načítání...
menu
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Kuchařka pro malé šéfkuchaře a šéfkuchařky - Martina Krupárová

Kuchařka pro malé šéfkuchaře a šéfkuchařky

Elektronická kniha: Kuchařka pro malé šéfkuchaře a šéfkuchařky
Autor: Martina Krupárová

Kuchařka pro starší děti, které by rády pronikly do tajů vaření. S mnoha barevnými fotografiemi, veselými ilustracemi a přesnými pracovními postupy. Přehledná publikace nabízí ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  129
+
-
4,3
bo za nákup

ukázka z knihy ukázka

Titul je dostupný ve formě:
elektronická forma tištěná forma

hodnoceni - 81.4%hodnoceni - 81.4%hodnoceni - 81.4%hodnoceni - 81.4%hodnoceni - 81.4% 97%   celkové hodnocení
3 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » EDIKA
Dostupné formáty
ke stažení:
PDF
Zabezpečení proti tisku a kopírování: ano
Médium: e-book
Rok vydání: 2016
Počet stran: 52
Rozměr: 29 cm
Úprava: barevné ilustrace
Vydání: 2. vydání
Spolupracovali: fotografie: Milan Krupár, PRODIGI Brno
Skupina třídění: Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla
Literatura pro děti a mládež (naučná)
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
ISBN: 978-80-266-0829-5
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Kuchařka pro starší děti, které by rády pronikly do tajů vaření. S mnoha barevnými fotografiemi, veselými ilustracemi a přesnými pracovními postupy. Přehledná publikace nabízí rozmanité recepty, které lze snadno a rychle připravit. Díky přesně popsaným jednotlivým krokům nebudou malí kuchaři zaskočeni a vaření se pro ně stane zábavou, navíc s chutným výsledkem na konec. Děti mohou dle této kuchařky připravit předkrmy, polévky, hlavní jídla a dokonce i moučníky. Dostane se jim i několik rad a triků, které se při stolování a vaření mohou hodit.

Popis nakladatele

Tato publikace plná barevných fotografií a veselých ilustrací je určena všem dětem , které by si rády vyzkoušely své kuchařské umění. Kniha obsahuje rozmanité recepty oblíbených jídel, které si mohou snadno a rychle připravit – od předkrmů, polévek, hlavních jídel, až po moučníky a nápady na rychlé „párty občerstvení“.

Vlastní postup přípravy je přehledně rozfázován do podrobně popsaných kroků. Nechybí zde ani tipy a triky, které se při vaření a stolování mohou hodit. Každý recept doprovází názorné fotografie, takže děti hned vidí nejen to, jak může hotové jídlo vypadat, ale i jak probíhá jeho příprava a jaké suroviny jsou potřeba. Věříme, že s pomocí naší knihy, budou začátky v kuchyni nejen jednodušší, ale také zábavné a užitečné.

Přejeme vám mnoho úspěchů a radosti při vaření!

Předmětná hesla
Zařazeno v kategoriích
Martina Krupárová - další tituly autora:
Průvodce pro učitele k učebnicové sadě Matematika -- pro 1. ročník základní školy Průvodce pro učitele k učebnicové sadě Matematika
Čítanka pro 3. ročník základní školy Čítanka pro 3. ročník základní školy
Kuchařka pro malé šéfkuchaře a šéfkuchařky Kuchařka pro malé šéfkuchaře a šéfkuchařky
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Kuchařka pro malé

šéfkuchaře a šéfkuchařky

Vyšlo také v tištěné verzi

Objednat můžete na

www.edika.cz

www.albatrosmedia.cz

Martina Krupárová

Kuchařka pro malé šéfkuchaře a šéfkuchařky – e-kniha

Copyright © Albatros Media a. s., 2016

Všechna práva vyhrazena.

Žádná část této publikace nesmí být rozšiřována

bez písemného souhlasu majitelů práv.


