načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Krutá hra o tvé zdraví - Tomáš Kašpar

Kniha: Krutá hra o tvé zdraví
Autor:

Víte, že rady lékařů o výživě vás mohou zabít? Že nízkotučné diety způsobují obezitu? Že málo tuku ve stravě vám může poškodit mozek? Že cholesterol nemůže za ucpávání ...


Titul je skladem >20ks - odesíláme ihned
Ihned také k odběru: Ostrava; Brno
Vaše cena s DPH:  252
+
-
ks
rozbalKdy zboží dostanu
rozbalVýhodné poštovné: 39Kč
rozbalOsobní odběr zdarma
Doporučená cena:  269 Kč
6%
naše sleva
8,4
bo za nákup

hodnoceni - 87%hodnoceni - 87%hodnoceni - 87%hodnoceni - 87%hodnoceni - 87% 98%   celkové hodnocení
3 hodnocení + 1 recenze

Specifikace
Nakladatelství: » Akademie úspěchu
Rok vydání: 10.11.2016
Počet stran: 194
Rozměr: 148x210
Úprava: 194 stran : ilustrace
Vydání: V České republice vydání první
Jazyk: česky
Umístění v žebříčku: 1. nejprodávanější kniha za poslední měsíc
Hodnocení: 264. nejlépe hodnocená kniha
ISBN: 978-80-906020-3-8
EAN: 9788090602038
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Víte, že rady lékařů o výživě vás mohou zabít?
Že nízkotučné diety způsobují obezitu? Že málo tuku ve stravě vám může poškodit mozek?
Že cholesterol nemůže za ucpávání cév a nízký cholesterol vám může způsobit rozpad svalů?
Víte, že cukrovka není nevyléčitelná nemoc a píchání inzulínu pacienty zabíjí?
Že hyperaktivita je uměle vytvořená nemoc, kterou způsobuje jedna složka stravy?
Že za neúčinnost antibiotik nemohou lékaři, ale někdo jiný?
Odpovědi a ještě mnohem víc najdete v této jedinečné knize. (budeš figurkou, nebo hráčem? : jak vyhrát radost ze života, získat kontrolu a vrátit si zdraví)

Předmětná hesla
Kniha je zařazena v kategoriích
Tomáš Kašpar - další tituly autora:
Výkřik ze zapomnění -- Cesta vojenského pilota z oblaků do ilegality Výkřik ze zapomnění
Kašpar, Tomáš
Cena: 195 Kč
Umíráme na objednávku - nová edice Umíráme na objednávku
Kašpar, Tomáš
Cena: 131 Kč
Finanční plán - Cashflow Finanční plán
Kašpar, Tomáš
Cena: 99 Kč
Nespěchejte do rakve   nová edice Nespěchejte do rakve nová edice
Kašpar, Tomáš
Cena: 124 Kč
Nespěchejte do rakve Nespěchejte do rakve
Kašpar, Tomáš
Cena: 125 Kč
 
Zákazníci kupující knihu "Krutá hra o tvé zdraví" mají také často zájem o tyto tituly:
Nauč mě mluvit -- 500 slov, říkadla, pohádky Nauč mě mluvit
Šplíchal, Antonín
Cena: 88 Kč
Tajný život stromů Tajný život stromů
Wohlleben, Peter
Cena: 279 Kč
Zázračný úklid - Pořádek jednou provždy Zázračný úklid
Kondo, Marie
Cena: 199 Kč
Bábovky Bábovky
Třeštíková, Radka
Cena: 253 Kč
Aristokratka na koni Aristokratka na koni
Boček, Evžen
Cena: 229 Kč
Žijte dlouho, žijte aktivně -- aneb Komplexní medicína od kosmického lékaře Žijte dlouho, žijte aktivně
Něumyvakin, P. I.
Cena: 204 Kč
 
Recenze a komentáře k titulu



Jindra 2017-05-08 hodnoceni - 100%hodnoceni - 100%hodnoceni - 100%hodnoceni - 100%hodnoceni - 100%
Všechny knihy Tomáše Kašpara, které jsem četla, jsou čtenáři srozumitelné a podávají zajímavé informace o tom, jak nás farmaceutický průmysl přesvědčuje, že bez jejich drahých produktů nemůžeme vlastně vůbec fungovat.Jeho knížky doporučuji všem!
reagovat
 


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

20
HRA O ZDRAVÍ
3. Tloustnu si, ani nevím jak...
Proč nefungují diety a proč tloustneme proti své vůli
30. dubna 1943. Dlouho před svítáním připlouvá k malému přístavnímu
městečku na jižním pobřeží Španělska britská ponorka.
Na její palubě leží zmrzlé tělo neznámého anglického mladíka, který několik
dní před tím zemřel na zápal plic. Je oblečen do uniformy majora námořní
pěchoty a má i své nově přidělené jméno – William Martin.
V zapečetěném kufříku má několik dopisů vrchního velení spojeneckých
armád veliteli severoafrických vojsk. Dopisy obsahují informace, že jihoevropská
fronta bude otevřena napadením Řecka a nikoliv Sicílie, jak by každý logicky
předpokládal.
Mrtvé tělo je vhozeno do moře a ranní příliv ho odnáší ke břehu. Tam ho
objevuje jeden španělský rybář a dopravuje ho na místní vojenský úřad.
Vrchní německé velení studuje všechny detaily nalezených dokumentů a
nabývá přesvědčení, že spojenci skutečně plánují vylodění v Řecku.
Hitler na základě toho nařizuje několika divizím, aby se přemístily do Řecka.
Když se poté spojenci naprosto nečekaně vylodili na Sicílii, setkali se jen s
minimálním odporem.
Tato válečná lest nesla název „operace Mincemeat”. Řídil ji kapitán britského
námořnictva Ewen Montagu a popsal ji ve své strhující knize „Muž, který
nikdy nežil“.
Jedna z nejv ětších lstí druhé světové války však v sobě skrývá i nadčasové
a univerzální poselství: Je snadné bojovat svůj životní zápas na falešné frontě.
A co vy, nebojujete svůj boj s chorobami náhodou na špatné frontě?
Mačkáte spoušť mechanizmu obezity?
Byl jsem na přednášce výživového lékaře. Názorně nám ukazoval, že obezita
vzniká z přejídání. Pokud je můj kalorický příjem o pouhých 5 čokoládových
lentilek denně větší než můj kalorický výdej, za rok budu mít v sobě 2,5 kilo tuku
navíc. Stačí tedy srovnat výdej a příjem kalorií a bude vše OK. Jednoduché, že?
Jenomže – proč to nefunguje?





21
V ědci dělali pokus.
1
) Vzali skupinu mlad ých chlapců, kterou rozdělili na
dvě skupiny. Všem dali na snídani i na oběd stejné množství kalorií, avšak
v jiné skladbě jídla. Po obědě měli kluci dovoleno jíst po zbytek dne cokoli,
co budou chtít.
Bylo překvapením, že první skupina snědla do večera o 80 % kalorií více
než druhá!
Jak je to mo žné? Čím to bylo způsobené?
První skupina dostala ke snídani i na oběd jídlo s vysokým glykemickým
indexem, druhá skupina dostala stejné množství kalorií v jídle s nízkým
glykemickým indexem. Kluci z první skupiny měli do večera neskonalý hlad.
Opakovali to několikrát a vždy se stejným výsledkem.
Aby měli jistotu, že to není typem vybraných chlapců, tak oběma skupinám
prohodili výživový program. A opět se to opakovalo. Skupina, která dostávala
jídla s vysokým glykemickým indexem, snědla o 80 % kalorií více, než chlapci
ve skupině, kteří dostávali jídlo s nízkým glykemickým indexem.
Závěr?
O tom, kolik kalorií nakonec sníme, rozhoduje druh jídla, ne to, jak je
kalorické.
Tato studie ukazuje, že zde existuje PAST, do které padají statisíce a miliony
lidí. Ukážeme si, v čem tato past spočívá. A jak se jí vyhnout.
Uděláme si malou dobrodružnou exkurzi do našeho těla. Potřebujeme něco
pochopit. Takže se podíváme, co se v něm děje, když něco sníme.
Inzulínová past
Všichni víme, že naše slinivka produkuje hormon inzulín. K čemu je dobrý
inzulín? Ano, na spalování sacharidů *) neboli cukrů. No, ono vlastně nejde
o spalování cukrů. Inzulín snižuje hladinu cukru v krvi tím, že „nacpe“ cukr
do buněk. V buňkách se z něho vytváří zásoby energie ve formě
„glukózových konzerv“ – glykogenu.
*) Sacharidy (zastarale uhlohydráty) je ozna čení pro všechny druhy cukrů.
Zahrnuje jednoduché cukry (monosacharidy) jako je glukóza a fruktóza, cukry
(oligosacharidy) jako je sacharóza, maltóza a laktóza a složité cukry (polysacharidy) jako jsou
škroby, glykogen a celulóza.
Tloustnu si, ani nevím jak...





22
HRA O ZDRAVÍ
Avšak inzulín dělá i jiné věci. Víte jaké?
Tak jednak spouští převod glukózy na tuk. Cukr, který se již do buněk
nevejde, by zůstával v krvi dál. Inzulín proto iniciuje jeho přeměnu na tuk.
Inzulín zvyšuje tvorbu tuků v tukové tkáni. Je to tedy hormon pro ukládání
tuku. Říká se tomu lipogeneze.
No, a také zabraňuje rozpadu tuků. Jinými slovy – udržuje vytvořený tuk,
aby neubýval.
Tady máte polovinu odpov ědi na to, proč nemůžete shodit nadváhu. Za
chvíli si to vysvětlíme.
Slinivka ale vyrábí také druh ý hormon s názvem glukagon
2
), o kterém v
ětšina lidí vůbec neví. K čemu je dobrý glukagon? Glukagon má dvě funkce:
1) Zvyšuje hladinu cukru v krvi, když je v ní cukru málo.
2) Glukagon je hormon pro spalování tuků.
Je to tedy hormon, který dělá opak toho, co inzulín.
A nyní to zajímavé:
Co spouští produkci inzulínu? Cukry. A cukry také potlačují produkci
glukagonu!
A co spouští produkci glukagonu? Ne, není to tuk. Produkce glukagonu je
spouštěna proteiny (bílkovinami).
V čem tedy spočívá ta past?
V horské dráze. Prosím?
To je tak. Jsou jídla, jejichž cukr se uvolňuje do krve pomalu. Říkáme, že
mají nízký glykemický index – hladina cukru v krvi stoupá pomalu. A
existují také jídla, jejichž cukr se do krve vstřebává velmi rychle. Říkáme, že mají
vysoký glykemický index – hladina cukru stoupá prudce nahoru.
Proč je to důležité?
Pokud sníme jídlo s vysok ým glykemickým indexem (vysokým GI),
vyletí prudce hladina cukru v krvi nahoru. To je nebezpečné – ohrožuje to
mozek, a proto tělo reaguje panickým poplachem. Mozek dá příkaz:
Vypustit inzulín! Hóóóóódně inzulínu! Čím rychlejší vzestup cukru, tím více
inzulínu.





23
Inzulín nasm ěruje cukr do svalů, jater a tukových tkání, aby byl okamžitě
zpracován nebo přeměněn a uložen jako tuk. Hladina cukru začne klesat
téměř tak rychle, jak stoupala. Vypuštění inzulínu je tak rychlé, že to
regulační systém těla nedokáže odhadnout a správně nastavit jeho množství. Proto
dojde k poklesu hladiny cukru až pod minimální nutnou hladinu a nastane
hypoglykemie (viz obrázek).
A zde je problém. Proč?
Průběh hladiny cukru v krvi po jídle:
Náš mozek potřebuje stálý, rovnoměrný přísun „paliva“, stejně jako
běžící motor potřebuje neustálý, rovnoměrný přísun benzínu. Palivem mozku je
glukóza (nejjednodušší cukr, na který se jiné cukry štěpí). Jakmile se
dostanete do hypoglykemie, mozek je ohrožený, protože dochází palivo. A tak vás
mozek donutí něco sníst. Jak? Dostanete nekontrolovatelný hlad.
Můžete s ním bojovat, můžete dělat cokoli – nakonec podlehnete. Mozek
vás donutí udělat přesný opak toho, co chcete.
Měli jste někdy akutní průjem? Jak moc vám v té chvíli pomůže pevná vůle
v rozhodnutí za žádnou cenu nejít na záchod? Jste v automobilové zácpě
uprostřed města, není kam jít... Udržíte to pevnou vůlí? Jak dlouho? Můžete
se snažit sebevíc, dříve či později to prostě půjde ven, bez ohledu na to, co si
přejete a kde právě jste. Klidně do kalhot. Je to tak?
Tloustnu si, ani nevím jak...
jídlo
jídlojídlo
vysoký
glykemick ý
index
nízký
glykemick ý
index
hladina cukru
v krvi nala čno
hypoglykemie
hyperglykemie
Průběh hladiny cukru v krvi po jídle:





24
HRA O ZDRAVÍ
Stejně tak se můžete snažit nejíst. Možná to chvíli oddálíte. Ale váš mozek
vás prostě donutí něco si vzít. A pokud je to opět jídlo s vysokým
glykemickým indexem, tak se situace opakuje. A tento stav „nekontrolovatelného
hladu“ je dlouhodobý a může trvat celý den! Všimněte si také na grafu, že u jídla
s vysokým glykemickým indexem dostaneme hlad mnohem dříve.
To je důvod, proč chlapci z první skupiny snědli o 80 % kalorií za den více
než ti z druhé skupiny. A to je také důvod, proč dnes většina lidí tloustne.
Tím se dostáváme k dalšímu problému.
Mýtus nízkotučné stravy a nízkotučných diet
Jak válka proti obezitě vyvolala epidemii obezity.
Pokud sním 1 200 kalorií, ale spálím jenom 1 000, tak budu tloustnout. Jaké
je řešení? Logika říká – omezit příjem kalorií. Co obsahuje nejvíc kalorií? Je
to tuk. Má nejmenší objem a nejvíce kalorií.
A nejenom to.
Tuk obsahuje cholesterol. Cholesterol nám ucpává cévy. Logika říká, že když
tuk omezíme, nebude nám moci ucpávat cévy a nebudeme tloustnout.
No, a tak se v průběhu 80. let 20. stol. začala válka proti tuku. Úspěšně.
Dnes máme většinu potravin nízkotučných nebo odtučněných. Vyrostl na
tom celý obrovský průmysl. Konzumace tuků klesla. Pomohlo to? Jistě! Celý
civilizovaný svět je plný štíhlých lidí a infarkt nebo mrtvice jsou velmi vzácné.
Je to tak?
Mnooo, já asi nějak špatně vidím, protože vidím epidemii obezity a čtu, že
na cévní choroby umírá každý druhý člověk.
3,

4
) Co vidíte vy? Hmmm...
Jak to?
Zde se dostáváme k jednomu z největších výživových mýtů 20. století. My
totiž netloustneme z tuku, který konzumujeme, ale z tuku, který si naše tělo
vytvoří přeměnou cukrů na tuk! Tedy cukrů s vysokým glykemickým
indexem.
Nedávno vědci objevili proces, který nazvali „de novo lipogenesis“.
5,

6
) Je to
„alchymie jater“, která mění cukry v tuky – triglyceridy a na jejímž konci je
„nealkoholická cirhóza jater“. Jedním z kritických faktorů, aby se tento
proces spustil, je vysoká hladina inzulínu v krvi.
Možná to pro vás není nic nového pod sluncem. Jenomže já chci, abyste
začali vidět souvislosti. Vydržte ještě chvíli.





32
HRA O ZDRAVÍ
5. Cukrovka je vylé čitelná
Aneb rozdíl v řešení příčiny a důsledku
Jednoho dne mi zavolal můj příbuzný, že byl u lékaře a že mu oznámili, že
má cukrovku. Zabolelo mě to a měl jsem v očích slzy, protože ho mám rád.
„Zdědil to po mamince,“ pomyslel jsem si. Začal užívat prášky a časem se
mu cukrovka zhoršila, takže začal brát inzulín. Když jsem po letech začal
sestavovat získané informace do knihy, najednou mi něco došlo: On nezdědil
cukrovku po mamince. On si ji vypěstoval sám.
Cukrovka 2. typu se nazývá „cukrovka počátku stáří“. Vždy to byla nemoc
starých lidí.
Mluvili jsme s jednou léka řkou, diabetoložkou. Vyprávěla nám, že dříve
měla práce tak akorát. A dnes jí ordinace praská ve švech náporem nových
pacientů. A co je nejhorší? Že v poslední době zaznamenává úplnou explozi
dětských pacientů s cukrovkou 2. typu. To nechápe. Nemoc stáří – u dětí?
V USA nás předběhli – již v roce 2000 zaznamenali, že 30–50 % nových
pacientů jsou děti ve věku od 9 do 19 let!
1
)
Epidemie cukrovky... Co to má znamenat? Co se to d ěje?
Lékařská věda na to nemá odpověď.
Možná proto, že stále tvrdohlavě lpí na teoriích o nízkotučné stravě.
Avšak bije na poplach: Pokud se nepodaří snížit počet nemocných
cukrovkou, brzy už nebude možné ufi nancovat léčbu. A farmaceutické fi rmy se
připravují: rozšiřují kapacitu výroby léků proti cukrovce a vyvinuly syntetický
inzulín...
V čem však spočívá tato „léčba“? Řeší příčinu? Je podávání inzulínu řešení
příčiny?
Cukrovka je stejn ě zákeřná jako rakovina. Nebolí. Ani když si pícháte
inzulín, nemáte pocit ohrožení. S tím se přece dá žít, ne? Jenomže když přijdou
další důsledky, je již pozdě cokoli řešit! Můžete přestat vidět. Mohou vám
uříznout nohu. Mohou vám selhat ledviny... A nové objevy ukazují, že může dojít
k poškození mozku (demence, Alzheimerova choroba, Parkinsonova
choroba a další). K tomu se ještě vrátíme.





33
Léka ři nabádají k nápravě: Musíte zdravě jíst a více se hýbat.
Co podle nich znamená zdravě jíst? Jíst více nízkotučných jídel!
Jenomže po zavedení nízkotučných jídel v České republice se zvýšil výskyt
cukrovky o 360 % a počet diabetiků šplhá k milionu.
2
) Ve sv ětě v r. 2013 bylo
382 milionů diabetiků.
Počet diabetiků v ČR Počet diabetiků ve světě
Zdroj: ÚZIS 3. 2. 2015
Víte co, pojďme se názorně podívat na to, jak vzniká cukrovka.
Jak vzniká cukrovka
Co je cukrovka? Je to rezistence (necitlivost) buněk na inzulín.
Když jsme zdraví a jíme potraviny s nízkým glykemickým indexem (GI),
produkce inzulínu je ve správné výši a inzulínová rezistence prakticky není –
viz obrázek na str. 34.
Jakmile však začneme jíst jídla s vysokým GI, vysoké hladiny cukru v krvi
způsobují opakovaný zánět vnitřního povrchu (endotelu) cév a zejména
tepen.
3
) Tento zánět způsobuje zúžení cév. Důsledkem je, že nejmenší cévy
– kapiláry – postupně ztrácí svoji průchodnost. To znesnadňuje průchod
inzulínu k buňkám.
4
)
Tělo reaguje tím, že vytváří větší a větší množství inzulínu a snaží se doslova
protlačit inzulín skrze tu vytvořenou, těžko propustnou endotelovou bariéru.
5
)
To je první část fáze A – inzulínové rezistence (začátek fáze A).
Cukrovka je vylé čitelná
5. Cukrovka je vyléčitelná
Aneb rozdíl v řešení příčiny a důsledku
Jednoho dne mi zavolal můj příbuzný, že byl u lékaře a že mu oznámili, že má
cukrovku. Zabolelo mě to a měl jsem v očích slzy, protože ho mám rád. „Zdědil to po
mamince,“ pomyslel jsem si. Začal užívat prášky a časem se mu cukrovka zhoršila, takže
začal brát inzulín. Když jsem po letech začal sestavovat získané informace do knihy,
najednou mi něco došlo: On nezdědil cukrovku po mamince. On si ji vypěstoval sám.
Cukrovka 2. typu se nazývá „cukrovka počátku stáří“. Vždy to byla nemoc starých lidí.
Mluvili jsme s jednou lékařkou, diabetoložkou. Vyprávěla nám, že dříve měla práce tak
akorát. A dnes jí ordinace praská ve švech náporem nových pacientů. A co je nejhorší? Že
v poslední době zaznamenává úplnou explozi dětských pacientů s cukrovkou 2. typu. To
nechápe. Nemoc stáří – u dětí?
V USA nás předběhli – již v roce 2000 zaznamenali, že 30–50 % nových pacientů
jsou děti ve věku od 9 do 19 let!
1
)
Epidemie cukrovky... Co to má znamenat? Co se to d ěje?
Lékařská věda na to nemá odpověď.
Možná proto, že stále tvrdohlavě lpí na teoriích o nízkotučné stravě.
Avšak bije na poplach: Pokud se nepodaří snížit počet nemocných cukrovkou, brzy už
nebude možné ufinancovat léčbu. A farmaceutické firmy se připravují: rozšiřují kapacitu
výroby léků proti cukrovce a vyvinuly syntetický inzulín...
V čem však spočívá tato „léčba“? Řeší příčinu? Je podávání inzulínu řešení příčiny?
Cukrovka je stejně zákeřná jako rakovina. Nebolí. Ani když si pícháte inzulín, nemáte
pocit ohrožení. S tím se přece dá žít, ne? Jenomže když přijdou další důsledky, je již
pozdě cokoli řešit! Můžete přestat vidět. Mohou vám uříznout nohu. Mohou vám selhat
ledviny... A nové objevy ukazují, že může dojít k poškození mozku (demence,
Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba a další). K tomu se ještě vrátíme.
Lékaři nabádají k nápravě: Musíte zdravě jíst a více se hýbat.
Co podle nich znamená zdravě jíst? Jíst více nízkotučných jídel!
Jenomže po zavedení nízkotučných jídel v České republice se zvýšil výskyt cukrovky o
360 % a počet diabetiků šplhá k milionu.
2
) Ve světě v r. 2013 bylo 382 milionů diabetiků.
$24
Počet diabetiků v ČR
0
180 000
360 000
540 000
720 000
900 000
1975 1997 2013
24
Po čet diabetiků ve světě





34
HRA O ZDRAVÍ
Člověk nic netuší a pokračuje v konzumaci jídel s vysokým GI. Množství
produkovaného inzulínu stále stoupá a inzulínové receptory na buňkách
přestávají na inzulín reagovat.
To je druhá část fáze A – skutečná inzulínová rezistence.
Fáze vzniku cukrovky:
Když v této fázi sníte jídlo s vysokým GI, cukr v krvi neklesá. Mozek má za
to, že je inzulínu málo a dává pokyn zvýšit jeho hladinu. Na chvíli to pomůže.
Vyšší hladina inzulínu pomůže protlačit cukr do buněk, avšak inzulínová
rezistence se stále zvyšuje a tělo reaguje dalším a dalším zvyšováním produkce
inzulínu.
Tím se daří srážet hladinu cukru v krvi vždy zpět na potřebnou úroveň.
A teď něco důležitého.
Když se stravujeme správně, většina glukózy (85–90 %)
přejde do svalových buněk. Tam se buď okamžitě
zužitkuje – spálí, nebo se přemění na glykogen (záložní cukr)
a uloží jako rezerva pro pozdější potřebu svalů. Pro
tukové buňky zbude glukózy jen málo (pouze 10–15 %).
Z tukových buněk pak tělo čerpá, když se spotřebovala
rezerva ve svalech, v době spánku apod.
inzulínová rezistence
produkce inzulínu
hladina glukózy
normální
stav
metabolický
syndrom
cukrovka
10 let 20 let
zdraví fáze A fáze B
A teď něco důležitého.
Když se stravujeme správně, většina glukózy (85–90 %) přejde
do svalových buněk. Tam se buď okamžitě zužitkuje – spálí, nebo
se přemění na glykogen (záložní cukr) a uloží jako rezerva pro
pozdější potřebu svalů. Pro tukové buňky zbude glukózy jen málo
(pouze 10–15 %). Z tukových buněk pak tělo čerpá, když se
spotřebovala rezerva ve svalech, v době spánku apod.
Vaše váha zůstává neměnná.
Co se však děje při inzulínové rezistenci?
Studie na zvířatech odhalily,
6
) že vůči inzulínu se jako první
stávají rezistentní SVALOVÉ buňky! Tukové buňky jsou dále na inzulín citlivé.
Co to znamená?
Svalové buňky odmítají glukózu. A tělu nezbývá nic jiného, než uložit glukózu jinam.
Kam?
Vzpomínáte? Inzulín je hormon, který proměňuje cukr na tuk. Co nepřijmou svalové
buňky, promění na tuk a uloží – do tukových buněk. A začínáte přibývat na váze!
Co se stalo? V této chvíli jste, jak výstižně říká doktor Strand, PŘEHODILI VÝHYBKU a
cukr směřuje místo do svalů do tuku!
7
) Dostali jste se do fáze metabolického
syndromu – fáze A.
V této chvíli už pro vás není kalorie pouhou kalorií jako dosud.
Protože vaše svalové buňky odmítají glukózu, většina kalorií jde do
tuků. Jestli se předtím ukládalo do tuků 10–5 % glukózy, nyní se do
tuku ukládá třeba 60–80 %. Proto při stejném množství jídla začnete
nekontrolovatelně tloustnout.
Představa o rovnováze přijatých a vydaných kalorií pro vás
přestává platit! V této chvíli je absolutně mimo. Tuto rovnici
inzulínová rezistence úplně změnila.
Nyní platí jiná rovnice: Vysavač kalorií (glukózy). Protože vaše
tukové buňky se chovají jako vysavač. Luxují z těla veškerou glukózu
a efektivně ji mění na tuk.
obrázek 20 – inzulín team
Toto je další důvod, proč nefungují diety! Můžete zmenšit porce jídla, můžete držet
tvrdou dietu, a přesto budete tloustnout. Žádná dieta vám nepomůže, dokud
nepřehodíte výhybku zpátky. Jakmile však přehodíte výhybku zpět, tak ovšem žádnou
dietu nepotřebujete – zhubnete přirozeně, bez diet!
Pokud jste začali přibírat, nejedná se o „zpomalený metabolizmus“, jak nám někteří
lékaři tvrdí. Jedná se o přehozenou výhybku!
A nejenom že přibýváte na váze – vaše svalové buňky ve skutečnosti hladoví! Toto
spouští řetězovou lavinu mnoha dalších zdravotních problémů – únava, nespavost,
pomalý puls, snížená tělesná teplota atd. A chutě. Je těžké hubnout, když toužíte jíst víc.
Jak přehodit výhybku zpět? Jde to vůbec?
Ano, jde. O tom si povíme dále v této knize.
$26
p řeměna cukrů
na tuk
90 %
10 %
tukglykogen
přeměna cukrů
na tuk
30 %
70 %
tukglykogen





35
Va še váha zůstává neměnná.
Co se však děje při inzulínové rezistenci?
Studie na zvířatech odhalily,
6
) že vůči inzulínu se jako první stávají
rezistentní SVALOVÉ buňky! Tukové buňky jsou dále na inzulín citlivé.
Co to znamená?
Svalové buňky odmítají glukózu. A tělu nezbývá nic jiného, než uložit
glukózu jinam. Kam?
Vzpomínáte? Inzulín je hormon, který proměňuje cukr na tuk. Co
nepřijmou svalové buňky, promění na tuk a uloží – do tukových buněk. A začínáte
přibývat na váze!
Co se stalo? V této chvíli jste, jak v ýstižně říká doktor Strand, PŘEHODILI
VÝHYBKU a cukr směřuje místo do svalů do tuku!
7
) Dostali jste se do fáze
metabolického syndromu – fáze A.
V této chvíli už pro vás není kalorie pouhou kalorií
jako dosud. Protože vaše svalové buňky odmítají
glukózu, většina kalorií jde do tuků. Jestli se předtím ukládalo
do tuků 10–5 % glukózy, nyní se do tuku ukládá třeba
60–80 %. Proto při stejném množství jídla začnete
nekontrolovatelně tloustnout.
Představa o rovnováze přijatých a vydaných kalorií pro
vás přestává platit! V této chvíli je absolutně mimo.
Tuto rovnici inzulínová rezistence úplně změnila.
Nyní platí jiná rovnice: Vysavač kalorií (glukózy). Protože vaše tukové
buňky se chovají jako vysavač. Luxují z těla veškerou glukózu a efektivně ji mění
na tuk.
Toto je další důvod, proč nefungují diety! Můžete zmenšit porce jídla,
můžete držet tvrdou dietu, a přesto budete tloustnout. Žádná dieta vám
nepomůže, dokud nepřehodíte výhybku zpátky. Jakmile však přehodíte výhybku
zpět, tak ovšem žádnou dietu nepotřebujete – zhubnete přirozeně, bez diet!
Cukrovka je vyléčitelná
A teď něco důležitého.
Když se stravujeme správně, většina glukózy (85–90 %) přejde
do svalových buněk. Tam se buď okamžitě zužitkuje – spálí, nebo
se přemění na glykogen (záložní cukr) a uloží jako rezerva pro
pozdější potřebu svalů. Pro tukové buňky zbude glukózy jen málo
(pouze 10–15 %). Z tukových buněk pak tělo čerpá, když se
spotřebovala rezerva ve svalech, v době spánku apod.
Vaše váha zůstává neměnná.
Co se však děje při inzulínové rezistenci?
Studie na zvířatech odhalily,
6
) že vůči inzulínu se jako první
stávají rezistentní SVALOVÉ buňky! Tukové buňky jsou dále na inzulín citlivé.
Co to znamená?
Svalové buňky odmítají glukózu. A tělu nezbývá nic jiného, než uložit glukózu jinam.
Kam?
Vzpomínáte? Inzulín je hormon, který proměňuje cukr na tuk. Co nepřijmou svalové
buňky, promění na tuk a uloží – do tukových buněk. A začínáte přibývat na váze!
Co se stalo? V této chvíli jste, jak výstižně říká doktor Strand, PŘEHODILI VÝHYBKU a
cukr směřuje místo do svalů do tuku!
7
) Dostali jste se do fáze metabolického
syndromu – fáze A.
V této chvíli už pro vás není kalorie pouhou kalorií jako dosud.
Protože vaše svalové buňky odmítají glukózu, většina kalorií jde do
tuků. Jestli se předtím ukládalo do tuků 10–5 % glukózy, nyní se do
tuku ukládá třeba 60–80 %. Proto při stejném množství jídla začnete
nekontrolovatelně tloustnout.
Představa o rovnováze přijatých a vydaných kalorií pro vás
přestává platit! V této chvíli je absolutně mimo. Tuto rovnici
inzulínová rezistence úplně změnila.
Nyní platí jiná rovnice: Vysavač kalorií (glukózy). Protože vaše
tukové buňky se chovají jako vysavač. Luxují z těla veškerou glukózu
a efektivně ji mění na tuk.
obrázek 20 – inzulín team
Toto je další důvod, proč nefungují diety! Můžete zmenšit porce jídla, můžete držet
tvrdou dietu, a přesto budete tloustnout. Žádná dieta vám nepomůže, dokud
nepřehodíte výhybku zpátky. Jakmile však přehodíte výhybku zpět, tak ovšem žádnou
dietu nepotřebujete – zhubnete přirozeně, bez diet!
Pokud jste začali přibírat, nejedná se o „zpomalený metabolizmus“, jak nám někteří
lékaři tvrdí. Jedná se o přehozenou výhybku!
A nejenom že přibýváte na váze – vaše svalové buňky ve skutečnosti hladoví! Toto
spouští řetězovou lavinu mnoha dalších zdravotních problémů – únava, nespavost,
pomalý puls, snížená tělesná teplota atd. A chutě. Je těžké hubnout, když toužíte jíst víc.
Jak přehodit výhybku zpět? Jde to vůbec?
Ano, jde. O tom si povíme dále v této knize.
$26
p řeměna cukrů
na tuk
90 %
10 %
tukglykogen
přeměna cukrů
na tuk
30 %
70 %
tukglykogen











       

internetové knihkupectví - online prodej knih


Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2017 - ABZ ABZ knihy, a.s.