načítání...
menu
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Kuchařka Delicious blog Lucie – Lucie

Kuchařka Delicious blog Lucie

Elektronická kniha: Kuchařka Delicious blog Lucie
Autor: Lucie

Fotografická kniha receptů food blogerky roku 2014 na přípravu zdravých, svěžích a moderních jídel bez masa. ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  149
+
-
5
bo za nákup

ukázka z knihy ukázka

Titul je dostupný ve formě:
elektronická forma tištěná forma

hodnoceni - 79.9%hodnoceni - 79.9%hodnoceni - 79.9%hodnoceni - 79.9%hodnoceni - 79.9% 100%   celkové hodnocení
2 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: CPress
Dostupné formáty
ke stažení:
PDF
Upozornění: většina e-knih je zabezpečena proti tisku a kopírování
Médium: e-book
Rok vydání: 2017
Počet stran: 222
Rozměr: 24 cm
Úprava: barevné ilustrace
Vydání: 1. vydání
Skupina třídění: Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
ISBN: 978-80-264-1282-3
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Fotografická kniha receptů food blogerky roku 2014 na přípravu zdravých, svěžích a moderních jídel bez masa.

Popis nakladatele

Recepty autorky blogu delicious-blog-lucie.cz - opravdu zdravé, svěží, moderní!

97 receptů nejmodernější zdravé gastronomie s fotografiemi, které už od pohledu „pošimrají" vaše chuťové buňky. Od www.delicious-blog-lucie.cz.

Lucie, food blogerka roku 2014, pro vás napsala kuchařku, která přináší notnou dávku inspirace, a to i velmi zkušeným milovníkům zdravé kuchyně. Naučí vás používat nové suroviny či jiný způsob přípravy, a je vysoce pravděpodobné, že vaše kulinářské dílo připravené podle těchto receptů přesvědčí dosavadního odpůrce všeho zdravého o tom, že zdravé znamená prostě úžasné!

Kniha obsahuje recepty pro kompletní denní menu a k tomu kupu drobností, dezertů, zmrzlin a nápojů.

Předmětná hesla
Zařazeno v kategoriích
Lucie - další tituly autora:
Jak přežít, když se často bojím -- Průvodce pro děti k překonání úzkosti Jak přežít, když se často bojím
 (Vinyl album)
Pohyby Pohyby
 (CD album)
Pohyby Pohyby
 (CD album)
Best Of (2CD+DVD) Best Of (2CD+DVD)
 (Vinyl album)
LUCIE LUCIE
 (Vinyl album)
IN THE SKY IN THE SKY
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Kuchařka

Delicious

blog Lucie

Vyšlo také v tištěné verzi

Objednat můžete na

www.cpress.cz

www.albatrosmedia.cz

Lucie Pospíšilíková

Kuchařka Delicious blog Lucie – e-kniha

Copyright © Albatros Media a. s., 2017

Všechna práva vyhrazena.

Žádná část této publikace nesmí být rozšiřována

bez písemného souhlasu majitelů práv.


Kuchařka

Delicious

blog Lucie

CPRESS

2016



OBSAH

SNÍDÁNÍ 10

DROBNOSTI 48

P O L ÉVKY 62

H L AVN Í 78

SALÁTY 118

DEZERTY 140

ZMRZLINA 186

NÁPOJE 198


Jak by vlastně měla taková kuchařka začít? Povědět vám můj

obyčejný příběh, jak jsem se k samotnému vaření dostala?

Nebo jak se to tak poštěstí vydat knihu plnou receptů?

Nebo se snažit zaujmout úplně jiným, neotřelým způsobem

ve snaze odlišit se od kvanta všech těch kuchařek, které

v poslední době vycházejí? Povím vám, dumala jsem nad tím

hodně dlouho. Úvod je přece důležitý. Obvykle čtenáře naláká

číst dále. A tak jsem psala, přepisovala, mazala a psala... Až

jsem se dopracovala k prostému závěru, že v jednoduchosti

je krása – a tím je mé přání. Ve skrytu duše totiž doufám, že se

vám tu bude u mě líbit. Že vám kniha přinese novou dávku

inspirace a třeba i naučí používat v kuchyni pro vás novou

surovinu či jiný způsob přípravy. Že přesvědčí nějakého

odpůrce všeho „zdravého“ o opaku. Že budete po kuchařce

často sahat a klidně ji i umažete, protože to je známkou toho,

že s vámi žije a nepráší se na ni někde v zapadlém koutě

knihovny. A že vám především přinese přesně to, co od ní

očekáváte, a i s odstupem času si řeknete, že to byly dobře

investované peníze.

Nedá mi než nepoděkovat především čtenářům blogu,

protože nebýt vás, nikdy by se mi této příležitosti nedostalo

a nesplnila bych si tak svůj malý sen. Ale stejně tak si mé

obrovské díky zaslouží rodina a všichni blízcí, které jsem

především posledních pár měsíců zanedbávala. Kteří hrdě

ustáli mé rozladění spojené s dílčími neúspěchy, jež ale snad

nakonec vedlo ke zdárnému konci.

Vaše Lucie



8

Jsem si vědoma toho, že každý je jedinečný a funguje jinak, proto bych nerada celou

knihu směřovala jasnými pokyny a doporučeními, jak se zaručeně nejlépe a nejkvalitněji

stravovat. Z toho důvodu vám nechci předkládat striktní jídelníčky. To, co funguje na mé

tělo, nemusí fungovat na vaše a přesně naopak. Proto prosím berte celý titul jako jakési

sdílení vlastních zkušeností, a především odzkoušených receptů.

I když to může být občas těžké, věřím, že každý si na tu svou cestu musí přijít tak

trochu sám. Až časem vše vykrystalizuje a my bychom se měli snažit co nejpozorněji

sledovat naše tělo a snažit se přijít na to, co mu dělá dobře a co ne.

Uznávám, že nějaká ta pomocná berlička se alespoň do začátku hodí. Protože se již

roky snažím jíst, říkejme tomu, rozumně, pravidelně navštěvuji prodejny zdravé výživy

a vlastně věnuji spoustu volného času právě oblasti stravování, musím přiznat, že si

občas přestanu uvědomovat, že každý nezná všechny ty suroviny, které nám trh nabízí.

Neví, jak s nimi pracovat, a může být zmatený ze všech těch informací, které se na nás

valí. Navíc každý říká něco jiného. Na jakém základě se mám pak rozhodnout, že takto

ano a takto ne? I já si občas připadnu jako mezi mlýnskými koly, kdy například jeden

výzkum nám radí pít tři i více litrů tekutin denně, i když nemáme pocit žízně, načež

následující říká, že našemu tělu stačí litry dva a že není nutné tak zatěžovat ledviny.

Uvědomím si to také ve chvíli, kdy mě někdo v mém okolí překvapí například dotazem,

jak jíst chia semínka, či jeho přesvědčením, že to kupované zapékané musli je přece

zdravé a s nejlepším vědomím si jej dá k večeři s mlékem. Nevnímejte to jako nějaký

výsměch z mé strany, každý má jiné životní priority a moc dobře vím, že je to vše

o čase, obrovském množství času, který člověk musí zasvětit pátrání po informacích

a vytvořit si pak vlastní úsudek. Jak se říká: oddělit zrno od plev. Protože internet je

na jednu stranu úžasným a nevyčerpatelným zdrojem informací, o kterých se nám dříve

ani nesnilo, ale na druhou stranu také vede k řadě mylných domněnek či zavádějícím

závěrům. V tu chvíli se snažím rozpomenout na své začátky, kdy jsem byla jako

nepopsaná kniha, motala jsem se v tom a tápala.

Proto jsem se pokusila tuto knihu pojmout co nejjednodušeji, volit suroviny, které

v našich podmínkách snad již běžně seženete a u nichž současně věřím v jejich sílu.

Stejně tak jsem nechtěla, aby šlo o triviální recepty, kterých naleznete na mém blogu


9

­www.delicious-blog-lucie.cz spoustu, ani z knihy udělat jakousi encyklopedii zdravé

výživy a unudit vás dlouhými výklady o jednotlivých surovinách, prospěšných látkách atd.,

protože takových je na trhu mnoho. Myslím si také, že není nezbytné fušovat skutečným

odborníkům do řemesla, jak je dnes dobrým zvykem. Proto si nebudu hrát na odborníka

v oblasti výživy člověka, ostatně ani obor zdravé výživy vystudovaný nemám. Pouze

bych vám ráda ukázala, jak může být jídlo barevné, jak si můžete bez výčitek dopřát

naprosto úžasný sladký dort, zmrzlinu či čokoládu, že zeleninový salát není jen hromada

listí bez chutě, že k obědu existují i jiné pokrmy než kus masa plus příloha, že snídat je

vzhledem k možnostem, které se nám otvírají, nejen důležité, ale i zábavné. Nezapomeňte

přitom, že i to „zdravé“ stravování nemusí být až tak drahé, jak se často povídá.

Samozřejmě můžete nakupovat vše bio, raw, vybrané lahůdky, ale není to nezbytnou

podmínkou. Stejně tak i to „nezdravé“ může být pořádně drahé...

Ne každou surovinu v receptech přesně odměřuji. Přece jen, každý je zvyklý kořenit, solit

trochu jinak, proto se na mě nezlobte, že uvádím pouze sůl. Ráda bych se totiž držela

pravidla, že dochutit se dá pokrm vždy, ale když to přeženete, náprava je již složitější.

Obecně sladím méně. Už roky nejím kupované cukrovinky a tradiční moučníky, proto

v průběhu vaření a pečení ochutnávejte a nebojte se recept dosladit k obrazu svému.

Nemusí jít o striktní dodržování předpisu, ale o výtvor, na kterém si máte pochutnat

právě vy.

Jak jsem naznačila výše, nebojte se ani recepty upravovat. Není nutné použít mandlové

mléko, když máte v lednici například ovesné. Na tom recept opravdu nestojí, fungovat

budou všechna. Stejně tak můžete u spousty receptů vynechat různé superpotraviny.

Lucuma prášek je spíše nadstavba, která pokrmu dodá ještě lepší chuť, ale dobrý bude

zajisté i bez něj. Preferuji používat kypřící prášek bez fosfátů, ale pokud není k dispozici,

lze samozřejmě sáhnout i po tom tradičním, i když jeho zastáncem nejsem. Tyto

alternativy jsem se pokusila odlišit kurzívou. Naopak tam, kde je využita citrusová kůra,

doporučuji výhradně sahat po plodech v bio kvalitě.

Ale i přes tato doporučení budu ráda za vaši zpětnou vazbu, jak se vám recept povedl,

jak jste jej vylepšili, co nahradili, co vám nefungovalo. Zkrátka otevřená diskuse, která

snad pomůže nám všem J.


SNÍDÁNÍ

Acai miska 14

Čokoládová smoothie miska 16

Banánovo-pohankové lívance 18

Lívance s burákovým máslem 20

Lívance z odšťavněné mrkve 22

Slané špenátové lívance 24

Palačinky s čokoládovo-oříškovou pomazánkou 26

Raw pohanková kaše s broskví 28

Jáhlová kaše s karamelizovaným kokosem 30

Jemná kakaová ovesná kaše s posypkou 32

Matcha rýžový pudink 34

Pečená ovesná kokosová kaše 36

Pohanková granola 38

Raw Matcha granola 40

Granola ze zbytků z ořechového mléka 42

Nepečené musli tyčinky 44

Tyčinky ze zbytků z ořechového mléka 46



Není žádnou novinkou, že snídaně bývá považována za nejdůležitější pokrm dne. A pokud mám mluvit za sebe, patří i k mým nejoblíbenějším. Já sama po probuzení dostávám brzy hlad a stěží bych se přemístila do práce bez dopingu v podobě pořádně vydatné snídaně. Obzvláště v týdnu potřebuji tělo nakopnout na nadcházející náročné pracovní dopoledne, proto dávám přednost složeným sacharidům, které se uvolňují postupně a udrží mě déle sytou. Protože upřímně není nic horšího než být hladová. Pak nejsem schopna přemýšlet, natož něco kloudného vymyslet. Ze zkušenosti vím, že pouhé ovoce mi tuto službu nezajistí, byť si jej dopřeji opravdu velké množství. Nejčastěji si tedy dávám nejrůznější druhy buchet, chlebíčků, muffinů, kaše z různých obilovin, lívance, palačinky, granolu (naleznete v kapitole Dezerty). Kromě vysoké výživové hodnoty potřebuji, aby byla i rychle připravena. Během týdne se hodí každá minuta, proto je ideální popadnout kus buchty, ovoce, smoothie, zalít granolu domácím rostlinným mlékem, poklást pečivo avokádem atd. Proto snad využijete pár mých tipů, jak si po ránu práci ušetřit a neošidit se: •

Miluji všemožné máčené vločky, v zahraničí jsou známé jako overnight oats. Je to opravdu

jednoduché, stačí zalít například směs různých vloček, chia semínka, otruby, ořechy mlékem,

čerstvou šťávou z ovoce/zeleniny, promíchat s jogurtem, dát odležet do lednice a ráno jen

vytáhnout a případně ještě dozdobit dalším ovocem, semínky, ořechy, kokosovými chipsy,

kakaovými boby, včelím pylem... jíme přeci očima. •

Smoothie či šťávy jsou pro naše tělo nejpřínosnější čerstvě připravené. Abyste dobu přípravy

zkrátili, můžete ovoce naloupat, uchovat v lednici a ráno jen rozmixovat či odšťavnit, pokud

tedy nebudete rušit jiné spáče. •

Kdo by si přece jen rád dopřál lívance, lze těsto umixovat večer předem, uchovat v lednici

a poté ráno jen usmažit, ozdobit, naservírovat a zpříjemnit si ráno. •

K dalším nejrychlejším snídaním patří tzv. banánové zmrzliny. Stačí lehce povolené mražené

nakrájené banány rozmixovat s dalšími druhy ovoce. Přidat můžete i chlorellu, mladý ječmen,

spirulinu, Acai a další superpotraviny v práškové formě. Jak bylo řečeno již v úvodu, každý je jiný. A znám bohužel spousty lidí, kteří po ránu nejsou schopni nic pozřít a kolikrát hladoví až do oběda. Neříkám, že se každý musí hned nadopovat obrovskou mísou ovesné kaše, ale alespoň něco malého, lehkého například v podobě smoothie, čerstvé šťávy, ovocného pyré, kusu ovoce naše tělo bezesporu uvítá. Domnívám se, že je to dáno i našimi stravovacími návyky, které se dají postupem času do jisté míry změnit, jenom musíme chtít. Asi tušíte, že když se budete večer přejídat, ráno nebude tělo lačnit po snídani. Ale je to právě ta doba, kdy bychom palivo potřebovali, protože zaměstnáváme mozek, jsme fyzicky aktivní. Kdežto večer se již tělo připravujeme na klidový režim a kolikrát už dodanou energii ani spotřebovat nestihneme. Snad proto jsem snídaním věnovala v této knize poměrně velký prostor. Následující recepty jsou rozděleny dle druhu počínaje smoothie miskami, následované lívanci, kašemi, granolami, konče müsli tyčinkami. Ale i v kapitole Dezerty naleznete mnoho inspirace ke snídani. SN ÍDÁNÍ 13 ACAI MISKA I když smoothie nade vše miluji, mám s ním jeden problém: samotná tekutá strava mi zkrátka nestačí. Proto jsou pro mě ideální volbou smoothie misky, které doplním nejrůznějším posypem, pak stačí jen lžíci zabořit... (2 porce)

Acai miska

2 banány •

1 hrnek mražených lesních plodů •

2 lžíce goji •

2 lžíce prášku Acai •

2 hrnky čerstvé jablečné šťávy

Na dokončení

banán

jahody

včelí pyl

goji

Nejprve odšťavníme jablka. Poté pomocí mixéru rozmixujeme nakrájený banán s lesními plody, goji, jablečnou šťávou, práškem Acai v hladké smoothie. Přelijeme do misky, posypeme goji, včelím pylem, doplníme kolečky banánu, jahodami a ihned podáváme. Plody Acai bývají řazeny mezi ostatní superpotraviny díky doslova zázračným účinkům na náš organismus. Acai má působit proti virovým a bakteriálním onemocněním, psychické a fyzické zátěži, stárnutí, cholesterolu, snižovat krevní tlak. Nejčastěji prášek přidávám právě do smoothie či zmrzliny, ale najde uplatnění i v nejrůznějších raw dezertech především díky výrazné barvě, která dezert udělá hned veselejší.

S

DÁNÍ



16 ČOKOLÁDOVÁ SMOOTHIE MISKA I takové zdánlivě obyčejné smoothie, které za jiných okolností cucáme ze sklenice, lze připravit hustější a podávat v misce, ozdobené nekonečným množstvím posypek. A musím vám přiznat, že takto mi chutná daleko víc. Člověk tak popustí uzdu své fantazii a jeho kreativní já může čarovat nejrůznější obrazce i chuťové kombinace... (2 porce)

Smoothie miska

50 g mandlí •

4 čerstvé* datle •

2 banány •

½ zralého avokáda •

2 lžíce konopného proteinu •

2 lžíce raw kakaového prášku •

2 lžičky mandlového másla •

2 hrnky filtrované vody

Na dokončení

1 banán

hrst mandlí

loupaná konopná semínka

mandlové máslo

Mandle si předem namočíme alespoň na 4 hodiny. Poté je propláchneme a rozmixujeme spolu s banány, datlemi, avokádem, konopným proteinem, kakaovým práškem, mandlovým máslem a vodou v husté smoothie. Smoothie přelijeme do misek, ozdobíme plátky banánu, mandlemi, konopnými semínky a mandlovým máslem a ihned podáváme. * Pokud použijete sušené datle, doporučuji je předem na chvíli namočit. Každý méně výkonný mixér vám poděkuje J.

S

DÁNÍ



18 BANÁNOVO-POHANKOVÉ L ÍVA N C E Lívance bez mouky? Je to tak trochu podvod. Stačí si přes noc namočit pohanku a následující ráno pomocí tyčového mixéru či obdobného stroje rozmixovat spolu s mlékem v hladké těsto. Pak už to znáte... (2 porce)

Lívance

85 g pohanky kroupy •

1 zralý banán •

½ lžičky prášku do pečiva •

1 lžička vanilkového extraktu •

1 lžička skořice •

kokosový olej na smažení

Na dokončení

med

včelí pyl

borůvky

banán

Pohanku propláchneme a necháme máčet přes noc. Následující den ji opět propláchneme a rozmixujeme pomocí tyčového mixéru spolu s banánem, práškem do pečiva, vanilkovým extraktem a skořicí v hladké, tekutější palačinkové těsto. Na kapce kokosového oleje smažíme menší lívance do spotřebování těsta. Lívance rozdělíme na talíře, poklademe například nakrájeným banánem, borůvkami, dosladíme medem. Ihned podáváme. Čím zralejší banán použijete, tím bude těsto sladší a tím méně budete muset doslazovat medem. Recept můžete pojmout jako základní a vylepšovat jej například přidáním kakaového prášku, kokosu či proteinového prášku do těsta. Místo medu si můžete připravit domácí čokoládovou polevu, kokosovou šlehačku, chia džem či datlový dip.

S

DÁNÍ



20 LÍVANCE S BURÁKOVÝM MÁSLEM Přijde mi, že lívance patří vůbec k nejoblíbenější formě především víkendové snídaně. Vypadají prostě skvěle. Ať už z nich postavíte věž, promažete je libovolnou náplní nebo rozložíte na talíř a hezky ozdobíte, vždy budou lákat a snad každý se do nich s chutí pustí. (3 porce, 12 ks)

Lívance

125 g pohankové mouky •

1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů •

1 lžička kokosového cukru •

150 ml pohankového mléka •

1 lžíce kokosového oleje •

2 lžíce jemného burákového másla

Na dokončení

kokosová šlehačka

borůvky, ostružiny

sušené fíky

čerstvá máta

Ve velké míse promícháme pohankovou mouku s práškem do pečiva, kokosovým cukrem. V hrnku prošleháme mléko s roztopeným kokosovým olejem, burákovým máslem a přilijeme k sypké směsi. Důkladně promícháme a odložíme. Na kapce kokosového oleje smažíme menší lívance do spotřebování těsta. Lívance rozdělíme na talíře, poklademe například kokosovou šlehačkou, borůvkami, ostružinami, nakrájenými sušenými fíky, mátou a ihned podáváme.

S

DÁNÍ



22 LÍVANCE Z ODŠŤAVNĚNÉ MRKVE Je mi velmi líto plýtvat jídlem. Co jsem si pořídila odšťavňovač, není týdne, kdy bych si nevyrobila nějakou tu domácí šťávu. A pak nezbývá než zbytky vyhodit. Nebo je ještě využít do domácích krekrů, dortu, chlebíčků, sushi nebo třeba lívanců... (2–3 porce)

Lívance

2 lžičky drcených lněných semínek + 6 lžiček vody •

175 g mrkvových zbytků z odšťavňování •

80 g mletých lískových ořechů •

50 g pohankové mouky •

1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů •

špetka soli •

1 lžička skořice •

špetka muškátového oříšku •

špetka kardamomu •

špetka sušeného zázvoru •

1 hrnek mléka z lískových ořechů

Na dokončení

javorový sirup

lískové ořechy

včelí pyl

Lněná semínka promícháme s vodou a odložíme bokem. V míse promícháme mrkvové zbytky s mletými lískovými ořechy, pohankovou moukou, práškem do pečiva, solí, skořicí, muškátovým oříškem, kardamomen, zázvorem. Přidáme mléko, lněná semínka, zpracujeme v celistvé těsto. Na nepřilnavé pánvi či kapce kokosového oleje smažíme menší lívance. Rozdělíme je na talíře, polijeme javorovým sirupem, posypeme lískovými ořechy, včelím pylem a ihned podáváme.

S

DÁNÍ



24 SLANÉ ŠPENÁTOVÉ LÍVANCE Zelená barva ve spoustě lidí vyvolává malé zděšení, hrůzu, že jde o něco „až moc zdravého“... Ale v případě špenátových lívanců nejsou obavy na místě. Špenát jim propůjčuje pouze barvu, výraznou chuť špenátu opravdu nečekejte. Tímto nenásilným způsobem můžete dostat do dětí slušnou dávku zeleniny, aniž by si to uvědomily. Věřím, že naopak zaujmete jejich pozornost neobvyklou barvou... (2 porce, 8–10 ks)

Lívance

1 lžíce drcených lněných semínek + 3 lžíce vody •

1 hrnek baby špenátu •

1 hrnek perlivé vody •

1 lžička jablečného octa •

¾ hrnku pohankové mouky •

1 lžička jedlé sody •

sůl, pepř •

olivový olej na smažení

Na dokončení

zralé avokádo

citrónová šťáva

sůl

ředkvičky

černý sezam

Lněná semínka promícháme s vodou a odložíme stranou. Špenátové listy omyjeme a pomocí blenderu či tyčového mixéru rozmixujeme s vodou dohladka. Přilijeme jablečný ocet a necháme odpočívat. Přidáme pohankovou mouku, jedlou sodu, sůl, pepř a opět mixujeme, až dosáhneme palačinkového těsta. Pokud nebudeme lívance připravovat ihned, můžeme těsto odložit do lednice. Poté na nepřilnavé pánvi či kapce olivového oleje smažíme menší lívance. Rozdělíme je na talíře, doplníme nakrájeným avokádem, které dochutíme citrónovou šťávou a solí, ředkvičkami, posypeme černým sezamem a podáváme. Také můžeme doplnit například tofu pěnou, hummusem atd.

S

DÁNÍ



26 PALAČINKY S ČOKOLÁDOVOOŘÍŠKOVOU POMAZÁNKOU Nejčastěji doma připravujeme palačinky pouze z pohankové mouky, ale přijdou mi už jako taková klasika, takže jsem se naučila nahrazovat část i jinými druhy. Skvělou chuť i texturu propůjčuje palačinkám cizrnová mouka...

Palačinky

2 lžičky drcených lněných semínek •

6 lžiček vody •

½ hrnku pohankové mouky •

½ hrnku cizrnové mouky •

špetka soli •

1 lžička skořice •

250 ml vody •

150 ml rostlinného mléka •

2 lžíce kokosového oleje

Čokoládovo-oříšková pomazánka

1 středně velká sladká brambora

5 datlí

50 g lískových ořechů

½ hrnku vody

3 lžíce raw kakaového prášku

špetka soli

Na dokončení

včelí pyl, kakaové boby aj.

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Batáty upečeme ve slupce doměkka. Lněná semínka prošleháme s vodou a odložíme stranou. Datle předem namočíme. Ve velké míse smícháme pohankovou mouku s cizrnovou, špetkou soli a skořicí. Vodu prošleháme s mlékem, roztopeným kokosovým olejem a postupně vléváme k sypké směsi a zapracujeme v tekutější palačinkové těsto. Kdo chce, použije mixér. Na kapce kokosového oleje z obou stran smažíme tenké palačinky. Na pomazánku zbavíme sladkou bramboru slupky a rozmixujeme ji spolu se změklými datlemi, vodou, lískovými ořechy, kakaovým práškem a špetkou soli v hladký krém. Palačinky plníme pomazánkou, posypeme kakaovými boby, včelím pylem, ořechy aj.

S

DÁNÍ



28 RAW POHANKOVÁ KAŠE S BROSKVÍ Nemusíte být ani tak milovníky ovesných kaší, aby si vás získala tato nevařená kaše. Princip je obdobný jako v případě lívanců z úvodu této kapitoly. Opět mixujeme máčenou pohanku. A to je vlastně vše. Pak už stačí pár drobností na dochucení a vydatná a především výživná snídaně, která je naprosto ideální do letních měsíců, kdy na horké kaše moc chuť není, je na světě. (cca 2 porce)

Kaše

1 hrnek pohanky kroupy •

1 broskev donut •

1 lžíce javorového sirupu •

1 lžička skořice •

1 lžička vanilkového extraktu •

1 lžíce tahini pasty

Na dokončení

ostružiny, rybíz

tahini pasta

včelí pyl

Pohanku si propláchneme a máčíme ve vodě, ideálně přes noc. Následující den vodu slijeme, pohanku opět propláchneme a rozmixujeme pomocí tyčového mixéru s broskví, javorovým sirupem, skořicí, vanilkovým extraktem a tahini pastou v hladkou kaši. Rozdělíme na porce, doplníme ostružinami, rybízem, tahini pastou, včelím pylem a podáváme.

S

DÁNÍ



30 JÁ H LOVÁ K AŠE S KARAMELIZOVANÝM KOKOSEM Vůbec nejoblíbenější snídaňovou kaší je bezesporu ta ovesná. Ale je to škoda, protože kaši můžeme připravit de facto z jakékoliv obilniny. Pravdou je, že v některých případech je ta příprava časově náročnější, ale... za tu přípravu to občas stojí, minimálně o víkendu, kdy nás čas netlačí a nastává tak ideální doba na rozmazlování se. A pak, máme tu i způsoby, jak si práci ulehčit, přípravu urychlit... například předvařit si obilovinu, uvařit si k obědu více přílohy a část odložit právě na ranní kaši. Mimo to můžeme obilovinu rozmixovat na moučku. Výsledný efekt je pak úplně jiný... (2 porce)

Kaše

½ hrnku jáhel v suchém stavu •

1 hrnek vody •

1 hrnek kokosového mléka •

1 lžička kokosového oleje •

1 lžička vanilkového extraktu •

1 lžíce javorového sirupu

Karamelizovaný kokos

½ hrnku kokosových chipsů

¼ hrnku mandlových pátků

1 lžíce kokosového cukru

1 lžička skořice

špetka soli

1 lžíce kokosového oleje

Troubu předehřejeme na 160 stupňů. Kokosové chipsy promícháme s mandlemi, kokosovým cukrem, skořicí a špetkou soli. Zakapeme roztopeným kokosovým olejem, opět důkladně promícháme a dáme péct zhruba na 10–15 minut. Jáhly v suchém stavu rozmixujeme ve výkonném mixéru na moučku. Tento krok můžete vynechat, ale získáte tak mnohem jemnější a lahodnější kaši. Kokosové mléko s vodou nalijeme do rendlíku, přidáme kokosový olej, vanilkový extrakt, javorový sirup a přivedeme k varu. Přisypeme jáhly a za neustálého míchání vaříme zhruba 15 minut. Pokud je kaše příliš hustá, přilijeme ještě trochu mléka. Kaši odstavíme z plotny, rozdělíme do misek, ozdobíme karamelizovaným kokosem, zakápneme javorovým sirupem a ihned podáváme. Stejně jako polentová i jáhlová kaše poměrně rychle tuhne a chutná opravdu nejlépe, když je čerstvě připravená.

S

DÁNÍ



32 JEMNÁ KAKAOVÁ OVESNÁ KAŠE S POSYPKOU Ovesné kaše jsou nesmírně populární, není tedy divu, že spousta lidí se jim snaží přijít na chuť, ale ne a ne si je zamilovat. Určitě nejsem zastáncem toho, abychom konzumovali jakýkoliv pokrm, byť je sebezdravější, ale nemáme z něj potěchu a nechutná nám. Naopak bych se snažila hledat takové suroviny či způsoby přípravy, které naše chuťové pohárky uspokojí. Proto bych ráda doporučila vyzkoušet uvařené ovesné vločky rozmixovat. Kaše se tak stane mnohem nadýchanější a lahodnější... (2 porce)

Kaše

cca 100 g ovesných vloček

2 hrnky mandlového mléka

špetka vanilkového prášku

1 lžíce raw kakaového prášku

špetka soli

2 lžíce javorového sirupu

1 lžíce kokosového oleje

Posypka

1 lžíce kokosového oleje

¼ hrnku quinoi

¼ hrnku lněných semínek

¼ hrnku slunečnicových semínek

¼ hrnk u černých sezamových semínek

¼ hrnku kešu ořechů

1 lžíce kokosového cukru

špetka soli

Vločky vložíme do rendlíku, zalijeme vodou a přivedeme k varu, stáhneme plamen a vaříme zhruba pět minut. Na pánvi rozehřejeme kokosový olej, přidáme quinou, lněná semínka, slunečnicová semínka, sezamová semínka, kešu ořechy, kokosový cukr, špetku soli a mícháme zhruba 5 minut. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout. Uvařené vločky rozmixujeme spolu s mandlovým mlékem, vanilkovým práškem, kakaovým práškem, solí, javorovým sirupem a kokosovým cukrem. Přendáme do misek, ozdobíme posypkou a ihned podáváme.

S

DÁNÍ





       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz – online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2020 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist