
sleva
Kniha:
Kuchařka lékařů českých 2
Autor:
Miroslav; Svačina Štěpán Souček
doručujeme do Vánoc

Nakladatelství: | » Axonite |
Médium / forma: | Tištěná kniha |
Rok vydání: | 2017 |
Počet stran: | 140 |
Rozměr: | 31 cm |
Úprava: | svazky: barevné ilustrace, portréty |
Vydání: | První vydání |
Spolupracovali: | fotografie Karel Meister, Petr Nikl |
Jazyk: | česky |
Datum vydání: | 12.12.2017 |
ISBN: | 978-80-88046-13-4 |
EAN: | 9788088046134 |
Ukázka: | » zobrazit ukázku |
Dlouho očekávané pokračování úspěšné knihy Kuchařka lékařů českých, které bylo prodáno přes 6 tisíc výtisků! Druhý díl této unikátní kuchařky opět představí přibližně padesát význačných českých lékařů prostřednictvím jejich esejů o jídle a pití. Dotyční zde zároveň prozradí své oblíbené recepty, které jsou doprovázeny i lákavými fotografiemi doporučených pokrmů; autorem těchto fotografií je Petr Nikl - člen české umělecké skupiny Tvrdohlaví. Z knihy se dozvíte i krátký životopis těchto veličin naší medicíny a poznáte je též prostřednictvím objektivu význačného českého fotografa a známého portrétisty Karla Meistera.
Můžete s námi nahlédnout například do kuchyně prof. Höschla, doc. Šmuclera, MUDr. Kubka či dokonce do kuchyně jedno z potomků J. E. Purkyně. V knize se setkáte nejen s dalšími známými lékaři žijícími v Čechách, ale i s českými lékaři, kteří dosáhli úspěchu v zahraničí.
(s nadhledem o životě, jídle a dietních opatřeních)
Obsah
Úvod 11
Doc. MUDr. Monika Arenbergerová, Ph.D. Moje portfolio se vylepšilo s narozením dětí 12
Švýcarské geschnetzeltes s rösti 13
Doc. MUDr. Petr Dulíček, Ph.D. Jídlo je můj kamarád, ne pán 14
Argentinský steak s marinádou chimichurri 15
MUDr. Ivan Fišer, Ph.D. Dobré jídlo je součástí kultury národa 16
Význam polyglotismu pro gastronomii v rodině Purkyňů 17
Zaječí paštika 18
George Grunberger, MD, FACP, FACE Láska prochází žaludkem 19
Chicken with Cherry-wine pan sauce (kuře na omáčce z třešňového vína) 21
Prof. MUDr. Petr Havránek, CSc, FEBPS Jídlo nejen pro přežití 23
Krůtí medailonky na liškách 24
Prof. MUDr. Eva Havrdová, CSc. Je omylem, že zdravé není dobré 25
Mrkvový koláč 27
Prof. MUDr. Jiří Hoch, CSc., PCM A Experimentální fázi mám za sebou 28
Mlynářské placky 29
Příloha к vínu, zobání, večernímu posezení 29
Prof. MUDr. Cyril Höschl, DrSc., FRCPsych. Kulinářství je umělecká disciplína 30
Banánová polévka 31
Prof. MUDr. Michal Hrdlička, CSc. Všechny chutě světa 32
Španělské ptáčky na smetaně 33
Doc. MUDr. Jan Kábrt, CSc. Jíst dobře a zdravě není žádná velká věda 35
Srnčí hřbet na smetaně 36
MUDr. Igor Karen Není nad klasiku 37
Maďarský paprikáš ze slepice s vaječnými noky 38
Prof. MUDr. Vítězslav Kolek, DrSc. I plíce potřebují zdravou stravu 40
Špagety Carbonara 41
Prof. MUDr. Michal Kršek, CSc. Jaký je můj vztah к jídlu? 42
Kuře po indicku 44
MUDr. Soňa Křemenová Vařit jsem se učila od tchyně 46
Schwarzwaldský višňový dort 47
MUDr. Milan Kubek Doma jez co máš, u cizích co ti dají 48
Kuře se špenátovou omáčkou 49
MUDr. Milan Kuman Kuchařky čtu jako detektivky 50
Fettucine primavera s uzeným lososem 52
prof. MUDr. Ladislav Machala, Ph.D. Kuchařem z nutnosti 53
Vepřové na kmíně 55
MUDr. Michaela Matoušková Miluji francouzskou kuchyni 56
Slovenské bryndzové halušky 57
MUDr. Dana Moravčíková V naší rodině je základem polévka 58
Segedínský guláš a la Dana 60
MUDr. Zdeněk Mrozek, Ph.D. S některými pokrmy mám spojenu spoustu zážitků 61
Řecká musaka 62
MUDr. Daniel Nalos Nejen láska prochází žaludkem 64
Palačinky plněné šunkou, sýrem a chřestem 66
Prof. MUDr. Petr Neužil, CSc., FESC Nejím už prakticky žádné přílohy 67
Vídeňský řízek (Wiener Schnitzel) 68
Prof. MUDr. Karel Pacák, DrSc., FACE Česká kuchyně v USA 70
Králík na kremžské hořčici, Karlovarský knedlík 72
MUDr. Zlatko Pastor, Ph.D. Jídlo a sex (esej stárnoucího sexuologa psaná po dobré večeři
u láhve červeného vína) 73
Ropušnice na bílém víně 74
Prof. MUDr. Karel Pavelka, DrSc. Je záliba ve vaření u mužů geneticky determinována? 75
Kančí ragù na víně 76
Doc. MUDr. Martin Prázný, CSc., Ph.D. Gurmán nebo gurmet? 77
Dvouhruskový dezert 78
Prof. MUDr. Jiří Raboch, DrSc. Nejsem příznivcem kategorických zákazů 80
Losos sfenyklem (nebo lososový pstruh) 81
Prof. MUDr. Richard Rokyta, DrSc., FCMA Francouzskou kuchyni pokládám za nejlepší 83
Dort Malakoff 84
Prof. MUDr. Ivan Rychlík, CSc., FASN, FERA Vařím jen v sebeobraně, ale jím rád 85
Hovězí líčka 87
Doc. MUDr. Tomáš Sosna, CSc. Charles de Gaulle se mýlil 88
Italská polévka 90
Prof. MUDr. Miroslav Souček, CSc. Váha se mi stala nerozlučnou společnicí 91
Pečený králík s bůčkem 92
Prof. MUDr. Eliška Sovová, Ph.D., MBA Ze všech lásek nejupřímnější je láska к jídlu (G. B. Shaw) 93
Kuře na zelí 94
Doc. MUDr. Zdeněk Susa, CSc. Chvála zelňačky 95
Zelná polévka 96
Prof. MUDr. Štěpán Svačina, DrSc. Rajská s těstovinou je urážka 97
Pekáčky 98
MUDr. Peter Szitányi, Ph.D. К dobrému alkoholu se musí propít а к dobrému jídlu projíst,
aneb „Musí umět gurmán vařit?“ 99
Sicilské řízky 101
Prof. MUDr. Milan Šamánek, DrSc., FESC К mému dobrému jídlu patří vzpomínka na maminku 102
Vepřové karé prošpikované slaninou a zeleninou, svíčková omáčka
a noky ze syrových brambor 104
Prof. MUDr. Jan Škrha, DrSc. Cesty za poznáním spojené s místními kulinářskými zvyklostmi 105
Kančí kýta 107
Prof. MUDr. Pavel Šlampa, CSc. Pochoutkou jsou pro mě zvěřinové pokrmy 108
Játrová paštika opravdu z jater 109
Doc. MUDr. Roman Šmucler, CSc. Projedl jsem se zeměkoulí 110
Korejská kuřecí polévka 111
Prof. MUDr. Lenka Špinarová, Ph.D., FESC Vaření jako relaxace 112
Milánské špagety 113
MUDr. Ladislav Špišák, CSc. Vždy jsem jedl místní speciality 115
Kachna se zelím a kynutým knedlíkem jako třešnička na dortu 116
MUDr. Alena Šteflová, Ph.D., MPH Podkrkonoší je naším druhým domovem 117
Krkonošské kyselo 119
Prof. MUDr Vladimír Tesař, DrSc., MBA,
FERA, FASN Po roce 1989 se nám otevřel svět 120
Chilli con carne 121
Doc. MUDr. Petra Tesařová, CSc. Poklady starých kuchařek jsou jednoduchá jídla 122
Babiččin dort s kluzištěm 123
Prof. MUDr. Pavel Těšínský, DrSc. Dodnes miluji steaky 124
Masová velikonoční nádivka 125
Doc. MUDr. Richard Urbánek, CSc. Jižní Čechy, civilizovaná oáza klidu 126
Kapr podle Petra Voka 127
MUDr. Ladislav Volicer, CSc., FAAN, FGSA Na populární americké pokrmy jsem si nezvykl 128
Šunková roláda 129
Doc. MUDr. Michal Vrablík, Ph.D. Jídlo neodmyslitelně patří к setkávání s lidmi 130
Nejjednodušší losos na grilu 131
MUDr. Vít Zavadil Česká kuchyně se zhroutila po roce 1989 133
Bubovická pochoutka podle Boženy Nozarové 136
doc. MUDr. Lukáš Zlatohlávek, Ph.D. Jídlo je můj každodenní morální boj, ale tradice by se měly dodržovat 137
Recepty na domácí masné produkty podle rodu Zlatohlávků 138
Domácí tlačenka 138
Domácí párky 139
Domácí klobásy 140
Na vánoce vinné klobásy 140
141Závěr