načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: HUBNI PŘIROZENĚ jako člověk přemýšlející - Petr Stehlík

HUBNI PŘIROZENĚ jako člověk přemýšlející

Elektronická kniha: HUBNI PŘIROZENĚ jako člověk přemýšlející
Autor:

Je čas ukončit vaše NEKONEČNÉ HUBNUTÍ a konečně ZHUBNOUT! Přestaňte se motat ve spirále shazování kil a jojo efektu. Neopakujte stále stejné chyby, které vás vrací vždy na ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  189
+
-
6,3
bo za nákup

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » TZ-one
Dostupné formáty
ke stažení:
EPUB, MOBI, PDF
Upozornění: většina e-knih je zabezpečena proti tisku
Médium: e-book
Počet stran: 220
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
ISBN: 978-80-753-9028-8
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Je čas ukončit vaše NEKONEČNÉ HUBNUTÍ a konečně ZHUBNOUT! Přestaňte se motat ve spirále shazování kil a jojo efektu. Neopakujte stále stejné chyby, které vás vrací vždy na začátek. Už není čas na pokusy a omyly. Je čas žít! Zakomponujte do svého života více radosti, získejte zpět svou ztracenou rovnováhu a sebevědomí. Buďte konečně sami se sebou spokojení a mějte pod kontrolou svou váhu. Už napořád! V této knize naleznete souhrn příčin nadváhy a podstatu hubnutí. Nejde o žádný nový trend shazování kil pomocí banánové slupky. Lidé jsou již miliony let stejní a stejný je i princip štíhlého a hlavně zdravého těla. Zkratkovitá řešení vedou pouze k frustraci a tahají peníze z vaší peněženky. Nevybíravým způsobem je v knize odhaleno, co a proč vám devastuje tělo. Jak máte nastartovat změnu a pokračovat v cestě k lepší tělesné schránce. V šesti krocích pak projdete svou kompletní proměnou. Je jen na vás, jak moc se do toho opřete. Věřte nebo ne, ještě u toho ušetříte peníze a stanete se sami sobě tím nejlepším poradcem v oblasti hubnutí.

Zařazeno v kategoriích
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Hubni přirozeně

jako

člověk

přemýšlející


Vydání první 2016

© Petr Stehlík

© Mgr. Tomáš Zahradníček - TZ-one

ISBN: 978-80-7539-026-4 (formát epub)

ISBN: 978-80-7539-027-1 (mobi)

ISBN: 978-80-7539-028-8 (PDF)


Upozornění pro čtenáře a uživatele této knihy

Všechna práva vyhrazena. Žádná část této tištěné či elektronické knihy nesmí být reprodukována a šířena

v papírové, elektronické či jiné podobě bez předchozího písemného souhlasu nakladatele a autora. Neoprávněné

užití této knihy bude trestně stíháno.

Informace v této knížce jsou založeny na autorově vlastním výkladu dostupných zdrojů k dané problematice

a vlastních experimentech. Jako takové by měly být i brány. Každý člověk je jiný a má jiné výchozí podmínky

a problémy (věk, zdravotní stav, pohlaví apod.). Pokud si tedy něčím nejste jisti nebo máte jakékoliv zdravotní

problémy, kontaktujte před aplikací dále uvedeného systému svého lékaře. Autor sám není lékař, a tak ani jeho

rady nelze brát jako lékařské doporučení. Všechny rady jsou primárně míněny dospělým jedincům.

Poděkování

Ač je to zvláštní, tak největší poděkování patří mému budíku. Se železnou pravidelností mě tahal ve čtyři hodiny

ráno z postele a já mohl v klidu pracovat na knize. Pokud píši v klidu, tak samozřejmě můj dík patří i přítelkyni,

která mě s pochopením nechala z lože odejít a nerušila mé počínání. Nemalé poděkování patří i všem lidem,

kteří se podíleli na korektuře. V neposlední řadě bych chtěl vzdát hold všem skvělým autorům z této oblasti, kteří

mě inspirovali, a všeobecně lidem, kteří se nebojí většiny a svého názoru.


Obsah

ÚVOD ........................................................................................... - 1 -

VÝCHOZÍ STAV ................................................................................ - 4 -

Příčiny neúspěšného hubnutí ......................................................................................................................... - 5 -

Sběr a třídění informací .................................................................................................................................. - 5 -

Nevyhazujte zbytečně peníze ......................................................................................................................... - 7 -

Strasti běžného dne ........................................................................................................................................ - 7 -

Jsem na tom opravdu tak špatně? .................................................................................................................. - 9 -

• Kondice .............................................................................................................................................. - 9 -

• Měření a vážení ................................................................................................................................. - 9 -

• Co dál s váhou a mírami? ................................................................................................................. - 10 -

• Odhad procenta tuku....................................................................................................................... - 11 -

• Vylučování ....................................................................................................................................... - 12 -

• Chytrý pomocník .............................................................................................................................. - 14 -

CESTA K NOVÉMU JÁ ...................................................................... - 15 -

1° POZNÁNÍ ................................................................................. - 16 -

Trávicí soustava člověka ............................................................................................................................... - 16 -

• Vstřebání potravy ............................................................................................................................ - 17 -

Tělo pod mikroskopem - 1. část .................................................................................................................... - 19 -

Složení potravy ............................................................................................................................................. - 20 -

Bílkoviny ................................................................................................................................................... - 20 -

Sacharidy .................................................................................................................................................. - 22 -

Tuky .......................................................................................................................................................... - 24 -

Doba trávení ................................................................................................................................................. - 28 -

Tělo pod mikroskopem - 2. část .................................................................................................................... - 29 -

Tuková tkáň .................................................................................................................................................. - 33 -

• Genetika .......................................................................................................................................... - 33 -

• Hormony .......................................................................................................................................... - 33 -

• Rozložení tuku v těle ........................................................................................................................ - 37 -

• Princip ukládání tuku ....................................................................................................................... - 38 -

Metabolismus ............................................................................................................................................... - 39 -

Reklama ........................................................................................................................................................ - 41 -


2° PSYCHOLOGIE............................................................................ - 43 -

Obezita a společnost ..................................................................................................................................... - 43 -

Motivace ....................................................................................................................................................... - 44 -

Faktory ovlivňující psychiku .......................................................................................................................... - 44 -

3° STRAVA ................................................................................... - 48 -

Co je pro nás přirozené? ............................................................................................................................... - 48 -

Kam jsme se až dostali? ................................................................................................................................ - 49 -

Jádro problému ............................................................................................................................................. - 51 -

• Glykemický index (GI) ...................................................................................................................... - 53 -

• Glykemická zátěž (GZ) ...................................................................................................................... - 55 -

• Inzulínový index (II) .......................................................................................................................... - 55 -

Kdo je tedy vinen? ........................................................................................................................................ - 57 -

Co jíst? .......................................................................................................................................................... - 61 -

• PITÍ ................................................................................................................................................... - 62 -

• TUKY ................................................................................................................................................ - 67 -

• OBILOVINY (CEREÁLIE) ..................................................................................................................... - 68 -

• ZELENINA ......................................................................................................................................... - 70 -

• OVOCE ............................................................................................................................................. - 70 -

• MASO ............................................................................................................................................... - 70 -

• MLÉČNÉ VÝROBKY ........................................................................................................................... - 73 -

• SLADKÁ JÍDLA ................................................................................................................................... - 75 -

• SUPERPOTRAVINY ............................................................................................................................ - 76 -

Chemické přísady, aneb co si doma neuvaříte a jak číst obaly ..................................................................... - 78 -

4° PŮST ...................................................................................... - 82 -

Co je to půst? ................................................................................................................................................ - 82 -

Nastavení stravovacího okna ........................................................................................................................ - 82 -

Variabilita půstu ............................................................................................................................................ - 84 -

Mechanismus půstu ...................................................................................................................................... - 85 -

Další přínosy půstu ....................................................................................................................................... - 85 -

Proč se o něm nemluví? ................................................................................................................................ - 86 -

Mýty a otázky ohledně půstu. ...................................................................................................................... - 87 -

Rozdíl mezi půstem a standardním modelem jezení .................................................................................... - 90 -

Čemu se při půstu vyvarovat a na co dát pozor? .......................................................................................... - 91 -

Jak půst ještě více nakopnout? ..................................................................................................................... - 92 -


5° STRAVOVACÍ NÁVYKY .................................................................. - 94 -

Nezdravé stravovací návyky.......................................................................................................................... - 94 -

Správné načasování jídel .............................................................................................................................. - 97 -

Velikost porcí a doporučené denní dávky ..................................................................................................... - 98 -

• Bílkoviny .......................................................................................................................................... - 98 -

• Sacharidy ....................................................................................................................................... - 106 -

• Tuky ............................................................................................................................................... - 106 -

Princip správného talíře .............................................................................................................................. - 107 -

6° CVIČENÍ ................................................................................. - 109 -

Podpoření celkové diety ............................................................................................................................. - 109 -

Je nutné cvičit? ........................................................................................................................................... - 109 -

Co mám cvičit? ............................................................................................................................................ - 110 -

Kdy sportovat? ............................................................................................................................................ - 111 -

Spojení cvičení a stravy ............................................................................................................................... - 111 -

Vyvrácení některých mýtů o cvičení a pohybu ........................................................................................... - 113 -

ZÁVĚR ....................................................................................... - 114 -

POUŽITÁ LITERATURA .................................................................... - 117 -

Příloha 1 – GI ............................................................................... - 118 -

Příloha 2 – Makroživiny ..................................................................... - 121 -


- 1 -

ÚVOD

Ležíte na chodníku a svíravá bolest na hrudi vám říká, že něco není v pořádku. Při troše štěstí vám ošetřující

lékař na jednotce intenzivní péče sděluje, že jste právě prodělali svůj první infarkt. Marně mezi jeho slovy

přemýšlíte, kde se stala chyba. Opravdu je nutné nechat to dojít až tak daleko?

Není! Určitě jste dostali od svého těla již dříve varovné signály. Mohlo jít třeba o žlučníkovou koliku, vysoký

krevní tlak nebo jen o rozšiřující se obraz v zrcadle před vámi. Pokud nejste dost soudní sami k sobě, mohly vás

varovat třeba i signály z vašeho okolí. Počínaje poznámkami: „Nepřibral jsi nějak? Ty ses nám ale hezky

zakulatil. Už se valí tlusťoch jeden.“ a dobrým varováním lékaře konče.

Jestli jste dobrovolně sáhli po této knížce, jste pravděpodobně ve fázi uvědomování si varovných signálů nebo jste již zakusili některou z pomyslných facek života, která vás probrala z letargie. Tak či tak jste udělali první

důležitý krok k nápravě svého života a hlavně zdraví. Uvědomili jste si, že váš stávající stav je nevyhovující

a chcete na tom něco změnit.

Kde ale začít? Co je pravda a co lež? Doba je plná informací. Které z nich mají nějakou hodnotu a které jsou jenom reklamní brak? Mám jíst vícekrát a menší porce, držet hladovku nebo začít běhat maraton? Co mému

tělu prospívá a co ho ničí? Proč mám tak málo energie a proč, i když jím zdravě (nebo si to alespoň myslím), tak

nehubnu? Co je glykogen, inzulín nebo kortizol? Někdo hubne za pomoci melounu a jiný zase prostřednictvím

banánu. Kdo z nich má pravdu?

Na tyto a další nevyřčené otázky se budu snažit odpovědět právě na následujících stránkách.

Neexistuje pouze jediný univerzální správný způsob jak zhubnout a udržet si váhu. Kdo to tvrdí, pak ihned najde

několik miliónů oponentů v lidech, kteří dokázali zhubnout nebo si udržují váhu jinak než za pomoci jeho

metody. Nemůžete Indovi naordinovat konzumaci hovězího masa nebo Inuitovi zase čistě rostlinnou stravu.

Jsou různé výchozí podmínky jako prostředí, náboženství či dostupnost potravy. Také jsou různé typy lidí,

z nichž každý je individuální a zabírá u něj něco jiného. Někdo chce shodit 35 kilo nadváhy a jiný se chce pouze

cítit lépe a být zdravější.

Pokud už jste někdy drželi dietu, jak dlouho jste ji vydrželi? Ani nemusíte odpovídat. Pokud nasadíte typickému

Čechovi (který miluje knedlo-vepřo-zelo) středomořskou dietu, tak asi tušíte, jak to dopadne. Představa, že už

by si do konce života nemohl dopřát své oblíbené jídlo, ho brzy utvrdí v tom, že už dietu držet nechce. Raději

umře dříve a tlustý, než aby si takto odpíral. Počáteční nadšení vyprchá a středomořskou dietu ukončí. Shozená

kila nabere zpět a ještě ve větší míře.

Z toho plyne, že je potřeba vytěžit z minimálních změn ve stravovacích návycích maximálně možný hubnoucí

efekt. Je potřeba své tělo pochopit a dát mu to, co potřebuje. Není mým cílem vám zakazovat všechna vaše

oblíbená jídla, protože to by vedlo pouze k nezdaru celé akce. Mým cílem je otevřít vám oči. Poukázat na to, co

děláte špatně a zakomponovat do vašeho života více štěstí, energie a zdraví. Skoro všechny diety mají něco

společného. Pokud se na celý proces stravování a tělesných pochodů podíváte jako přemýšlející člověk, který

zná souvislosti, bude vám tento společný jmenovatel odhalen.

Proč zrovna já bych vám měl radit, jak se svým tělem něco udělat? Co mě k tomu opravňuje? Nic oficiálního!

Nejsem doktor a nejsem ani výživový poradce. Jsem jeden z vás. Nebalancoval jsem sice na hraně života

a smrti, ale neustále jsem bojoval s přebytečnými kily a nevěděl kudy kam. Vyzkoušel jsem kdeco a až po letech

marného boje jsem pochopil to, o co se tu s vámi chci podělit. Co jen šlo, to jsem popsal laicky a srozumitelně.

Jsou pro mě důležitější výsledky, a ne suchá teorie. Snažím se vycházet z reálných, nikoli z laboratorních

podmínek, které nezohledňují vaši lidskost.

- 2 -

Nejste přece roboti, kteří stisknutím tlačítka změní svůj program. Máte přirozené slabiny jako třeba chutě,

lenost, nedůslednost či slabou vůli. S nimi laboratorní podmínky nepočítají. Žádné přísné jídelníčky, recepty ani

přísné zákazy surovin zde tedy nenajdete.

To, že nejsem odborník, beru jako obrovskou výhodu. Specialisté občas mají na očích klapky. Léčí (řeší) většinou

následky, a ne příčiny. Nic nevystupuje samostatně a vše je komplex různých vlivů. Jak jistě uznáte, tak tělo není

stroj, který se dá lehce opravit výměnou součástky.

Tím, že nejsem specialista, není ani má pověst nebo finanční ohodnocení vázáno na má doporučení.

Nepotřebuji si vás udržet jako pacienta a nevidím ve vás zisk. Nemusím se bát riskovat svou pověst či klientelu

odkrýváním možné pravdy, jež může odporovat většinovým názorům. Jak se asi musí cítit specialista, který jde

proti proudu, a kolegové ho za to odsuzují. Nebo takový odborník, který předepisuje určitou léčbu nebo dělá

výzkumy a po několika letech zjistí, že výsledky nejsou takové, jaké předpokládal. Nebo že jeho rady nejsou

vůbec účinné, ba přímo škodlivé. Zahodí tak mnohdy desetiletí své usilovné práce (nebo přesvědčení)

a jednoduše přizná chybu?

Nabízím tedy nezávislý pohled na věc. Chci vám ukázat, co a proč děláte špatně, a jak to ještě zachránit.

Počítám, že kniha bude mít plno kritiků. Ne každému se totiž hodí, že zhubnete sami a z pohodlí domova.

Přestanete být poslušnou ovečkou reklamních upoutávek. Nebudete utrácet hromady peněz za hubnoucí

prostředky, léky nebo rady odborníků. Je v tom až moc velký byznys, který potřebuje naštvané, nemocné,

nemyslící, podprahově naprogramované a podrážděné lidi. Jedině ti si totiž přijdou pro hubnoucí lék, odborné

rady, antidepresivum nebo podlehnou reklamě na nový revoluční výrobek.

Dopátrat se pravdy, původu či dokonce složení svého jídla je čím dál tím těžší. Odborné názvosloví, nic neříkající

písmenné označení ingrediencí, vytrhávání vět z kontextu vědeckých výzkumů a celková tajemnost celého

odvětví jen potvrzuje snahu o vaši dezorientaci a zmatení.

Vyhrňme si rukávy a pojďme tedy na to! Otevřete svou mysl a potlačte své předsudky. Nic bezhlavě

nepřijímejte, ale v klidu si vše promyslete a získejte nadhled, který vám třeba odhalí a ukáže vaši novou životní

cestu.

Držím vám všem palce a nechť je i pro vás vaše tělo zdrojem radosti a těší se dobrému zdraví.

- 3 -

Jak číst tuto knihu?

Ne každý z vás je vášnivým čtenářem a knihomolem. Ne každý z vás také sáhl po této publikaci z důvodu čistě

zájmového. Doba je prostě rychlá a chceme vědět všechno hned a nejlépe v několika bodech.

Kolikrát jsem již slyšel věty typu: „Jsem tlustá! Nemůžeš mi prosím dát nějakou zaručenou radu, jak rychle

zhubnout? Nechci číst ty stohy knih, které jsou mnohdy tlustší než já, a stejně každá tvrdí něco jiného...“

Je pravda, že pokud je v dlouhém textu plno neznámých výrazů, tak člověk poměrně rychle ztratí souvislosti

a čtení se pro něj stává spíše utrpením než přínosem. Číst detektivní knihy nebo romány červené knihovny

je rozhodně větší zábava než čtení literatury na téma hubnutí.

Všechno tohle vím a beru to na vědomí. I z tohoto důvodu je kniha napsána formou 2 v 1. Jak pro lidi, kteří

chtějí o svém těle a jídle trochu popřemýšlet, tak pro lidi, kteří si jen chtějí rychle přečíst jak na to a pustit se do

práce.

Za každým celkem je tedy VÝTAH PRO RYCHLOČTENÁŘE označený tímto

obrázkem. Jsou v něm vyzdviženy ty nejdůležitější body a myšlenky uplynulého textu.

Pro ty, kteří čtou knížku od začátku do konce, může být toto shrnutí příjemným

opakováním a utvrzením se, že textu správně porozuměli.

Pro rychločtenáře bude pravděpodobně tento výtah znamenat spásu a osvobození od

dlouhého čtení a hledání souvislostí. Je to sice v rozporu s názvem této knihy, ale

myslím, že je lepší, když budete vědět alespoň něco než vůbec nic.

Výtah pro rychločtenáře tedy naleznete na straně: 8, 14, 18, 26-27, 32, 36, 40, 42, 47, 50, 52, 56, 60, 71-72, 77,

81, 92-93, 97, 105, 108, 112, 116.

Ještě závěrem bych chtěl podotknout, že bylo snahou tuto publikaci odlišit od ostatních v tomto oboru.

Standardní formát takových knih je ten, že si hned na úvod přečtete, do kolika jazyků byla kniha přeložena,

kolik má kladných ohlasů (někdy je těmito ohlasy celá kniha proložena) a o jak velký bestseller se jedná.

Pak většinou následují dva scénáře. Prvním je odborná část knihy, která laikovi nic moc neřekne, ale vypadá tak

odborně, že to zaručeně musí být všechno pravda (i když tomu vůbec nerozumíte). Druhou variantou je zase

přehnaně lehká kniha o životním příběhu dotyčného, který pomocí něčeho zhubnul, ale neumí zase moc dobře

vysvětlit, proč tomu tak bylo. Závěrem pak přijdou nějaké zákazy, tabulky, předepsané jídelníčky či výčet

povolených potravin.

Nevím jak vás, ale ani jeden z těchto dvou typů knih mě nebaví číst podruhé. Samozřejmě všechny knihy

na toto téma nejsou takové. Pár z těch, které jsem četl, skutečně stálo za opětovné přečtení. Nikdy jsem však

neměl ten pocit, že to je konečné řešení. Zkrátka že už nic víc na toto téma číst nepotřebuji.

Teď jistě logicky čekáte, že se začnu chvástat, že má kniha konečná je a že nabízí unikátní a jedinečný recept na

hubnutí ☺. Bohužel není tomu tak a ani být nemůže! Každý z nás je unikát a musí si tak napsat (ať už v sobě či

na papír) knihu svou. Mou snahou je srozumitelně shrnout principy fungování lidského těla, které jsou tu s námi

již po milióny let, a podnítit vás tak k přemýšlení o vaší budoucnosti. Držíte tedy ve svých rukou možný návod,

jak si sestavit tu svou vlastní unikátní „knihu“, která vám bude vyhovovat a bude účinná právě a jen pro vás.

S touto odlišností byla tato publikace psána, a tak ji prosím berte.

- 4 -

VÝCHOZÍ STAV

Původně jsem měl zde na začátku popsaný můj příběh. Strasti, které jsem při shazování kil prožíval, a výsledky,

kterých jsem dosáhl. Nakonec jsem tento pětistránkový elaborát smazal, protože jsem si uvědomil, že tato

knížka není o mně, ale pro vás. Každý má jiný cíl, jiný sen a jiné problémy. Nechci tedy vaši motivaci a fantazii

hned na začátku omezovat mými výsledky.

Vycházím tak ze známého faktu, že pokud mysl něčemu uvěří, tak se tomu přizpůsobí i zbytek. Jistě z vlastní

zkušenosti znáte případ, kdy vám lékař (ve kterého máte plnou důvěru) oznamuje výsledky svého vyšetření.

Pokud jste přišli s nějakou bolestí a pan doktor řekne, že to nic není a bolest brzy přejde, pak se uklidníte

a bolest většinou brzy přejde. Pokud však u toho samého případu doktor vyjmenuje možné nemoci, které

by to mohly být, a sdělí vám i jejich příznaky, které by se mohly brzy projevit, hádejte, jak to dopadne. Ano,

tušíte správně. Příznaky se objeví co nevidět.

Právě z toho důvodu jsem tedy můj počáteční příběh smazal a nebudu zde uvádět ani žádný jiný případ nikoho

jiného. Nechci vás nijak limitovat. Každý člověk je individuální, a tak dosáhne pomocí dále uvedených pravidel

jiných výsledků. Pro někoho bude dostačující vyrýsování kostek na břichu, jiný bude považovat

za úspěch zavázání tkaniček u bot. Někdo chce shodit 5 kg a jiný 50 kg...

Místo toho tedy využiji část ušetřeného prostoru k případné motivaci. Zde je vyjmenování některých možných

problémů a nemocí spjatých s nadváhou a obezitou.

• Neplodnost a hormonální poruchy

• Problémy se srdcem a krevním tlakem

• Problémy se zažíváním

• Problémy s dýcháním

• Vyšší pravděpodobnost vzniku rakoviny

• Problémy s pohyblivostí

• Mnohé kožní problémy

• Cukrovka II. typu

• Deprese

• Jaterní steatóza

• Nespavost nebo chrápání

• Intenzivní pocení, zápach

• Sociální vyloučení

• Diskriminace

• Možné nepřijetí do zaměstnání kvůli vzhledu

• Slabé sebevědomí

• Únava

• Stud

• Špatné shánění oblečení Pojďme s tím tedy něco dělat!!!

- 5 -

Příčiny neúspěšného hubnutí

Někteří z vás na sobě začali pozorovat změnu tělesných proporcí teprve nedávno. Pro jiné kila navíc představují

celoživotní boj. Nezávisle na trendech, které zrovna ve společnosti panují, je obezita vždy spojena

se zdravotními problémy a riziky, které se objeví dříve nebo později. Přejídáme se, cpeme do sebe výživově

prázdné kalorie, povalujeme se u televize a máme čím dál méně energie a radosti ze života. Takto promarníme

svůj život a sami sebe prakticky odsoudíme k dřívějšímu zániku. Přitom stačí důkladněji naslouchat svému tělu,

přírodě a vše podrobovat zdravému selskému rozumu.

Je i malá hrstka populace, která za svou nadváhu nebo obezitu opravdu nemůže. Tato kniha však není psána

pro ni. Ptáte-li se, jestli mezi tyto lidi patříte i vy, tipnul bych si, že určitě ne. Byli byste již pravděpodobně

pod lékařským dohledem. Liché jsou také výmluvy na finanční situaci, nedostatek času apod.

Přebytečné faldy, které se vám klepou na břiše, bocích nebo stehnech, není zdaleka to nejhorší, co by vás mělo

trápit. Jedná se spíše jen o kosmetickou vadu v porovnání s tím, co se skrývá uvnitř vás. Ve svých útrobách totiž

máte pravděpodobně jiného ZABIJÁKA. Viscerální tuk. Ten tlačí na vnitřní orgány a vypouští do krve škodlivé

látky. Pozoruhodné je, že touto skrytou obezitou mohou trpět i lidé, do kterých byste to vůbec neřekli. Stává

se to například i modelkám. Ano, MODELKÁM.

Doba je plná informací. Každou chvíli slyšíte o nějaké zázračné dietě, kdy celebrity zhubly pomocí mrkve,

melounu nebo grapefruitu. Z internetu na vás vyskakují reklamní bannery s titulky jako: „8 kg dole za 3 dny

pomocí fit & slim koktejlu“, náplasti nebo zázračné pilulky. A nakonec v televizním reklamním bloku sázejí na to,

že je spousta lidí již zhrzena předchozími dietami, tak jim alespoň nabídnou stahovací oblečení, které člověku

ubere až 3 konfekční velikosti. PARÁDA! Řešení obezity je tady! Po zbytek života budu chodit stáhnutý v korzetu

nebo budu jíst už jenom grapefruit.

I když poslední věty byly ironické, tak neříkám, že výše uvedené rady a reklamy KRÁTKODOBĚ nefungují.

Fungují. Když je motivace a jasný cíl (ne moc vzdálený), pak člověk dokáže se svým tělem úplné zázraky.

Vezměte si například plesové nebo svatební šaty. Cíl je jasný, časový horizont také a motivaci snad ani zmiňovat

nemusím. Po plese či svatbě se šaty uklidí do skříně a spolu s nimi i naše odhodlání a urputnost, se kterou jsme

se do nich snažili zhubnout. Mnohdy je to naposledy, kdy nám šaty byly...

A zde se dostáváme k jádru problému. Tou je psychika, motivace a disciplína. Toto jsou tři důležité faktory,

bez kterých nemá smysl ani s hubnutím začínat. Je to alfa a omega celého procesu a také kámen úrazu při

zkoušení jakékoliv diety. Myslím si, že většina lidí zhruba ví, co by měla správně jíst a co ne. Vědí, že lízátko nám

moc na zdraví nepřidá, oproti tomu listový salát ano. Nevědomost a zakořeněné špatné vzorce se dají napravit

studiem a nastavením vzorců nových, které nám proces hubnutí nastartují. Výše uvedené tři faktory jsou však

motorem, který dovede vše do zdárného konce a možná i změní celý náš život.

Sběr a třídění informací

Jak jsem již nastínil výše, tak se na vás ze všech stran hrne nepřeberné množství informací. Obezita nebo jen

nadváha je totiž dobrý byznys. Pokud se nad tím trochu zamyslíme, tak zjistíte, že hubený, šťastný a zdravý

člověk se nikomu moc nehodí. K lékaři chodí jen na preventivní prohlídky. Nebere léky a nemá deprese,

se kterými by musel chodit k psychologovi. Nepotřebuje ke svému pohybu nutně auto a zkrátka nemá takovou

spotřebu, jakou by měl dnešní poslušný spotřebitel a konzument mít.

Zkuste tedy hádat, kdo financuje výzkumy o neškodnosti konzumace cukru nebo kdo vydává časopis o fitness,

který je plný nutričních přípravků? Je na pováženou, že lidé z kvalitní potraviny vezmou minerály a živiny, a pak

tuto prázdnou potravinu naplní náhražkami. Vzápětí na nás vydělají podruhé prodáváním doplňků výživy, které

- 6 -

logicky ve stravě chybí. Není už tohle trochu moc? Zkuste se vždy zamyslet, kdo za danou informací stojí

a co z toho bude mít. Vsadím se, že ve většině případů mu nejde o prospěch váš, ale jeho...

Nezřídka pak v tomto informačním chaosu uvízne i ten, kdo se opravdu snaží a chce žít zdravě. Jeden výzkum

prokáže jednu věc, druhý ji záhy vyvrátí. Člověk pak v dobré víře sleduje tyto trendy a řídí se jimi. Jeden měsíc

snídá jenom nízkotučné jogurty s cereálními lupínky kvůli dobrému zažívání. Druhý měsíc zase konzumuje

výhradně arašídové máslo kvůli proteinům. Pak přijde zpráva, že je neustále potřeba něco zobat, aby mělo tělo

stálý a pravidelný přísun energie. Takto se to pořád mění. Začnete tím trávit více a více času a ve výsledku jste

akorát deprimovaní, protože nevidíte žádné výsledky svého úsilí nebo jste na tom stále hůře.

Nepřidává tomu ani fakt, že poskytované informace jsou často pro laika nesrozumitelné. Pokud čtete některé

publikace o hubnutí a zdravém životním stylu, tak jsou plné výrazů jako sacharid, leptin, glukagol, enzym apod.

Na obalech potravin pak můžeme ve složení číst různá písmenná označení (E341, E943a atd.) nebo extrakty,

barviva, zahušťovadla, sladidla, regulátory, konzervanty apod.

Jako pomyslnou tečku jsem na internetu našel u nabízeného výrobku na spalování tuku toto varování.

Zde je jeho část:

„Neužívejte více než 2 odměrky denně. Užívání větší než doporučené dávky nepřinese lepší výsledky a může

naopak vést k nežádoucím účinkům. Přípravek neslouží jako náhrada za pestrou denní stravu. Přípravek

neslouží k prevenci ani léčbě nemocí či zranění a neměl by být užíván místo léků. Není určeno pro těhotné

a kojící ženy, osoby mladší 18 let a osoby citlivé na kofein. Výrobek by neměl být používaný těmi, kteří berou

MAO inhibitory, lidé s vysokým krevním tlakem, diabetici, těhotné a kojící nebo ti s perniciózní anémii, osoby

trpící alergií na acylpyrín, dysfunkcí ledvin a jater, neurózou, depresemi, úzkostí, epileptickými záchvaty,

srdečními nepravidelnostmi jakéhokoli typu, feochromocytomem, potíže s močením, anebo zvětšením

prostaty. Hned přerušte užívání a poraďte se s lékařem, pokud se objeví závratě, nespavost, neuróza, třes,

bušení srdce, anebo bolesti hlavy. Ukládejte mimo dosah dětí. Skladujte v suchu při teplotě do 25°C, mimo

dosah přímého slunečního záření. Chraňte před mrazem. Vzhledem k vysokému obsahu kofeinu není vhodné

pro registrované sportovce.“

Myslím, že k tomuto netřeba komentáře. Jen by mě zajímalo, kdo tedy takový výrobek užívat může? Snad jen

zdravý, hubený a šťastný člověk, který spalovač tuku nepotřebuje (a možná ani ten vzhledem k varování ne).

Jak se tedy v takovém chaosu vyznat? Tuto otázku jsem si také kladl. Jednou z cest je prostě jednotlivé rady

vyzkoušet sám na sobě. Tato cesta je dlouhá, protože musíte držet danou dietu dostatečně dlouho, aby se

kýžený efekt stihl projevit. Probíráte se hromadou publikací, hledáte na internetu zázračné rady a s každým

dalším neúspěchem se zvyšuje vaše frustrace. Časem se vám náhodou podaří najít informaci, která zafunguje

a nasměruje vás zase jinam. Následně podstupujete další časově náročné zjišťovací a pokusné kolečko.

Daleko chytřejší a časově (i finančně) výhodnější je poučit se z chyb. Toto neplatí jen na chyby vlastní. Daleko

moudřejší je poučit se z chyb jiných. A zde právě nastupuje moje role. Vyzkoušel jsem spousty diet, přístupů

a cvičení za vás. Tato kniha je výsledkem mých pokusů, omylů a hlavně úspěchů. Vše, co tu píši, jsem si ověřil

přímo na sobě a chci se o to s vámi podělit. Ušetřený čas tak můžete věnovat něčemu, co máte rádi. Váš získaný

čas a úspěchy pro mě budou dostatečnou satisfakcí za úsilí a čas, který jsem tomuto tématu věnoval já.

Zároveň bych znovu upozornil, že se nejedná o žádný revoluční, převratný a nový systém. Anatomická podstata

lidí je stále stejná a stejně tak i podstata zdraví, štíhlé linie a dobré kondice. Jediné co se změnilo, je naše strava.

Jsme již natolik technologicky vyspělí, že víme přesně, jak naše tělo funguje. Nevyzkoumal jsem to já. Udělali

to za mě jiní a patří jim můj/náš velký dík. Jde tedy jen o to tyto poznatky sesbírat, utřídit, oprostit

o dezinformace a vyzkoušet. Na následujících stránkách jsem se přesně o uvedené pokusil. Nabízím vám výtah

z dostupných zdrojů, které mi prokazatelně pomohly v mém (dříve nekončícím) boji s nadváhou.

- 7 -

Nevyhazujte zbytečně peníze

Mnoho lidí má představu (a hlavně výmluvu), že zdravé stravování, ke kterému vás budu nabádat, je příliš

drahé. Je pravda, že kvalitní potraviny jsou dražší. Ve výsledku ale na nich ušetříte. Jak je to možné? Počítejte

se mnou...

Mimo toho, že zdravé stravování má přímý vliv na vaše budoucí zdraví a ušetříte tím za budoucí léky

a lékařskou péči, uvidíte ušetřené peníze ještě mnohem dříve. Uvidíte je každý měsíc ve své peněžence!

Je to dáno poměrem mezi výživovou hodnotou, kterou mají skutečné potraviny, a hodnotou, kterou mají

potraviny ochuzené. Výživově ochuzených potravin pak musíte jíst mnohem více, abyste byli syti stejně tak,

jako z jedné potraviny výživné. Už vám svítá? Myslím, že po přečtení této knihy to bude naprosto jasné.

Do výčtu nepočítám ještě ušetřené peníze za sladké nápoje, alkohol, menší porce, svačinky nebo třeba

za výživového poradce. Pro ty z vás, kteří jste spíše na řeč peněz nebo čísel, tak konkrétně já jsem platil měsíčně

za svou stravu průměrně 5 535 Kč. Nyní je můj průměr 2 772 Kč. Myslím, že toto mluví za vše.

Jediné, za co tedy budete v ideálním případě více utrácet, bude váš nový šatník.

Strasti běžného dne

Nyní se zde pokusím nastínit běžný den člověka, který chce zhubnout konzumací zdravého jídla. Pokud

se v něm nepoznáváte, pak vám gratuluji a vězte, že vaše snažení zhubnout bude o to snazší.

Ráno vstáváte s pocitem, že dneska je konečně ten den, kdy budete jíst jenom zdravě. Jste plni odhodlání

to celý den dodržet. Pokud snídáte, tak si dáte z vašeho pohledu zdravou snídani. Lupínky, ovoce, nízkotučný

jogurt apod.

Odcházíte do práce a do oběda je ještě daleko. Ve firemní kuchyňce najdete oplatku, ze šuplíku na vás kouká

kousek čokolády. Není ani tak podstatné, co a kde najdete, ale to, že to sezobnete. Uvědomělejší z vás si dají

svačinu v podobě ovoce a stále ještě v sobě drží ranní přesvědčení (o novém zdravém životním stylu).

Přichází oběd a čas si dát konečně něco pořádného. Vždyť večeře pak bude malá, tak je nutné se pořádně

najíst. Naházíte do sebe oběd z nevalné nabídky některého stravovacího zařízení. O půl hodiny později sedíte

s rozepnutým knoflíčkem u stolu a stěžujete si, že je vám nějak těžko a nejraději byste se natáhli. Dezert

po obídku jste si buď snědli už v restauraci, anebo jste si ho nechali zabalit s sebou na později.

Do konce pracovní doby vám trochu otrne a už zase zobete. Padla. Končí pracovní den. Pokud nemáte žádné

další aktivity, končí pro vás i aktivní část dne. Těšíte se domů na televizi a až konečně vypnete. Přemýšlíte, co je

doma v lednici a co si dáte k té malé večeři, kterou jste si ráno slíbili a ještě odpoledne jste o ní byli pevně

přesvědčeni.

Ať to promýšlíte zleva nebo zprava, tak na to, co je v lednici, si prostě nevzpomenete. Pro jistotu tedy ještě

skočíte do obchodu. Cestou ještě možná něco zobnete u stánku za odměnu nebo v dobré víře, že pak toho tolik

nenakoupíte. V obchodu ovšem měli čokoládu v akci a tohle by se mohlo také hodit. Plnou tašku dotáhnete

domů a už při vybalování uždibnete kus šunky z papíru, tu kousek sýru. Po dvou až třech hodinách se ve vašem

žaludku mísí půlka obsahu nákupní tašky a vaše rozhodnutí žít zdravě se odsouvá zase na zítřejší ráno.

Pokud držíte takovou „odzítřkovou" dietu několik zítřků po sobě, je vám určitě jasné, kam to spěje.

Ano, přesně tam, kde teď jste!

- 8 -

A jak jsem odhadl, co každý den děláte? Docela jednoduše. Popsal jsem zde totiž svůj běžný dřívější den.

To, že je trochu podobný tomu vašemu, není náhoda. Ať již chodíte do práce nebo ne, tak se vaše myšlenky

neustále točí kolem jídla. Přemýšlíte, co budete jíst hned, za chvíli, zítra atd. Je to přirozené. Pokud by lidstvo

nebylo posedlé jídlem, pak by pravděpodobně vyhynulo. Řešit jídlo až ve chvíli, kdy je nouze, není z hlediska

přežití moc prospěšné.

Spolu s myšlenkami na hlad nás příroda vybavila ještě myšlenkami na sex a přirozenou leností. Sex má

zabezpečit šíření populace a lenost nás má uchránit od zbytečného výdeje energie. Tu má tělo šetřit na horší

časy. Je tedy pro člověka přirozené získávat potravu s co nejmenším vynaložením námahy. To, že si ukládáte

tuky do svých zásobáren na břichu, bocích, stehnech a zadku, je tedy zcela v pořádku. S čím však příroda

nepočítala? Že si lenost přetvoříme až do krajní pohodlnosti. Nepočítala ani s tím, že i čas, kdy se lenost měla

na malou chvíli vystřídat s vysokým výdejem energie (pro sehnání potravy), bude nakonec vytěsněn. Dovalit se

z gauče ke dveřím pro donášku jídla není žádná námaha.

Tělo si tak stále ukládá energii a šetří ji na horší časy, které s rostoucím pokrokem a mírem, doufejme,

nepřijdou. Snad každý ví, že kdo zůstal věrný původnímu záměru přírody, a to energetické rovnováze mezi

příjmem a výdejem energie, a přemýšlí o svém jídle, tak je v pohodě a spokojený. Kdo tuto rovnováhu narušil

a vzdal se odpovědnosti za svou stravu, tak se potýká s velkými problémy, ať už na jednom (podvýživa)

či na druhém konci (nadváha) obsahu tuku v těle.

ROVNOVÁHA je velice důležitý pojem. Nemusíte se snažit hubnout, ale stačí, když se budete soustředit

na uvedení svého těla do rovnováhy. Pokud v ní žijete, nemůžete pro své tělo již udělat víc. To se vám odvděčí

pevným zdravím a skvělou postavou. Všechny nemoci jsou jen projevem nerovnováhy. Tak tvrdí celostní,

ájurvédská i tradiční čínská medicína a já s tím plně souhlasím. Pokud se nad tím jen trochu zamyslíte, musíte

dát předchozím výrokům za pravdu také.

Doba je přehlcena informacemi a neustálým spěchem. Lidé jsou od přírody

naprogramováni k lenosti, shánění potravy a sexu. Všechny tyto aspekty mají

zajistit přežití lidského rodu. Není tedy nic neobvyklého, že jste leniví nebo že

máte neustále chlípné myšlenky či v myšlenkách pořádáte gastronomické orgie.

Příroda však nepočítala s tím, že se stane potrava tak lehce dostupnou a že budeme potraviny modifikovat, vyrábět či přikrášlovat. Sladká chuť vždy byla v přírodě a v potravě znakem jedlosti. Je tedy podvědomě vyhledávána. Odbourali jsme velké energetické výdaje (např. shánění potravy). Osladili jsme většinu potravin (ať už uměle nebo přírodně), a tím zvýšili naši touhu po nich. Vzdali jsme se kontroly nad výrobou svého jídla a mnohdy vůbec netušíme, co naše jídlo vůbec obsahuje nebo kde vzniká. Tyto a další aspekty nás dohnaly tam, kde teď jsme. Pokud chce již někdo zhubnout, musí bojovat se spoustou nástrah. Největší překážkou je sobě ale on sám. I když většina lidí podvědomě asi ví co by měla jíst a co ne, tak jí chybí tři základní faktory úspěchu. Psychika, motivace a disciplína.

- 9 -

Jsem na tom opravdu tak špatně?

Na to je jednoduchá odpověď. Pokud se cítíte špatně a nejste ve své kůži, tak ano.

• Kondice Co se týká kondice, tak není třeba ani dělat nějaké testy. Sami na sobě snadno poznáte, jestli se víc zadýcháváte, různé úkony vám způsobují větší námahu nebo si nemůžete zavázat tkaničku od bot. Musíme zde samozřejmě odfiltrovat faktor věku, ale jelikož je toto posouzení velmi subjektivní a založené na vlastních pocitech, tak věřím, že sami dobře rozpoznáte, co je způsobeno věkem a co tloustnutím. Pokud se chceme držet jednoduchosti, pojďme se klasicky změřit a zvážit. Nejenže vám to dá ihned odezvu, ale výchozí míry a váha vám poslouží jako kontrolní hodnoty efektivity vašeho snažení. Vše si pečlivě zapište do tabulky a nesnažte se švindlovat. Zaškrtit si nohu přílišným stažením metru (při měření obvodu stehna) není zrovna moc chytré. Podvádíte tím jen sami sebe a nebudete mít tu správnou zpětnou vazbu.

• Měření a vážení Měření - Obvody měříme bez oblečení. Nejlépe krejčovským metrem. Kdo ho nemá, tak lze použít provázek, který potom můžete změřit normálním metrem. Je více než důležité měřit se na stále stejných místech. Vyhnete se tak rozdílným výsledkům, a tím i zkreslení dat. Měření se provádí v den, kdy nejste po velkém fyzickém výkonu. Stejně jako u měření na stejných místech je důležité nastavit i stejné měřící podmínky. Stejná denní doba, stejný metr, stejné přiškrcení metru na kůži. Měření je vhodné třeba zkombinovat s ranním vážením. Jen frekvence měření je trochu delší (cca vždy po měsíci). Dříve totiž moc změn nenastane a zbytečně by vás to stresovalo. Jednou týdně se tedy zvažte a každý měsíc se u toho i přeměřte. Kde se přesně měřit?

1) Hrudník - Ženy přes nejvyšší bod prsou. Muži co nejvýše v podpaží. Měříme při zatnutém svalstvu

a maximálním nádechu.

2) Paže - Měříme pravou i levou v pokrčeném stavu. Hledáme největší obvod zatnutého svalu (bicepsu),

který je kolmo na paži.

3) Pas - Měříme v nejužším místě s povoleným břichem. Stojíme rovně.

4) Břicho - Měříme přesně přes pupík. Stoj vzpřímený, břicho je povolené.

5) Boky - Měříme přes zadek v místě největšího objemu.

6) Stehno - Měříme stejně jako u paže pravé i levé stehno. Mírně se rozkročíme a metr přikládáme

do míst, kde nám končí spodní rýha zadku. Metr je kolmo na končetinu.


- 10 -

Vážení – Každodenní vážení je jednou z nejčastějších chyb, které vedou ke zbytečné dezorientaci a frustraci.

Jeden den máte tolik, druhý den máte o vyprázdněný obsah vašich střev méně. Třetí den jste se však zase

pořádně najedli, takže místo očekávaného menšího čísla vidíte vyšší. Tyto výsledky jsou nic neříkající.

Minimální frekvence vážení je týden. Važte se ve stejnou dobu na stejné váze. Nejlepší je to ráno nalačno

a nejlépe po vyprázdnění.

Pro zaznamenání výsledků můžete použít následující tabulku (je i ke stažení na www.hubni-prirozene.cz):

• Co dál s váhou a mírami?

Naměřené váhy a míry můžete použít i k orientační kontrole, jak na tom jsme podle měřítka běžné populace.

Slovo orientační je zde zcela na místě. Každý jedinec je jiný a má jiné rozložení tuku v těle. Zjištěné výsledky

je tak nutno brát se značnou rezervou.

Podívejme se na asi nejvíce používaný BMI index. Poskytne nám sice rychlou odezvu, jak si na tom stojíme

z hlediska kategorie naší váhy a možného stupně zdravotních rizik, ale nebere v potaz například pohlaví, věk ani

míry či typ postavy. Může se tak snadno stát, že kulturista (s minimem tuku) lehce spadne do kategorie

1. stupně obezity se zvýšenou možností zdravotních rizik. Stejně tak musíme brát s rezervou BMI index

vzhledem k těhotným či kojícím ženám nebo dětem do 18 let. Pro orientaci si tedy můžete svůj BMI index

vypočítat a zhodnotit na některých z mnoha internetových portálů. Chcete-li, pak přesnější míru stupně vaší

nadváhy určí lékař.

Míry už mají větší vypovídající hodnotu pro zdravotní rizika, která by vám mohla hrozit. Zvláště pak měření

v oblasti pasu. Je to dáno závislostí obvodu pasu a množství vnitřního (viscerálního) tuku, o kterém jsem

se zmiňoval v úvodu a ještě o něm bude řeč dále. Pokud nechcete utrácet za drahé a stejně nepřesné přístroje,

které měří tuk pomocí různých sofistikovaných metod, lze opět použít pouze orientační odhad (jako u BMI).

Současná literatura uvádí pro dospělé jedince průměrně tyto hodnoty:

Muži (obvod pasu):

Ideální hodnoty: 78 – 94 cm

Hodnoty nadváhy a zvýšení viscerálního tuku: 94 – 102 cm

Obezita a hodně viscerálního tuku: nad 102 cm

Ženy (obvod pasu):

Ideální hodnoty: 71 – 84 cm

Hodnoty nadváhy a zvýšení viscerálního tuku: 84 – 88 cm

Obezita a hodně viscerálního tuku: nad 88 cm


- 11 -

• Odhad procenta tuku

Procento tuku ve vašem těle lze také odhadnout podle oka. Je to sice dost nepřesné, ale jde jen o orientaci.

Pokud vám k tomu nestačí mé neumělé obrázky, pak pro přesnější vyhodnocení zadejte do internetového

vyhledávače obrázků např. heslo: „muž 20 % tuku“ a porovnejte se s fotografiemi, které jsou určitě více

vypovídající.

20 % tuku a více – Vaše tělo je neforemné a jsou viditelné faldy. Mnozí z chlapů mají povislá prsa, která

buďto leží na pupku, nebo vypadají jako opičí. To může být dáno i ztrátou testosteronu. U žen může výrazně

převažovat tloušťka některých partií. Ženy mají od přírody více tuku, takže následující stupnice a popis bude

roven, když se bude lišit cca o 5 %. Jinými slovy: To, co je pro chlapa 20 %, je pro ženu 25 % tělesného tuku.

Toto by také měla být první hranice, které byste se měli snažit dosáhnout, máte-li větší nadváhu (30-50 % tuku).

20 % tuku u mužů a 25 % u žen – Neexistují vyrýsované svaly. Jsou od sebe pouze náznakem odděleny

hlavní svalové skupiny, pokud jsou velké a vyvinuté.

15 % tuku u mužů a 20 % u žen – Břišní svaly stále nejsou vidět, ale začínají se od sebe například

oddělovat svaly ramene a bicepsu s tricepsem.

12 % tuku u mužů a 17 % u žen – Zde je další hranice, kterou byste si měli dát, pokud jste na začátku

měli odhadem 20 % u muže a 25 % u ženy. Už se začíná objevovat náznak břišního svalstva, a jste-li osvíceni

poledním sluncem, začínají se vrhat příznivé stíny na břicho, kde již budou v náznaku čtyři polštářky. Objevují

se i ostatní svalové separace na hrudníku a zádech.

10 % tuku u mužů a 15 % u žen – Při napnutí již vidíme břišní svaly se šesti polštářky. Svaly na paži,

hrudníku i nohou jsou viditelně prokreslené.

5-7 % tuku u mužů a 10-12 % u žen – Této hranice se snaží dosáhnout kulturisté před svým

vystoupením a je k ní potřeba velkého úsilí a vrozených dispozic. Je jasné rýhování a svaly jsou vidět pořád i bez

napnutí. Obličej začíná být více kostnatý.


- 12 -

• Vylučování

Poslední důležitou věcí, kterou jsme schopni si sami, zadarmo a z pohodlí domova zkontrolovat, je naše

vylučování. Konkrétně vzhled, barvu a zápach stolice nebo moči a dobu průchodu potravy naším trávicím

traktem. Pro mnohé z vás je toto téma velice choulostivé, nechutné až pobuřující. Kdo ale po sobě ihned

spláchne, dělá velkou chybu, která se mu jednou může krutě vymstít. Ne nadarmo od vás lékaři chtějí vzorek

ranní moči. Dle stolice a moči lze predikovat zdravotní stav. Můžeme tak včas odhalit vážné zdravotní

komplikace nebo jen zjistit, jak si tělo dokáže poradit s přijímanou stravou.

Hned v úvodu vás chci ujistit, že nejde o žádné braní vzorku a jeho následné zkoumání pod mikroskopem. Jde

pouze o rychlý pohled v řádech sekund před tím, než stisknete splachovadlo.

Nejprve se zaměřme na dobu průchodu potravy naším traktem. Někdo chodí 2x denně a někdo zase

1x za dva dny. Toto je velice individuální a záleží to na více faktorech. Pokud netrpíte průjmy nebo zácpami

a vyprazdňujete se pravidelně, pak v tomto ohledu není důvod k obavám. Obojí interval může být správný.

Pokud chcete vědět, jak dlouho trvá tranzit potravy vaším tělem, pak snězte kukuřici. Moc ji nekousejte

a některá její zrna vyjdou ven téměř neporušená. Zdravé rozmezí, kdy se s nimi opět shledáte, by mělo být

někde mezi jedním až třemi dny. Čím kratší doba (při zachování kvality stolice), tím lépe. Delší doba už může

poukazovat na některé problémy v trávení.

Vězte, že pokud trpíte častými zácpami nebo naopak průjmy, je to z určitého důvodu. Průjmem se tělo snaží

zkrátit dobu průchodu potravy střevem. Snaží se tak o minimální působení škodlivých látek na vaše tělo. Běžný

průjem by měl trvat maximálně kolem dvou dnů a pak by měl sám odeznít. Naopak zácpa je indikace pomalého

a těžkého trávení, které poukazuje třeba na zanesení vašeho trávicího traktu, nedostatek pohybu, střevní

potíže nebo ji mohou způsobovat některé léky. V obou případech může jít i o nevhodnou stravu, která průjmy a

zácpy způsobuje. Trvají-li delší dobu, je více než moudré zajít za lékařem.

Pojďme se teď ale obecně podívat, jak by to mělo vypadat v ideálním stavu:

Stolice - Stolice se logicky mění podle toho, co jste naposledy jedli. Různé barvy, formy i konzistence začnou

být podezřelé, až když přetrvávají delší dobu. Pokud se jedná jen o změnu krátkodobou (mezi aktuálním

a dalším vyprazdňováním), pak nemusí jít nutně o nic špatného.

o Barva - Pokud je ve stolici krev, pak vám asi nemusím říkat, že je něco špatně. Záleží, zda jde krev až

po stolici, kdy mohlo dojít k nějakému poranění či podráždění vlivem průchodu stolice, nebo zda je

krev již ve stolici obsažena. To pak může být stolice tmavší až černé barvy. Stejně tak může být tmavší

stolice způsobena zvýšeným příjmem železa v tabletách, braním některých léků nebo zvýšenou

konzumací červeného vína či borůvek. Světle červená stolice může indikovat krev pocházející z nižší

části zažívacího systému (tlusté střevo, konečník, řitní otvor) nebo předchozí konzumaci červené řepy

či rajské polévky. Zelená stolice obvykle doprovází průjem a rychlejší průchod potravy trávicím

systémem. Může však odrážet i větší množství pozřené listové zeleniny nebo při delším trvání i vážnější

nemoci (otrava, celiakie, rakovina, Crohnova nemoc apod.). Stejně tak netypická barva pro stolici je i

šedá, bílá nebo jasně žlutá, které mohou rovněž indikovat některé nemoci.

Je tedy důležité sledovat kontext a délku trvání nezvyklé stolice. Pokud víte, že jste nejedli nebo

nebrali nic, co by změnu barvy stolice mohlo zapříčinit a trvá to již delší dobu, pak určitě vyhledejte

lékaře.

Zdravá stolice by měla mít ideálně některý z odstínů hnědé.


- 13 -

o Tvar a konzistence – Za normální tvar je považován válcovitý tvar o průměru, který je dán

anatomickými poměry rekta. Pokud se vaše stolice časem zužuje (tenčí), může to být příznakem

částečného zablokování dolní části tlustého střeva nebo rakoviny tlustého střeva. Je zde však třeba

zahrnout i ten fakt, že objem stolice je závislý na tom, co jíte. Pokud máte spíše masitou stravu, snižuje

se frekvence vylučování (maso se tráví déle) a také se snižuje objem stolice. Vyloučený produkt bývá

tvrdý a rychle klesá na dno mísy. Ukazuje to na nedostatek vlákniny. Oproti tomu při převažující

rostlinné stravě může docházet k častějšímu vylučování a většímu objemu stolice. Je to dáno

rostlinnou vlákninou, která působí ve střevech jako houba. Nabobtnává a váže na sebe škodlivé látky a

toxiny.

Při větším objemu a lepší konzistenci je pak průchod stolice střevem a konečníkem snazší.

Taková stolice většinou plave nahoře. Správná konzistence je tedy pospolu držící pasta ve tvaru válce

či banánu. Její povrch může být hladký, ale nevadí ani mírně popraskaný. Pokud vám stolice ulpívá

na míse a je měkká a mastná, pak to může například poukazovat na nedostatečnou činnost slinivky

břišní, jelikož stolice obsahuje příliš mnoho tuku. Stejně jako u barvy i zde záleží na kontextu.

o Zápach – Po vyprázdnění je zápach naprosto přirozený. Masitá strava zapáchá více a rostlinná méně.

Některá jídla však zápachu ještě přidávají. Jedná se například o pivo, fazole, kedlubnu, květák nebo

třeba česnek. Pozor bychom si měli dát na zvláště nechutný a neobvyklý zápach, který přetrvává, a je

třeba spojen s krvácením. To může předznamenávat krvácení do střeva nebo karcinom tlustého střeva. Moč – Moč nám indikuje, jak dostatečně je naše tělo zásobeno vodou. Pokud je vše, jak má být, tak je moč podobná vodě. Je jasná, průzračná, bez většího zápachu a některého odstínu žluté barvy. Bezbarvá a hodně světle žlutá moč značí nadměrné zavodnění organismu, ale může také poukazovat na cukrovku (stejně jako nasládlá vůně moči) či selhání ledvin. Opakem je tmavě žlutá moč, která odkrývá



       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist