípravu a často jsou lepší

ohřívané než čerstvé.

g

14




Polévky

Polévky jsou báječná věc, protože dokážou dostatečně zasytit, zahřát

a navíc doplníte tekutiny. Naše babičky sice říkávaly: Polívka je grunt

a to druhý špunt, ale nám doma stačí jen ten grunt,

pokud je k němu upečený čerstvý domácí chleba.

Když čerstvý chleba není, tak ten tvrdý se přece rozmočí v polévce.

T


18

Výborná sytá polévka

Na oleji orestujeme dvě mrkve nakrájené na dlouhé

špalíčky, přidáme 3 stroužky česneku pokrájené na

plátky a krátce je osmahneme. Přidáme dvě jarní

cibulky nakrájené i s natí a konzervu krájených raj čat.

Přilijeme litr zeleninového vývaru, osolíme, opepříme

a přidáme dvě konzervy scezených bílých fazolí.

Zvolna vaříme do změknutí.

Petrželku nakrájíme nadrobno, vidličkou ji rozmačkáme s jednou chilli papričkou a 100 g fety. Na talíři

touto směsí posypeme horkou polévku. 2 mrkve 3 stroužky česneku 2 jarní cibulky konzerva krájených rajčat 1 l zeleninového vývaru sůl pepř 2 konzervy bílých fazolí petrželka chilli paprička 100 g fety

Ostrá fazolová polévka

POLÉVKY

V




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist