načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: Kuchařka pro diabetiky a nejen pro ně - Vladimíra Havlová

Kuchařka pro diabetiky a nejen pro ně
-20%
sleva

Kniha: Kuchařka pro diabetiky a nejen pro ně
Autor:

485 receptů pro diabetiky a pro všechny ty, kteří se chtějí stravovat zdravě, ale chutně. Výpočtové pravítko nutričních hodnot. Zpracovává přehledným způsobem nejnovější zásady ... (celý popis)
Titul doručujeme za 4 pracovní dny
Vaše cena s DPH:  328 Kč 262
+
-
rozbalKdy zboží dostanu
8,7
bo za nákup
rozbalVýhodné poštovné: 39Kč
rozbalOsobní odběr zdarma

hodnoceni - 57.5%hodnoceni - 57.5%hodnoceni - 57.5%hodnoceni - 57.5%hodnoceni - 57.5% 60%   celkové hodnocení
1 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: VYŠEHRAD
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 2018-01-01
Počet stran: 296
Rozměr: 145 x 205 mm
Úprava: 295 stran, 8 nečíslovaných stran obrazových příloh : barevné ilustrace
Vydání: Vydání šesté
Vazba: vázaná s pap. potahem s lam. přebalem
ISBN: 9788074297984
EAN: 9788074297984
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Recepty pro diabetiky a pro všechny, kteří se chtějí stravovat zdravě a chutně. Doplněno pravítkem pro výpočet množství sacharidů v nejběžnějších potravinách.

Popis nakladatele

485 receptů pro diabetiky a pro všechny ty, kteří se chtějí stravovat zdravě, ale chutně. Výpočtové pravítko nutričních hodnot. Zpracovává přehledným způsobem nejnovější zásady stravování pro diabetiky, ale především pro všechny, kterým záleží na racionálním způsobu stravování. Součástí všech receptů jsou, mimo použitých surovin a popisu zpracování, i přepočty živin a potravin, včetně kalorických hodnot. Každý si tak může upravit jídelníček podle svých aktuálních potřeb, včetně nastavení léčby diabetu. (485 receptů)

Předmětná hesla
Kniha je zařazena v kategoriích
Vladimíra Havlová - další tituly autora:
Zákazníci kupující knihu "Kuchařka pro diabetiky a nejen pro ně" mají také často zájem o tyto tituly:
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

485 receptů

Antonín Fňašek, Vladimíra Havlová

MUDr. Alexandra Jirkovská, CSc.

MUDr. Vlastislav Kaplan

MUDr. Zdenka Krejsová, Mgr. Josef Švejnoha

Vyšehrad / Svaz diabetiků ČR

KUCHAŘKA PRO

D IABETIKY

a nejen pro ně


©

Antonín Fňašek, Vladimíra Havlová

MUDr. Alexandra Jirkovská, CSc., MUDr. Vlastislav Kaplan

MUDr. Zdenka Krejsová, Mgr. Josef Švejnoha

2000

ISBN 80-7021-857-6

Výpočtové pravítko

Záložka, která je nedílnou součástí této kuchařky, jevýpoč

tové pravítko pro obsah sacharidů (výměnných jednotek,

chlebových jednotek) v potravinách.

Návod, jak s pravítkem zacházet, najdete na pravítku. Lze ho

použít například v případě, když budete předepsané recepty

upravovat a tím měnit obsah sacharidů. Pomocí výpočtového

pravítka byste měli dosáhnout požadovaného množstvípo

třebných sacharidů.


OBSAH

Polévky

Bramborová francouzská polévka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33

Brazilská polévka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33

Brukvová polévka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34

Bylinková polévka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34

Česneková polévka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35

Čočková polévka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35

Čočková polévka s bramborami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36

Fazolová polévka s králičím masem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36

Houbová polévka s ovesnými vločkami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37

Hovězí vývar s drožGovými nočky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38

Hrachová polévka s kroupami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38

Jarní polévka s růžičkovou kapustou . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39

Kapustová polévka s brambory . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40

Květáková polévka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40

Mrkvová polévka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 41

Polévka jahodová – studená . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 41

Polévka z jelítka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42

Polévka z kysaného zelí se žampióny . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42

Polévka letní zelná . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 43

Polévka z kopřiv . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 43

Polévka z kysaného zelí . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44

Pórková polévka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44

Rajská polévka se sýrem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 45

Rybářská květáková polévka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 45

Rybí polévka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 46

Slepičí kaldoun . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 46

Polévka meruňková – studená . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 47

Studená okurková polévka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 48

Špenátová polévka I . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 48

Špenátová polévka II . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 48

Teplá okurková polévka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 49

Vločková polévka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 49

Vývar z králíka s játrovými noky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 50

Zeleninová polévka z hlávkového zelí . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 50

3


Zeleninová polévka s vejci . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 51

Zeleninová polévka s vločkami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 51

Zeleninový krém . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 52

Zelňačka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 52

Předkrmy

Brambory plněné sýrem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 53

Filé se žampióny . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 53

Chřestový koktejl . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 54

Jogurt s vejcem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 54

Kostičky v aspiku . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 55

Kyjevské květákové „zakuski“ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 55

Obložený hlávkový salát . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 56

Omeleta s mrkví . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 56

Palačinky s kapustou a párkem – 4 kusy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 57

Papriky na grilu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 57

Pěna z králičích jater . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 58

Pečená vejce na chlebě . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 58

Pečené okurky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 59

Rajčata plněná sýrovou náplní . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 59

Rosol z králíka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 60

Ředkvičky s míchaným vejcem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 60

Salámové košíčky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 61

Sýrové kornoutky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 61

Šunka s křenem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 62

Vaječná omeleta plněná zeleninou . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 62

Vařený pórek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 63

Zelenina s pórkovými kolečky v aspiku . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 63

Ztracená vejce na šunce . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 64

Pokrmy z masa

Vepřové maso

Grilovaný řízek s křenem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 65

Hlávkové zelí s masem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 65

Letní guláš . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 66

Pikantní vepřová kotleta . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 66

Putimská vepřová pečeně . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 67

Řízky – na zelenině . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 67

4


Sadařova pečeně . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 68

Vepřové kotlety na brukvích . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 68

Vepřová kotleta v zelenině . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 69

Vepřové maso s jogurtem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 69

Vepřové obložené dušenou zeleninou . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 70

Vepřová pečeně s pórkem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 70

Vepřové plátky na kmíně . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 71

Vepřové steaky s celerem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 72

Závitky z vepřového masa po myslivecku . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 72

Hovězí maso

Guláš s kapary . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 73

Hamburský guláš . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 73

Hovězí s česnekem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 74

Hovězí s křenem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 74

Hovězí maso s fazolkami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 75

Hovězí maso na zázvoru . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 75

Hovězí na zelenině . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 76

Moravský guláš . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 76

Orientálské hovězí . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 77

Pikantní hovězí pečeně . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 77

Protýkané hovězí maso . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 78

Tokáň na pepři . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 78

Závitky s česnekovou náplní . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 79

Telecí maso

Smažený telecí řízek se sýrem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 80

Telecí dušené s květákem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 80

Telecí guláš . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 81

Telecí hrudí na celeru . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 82

Telecí medailonky se zeleninou . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 82

Telecí s mrkví . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 83

Telecí pečeně s párky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 83

Telecí plátek s křenem v alobalu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 84

Telecí závitky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 84

Skopové maso

Jachnija . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 85

Jehněčí na paprice . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 86

Jehněčí kýta v krustě z nivy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 86

Křehká skopová pečeně . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 87

5


Skopové na majoránce . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 87

Skopové maso na rajčatech . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 88

Skopový guláš . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 88

Zapečené jehněčí kotlety . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 89

Mleté maso

Karbanátky s rajčaty . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 90

Karbanátek se sýrem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 90

Klopsy na rajčatech . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 91

Klopsy s rajčatovou omáčkou . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 91

Kynutý koláč plněný cibulí a mletým masem – 5 porcí . . . . . . . . . 92

Masová haše . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 92

Masové kuličky s omáčkou . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 93

Mleté maso s cibulí . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 94

Mleté vepřové s houbami – 4 porce . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 94

Věnec z kapusty s náplní z mletého masa – 4 porce . . . . . . . . . . . . 95

Zapečené mleté maso se zeleninou . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 96

Zvěřina

Jelení kýta pečená . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 96

Jelení řízky dušené na víně . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 97

Klokaní steak na grilu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 97

Myslivecký guláš . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 98

Srnčí na česneku . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 98

Srnčí plecko se žampióny . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 99

Zajíc na paprice . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 99

Zajíc na pepři . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 100

Zajíc na jogurtu – 4 porce . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 101

Pokrmy z drůbeže a králíka

Kuře

Alíbába a čtyřicet loupežníků – 4 porce . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 102

Drůbeží plátek s kiwi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 103

Grilovaná kuřecí pršíčka s jogurtem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 103

Kuře dušené s rýží a ovocem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 104

Kuře marengo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 104

Kuře na bylinkách s rýží . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 105

Kuře na zelí . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 105

Kuře na způsob bažanta – 4 porce . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 106

Kuře pečené se zeleninou . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 106

6


Kuře po orientálsku I . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 107

Kuře po orientálsku II . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 108

Kuře v jogurtu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 108

Kuře s citrónovou omáčkou . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 109

Kuře s italskou omáčkou . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 109

Kuře v zelenině . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 110

Kuře ve vinném těstíčku . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 110

Kuřecí bábovka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 111

Kuřecí nudličky s pórkem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 111

Kuřecí prsa se žampióny . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 112

Kuřecí prsíčka s rajským kysaným zelím . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 112

Zadělávané kuře s květákem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 113

Králík

Guláš z králíka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 113

Králík na citrónech – pro 6 osob . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 114

Králík na houbách . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 114

Králík na kapustě . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 115

Králík v zelenině . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 115

Králík z Provence . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 116

Králík pečený na česneku . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 116

Králík pečený na houbách . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 117

Králičí předek na kari . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 117

Plněná roláda z králíka – 3 porce . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 118

Ragú z králičího masa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 118

Krůta

Dušená krůta na zelenině . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 119

Grilované krůtí maso . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 119

Krůta na žampiónech . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 120

Krůtí maso s brokolicí . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 120

Krůtí medailonky na kari . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 121

Krůtí prsa se špenátem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 121

Krůtí stehna na zelenině . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 122

Krůtí závitky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 122

Ministerský krocaní řízek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 123

Pikantní krůtí směs . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 123

Plněný krocan Toronto – 3 porce . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 124

Závitky z krůtího masa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 125

7


Pokrmy z ryb

Candát s rajčaty . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 126

Dietní filé se zeleninou . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 126

Filé po indicku . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 127

Filé s pórkem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 127

Filé s česnekem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 128

Filé s kečupem v alobalu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 128

Filé se žampióny . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 129

Kapr namodro . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 129

Kapr na citrónech . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 130

Kapr na paprice . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 130

Kapr na pivě . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 131

Kapr na šalvěji . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 131

Kapr po čínsku . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 132

Kapr po japonsku . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 132

Kapr po mlynářsku . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 133

Kapr po moravsku . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 133

Kapr po řecku . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 134

Kapr s omáčkou bara na gruzínský způsob . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 134

Kapr s rajčaty . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 135

Kapr v alobalu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 135

Kapr zapečený s mandlemi a ořechy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 136

Kapr zapečený s pórkem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 136

Kapří guláš s hráškem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 137

Karbanátky z rybího filé . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 137

Kořeněné rybí filé . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 138

Opékaná marinovaná ryba . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 138

Pečený kapr obložený . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 139

Pstruh na cibuli . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 139

Pstruzi na mandlích . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 140

Pstruh na zázvoru . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 140

Rybí filé s jablky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 141

Rybí filé pečené . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 141

Rybí filé po italsku . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 142

Rybí filé po maGarsku . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 142

Rybí filé po sicilsku . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 143

Rybí krokety . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 143

Rybí nákyp . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 144

8


Rybí řezy podle římského způsobu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 144

Smažený okoun s citrónem a remuládou . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 145

Bezmasá jídla z mléčných výrobků

Bílý jogurt s čerstvými klíčky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 146

Brambory pečené s tvarohem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 146

Cukety zapečené se sýrem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 147

Kefírový nápoj s pažitkou . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 147

Mexické omelety . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 148

Mléčná polévka s houbami – Kulajda . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 148

Mléčný rajčatový koktejl . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 149

Palačinky s tvarohem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 149

Pohár s broskvemi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 150

Paprika plněná tvarohem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 150

Rajčata plněná sýrem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 151

Rajčata plněná tvarohovým sýrem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 151

Salát s ovčím sýrem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 152

Smažený hermelín . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 152

Sýrové lívance . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 152

Sýrové placičky z bílků . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 153

Sýrový nákyp . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 153

Syrníky s mrkví . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 154

Tvarohový koktejl . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 154

Tvarohový puding s kiwi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 154

Zeleninová jídla

Brambory

Bramborová kaše se zelím . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 155

Bramborové plátky pečené . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 155

Brambory dušené s cibulí . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 156

Brambory s bylinkami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 156

Brambory s nivou . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 157

Brambory se zelím . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 157

Bramborový nákyp se sýrem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 158

Kyselé brambory . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 158

Nové brambory s tvarohem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 159

Rajské brambory . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 159

9


Luštěniny

Bílé fazole na kyselo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 160

Červená čočka s rýží (rychlá příprava) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 160

Čočka dušená se saturejkou . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 161

Čočka s kečupem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 161

Čočka s kroupami (Kočičí tanec) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 162

Čočkový prejt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 162

Čočka s rajčaty . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 162

Čočka se šunkou . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 163

Dušené fazolky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 163

Fazole s bílým jogurtem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 164

Fazole s dušeným zelím . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 164

Fazolky po orientálsku . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 165

Fazolové lusky s jogurtem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 165

Hrachová kaše s cibulkou . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 166

Mexická fazoláda . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 166

Zadělávaná čočka na kyselo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 167

Zapečené fazolky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 167

Ostatní zelenina

Baklažány na řecký způsob . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 168

Celer po italsku – 6 porcí . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 168

Cibule s čočkovým pyré . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 169

Cukety se strouhankou . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 169

Dušená kapusta . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 170

Dušené ředkvičky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 170

Chlupaté knedlíky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 171

Chlupaté knedlíky se zelím . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 171

Kapusta po orientálsku . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 172

Kapusta v bešamelu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 172

Kapusta růžičková s rýží a žampióny . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 173

Kapustový prejt . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 173

Karbanátky z brokolice . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 174

Kedlubny dušené s jogurtem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 174

Kedlubny plněné sýrem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 175

Kedlubnové zelí . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 175

Květáková omeleta . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 176

Květák s brynzou . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 176

Květákový mozeček s droždím . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 177

10


Květák se smaženou strouhankou . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 177

Květákové lečo s vejci . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 178

Květákové placičky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 178

Květákový mozeček se salámem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 179

Květákový nákyp se sýrem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 179

Květák se sójovou omáčkou a burskými oříšky . . . . . . . . . . . . . . . 180

Květák v jogurtu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 180

Mrkev dušená s petrželí . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 181

Musaka z lilků . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 181

Nákyp z mrkve a brambor . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 182

Okurky s jogurtem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 182

Papriky plněné sójovými boby . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 183

Patizonové krokety . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 184

Plněné cukety . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 184

Pórek dušený na paprice s brambory . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 185

Pórek s brambory . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 185

Rajčata pečená v popelu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 186

Ředkvičkový mozeček . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 186

Smažený celer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 187

Sojové kostky s rajčaty a žampióny . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 187

Vařená růžičková kapusta se sýrem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 188

Vejce zapečené s rajčaty . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 188

Zadělávaná tykev . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 189

Zapečené brambory s nivou . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 189

Zapečený pórek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 190

Zelené papriky plněné tvarohem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 190

Zeleninová kaše . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 191

Zeleninové lečo se salámem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 191

Zelí hlávkové dušené . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 192

Zelné závitky plněné zeleninou . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 192

Pokrmy z hub

Cuketa na houbách . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 193

Cukety plněné houbami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 193

Dušené houby na paprice . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 194

Houbové smažené krokety . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 194

Houbovec – 4 porce . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 195

Houbový guláš . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 196

11


Houbový guláš s paprikou a rajčaty . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 196

Houbový koláč – 4 porce . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 197

Houbový nákyp . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 198

Houby na paprice . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 198

Houby na víně . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 199

Karbanátky s houbami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 199

Krupník s vepřovým masem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 200

Kuba s houbami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 200

Květákový nákyp s houbami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 201

Pečená rajčata s houbami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 202

Rajčata s houbami a uzeninou . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 202

Smažené houbové placičky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 203

Václavky na kmíně . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 203

Zapečené flíčky s houbami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 204

Ovocné recepty

Banánový salát s jahodami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 205

Citrónový krém se žervé . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 205

Dezert z manga . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 206

Grapefruitový salát se šunkou I . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 206

Grapefruitový salát se šunkou II . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 207

Jablečné knedlíky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 207

Jablečný kysel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 208

Jablkový salát s banány a meruňkami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 208

Jogurtové mléko s jahodami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 209

Kaše z ovesných vloček s borůvkami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 209

Mléčný koktejl s kiwi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 210

Ovocný salát s čínským zelím . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 210

Plněná jablka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 211

Pomeranče s jablky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 211

Rychlý ovocný dezert . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 212

Tvaroh s borůvkami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 212

Recepty z obilovin, tšstovin a rýže

Sója

Makaróny se sójou . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 213

RošTáci . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 214

Tofu jako svíčková . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 214

12


Tofu se žampióny . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 215

Obiloviny

Arabská omáčka s těstovinami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 215

Celerové karbanátky s ovesnými vločkami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 216

Fazolový salát s těstovinami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 216

Jáhlové bramboráky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 217

Jáhly s houbami a rajčaty . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 217

Květák zapékaný s ovesnými vločkami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 218

Ovesný mozeček . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 218

Pohanka se žampióny . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 219

Pohankový prejt I . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 219

Pohankový prejt II . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 220

Rajčata dušená se sójovou šunkou . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 220

Rizoto se sýrem Tofu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 221

Rýže na česneku s čočkou (Pilaf) . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 221

Rizoto se šunkou, rajčaty a paprikou . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 222

Rýže s čočkou a kořením . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 222

Rýže se semínky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 223

Rýžový salát letní . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 223

Salát z vařené pšenice . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 224

Špagety po italsku se šunkou a sýrem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 224

Špagety s mletým kuřecím masem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 225

Vločková omeleta se sýrem, paprikou a rajčaty . . . . . . . . . . . . . . . 225

Těstoviny s kuřátkem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 226

Zapečené těstoviny s masem a se špenátem . . . . . . . . . . . . . . . . . . 226

Zapékaná rýže . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 227

Zeleninové rizoto z pohanky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 227

Saláty

Balkánský zeleninový salát . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 228

Bramborový salát . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 228

Brokolicový salát s pórkem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 229

Celerový salát . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 229

Celerový salát s jablky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 230

Cibulkový salát s jablky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 230

Čínský salát s paprikami I . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 230

Čínský salát s paprikami II . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 231

Čočkový salát s karotkou . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 231

13


Fazolkový salát . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 232

Fazolkový salát s bazalkou a sýrem Istanbul . . . . . . . . . . . . . . . . . 232

Fazolkový salát s koprem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 233

Hlávkový salát s biokysem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 233

Hlávkový salát s jogurtem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 234

Hlávkový salát s ovocem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 234

Hráškový salát . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 234

Jablečný salát se zeleninou . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 235

Kedlubnový salát . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 235

Kedlubnový salát s česnekem – 4 porce . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 236

Kuřecí salát Canada . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 236

Kuřecí salát s jogurtem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 237

Květákový salát s mrkví . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 237

Lesní salát . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 238

Míchaný salát I . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 238

Míchaný salát II . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 238

Míchaný zeleninový salát I . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 239

Míchaný zeleninový salát II . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 239

Mrkvový salát s jablky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 240

Mrkvový salát s jogurtovou omáčkou . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 240

Mrkvový salát s kysaným zelím . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 240

Mrkvový salát s pomerančem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 241

Okurkový salát s česnekem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 241

Okurkový salát s kapustou . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 242

Ostrý salát s ředkví . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 242

Pikantní salát z červené řepy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 242

Pomerančový salát . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 243

Rajčatový salát s houbami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 243

Rajčatový salát s mlékem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 244

Ředkvičkový salát s jablkem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 244

Ředkvičkový salát s okurkou . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 244

Salát z brokolice s rajčaty . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 245

Salát s červenou řepou a zimní zeleninou . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 245

Salát z červené řepy s křenem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 246

Salát z červené řepy s křenem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 246

Salát z červeného zelí . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 246

Salát z fazolových lusků . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 247

Salát z kedlubnů a jablek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 247

14


Salát z kysaného zelí . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 248

Salát z pečené papriky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 248

Salát z pekingského zelí s mrkví . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 248

Salát z rajčat a jablky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 249

Salát z růžičkové kapusty se šunkou . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 249

Šopský salát . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 250

Šopský salát s jogurtem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 250

Topinamburový salát s jablky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 251

Ukrajinský salát . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 251

Vánoční salát . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 252

Zeleninový salát s uzeným masem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 252

Zelný salát s bazalkou . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 253

Zelný salát s okurkou . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 253

Zelný salát se slaninou . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 254

Zimní zeleninový salát . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 254

Pomazánky

DrožGová pomazánka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 255

Falešná humrová pomazánka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 255

Luštěninová pomazánka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 256

Mrkvová pomazánka s celerem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 256

Nepravá humrová pomazánka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 256

Osvěžující zeleninová pomazánka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 257

Pažitkový krém . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 257

Pomazánka z droždí . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 258

Pomazánka z filé . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 258

Pomazánka z hub . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 258

Pomazánka z kapusty . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 259

Pomazánka s karotkou . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 259

Pomazánka s mořskou rybou . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 260

Pomazánka z mrkve s česnekem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 260

Pomazánka z olejovek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 260

Pomazánka z ovesných vloček . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 261

Pomazánka z pečeného nebo vařeného masa . . . . . . . . . . . . . . . . . 262

Pomazánka z romaduru . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 262

Pomazánka z rybího filé . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 262

Pomazánka ze šlehané nivy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 263

Pomazánka z taveného sýra . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 263

15


Sýrová pomazánka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 264

Šlehaný tvaroh s pórkem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 264

Tvarohová pomazánka s kapií . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 264

Tvarohová pomazánka s mrkví I . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 265

Tvarohová pomazánka s mrkví II . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 265

Tvarohová pomazánka se šunkou . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 266

Vaječná pomazánka s celerem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 266

Vaječná pomazánka s křenem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 267

Moučníky

Bublanina z třeného těsta . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 268

Jogurtový pohár s pomeranči a jablky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 268

Miska s tvarohem a jahodami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 269

Mramorovaná olejová bábovka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 269

Palačinky z tvarohového těsta s bylinkami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 270

Plněný grapefruit . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 270

Studená rýže . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 271

Přílohy

Bramborová kaše . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 272

Bramborový knedlík . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 272

Dušená míchaná zelenina . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 272

Dušená mrkev . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 273

Dušená rýže . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 273

Dušené hlávkové zelí . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 274

Dušené kedlubnové zelí . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 274

Dušené kysané zelí . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 274

Dušené zelené fazolky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 275

Dušený hrášek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 275

Dušený špenát . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 275

Fazole s jablky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 276

Houskový knedlík . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 276

Hrachová kaše . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 277

Nastavovaná kaše . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 277

Špagety . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 277

Vařené brambory . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 278

Vařené těstoviny . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 278

16


Dietní léčba diabetu

Dodržování diety patří sice k nejjednodušším léčebným prostředkům v léčbě diabetu, v praxi je ale často obtížnější nežužívání léků nebo píchání inzulínu. Vyžaduje nejen znalosti, jakémnožství a jakého druhu potravin je možno sníst a kdy, ale obvykle také změnu předchozích stravovacích zvyklostí.

Při léčbě diabetu dietou je dobré si uvědomit, co je jejím cílem, co ji může ovlivnit a proč se s ní vlastně je třeba zabývat.Zdravotní cíle léčby diabetu dietou můžeme shrnout pro přehlednost donásledujících bodů: 1. Dietou napomáháme udržovat normální glykémie

Vždy je třeba vzít v úvahu vzájemné působení diety, inzulínu a fyzické aktivity a naučit se je vyrovnávat. Normální nebo téměř normální glykémie mohou zabránit rozvoji pozdních komplikací diabetu – poškození očí, ledvin a nervů. 2. Dietou snižujeme hladiny krevních tuků a tím i rizikosrdečních a cévních onemocnění

Diabetes mellitus je již sám o sobě rizikovým faktorem pro tato onemocnění, proto je třeba snižovat co nejvíce další rizika, kekterým patří především hladina krevních tuků. 3. Dietou lze docílit přiměřené tělesné hmotnosti

I menší snížení hmotnosti zlepšuje výrazně zdravotní stav,protože vede ke snížení glykémie, krevních tuků i krevního tlaku,zvýšení citlivosti těla na inzulín a tím k jeho nižší potřebě. 4. Dietou ovlivňujeme výskyt hypoglykémií (nízkých hladin

krevního cukru), které mohou vést až k poruše vědomí. 5. Cílem dietní léčby u dětí a dospívajících s diabetem je také

zajistit podmínky pro jejich zdravý růst v vývoj

Proto jsou dietní doporučení pro tuto věkovou skupinu odlišná. Cíle dietní léčby se mohou lišit u diabetiků 1. 2. typu.

a) Diabetici 1. typu jsou vždy závislí na píchání inzulínu a cílem diety je proto především udržet normální glykémievybalancováním příjmu cukrů (sacharidů) s dávkou inzulínu, pohybem, apod.

17


b) Diabetici 2. typu bývají většinou nezávislí na píchání inzulínu a léčí se jen dietou nebo dietou a tabletkami (perorálnímiantidiabetiky), ale i oni mohou být v určitých případech léčeni inzulínem. Většina osob s diabetem 2. typu je obézní. Proto je cílem diety především redukce váhy a snížení rizika aterosklerózy. Diabetes mellitus i obezita jsou součástí tzv. metabolického syndromu, ke kterému patří ještě vysoký krevní tlak, poruchy krevních tuků(hyerlipoproteinémie), zvýšená hladina kyseliny močové(hyperurikémie) a poruchy srážlivosti krve. Všechny tyto změny urychlují aterosklerózu a vznik srdečně cévních onemocnění. Rozvoji těchto metabolických změn se někdy říká „civilizační syndrom“. Podle něj jsou nezdravé civilizační faktory, jako je přejídání, alkohol, stres, kouření a malá fyzická aktivita, spolu s genetickými vlohami, příčinami změn, které vedou k necitlivosti tkání na hormon inzulín. Obezita vede nejen ke zvýšené spotřebě inzulínu, ale i knecitlivosti tkání na jeho působení (inzulín reguluje vstup krevního cukru do buněk a jeho zpracování v těle). Proto se obezitazvýšenou měrou podílí na rozvoji metabolického syndromu, který se objevuje v mnoha podobách – například jako diabetes nebo jako onemocnění srdce a cév.

Pro diabetiky je podstatné, že se cíle léčby obezity dnessoustřeGují především na ovlivnění zdravotních rizik, nikoli pouze na prostou redukci hmotnosti. Z toho vyplývá, že jakýkoliv pokles zdravotních rizik spojených s obezitou lze považovat za úspěšnou léčbu.

Diabetické dieta se liší pro jednotlivé diabetiky podle jejich věku, pohlaví, hmotnosti, typu diabetu a jeho léčby i přítomností dalších onemocnění, a je proto určována lékařem a dietní sestrouindividuálně. Na druhé straně existují určité hlavní zásady stejné provšechny diabetiky, které můžeme shrnout rovněž do několika bodů: 1. Diabetická dieta má mít přiměřený energetický obsah

Dieta u diabetiků by měla být současně dietou redukční, protože obezita bývá největším problémem diabetiků. Má tedy odpovídat výdeji energie a směřovat k docílení a udržení přiměřené hmotnosti.

18


Přibližná průměrná spotřeba energie je 32 kcal (tj. 134 kJ) na kg

hmotnosti u mužů a 30 kcal (tj. 126 kJ) na kg hmotnosti u a žen.

Přepočet provádíme podle vztahu:

1 kcal = 4,2 kJ a 1 kJ = 0,24 kcal.

Těmto energetickým požadavkům odpovídá většinou dieta 225 g sacharidů pro ženy a 275 až 325 g sacharidů pro muže. Vzhledem k časté nadváze diabetiků se však častěji doporučujídiety s energetickým obsahem nižším. Pouze u mladších diabetiků s větším fyzickým výdejem, u sportovců či fyzicky pracujících a u starších diabetiků ohrožených hypoglykémiemi je energetický příjem volnější.

V potravě jsou nejbohatším zdrojem energie tuky (1 g = 9 kcal = 36 kJ), stejně energeticky bohaté jsou sacharidy i bílkoviny (1 gsacharidů a 1 g bílkovin odpovídá asi 4 kcal = 17 kJ).

Diabetická dieta je sestavena tak, aby energetický podíljednotlivých živin byl vyvážený a aby odpovídal racionální výživě, tj.především nižšímu obsahu tuků. Sacharidy se podílejí na celkovém energetickém příjmu asi 50 %, tuky 35 % a bílkoviny 15 %.Bohatým zdrojem energie mohou být i nápoje, zejména alkohol.

REDUKČNÍ DIETA OBÉZNÍCH DIABETIKŮ:

nn se liší od dietní léčby osob bez diabetu především rizikemhyoglykémie (u diabetiků léčených inzulínem nebo vyššími

}dávkami perorálních antidiabetik;

nn za její nejpodstatnější složku pokládáme snížení příjmu

energie (tzn. především tuků) a kontrolu cukru v krvi nebo

v moči (selfmonitoring);

nn musí být vždy spojena s dalšími způsoby léčby obezity,především změnou stravovacích zvyklostí (behavíorální léčbou)

a sociální podporou, se zvýšením fyzické aktivity a někdy

i s farmakologickou či chirurgickou léčbou.

Základem redukční diety obézních diabetiků je sledování příjmu energie, tj. především tuků v dietě. Pro většinu obézních diabetiků proto platí, že v dietě musejí počítat obsah energie podle zásadracionální stravy. Častou chybou ve stravování diabetiků je, že sice

19


„nejedí sladké“, ale neberou v úvahu energetický obsahpotravin, který bývá vysoký i ve speciálních „dia“ výrobcích.

2. Další zásadou diabetické diety je určitý denní přívod cukrů

(sacharidů), který musí být přizpůsoben možnostem organismu

je zpracovat.

Je nutné upravit stravu tak, aby po jídle stačilo množstvívlastního nebo píchaného inzulínu na využití glukózy uvolňované zpřijatých sacharidů a nedocházelo k nežádoucím vzestupům glykémie.

Znamená to, že se výrazně omezují potraviny obsahujícísacharidy ve formě volné – tj. cukr, med, džem, čokoláda, cukrovinky a další výrobky obsahující cukr.

Sacharidy obsahují i některé potraviny ve formě vázané (tzv.polysacharidy), mezi které patří především škrob obsažený v mouce a moučných výrobcích (chléb, pečivo, těstoviny, knedlíky), v rýži a v bramborách.

Konečně je třeba počítat i s určitým obsahem sacharidů v mléce a mléčných výrobcích a ve sladkých druzích ovoce (hroznové víno, banány). Místo cukru je možné používat tzv. náhradní sladidla,která by ale neměla obsahovat větší množství energie. Mezi tatonízkoenergetická sladidla patří aspartam, sacharin, cyklamát,acesulfam K a další. Ke kalorickým sladidlům patří fruktóza, sorbit nebo xylitol, které mají přibližně stejný obsah energie jako řepný cukr.

V diabetické dietě se doporučuje větší množství vlákniny.Doporučené denní dávky vlákniny činí 20–40 g. Dostatečný přívod vlákniny představuje asi ½ kg zeleniny a ovoce za den. Dále je možné zvýšit podíl vlákniny v dietě častějším zařazováním celozrnného pečiva a chleba, knackebrotu, výrobků ze sójové mouky, ovesných vloček a müsli a přírodních forem příloh (neloupaná rýže, celozrnné těstoviny, brambory ve slupce). 3. K zásadám diabetické diety patří i její správné složení zhlediska dalších živitn, především tuků a bílkovin.

Nadměrný přívod tuků zvyšuje nebezpečí rozvoje diabetických cévních komplikací. Význam má i složení tuků ve prospěchrostlin>20


ných, tj. snížení spotřeby másla, sádla, tučných mas a uzenin,tučných mléčných výrobků a vajec a příslušná náhrada rostlinhými

oleji, které je vhodné používat spíše za syrova nebo po krátkémzahřátí (olej slunečnicový, sójový) nebo použití rostlinných tuků ve

formě ztužené. Vhodný je zvýšený příjem ryb, zejména mořských.

Prakticky se doporučuje zařadit do jídelníčku 1–2 x týdně rybu

(porci 150–200 g).

Příjem bílkovin u diabetika bez komplikací se podstatně neliší od zdravého člověka – rozhodně nemá být vyšší. Snížení bílkovin v dietě je nutné při selhávání ledvin. Je třeba pamatovat na to, žebílkoviny živočišného původu jsou často sdruženy s nežádoucímiživočišnými tuky (tučné apod.). Naopak příjem bílkovin rostlinnéhopůvodu (např. luštěnin) je žádoucí vzhledem k většímu obsahu vlákniny. 4. Další zásadou diabetické diety je pravidelnost v jídle.

Stravovací režim je možné uvolnit a přizpůsobit okolnostem pouze při použití režimů více dávek inzulínu a zejména při použití inzulínových pump. Podmínkou je ale častá kontrola glykémií a přizpůsobení dávek inzulínu. Diabetici 2. typu léčení pouzedietou nebo antidiabetiky by měli mít pauzy mezi jídly dostatečně dlouhé tak, aby organismus stačil sacharidy zpracovat.Prakticky to znamená, že většinou stačí 3–4 jídla za den a častonejsou nutné svačiny ani druhé večeře.

Naopak diabetici léčení inzulínem (především 1. typu) by měli mít jídlo šestkrát denně (tj. snídaně, svačina, oběd, přesnídávka,večeře a 2. večeře.). Výjimku z pravidelnosti v jídle je možné také udělat při větší fyzické zátěži, kdy je třeba dalším jídlem zabránit hypoglykémii.

Nevím, zda máme vůbec právo hovořit o diabetické dietě asoučasně zdůrazňovat nějaké odlišnosti mezi dietou pro diabetiky aracionální stravou vhodnou pro všechny, kteří se chtějí vyhnoutcivilizačním onemocněním. Význam diety v léčbě diabetu rozhodně nelze popírat. Je třeba se ale shodnout na tom, co všechno vlastně dietní léčbou rozumíme.

21


Skutečně stačí nejíst sladké a mohu tomu říkat diabetická dieta? Je vůbec ve všech případech nutné počítat tzv. sacharidy? A co to vlastně sacharidy jsou - cukr na slazení, něco sladkého nebo ještě také další potraviny, které ani sl



       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist