načítání...


menu
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Kachlové sporáky -- konstrukce, řešení, stavba svépomocí – Václav Vlk

Kachlové sporáky -- konstrukce, řešení, stavba svépomocí

Elektronická kniha: Kachlové sporáky
Autor: Václav Vlk
Podnázev: konstrukce, řešení, stavba svépomocí

Kachlové sporáky nejsou už jen záležitostí rekreačních chalup, ale stále častěji se objevují v nových moderních domech. Staví se buď samostatně kdekoliv v místnosti nebo se stávají součástí kuchyňské linky. V knize najdete rady jaký zvolit ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  186
+
-
6,2
bo za nákup

hodnoceni - 69.2%hodnoceni - 69.2%hodnoceni - 69.2%hodnoceni - 69.2%hodnoceni - 69.2% 80%   celkové hodnocení
2 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Grada
Dostupné formáty
ke stažení:
PDF
Zabezpečení proti tisku a kopírování: ano
Médium: e-book
Rok vydání: 2011
Počet stran: 134
Rozměr: 24 cm
Úprava: ilustrace
Vydání: 1. vyd.
Jazyk: česky
Téma: stavebnictví, vytápění, kachlová kamna, kachlové sporáky, opravy, rekonstrukce, stavby, konstrukce, předpisy kuchařské, kynuté těsto
ADOBE DRM: bez
Nakladatelské údaje: Praha, Grada Publishing, 2011
ISBN: 978-80-247-3014-1
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Kachlové sporáky nejsou už jen záležitostí rekreačních chalup, ale stále častěji se objevují v nových moderních domech. Staví se buď samostatně kdekoliv v místnosti nebo se stávají součástí kuchyňské linky. V knize najdete rady jaký zvolit nejvhodnější typ sporáku podle místa používání a jeho využití. Například sporák na nohách je vhodný do horské chalupy, kde se topí jen nárazově. Stolový s předem vyrobeným kovovým modulem umisťujeme spíše v celoročně obývaném domě, kde je ještě jiný zdroj vytápění. V publikaci najdete také informace o demolicích starých již nepoužitelných sporáků, o tom zda má význam opravovat a jak, o volbě materiálů, o vnitřní konstrukci, a především je zde na mnoha barevných obrázcích a kresbách popsána stavba klasického kachlového jednotroubového sporáku s kobkou za použití zcela nových materiálů. Na konci knihy nechybí recepty na buchty a chleba upečené právě v kachlovém sporáku. (konstrukce, řešení, stavba svépomocí)

Zařazeno v kategoriích
Václav Vlk - další tituly autora:
Kdo rád jí, ať zvedne ruku Kdo rád jí, ať zvedne ruku
Krvavé dozvuky války -- Konec druhé světové války na českém území Krvavé dozvuky války
 (e-book)
Zděné a kachlové sporáky Zděné a kachlové sporáky
 (e-book)
Krby v interiéru -- Moderní krbové sestavy Krby v interiéru
 (e-book)
Zahradní pece na pizzu a chleba Zahradní pece na pizzu a chleba
Mauthausen Mauthausen
 
K elektronické knize "Kachlové sporáky -- konstrukce, řešení, stavba svépomocí" doporučujeme také:
 (e-book)
Stavba krbu -- vlastníma rukama Stavba krbu
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

STAVEBNÍ MATERIÁLY PRO

KRBY A KACHLOVÁ KAMNA

www.KRBYTURBO.cz

Váš výrobce:

Průmyslová keramika, spol. s.r.o.

Spešovská 627

Rájec-Jestřebí

CZ 679 02

Váš prodejce v ČR:

info@krbyturbo.cz

tel: 315 623 862

Tel.: +420 516 432 197

E-mail: prumker@prumker.cz

dejce v ČR:

byturbo.cz

623 862

Václav Vlk

Kachlové

sporáky

Konstrukce, řešení,

stavba svépomocí

Kachlové sporáky

Václav Vlk



Václav Vlk

Grada Publishing

Kachlové

sporáky

Konstrukce, řešení,

stavba svépomocí


Václav Vlk

Kachlové sporáky

konstrukce, řešení, stavba svépomocí

Vydala Grada Publishing, a.s.

U Průhonu 22, Praha 7

obchod@grada.cz, www.grada.cz

tel.: +420 234 264 401, fax: +420 234 264 400

jako svou 4631. publikaci

Odpovědná redaktorka Věra Slavíková

Sazba Vladimír Velička

Fotografie na obálce – archiv autora

Fotografie v knize – archiv autora, Martin Vlk, Ing. Pavel Beneš (1.2,

5.7, 6.2, 10.24, 10.25, 10.26, 12.18, 12.19, 12.20, 12.21, 13.8, 14.6)

Ilustrace v knize – archiv autora, Ondřej Slavík (1.3, 3.6, 4.14, 4.36,

5.1, 6.1, 7.3, 7.4, 7.12, 8.12, 9.1, 9.4, 9.5, 10.1, 10.2, 10.3, 10.4, 10.5,

10.10, 10.14, 10.20, 11.3, 11.4, 11.5, 11.6, 12.2, 12.3, 12.22, 12.23,

13.3, 13.5, 13.10, 15.1, 15.2, 15.3, 16.2, 16.3, 16.5, 16.7, 16.8;

Petr Živný (4.2, 4.3, 4.10, 4.11, 4.12)

Počet stran 136

První vydání, Praha 2012

Vytiskly Tiskárny Havlíčkův Brod, a. s.

© Grada Publishing, a.s., 2012

Cover Design © Grada Publishing, a.s., 2012

Názvy produktů, firem apod. použité v knize mohou být ochrannými znám

kami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků.

ISBN 978-80-247-3014-1 (tištěná verze)

ISBN 978-80-247-7566-1 (elektronická verze ve formátu PDF)

ISBN 978-80-247-7567-8 (elektronická verze ve formátu EPUB)

Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy

Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být repro

dukována a šířena v papírové, elektronické či jiné podobě bez předchozího písemného

souhlasu nakladatele. Neoprávněné užití této knihy bude trestně stíháno.


5

Kachlové sporáky

Obsah

Předmluva ...........................................................................................9

1 Klasický kachlový sporák.......................................................................11

1.1 Jak posuzovat a vybírat klasický sporák? .......................................................12

1.2 Kachlový sporák s kobkou ..............................................................................15

1.3 Umístění klasického sporáku .........................................................................15

2 Co se starým kachlovým sporákem? .........................................................18

3 Čištění a drobné opravy .........................................................................21

3.1 Sejmutí kouřových rour ................................................................................... 21

3.2 Čištění kobky a ohniště ................................................................................... 21

3.2.1 Sporák s čisticími dvířky ...................................................................... 21

3.2.2 Sporák s čisticími keramickými kolečky .............................................22

3.2.4 Čištění vysavačem .................................................................................23

3.3 Menší opravy sporáků .....................................................................................23

3.3.1 Opravy spár ...........................................................................................23

3.3.2 Opravy vnitřních částí sporáku ............................................................24

3.3.3 Oprava široké přepážky ........................................................................25

3.3.4 Oprava výplní .......................................................................................25

3.3.5 Odstranění závad pečicí trouby ...........................................................25

3.3.6 Opravy dvířek ........................................................................................26

4 Jaký sporák vybereme? .........................................................................28

4.1 Sporák jako součást kuchyňské linky ............................................................. 31

4.2 Konstrukce rovinných sporáků .......................................................................34

4.3 Repliky starých selských sporáků ...................................................................36

4.4 Sporáky s lůžkem .............................................................................................39

4.5 Sporáky v moderním interiéru ........................................................................40

4.6 Sporák na nohách ............................................................................................45


6 Obsah

5 Začínáme stavbu .................................................................................47

5.1 Postup rozebírání starého sporáku .................................................................48

5.2 Příprava základu a staveniště .........................................................................50

5.3 Zhotovení plánu ...............................................................................................50

6 Materiály ..........................................................................................53

6.1 Kování ...............................................................................................................53

6.2 Odkouření ........................................................................................................55

6.3 Zdicí materiály .................................................................................................55

6.4 Kachle na sporák .............................................................................................56

6.5 Spojovací materiál ...........................................................................................57

7 Stavba spodní části sporáku ...................................................................63

7.1 Rozměření sporáku ..........................................................................................63

7.2 Stavba základu z Ytongu ................................................................................65

7.3 Šachta ohniště a osazení topného štítu ..........................................................67

7.4 První řada kachlů na nečisto .........................................................................67

8 Dozdění ohniště a vytvoření dna odtahu spalin ...........................................69

9 Dno ležatého tahu ............................................................................... 74

10 Stavba první kachlové řady .....................................................................79

10.1 Práce s kachli ...................................................................................................80

10.2 Vyplňování a vázaní kachlů .............................................................................83

10.3 Začínáme rohem ..............................................................................................84

10.4 Položení rámu plotny .......................................................................................89

10.5 Dokončení první kachlové řady .....................................................................89

10.6 Alternativní řešení ..........................................................................................90

11 Úprava kachlů ....................................................................................92

11.1 Počáteční úprava kachlů .................................................................................92

11.2 Nástroje k řezání ..............................................................................................92

11.3 Postup řezání ...................................................................................................93

11.4 Vsazování dvířek .............................................................................................95

11.5 Úprava ručně vyráběných kachlů ..................................................................96

Kachlové sporáky

12 Osazení trouby a vyzdění kobky .............................................................97

12.1 Řešení sporáku „Martin“ ................................................................................97

12.2 Řešení sporáku „Pavel“ ................................................................................103

13 Záklop a odkouření ............................................................................ 106

13.1 Záklop .............................................................................................................106

13.2 Odkouření rourami ....................................................................................... 112

13.3 Teplovzdušná vložka v kobce ........................................................................ 112

14 Dokončovací úpravy sporáku .................................................................113

15 Vytápění další místnosti sporákem ..........................................................117

16 Sporáky „do želez“ ............................................................................121

17 Sporáky, chleba a buchty ..................................................................... 125

18 Závěr ...............................................................................................131

Doporučená literatura ........................................................................ 132

Rejstřík ........................................................................................... 133



9

Kachlové sporáky

Předmluva Změna ve způsobu bydlení a stravování je výrazným rysem současné doby. První vlna výstavby domů ve stylu „podnikatelského baroka“ pominula. Staví se domy tradičnější, namísto nesmyslných nákupů spotřebních předmětů preferuje – zvláště mladá generace – zdravý způsob bydlení a života. I střední generace je poněkud unavena sledováním nejmodernějších „in“ trendů a začíná oceňovat kvalitu spotřebních předmětů: solidnost, spolehlivost, nenáročnost, trvanlivost.

Stejně tak se postupně mění tzv. rekreační chalupy na trvalá a nebo dlouhodobě obývaná stavení. Se změnou nálady ve společnosti měníme i pohled na některá dříve zdánlivě zastaralá řešení. S návratem obytných kuchyní se prostor pro vaření zvětšil, a proto není problém postavit vedle sporáku kachlového např. plynový.

Jednou ze zásadních změn je také otázka cen a dostupnosti energií. Značná část majitelů privátních obytných i rekreačních objektů, ale i pensionů, horských hotýlků a restaurací, zjišťuje, že používání kachlového sporáku je relativně levné, z hlediska obsluhy a dodávek tepla pružné a rychlé. Dřevní hmota je stále dostupný energetický zdroj nezvyšující množství CO

2

a spalin v ovzduší, je prakticky ekologický. Také se ukazuje, že příprava

jídla, tedy pečení a vaření na dřevě jako palivu, zlepšuje nutriční hodnotu a chuť potravin.

Významnou předností kachlového sporáku je jeho soběstačnost a připravenost pro přípravu jídel a vytápění bez dodávek tzv. ušlechtilých energií, tedy plynu a elektřiny.

A v neposlední řadě je to prostě „krásný kus nábytku“.

Vše zásadní, na co byste se chtěli zeptat a co by vás ohledně kachlových sporáků zajímalo, najdete v této knize.

Přeji pěkné a poučné počtení.

P. S. Vždy je dobré „citovat klasiky“, a proto budu v této knížce často vycházet jak z klasické knihy Václava Morávka Kamnářství z roku 1956, tak ze svých knih a článků o topidlech, které mohou čtenáři číst již od roku 1981, a také ovšem ze zkušeností s kamnařinou v praxi. První tři sporáky, které jsem postavil v letech 1971–72, stále dobře slouží a v knize je nejen představím, ale využiji i všechny zkušenosti, jež s nimi osobně mám.

Václav Vlk



11

Kachlové sporáky

Klasický kachlový sporák

Kachlový sporák, nejčastěji s kobkou– vrškem (obr. 1.1), býval již od středověku ústředním bodem obytné části většiny venkovských chalup. V menších rozměrech se od 19. století používal také v bytech a nájemních domech. U nás první slavná éra takových sporáků skončila s tzv. socializací vesnice a modernizací nájemních domů. Na západ od nás však zůstal vždy součástí značné části venkovských i rodinných domů. A v posledních třiceti letech se vrací i k nám.

Sporák, zvláště ten klasický, je již ně

kolik století jedním z nejznamenitějších zařízení v kuchyních. Takový sporák umí neuvěřitelné množství věcí. Dokáže vyhřát rozlehlou kuchyň, někdy i celou chalupu, když se v něm pořádně „fajruje“. Během několika minut po zatopení je plotna rozpálená a připravená k vaření a smažení na celé své rozměrné litinové ploše. Nezanedbatelnou výhodou je vyhřívání místnosti sálavým teplem ještě dlouho po vyhasnutí ohně.

Charakteristickými částmi sporáku jsou

kromě korpusu vyzděného ze stavebních a keramických materiálů (kachlů) varná plotna, trouba a znovuobjevený ohřívák vody, který se v nejjednodušším provedení nazývá kamnovec někdy též měděnec nebo medenec (obr. 1.2). Pro názornost uvádím nejobvyklejší a současně nejoblíbenější typ sporáku s jeho základními rozměry (obr. 1.3). Vzorový sporák je postavený do rohu, má obílený spodek, obvyklá výška plotny od podlahy je 80 cm. V domácnostech vyšších lidí se zvyšuje patková část sporáku a plotna je pak ve výši 85–90 cm.

1

▲▲ Obr. 1.1

Ukázkový sporák „Martin“

▲ Obr. 1.2

Ukázkový sporák „Pavel“ Klasický kachlový sporák 1.1 Jak posuzovat a vybírat klasický sporák? Rozměry sporáku se řídí účelem jeho použití. V trvale obydlených rodinných domech mohou být menší, tříplátové sporáky, které jsou zároveň úspornější. V rekreačních chalupách a hospodářských staveních se doporučují čtyř až pětiplátové. V těchto objektech se sporáky staví s jistou provozní rezervou. V kuchyních hospodářů především pro práce většího rozsahu, např. pro zabíjačku nebo zavařování velkého množství ovoce, na chalupách pak proto, aby se po příjezdu vychladlý prostor rychleji vyhřál.

Dalším hlediskem při volbě sporáku je

spotřeba vybraného druhu paliva. Tam,

kde vytápíme hnědým uhlím a briketami,

postačí sporák menší. Pro dřevěná polena

je vhodnější sporák s větším ohništěm.

Průměrná čtyřčlenná domácnost vystačí

se sporákem s čtyrplátovou plotnou dlou

hou 24 coulů (63 cm). Délka plátů bývá

v závislosti na šířce sporáku obvykle 18 až

22 coulů (47 až 58 cm). Při běžném pro

vozu domácnosti postačí pro pečení jed

na trouba. Kamnovec nebo jiné zařízení

k ohřívání vody má být umístěno tak, aby Obr. 1.3 Základní rozměry klasického sporáku

140

80

60

60

150–155

30


13

Kachlové sporáky

se k ohřevu využilo tepla unášeného spalinami do komína. Ohniště sporáku musí zajišťovat dokonalé spalování paliva bez zvláštní pozornosti. Rošt má být ve vzdálenosti minimálně 15 cm od dvířek a co možná nejblíže k pečicí troubě.

Klasické kuchyňské sporáky se v zásadě dělí na kachlové sporáky stavěné rovnou od podlahy a kachlové sporáky na nohách (obr. 1.4). Oba typy mají ve zvýšené části sporáku (kopce) umístěnu troubu.

Dalším typem jsou sporáky s rovinným ohništěm, u kterých je trouba pod úrovní plotny a jejichž základem je většinou předem vyrobený korpus (obr. 1.5). Jsou mimořádně vhodné do menších rekreačních objektů (např. chat u řeky), do nových menších moderních domů, ale i do domů řadových. Více informací včetně schematického řezu (obr. 4.12) najdete

a) b)

Obr. 1.4 Řez sporákem s odkouřením rourou, a) klasicky stavěný na podlaze, b) stavěný na nohách

Obr. 1.5

Moderní stolový sporák


14 Klasický kachlový sporák

v kapitole 4.2. Ještě podrobněji jsem se těmto typům sporáků věnoval v útlé knížce Zděné a kachlové sporáky, kterou vydalo nakladatelství Grada v roce 2009.

Největší prohřešky v ekonomice provozu

sporáků vznikají netěsnostmi ploten, kdy zkřivené pláty propouštějí pod plotnu falešný vzduch, který ji ochlazuje. Další ztráty

vznikají netěsnými a nekvalitními dvířky

pro přikládání a popelníkovými dvířky

u čisticích otvorů. Za nejkvalitnější jsou po

važována litinová dvířka se zabroušenými

dosedacími hranami. V současnosti se však

nejvíce používají tzv. topné štíty, kde jsou

přikládací dvířka spojena s popelníkovými

a jejichž součástí bývá i popelníková část. Obr. 1.6 Moderní řešení dvoutroubového sporáku s odtahem spalin až pod troubou – vnitřní řešení podobné jako u obrázku obr. 4.12b

Kachlové sporáky

1.2 Kachlový sporák s kobkou Nejstarší, nejběžnější a také nejosvědčenější je jednotroubový sporák. Přesto si v současnosti mnoho domácností pořizuje dvoutroubové sporáky s kobkou (vrškem), obr. 1.6. Velkou předností kachlového sporáku jsou poměrně malé tahové odpory, neboť spaliny od roštu ke komínu stále stoupají. Sporák tedy může být napojen jak na staré průlezné komíny, tak i na ty moderní. Potřebný vnitřní průměr komína pro odtah spalin se počítá podle velikosti sporáku, přikládacích dvířek a účinné výšky komína. Přesné posouzení správného tahu a kvality komína však přenechte odborníkům. Základem kvalitního a bezpečného provozu je správně postavený komín. V praxi se osvědčily komíny o světlosti nejméně 200×200 mm, případně 250×250 mm. U velkých sporáků pak nejméně 280–350 mm.

Sporáky s vrškem se pohodlně obsluhu

jí, čistí i opravují. K jejich oblibě přispívá

i to, že se do nich pohodlně přikládá, rošt

a topný prostor jsou dostatečně rozměrné

pro přikládání velkých kusů dřeva. Další

předností je umístění trouby v pohodlné

výšce (vzpomeňme si na obtíže starších lidí

při pečení v troubě u sporáků umístěných

u podlahy) a využitelnost horní plochy kob

ky pro sušení nádobí, starého chleba, ovoce

či hub umístěných na lískách. Během let se

základní typ kachlového sporáku vyvinul do

různých podob. Jeho variabilnost mu může

závidět mnohý dnešní moderní výrobek. 1.3 Umístění klasického sporáku Klasický kachlový sporák je ústředním místem v kuchyni a výrazně ovlivňuje její další provoz. Jeho umístěním na mnoho let určíme, jak bude řešena základní dispozice místnosti a především pracovního prostoru k vaření. Moderní kuchyně jsou kromě kachlového sporáku většinou vybaveny i elektrickým nebo plynovým sporákem či alespoň vařičem, také to je třeba zvážit. Před tím, než začneme plánovat místo pro kachlový sporák, je dobré znát alespoň některé obvyklé instalace sporáků s ohledem na polohu komína. Velice důležitý je i pohodlný přístup ke kachlovému sporáku. Nesmí

docházet ke kolizním situacím při pohybu

osob v místnosti, proto je např. nevhodné

jeho umístění hned vedle dveří.

V zásadě by mělo platit, že pokud již

byl v minulosti v místnosti kachlový spo

rák umístěn a my víme, kde býval, neměli

bychom ho bez závažných důvodů pře

misťovat. Mimo jiné i proto, že sporák je

velice těžké zařízení a konstrukce budovy

a umístění komína tomu byla přizpůsobena.

Možností, kam sporák postavit, je mnoho.

Vždy jsou však limitovány nosností podlah

a technickým řešením napojení odvodu spa

lin do komína.

Výkon sporáku 7,5–12 kW

Průměr kouřového hrdla 120–160 mm

Palivo dřevo, dřevěné

brikety, hnědé uhlí

Optimální tah komína cca 15 Pa

Světlost komínového

průduchu

nejméně 200×200 mm

Tab. 1.1 Příklad paramatrů pro sporák o výkonu

7,5–12 kW

+


16 Klasický kachlový sporák

a) b)

c) d)

e) f)

g) h)


17

Kachlové sporáky

Je vhodné, aby alespoň dvě, lépe však tři,

strany sporáku byly volné, případně aby kolem celé kobky proudil vzduch. Odsadíme-li zadní stěnu kobky o 10 až 12 cm od stěny, získáme v místnosti o 5–10 % více tepla pro ohřátí vzduchu.

V minulosti, kdy býval sporák v provozu

prakticky nepřetržitě, nevadilo, že stěnou, ke které byla kobka přistavěna, teplo uniklo. Naopak. Stěna za kobkou vyhřívala stěnu sousedícího pokoje nebo síně. Dnes tu část sporáku, která je opřena o stěnu, izolujeme, aby teplo zbytečně neunikalo do zdí.

Je-li plotna přistavena ke stěně, obkládá

me ji nad plotnou kachli, aby se dala snadno udržovat v čistotě.

Základní možnosti umístění si teď uká

žeme na obrázcích 1.7 a–h. Šipka označuje

místo přikládání do sporáku. Uvažuje-li sta

vebník o tom, že provede odkouření rovnou

z kobky průrazem do komína nebo kouřo

vou trubkou vedenou prostorem, měl by

pamatovat také na to, že pro celoroční vy

tápění je vhodnější přímé odkouření z těla

sporáku do komína (vypadá to i moderně

ji), pro nárazové vytápění (což je většinou

dnešní praxe) je lepší vézt odkouření z kob

ky do komína rourou. Ta předává teplo spo

lu s plotnou prakticky ihned po zatopení.

Od těchto základních typů kachlových

sporáků se pak odvíjí mnoho dalších variant,

s nimiž se seznámíme v dalších kapitolách.

Obr. 1.7

Řešení umístění a odkouření kachlových sporáků a) Nejčastější umístění sporáku do rohu, odkouření

přímo do komína, plotna vyhřívá místnost poměrně

rychle b) Plotna je v rohu místnosti, kobka je osazena vpravo

do prostoru, vhodné pro trvalé vytápění, šetří mís

to, nevýhodou je malé proudění vzruchu od plotny c) Sporák směřuje více do místnosti, v rohu vedle

kobky vznikl prostor pro odpočinek nebo případné

sušení na závěsných tyčích d) Sporák postavený v prostoru, přikládání z čela (je

možné z tří stran), toto řešení je často používáno

ve velkých kuchyních, kde sporák dělí místnost na

pracovní a jídelní část e) Sporák postavený v prostoru, přikládání vpravo

od trouby (je možné z tří stran), použití jako

u obr. 1.7d f) Sporák volně v prostoru, přikládání vlevo od trouby

(je možné z tří stran), odkouření rourou, řešení ob

líbené v horách a ve vlhkých údolích řek, nejrychleji

předává teplo g) Sporák s vnějším odkouřením, za sporákem bývá

„spací lavice“ oblíbená u dětí i starších lidí h) Sporák volně v prostoru, odkouření rourou, místo

pod odkouřením se využívá k sušení nebo pro

provizorní lůžko

Co se starým kachlovým sporákem?

Koupíme-li starší objekt v kterém je kachlový sporák, tedy domek na vesnici, na kraji města či chalupu, brzo budeme řešit otázku, zda jej opravit, zbourat nebo postavit nový. Poměrně často se stává, že „tu hrůzu“ nejdříve nemilosrdně zbouráme a zařídíme si „moderní“ kuchyň, nejlépe s plynovým sporákem. Pak po krátké době zjistíme, že se nám provoz prodražuje, kuchyň poněkud plesniví, protože je postavena pro spotřebič, který vlhkost vzniklou při vaření eliminuje a odvádí a ne pro ten, který vodní páru přímo vyrábí.

Staré kachlové sporáky, zvláště v objek

tech, které jsme právě získali, na první po

hled neukáží, co se v nich skrývá, a často

ani to, v jakém technickém stavu vlastně

jsou. Odmysleme si na chvíli, zda je sporák

krásně nablýskaný či je na něm vidět, co

hospodyně vařila za posledních pět let, ale

podívejme se na něj trochu blíže. Například

sporák na obrázku 2.1 je vlastně jen histo

rický sporák přestavěný z nových kachlů.

Stojí na původních, více než 100 let starých

litinových nohách a hamrované desce. Po

kvalitní opravě bude sloužit ještě další de

setiletí. Nezapomínejme na to, že dobře

udržovaný kachlový sporák přežije v cha

lupě i několik generací majitelů, i když se

na první pohled zdá, že je skutečně starý

a nepoužitelný, nedejte na tento dojem.

A na co se při kontrole zaměřit? Rozhod

ně věnujeme velkou pozornost rámu plot

ny. Ten nesmí být po zvednutí plátů plotny

v místě usazení prorezlý. Pokud rezavý je,

bude nutno celou plotnu vyměnit, což do

budoucna znamená rekonstrukci. Pláty plot

ny nesmí být zkřivené tak, aby mezerami

mezi nimi táhl pod plotnu falešný vzduch.

Někdy je však plotna pouze „pronesená”,

tedy žárem uprostřed prohnutá, ale mezery

mezi tály (pláty plotny) jsou minimální, je

tedy možno takovouto plotnu po relativně

dlouhou dobu ještě používat. Také mírné

zkorodování plotny není při běžném provo

zu na závadu.

Chromované části kování nesmí být olou

pané, protože chromování je nevratně ne

opravitelné. Z provozního hlediska sice

špatný vzhled nevadí, ale na poškozených

částech se drží špína, nemluvě o estetice.

Kovová dvířka je nutno prohlédnout zvláš

tě pozorně. Musí být těsná, v závěsech ne

2

Obr. 2.1 Přestavěný sporák na starém litinovém spodku



       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz – online prodej | ABZ Knihy, a.s.