načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: Hygiena a epidemiologie, 2. doplněné vydání - Milan Tuček

Hygiena a epidemiologie, 2. doplněné vydání
-7%
sleva

Kniha: Hygiena a epidemiologie, 2. doplněné vydání
Autor: Milan Tuček

Výukové texty pro studenty lékařství obsahují tradiční témata hygieny a epidemiologie jako biomedicínského základu primární prevence nemocí v novém pojetí. Moderně je zpracována ... (celý popis)
Titul doručujeme za 6 pracovních dní
Vaše cena s DPH:  375 Kč 349
+
-
rozbalKdy zboží dostanu
11,6
bo za nákup
rozbalVýhodné poštovné: 39Kč
rozbalOsobní odběr zdarma

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Karolinum
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 2018
Počet stran: 360
Rozměr: 148x210
Úprava: ilustrace, tabulky
Vydání: 2., doplněné vydání
Skupina třídění: Hygiena. Lidské zdraví
Učební osnovy. Vyučovací předměty. Učebnice
Jazyk: česky
Datum vydání: 14.12.2018
ISBN: 978-80-2463-933-8
EAN: 9788024639338
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Výukové texty pro studenty lékařství obsahují tradiční témata hygieny a epidemiologie jako biomedicínského základu primární prevence nemocí v novém pojetí. Moderně je zpracována epidemiologická metodologie a epidemiologie nejvýznamnějších skupin nemocí (kardiovaskulárních, nádorových, infekčních) a závislostí (návykové látky), problematika epidemiologických studií a očkování.

Učebnice slouží k uvědomění a k pochopení komplexních souvislostí mezi působením životního i pracovního prostředí a možným vznikem nemocí u jedince i v populaci.

Předmětná hesla
Kniha je zařazena v kategoriích
Milan Tuček - další tituly autora:
Soudržnost v diferencující se společnosti Soudržnost v diferencující se společnosti
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

OBSAH

PŘEDMLUVA (M. T u č e k ).................................................................................................................................. 9

1. HYGIENA A EPIDEMIOLOGIE, DEFINICE, HISTORIE (M. Tuček, V. B encko)............................. 13

2. ZÁKLADNÍ TERMINOLOGICKÉ POJMY (M. Tuček, M. Schejbalová)............................................ 17

3. VZTAH PROSTŘEDÍ A ZDRAVÍ ČLOVĚKA ( / Bencko, M. T u ček, M. Bušová) ......................... 29

4. ZÁTĚŽ FAKTORY PROSTŘEDÍ ............................................................................................................... 33

4.1 Prach a tuhé aerosoly (V. Bencko, M. Tuček)......................................................................................... 33

4.2 Chemické látky a jejich pozdní účinky (И Bencko, P. Rössner)........................................................... 36

4.3 Hluk (J. Rameš)........................................................................................................................................ 50

4.4 Vibrace {J. Rameš) .................................................................................................................................. 56

4.5 Abnormální barometrický tlak (M Tuček) ............................................................................................ 59

4.6 Klimatické faktory (J. Rameš)................................................................................................................. 60

4.7 Ionizující záření ( К 62

4.8 Neionizující záření, UV záření, osvětlení, lasery (J. Rameš, L. Pekárek)............................................ 66

4.9 Fyzická zátěž (M Tuček)......................................................................................................................... 80

4.10 Psychosociální faktory {V. Bencko)......................................................................................................... 88

4.11 Biologická agens (M Tuček).................................................................................................................. 92

5. MONITOROVÁNÍ FAKTORŮ PROSTŘEDÍ, BIOLOGICKÝ MONITORING

( V. B en cko , M. T u ček ).................................................................................................................................. 105

6. OVZDUŠÍ A ZDRAVÍ ( V B encko)............................................................................................................... 109

7. VODA A ZDRAVÍ (A. Slámová, F. Kožíšek) ............................................................................................ 117

7.1 Voda......................................................................................................................................................... 117

7.2 Voda v organismu .................................................................................................................................... 117

7.3 Pitná voda ................................................................................................................................................ 118

7.4 Vliv pitné vody na zdraví člověka........................................................................................................... 125

7.5 Balené vody.............................................................................................................................................. 128

8. ZDRAVOTNÍ RIZIKA Z ODPADŮ A PŮDY (V. B en c ko )....................................................................... 131

9. VÝŽIVA A ZDRAVÍ (E. K udlová)................................................................................................................. 139

9.1 Energie a živiny........................................................................................................................................ 139

9.2 Druhy potravin a jejich význam ve výživě............................................................................................ 149

9.3 Toxické látky v potravinách ................................................................................................................... 152

9.4 Význam mikroorganismů v potravě ....................................................................................................... 155

9.5 Výživová potřeba a doporučení v různých obdobích života................................................................. 156


9.6 Alternativní výživa ................................................................................................................................. 160

9.7 Hodnocení výživového stavu ................................................................................................................ 161

9.8 Poruchy výživového stavu....................................................................................................................... 163

9.9 Hygienické požadavky na provozovny stravovacích služeb................................................................. 165

9.10 Problematika potravinových systémů.................................................................................................... 169

10. PRÁCE A ZDRAVÍ (/W. Tuček) .................................................................................................................. 173

10.1 Zdraví při práci ....................................................................................................................................... 173

10.2 Analýza rizik při práci (principy hodnocení rizik) ............................................................................... 175

10.3 Pracoviště, pracovní místo a pracovní činnost ..................................................................................... 178

10.4 Kategorizace prací................................................................................................................................... 180

10.5 Principy prevence ................................................................................................................................... 183

10.6 Zátěže pracovního prostředí .................................................................................................................. 185

10.7 Principy posuzování zdravotní způsobilosti к práci ............................................................................. 217

11. BUDOVY A ZDRAVÍ (/. Holcátová) .......................................................................................................... 221

12. ZDRAVÍ DĚTÍ, MLADISTVÝCH A SENIORŮ (A Slámová, E. K udlová)......................................... 231

12.1 Děti a dorost ........................................................................................................................................... 231

12.2 Stáří.......................................................................................................................................................... 237

13. EPIDEMIOLOGICKÁ METODOLOGIE (Z. Šmerhovský) .................................................................. 239

13.1 Epidemiologie, definice oboru a některé souvislosti............................................................................. 239

13.2 Hodnocení účinku, měření asociace a populačního dopad................................................................... 243

13.3 Epidemiologické studie........................................................................................................................... 253

13.4 Validita observačních epidemiologických studií................................................................................... 268

13.5 Kauzalita v observačním výzkumu........................................................................................................ 273

14. EPIDEMIOLOGIE KARDIOVASKULÁRNÍCH ONEMOCNĚNÍ (A. Pánkova) ............................... 277

14.1 Ateroskleróza........................................................................................................................................... 277

14.2 Jednotlivé typy KVO............................................................................................................................... 279

14.3 Rizikové faktory KVO .......................................................................................................................... 282

14.4 Psychosociální faktory, deprese, stres.................................................................................................... 288

14.5 Konzumace alkoholu............................................................................................................................... 289

14.6 Výživa...................................................................................................................................................... 289

14.7 Tělesná aktivita....................................................................................................................................... 290

14.8 Další rizikové faktory ............................................................................................................................. 290

14.9 Doporučované postupy v prevenci kardiovaskulárních onemocnění.................................................... 292

15. EPIDEMIOLOGIE INFEKČNÍCH ONEMOCNĚNÍ (M. Schejbalová).................................................. 293

15.1 Proces šíření nákazy ............................................................................................................................... 293

15.2 Metody boje s nákazami ........................................................................................................................ 302

15.3 Dekontaminace ....................................................................................................................................... 304

15.4 Nozokomiální (nemocniční) nákazy (NN) ........................................................................................... 308

16. EPIDEMIOLOGIE NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ (/. Holcátová) .................................................. 313

17. EPIDEMIOLOGIE ZÁVISLOSTÍ (E. Králíková)..................................................................................... 319

17.1 Závislost na drogách.............................................................................................................................. 319

17.2 Závislost na tabáku ................................................................................................................................ 323

18. ETICKÉ PROBLÉMY EPIDEMIOLOGICKÝCH STUDIÍ (I/ B en cko )................................................ 333

19. MEDICÍNA ZALOŽENÁ NA DŮKAZECH (E. Králíková)..................................................................... 337

20. OČKOVÁNÍ (VAKCINACE) (A. Slámová, M. Schejbalová)................................................................ 339


LITERATURA + WWW....................................................................................................................................... 345

PŘEHLED DŮLEŽITÝCH PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ + NORMY................................................................... 349

REJSTŘÍK.............................................................................................................................................................. 353




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2019 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist