načítání...


menu
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Hubněte tučnými jídly – Joseph Mercola

Hubněte tučnými jídly

Elektronická kniha: Hubněte tučnými jídly
Autor: Joseph Mercola

– Zákaz jíst tučná jídla je už minulost. – Jak pomocí revolučního způsobu stravování porazit rakovinu, povzbudit mozek a získat víc energie. – Je pro vás zdraví vášeň a chcete zpomalit proces stárnutí? Čelíte vážným ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  219
+
-
7,3
bo za nákup

ukázka z knihy ukázka

Titul je dostupný ve formě:
elektronická forma ELEKTRONICKÁ
KNIHA

hodnoceni - 79.9%hodnoceni - 79.9%hodnoceni - 79.9%hodnoceni - 79.9%hodnoceni - 79.9% 100%   celkové hodnocení
2 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » BIZBOOKS
Dostupné formáty
ke stažení:
EPUB, MOBI, PDF
Upozornění: většina e-knih je zabezpečena proti tisku a kopírování
Médium: e-book
Rok vydání: 2018
Počet stran: 295
Rozměr: 21 cm
Vydání: 1. vydání
Spolupracovali: překlad: Romana Hegedüsová
Skupina třídění: Hygiena. Lidské zdraví
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
ISBN: 978-80-264-1859-7
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Zákaz jíst tučná jídla je už minulost.

Jak pomocí revolučního způsobu stravování porazit rakovinu, povzbudit mozek a získat víc energie.

Je pro vás zdraví vášeň a chcete zpomalit proces stárnutí? Čelíte vážným onemocněním, jako je obezita, diabetes, Alzheimer či rakovina? Vyzkoušejte rady lékaře Josepha Mercoly. Jednoduše, jasně a racionálně vysvětluje, jak funguje naše tělo na biologické a molekulární úrovni. Radí, jaké potraviny bychom měli jíst, nabízí praktické postupy, kterých se můžeme držet. Základem je strava založená na vysokém obsahu tuků, adekvátním obsahu bílkovin a nízkém obsahu sacharidů.

(jak pomocí revolučního způsobu stravování porazit rakovinu, povzbudit mozek a získat víc energie)
Předmětná hesla
Zařazeno v kategoriích
Joseph Mercola - další tituly autora:
Hubněte tučnými jídly -- Jak pomocí revolučního způsobu stravování porazit rakovinu, povzbudit mozek a získat víc energie Hubněte tučnými jídly
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Hubněte

tučnými

jídly

Vyšlo také v tištěné verzi

Objednat můžete na

www.cpress.cz

www.albatrosmedia.cz

Dr. Joseph Mercola

Hubněte tučnými jídly – e‑kniha

Copyright © Albatros Media a. s., 2018

Všechna práva vyhrazena.

Žádná část této publikace nesmí být rozšiřována

bez písemného souhlasu majitelů práv.


HUBNĚTE

TUČNÝMI

JÍDLY

Jak pomocí revolučního způsobu stravování

porazit rakovinu, povzbudit mozek

a získat víc energie

Dr. Joseph Mercola

CPress

Brno, 2018


Tuto knihu věnuji

všem našim přátelům,

členům rodiny a našim milovaným,

kteří statečně bojovali s rakovinou

a o které jsme přišli.


5

OBSAH

Úvod 7

ČÁST I Zachraňte svůj metabolismus 15

KAPITOLA 1 Pravda o mitochondriích, volných radikálech a tucích 17

KAPITOLA 2 Proč potřebujete mitochondriální metabolickou terapii (mmt) 35

KAPITOLA 3 Proteinový paradox 53

KAPITOLA 4 Překvapivý vliv železa na zdraví mitochondrií 65

KAPITOLA 5 Jak se stravovat při mmt: nejčistší a nejúčinější palivo

pro vaše tělo 75

ČÁST II Progresivní léčení pomocí mitochondriální metabolické terapie 101

KAPITOLA 6 Než začnete s MMT 103

KAPITOLA 7 Začínáme s MMT 129

KAPITOLA 8 Navigujte svoje tělo ke spalování tuku 157

KAPITOLA 9 Dlouhodobé dodržování MMT 175

KAPITOLA 10 Vliv půstu na optimalizaci zdraví mitochondrií 189

KAPITOLA 11 Další způsoby, jak zlepšit zdraví svých mitochondrií 209 Závěrečné shrnutí 225 Zdroje 227

PŘÍLOHA A Od pupínků po srdeční onemocnění: Jak mitochondriální

metabolická terapie pomáhá léčit mnoho chorob 231

PŘÍLOHA B Průvodce ořechy a semínky 253 Poznámky 263 Poděkování 280 O autorovi 286 Rejstřík 287

ÚVOD

O zdraví se vášnivě zajímám posledních padesát let. Doufám, že díky mému příběhu neuděláte stejné hloupé chyby, jakých jsem se na své cestě za optimálním zdravím dopustil já. Z vlastní zkušenosti vím, že je mnohem snazší a méně bolestivé, když se poučíte z chyb druhých.

Pravidelnému cvičení jsem se oddal v  roce 1968. Kniha Aerobics od dr.  Kena Coopera podnítila můj zájem o  lidské zdraví, což mě nakonec dovedlo až ke studiu medicíny o deset let později. Bohužel jsem na přelomu šedesátých a sedmdesátých let jako většina nadšenců pro zdravý životní styl propadl nízkotučné a  na sacharidy bohaté stravě, tedy způsobu stravování, jaký masmédia propagovala už desítky let. Tento druh stravování je naprostým opakem toho, o kterém už teď vím, že je pro prevenci chronických onemocnění, zvládnutí rakoviny a optimální zdraví naprosto nezbytný.

Sedm let studia medicíny a  praxe praktického rodinného lékaře ujistily můj už tak vymytý mozek, abych nadále využíval zaběhaný model, který existuje primárně proto, aby pomocí léků potlačoval symptomy nemoci. Skutečně jsem se za celých sedm let nedobral základní příčiny jakékoliv běžné chronické nemoci. Namísto toho jsem byl veden k tomu, abych dokázal za pomoci farmaceutických produktů a  lékařských postupů dostat pod kontrolu jejich symptomy.

V roce 1995 učinilo moje chápání nemoci a zdraví ve svém vývoji obrovský skok. Na schůzi Akademie Great Lakes jsem se setkal s dr. Ronem Rosedalem a současně s několika desítkami dalších lékařů. V té době jsem si neuvědomoval, jaké mám štěstí, že můžu být mezi prvními lékaři inspirovanými znalostmi dr. Rosedalea o klinické biochemii a metabolismu.

HUBnčTE TUůnýMI JÍDLY

Více než tříhodinová přednáška dr. Rosedalea se týkala zásadní nutnosti dostat pod kontrolu vysokou hladinu inzulinu za účelem prevence téměř všech chronických degenerativních onemocnění, které se v dnešním světě šíří naprosto nezkrotným způsobem. Týká se to jak diabetu, srdečních chorob nebo artritidy, tak i rakoviny či neurodegenerativních onemocnění.

Možná jste taky někdy v životě zažili podobné zjevení a prozření, když jste narazili na základní pravdu. V mém případě jsem prostě věděl, že tato zjištění mohou ovlivnit zdraví stovek milionů lidí, kteří zoufale potřebují pomoci.

V  následujících deseti letech jsem se držel jak principů, které mě naučil dr.  Rosedale, tak informací získaných na desítkách postgraduálních kurzů o výživě, což je předmět, který se v lékařských programech na medicíně nevyučuje. Neustále jsem se snažil rozšířit si obzory, co se týče chápání a využívání jídla jako léku. (Dokonce i v dnešní době většina lékařských fakult v USA nevyučuje ani základy výživy.)

*

Měl jsem velké štěstí, že se mi dostalo privilegia využívat těchto poznatků při péči o  více jak 25 tisíc pacientů za celou dobu mé lékařské kariéry. Bylo pro mě velkým potěšením, že jsem většině svých pacientů mohl pomoci  – někteří z nich se do té doby dlouhodobě a neúspěšně léčili u jedněch z nejlepších lékařů na nejlepších klinikách v zemi.

Nebylo to tím, že jsem byl chytřejší než tito lékaři, to zdaleka ne. Rozdíl byl v tom, že jsem se disciplinovaně, s pílí a otevřenou myslí držel pravdy o tom, co je základním pilířem zdraví. Měl jsem jednu nespravedlivou výhodu: lépe jsem rozuměl tomu, jak se tělo léčí samo, protože jsem se rozhodl držet se na míle daleko od zájmů farmaceutického průmyslu. Z této perspektivy jsem se mohl lépe soustředit na příčinu nemoci, namísto zmírňování jejích příznaků.

O  nutnosti omezit rafinovaný cukr a  konzervované potraviny ve stravě a nahradit je něčím zdravějším jsem samozřejmě věděl. Ale o tom, že je třeba zařadit do jídelníčku spoustu vysoce kvalitních tuků a aktivovat přirozenou schopnost těla spalovat tuky jako primární zdroj energie namísto glukózy jsem nevěděl skoro nic. Neuvědomil jsem si, že musím ještě pořád hledat. * Situace v  ČR je obdobná, výživu jako samostatný předmět v  sylabech lékařských studij

ních programů na českých univerzitách nenajdete. Výuka zdravé výživy je na lékařských

fakultách celosvětově velmi podceňována. Ze statistik vyplývá, že pouhá 2 % lékařských

fakult se během studia intenzivněji věnují tomuto tématu. Zdroj: Webové stránky Lékařské

fakulty v  Plzni UK. http://www.lfp.cuni.cz/clanek/2079-vyukova-kuchyne-je-jen-zacatek-.

html?sm=01&sy=2017. [cit. 27. 7. 2017]. Pozn. překl.

ÚVOD

V boji s rakovinou prohráváme, protože bojujeme proti nesprávnému nepříteli Dvacet let poté, co jsem se dozvěděl o  důležité roli inzulinu, jsem si přečetl práci Travise Christoffersona Tripping over the Truth: How the Metabolic Theory of Cancer Is Overturning One of Medicine’s  Most Entrenched Paradigms (Zakopáváme o  pravdu: Jak metabolická teorie rakoviny převrací naruby jedno z nejvíce zakořeněných medicínských paradigmat). Bylo to pro mě zjevení, podobné tomu, které jsem zažil při své první přednášce dr. Rosedalea – v ruce jsem držel něco, co mělo potenciál radikálně zlepšit zdraví milionů lidí.

Christofferson výmluvným způsobem předložil argumenty (které také staví na tom, co mě v  roce 1995 naučil dr. Rosedale), že rakovina a  téměř všechna ostatní chronická onemocnění jsou způsobena defektními metabolickými procesy v  mitochondriích. To je typický výsledek resistence inzulinových a  leptinových receptorů způsobené nadměrným množstvím cukrů a  aktivací signalizačních drah receptoru mTOR způsobené nadměrným množstvím bílkovin. Tato témata ještě podrobně probereme dále v knize, ale prozatím stačí vědět, že uvedené faktory jsou většinou jádrem problému.

Je to v přímém rozporu s běžným pohledem na zdroj nemoci. Už více než století panuje široce rozšířené vědecké dogma, že rakovina je genetické onemocnění, které vzniká v důsledku poškození chromozomů v buněčném jádru. Objev struktury DNA Watsonem a Crickem v polovině 20. století současně se sekvenováním DNA v 21. století tento názor mocně podporují.

Válka proti rakovině, kterou vedl prezident Nixon a která započala podpisem nového zákona (National Cancer Act) v  roce 1971, bohužel skončila žalostným nezdarem. A Obamova cesta za lékem na rakovinu z roku 2016 je odsouzena ke stejnému osudu, navzdory miliardám dolarů, které do ní investoval. Jen dnes ve Spojených státech zemře na rakovinu víc než 1 600 lidí.

2

Když se podíváte na celosvětové statistiky, toto číslo vyskočí na neuvěřitelných 21 tisíc lidí, kteří zemřou na nemoc, jíž lze ve většině případů předcházet.

3

Pravděpodobnost, že se u vás někdy během života rozvine rakovina nebo

že budete znát někoho, kdo jí onemocněl, dosahuje astronomických výšin. Poslední průzkumy z let 2011 až 2013 přinášejí šokující data o tom, že v průběhu života onemocní rakovinou téměř 40 procent z  nás.

4

Pochopil jsem,

že válku s  rakovinou prohráváme proto, že se vědci honí za chybným paradigmatem: většina druhů rakoviny v  dospělém věku nejsou onemocněními v důsledku poškozené DNA, ale chybného metabolismu.

HUBnčTE TUůnýMI JÍDLY

Mocné mitochondrie Mitochondrie  – maličké elektrárny v  našich buňkách, které využívají metabolických procesů k  tomu, aby přeměnily jídlo, které jíme, a  vzduch, který dýcháme, na energii  – jsou zásadním prvkem toho, co v  první řadě způsobuje, že se naše biologické systémy zblázní a vystaví nás nebezpečí onemocnění rakovinou nebo jinými chronickým nemocemi. Jakmile ve vašem těle přestane správně fungovat velké množství mitochondrií, není možné zůstat zdravý. V našem přístupu k rakovině a chronickým onemocněním to představuje obrovský posun: Pokud vypukne nemoc v důsledku dysfunkčního metabolismu, můžeme se této dysfunkce zbavit. Jak? To vám ukáže tato kniha – jak si pečlivě vybírat živiny a zapojit i další strategie, které zapnou vaši vrozenou schopnost vyhýbat se nemoci i vyléčit se.

Základem této knihy je teorie, že jídlo, které si každý den vybíráte, má přímý vliv na fungování vašich mitochondrií. Pokud potraviny, které jíte, prospívají zdraví vašich mitochondrií, genetický materiál, který v nich dřímá, se s mnohem menší pravděpodobností nějak poškodí a spustí řetězovou reakci, která vyústí v onemocnění.

Dalším silným impulzem pro napsání této knihy bylo sledovat, jak tolik mých kolegů a přátel, včetně Jerryho Burnettiho, umírá na rakovinu. Nepřeháním, když řeknu, že Jerry Burnetti byl génius. Byl jedním z předních světových expertů na regenerativní zemědělství a já jsem měl tu čest s ním udělat před pár lety rozhovor pro svoje webové stránky.

Jednou jsem viděl film Hvězdy nám nepřály, zdrcující romantické drama o dvou mladých lidech s rakovinou, kteří najdou jeden druhého a zamilují se do sebe navzdory smrtelné nemoci. Byl to pro mě další z podnětů. Je to jeden z  mých nejoblíbenějších filmů, i  když je tak hrozně smutný. Pokud jste ho neviděli nebo nečetli knihu, určitě to udělejte.

Já věřím – a se mnou i řada expertů, se kterými jsem pro tuto knihu dělal rozhovory  – že tragické scénáře, jakými je Jerryho příběh nebo zmíněný doják, jsou úplně zbytečné, protože víc než v 90 procentech případů lze rakovině předejít nebo ji vyléčit. Něco jsem musel udělat, abychom přestali kvůli rakovině přicházet o tolik milujících a talentovaných lidí.

Po zhlédnutí zmíněného filmu a  přečtení Travisovy knihy jsem začal v Národní lékařské knihovně pátrat po nejnovějších výzkumných studiích, což mě přivedlo ke stovkám článků na téma zásadní role mitochondrií a jaké faktory přispívají k jejich optimální funkci. Potřebný vhled do problematiky jsem získal i díky osobním rozhovorům s mnoha respektovanými odborníky v této oblasti.

ÚVOD

Jednou z  nich je Miriam Kalamianová, výživová poradkyně, pedagožka a  autorka specializující se na zavádění ketogenní terapie u  lidí s  rakovinou. Miriam pracuje jako výživová poradkyně u  dr. Thomase Seyfrieda, který je znám coby jeden z prvních průkopníků metabolické teorie rakoviny. Pracovala se stovkami klientů, kterým pomáhala zavést změny stravování, o nichž se zmiňuji v  této knize. Následující stránky nás seznámí s  jejími znalostmi v této oblasti a nabídnou neocenitelné informace. V této knize jsem se snažil použít vše, co znám, a poskládat pro vás správně všechny dílky dohromady, a Miriam v tomto procesu hrála zásadní roli. Program stravování, který může uzdravit váš metabolismus Mým cílem při psaní této knihy bylo představit vám jednoduché, jasné a racionální vysvětlení toho, jak funguje vaše tělo na biologické a  molekulární úrovni, a to vědecky to podložit. Poradím vám také, jaké potraviny jíst, praktické postupy, kterých se můžete držet, a  způsoby, jakými můžete sledovat svoje pokroky i  to, zda vaše mitochondrie dobře prospívají  – to vše v  rámci programu, který jsem nazval Mitochondriální metabolická terapie (MMT).

MMT je jednoduše řečeno systém stravování, díky kterému přesunete svůj metabolismus od spalování glukózy coby primárního paliva ke spalování tuků. Jakmile dojde k  tomuto posunu, fungování mitochondrií se optimalizuje a zároveň tím ochráníte svoji mitochondriální DNA před potenciálním poškozením, které by jinak vedlo k onemocnění.

Základem MMT je strava založená na vysokém obsahu tuků, adekvátním obsahu bílkovin a nízkém obsahu sacharidů s pomocí těch nejkvalitnějších možných, a přitom dostupných potravin. A to je oproti typické americké stravě velký posun – ta je nechvalně proslulá nadbytkem rafinovaných obilovin, cukru a nekvalitního tuku. Jak sami uvidíte, potraviny, které jsou součástí MMT, jsou velice chutné. Přímo lahodné. Uspokojí vás, zasytí a dodají spoustu energie. A jakmile jednou přejdete na MMT, konečně a jednou provždy se zbavíte pocitu hladu, přestane vás honit mlsná a přestanete mít pocit nedostatku, což jsou průvodní jevy většiny diet, které na nás odevšad vyskakují.

MMT není zdaleka jen o tom, co jíte – týká se i toho, kdy jíte, protože pravidelné fáze půstu zlepšují fungování mitochondrií a  urychlují přechod od spalování cukrů ke spalování tuků. (Půstům se dopodrobna věnuji v kapitole 10, ale už teď vás můžu uklidnit, že MMT nevyžaduje, abyste hladověli ani jeden celý den; většina postních hodin jsou ty, během kterých spíte.)

HUBnčTE TUůnýMI JÍDLY

Pokud právě čelíte jednomu nebo více vážným onemocněním  – jako je rakovina, diabetes 2. typu, neurodegenerativní onemocnění jako Alzheimer nebo jiné formy demence, případně obezita  – anebo je pro vás zdraví vášeň a chcete zpomalit proces stárnutí, pak je MMT pro vás.

MMT, jako celek nebo po částech, je dobrovolná. Je to na vás, zda se do toho dáte, nebo ne, ale je skvělé, že máte možnost volby. Možná, že právě teď nespadáte ani do jedné z  výše uvedených kategorií chronicky nemocných nebo posedlých svým zdravím. Ale kdybyste se v ní náhodou ocitli někdy později nebo byste se rádi nějaké nemoci vyhnuli, budete alespoň vědět, že existuje velice efektní způsob uzdravení, takový, díky kterému máte situaci sami pod kontrolou. A to je velká věc. Rodící se vědecká disciplína, z jejichž výhod můžete čerpat již dnes Prosím pochopte, že mitochondriální a metabolické zdraví je nově vznikající disciplína a aktivně ji zkoumá jen hrstka výzkumníků a ještě míň praktikujících lékařů. Jsem ale silně přesvědčen, že někdy v budoucnu bude metabolická terapie přijata jako součást standardní péče, a to nejen v případech onemocnění rakovinou, ale i jinými chronickými nemocemi.

Naštěstí vy ani vaše rodina nemusíte čekat deset, dvacet let, abyste mohli čerpat z  jejích výhod. Když začnete v  životě aplikovat to, co už dnes víme o dysfunkcích mitochondrií, můžete zlepšit svoje zdraví, vyhnout se zbytečným bolestem a utrpení, a pomoci snížit riziko vážných zdravotních potíží.

Plně si uvědomuji, že řada informací obsažených v této knize zatím není obecně přijímána a  že budou čelit kritice. Já i  další, kteří jsme průkopníky na cestě k  inkluzivnějšímu a  více holistickému přístupu ke zdraví a  léčení a přinášíme důkazy o tom, že existuje racionálnější a bezpečnější způsob, jak zůstat zdraví, jsme na takové reakce zvyklí.

Poprvé jsem se s  nimi setkal ještě jako student medicíny začátkem osmdesátých let, když jsem doporučil k  léčbě vředů upravit střevní mikroflóru namísto pouhého braní předepsaných léků. Za propagaci této nové myšlenky jsem byl kritizován všemi svými dohlížejícími lékaři. O několik let později se moje pravda potvrdila, když se péče o střevní mikroflóru stala standardním postupem. Odvážným praktickým lékařem, který mě na tuto cestu navedl, byl dr. Barry Marshall. O pětadvacet let později v roce 2005 získal Nobelovu cenu za medicínu.

ÚVOD

Podobná situace nastala tehdy, když jsem jako první varoval veřejnost před nebezpečím protizánětlivého léku Vioxx*. Rok poté, co byl lék v USA schválen k užívání, jsem čtenáře svého newsletteru informoval, že se jedná o nebezpečnou látku, která může způsobit srdeční onemocnění a mrtvici. A samozřejmě, čtyři roky poté, co byl lék uveden na trh, ho firma Merck dobrovolně stáhla z trhu – ovšem ještě předtím lék stihl zabít odhadem na 60 tisíc lidí.

5

V dějinách medicíny najdeme spoustu příkladů toho, jak po nějakou dobu přijímáme rutinní používání farmaceutických výrobků a  ostatních lékařských zákroků jako „standardní péči“, dokud se neukáže, že je to všechno špatně a pro lidské zdraví škodlivé.

Věřím, že nastal čas, abychom obecně přijímané předpoklady o  vzniku a  léčbě rakoviny podrobili kritickému přezkoumání. Je třeba otevřít mysl a znovu projít veškeré důkazy, které máme. Nejprve musíme vzít na vědomí, že věda nikdy neustrne v  jednom bodě a  naše současné chápání biologie se rychle vyvíjí na základě objektivnějších, více nestranných a méně zkreslených výzkumů.

Zpočátku jsem váhal, zda se mám pustit do psaní knihy o  dysfunkčních mitochondriích právě z reálných obav, že se tyto informace rychle stanou zastaralými. Myslel jsem si, že by bylo mnohem efektivnější podělit se o ně v reálném čase na internetu. Konkrétně na svých webových stránkách, které jsem jakožto praktikující lékař ve svém volném čase začal provozovat v  roce 1997. Stránky se mezitím rozrostly na jedny z nejnavštěvovanějších medicínských webových stránek na světě s 15 miliony unikátních návštěvníků a 40 miliony zobrazení za měsíc. Jenže můj tým mě asi před deseti lety přesvědčil, že kniha slouží svému hodnotnému účelu. Po autorovi totiž vyžaduje, aby svoje myšlenky sjednotil do jednoho srozumitelného tištěného zdroje, ve kterém budou všechny informace pečlivě seskládané do snadno čitelné a pochopitelné formy.

Stále se obávám, že informace obsažené v  této knize bude třeba v  nepříliš vzdálené budoucnosti revidovat, ale mně bude trvat několik let, než si vyčlením dostatek času na to, abych ji plně updatoval. Proto vám doporučuji, abyste začali odebírat můj newsletter, pokud chcete zůstat v obraze, co se týká novinek v této oblasti vědy, nebo abyste sami zapátrali na webu mercola.com. Samozřejmě i dále studujte všechny dostupné zdroje, které vám i vaší rodině pomůžou se dále vzdělávat v  oblasti péče o  zdraví a  celkově v  problematice zdraví. * V České republice se prodával vedle Vioxxu také lék založený na stejné účinné látce pod ná

zvem Ceeoxx. Oba byly staženy z prodeje. Pozn. překl.

14

HUBnčTE TUůnýMI JÍDLY

Nadále spolupracuji s  předními vědci zabývajícími se metabolickými

poruchami a aktivně vyhledávám nově publikované studie. Můj newsletter na

webu mercola.com je zdarma a pravidelně v něm zveřejňuji všechny novinky,

takže můžete být mezi prvními, kdo se dozví o  nových vědeckých objevech

a aktuálních doporučeních. Jsem hrozně šťastný, když vidím, jak už teď tyto

informace pomáhají lidem získat potřebné znalosti a sebedůvěru na cestě ke

znovunastolení zdraví bez použití potenciálně škodlivých a  nebezpečných

farmaceutických produktů. Doufám, že tato kniha pomůže milionům dalších

lidí udělat to samé.

ČÁST I

ZACHRAŇTE SVŮJ

METABOLISMUS

KAPITOLA 1

PRAVDA O MITOCHONDRIÍCH,

VOLNÝCH RADIKÁLECH

A TUCÍCH

Protože čtete tuto knihu, předpokládám, že jste buď:

zz

pochopili, že existuje spojení mezi jídlem a vaším zdravím,

zz

nebo jste se vy nebo někdo z vašich blízkých museli alespoň jednou vy

rovnat s nějakými vážnými zdravotními potížemi.

Jsem si také poměrně jistý, že nemáte úplně jasno v tom, co máte jíst, abyste byli zase zdraví. Chápu to. Vážně. Je mi jasné, že jste se pocitu bezradnosti neměli jak vyhnout, protože potravinářský i farmaceutický průmysl jsou velcí manipulátoři  – zasahují do společenského diskurzu a  tlačí na vlády, jen aby překroutili pravdu a posílili tak svoje hospodářské výsledky.

Systematicky a záměrně nás klamou v tom, co je a co není zdravé.

Trávím spoustu času studiem výzkumů a rozhovory s vědci zabývajícími se těmito oblastmi vědy. Přestože jsem vystudovaný lékař a léčil jsem více než 25 tisíc pacientů, neustále zdokonaluji a přehodnocuji svoje chápání toho, jak má skutečně vypadat zdravá strava.

V této kapitole vysvětlím několik klíčových konceptů a tím vás vyzbrojím důvody, proč stravovací plán nastíněný v druhé polovině této knihy funguje při obnově zdraví a prevenci nemocí. Nejdříve se podíváme na to, co přesně jsou mitochondrie, a poté vysvětlím, jak může tuk být buď přítel, nebo nepřítel – záleží na tom, o jaký druh se jedná a jakým způsobem ho zpracováváte. Ukážu vám i to, jak nás návody na správnou výživu, jakých se nám dostává od různých medicínských asociací, lékařů, médií i  vlády, vedou špatným

HUBnčTE TUůnýMI JÍDLY

směrem. Doufám, že na konci této kapitoly budete rozumět tomu, proč je tak důležité starat se o svoje mitochondrie a jak škodlivá je pro tyto malé fyziologické zázraky typická americká strava. Seznamte se se svými mitochondriemi Možná jste o nich něco zaslechli ve škole na hodinách biologie nebo jste se na internetu dočetli o mitochondriálních onemocněních, ale pořád si nejste tak úplně jistí, co jsou a k čemu slouží. Mitochondrie jsou pro vaše zdraví natolik zásadní, že pokud chcete vědět, jak se vyhnout nemocem nebo jak je vyléčit, je nezbytné, abyste se o nich dozvěděli něco víc.

Mitochondrie jsou maličké organely (můžete si je představit jako mikroorgány) uvnitř téměř všech vašich buněk. Jednou z jejich mnoha zásadních rolí je výroba energie kombinací výživných látek z cukrů a tuků, které jíte, a z kyslíku ze vzduchu, který dýcháte.

Vědci odhadují, že mitochondrie zodpovídají za 10 procent naší tělesné hmotnosti při počtu zhruba 10 milionů miliard v  buňkách průměrného dospělého člověka.

1

Pokud si takový počet neumíte představit, uvažte, že na

hlavičku špendlíku by se vešla víc než jedna miliarda mitochondrií.

V  některých buňkách se nachází víc mitochondrií než v  jiných. Například samičí pohlavní buňky známé jako oocyty jich mají stovky tisíc, zatímco dospělé červené krvinky a kožní buňky jich mají minimum nebo žádné. Většina buněk, včetně jaterních, mají mezi 80 a  2 000 mitochondriemi. Čím aktivnější je metabolismus buněk  – jako například srdečních, mozkových, jaterních, ledvinových a svalových – tím víc mají mitochondrií. Umíte si tedy představit, že zdravé a  funkční mitochondrie mají široký a  velice pozitivní dopad na vaše celkové zdraví.

Mitochondrie nepřetržitě generují energetické molekuly zvané adenosintrifosfát (ATP). Jste zvědaví tak, jako jsem byl já, kolik ATP ve skutečnosti vyrobí? Hádám, že budete velice překvapení, když vám řeknu, že vaše mitochondrie vyprodukují okolo 50 kilogramů ATP denně.

2

Ve skvělé knize Nicka Lanea Power, Sex, Suicide (česky vyšla pod názvem Síla, sexualita a sebevražda v nakladatelství Academia, 2013, pozn. překl.) se o mitochondriích dočtete, že tato obří armáda organel usilovně pracuje každou vteřinu dne a gram za gramem vyprodukuje 10 000krát více energie než slunce. Každou vteřinu!

Takže je jasné, že optimální funkce mitochondrií je pro správně fungující metabolismus klíčová. Náprava mitochondriální dysfunkce představuje

KAPITOLA 1 PRAVDA O MITOCHOnDRIÍCH, VOLnýCH RADIKáLECH A  TUCÍCH

19

jednu z nejjednodušších a nejslibnějších strategií, jak zlepšit svoje zdraví a jak v  první řadě předejít tomu, aby se nemoci, jako je rakovina, ve vašem těle vůbec rozvinuly. Významná role volných radikálů v produkci mitochondriální energie Každá buňka vašeho těla potřebuje neustálý přísun energie. Většina této energie pochází z  mitochondrií, kde je produkována prostřednictvím procesu zahrnujícího dvě zásadní biologické funkce nutné pro přežití: jedení a dýchání. Tomuto procesu se říká oxidační fosforylace a zodpovídá za produkci energie ve formě ATP.

(To je rozdíl oproti procesu, k němuž dochází v rakovinných buňkách, které jsou závislé na metabolické přeměně glukózy mimo mitochondrie. Vyrábí tak energii prostřednictvím méně efektivního procesu zvaného glykolýza.)

ATP, „energetická měna“, řídí doslova každý biologický proces v  těle, od mozkových funkcí po tlukot srdce. Například v každé buňce vašeho srdce se nachází více než 5 000 mitochondrií, což z něj dělá tkáň s nejvyšším obsahem energie v těle.

Během oxidační fosforylace dochází ve vašich mitochondriích k řadě složitých chemických reakcí, které můžou být oříškem i pro některé studenty biochemie. Jedná se o  Krebsův cyklus a  elektronový transportní řetězec. Společně tyto reakce využívají elektrony uvolněné z  potravy, kterou přijímáte, a protony přítomné během cyklu, aby produkovaly energii a také aby udržely celý proces v chodu. Na konci řetězce reagují elektrony s kyslíkem za vzniku vody.

Určité procento elektronů unikne z transportního řetězce a vytvoří to, co nazýváme reaktivními formami kyslíku (ROS). ROS jsou molekuly obsahující atomy kyslíku, které získaly jeden nebo více nepárových elektronů, čímž se stávají velice nestabilními. Tyto vysoce reaktivní atomy vytvářejí potenciálně ničivé volné radikály.

S  termínem volné radikály jste se už pravděpodobně setkali. Možná dokonce věříte, že jsou obecně nebezpečné, a berete doplňky stravy, abyste je neutralizovali. (Za chvilku vám vysvětlím, proč tomu tak nemusí nutně být.)

Volné radikály reagují s  ostatními molekulami v  procesu, který známe jako oxidační reakci, aby tak neutralizovaly svůj nestabilní elektrický náboj. Oxidace je v podstatě „biologické rezavění“. Dochází k efektu sněhové koule – jak si molekuly navzájem kradou elektrony, stávají se samy volnými radikály

HUBnčTE TUůnýMI JÍDLY

a nechávají za sebou biologickou spoušť. Tento rychle se rozrůstající houf volných radikálů se shromažďuje v buňce a ničí ji i mitochondriální membrány v  procesu zvaném peroxidace lipidů. Když k  němu dojde, membrány jsou křehké a prosakují, což vede k jejich rozpadu.

Volné radikály můžou také poškodit vaši DNA tím, že naruší její repli

kaci, zasáhnou do procesů, kterými se udržuje, a změní její strukturu. Nejnovější výzkumy předpokládají, že vaše DNA musí čelit útokům volných radikálů deseti- až stotisíckrát za den nebo že dochází k jednomu útoku každou vteřinu.

3

Všechny tyto faktory mohou vést k  degradaci tkání, což zvyšuje riziko

onemocnění. Volné radikály jsou dokonce dávány do spojitosti s více než 60 různými nemocemi, včetně:

zz

Alzheimerovy choroby,

zz

aterosklerózy a srdečních chorob,

zz

ra kov i ny,

zz

šedého zákalu,

zz

Parkinsonovy choroby. Jak si jistě umíte představit, volné radikály mají obrovský vliv na vaše zdraví. Co vás možná překvapí, je fakt, že 90 a  více procent ROS ve vašem těle se vytvoří ve vašich mitochondriích.

Pravdou ale také je, že volné radikály nejenže způsobují nemoci, ale také

prospívají zdraví. Za normálních fyziologických podmínek dokonce zastávají ve vašem těle mnoho cenných rolí.

zz

Regulují řadu zásadních buněčných funkcí, jako je tvorba melatoni

nu a  oxidu dusnatého a  optimalizace důležitých metabolických sig

nálních drah, které regulují funkce jako je hlad, ukládání tuku a stár

nutí.

zz

Fungují jako přirozené biologické signály, které reagují na enviromen

tální stresory, jakými jsou například toxiny a  chemikálie v  cigareto

vém kouři a životním prostředí.

zz

Svou roli také zastávají v prospěšných účincích tělesného cvičení, pro

tože když cvičíte, vaše tělo produkuje více volných radikálů jednoduše

díky zvýšené produkci energie v mitochondriích. Takže určitě není třeba se ROS vyhýbat za každou cenu. ROS obecně nejsou škodlivé; pouze nadbytek ROS škodí vašemu zdraví. Důležité je, že můžete díky MMT optimalizovat vznik i  redukci ROS ve svých buňkách. Berte to

KAPITOLA 1 PRAVDA O MITOCHOnDRIÍCH, VOLnýCH RADIKáLECH A  TUCÍCH

21

jako takový „Mášenčin fenomén“*: Ideální stav je, když se ve zdravých mitochondriích nevytváří ani moc, ani málo, ale „tak akorát“ ROS.

Takže pokud se rozhodnete likvidovat všechny volné radikály bez rozdílu, může se stát, že zapracuje zákon schválnosti a nastanou komplikace. Držíte-li se totiž populárního způsobu snižování množství volných radikálů tím, že si do těla pumpujete doplňky stravy plné antioxidantů (které neutralizují příliš mnoho volných radikálů), může to mít zcela opačný účinek, protože potlačíte i jejich důležité funkce.

Jedním z  příkladů negativních důsledků nadbytečného příjmu antioxidantů je neutralizace žádoucích ROS v  mitochondriích rakovinných buněk. Když se tyto správné volné radikály nahromadí v buňce, dojde k jejímu sebezničení prostřednictvím apoptózy (programované buněčné smrti).

Pokud vám byla diagnostikována rakovina, poraďte se se svým lékařem o způsobu omezení antioxidantů, jako je vitamin C, vitamin E, selen a hlavně N-acetylcystein, abyste jimi neudělili rakovinným buňkám výhodu přežití. Nicméně vysokých dávek vitaminu C podávaného nitrožilně nebo lipozomálního vitaminu C podávaného orálně využívá k  léčbě rakoviny řada lékařů. Vitamin C se totiž mění v peroxid vodíku, který řadu rakovinných buněk ničí. Pokud váš ošetřující lékař o  tomto způsobu léčby ještě neslyšel, možná mu můžete doporučit, aby si přečetl tuto kapitolu a seznámil se s touto velice důležitou oblastí molekulární biologie. Klíčem k omezení volných radikálů bez využití doplňků stravy je váš jídelníček Jak tedy udržet svoje ROS v rovnováze? Odpověď je naštěstí docela jednoduchá. Lepším řešením, než snažit se zbavovat se přebytečných volných radikálů pomocí antioxidantů, je pokusit se v první řadě neprodukovat jich příliš velké množství.

Proto je tak důležité, co jíte. Největší výhodou stravy s  vysokým obsahem kvalitních tuků, nízkým obsahem jednoduchých cukrů (celkové množství sacharidů minus vláknina) a s rozumným množstvím bílkovin – jako je například MMT, stravovací plán, který představím ve druhé části této knihy – je skutečnost, že optimalizuje schopnost mitochondrií vyrábět palivo známé * Název odkazuje na pohádku Mášenka a  tři medvědi. V  anglickém originále jde o  Goldi

locks phenomenon, tedy podle anglické verze pohádky, ve které je hlavní hrdinkou Zlato

vláska. Pozn. překl.

HUBnčTE TUůnýMI JÍDLY

jako ketony. Tento stav v kombinaci s nízkou hladinou glukózy v krvi má za následek mnohem nižší počet ROS i sekundárních volných radikálů, než když se živíte primárně sacharidy.

Jinými slovy, sacharidy můžeme brát, jako mnohem méně „čisté“ palivo, než jsou tuky. Je-li vaše strava nízkotučná, s  vysokým obsahem sacharidů a  zkusíte se přepnout na spalování tuků a  ketonů namísto glukózy, nebezpečí oxidačního poškození mitochondrií u  vás klesne o  30 až 40 procent ve srovnání se stavem, kdy je vaším primárním zdrojem energie cukr, což je pro stravování Američanů typické. To znamená, že pokud jste se „adaptovali na tuk“ – tedy pokud jste přešli na spalování tuků jako primárního zdroje energie  – vaše mitochondriální DNA, buněčné membrány i  bílkoviny můžou zůstat silnější, zdravější a odolnější.

Chcete-li, aby vaše tělo bylo schopné spalovat ketony jako primární zdroj paliva, musíte se zaměřit na zvyšování příjmu zdravých tuků a snižování konzumace sacharidů, aby hladina glukózy v krvi zůstávala nízká. K tomu vám pomůže Mitochondriální metabolická terapie.

Jedinou nevýhodou je, že když nahrazujete sacharidy tukem, musíte na to jít opatrně. Je třeba vybírat vysoce kvalitní a v ideálním případě i organické tuky. Nejdůležitější ale je, že by to neměly být průmyslově zpracované rostlinné oleje s obsahem omega-6 mastných kyselin, z důvodů, ke kterým se ještě dostanu.

Možná vám brzy dojde, že obhajoba vysokotučné stravy je ve značném rozporu s  běžně rozšířeným výživovým poradenstvím a  veřejným postojem ke zdraví za posledních padesát let. Situace se naštěstí mění, i  když zatím pomalu. Abyste měli dostatek odvahy a znalostí postavit se konvenčním názorům na stravování, musíme se vrátit na začátek a  zjistit, kde se tyto názory vzaly a jakým způsobem se tak masivně rozšířily. V následujících odstavcích krátce shrnu zdravotní krizi, ke které ve Spojených státech dochází v posledních sedmdesáti letech a která je přímým důsledkem doporučené nízkotučné st rav y.

Pojďme se teď vrátit na začátek 20. století. Co byste našli na americkém stole počátkem 20. století Koncem 19. století byli Američané buď sami farmáři, nebo žili ve venkovských komunitách, které byly tak jako tak závislé na potravinách od farmářů. K  dostání bylo tehdy jen málo průmyslově vyráběných potravin. Kellog’s  přišli v  roce 1898

4

s  kukuřičnými lupínky, společnosti jako Heinz,


KAPITOLA 1 PRAVDA O MITOCHOnDRIÍCH, VOLnýCH RADIKáLECH A  TUCÍCH

23

Libby’s a Campbell’s už několik desítek let prodávaly svoje konzervované produkty a rafinovaný bavlníkový olej – jinak také známý jako Wessonův olej – přišel na trh v roce 1899.

5

Ale jinak byla naprostá většina potravin na americ

kém stole čerstvá, průmyslově nezpracovaná a lokálně vypěstovaná. Zajímavé také je, že potraviny byly zároveň organické, protože syntetická hnojiva a pesticidy ještě nebyly zavedeny.

Než se bavlníkový olej objevil na americkém stole v  typické Wessonově láhvi, byl to vedlejší odpadní produkt bavlníkového průmyslu a  používal se zejména jako přísada do mýdel nebo jako olej do lamp. Během prvních dekád 20. století se pomalu začala šířit elektřina, a jak začala být dostupnější všem, výrobcům najednou zůstala v  rukách obrovská zásoba bavlníkového oleje a hledali pro něj odbyt.

Bavlníkový olej je v syrovém stavu zakalený a má načervenalý odstín díky přítomnosti gossypolu, přirozeně se vyskytujícího polyfenolu, který je pro zvířata jedovatý. Výrobci museli přijít s rafinačním procesem, který by z něj udělal produkt vhodný ke konzumaci.

6

Jeden článek v časopisu Popular Science z pře

lomu století dokonale shrnul proces, jakým se bavlníkový olej dostal z odpadkového koše na stůl: „Z toho, co bylo v roce 1860 odpad, se v roce 1870 stalo hnojivo, v roce 1880 krmivo pro dobytek a v roce 1890 potravina a mnoho dalšího.“

7

Nejen, že byl bavlníkový olej v  přírodním stavu nepoživatelný. V  souvislosti s ním vyvstalo i mnoho vážných problémů, protože bavlníkový olej, stejně jako skoro všechny ostatní rostlinné oleje, je polynenasycená mastná kyselina (PUFA). To znamená, že má mezi atomy ve své molekulární struktuře více než jednu (= „poly“) dvojnou vazbu (to znamená, že atomy jsou „nenasycené“). Tyto dvojné vazby jsou zranitelné vůči útokům volných radikálů, což může vést k poškození molekuly. Pokud jíte příliš polynenasycených mastných kyselin, začleňují se ve zvýšené míře do vašich buněčných membrán. A  protože jsou tyto tuky nestabilní, vaše buňky se stávají zranitelnějšími a náchylnějšími k oxidaci, což vede ke všem možným zdravotním problémům, například k chronickým zánětům či ateroskleróze.

Nestabilita také znamená, že rostlinné tuky rychle žluknou. Tím pádem přestaly být pro výrobce tak zajímavé, protože rozmach železniční dopravy a nové možnosti chlazení potravin přinesl možnost dopravovat potraviny na velké vzdálenosti i jejich dlouhé skladování. Díky tomu začaly být hydrogenované (ztužené) oleje oslavovány jako dar z nebes: eliminovaly se tím citlivé dvojné vazby a oleje byly dlouho skladovatelné.

V  roce 1907 oslovil Edwin Kayser cincinnatskou společnost Procter &  Gamble vyrábějící mýdlo. Edwin Kayser byl německý chemik, který

HUBnčTE TUůnýMI JÍDLY

tvrdil, že vyvinul proces ztužování tuků, díky němuž se staly trvanlivějšími. Společnost odkoupila americká práva na tento výrobní postup a začala s ním experimentovat. V první řadě se pokusila najít způsob, jakým vyrábět levnější a lépe vypadající mýdlo.

8

Jakmile ale spatřil světlo světa hydrogenovaný bavlníkový olej, společnost

P&G si všimla, že má stejně zářivě bílou barvu jako sádlo – v té době nejpopulárnější tuk na vaření. Proč neprodávat i bavlníkový tuk jako jedlý tuk? V roce 1910 P&G přihlásili patent na produkt jménem Crisco – ztužený bavlníkový olej, který dnes známe jako trans tuk  – a  tím započal skutečný a  důkladný přechod od živočišných tuků k průmyslově zpracovaným rostlinným tukům.

Když přišli Procter & Gamble v roce 1911

9

s výrobkem Crisco na trh, před

stavili ho veřejnosti jako „ideální tuk“. Vyzdvihovali jeho „čistotu“ a  to, že je „absolutně pouze rostlinný“

10

. Výsledkem těchto marketingových tahů byl

nárůst prodeje z 2,6 milionů liber v roce 1912 na 60 milionů liber o čtyři roky později.

11

Zatímco v roce 1909 zkonzumoval průměrný Američan necelé 4 kilogramy

průmyslově zpracovaných tuků za rok ve formě margarínu a rostlinného oleje, do roku 1950 toto číslo narostlo na zhruba 9 kilogramů, z toho necelých 7 tvořily ztužené tuky a  2 kilogramy rostlinné oleje.

12

Všechny druhy olejů, včetně

těch lisovaných ze sójových bobů a kukuřice, se ztužovaly a prodávaly ve formě Crisca, margarínů a různých balených, mražených a smažených potravin.

V době, kdy jsme začali konzumovat více omega-6 rostlinných olejů než

kdy předtím v  historii lidstva, byly současně vyvinuty tři další technologie, které změnily povahu potravin, které jíme: umělá hnojiva, potravinářské přídatné látky a pesticidy – zejména Roundup.

zz

Umělá hnojiva byla vyvinuta, aby pomohla farmářům dosahovat vyš

ších výnosů při pěstování méně druhů plodin. Použití průmyslových

hnojiv zdecimovalo mikroby obsažené v  půdě a  jejich schopnost půdu

mineralizovat. Zásadním způsobem to přispělo k nedostatečně minera

lizované půdě, na které není možné vypěstovat plodiny bohaté na živiny.

Průmyslová hnojiva také farmářům umožnila soustředit jejich úsilí

na pěstování jen jedné nebo dvou plodin – jako je kukuřice a sója – na

místo využívání tradiční metody rotace více plodin, která tolik nevy

čerpává půdu. Je to jen další ze způsobů, jakými rostoucí trh s rostlin

nými oleji podpořil poptávku po průmyslových hnojivech.

zz

Potravinářské přídatné látky (aditiva) se v  potravinách objevily v  re

kordním čase v první polovině 20. století. Do roku 1958 se už používalo

na 800 aditiv, aniž by o nich měl kdokoliv přehled nebo se zaobíral jejich

KAPITOLA 1 PRAVDA O MITOCHOnDRIÍCH, VOLnýCH RADIKáLECH A  TUCÍCH

25

bezpečností. Ovšem stížnosti spotřebitelů týkající se symptomů spojených s  potravinami či léky zaznamenaly takový nárůst, že na to Kongres reagoval schválením novely zákona o přídatných látkách v potravinách.

13

Tato nová legislativa po výrobcích potravin požadovala, aby pro

kázali neškodnost jakékoli přídatné látky dříve, než ji uvedou na trh.

Zároveň tím ale v zákoně vznikla skulina: jakákoli přídatná látka,

která byla vědeckou obcí „obecně považována za neškodnou“ nebo už byla zavedena a používána před rokem 1958, se mohla do potravinářských výrobků přidávat, aniž by tato skutečnost musela být nejdříve oznámená Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) nebo jím schválená. Ještě dnes, v době, kdy se běžně v potravinářském průmyslu používá odhadem okolo 10 tisíc chemických látek, existuje minimálně tisíc z nich, které u zmíněného úřadu nikdy neprošly žádnou kontrolou.

14

Dokonce i přídatné látky, které nefigurují na seznamu „obecně po

važovaných za neškodné“, často unikají pozornosti vědců, protože FDA společnostem umožňuje provádět vlastní výzkum. Jedním z nejvíce do očí bijících příkladů škodlivé přídatné látky, kterou potravinářský průmysl dříve prohlásil za neškodnou, jsou trans mastné kyseliny (trans tuky). Dnes už víme, že trans tuky jsou hlavním viníkem vzniku zánětů a jsou v přímé souvislosti se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění

15

, inzulinové rezistence

16

, obezity

17

a Alzheimerovy choroby

18

.

Teď si asi říkáte – co dalšího bychom asi našli na zmíněném sezna

mu, že?

zz

Glyfosát – hlavní aktivní složka jedovatého herbicidu Roundup – je pro zdraví vašich mitochondrií obrovskou hrozbou. Řada rostlinných olejů a  průmyslově zpracovaných potravin, které je obsahují, je vyrobena z  geneticky modifikované kukuřice, sójových bobů a  řepky a  je vysoce pravděpodobné, že jsou kontaminovány touto všudypřítomnou chemickou látkou. A to je strašlivá zpráva, vezmeme-li v potaz, že v letech 1974 až 2016 se na americkou půdu vylily téměř 2 miliony tun glyfosátu

19

. Ve

stejné době bylo celosvětově aplikováno téměř 10 milionů tun.

Glyfosát poškozuje vaše mitochondrie dvěma způsoby:

z{

První z nich se týká manganu, minerálu, který naše tělo potře

buje v malém množství, aby mělo zdravé kosti, fungující imuni

tu a dokázalo neutralizovat volné radikály.

Glyfosát na sebe v rostlinách ošetřených Roundapem váže man

gan a další důležité minerály, takže jich má potom zvíře, které

rostliny konzumuje, nedostatek.

HUBnčTE TUůnýMI JÍDLY

Glyfosát na sebe umí vázat tyto minerály i  ve vašem těle

a připravit vás tak o ně. A to je problém, protože mitochondrie

potřebují mangan k  tomu, aby dokázaly proměnit superoxidy,

potenciálně škodlivé vedlejší produkty metabolismu kyslíku,

na vodu. Jde o zásadní proces, který chrání vaše mitochondrie

před oxidačním poškozením. Bez manganu je tento mechanis

mus vážně narušen.

z{

Glyfosát také zasahuje do procesu tvorby ATP tím, že ovlivňu

je mitochondriální membrány. Pokud se dostane do kontaktu

s  takzvanými inertními rozpouštědly obsaženými v  Rounda

pu, toxicita glyfosátu se zvýší až 2000krát

20

. Membrána se stane

propustnější, což umožní glyfosátu přímou cestu do středu va

šich mitochondrií. Nasycené tuky se stávají nepřítelem Náš desítky let trvající smrtelný strach z  tuků se zrodil v  roce 1951, když se americký profesor fyziologie Ancel Keys vypravil do Evropy hledat kořeny srdečních onemocnění. Keys se doslechl, že v italské Neapoli je nízký výskyt kardiovaskulárních nemocí, a  tak se tam vydal, aby mohl pozorovat stravovací návyky Neapolitánů.

Nezapomínejte, že Evropa v  té době byla zdecimovaná druhou světo

vou válkou – veškerá infrastruktura byla během bojů zničená – a mnoho let poté, co byl vyhlášen mír, stále existoval hladomor. Nejhorší podmínky vládly v Řecku a v Itálii, kde podle průzkumu z roku 1951 měli nejmíň potravin na jednoho obyvatele. A toto byly ty jediné a neobvyklé okolnosti, v jejich středu se Keys ocitnul. On je ovšem vnímal jako dlouhotrvající tradiční stav, a nakonec je kodifikoval coby „středozemní stravovací návyky“.

Keys také zaznamenal, že si obyvatelé Neaopole k  hlavnímu jídlu dne

dávali hlavně těstoviny a jednoduchou pizzu, doplněné o zeleninu se zálivkou z olivového oleje, posypané sýrem, ovoce jako dezert, spoustu vína a jen málo masa. „S výjimkou malé skupiny bohatých... ti jedli maso každý den, a nejen jednou týdně či jednou za čtrnáct dní,“ napsal Keys.

Keysova žena, zdravotní technička, provedla neformální studii, v  rámci

které u obyvatel Neapole zkoumala sérovou hladinu cholesterolu. „Zjistila, že je velmi nízká, až na členy Klubu rotariánů“  – třídu, která si mohla dovolit jíst maso každý den. Tento postup, který je všechno možné, jen ne striktně vědecký, přivedl Keyse k dedukci, že vyhýbání se masu vede ke snížení výskytu

KAPITOLA 1 PRAVDA O MITOCHOnDRIÍCH, VOLnýCH RADIKáLECH A  TUCÍCH

27

infarktu myokardu; nadbytek sýra (také zdroje nasycených tuků) jaksi zcela unikl jeho pozornosti. Ale on i později prokázal, že je velice dobrý v ignorování důkazů, které nepotvrzují jeho domněnky.

21

Po návratu z Itálie Keys pokračoval ve své snaze dokázat, že stravu bohatou na nasycené tuky je třeba asociovat s  vysokým výskytem kardiovaskulárních onemocnění. Ve své studii shromažďoval data ze šesti zemí s  vysokou mírou srdečních onemocnění a  typickou stravou bohatou na nasycené tuky.

22

Jeho

důkazy působily přesvědčivě, dokonce zcela logicky. Například muži v  Americe – jejichž strava byla bohatá na nasycené tuky – umírali na kardiovaskulární onemocnění v mnohem vyšší míře než muži v Japonsku, kteří jich jedli málo.

Jenže tyto důkazy jsou zkreslené. Keys do svého výzkumu vůbec nezahrnul další fakta, jako je například skutečnost, že Japonci zároveň konzumovali mnohem méně cukru a průmyslově zpracovaných potravin; oni toho obecně zkonzumovali mnohem méně než jejich američtí vrstevníci. Keys také vůbec nevzal v potaz země, které do jeho modelu nezapadaly. Například Francii, kde byla konzumace nasycených tuků vysoká a míra úmrtnosti na kardiovaskulární choroby nízká. (Namísto toho tento fakt později nazval „francouzským paradoxem“.) Přesto si jeho názory získaly velkou pozornost, protože na téma souvislosti mezi nasycenými tuky a degenerativními chorobami srdce publikoval řadu článků i knih.

Keys byl také mistr v získávání si pozornosti vlivných lidí. Když v roce 1955 utrpěl prezident Eisenhower rozsáhlý infarkt, Keysovi naslouchal i prezidentův osobní lékař Paul Dudley White. Následujícího dne na tiskové konferenci White radil veřejnosti, aby konzumovala méně nasycených tuků a cholesterolu a tím se vyhnula srdečním onemocněním – tedy něco, co mu poradil přímo Keys.

23

Keys také využil svých známostí i vlivu a stal se členem komise pro výživu při Americké kardiologické asociaci (AHA). Ta na Keysův popud vydala v roce 1961 zprávu, která pacientům s vyšším rizikem srdečních onemocnění doporučovala omezit konzumaci nasycených tuků.

24

(Velice zneklidňující je

fakt, že postavení AHA začalo strmě stoupat v roce 1948, tedy ve stejném roce, kdy obdržela od společnosti Procter & Gamble dotaci ve výši více než 1,7 milionu dolarů

25

  – čímž se stala velikým dlužníkem výrobce ztuženého rostlin

ného tuku Crisco.)

Rok 1961 by také rokem, ve kterém se Keys objevil na obálce magazínu Time. Na sobě měl bílý laboratorní plášť a titulek ho oslavoval coby „nejvlivnějšího experta na výživu 20. století“.

V roce 1970 Keys publikoval svoji Studii sedmi zemí

26

, ve které dále roz

víjel svůj původní výzkum šesti zemí, a tento počin obletěl celý svět. Dopo

HUBnčTE TUůnýMI JÍDLY

sud byly jeho poznatky citovány ve více než milionu dalších studií. Přestože Keysův vědecký výzkum nikdy neprokázal kauzalitu, pouze spojitost mezi nasycenými tuky a srdečními onemocněními, bitvu o názor veřejnosti vyhrál. A my za to ještě pořád platíme.

Zejména díky Keysovi začala Americká lékařská společnost a mainstreamová média doporučovat lidem, aby přestali jíst máslo, sádlo a slaninu, tedy potraviny, které konzumovali po stovky let, a nahradili je těstovinami, chlebem, margarínem, nízkotučnými mléčnými výrobky a  rostlinnými oleji. Tento posun ve stravovacích návycích byl koncem sedmdesátých let kodifikován americkou vládou. Jak doporučené zásady výživy zdecimovaly zdraví lidí V  roce 1977 vyšly ve Spojených státech první celostátní doporučené zásady výživy, které apelovaly na občany, aby snížili příjem tuků.

27

Doporučení zna

menala radikální odklon od doposud převládajícího způsobu stravování a Američanům představila jiný, bohatý na obiloviny a nízkotučné potraviny, průmyslově zpracované rostlinné oleje, které měly nahradit většinu živočišných tuků.

Podle výzkumu Zoë Harcombeové, Ph.D., publikovaného v  odborném časopise Open Heart, doporučení k  omezení tuků ve stravě nebyla nikdy nijak vědecky podložena.

28

Dr. Harcombeová se svými kolegy prozkoumala

výsledky randomizovaných kontrolovaných studií  – zlatý standard vědeckého výzkumu – které měly Americká a Britská regulační komise k dispozici v době, kdy se doporučení zaváděla. Šlo o šest studií zkoumajících stravovací zvyklosti 2 467 mužů, které neprokázaly žádné rozdíly v  celkové úmrtnosti (z jakýchkoliv příčin) a pouze nesignifikantní rozdíly v úmrtnosti v důsledku srdeční choroby související se změnami výživy.

Jak stojí v odborném časopise Open Heart: „Sekundární studie provedené na 2 467 mužích, které přinesly zprávy o  identických úmrtích z  jakýchkoliv příčin, byly podkladem pro doporučení pro 276 milionů lidí. Důkazy pocházející z kontrolních studií nijak nepodporovaly zavedení výživových doporučení týkající se tuků.“

Navzdory nedostatku důkazů, které by podporovaly tato doporučení, byly směrnice poměrně extrémní. Nabádaly Američany, aby zredukovali svůj celkový příjem tuků na 30 procent z  celkového energetického příjmu a  konzumaci nasycených tuků omezili na pouhých 10 procent z  celkové energetické hodnoty přijímaných potravin. Tukům byla vyhlášena válka, a  trvá dodnes:

KAPITOLA 1 PRAVDA O MITOCHOnDRIÍCH, VOLnýCH RADIKáLECH A  TUCÍCH

29

dokonce ještě v  tak nedávné době, jako je prosinec 2015. Americké Ministerstvo zemědělství vydalo svá nejnovější výživová doporučení, ve kterých důrazně upozorňovalo na problematiku nasycených tuků a občanům radilo, aby „konzumovali méně než 10 procent kalorií denně pocházejících z nasycených tuků“

29

.

A  právě toto doporučení celá ta léta přiživovalo problém, který mělo

původně řešit. Nikdo nemůže přesně říct, kolik asi předčasných úmrtí má na svědomí doporučení konzumovat nízkotučnou stravu. Můj odhad je, že to můžou být až stovky milionů. Experiment s nízkotučnou stravou je nešťastný omyl Od 50. let, kdy spustil Ancel Keys posun k  nízkotučné stravě, Američané poctivě snižují svůj příjem živočišných tuků. Rychlost změn ještě nabrala na obrátkách po vydání nových výživových doporučení Ministerstva zemědělství v roce 1980 a poté, co se potravinářský průmysl přeorientoval na výrobu nízkotučných potravin. Zdravé nasycené tuky jako je máslo nebo sádlo nahradil nebezpečnými trans tuky, průmyslově zpracovanými rostlinnými oleji a spoustou rafinovaného cukru. (Výrobci potravin potřebovali nějak zařídit, abych měli lidé na jejich produkty pořád chuť, i když v nich nebylo ani stopy po lahodné chuti másla, tudíž se uchýlili k neustále se zvyšujícímu množství cukru, který najdete v nespočtu zpracovaných potravinářských výrobků.)

Přes veškerá tato údajně „zdravá“ doporučení se veřejné zdraví v Americe

prudce zhoršovalo, jak dokumentují níže uvedené vývojové trendy v následujících oblastech:

zz

Diabetes

Podle údajů Centra pro kontrolu nemocí byl v roce 1978 diabetes dia

gnostikován u 5,19 milionu Američanů. V roce 2013 to bylo 22,3 mili

onu – to znamená více než čtyřnásobný nárůst počtu osob s touto smr

telnou chorobou za pouhých 35 let.

30

zz

Obezita

Podle Národního průzkumu zdraví a výživy (National Health and Nu

trition Examination Survey) z let 1976 až 1980 bylo obézních (tedy s BMI

přes 30) nebo extrémně obézních (BMI přes 35) 16,4 procenta dospělých.

Nejnovější čísla v Journal of the American Medical Association z  doby,

kdy vznikala tato kniha, uvádějí 45,6 procenta obézních nebo extrémně

obézních.

31

Zatímco v sedmdesátých letech byl obézní zhruba jeden člo

věk ze šesti, dnes je takto postižený téměř každý druhý.

HUBnčTE TUůnýMI JÍDLY

zz

Rakovina

U  mnoha druhů rakovin představuje obezita rizikový faktor. V  roce

1975 byla rakovina nově diagnostikována u  asi 400 lidí z  každých

100 000;

32

odhadovaný počet nových případů rakoviny v  roce 2016 je

449 na každých 100 000 lidí – což je statisticky signifikantní nárůst.

33

zz

Srdeční onemocnění

Srdeční choroby jsou také asociovány s obezitou. Počet úmrtí na srdeč

ní choroby se od padesátých let snížil, i když většinou je to třeba připi

sovat spíše pokrokům v medicíně než lepšímu zdraví obecně. Výskyt

srdečních chorob je stále vysoký a nadále se zvyšuje: v roce 2010 trpělo

asi 36,9 procenta Američanů nějakou formou kardiovaskulárního one

mocnění a očekává se, že tento počet nadále poroste. Studie publikova

ná v Circulation, odborném časopise Americké kardiologické asociace,

předpovídá, že do roku 2030 bude v Americe trpět kardiovaskulárním

onemocněním více než 40 procent lidí.

34

Jakmile jednou pochopíte, jaký je rozdíl v  tom, jak vaše tělo metabolizuje cukry a  tuky, pochopíte i  finanční stránku věci na pozadí těchto pokroucených výživových doporučení a  uděláte si jasný obrázek o  tom,



       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz – online prodej | ABZ Knihy, a.s.