Moji milí, když mi bylo tolik co vám, začínala jsem se svými prvními pokusy v kuchyni. Bylo to nejen kvůli mému mlsnému jazýčku, ale také z touhy příjemně překvapit své blízké. Občas jsem nakukovala pod ruce mamince nebo babičkám, takže jsem některé kuchařské fígle nemusela sama pracně objevovat. Od babičky si také dodnes pamatuji pořekadlo: Uvař čistě – bude chutnat jistě! Dnes už jsem sama maminkou dvou holčiček a rady, které ode mne a svého tatínka v kuchyni slyší, se mohou hodit i vám. Tak tedy umýt ruce, vzít si starší, ale čisté oblečení a jdeme na to!

Autorka

Upozornění Při práci v kuchyni je třeba dávat velký pozor na svoji bezpečnost. Nechcete se přece popálit nebo pořezat a místo slastného pochutnávání uhánět k lékaři. Takže pozor na zbrklost, vše dělejte opatrně a s rozvahou. • Na horké pekáče, poklice a ucha hrnců sahejte vždy jen s chňapkou. • Při ochutnávání pokrmu během vaření si vždy naberte trošku čistou lžičkou na malý

talířek, chvíli foukejte, pak teprve ochutnejte. Spálený jazyk nejen dlouho bolí, ale

ani necítí žádné chutě. • Solte opatrně, přisolit je snazší než opačný postup. Jestliže je jídlo přesolené,

někdy pomůže, když se naředí nebo se v něm uvaří třeba brambory. • Při krájení cibule doporučuji, aby prsty, které ji drží, byly postavené (prohlédněte si

obrázek číslo 2 na straně 13). Je to kvůli bezpečnosti. Kdyby totiž sklouzl nůž až

k prstům, svezl by se po nehtech a nepořezali byste se. • Na rizikovější práce si raději zavolejte někoho dospělého (například na práce

s nožem, mixérem, struhadlem, troubou, grilem či sporákem). • Dospělou osobu neváhejte přizvat kdykoliv, když si s něčím nevíte rady. Vysvětlivky • Množství surovin je uvedeno pro 2–3 osoby, záleží na tom, o jak velké jedlíky se

jedná. • Pokud je v receptu napsáno lžíce, rozumí se tím zarovnaná polévková lžíce, lžičkou

se myslí zarovnaná kávová (čajová) lžička. • Špetka je množství, které naberete mezi tři prsty – palec, ukazovák a prostředník. • Jestliže u surovin není uvedeno množství, jedná se většinou o menší množství,

které můžete odhadnout – podle své chuti nebo podle potřeby (zda potřebujete

něco danou surovinou zahustit, nebo naopak naředit). • Dezertní talířek je malý mělký talířek. • Uvedenou dobu vaření měřte od chvíle, kdy se pokrm skutečně začal vařit (dělají

se na něm bublinky). Používejte pokličku, ušetříte tím čas i energii.

Mňam!

Obsah

PŘEDKRMY

str. 05 Zeleninový salát

str. 06 Obložená studená mísa

str. 07 Šunkové rolky

str. 08 Plněná rajčata a vejce

POLÉVKY

str. 10 Kuřecí polévka

str. 12 Mrkvová polévka

HLAVNÍ JÍDLA

str. 14 Americké brambory

str. 16 Bramboráky

str. 18 Zapečené filé

str. 20 Kuřecí prsa s broskví

str. 22 Krůtí špíz

str. 24 Mexické fazole

str. 26 Pizza z listového těsta

str. 28 Zapečené těstoviny

str. 30 Žemlovka s jablky

str. 32 Míchaná vejce

str. 34 Špagety s kečupem a sýrem

str. 35 Kuřecí špíz

MOUČNÍKY A DEZERTY

str. 36 Jablka v županu

str. 38 Skleničkový perník

str. 40 Povidlové taštičky

str. 42 Ovocný salát

str. 43 Pudinkový pohár

NÁPOJE

str. 44 Americká limonáda

str. 45 Jahodový koktejl

NÁPADY PRO SLAVNOSTNÍ CHVÍLE

str. 46 Česnekové jednohubky

str. 47 Křenové jednohubky

str. 48 Jednohubky z banánů a piškotů

str. 49 Obložené chlebíčky

str. 50 Dekorace z ovoce a zeleniny

str. 52 Slavnostně prostřený stůl

3 4

20 dkg krájené šunky

1–2 rajčata

1–2 papriky

1–2 okurky

jablečný ocet

(nebo citrónová šáva)

moučkový cukr

olivový olej

sůl

ozdoba (petrželová na

nebo řeřicha)

Potřebujeme

5

Zeleninový salát

PESTRÝ ZELENINOVÝ SALÁT SE ŠUNKOU

Toto jídlo se hodí nejen jako předkrm, ale i jako lehký

oběd nebo zdravá večeře. Jíst zeleninu je důležité, je totiž

bohatým zdrojem vitamínů, ale také vlákniny, která čistí

naše tělo. Protože v tomto receptu není potřeba nic vařit,

zvládnou jeho přípravu i úplní začátečníci.

1

Nejprve pečlivě omyjte rajčata a papriku pod

vlažnou tekoucí vodou, okurku oloupejte.

2

Rajčata rozkrojte na polovinu, každou půlku pak ještě

rozkrájejte na kostky. Pokud jsou rajčata menší, z půlky

nakrájejte kousky podobné mandarinkovým dílkům.

Dejte je do misky.

3

Paprice odkrojte stopku asi 1 cm od kraje. Potom

zbytek papriky rozkrojte podélně na půlky a pak

ještě na čtvrtky. Vyjměte jadérka a rozkrájejte na

kostičky. Přidávejte do misky k rajčatům.

4

Oloupanou okurku krájejte na plátky, potom na

kostičky. Přidávejte do misky.

5

Zeleninu posypte lžící moučkového cukru, půl lžičkou

soli, pokapejte octem nebo citrónem (raději méně

a ochutnejte, přidat můžete vždycky). Vše promíchejte.

6

Na talíř naberte ochucený salát, pokapejte jej troškou

olivového oleje, vše obložte kornoutky šunky a posypte

omytou a nasekanou natí kadeřavé petrželky nebo

řeřichy.

• miska

• prkénko

• škrabka na zeleninu

• nůž (nejlépe se zoubky)

• lžíce

Do salátu můžete také nakrájet na kostky bílý sýr balkánského typu (na pohled vypadá jako tvrdý tvaroh,

je slaný) nebo velmi zdravý přírodní kozí sýr. Místo šunky použijte plátky tvrdého sýra.

1

PŘEDKRMY 3 5

Obložená mísa se dá obměnit použitím jiných druhů sýrů, zeleniny a uzenin. Pro opravdové znalce přidejte

nakládané olivy. Existuje jich mnoho druhů a je to velmi zdravá delikatesa.

Potřebujeme

Obložená studená mísa OBLOŽENÁ MÍSA SE ZELENINOU, SÝREM A ŠUNKOU Nelekejte se, nebudu vás navádět k pojídání porcelánové mísy nebo jiného nádobí. To jen krásně nazdobíte mísu větší než mělký talíř. Pokud nemáte žádnou po ruce, můžete použít třeba dva mělké talíře nebo nějaký větší tácek. Vtip je v tom, abyste sem naskládali všechny suroviny co nejzajímavěji a nakonec vše ještě nazdobili. 1 hlávkový salát 2 rajčata 3 papriky (červená, žlutá, zelená) 1 okurka 2 různé druhy krájených sýrů po 10 dkg 10 dkg krájené šunky 10 dkg krájeného salámu pečivo

• ostrý nůž

• prkénko

• mísa na obložení

• ošatka na pečivo

• škrabka na brambory

• ozdobné vykrajovátko

(nemusí být)

1

Omyjte salát, listy nechejte okapat a pak jimi

poklate celou mísu.

2

Omyjte všechnu ostatní zeleninu, okurku zbavte

slupky, papriky rozkrojte a odstraňte jadérka.

3

Nyní už můžete zapojit vlastní fantazii

a nakrájet zeleninu na libovolné tvary

(kolečka, proužky, trojúhelníky).

4

Sýry spolu s uzeninami složte do ruliček,

vějířků nebo jen přehněte napůl a položte je

na mísu. Pokud máte ozdobné vykrajovátko

(například vykrajovací formičku na cukroví),

můžete ze sýra ještě vykrájet ozdobné tvary.

5

Nakrájenou zeleninu skládejte ozdobně na

mísu mezi sýry a šunku, střídejte barvy i tvary.

6

Do košíčku nebo ošatky vložte na ubrousek

pečivo.

6

1 3 5

20 dkg krájené šunky

1 smetana ke šlehání

1 malý kořen křenu

pečivo

Potřebujeme

Práci si můžete usnadnit, když místo křenu použijete hotovou křenovou pastu, kterou koupíte v obchodě.

Pokud jste do šlehačky nepřimíchali křen a trošku vám jí zbylo, můžete ji použít na ovoce, zmrzlinu, pudink

nebo ji nabídnout dospělým do kávy.

Šunkové rolky

ŠUNKOVÉ ROLKY S KŘENOVOU ŠLEHAČKOU

Jedná se o lehký slavnostní předkrm, na kterém jste si

možná pochutnávali na nějaké svatební hostině. Jeho

příprava vám zabere jen chviličku a zvládnou ji i úplní

začátečníci.

• nůž

• škrabka

• miska

• ruční šlehač

• robot se struhadlem

(nebo struhadlo)

1

Nejprve omyjte křen, pak škrabkou opatrně oloupejte

tmavou slupku – stačí očistit asi 5 cm kořene, víc

potřebovat nebudete.

2

Oloupaný křen nastrouhejte najemno v robotu (nebo na

ručním struhadle). Aby vás křen příliš neštípal do očí, odkloňte

hlavu co nejdále od něj.

3

Plátky šunky posypte tenkou vrstvou křenu. (Křen také

můžete zamíchat přímo do ušlehané smetany, kterou

si připravíte podle popisu v bodě 4.)

4

Smetanu nalijte do ručního šlehače, zaklopte víkem

a točte klikou tak dlouho, až je šlehačka tuhá. Zpočátku

tuhne pomalu, ale vydržte a na dlouho se šleháním

nepřestávejte. Po ztuhnutí již nešlehejte, vyrobili byste

si hrudky másla.

5

Ušlehanou šlehačku nandejte lžičkou na polovinu každého

plátku šunky a srolujte.

6

Srolované trubičky šunky položte na malé mělké talíře

vedle sebe. Na každý talířek můžete dát ještě doprostřed

malý kopeček šlehačky. Podávejte s bílým pečivem.

Šunkové rolky se jedí příborem.

7

Stačí troška

šikovnosti

Potřebujeme

8 Plněná rajčata a vejce RAJČATA A VEJCE PLNĚNÁ SÝROVOU POMAZÁNKOU Jedná se o slavnostnější předkrm, kterým určitě mile překvapíte každou návštěvu. Příprava tohoto předkrmu není složitá a trvá jen malou chvilku. 2 rajčata 2 vejce 2 listy salátu (nebo pekingského zelí) 2 lžíce pomazánkového másla (různé příchutě) 1 trojúhelníček taveného sýru sůl ozdoba (pažitka, paprika) pečivo

• vařečka

• prkénko

• kastrůlek

• hrnek

• miska

• nůž

• 2 lžíce


9

1

Nejprve dejte vařit vejce do malého kastrůlku s vodou.

Do vody nasypte lžičku soli, aby skořápky nepraskly.

Vařte 10 minut.

2

Omyjte salát, listy nechejte okapat a pak je položte na talířky.

3

Omytým rajčatům odkrojte horní třetinu (čepičku),

vydlabejte je lžičkou, dužninu můžete sníst.

4

Kastrůlek s uvařenými vejci vezměte pomocí chňapky

a z výšky vylijte do dřezu tak, aby se vejce naukla. Pak je

dejte zpět do kastrůlku a napuste na ně studenou vodu.

5

Vytáhněte vařená vejce z vody. Všemi stranami jimi ukejte

po prkénku, oloupejte skořápku a krátce je opláchněte.

6

Oloupaná vejce rozkrojte na půlky a lžičkou

vydloubněte žloutky. Ty dejte do misky spolu se sýrem

a pomazánkovým máslem. Pokud je hmota příliš tuhá

(záleží na druhu sýra), přidejte trochu bílého jogurtu.

Vařečkou vše utřete (rozmíchejte). Podle chuti přisolte.

7

Hotovou pomazánkou naplňte rajčata i půlky vaječných

bílků, pomozte si dvěma malými lžičkami.

8

Naplněné dobroty narovnejte na talíře na zelené listy.

Pokud nechtějí rajčata dobře stát, odřízněte jim zespod

malý plátek.

9

A nyní zbývá jen dozdobit omytou pažitkou a paprikou. Podle

fotografie si můžete vyrobit klauny. Podávejte s pečivem,

například s rohlíky, které můžete nakrájet na šikmé plátky.

Rajčata můžete naplnit nadrobno nasekaným kuřecím masem (pečeným nebo grilovaným), smíchaným

s tatarkou nebo bílým jogurtem.

3 3 5

6

6

6


Polévka od slepice,

chutná ponejvíce!

Potřebujeme

10 Kuřecí polévka KUŘECÍ POLÉVKA SE ZELENINOU A NUDLEMI Tuto polévku mají rádi snad i ti největší nejedlíci. A přitom se vám uvaří skoro sama, stačí vložit do hrnce ty správné suroviny. Jen opatrně, aby to nedopadlo, jako když pejsek a kočička pekli dort. Takže pozor na to, co všechno do hrnce přidáváte. 1 balíček kuřecích křídel (nebo skeletů) 4 mrkve 2 petržele 1 lžička soli 1–2 cibule 1/2 lžičky celého pepře 1 lžička celého nového koření 4 lístky bobkového listu 3 hrsti polévkových nudlí kousek celeru ozdoba (petrželová na)

• nůž

• prkénko

• větší hrnec

• menší hrnec

• vařečka

• cedník

POLÉVKY


11

1

Nejprve pečlivě omyjte kuřecí maso a vložte ho do většího

hrnce s vodou, postavte na sporák a nastavte střední

teplotu. Přidejte sůl, pepř, nové koření a bobkový list.

2

Než se začne maso vařit, měli byste stihnout očistit

zeleninu – celer, petržel, cibuli, mrkev. Potom vše ještě

umyjte a vcelku přidejte do vody ke kuřecímu masu.

3

Vařte asi 10 minut na takovou teplotu, aby polévka jen

lehce bublala.

4

Vytáhněte cedníkem zeleninu, maso nechte ještě vařit,

a kromě cibule ji na prkénku nakrájejte na malé kousky

(na kolečka nebo na kostičky). Cibule je sladká, kdo ji má

rád, může si jí kousek nakrájet a přidat do polévky také.

5

Naberte si trochu vývaru z hrnce a po zchladnutí

ochutnejte, zda je dost slaný.

6

Nyní vyjměte cedníkem maso a opatrně přelijte vývar přes

cedník do menšího hrnce, odstraníte tím koření a možné

úlomky kostí. Hrnec s polévkou postavte pak ještě na

sporák, zakryjte ho pokličkou a přivete k varu.

7

Polévkové těstoviny vhote do hrnce a krátce povařte

podle doby uvedené na obalu (většinou jen asi 2

minuty, aby se nerozvařily). Mezitím oberte maso z kostí

a nakrájejte ho. Jemně nasekejte petrželovou na.

8

Polévku odstavte pomocí chňapek ze sporáku.

9

Nakonec přidejte nakrájenou zeleninu a maso. Do hotové

polévky hote hrst nasekané petrželové natě a zamíchejte.

Do hotové polévky můžete ještě přidat trochu hrášku. Kdo má rád sýry, přisype si strouhaný eidam. Hovězí

polévku byste uvařili stejně, jen byste použili hovězí maso nebo kosti. Dávají se do ní také játrové knedlíčky,

které se připraví z pomletých jater, vajec, strouhanky a soli.

2 4

4

6

1


Toto je pouze náhled elektronické knihy. Zakoupení její plné verze je možné v elektronickém obchodě

společnosti eReading.




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2019 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist