

sleva
Kniha:
Jak se co dělávalo
Autor:
Kamila Skopová
Podtitul: aneb O dovednostech našich dědů a babiček

Nakladatelství: | » Bonsai servis |
Médium / forma: | Tištěná kniha |
Rok vydání: | 2020 |
Počet stran: | 100 |
Rozměr: | 17 cm |
Úprava: | ilustrace |
Vydání: | Vydání: první |
Skupina třídění: | Kulturní antropologie. Etnologie. Etnografie |
Jazyk: | česky |
Vazba: | kniha, brožovaná vazba |
Datum vydání: | 25.09.2020 |
ISBN: | 9788027079377 |
EAN: | 9788027079377 |
Moderní doba nás zbavila manuální dřiny, ale zároveň jsme přišli o nespočet dovedností našich předků. Leckdo ještě doma opatruje ohmataný hmoždíř, v němž babička tloukla koření, dřevěný hříbek na látání punčoch, dědův starodávný hoblík a babku, na které naklepával kosu. Jak se s podobnými každodenními předměty zacházelo? Drobná, ale obsahově hutná kniha dále vysvětluje, co to byly tacle, herdule, mašnógl či hemzáky, a jak se v dřívějších dobách připravovala couračka, žahour či podplamenice. Nebo jak se pekl domácí chléb, jak se v hospodářství zpracovávalo mléko, len, ovčí vlna, husí peří, dřevo, rozličné proutí, a nebo jak se krmily husy. Vesměs jde o činnosti takřka zapomenuté, ale nikoli překonané. Naopak, k mnohým se snažíme s úctou vracet, nebo u nich alespoň hledat inspiraci. Kniha je napsána velice čtivou formou a autorka ji doplnila mnoha ilustracemi.
Lidová kultura – Česko – 19. století
Životní styl – Česko – 19. století