načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: Hygiena a epidemiologie pro bakaláře, 2. doplněné vydání - Milan Tuček

Hygiena a epidemiologie pro bakaláře, 2. doplněné vydání
-7%
sleva

Kniha: Hygiena a epidemiologie pro bakaláře, 2. doplněné vydání
Autor: Milan Tuček

Výukové texty pro bakalářské studium zdravotnických oborů obsahují tradiční témata hygieny a epidemiologie jako biomedicínského základu primární prevence nemocí v novém pojetí. Pro ... (celý popis)
233
Kniha teď bohužel není dostupná.


»hlídat dostupnost
Alternativy:

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: Karolinum
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 2018
Počet stran: 218
Rozměr: 148x210
Úprava: ilustrace, tabulky
Vydání: 2., doplněné vydání
Skupina třídění: Patologie. Klinická medicína
Jazyk: česky
Datum vydání: 14.12.2018
ISBN: 978-80-2463-932-1
EAN: 9788024639321
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Výukové texty pro bakalářské studium zdravotnických oborů obsahují tradiční témata hygieny a epidemiologie jako biomedicínského základu primární prevence nemocí v novém pojetí. Pro potřeby praxe je zpracována epidemiologie nevýznamnějších skupin nemocí (kardiovaskulárních, nádorových, infekčních) a závislostí (návykové látky), problematika epidemiologických studií a očkování. Zvláštní kapitoly tvoří hygienické požadavky na provoz zdravotnických zařízení a rizika práce ve zdravotnictví.

Texty slouží k uvědomění a k pochopení komplexních souvislostí mezi působením životního i pracovního prostředí a možným vznikem nemocí u jedince i v populaci s akcentem na využití poznatků v každodenní zdravotnické praxi.

Předmětná hesla
Související tituly dle názvu:
Mikrobiologie, imunologie, epidemiologie, hygiena Mikrobiologie, imunologie, epidemiologie, hygiena
Hamplová Lidmila
Cena: 150 Kč
Hygiena a epidemiologie pro ambulantní praxi Hygiena a epidemiologie pro ambulantní praxi
Podstatová Renata
Cena: 254 Kč
Orálna hygiena VI., 2. doplnené vydanie + DVD Orálna hygiena VI., 2. doplnené vydanie + DVD
Kovaľová Eva, Klamárová Tatiana, Müller Alica
Cena: 1256 Kč
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

OBSAH

PŘEDMLUVA (/W. Tuček) ..................................................................................................................................... 11

1. HYGIENA A EPIDEMIOLOGIE, DEFINICE A HISTORIE (M. Tuček, V. Bencko)............................ 13

2. ZÁTĚŽ FAKTORY PROSTŘEDÍ ................................................................................................................ 17

2.1 Fyzikální faktory 17 2.2 Chemické látky a přípravky (M Tuček).................................................................................................. 38

2.3 Biologické faktory/biologické činitele (А/. 41

2.4 Fyzická, psychická a senzorická/smyslová zátěž (M Tuček)................................................................ 43

3. OVZDUŠÍ A ZDRAVÍ (M. Tuček) ................................................................................................................ 51

3.1 Plynné složky ovzduší.............................................................................................................................. 51

3.2 Prach a aerosoly....................................................................................................................................... 52

3.3 Zdravotní význam základních složek znečištění ovzduší...................................................................... 52

3.4 Nanomateriály ......................................................................................................................................... 55

3.5 Prach (prašný aerosol) ajeho působení na člověka při práci................................................................ 55

3.6 Ochrana zdraví před nepříznivými účinky prachu................................................................................. 57

4. VODA A ZDRAVÍ (A. Slámová) .................................................................................................................. 59

4.1 Voda......................................................................................................................................................... 59

4.2 Voda v organismu ................................................................................................................................... 59

4.3 Pitná voda................................................................................................................................................ 60

4.4 Vliv pitné vody na zdraví člověka ......................................................................................................... 63

4.5 Balené vody ............................................................................................................................................ 65

5. PŮDA A ZDRAVÍ (A. Slámová).................................................................................................................... 67

6. ODPADY A ZDRAVÍ (A. Slámová, M. Bušová) ...................................................................................... 69

6.1 Zdravotní rizika........................................................................................................................................ 69

6.2 Likvidace odpadu..................................................................................................................................... 69

6.3 Odpadní vody........................................................................................................................................... 70

7. VNITŘNÍ PROSTŘEDÍ BUDOV A ZDRAVÍ (/. Holcátová) ................................................................... 73

7.1 Fyzikální faktory........................................................................................................................................ 73

7.2 Chemické faktory..................................................................................................................................... 74

7.3 Pevné částice............................................................................................................................................. 76

7.4 Mikrobiologická a biologická kontaminace............................................................................................ 77

8. PRÁCE A ZDRAVÍ (M. Tuček)...................................................................................................................... 79

8.1 Zdraví při práci......................................................................................................................................... 79


8.2 Hygiena práce.......................................................................................................................................... 80

8.3 Analýza rizik při práci............................................................................................................................. 81

8.4 Principy prevence ................................................................................................................................... 83

8.5 Pracoviště, pracovní místo a pracovní činnost ...................................................................................... 84

8.6 Kategorizace prací................................................................................................................................... 85

8.7 Charakteristika stupňů zátěže faktory pracovního prostředí ............................................................... 86

8.8 Principy posuzování zdravotní způsobilosti к práci ....................................................ч....................... 88

9. VÝŽIVA A ZDRAVÍ (E. Kudlová)................................................................................................................ 91

9.1 Energie a živiny ...................................................................................................................................... 92

9.2 Druhy potravin a jejich význam ve výživě ........................................................................................... 102

9.3 Toxické látky v potravinách.................................................................................................................... 105

9.4 Výživová potřeba a doporučení v různých obdobích života ............................................................... 108

9.5 Léčebná výživa a nemocniční stravovací provoz.................................................................................. 111

9.6 Hygiena potravin a bezpečné stravování............................................................................................... 114

10. ZDRAVÍ DĚTÍ, MLADISTVÝCH A SENIORŮ (A. Slámová, E. Kudlová)........................................... 117

10.1 Děti a dorost ............................................................................................................................................ 117

10.2 Kalendářní a biologický věk .................................................................................................................. 119

10.3 Růst dítěte ajeho hodnocení .................................................................................................................. 119

10.4 Výchova dětí ke zdraví........................................................................................................................... 120

10.5 Stáří ......................................................................................................................................................... 120

11. EPIDEMIOLOGICKÁ METODOLOGIE, ZÁKLADNÍ POJMY {M. Schejbalová) ............................ 123

11.1 Epidemiologie - členění............................................................................................................ 123

11.2 Základní ukazatelé zdravotního stavu .................................................................................................. 124

11.3 Epidemiologická metoda práce.............................................................................................................. 126

11.4 Shrnutí..................................................................................................................................................... 131

12. EPIDEMIOLOGIE KARDIOVASKULÁRNÍCH ONEMOCNĚNÍ (A. Pánkova)................................. 133

12.1 Epidemiologie KVO ............................................................................................................................... 133

12.2 Ateroskleróza.......................................................................................................................................... 133

12.3 Jednotlivé typy K VO............................................................................................................................... 134

12.4 Rizikové faktory К VO ........................................................................................................................... 136

13. EPIDEMIOLOGIE ZÁVISLOSTÍ (E. Králíková)....................................................................................... 143

13.1 Drogová epidemiologie........................................................................................................................... 143

13.2 Závislost na tabáku ................................................................................................................................. 147

14. EPIDEMIOLOGIE NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ (/. Holcátová).................................................... 155

14.1 Rizikové faktory nádorových onemocnění ........................................................................................... 155

14.2 Nádorový registr .................................................................................................................................... 156

14.3 Epidemiologické studie, incidence novotvarů ...................................................................................... 157

15. EPIDEMIOLOGIE ÚRAZŮ (A. Slámová) ................................................................................................. 159

15.1 Definice úrazů.......................................................................................................................................... 159

15.2 Prevence úrazů........................................................................................................................................ 160

15.3 Dětské úrazy............................................................................................................................................ 160

15.4 Úrazy dospělých...................................................................................................................................... 160

15.5 Úrazy seniorů.......................................................................................................................................... 161

16. EPIDEMIOLOGIE ALERGIÍ (/. Holcátová)............................................................................................... 163

16.1 Alergeny zevního prostředí .................................................................................................................... 163

16.2 Alergeny vnitřního prostředí .................................................................................................................. 164

16.3 Potravinové alergie ................................................................................................................................. 164


16.4 Profesionální alergie

16.5 Prevence ...............

165

165

17. EPIDEMIOLOGIE INFEKČNÍCH ONEMOCNĚNÍ (M. Schejbalová)................................................... 167

17.1 Proces šíření nákazy ................................................................................................................................ 167

17.2 Skupiny nákaz podle mechanizmu přenosu .......................................................................................... 172

17.3 Protiepidemická opatření - metody boje s nákazami ........................................................................... 175

18. OČKOVÁNÍ (VAKCINACE) (A. Slámová, M. Schejbalová) .................................................................. 179

18.1 Očkování a imunizace.............................................................................................................................. 179

18.2 Typy očkovacích látek ............................................................................................................................ 180

18.3 Druhy očkovacích látek ......................................................................................................................... 180

18.4 Reakce po očkování................................................................................................................................ 181

18.5 Kontraindikace očkování ........................................................................................................................ 181

18.6 Principy správné imunizace................................................................................................................... 181

18.7 Organizace očkování v ČR..................................................................................................................... 182

18.8 Očkování pro tuzemské potřeby ........................................................................................................... 183

18.9 Očkování pro cestovatele....................................................................................................................... 183

18.10 Pasivní imunizace ................................................................................................................................... 183

19. DEKONTAMINACE (M. Schejbalová) ....................................................................................................... 185

19.1 Základní pojmy ....................................................................................................................................... 185

19.2 Zásady sterilizace a dezinfekce............................................................................................................... 185

19.3 Dezinfekce .............................................................................................................................................. 186

19.4 Vyšší stupeň dezinfekce .......................................................................................................................... 187

19.5 Sterilizace ................................................................................................................................................ 188

20. NOZOKOMIÁLNÍ (NEMOCNIČNÍ) NÁKAZY (NN) (M. Schejbalová)................................................. 191

20.1 Etiologie NN............................................................................................................................................ 191

20.2 Proces šíření NN ..................................................................................................................................... 192

20.3 Zdroj původce NN................................................................................................................................... 192

20.4 Vnímavý jedinec v procesu šíření NN................................................................................................... 192

20.5 Rizikové faktory vzniku NN .................................................................................................................. 192

20.6 Prevence vzniku NN............................................................................................................................... 193

21. HYGIENICKÉ POŽADAVKY NA PROVOZ ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ (M. Schejbalová).... 195

21.1 Hlášení nemocničních nákaz / NN /....................................................................................................... 196

21.2 Příjem, vyšetřování a ošetřování pacienta.............................................................................................. 196

21.3 Zásady pro odběr a vyšetření biologického materiálu........................................................................... 197

21.4 Sterilizace a dezinfekce .......................................................................................................................... 198

21.5 Manipulace s prádlem.............................................................................................................................. 198

21.6 Obecné zásady pro provádění úklidu ve zdravotnických zařízeních ................................................... 199

22. NEMOCNIČNÍ ODPADY - MANIPULACE A LIKVIDACE (V. Bencko)............................................. 201

22.1 Třídění...................................................................................................................................................... 201

22.2 Nakládání s odpady v nemocnici ........................................................................................................... 202

22.3 Trendy ...................................................................................................................................................... 203

22.4 Základní třídění odpadů .......................................................................................................................... 203

23. ZDRAVOTNÍ RIZIKA PRÁCE VE ZDRAVOTNICTVÍ (A. Slámová) ................................................... 205

23.1 Pracovní prostředí ve zdravotnictví ...................................................................................................... 206

LITERATURA + WWW ......................................................................................................................................... 209

PŘEHLED DŮLEŽITÝCH PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ + NORMY.................................................................... 213




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2019 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist