načítání...
menu
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: Kniha o všech dietách – Patrick-Pierre Sabatier

Kniha o všech dietách
-15%
sleva

Kniha: Kniha o všech dietách
Autor: Patrick-Pierre Sabatier

Dieta Atkinsonova, paleolitická, filmových hvězd, tukožroutská, kliniky Mayo, Victorie Principalové, Jane Fondové, podle krevních skupin, astrologická, makrobiotická ad. Jak autor sám ... (celý popis)
Titul doručujeme za 3 pracovní dny
Vaše cena s DPH:  139 Kč 118
+
-
rozbalKdy zboží dostanu
3,9
bo za nákup
rozbalVýhodné poštovné: 74Kč
rozbalOsobní odběr zdarma

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » MOTTO
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 2016
Počet stran: 384
Rozměr: 145 x 205 mm
Úprava: ilustrace
Vydání: Vyd. 1.
Název originálu: Livre de tous les régimes
Spolupracovali: přeložili Miluše Krejčová a Petr Mikulecký
Vazba: vázaná s laminovaným potahem
Datum vydání: 1. 2. 2016
Nakladatelské údaje: Praha, Motto, 2013
ISBN: 9788072465736
EAN: 9788072465736
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Dieta Atkinsonova, paleolitická, filmových hvězd, tukožroutská, kliniky Mayo, Victorie Principalové, Jane Fondové, podle krevních skupin, astrologická, makrobiotická ad. Jak autor sám zmiňuje, většina z těchto diet funguje, pokud se posuzuje jejich účinnost pouze na základě úbytku váhy. Některé lze dodržovat maximálně týden, jinak hrozí poškození zdraví. Návrat k normálnímu stravování většinou vede k návratu váhy do původního stavu, či dokonce k navýšení. Nejlepší dieta je ta, která vede k trvalému zachování váhy, a to bez zásadní změny stravovacích návyků nejde. Francouzský lékař a dietolog představuje všechny existující diety, moderní i staré, a ukazuje jejich klady a zápory.

Popis nakladatele

Chtěli byste zhubnout a marně přemýšlíte, jakou dietu zvolit? Atkinsovu, nebo astrologickou? Rozdělenou, nebo paleolitickou? Dietu Jane Fondové, nebo Victorie Principalové? Nejrůznější metody se na vás hrnou ze všech stran. Některé jsou nesmyslné a některé dokonce nebezpečné. Důležité je vědět, které a proč, abyste si dokázali vybrat tu správnou, jež vám neublíží a pomůže vám dosáhnout vytčeného cíle. Francouzský lékař a odborník na výživu Patrick-Pierre Sabatier napsal přehled všech existujících redukčních diet, pečlivě je roztřídil, ukázal, v čem jsou jejich klady a zápory, pro koho jsou vhodné, u koho neúčinkují a kdo by je rozhodně neměl držet. Vytvořil tak unikátní návod, který vám pomůže vyznat se v dietách a vybrat si tu pravou. (ty, které fungují, ty, které jsou nebezpečné, ta, kterou potřebujete)

Předmětná hesla
Kniha je zařazena v kategoriích
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

I

Tolik diet!

Troufalost šarlatánů a jejich chabé úspěchy

ukazují cenu medicíny a lékařů: pokud ti první

nechávají zemřít, ti druzí zabíjejí.

Jean de La Bruyère

Tlustí, lžou vám, ale i vy máte svůj díl zodpovědnosti!

Jakmile se rozhodnete zhubnout za každou cenu, otevřete dveře všem nesprávným názorům.

Nebylo by moudřejší jíst tak, abyste se cítili dobře, byli zdraví, žili déle a intenzivněji? A místo abyste měli postavu jak sylfida, měli byste si udržet stabilní váhu.

Ženy a muži naší konzumní společnosti požadují štíhlost. Ta je považována za správnou. Je to synonymum zdraví a dlouhověkosti, chrání před kardiovaskulárními chorobami – statistiky to potvrzují. Dovoluje užívat si více slunce, čerstvého vzduchu, pohybu, potěšení, při nichž tělo, které není nuceno se skrývat, může rozvinout svou smyslnost – zkrátka užívat si života. Schopnost lehce se pohybovat, svádět je nerozlučně spjata se štíhlým tělem nezatíženým hmotností, a navíc věčně mladým, tudíž nesmrtelným. Kromě mládí, útočiště společnosti, která ztratila své filozofické

11 

Kniha o v‰ech dietách - zlom 12.9.2013 10.34 Stránka 11


a náboženské záchytné body, přibírá štíhlost aristokratickou konotaci. Kila navíc jsou synonymem lenosti, slabé vůle a vulgárnosti. Ba co víc, jsou výrazem antisociálního chování – je-li člověk tlustý, znamená to, že ujídal chleba druhým. Z deformujícího a moralizujícího pohledu některých lékařů z 18. století je obezita vadou.

Současný způsob života není příznivě nakloněn ideálu štíhlosti. Přemíra potravy, sedavé zaměstnání a stres způsobují, že kila v průběhu let přibývají a vůle zbavit se jich den za dnem slábne. Avšak jednoho dne se zhubnutí stane nezbytností, takovou nezbytností, že každý prostředek vedoucí ke kýženému výsledku je dobrý.

Existuje tolik redukčních diet a návodů, z nichž mnohé se blíží spíše šarlatánství než vědecké pravdě, že laik v žádném případě nedokáže oddělit zrno od plev. „Zázračných“ diet, založených pouze na víře, jsou mraky, a to je jedním z důvodů, proč je medicína dlouho přehlížela nebo jimi pohrdala. Přesto existují takové, které fungují a nejsou nebezpečné. Jejich podstata je často stejná, ale jejich forma se liší. Každý si musí vybrat tu, která mu vyhovuje, místo aby se řídil jediným předpisem, jenž má zajistit zdraví. A pravdou je, že lékařské diety jsou často výlučné. Nedbají příliš na proveditelnost, a tudíž na to, aby mohly být skutečně dodržovány po delší dobu, nebo přinejmenším do té doby, než bude dosaženo uspokojivého a trvalého výsledku.

Každý má své zvyky a na nich závisí, který postup bude účinnější nebo alespoň lépe snášený. Ať máte silnou nebo naopak slabou motivaci, ať jste více či méně aktivní, muž či žena, mladý nebo starší, gurmán, gurmet, velký jedlík nebo hledáte v jídle útočiště, ať máte rádi sladká, slaná, tučná či jakákoli jídla, ať chodíte hodně do společnosti nebo naopak jste převážně doma, ať máte pár kilo nebo pár desítek kilo navíc, existuje dieta, která vám bude vyhovovat. Otázkou je, která...

Řekli jsme si, že redukčních diet existují tisíce; a jsou i další –  12

Kniha o v‰ech dietách - zlom 12.9.2013 10.34 Stránka 12


dieta při cukrovce, hypercholesterolemii, dně, hypertenzi, ledvinové nedostatečnosti, chorobách žaludku, jater, žlučníku, střev, slinivky břišní a také při anemii, horečce, odvápnění kostí, vyhublosti, a rovněž v těhotenství, při kojení, v raném dětství či naopak ve vysokém věku, či při sportu.

Až do začátku dvacátého století byla kontrola váhy jen jedním z atributů slova dieta, které tehdy představovalo, v hippokratovském

1

smyslu, soubor zásad čili „diet“, jak lépe žít, lépe dýchat, lépe

se pohybovat, lépe milovat a samozřejmě lépe jíst. Slova „dieta“ a „režim“ neměla ještě pejorativní význam, nebudila tedy představu omezování, nebo jen velmi málo. To se objevuje teprve v době, kdy se štíhlost stala neoddělitelnou součástí krásy a kdy se důsledkem toho, čemu říkáme pokrok, stal nedostatek fyzické aktivity a přemíra jídla v průmyslových společnostech.

Ve středověku prosazoval Bernard z Clairvaux

2

jako reakci na

přemíru dobrého jídla, kterou bezostyšně stavěly na odiv některé náboženské řády, cisterciácké zásady. Dieta byla prostá, každý den zelenina a při velkých mrazech špek. Hubnutí zaručeno. Ve stejné době položila abatyše Hildegarda z Bingenu

3

základy die

toterapie. V její dietě zaujímaly důležité místo obilniny, například špalda, luštěniny, mandle, ovoce, zelenina a mořské plody. Salernská škola

4

v téže době definovala zdraví „jako umírněné dýchání, umír

něnou konzumaci jídla a pití, pohybu a odpočinku, spánku a bdění a duchovních vášní, kterážto činnost se nazývá dieta“. Až dosud se jedná o léčbu potravinami v rámci umění žít – žít lépe a také jistě déle.

Osmnácté století, jež rádo moralizovalo, učinilo z obezity vadu, fyzickou známku těch nejhorších hříchů, zahálky, smilstva a obžerství. Zejména Anglie se tím zabývala. V roce 1727 Angličan Thomas Short

5

doporučoval odstranit příliš velkou aktivitu. Na jeho

obhajobu je třeba říct, že svou radu doplnil hygienicko-dietetickými doporučeními, která nejsou bez zajímavosti: jíst rozumné por

13 

Kniha o v‰ech dietách - zlom 12.9.2013 10.34 Stránka 13


ce pokud možno netučného jídla, zejména co nejméně výživné maso

a ryby. Mnohem diskutabilnější jsou jeho požadavky cvičit, aby

se zvýšilo pocení, málo spát, vyhýbat se zemím, kde je vlhký

vzduch, jako je Holandsko, kde je rovněž hodně tlustých lidí, a uží

vat laxativa kvůli co nejrychlejšímu vyprázdnění. Je zajímavé, že

tyhle praktiky mají své příznivce dodnes.

6

V šedesátých letech osm

náctého století jiný anglický lékař, Malcolm Fleming z Edinbur

ghu, předepisoval vegetariánskou stravu bez tuků. Své rady dopl

ňoval požadavkem co nejvíce chodit pěšky. K očištění doporučoval

mýdlovou vodu, která, jak známo, rozpouští tuky... Francie nezů

stávala pozadu: doktor Petit v roce 1765 doporučoval omezit sty

ky se ženami a navíc požadoval minimálně jednou týdně čtyřho

dinovou koupel a tření flanelem pro zvýšení pocení. Doktor Petit,

zastánce dnešních low carb diets (hypoglycidové diety), také do

poručoval jíst jenom jednou denně malé porce, vyhýbat se sýru,

chlebu, škrobovinám, moučným jídlům a červenému vínu. Naopak

vřele doporučoval bílé víno, hlavně šampaňské...

Teprve ve druhé polovině devatenáctého století, kdy došlo k roz

voji průmyslové společnosti v Evropě, se objevily první „vědecké“

diety, jejichž jediným cílem bylo hubnutí. S Claudem Bernardem

7

začala medicína experimentovat; rodící se věda o výživě se opíra

la o nové poznatky ve fyziologii a stala se předchůdkyní empiric

ké dietetiky. Biochemie popisující strukturu makronutrimentů

a zkoumající jejich vzájemné působení v organismu vedla k podi

vuhodným generalizacím. Například k tvrzení doktora Dancela:

protože chemický vzorec tuků se skládá z uhlíku a vodíku (podle

Dancela) a voda, která obsahuje uhlík a vodík, se podílí na uklá

dání tuků při jídle, je nutné pít co nejméně a vyhýbat se potravi

nám obsahujícím hodně vody. Doporučovalo se pouze maso a škro

by. Dneska se zdá tato teorie směšná, ale experimentální medicína

má přece právo na omyl. Jsme stále na jejím počátku; lidé jako

Claude Bernard, v mnoha ohledech obdivuhodní, věřili, že cuk

 14

Kniha o v‰ech dietách - zlom 12.9.2013 10.34 Stránka 14


rovka je důsledkem přílišné a abnormální produkce cukru v játrech. Trvalo to dlouho, ale v roce 1863 publikoval doktor Dancel spis o obezitě, který nebyl zdaleka tak bláznivý, jak se podle jeho prvních hypotéz dalo soudit. Fyziologie trávení v podání laika vedla k formulaci podivných teorií, jako byl na počátku dvacátého století fletcherismus, jenž získal značnou popularitu v anglicky mluvících zemích. Horace Fletcher se narodil v roce 1849 a zemřel v roce 1919 a byl povoláním obchodník v San Francisku. V roce 1895 mu odmítli prodloužit životní pojistku, protože prý je příliš tlustý. Pravdou je, že vážil metrák při výšce necelých sto sedmdesát centimetrů. Fletcher se uchýlil k metodě anglického ministerského předsedy lorda Gladstona a každé sousto žvýkal dvaatřicetkrát, až se z něj stala polotekutá homogenní hmota, a teprve pak ho polkl. Žvýkat se muselo všechno, dokonce i tekutiny... Takto shodil dvacet kilo a napsal knihu o obezitě,

8

v níž obratně citoval

odborné lékaře zabývající se žvýkáním, takže nemohl být stíhán pro nezákonné praktikování medicíny, a stal se jakýmsi guruem výživy – pro potomky zůstane „Velkým žvýkačem“.

9

V té době byla váha považována spíše za zdravotní než estetický problém. Lidé byli tlustí, ne-li velmi tlustí proto, že to bylo vnímáno jako známka úspěchu. Schweninger

10

předepsal obézní

mu kancléři Bismarckovi, který byl velkým jedlíkem, dietu proto, aby zmírnil dýchavičnost a problémy s pohybem, jež mu vadily. Zdá se, že kancléř se pak cítil rozhodně lépe.

Teprve ve dvacátém století, zejména po první světové válce, se ženy zbavily korzetů a ostříhaly si vlasy nakrátko, a také začaly hlásat štíhlost, čímž se odlišily od svých matek. V té době se také objevily první reklamy a prostředky na hubnutí. V letech po druhé světové válce došlo k návratu k plnějším tvarům jako reakce na válečné strádání. Americké krásky byly kypré, se širokými boky, vyvinutým poprsím a štíhlým pasem. Francouzský ideál ztělesňovala Brigitte Bardotová. Ale sedmdesátá léta přinesla anorektické

15 

Kniha o v‰ech dietách - zlom 12.9.2013 10.34 Stránka 15


manekýnky a stanovila štíhlost jako kritérium dobrého společen

ského vkusu. Znamenalo to také zásadní obrat ve stravování: este

tika převládla nad zdravotním hlediskem a v zájmu hubnutí byly

přípustné všechny možné výstřelky, tvářící se jako vědecká prav

da. Zdravotní diety z třicátých let se proměnily na redukční diety.

„Zdraví na základě kombinace potravin“ doktora Herberta M. Shel

tona

11

se změnilo ve slavnou dietu Demise Roussose, kde byly prin

cipy nespojování hlásané zámořským zdravotnickým guruem apli

kovány na hubnutí. Oddělené diety nabraly vítr do plachet, zatímco

ze Spojených států k nám zamířila dieta kliniky Mayo, Scarsda

leská dieta, Atkinsova dieta a dieta Weight Watchers. Francie ne

zůstala pozadu: objevila se tu Antoineova oddělená dieta či hy

perprotidická dieta vytvořená profesorem Creffem z nemocnice

Saint-Michel v Paříži, a byl tu také Léone Bérard, první francouz

ský dietetik. V osmdesátých letech to pak byla Montignacova me

toda, přizpůsobivá dieta, která se měnila s módou; nejdříve hlása

la přísně oddělenou stravu, pak přešla na glykemický index a poté

začala mluvit o „dobrých“ a „špatných“ glycidech. Proti ní stála

dieta doktora Frickera, která hlásala vše opačně. I netypické a ne

vyvážené diety měly své stoupence: monodiety, kdy se konzumo

vala pouze jedna potravina nebo skupina potravin, například ovo

ce nebo zelenina, brambory či rýže; „polévkové“ diety či Gestova

dieta založená na vývaru, omezeném množství potravin a odpo

činku; hollywoodská dieta Judy Mazelové, glycidová dieta Susan

Powterové, a nesmíme zapomenout ani na vegetariánské a vegan

ské diety a také nesmrtelnou makrobiotiku zen... A to ještě seznam

není ani zdaleka vyčerpán.

Většina z těchto diet funguje... pokud se posuzuje jejich účin

nost pouze na základě úbytku váhy. Kdo může vyčítat ženě, jejíž

svůdnost je zmenšena nebo zcela zakryta nadbytečnými kilogra

my, že chce být rychle, nejlépe za pár týdnů či měsíců, štíhlá? To

je důvod, proč nejlepší metoda bude vždy taková, která umožní

 16

Kniha o v‰ech dietách - zlom 12.9.2013 10.34 Stránka 16


shodit deset kilo za měsíc. Těžké je ovšem období po skončení diety,

kdy se váha vrátí k původnímu stavu, či ho dokonce ještě překo

ná. Nejlepší dieta proto není ta, která vede ke snížení váhy, či pou

ze snížení váhy, ale ta, která přináší trvalý efekt. Všichni odborní

ci se shodují: stabilizace nelze dosáhnout bez změny zvyklostí.

Dieta, která nezahrnuje zásadní změnu stravovacích návyků, ne

vede k trvalému zachování váhy. Pokud k tomu ještě přidáme po

žadavek, aby dieta nepoškozovala zdraví, zachovávala svalovou

hmotu a dodávala všechny potřebné živiny, seznam vhodných diet

se výrazně zkrátí. Mezi těmi, co nám zůstanou, je mnoho těch,

které jen pod jiným jménem uvádějí starší diety, více či méně upra

vené podle současných chutí. Některé diety nemají vůbec žádné

vědecké opodstatnění a vycházejí například ze znamení zvěrokru

hu nebo ze stavu duše, kterou je zapotřebí posilovat praktikami

zahrnujícími hladovění. Řada zázračných metod směšuje ničím ne

podložená tvrzení s vědeckými argumenty, jako například dieta po

dle krevních skupin. Jiné přicházejí se spoustou vědeckých odů

vodnění, která s ní nijak nesouvisejí. Další byly nebo ještě jsou

společenským fenoménem, například Atkinsova dieta ve Spojených

státech či Montignacova dieta ve Francii.

Ale naštěstí existují rovněž serióznější diety, které měly své před

chůdce. Je tedy zapotřebí vytvořit přehled všech diet, moderních

i starých, jež si zaslouží pozornost buď proto, že jsou novátorské,

nebo že poznamenaly svou dobu, či prostě proto, že jsou účinné.

Kniha o v‰ech dietách - zlom 12.9.2013 10.34 Stránka 17




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz – online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2020 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist