načítání...
menu
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Jak se léčit vhodnou stravou, 3. vydání – Jörg Zittlau

Jak se léčit vhodnou stravou, 3. vydání

Elektronická kniha: Jak se léčit vhodnou stravou, 3. vydání
Autor: Jörg Zittlau

Jakou vhodnou stravu, vitamíny, minerály a stopové prvky dodávat tělu při konkrétních potížích, aby se jejich projevy zmírnily, či dokonce ustoupily? Rady lékaře na 55 neduhů a ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  159
+
-
5,3
bo za nákup

ukázka z knihy ukázka

Titul je dostupný ve formě:
elektronická forma tištěná forma

hodnoceni - 74.6%hodnoceni - 74.6%hodnoceni - 74.6%hodnoceni - 74.6%hodnoceni - 74.6% 90%   celkové hodnocení
2 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: CPress
Dostupné formáty
ke stažení:
PDF
Upozornění: většina e-knih je zabezpečena proti tisku a kopírování
Médium: e-book
Rok vydání: 2017
Počet stran: 223
Rozměr: 21 cm
Vydání: 3. vydání
Spolupracovali: překlad: Zlata Zvolánková
Skupina třídění: Hygiena. Lidské zdraví
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
ISBN: 978-80-264-1392-9
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Jakou vhodnou stravu, vitamíny, minerály a stopové prvky dodávat tělu při konkrétních potížích, aby se jejich projevy zmírnily, či dokonce ustoupily? Rady lékaře na 55 neduhů a chronických nemocí. Naleznete zde mimo jiné i tipy na bylinky a další přírodní zdroje a doporučení na čaje, sirupy a obklady. Na závěr každé kapitoly pak autor přidává k danému tématu zajímavé informace z celého světa. Rady, jak léčit běžné choroby speciálně vybranou stravou, vitamíny, minerály a stopovými prvky.

Popis nakladatele

Jakou vhodnou stravu, vitamíny, minerály a stopové prvky dodávat tělu při konkrétních potížích, aby se jejich projevy zmírnily, či dokonce ustoupily? Rady lékaře na 55 neduhů a chronických nemocí. Naleznete zde mimo jiné i tipy na bylinky a další přírodní zdroje a doporučení na čaje, sirupy a obklady. Na závěr každé kapitoly pak autor přidává k danému tématu zajímavé informace z celého světa. 

Předmětná hesla
Zařazeno v kategoriích
Jörg Zittlau - další tituly autora:
Jak se léčit vhodnou stravou, 3. vydání -- Co jíst či nejíst při konkrétních nemocech Jak se léčit vhodnou stravou, 3. vydání
 
K elektronické knize "Jak se léčit vhodnou stravou, 3. vydání" doporučujeme také:
 (e-book)
Deník koučky Deník koučky
 (e-book)
Proč jsou šťastné páry šťastné -- 20 receptů pro naplněné partnerství Proč jsou šťastné páry šťastné
 (e-book)
Algoritmus štěstí Algoritmus štěstí
 (e-book)
15 věcí, kterých se musíte vzdát, abyste byli šťastní 15 věcí, kterých se musíte vzdát, abyste byli šťastní
 (Netradiční karty)
48 cvičení k meditaci -- Pro začátečníky i pokročilé 48 cvičení k meditaci
 (e-book)
Stíny před úsvitem Stíny před úsvitem
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Jak se léit vhodnou

stravou

Vylo také v titné verzi

Objednat mete na

www.cpress.cz

www.albatrosmedia.cz

Dr. Jörg Zittlau

Jak se léit vhodnou stravou e-kniha

Copyright Š Albatros Media a. s., 2017

Vechna práva vyhrazena.

ádná ást této publikace nesmí být roziována

bez písemného souhlasu majitel práv.


Dr. Jörg Zittlau

JAK SE LÉIT VHODNOU

STRAVOU

3. vydání

CPress

Brno

2017


JAK SE LÉIT VHODNOU STRAVOU,

3. vydání

Dr. Jörg Zittlau

Peklad: Zlata Zvolánková

Jazyková korektura: Kateina táblová

Odborná korektura: Irena Kilíková

Obálka: Pavel evík

Odpovdná redaktorka: Ivana Auingerová

Technický redaktor: Radek Stecha

Original title: Der Lebensmitteldoktor. Den individuellen Nährstoffmangel bei

Alltagsbeschwerden natürlich ausgleichen by Dr. Jörg Zittlau

Š 2005 by Südwest Verlag,

a division of Verlagsgruppe Random House GmbH, München, Germany.

Objednávky knih:

www.albatrosmedia.cz

eshop@albatrosmedia.cz

bezplatná linka 800 555 513

ISBN titné verze 978-80-264-1392-9

ISBN e-knihy 978-80-264-1413-1 (1. zveejnní, 2017)

Cena uvedená výrobcem pedstavuje nezávaznou doporuenou spotebitelskou

cenu.

Vydalo nakladatelství CPress v Brn roku 2017 ve spolenosti Albatros Media a. s.

se sídlem Na Pankráci 30, Praha 4. íslo publikace 24 806.

Š Albatros Media a. s., 2017. Vechna práva vyhrazena. ádná ást této publikace

nesmí být kopírována a rozmnoována za úelem roziování v jakékoli fo rm i

jakýmkoli zpsobem bez písemného souhlasu vydavatele.

3. vydání


Obsah

Úvod 7

Stedomoská dieta a sója pro vechny? 7

Princip stravy odpovídající potebám 9

Co vám pinese tato kniha? 9

Impulzy k léení sama sebe 10

Vdecké podklady 10

Afty 11

Akné 13

Alergie 15

Astma 19

Bolení v krku 23

Bolest hlavy a ztuhlost íje 25

Bolesti bicha 27

Bolesti kloub (artritida a artróza) 31

Bolesti v zádech 35

Bolestivost sval (fibromyalgie) 38

Cestovní obtíe zpsobené pesunem

v asových pásmech 40

Citlivost na poasí 42

Cukání konetin 44

Cukrovka (diabetes mellitus) 46


4

Obsah

Deprese 50

Dna 53

Huení v uích (tinnitus) 55

Hyperaktivita 57

Kael 61

Klimakterické obtíe (potíe v pechodu) 65

Kocovina 69

Kopivka 71

Koní vyráka (dermatitida) 75

Keové íly 79

Lupénka (psoriáza) 83

Menstruaní potíe 85

Migréna 89

Moové kameny (urolitiáza) 93

Nadmrné pocení 97

Nadváha 99

Nadýmání, vtry 104

Nervové bolesti (neuralgie) 108

Neschopnost koncentrace a uení 110

Nízký krevní tlak (hypotenze) 114

Oi a zarudnutí spojivek (zánt spojivek) 118

Opar (herpes labialis) 121

Oslabená obranyschopnost 123

Osteoporóza (ubývání kostní hmoty) 127

Popáleniny a slunení úpal 131

Poruchy spánku 134

Problematické nehty na rukou a nohou 138

Prjem 140


5

Obsah

Premenstruaní syndrom (potíe) 144

Rýma, nachlazení 147

íhání a pálení áhy 150

Sníená potence 152

Sucho v ústech 155

Svalové kee 157

Vypadávání vlas a jiné problémy s vlasy 159

Vysoký krevní tlak (hypertenze) 163

Zánt dásní (parodontóza) 167

Zápach z úst 170

Zubní kazy 172

Zvracení a nevolnost 174

luníkové potíe 176

Nejdleitjí biologické látky pro vae zdraví 178

Balastní látky, vláknina 178

Pírodní zdroje balastních látek 179

Nenasycené mastné kyseliny 179

Bakterie kyseliny mléné 181

Minerály stopové prvky 184

Vitaminy 201

Jaká potravina pro kterou nemoc? 217


Dr.  Jörg Zittlau studoval filozofii, biologii a  medicínu sportu. Pracoval ve vědě a výzkumu, v roce 1992 změnil zaměstnání, stal se vědeckým urnalistou. Napsal četné bestsellery o  zdravém zpsobu ivota, psychologii a výivě. ije se svojí rodinou v Brémách.

Kniha pojednává o  principech správné výivy. Výivou se dá mnoho zdravotních problém nejen podchytit, nýbr mnohým dokonce předejít. Autor uvádí nejnovějí poznatky medicíny výivy orientované na  praxi, které jsou snadno dosaitelné.

Sestavte si s jeho pomocí svj optimální stravovací plán, který vám bude chutnat, a pitom bude zdravý!


7

Úvod Strava by měla být vaím lékem, léky by měly být vaí stravou. To ekl ecký lékař Hippokrates před téměř 3 000 lety a jeho věta by měla zstat i po  staletích ukazatelem cesty medicíny, i  kdy bylo vynalezeno mnoho nových léčebných metod. Stejně tak i dnes mnoho dalích lékař i odborník na  výivu, léčitel i  bylinkářek je zajedno v  tom, e výivě musíme věnovat velkou pozornost, aby lidskému zdraví prospívala a pomáhala i při léčebných terapiích. Jogurt místo chemických lék Díky rozvoji moderní vědy v posledních stoletích se dostala tato stará pravda do pozadí. Naděje směřovaly jen k lékm pocházejícím z chemických laboratoří. Vichni byli přesvědčeni, e lék psobí tím lépe, čím koncentrovanějí látku obsahuje. A tak zde u přirozeně nezbylo místo pro zázvorový kořen, medvědí česnek nebo kelímek jogurtu. U těchto potravin a léčivých rostlin se toti jedná o  komplexně psobící směsi. Vyvíjí se tisíce nových léčiv a posílají se ke klinickým studiím, aby se dokazovala jejich účinnost.

Výsledky vech těchto snah ale přinesly rozčarování. Četné nemoci jako rakovina, AIDS, revma, artróza, cukrovka i samotná banální rýma moderní medicíně tvrdoíjně odporují. A to, e lidé v zemích s vyí ivotní úrovní ijí déle ne dřív, s tím má moderní medicína jen málo co dělat. Dvodem jsou zlepené pracovní a  hygienické podmínky. V  této zemi u nikdo nemusí pracovat 12 hodin denně v dolech, jeho nemocniční lko nemusí stát vedle lka nemocného tyfem a doba, kdy se ke konzervování potravin uívaly olověné dózy, je u také pryč.

Prakticky kadoročně se léky dostávají na titulky novin kvli zhoubným vedlejím účinkm. Lék na sniování cholesterolu vede k ubývání svalové hmoty, prostředek proti bolesti ruinuje krevní oběh nebo aludeční stěny, antidepresivum mění povahové vlastnosti pacienta. Tento seznam by mohl být nekonečně dlouhý a vzbuzuje pochybnost, zda cesta léčit nemoci izolovanými účinnými látkami, se kterými se člověk po tisíciletí své vývojové historie nesetkal, je opravdu blahodárná. Stedomoská dieta a sója pro vechny? V poslední době se mnoí námitky proti moderní medicín a v souvislosti s těmito pochybnostmi se vrací do povědomí Hippokratova věta. Stále silněji roste v lidech poznání, e strava je něco víc ne jen zdroj pohonných


8

Úvod

látek pro nae tělo. Správně zvolenými potravinami meme předcházet nemocem a taky je léčit, ale není snadné tyto mylenky uvádět do ivota. Potravinová scéna je zalidněna četnými znalci, kteří o  potravinách zasvěceně hovoří a  přesvědčují nás, e se máme v  kadém případě ivit jen zpsobem, který nám navrhují oni. Od  vegetarián k  syrové stravě, od Atkinsonovy diety k bioenergetické stravě, od příznivc GI diety k ortomolekulárním pojídačm vitamin.

Jedni propagují müsli místo salámu, jiní zelený čaj místo kávy ke  snídani, ale pro vechny je společné, e svoji cestu povaují za vhodnou pro vechny lidi bez výjimky.

Při tom se ale mnoí námitky, e neexistuje univerzální výiva, která je vhodná pro vechny lidi.

Například mořské řasy, které obsahují jod a které jsou v Japonsku denně na  stole, u  nás vedou k  těkým problémm se títnou lázou, protoe nejsme na tak vysoké hodnoty jodu v potravě zvyklí. Také obyčejná sója má pozitivní vliv na srdce a krevní oběh předevím na Dálném východě, ale ne v Evropě, jak nedávno uvedla jedna holandská studie.

Lidé v Tibetu pijí čaj s tučným buvolím máslem a cítí se dobře. Kdybychom něco takového dělali my, měli bychom trávicí problémy a problémy s nadváhou.

Ani vysoce vychvalovaná středomořská dieta nemá ádnou univerzální platnost. Řečtí vědci zjistili, e se sice délka ivota ve panělsku a v Řecku prodlouila, ale u ne v Německu a v Holandsku. Zde dosahují přísní stoupenci středomořské stravy dokonce nií délky ivota. V  západní Evropě psobí denní dávka zeleninové stravy plovoucí v olivovém oleji toti jinak ne na lidi ijící na Krétě nebo na Sardinii, kteří jsou na tyto pokrmy zvyklí po staletí.

Proto neexistuje ádný dvod myslet si, e globalizace potravy je pro nás dobrá. Proč by nám měla vyhovovat eskymácká dieta? Prměrný Stedoevropan se hrozí pomylení na  to, e by měl sníst denně kila tuleního masa a  tučných ryb a  jen velmi málo čerstvého ovoce a  zeleniny. Ná organismus je přece zvyklý na úplně jinou stravu a tato teorie je podloena také medicínským výzkumem. Budeme-li konzumovat extrémně mnoho tučného rybího masa, nebudeme v ádném případě zdravějí. I přesto, e je rybí tuk velmi zdravý a neměl by chybět ani v naem jídelníčku. Kompletní přechod na eskymáckou stravu by pro nás byl zhoubný, nae trávení a látková výměna by se s ním nesrovnaly. Zcela jistě bychom trpěli nedostatkem určitých minerál, vitamin a  látek, které pocházejí z  rostlin. Asi bychom měli nakonec problémy, jako kdybychom se denně stravovali ve  stáncích rychlého občerstvení.


9

Úvod

Princip stravy odpovídající potebám Vedle geografických rozdíl existují jetě četné jiné aspekty, které se při posuzování skladby jídelníčku musejí zohlednit. Sportovci potřebují jinou výivu ne lidé, kteří nesportují. Vrhač koulí nebo vzpěrač musí mít jinou výivu ne maratónský běec nebo triatlonista. Kdo pracuje v kanceláři musí jíst jinak ne tesař na stavb a kdo má náročnou duevní práci, musí se stravovat zase jinak ne ten, který vykonává monotónní činnost.

Potřeba ivin časně ráno se výrazně lií od večerní potřeby, kde jde o to, abychom se uklidnili. Mladí nepotřebují tyté výivné látky jako dospělí, a e v těhotenství potřebuje ena více vitamin a minerál, je dávno známo. Mui potřebují úplně jiný stravovací plán ne eny, přičem ale v ádném případě (jak se mnozí domnívají) mui nemusejí jíst více masa.

Také nemoci a  funkční poruchy potřebují specifickou úpravu jídelníčku jak v  terapii, tak ji v  prevenci. Take lidé s  hrozící nebo u rozvinutou osteoporózou by se měli zříci více ne ostatní vech krémových hotových výrobk (např. tavených sýr), protoe v  nich jsou látky, které blokují ná příjem vápníku. Diabetici nemusejí chodit velkým obloukem kolem sladkého, ale měli by kořenit tyto výrobky trochou skořice. A  kdo stále trpí nějakou infekcí, ten nepotřebuje ani echinaceový čaj ani vitamin C v tabletách, nýbr kelímek ivého jogurtu, dvě porce syrové stravy a vypít denn tři álky čaje z pelyňku brotanu.

Často nám vhodná strava pome i při tom, abychom strávili lépe den. Kdo se například ráno neme rozhýbat, pestoe snídá zdravě müsli a ovoce, měl by si naplánovat změnu své snídaně. Protoe celozrnná snídaně, bohatá na minerály, je pro něj moná právě to patné. Protoe je-li nae tělo ve stresu, nebo má-li před sebou vyčerpávající práci, funguje lépe práv se snídaní, která obsahuje méně vápníku a vitaminu C a více sodíku a vitamin B (chléb se sýrem). Co vám pinese tato kniha? V knize naleznete četné příklady chorob a neduh, seřazené od A do Z, a spoustu rad, jak si mete vyřeit právě tyto zdravotní problémy stravou.

Přečtěte si, co mete se svým problémem podniknout, které potraviny musíte vynechat, kterým jídlm byste měli dávat přednost a jak je máte připravovat. Je to jednoduché, protoe uvedené potraviny dostanete vude na trhu, v obchodech s biopotravinami nebo v koutcích se zdravou výivou ve vech hypermarketech. Přestavba vaeho jídelníčku se dá provést někdy jednodue, ani byste museli vyhledat nové druhy potravin. Ne vdy toti musíte jídelníček změnit zcela od základ, někdy stačí jen některá jídla vypustit a některá omezit.


10

Úvod

Impulzy k léení sama sebe Je potřeba samozřejmě vědět, co od  této knihy očekáváme. Rady týkající se změny jídelníčku samozřejmě nepsobí tak rychle jako lék. Je to dáno tím, e se nejedná o vlivy izolovanými látkami (léivy), nýbr o vliv celého komplexu látek, jejich psobení se projeví a po určitém čase. V případě osteoporózy (ubývání kostí) nedodáváme organismu vápník ve  vysokých dávkách, nýbr dodáváme ho s  potravinami, ve  kterých je podíl vápníku vyí, a  kde kvli rovnováze s  dalími minerálními látkami není vápník ve  větině. Tento přístup samozřejmě potřebuje svj čas, ne se projeví výsledný efekt. (Samozřejmě netýká se to akutních pípad, jako jsou těké bakteriální infekce, které potřebují okamité léčení antibiotiky.)

Nechceme vás učinit závislými na lécích, léčebných metodách a terapeutech, a tím riskovat, e se časem dostanete opět do nesnází. Chceme vám pomoci, abyste se sami zbavili svých problém. Rady v této knize by se daly přirovnat k jakési jemné medicíně: pacient není léčen, dostává jen impulzy, které uvedou jeho vlastní léčebný systém do pohybu.

Jemná medicína samozřejmě nepsobí vdycky. Kde nestačí vitaminy ze stravy, doporučíme vám odpovídající vitaminové preparáty. Podobně to platí i o minerálech. Chceme vám poradit skutečně objektivně, take strach z potravinových doplňk z lékárny nemáme, a proto vám je doporučujeme tam, kde jsou účinnějí ne samotná strava. Tam, kde jsou postradatelné, a to je velmi často, vás na ně neupozorňujeme, nebo dokonce výrazně poukazujeme na prospnost jejich neuívání. Vdecké podklady Jistě vás napadne, odkud čerpáme své znalosti. Nae vědomosti jsou postaveny na základě: osobních zkueností četných lékař, léčitel a pacient, obsáhlých vědeckých poznatk, ke kterým v současnosti dola moderní

medicína, přístupu k  výivě orientované na  individuální potřeby podle němec

kého léčitele Heinricha Tonniese, který ozřejmil, e je nemoné, aby

jedna forma výivy byla zdravá pro vechny lidi.

A  jinak myslete na  výrok velkého filozofa Bertranda Russella: Zdraví nás činí astnými, ale opačně to platí také: astný člověk neonemocní tak snadno jako neastný.


11

Afty Píznaky Bílé skvrny na ústní sliznici s červeným, zaníceným krajem. Zejména při jídle

zpsobují silné bolesti. Vyskytují se větinou na tvářích, jazyku nebo patře. Píiny Zatím nám není známo, co vlastně afty zpsobuje. Dříve se diskutovalo předevím o monosti, e afty vznikají jako alergická reakce na rzné toxické látky obsaené například v chemicky oetřovaném ovoci a zelenině.

Ústní sliznice je úzce spojena s naí psychickou stránkou. Dkazem toho je, e stálý stres spojený se strachem či agresí vysuuje sliznici a ta je pak náchylnějí k infekcím a zánětm. Co pomáhá ústní sliznici Vitamin B

12

, kyselina listová, elezo a zinek

Vědci dokázali, e pacienti, u  kterých se afty často opakují, trpí nadprměrným nedostatkem těchto biologických látek. Některé studie přinesly povzbudivé výsledky. Poté, co se zlepil přísun těchto látek, dolo k výraznému sníení výskytu aft. Zvlátě úspěně psobil zinek a oba vitaminy B, čemu se nelze divit, kdy si uvědomíme, jak jsou tyto látky dleité pro imunitní systém a  funkci sliznic. Zajímavý je fakt, e pacienti, kteří trpí afty, mají současně i nedostatek eleza. Pravděpodobně se jedná o vedlejí projev nedostatku vitaminu B

12

, protoe tyto látky (vitamin B

12

a  elezo)

hrají hlavní roli v krevním hospodářství. Nedostatek kyseliny listové a vitaminu B

12

vede spolu s nedostatkem eleza ke sniování krvetvorby. Uívání

elezitých přípravk je zpravidla jen málo úinné, proto by se jimi měly afty oetřovat jen v krajním případě. Vybudování stevní flóry Preparáty zinku a vitaminu B bychom neměli uívat bez lékařského doporučení, protoe právě předávkování vitaminem B me afty zpsobit. Lepím řeením je úprava jídelníčku. Pomocí probiotických jogurt (bez barviv a aromatických látek) vybudujeme střevní flóru právě ve střevech je vytvářen vitamin B

12

. Místo müsli, ovesných vloček a jiných cereálií, které

svými fytáty ztěují příjem zinku, si ráno raději dopřejte sýr a  celozrnný chléb. Zásobení kyselinou listovou zajiuje listový salát, brokolice, květák,


12

Afty ričková kapusta, kadeřavá kapusta, rajčata, burské oříky a okurky. Pozor, kyselina listová je velice citlivá na  vzduch, teplo a  světlo. Zelenina by se tedy neměla dlouho skladovat ani vařit. Rooibos Patří k  léčivým rostlinám s  velmi silným účinkem proti zánětm sliznic. Kromě toho psobí antialergicky, co by mohlo mít význam, pokud přijmeme výe uvedenou teorii, e afty vznikají jako alergická reakce na  toxické látky. Jedna japonská studie dokládá úspěné pouití rooibosu při terapii Behcetovy nemoci (těké onemocnění sliznice úst a genitálií).

Vyplachujte si ústa 45krát denně čajem z rooibosu. Po vypláchnutí čaj

spolkněte, zárodky, které se při vyplachování vylouily, se v aludku zničí. Příprava čaje: Zalijte 1 polévkovou líci čaje 1 álkem vařící vody, nechejte 5 minut luhovat, pak přeceďte. Zajímavosti Rudbekie (třapatka nachová echinacea) je po  dlouhou řadu let známa jako prostředek, který posiluje imunitní systém; vědecké studie její účinnost potvrdily.

Stále se opakující afty jsou znamením oslabené imunitní obrany v ústní

sliznici. Mete ji posílit alvějovým ústním sprejem z  lékárny (případně echinaceovým). Dalí opatření k  posílení imunitní ochrany je pití čaje z pelyňku brotanu.

Dlouhodobě jezte denně porci probiotického jogurtu. Pozor,

během akutního výskytu aft nepoívejte ádné mléčné produk

ty, vede to ke zpomalení ozdravné tvorby sliznice a ke zbyteč

nému zatíení lymfatického oběhu.

Omezte cereálie k snídani, místo toho snídejte chléb se sýrem

a tu a tam se salámem.

Konzumujte více listové zeleniny, rajčat a zelí.

5krát denně si vypláchněte ústa rooibosovým čajem. Čaj vařte

ze zeleného rooibosu, protoe fermentací ztrácí čaj účinnost.

Dlouhodobě jezte denně porci probiotického jogurtu. Pozor,

během akutního výskytu aft nepoívejte ádné mléčné produk

ty, vede to ke zpomalení ozdravné tvorby sliznice a ke zbyteč

nému zatíení lymfatického oběhu.

Omezte cereálie k snídani, místo toho snídejte chléb se sýrem

a tu a tam se salámem.

Konzumujte více listové zeleniny, rajčat a zelí.

5krát denně si vypláchněte ústa rooibosovým čajem. Čaj vařte

jyj

ze zeleného rooibosu, protoe fermentací ztrácí čaj účinnost.

NAE RADY


13

Akné

Píznaky

Nejprve se objeví vřídek s černou tečkou.

Později se objeví zanícení, které se zvětí do puchýku naplněného hni

sem.

Píiny

Hlavní příčinou akné je zrohovatění mazové lázy. Maz pak neme vytékat,

prchody jsou uzavřené a zanítí se. Tento proces vyvolává nadměrná aktivita

mazové lázy. Mnoho postiených se domnívá, e vliv na tvorbu akné má

konzumace sladkostí. Tato okolnost vak není prokázána. Vedlejí roli beze

sporu hraje psychika. U  pacient s  akné je často patrná psychická nevy

rovnanost, kterou pacienti nezřídka vyrovnávají větím příjmem sladkostí.

Mlsání tak není příčinou akné, ale jen doprovodným jevem.

Opatrn s jodem!

Rzné studie prokázaly, e velké mnoství jodu ve  stravě me vyvolat

koní změny podobné akné. Kdo tedy jí mnoho ryb, řas (předevím pre

parát z mořských řas), měl by zváit, zda právě toto není příčinou akné.

Někteří léčitelé a lékaři vidí také v běné jodové soli jednu z moných příčin

vzniku vřídk na ki.

Akné a alergie

Tématu akné a strava u bylo věnováno hodně výzkum a také toho bylo

hodně napsáno. Výsledky vak nejsou jednotné. Dá se ale říct, e pacienti

s  akné trpí často kromě toho nějakou alergií, která jetě zesiluje svědění

ke. Jinými slovy ne kadé akné je dsledkem alergie, ale často jsou

příznaky akné alergiemi zesilovány.

Co vaí ki pomáhá

Vitamin A

Hraje v normální funkci ke dleitou roli. Pacienti s akné mají stále nedo

statečné hodnoty vitaminu A  v  ki, ačkoliv v  potravě vlastně dostatečné

mnoství této látky poili. Je to upozornění, e jim chybí něco, co by trans

portovalo vitamin A do pokoky. Kromě potravin, kde je dostatek vitaminu


14

Akné

A (oranové ovoce a zelenina), je vhodné přidat do pokrm například olej z peničných klíčk nebo ořechy s vysokým obsahem vitaminu E, protoe tato látka uvolňuje vitamin A z tělesných zásob v játrech. Zinek Je pokládán doslova za  koní minerál. Kdy chybí, mohou se vyskytnout záněty ke. Vyí dávky zinku mohou pomoci při léčbě u rozvinutého akné.

Potraviny s vysokým obsahem zinku jsou např. sýry, ústřice, pivovarské kvasnice, peničné klíčky, sezam, mák. Pozor! Fytáty z  cereálií, jako jsou ovesné vločky, cornflakes a müsli, brzdí příjem zinku; pacienti trpící akné by měli příjem těchto potravin sníit. Hodnoty fytát v celozrnných výrobcích jsou naproti tomu bezproblémové. Léky jako penicilin, tetracyklin, izoniazid a diuretika čerpají ze zinkových rezerv. Opatrně s preparáty vitaminu B! Také vysoké dávky vitaminu B

6

a B

12

mohou vyvolat akné. Je to opět dkaz

toho, jak citlivě reaguje látková výměna ke na extrémní dávky účinných látek. Akné zmizí, pokud se preparáty vysadí. Zajímavosti Pravděpodobnost, e dítě v pubertě onemocní akné, pokud jím trpěli oba rodiče, je asi 50 %. Nemá cenu si stěovat na výivu, zánětlivé onemocnění ke dostalo dítě do kolébky.

Ozařování UV zářením jako aknéterapii dermatologové doporučují. Ozařování psobí protizántliv a  tím, e ke zhnědne, získá i  lepí vzhled. Současně vak UV záření zpsobuje vyí produkci mazu, take asi u třetiny pacient se po ozařování počet vřídk zvýil.

Nemějte strach ze sladkostí!

Ráno snídejte chléb se sýrem místo müsli. Jezte více ořech,

do salátu dávejte olej z peničných klíčk.

Jíte doplňky výivy z mořských řas? Pokud trpíte akné, měli

byste s nimi přestat.

Nemějte strach ze sladkostí!

Ráno snídejte chléb se sýrem místo müsli. Jezte více ořech,

do salátu dávejte olej z peničných klíčk.

Jíte doplňky výivy z mořských řas? Pokud trpíte akné, měli

byste s nimi přestat.

NAE RADY


15

Alergie Píznaky Příznaky alergie jsou závislé hlavně na dvou faktorech:

na vlastnostech látek, na které jsme alergičtí,

na fyzicko-psychickém stavu alergika. Alergické příznaky mají velký rozsah. Od rýmy a slzení očí (při aler giích

na  pyly, domácí prach) přes křeče v  dolní části břicha (při alergiích

na potraviny) a vyráky na ki (při alergiích na kov) a k astmatickým

záchvatm, které mohou ohrozit ivot (me je vyvolat předevím prach,

pyl, včelí jed nebo zvířecí srst). Píiny Problém alergik spočívá v tom, e írné buňky jejich imunitního systému produkují při setkání s určitými látkami příli mnoho histaminu. Histaminy mají za  normálních okolností tendenci ulehčit jednotkám imunitního systému práci tím, e si připraví bojitě. K tomu patří např. rozíření krevních cév a zúení prduek. V organismu alergika se vak me stát, e se příprava bojitě přeene krevní cévy se příli rozíří, voda se tlačí do sousedních tkání, dojde k otokm a zánětm. V nejhorím případě dojde k anafylaktickému oku, co me mít následky ohroující ivot. Ovlivnitelnost stravou Kadý, kdo je alergický na potraviny, me proti své nemoci něco podniknout. Otázkou je, zdali ti, kteří trpí sennou rýmou nebo alergií na domácí prach mohou svoji nemoc ovlivnit změnou stravy. Kadé alergické onemocnění je koneckonc poruení imunity. To znamená, e vechno, co me imunitnímu systému v jeho práci překáet, me alergii zhorit, a vechno co práci imunitního systému podporuje, ji me zmírnit. Bezpochyby je to strava, co ná imunitní systém nejvíce ovlivňuje. Jednotlivé látky, které potraviny obsahují, mohou psobit i  na  ty nejmení jednotky imunitního systému. Veobecné rady k výiv alergik Celer je alergen číslo 1, proto by se ho měli vyvarovat vichni alergici. Ostatní problematické potraviny by se měly v rámci týdne v jídelníčku rozloit tak, aby se nejedly ve stejný den ryby, kuřecí maso, případně slepičí


16

Alergie

vejce, jako i  mléčné produkty a  mrkev, abychom tím neprobudili nai alergii.

Měli byste sami vypozorovat, na  které potraviny reagujete alergicky, a pak společně s  alergologem byste si měli připravit zvlátní eliminační dietu. To znamená, e některé potraviny naprosto vyloučíte ze  svého jídelníku, a tím dosáhnete zlepení zdravotního stavu. Jestlie se ani poté příznaky nezmění, pak je pravděpodobné, e potraviny, které jste vypustili, u vás alergickou reakci nevyvolávají. Eliminační dieta je jako ověřovací postup výrazně spolehlivjí ne běný koní test u lékaře.

V kadém případě je vhodné, abyste do stravy přidávali co nejméně přísad a vyvarovali se potravin, které hodně přísad obsahují. Napíklad omezte barvené potraviny (barevné výkačky, cukrovinky, barevné limonády, koly). Co pi alergiích pomáhá Magnézium (hořčík) Odborníci z Gottingenu prokázali, e magnézium svým antagonickým psobením vči vápníku přesvědčuje írné buňky o tom, aby odevzdávaly méně histaminu do krevního oběhu. Magnéziová kúra má smysl jen tehdy, pokud me začít čtyři nebo pět týdn před vypuknutím alergie. Přírodní hořčík mete sehnat v lékárně. Flavonoidy Kvercetin, myricetin a kaemperol blokují uvolňování histaminu z aktivních írných buněk. Zvlá dleitý je kvercetin. Proti horku je odolný, ale při skladování potravin se ho hodně ztrácí. Najdeme jej v jablkách, luté cibuli, zelených fazolích, stejně jako v rooibosu a jasmínovém čaji. Vitamin C Váe část přebývajícího histaminu a  přemění jej v  nekodné kyseliny. Vitamin je předevím v  kiwi, citronech, jablkách, rajčatech a  paprikových luscích. Mějte ale na  paměti, e citrusové plody mají nadprměrně velký alergizující potenciál! Kakao, peničné klíčky, itné a  ovesné celozrnné výrobky obsahující měď zlepují zhodnocení vitaminu C. Dieta chudá na histamin Tato dieta je zaloena na  sníení podílu histaminu ve  stravě. Histamin vzniká v potravinách, zejména kdy jsou dlouho skladovány.

Zde je seznam potravin s velkým obsahem histaminu, kterých byste se měli pokud mono vyvarovat: tuňák: a 13 000 mg v kg sardinky: 110 a 1500 mg v kg sardele: 180 mg v kg ementálský sýr: a 550 mg v kg harcký sýr: cca 400 mg v kg


17

Alergie

holandská gouda: 30180 mg v kg

modrý plísňový sýr: asi 160 mg v kg

camembert: 4060 mg v kg

čedar: cca 35 mg v kg

salám: a 280 mg v kg

vestfálská unka: 40160 mg v kg

kyselé zelí: 6200 mg v kg

penát: 30 mg v kg

kečup: asi 20 mg v kg

Pozor na víno

Dokonce i ekologická vína se zpravidla čistí ivočinými látkami jako třeba

měchýřem z  ryby vyzy nebo kaseinem (látka obsaená v  mléce). Na  vin

ných etiketách čteme jen zřídka něco o ivočiných přísadách. Proto dnes

mají některé obchody s  přírodními produkty a  zasilatelé vín v  sortimentu

veganská vína, která jsou odkalována látkami jako např. keramzit.

Dalí moností, jak se vyhnout úpravě vína pomocí ivočiných přísad:

láhev vína přímo od vinaře, obsahující jetě vinný kámen nebo depot (to

jsou výrazy pro přírodní zakalení) necháme den stát kolmo dnem vzhru

a  pak opatrně přelijeme. Moná tím trochu vína ztratíme, ale zase tam

zstane na rozdíl od větiny isticích metod jeho pvodní, plná chu.

Po antibiotikách je teba obnovit stevní flóru

Američtí mikrobiologové poukázali na to, e antibiotika zvyují riziko aler

gie dýchacích cest, protoe pokozují střevní flóru, a  tím imunologickou

rozliovací schopnost. Cizí těleso dorazí do dýchacích cest, narazí na rela

tivně nepřipravený imunitní systém a  ten zareaguje přehnaně. Odborníci

proto doporučují provést po  terapii antibiotiky dkladnou obnovu střevní

flóry. K  tomu slouí nejen probiotický jogurt a  kefír se svými bakteriemi

kyseliny mléčné, ale také potraviny s vysokým obsahem polyfenol, protoe

tyto látky slouí jako základ pro střevní flóru. Vysoký podíl těchto látek je

v čokoládě, červeném víně, v celozrnné itné mouce a ve větině druh zelí.

Hodně polyfenol obsahuje zelený čaj. Polyfenolová bomba je cistusový čaj

nebo cistusové tablety.

Cistusový čaj připravíme dle návodu:

Kávovou ličku čaje přelijeme álkem vařící vody, necháme 5 minut luhovat,

přecedíme a pijeme dva álky denně.


18

Alergie Zajímavosti

Silný stres vyvolává propuknutí alergie. Alergie, které lidé získali ze

stresu (zkouky, pracovní povinnosti, rozvod, ...), přetrvávají i poté, co u stres odezněl.

Léky proti stresu psobí lépe, kdy je uijeme se sklenicí grapefruitové

ávy. Tento efekt byl objeven docela náhodně, kdy se chtěla nepříjemná chu léku překrýt sklenicí ovocné ávy. áva jiního ovoce zřejmě brzdí vyplavování enzym z tenkého střeva, které by jinak zpomalovaly přechod léčivých látek do krevního oběhu.

Kvercetin jako vechny flavonoidy se vyskytuje hlavně v okrajových

vrstvách rostlin i v jejich listech. Jezte tedy jablka i rajčata neloupaná. Rajčata z konzervy neobsahují vbec ádný flavonoid.

Kadeávek by se měl sklízet, kdy jeho listy oehne první mráz. Přesto

zstanou listy příli tvrdé, ne aby se mohly jíst syrové. Aby byly poivatelné, musíme je asi 40 minut vařit. Po  uvaření přidáme trochu oleje, aby se zlepilo vstřebávání biolátek. Pozor, kadeávek by se ji podruhé neměl ohřívat, jinak se uvolňují kodlivé nitráty.

Neustlaná postel me vypadat nepořádně, ale podle londýnské

Kingstonské university chrání před alergiemi. Pověstní roztoči z  domácího prachu potřebují k přeití vlhkost. Tu nenajdou, kdy postel necháme rozestlanou. Samozřejmě platí, e neustlané postele nejsou 100% ochrana před alergiemi.

ádný celer! Vyvarujte se stravy bohaté na histamin.

Pijte během dne rooibosový nebo jasmínový čaj.

Příprava: čajovou ličku čaje přelijte álkem vařící vody

a nechejte 3 minuty luhovat. Pak čaj přeceďte.

Oba čaje jsou k dostání ve specializovaných obchodech

s čajem. Nekupujte ale čaje aromatizované!

Jste-li alergičtí na pyl, měli byste si před sezonou udělat mag

néziovou kúru.

Naplánujte si ve svém jídelníčku více syrové stravy, abyste si

zvýili přísun vitaminu C. Dávejte přednost biovýrobkm, proto

e ty nejsou zatíeny pesticidy.

Konzumujte raději domácí ovoce a zeleninu. Nae středoev

ropské tělo je na tuzemské plody zvyklé a nemusí mít denně

na talíři něco exotického.

ádný celer! Vyvarujte se stravy bohaté na histamin.

Pijte během dne rooibosový nebo jasmínový čaj.

Příprava: čajovou ličku čaje přelijte álkem vařící vody

a nechejte 3 minuty luhovat. Pak čaj přeceďte.

Oba čaje jsou k dostání ve specializovaných obchodech

s čajem. Nekupujte ale čaje aromatizované!

Jste-li alergičtí na pyl, měli byste si před sezonou udělat mag

néziovou kúru.

Naplánujte si ve svém jídelníčku více syrové stravy, abyste si

zvýili přísun vitaminu C. Dávejte přednost biovýrobkm, proto

e ty nejsou zatíeny pesticidy.

Konzumujte raději domácí ovoce a zeleninu. Nae středoev

ropské tělo je na tuzemské plody zvyklé a nemusí mít denně

na talíři něco exotického.

NAE RADY


19

Astma Píznaky Ztíené dýchání (nárazová nadechnutí, ale nedochází k  uvolněným

výdechm), pocit úzkosti a tlaku na prsou, křečovitý kael. Astmatický záchvat je často doprovázen silným strachem, nemocný je

zcela fixován na své plíce a je dezorientován. Příznaky mohou za  několik minut zmizet, ale někdy trvají i  několik

hodin. Píiny U pacient do 40 let je příčinou astmatu v 90 % alergie. U pacient nad 40 let vzniká astma často jako prvodní jev zánětu pohrudnice a jiných plicních onemocnění.

Prduky, dýchací svaly a  alergie mají k  psychice velký vztah. Astma patří k  psychosomatickým nemocím, astmatické záchvaty přicházejí často při duevním zatíení. V  psychosomatice představuje astmatický záchvat něco jako potlačovaný pláč, jako nějaký druh záchvatu pláče plic. Pro tuto tezi hovoří skutečnost, e některé astmatické záchvaty končí pláčem právě u těch pacient, kteří v dětství zaívali odmítání a výčitky, kdy své rodiče křikem a pláčem volali k sobě. Pozor na výivu! Potravinové alergie se neprojevují jen v trávicím systému, ale i v dýchacích cestách. U  dospělých mohou vést k  alergickému astmatu hlavně tresky, garnáti, kiwi, lískové ořechy a hořčice, u dětí kravské mléko a slepičí vejce. Pst uvoluje plíce Léčebný pst stabilizuje střevní prostředí. Dojde při něm k  tomu, e se v trávicím traktu rozíří více uitečných ne kodlivých bakterií. Tento efekt vede k lepímu trávení. Kromě toho dnes víme, e uitečné střevní bakterie vyrovnávají mnoství histaminu, jeho nadprodukce by mohla vést k alergickým reakcím, jako je slzení, senná rýma, kopřivka a astma. Léčebný pst by tedy mohl mít v rámci léčení alergie smysl.

Postní kúry k  terapeutickým účelm by se vak neměly provádět bez odborného vedení. V nemocnici často skončí lidé, kteří zkolabují při sou


20

Astma

kromých postních kúrách. Lepí alternativou pstu je z  pohledu kvality

střevního prostředí několikatýdenní kúra s probiotickým jogurtem.

Co pi astmatu pomáhá

Vitamin E

Odborníci poukazují na to, e dostatečný přísun vitaminu E sniuje náchyl

nost k  astmatickým onemocněním. Kdo pochází z  rodiny, kde se astma

vyskytovalo, a je k alergii náchylný, měl by dbát na to, aby udroval dosta

tečné mnoství vitaminu E ve svém organismu. Dostatečné mnoství tohoto

vitaminu meme nalézt v peničných klíčcích a ořeích, ale pozor ořechy

bývají častým alergenem. Sezam a  jeho oleje sniují vylučování mezipro

dukt látkové výměny vitaminu E močí. Je vak sporné, zda podávání vita

minu E formou preparátu me pomoci v situaci, kdy u astma propuklo.

V  jedné studii Městské nemocnice v  Nottinghamu ve  Velké Británii byla

tato naděje u jednou pohřbena, protoe ani estitýdenní léčení 500 mg

přírodního vitaminu E denně neprokázalo na  zdravotním stavu pacient

ádný efekt.

Vitamin A a C

Předevím děti s astmatickým onemocněním mají zvýenou potřebu obou

vitamin. Nedivme se tomu, protoe vitamin C loví přebytečný histamin

z  tkání, co má při vzniku astmatu klíčovou funkci. Kromě toho vitamin

C stimuluje vyplavování hormon z  nadledvinek, které se starají o iroce

rozevřené dýchací cesty. Vitamin A  je naproti tomu vitamin sliznic a  je

nezbytný pro čitění naich dýchacích cest. Pozor vak na  předávkování!

Příli velké dávky vitaminu C mohou imunitní systém rozzlobit a zvý

it náchylnost k  alergiím. Vysoké dávky vitaminu A, který je ve  vodě

nerozpustný, mohou být dokonce zdraví kodlivé. Bude tedy lepí, kdy

nebudeme pouívat kupované preparáty z lékárny, ale raději se postaráme

o  správné sloení naí stravy. Snězte denně pěknou porci syrové i  vařené

zeleniny. Syrová (čerstvá, ne dlouho skladovaná) je vhodná s ohledem

na obsah vitaminu C, který nesnáí horko, a vařená zelenina je vhodná pro

lepí vyuití patně rozpustného vitaminu A.

Magnézium (hořčík)

Co bychom měli vědět: magnézium hraje v naich dýchacích cestách hlavní

roli. Vápník přivádí svaly prduek do napětí, a tím je zabezpečeno zúení

dýchacích cest. Magnézium funguje jako protihráč vápníku, tím se pr

dukové svaly uvolní a  dýchací cesty dosáhnou větího prměru. Pesnji

řečeno, vápník zuuje dýchací cesty a  magnézium tento efekt zase ruí.

Kromě toho vede magnézium írné buňky naeho imunitního systému

k tomu, aby vyplavovaly méně histaminu. Tento efekt je významný pro

alergické astmatiky, protoe histamin je startovacím impulsem, který vyvolá


21

Astma

jejich nemoc. Uvědomme si, e magnézium je za stresových situací extrémně spotřebováváno, take lidé, kteří ijí pod stálým stresem, mají magnézia často nedostatek. S  ohledem na  astma předevím na  alergické astma magnézium ani nedokáeme dostatečně ocenit.

Dbejte tedy na výivu bohatou na magnézium: peničné klíčky, proso, sezam, lněná semínka, ořechy a čokoládu s vysokým podílem kakaa. Tyto potraviny jsou ideální ke snídani, protoe ráno jsou dýchací cesty nejuí. Mohlo by být uitečné udělat si osmitýdenní kru s  medvědím česnekem a s magnéziem (35 kapslí denně podle závanosti vaich příznak). Tyto kapsle neseenete v  lékárně v  ČR, ale moná budete úspnjí na  internetu. Na českém trhu naleznete pouze medvědí česnek v tinktuře, bylinných kapslích nebo suený.

Mléčný cukr laktóza zlepuje příjem magnézia. Cystein Tato látka podporuje vyměování hlenu v  dýchacích cestách a  aktivuje obranyschopnost. Zdrojem cysteinu nejsou jen potraviny, které cystein přímo obsahují, nýbr také jídla s vysokým obsahem methioninu, který se v těle me na cystein přeměnit. Z tohoto pohledu nás dleitými aminokyselinami zásobuje drbe, celozrnné výrobky (lépe stravitelné jsou itné), kukuřice, rýe a quinoa (semena merlíku). Zajímavosti Náhlá ochlazení vedou k  zúení prduek. Při velkých mrazech zstaňte raději doma nebo si omotejte álu kolem úst a nosu.

Stále jetě panuje předsudek, e děti z  astmatu vyrostou, a  tak není třeba je bezpodmínečně léčit. Tato domněnka odporuje vem klinickým zkuenostem.

Během spánku jsou prduky uí, protoe v tomto stavu tělo potřebuje méně vzduchu. Toto zúení trvá jetě nějakou dobu po probuzení, ačkoliv potřeba vzduchu je ji zvýena. Z  tohoto dvodu dochází k  astmatickým záchvatm větinou časně ráno.

Antibiotika zvyují riziko astmatu. Malé děti, které dostávají antibiotika během prvních esti měsíc, mohou onemocnět astmatem s  2,6krát větí pravděpodobností. To je výsledek studie Henry Ford Health System v Detroitu, která byla provedena se 448 malými dětmi. V jednom případě se zvýilo riziko astmatu dokonce 11,5krát. Vědci vysvětlují tuto skutečnost tím, e antibiotika psobí na  sloení bakterií ve  stevech, a  tím naruují vývoj imunitního systému. Antibiotika samotná bývají často silným alergenem.


22

Astma Opatrně s potravinami, které by mohly vyvolat alergický ast

matický záchvat: treska, krevety, kiwi, lískové ořechy, hořčice,

kravské mléko a slepičí vejce. Připravte si salát s olejem z peničných klík nebo sezamo

vým olejem, snězte denně porci syrové zeleniny a porci vařené

zeleniny. Sypejte si dezerty, jogurty i müsli peničnými klíčky. Jezte více rýe místo brambor. Dopřejte si denně jeden probiotický jogurt, aby se vám obnovila

střevní flóra. Opatrně s potravinami, které by mohly vyvolat alergický ast

matický záchvat: treska, krevety, kiwi, lískové ořechy, hořčice,

kravské mléko a slepičí vejce. Připravte si salát s olejem z peničných klík nebo sezamo

vým olejem, snězte denně porci syrové zeleniny a porci vařené

zeleniny. Sypejte si dezerty, jogurty i müsli peničnými klíčky. Jezte více rýe místo brambor. Dopřejte si denně jeden probiotický jogurt, aby se vám obnovila

střevní flóra.

NAE RADY


23

Bolení v krku

Píznaky

Projevuje se suchostí, pálením, potíemi při mluvení a polykání.

Píiny

Hlavní příčinou je infekce horních cest dýchacích, stejně jako suchý vzduch

v klimatizovaných nebo přetopených místnostech. Pokud se objeví na man

dlích a v zadní oblasti krku bílý povlak, jedná se o bakteriální zánět mandlí.

Často je provázen horečkou.

Co vaemu krku pomáhá

Vitaminy

U  pacient s  chronickými nebo stále se opakujícími bolestmi v  krku se

vyskytují často deficity vitamin B

1

, B

2

a  vitaminu C, které by se měly

vyrovnat stravou bohatou na tyto vitaminy: denně 2 porce syrové zeleniny

a  1 porci vařené zeleniny, ale ádné kyselé ovoce ani ávy. Sypejte si

na pokrmy peničné klíčky a lněné semínko.

Kofein a tříslovina

Tříslovina ztěuje ivot krčním bakteriím a kofein tlumí bolest (test na pa

cientech se zánětem mandlí ukázal, e kofein tlumil bolesti podobně jako

aspirin). Pijte proto denně 3 velké álky černého čaje a před spolknutím jej

podrte chvíli v ústech. Čaj nechejte 23 minuty luhovat.

Zinek

Tento minerál posiluje obranné síly a brání rozrstání vir v krku. Nejlepí

je uívat zinkové cucavé pastilky z lékárny.

Octová lékárna

Ocet je starý a  osvědčený domácí prostředek při bolestech v  krku a chra

potu. Namíchejte ve  stejném poměru: tmavý ocet, vodu a  med (nejlépe

nějaký tmavý druh s obsahem třísloviny) a kadé 3 hodiny si vezměte jednu

kávovou ličku směsi. Večer po  vyčitění zub vykloktejte jetě vodou

s octem (voda a ocet ve stejném poměru).

Kloktejte odvarem z cistusu

Odvar z  řeckého keře cistus obsahuje tříslovinu, která činí sliznici hrtanu

odolnějí vči infekcím a  dráděním okolního prostředí. Zkracuje se tím

prběh nemoci.


24

Bolení v krku

Velká přednost kloktání odvarem je to, e ho po vykloktání spolkneme.

Tím se odliuje od  větiny kloktadel tím, e jej spolkneme, dosáhneme jetě detoxikačního efektu. Malým dětem, které jetě neumějí kloktat, doporučujeme cucání cistusových tabletek. Trik s pečenými jablky Při bolesti v  krku spojené s  chrapotem mohou pomoci pečená jablka. Jablka polijeme medem a pak necháme dusit v troubě. Jedí se jak teplá, tak vychladlá. Pektin z  jablek psobí jemně antibioticky a  brání zánětu. Med platil u v dávné asijské medicíně za účinný prostředek proti infekci. Zajímavosti Pokud nastanou následující doprovodné příznaky, vyhledejte lékaře: dýchací potíe, krk reaguje citlivě na dotek, bolest uí, horečka přes 39,5 °C, pokud bolest v krku a chrapot trvají déle ne 2 týdny.

Zkontrolujte vlhkost vzduchu v bytě a na pracoviti. Kdy je vlhkost

pod 45 %, vysychají vae sliznice a stávájí se náchylnějí ke vem zánětm. V tomto případě se snate vzduch v místnostech zvlhčit. Postavte nádobu s vodou na topení nebo někam v místnosti pověste mokrý ručník. Přestaňte kouřit. Dýchejte výhradně nosem. Při mluvení buďte uvolnění, nechejte slova plynout. Pokuste se mluvit s co moná nejmení silou, pohybujte rty a nechejte hlásky volně plynout svými ústy. Posilujte obranyschopnost, pěstujte sport na čerstvém vzduchu.

Pro prevenci (v chladném ročním období) a léčení: kloktejte

5krát denně odvar z cistusu.

Dlouhodobě: dopřejte si více syrové a vařené zeleniny, ádné

ostré koření, nejezte kyselé ovoce.

Při akutních infekcích cucejte zinkové tablety (např. bioaktivní

Influ-Zinek, Zinkovit uívejte dle přiloeného návodu) a pijte

3krát denně černý čaj.

Pro prevenci (v chladném ročním období) a léčení: kloktejte

5krát denně odvar z cistusu.

Dlouhodobě: dopřejte si více syrové a vařené zeleniny, ádné

ostré koření, nejezte kyselé ovoce.

Při akutních infekcích cucejte zinkové tablety (např. bioaktivní

Influ-Zinek, Zinkovit uívejte dle přiloeného návodu) a pijte

3krát denně černý čaj.

NAE RADY


25

Bolest hlavy a ztuhlost íje Píznaky Bolest přichází ze zadní části hlavy, rozptyluje se po celé lebce. Pacienti

často mluví o pocitu, jako by jim někdo nasadil příli malou helmu, nebo

jako by byla hlava ve svěráku. V noci bolesti ustanou. Píiny Cervikokraniální bolesti hlavy mají větinou psychické příčiny. Postiení se domnívají, e příčinou bolesti je pracovní stres, vědecky to ostatně bylo potvrzeno. Protoe hektické situace v zaměstnání časová tíseň, strach z výpovědi, konflikty s  kolegy, nadřízenými nebo zákazníky  uvádějí v naem těle do pohybu stresové reakce, které mohou ústit v íjových svalech. íje je neustále napjata jakoby k instinktivní obraně před dalími ranami do íje. Chronické napětí vede nakonec k bolestivému ztvrdnutí sval, které se me protáhnout a k hlavě. Kromě toho trvalý tlak ve svalech zhoruje prokrvení ve směru k hlavě, co me mít opět bolestivé následky. Co pomáhá, kdy bolí hlava Magnézium (hořčík) Pacienti, kteří trpí bolestmi hlavy, mívají často nízké hodnoty magnézia. Nesmíme se tomu divit, protoe minerál řídí napětí krevních cév a  sval hlavy. Některé studie dokonce poukazují na  magnézium jako na  účinnou pomoc při léčbě bolestí hlavy mohlo by podstatně sníit počet onemocnění.

Jak známo, minerály jsou nejlépe zuitkovatelné, uívají-li se v přirozené podobě. Potraviny, které mají dostatek magnézia, jsou knäckebrot, lněné semínko, sezam, slunečnicová jádra, rýe. Kromě toho doporučujeme uívání magneziového preparátu a 12 čajové ličky mléčného cukru denně, aby se zlepilo zhodnocení minerálu, nebo jezte denně jogurt. Případně rovnou si zakupte přípravek, kde je magnézium v  kombinaci s  mléčným cukrem (pozor na  alergii!). Nezapomeňte, e stres, pojídání uzenin a  přemíry masa zvyuje potřebu magnézia.


26

Bolest hlavy a ztuhlost íje

Vitamin B

6

(pyridoxin)

Mezi vemi vitaminy je to prostředek, který tií bolest. Musí se ale uívat ve vysokých dávkách. Nejlepí je preparát, který obsahuje kromě vitaminu B

6

jetě i vitamin B

1

a B

12

. Zeptejte se na to v lékárně.

Olej máty peprné mírní bolesti hlavy Výzkumy univerzity v  Kielu prokázaly, e olej máty peprné mírní ostrost nával bolesti hlavy. Několikrát denně si udělejte lehkou masá nad spánky. Olej máty peprné dostanete v  lékárnách, má stejnou účinnost jako běný prostředek proti bolesti Paracetamol nebo Acylpyrin. Oregano (dobromysl) ulehčuje Listy oregana obsahují četné éterické oleje, mimo jiné prostředek tiící bolest carvacrol. Uívejte je nejlépe jako čaj: 1 čajovou ličku suené byliny zalijte 150 ml vařící vody, nechejte přejít varem, odstavte, přikryjte a nechejte 10 minut luhovat, pak přeceďte a pijte 3 álky denně. Octová lékárna Při bolestech hlavy pome octový klobouk. Namočte volný okraj papírového sáčku do jablečného nebo rýového octa a posaďte si jej na hlavu.

Také je dobré, kdy svaříte stejný díl vinného octa s  vodou v  irí nádobě, nádobu postavíte na stl, hlavu nad ni skloníte a přikryjete si íji ručníkem tak, aby neunikaly páry. Pak budete inhalovat nosem nadechnete, ústy vydechnete. Doba inhalace by měla být od 10 do 15 minut. Zajímavosti Bolesti hlavy u dětí jsou zaviněny převáně patným sezením. Nejčastějí chybou je stl příli vysoký v  poměru k  idli, dítě se musí vytahovat nahoru, dochází k napětí mezilopatkového a pak i íjového svalstva. íjové bolesti hlavy jsou velmi rozířené trpí jimi a 88 % en a 69 % mu. Ročně zaviňují 920 případ absence na 1000 zaměstnanc.

Zkuste několikatýdenní magnéziovou kúru, po prvních čtyřech

týdnech mete dávkování sníit.

Denně jezte 12 čajové ličky mléčného cukru nebo si dopřejte

jogurt.

Zkuste několikatýdenní magnéziovou kúru, po prvních čtyřech

týdnech mete dávkování sníit.

Denně jezte 12 čajové ličky mléčného cukru nebo si dopřejte

jogurt.

NAE RADY


27

Bolesti bicha

Píznaky

Bolesti břicha jsou často spojeny s nadýmáním a pocitem tlaku.

Kromě bolesti břicha se objevuje i říhání, pálení áhy, zvracení či pocit

plnosti.

Píiny

Nestravitelnost pokrm.

Drádění aludku.

Zánět aludeční sliznice.

aludeční nebo dvanácterníkový vřed.

Opulentní (příli bohatý) pokrm.

Gastritida (zánt aludku)

Nejnovějí výzkumy prokázaly, e na  vzniku zánětu aludeční sliznice se

podílí mikroorganismus helicobakter pylori. ije často v naich aludcích,

ani by páchal kody. Zda se z  něho stane pvodce nemoci, to záleí

na kyselém prostředí v aludku a na stavu naeho imunitního systému.

Co vaemu aludku pomáhá

Vitamin A

Vybuduje poruenou sliznici v  aludečních stěnách, podporuje imunitní

ochranu. Dopřejte si třítýdenní kúru s rybím tukem (uívejte podle návodu).

penát, zelí, dýně a mrkev zásobují vá organismus karotenoidy, které rybí

tuk umí přeměnit ve vitamin A.

Vitaminy E a C

védtí vědci vyzkoumali, e oba vitaminy vytvářejí ochranu proti helicobak

teru pylori. O vitaminu E je kromě toho u dlouho známo, e psobí jako

antioxidant a  konzervační prostředek při psobení vitaminu A  na  alu

deční sliznici. Nasazení odpovídajících vitaminových preparát vak mine

cíl. Je zcela dostačující, kdy obohatíte jídelníček dostatečným mnostvím

ovoce a zeleniny. Vitamin E je v oeích (zvlátě v mandlích) a rostlinném

oleji (zvlá v oleji z obilných klíčk).


28

Bolesti bicha

Vitamin B

3

(niacin)

Vitamin B

3

pomáhá při pálení jícnu a  bolestech při prázdném aludku.

Podporuje příjem vitaminu A, slizničního vitaminu. Niacin je v lutěninách i  v  sóje, oeích (předevím v  lískových a  mandlích), burských oících a mase. Vitamin B

6

a magnézium

Při nesnáenlivosti bílkovin projevuje se i jako povrchní dýchání, únava a  malátnost, pomáhají vitamin B

6

a  magnézium (obojí je obsaeno v avo

kádu, bramborách, lutěninách a oeích). Papain Tento enzym psobí podobně jako trávicí enzym pepsin. Podporuje trávení (těpí ivočiné bílkoviny) a  psobí protizánětlivě. Oba faktory podporují léčení aludeční sliznice. Absolutní hvězda mezi rostlinami, které obsahují papain, je papája. Je vhodná jako ovocný dezert tak, e ji nakrájíte na prouky a osladíte medem. V kombinaci s jinými ovocnými druhy chutná také dobře. Dbejte ale na to, abyste neudělali salát příli kyselý. Bakterie kyseliny mléčné V jednom výzkumu univerzity na Thaiwanu bylo zjitěno, e bakterie kyseliny mléčné posilují efekt léčby helicobakteru antibiotiky bakterie kyseliny mléčné zabraňují helicobakteru, aby se usadil na stěnách aludeční sliznice. Efekt, který se dá s úspěchem vyuít, ani bychom museli uít antibiotika. Doporučujeme tedy během léčení aludeční sliznice sníst po ličkách dva kelímky ivého jogurtu denně. Bramborová polévka s kmínem pro choulostivý aludek Tradiční trávicí prostředek je bramborový krob se lněným semínkem a kmínem. Tento recept u pomohl mnoha lidem s choulostivým aludkem: Uvařte 23 nakrájené brambory i se slupkou, se 2 čajovými ličkami lněného semínka a 2 čajovými ličkami kmínu ve dvou litrech vody. Pijte tuto vlanou polévku během dne po malých dávkách. První dávku vdy vypijte před snídaní na lačný aludek. áva z bílého zelí Americký lékař Carnett Cheney dosáhl velkých úspěch při léčení zánětu aludeční sliznice a  aludečních a  dvanáctníkových vřed tím, e svým pacientm předepsal dietu ze ávy z bílého zelí. Jeho úspěch byl zaloen na vysokém obsahu S-metylmetioninu ve ávě. Tato látka psobí regeneračně na aludeční stěny a při experimentu dokonce aludeční a dvanáctníkové vředy zmizely. Zelnou ávu získáme nejlépe elektrickým odavovačem. Dalí z alternativ je pomletí zelí na masovém strojku. Zelí se ve strojku rozdrtí a  tuto hmotu pak vymačkáme přes plátěný sáček. Abyste předeli nadýmání, dejte do ávy trochu kmínu.

Tato ávová dieta me trvat celý týden. V této době musíte sníit cel

kový příjem kalorií nejméně na polovinu a kromě toho byste měli upřed


29

Bolesti bicha

nostnit vysoce hodnotnou rostlinnou potravu (předevím jablka, mrkev,

papáju) v kombinaci s potravinami, které obsahují jod, jako ryby (ale ádné

konzervované výrobky) a mléčné výrobky.

Basilejská mrkvová povidla

ádná potravina nezásobuje nae tělo srovnatelným mnostvím vitaminu A

jako mrkev. Rovně stojí za povimnutí její obsah kyseliny listové. Kyselina

listová podporuje vstřebávání vitaminu C a  vitaminu B

12

. Ostatně mrkev

meme opravdu povaovat za pravou dietní stravu. Obsahuje mnoho bio

logických látek, málo tuku, málo kalorií, málo bílkovin pro nemocného se

zánětem aludku je bez velkých problém. Pozoruhodný je také podíl jodu,

který dělá z mrkve ideální doplňkovou stravu při dietě se ávou z bílého

zelí.

Příprava:

150 g mrkve, 150 g brambor, 1/4 l vody, 100 g jogurtu, sl, nastrouhaný

mukátový oříek.

Zpracování:

Mrkev a  brambory nakrájejte na  kousky, vlote do  vody a  vařte do  měkka.

Zeleninu sceďte a  protřete sítem. Vymíchejte vechno s  jogurtem, nakonec

trochu osolte, přidejte troku strouhaného mukátového oříku.

Léivé byliny, které pomohou

Zánět střev a prjem

Dubová kra: 1 čajová lička dubové kry zalitá álkem vařící vody,

nechejte 10 minut luhovat a  nakonec sceďte. Pijte 2 álky denně. Pozor!

Dubová kra není vhodná při bolestech v horní části břicha.

Podráděný aludek s pálením áhy

Koriandrový čaj: 2 čajové ličky pomletého koriandru přelijte 200 ml

vody, nechejte přejít varem, odstavte, nechejte 10 minut stát, pak přeceďte.

Pijte 34 álky denně, je-li třeba, mete pít i více.

Podráděný aludek následkem nervozity

Levandulový čaj: 1,5 g levandulových květ (2 zarovnané čajové ličky)

přelijte álkem vody, nechejte přejít varem, odstavte, přikryjte pokličkou,

po 10 minutách přeceďte. Pijte 3 álky tohoto čaje denně.

aludeční potíe z nervozity

Máta peprná, baldriánový kořen, kmín a heřmánek: smíchejte rovným

dílem vechny přísady, 1 vrchovatou ličku směsi přelijte álkem vařící

vody, přikryjte, 58 minut nechejte luhovat, pak přeceďte. Pijte jeden álek

k hlavnímu jídlu.


30

Bolesti bicha

Křečovité bolesti břicha z neznámé příčiny Smíchejte heřmánek a řebříček stejným dílem. 2 čajové ličky směsi přelijte álkem vařící vody. Nechejte 10 minut luhovat, pak přeceďte. Pijte denně 3 álky čaje. Tento čaj pomáhá při křečích v dolní části břicha. Zajímavosti Bolesti břicha mohou mít rzné příčiny. Vznikají-



       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz – online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2020 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist