načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: Hubněte tučnými jídly -- Jak pomocí revolučního způsobu stravování porazit rakovinu, povzbudit mozek a získat víc energie - Joseph Mercola

Hubněte tučnými jídly -- Jak pomocí revolučního způsobu stravování porazit rakovinu, povzbudit mozek a získat víc energie
-15%
sleva

Kniha: Hubněte tučnými jídly -- Jak pomocí revolučního způsobu stravování porazit rakovinu, povzbudit mozek a získat víc energie
Autor:

Je pro vás zdraví vášeň a chcete zpomalit proces stárnutí? Čelíte vážným onemocněním, jako je obezita, diabetes, Alzheimer či rakovina? Vyzkoušejte rady lékaře Josepha Mercoly. ... (celý popis)
Titul doručujeme za 3 pracovní dny
Vaše cena s DPH:  399 Kč 339
+
-
rozbalKdy zboží dostanu
11,3
bo za nákup
rozbalVýhodné poštovné: 39Kč
rozbalOsobní odběr zdarma

ukázka z knihy ukázka

Titul je dostupný ve formě:
tištěná forma elektronická forma

hodnoceni - 75.7%hodnoceni - 75.7%hodnoceni - 75.7%hodnoceni - 75.7%hodnoceni - 75.7% 100%   celkové hodnocení
1 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » BIZBOOKS
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 2018
Počet stran: 296
Rozměr: 145 x 205 mm
Vydání: 1. vydání
Spolupracovali: překlad: Romana Hegedüsová
Skupina třídění: Hygiena. Lidské zdraví
Vazba: brožovaná lepená
Datum vydání: 20. 3. 2018
ISBN: 9788026418597
EAN: 9788026418597
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Dietní příručka, jejímž základem je strava založená na vysokém obsahu tuků, adekvátním obsahu bílkovin a nízkém obsahu sacharidů. Stravování je založeno na programu Mitochondriální metabolické terapie (MMT). Díky MMT je dle autora možné přesunout metabolismus od spalování glukózy coby primárního paliva ke spalování tuků. Jakmile dojde k tomuto posunu, fungování mitochondrií se optimalizuje. Doporučení znamená radikální odklon od doposud převládajícího způsobu stravování bohatého na obiloviny, nízkotučné potraviny a průmyslově zpracované rostlinné oleje.

Popis nakladatele

Je pro vás zdraví vášeň a chcete zpomalit proces stárnutí? Čelíte vážným onemocněním, jako je obezita, diabetes, Alzheimer či rakovina? Vyzkoušejte rady lékaře Josepha Mercoly.

Jednoduše, jasně a racionálně vysvětluje, jak funguje naše tělo na biologické a molekulární úrovni. Radí, jaké potraviny bychom měli jíst, nabízí praktické postupy, kterých se můžeme držet, a způsoby, jak lze sledovat svoje pokroky.

Základem je strava založená na vysokém obsahu tuků, adekvátním obsahu bílkovin a nízkém obsahu sacharidů.

(jak pomocí revolučního způsobu stravování porazit rakovinu, povzbudit mozek a získat víc energie)
Předmětná hesla
Kniha je zařazena v kategoriích
Joseph Mercola - další tituly autora:
 (e-book)
Hubněte tučnými jídly Hubněte tučnými jídly
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

35

KAPITOLA 2

PROČ POTŘEBUJETE

MITOCHONDRIÁLNÍ

METABOLICKOU

TERAPII (MMT)

Výživový plán, který jsem vyvinul – a který vám představím ve druhé části této

knihy – není pro každého. Pokud pouze hledáte způsob, jak zlepšit svou výživu

a celkový zdravotní stav, a potřebujete pár rychlých a šikovných tipů, jak napří

k lad změnit podíl sacharidů, bílkovin a tuků ve stravě či nahradit jídlo s nízkými

výživovými hodnotami zdravými výživnými potravinami, stačí, když se necháte

inspirovat Výživov ým plánem zveřejněným na úvodní straně webu mercola.com

nebo si přečtete moji poslední knihu Eff ortless Healing (Bezbolestné uzdrave

ní). Pokud ale čelíte vážným zdravotním potížím nebo jste v podstatě zdraví, ale

chcete svoje zdraví ještě extra posílit, potom je tato kniha o MMT právě pro vás.

Proč mitochondriální metabolická terapie?

Jak jsem už dříve zdůraznil, optimální fungování mitochondrií je pro vaše cel

kové zdraví absolutně nezbytné. Téměř ve všech vašich buňkách je mezi 80

a 2000 mitochondriemi. Ty generují zhruba 90 procent energie, kterou potřebu

jete, abyste zůstali naživu a zdraví. Pokud je funkce mitochondrií nějak naru

šena – což se s typickou americkou nízkotučnou stravou bohatou na sacharidy

a spoustou pr ů myslov ých potrav in mů že lehce stát – poškodí to normá lní meta

bolické cesty, následkem čehož je poškozena i buněčná a mitochondriální DNA

nebo je narušena schopnost napravit poškození pocházející z jiných zdrojů, jako

například z okolního záření.


36

HUBNĚTE TUČNÝMI JÍDLY

Pokud chcete, aby bylo vaše tělo schopné bojovat s rakovinou nebo větši

nou ostatních těžkých onemocnění, musíte svým mitochondriím věnovat mimořádnou péči.

Primárním způsobem, jak svoje mitochondrie optimalizovat, opravit a re

generovat, je poskytnout jim to nejlepší možné palivo. A v tu chvíli přichází ke slovu Mitochondriální metabolická terapie.

MMT umí něco mnohem lepšího než jen potlačovat symptomy chronic

kých onemocnění. MMT se snaží vyléčit základní příčinu chronických nemocí a předčasného stárnutí – zaměřuje se na neporušenost (nebo pravý opak) samotných mitochondrií.

Rozdíl mezi MMT a Atkinsovou a Paleo dietou

Věřím, že MMT je ten nejlepší stravovací plán pro optimalizaci mitochondriálních

funkcí. I jiné populární diety se MMT podobají v některých aspektech – nicméně je

v nich i mnoho zásadních rozdílů. Jedná se o tyto diety:



Atkinsova: Opravdový průkopník na poli výživy dr. Robert Atkins začal v 70. le

tech rozšiřovat svůj názor, že strava napěchovaná sacharidy není zdravá, a jeho

slovo se skutečně rozletělo do celého světa. Jeho první knihy Nová revoluční di

eta dr. Atkinse se prodalo více než 15 milionů výtisků a  jeho nízkosacharidové

koncepce výživy se drželo na 30 milionů Američanů. Úmyslně zdůrazňuji termín

nízkosacharidová, protože jeho rady se zaměřovaly spíše na omezení příjmu

sacharidů než na spalování tuků. Atkins představil Americké veřejnosti termín

„ketóza“. Nicméně pro jeho přílišnou podobnost s termínem „ketoacidóza“, což

je potenciálně život ohrožující stav, který může nastat u diabetu 1. typu, se vel

mi rychle odvrátil od přílišného zdůrazňování tuku coby preferovaného zdroje

energie. Namísto toho se zaměřil na chleba a těstoviny jako na naše největší ne

přátele.

Atkinsova dieta se té ideální velmi přiblížila. Rozhodně se dá říct, že dokázal

dobýt nové území, zejména co se názoru veřejnosti týká. Jeho zásadní role ve

veřejném vzdělávání na poli výživy je neoddiskutovatelná. Jeho koncepce ale

vykazovala několik zásadních chyb:

Primární zaměření na hubnutí. Atkinsova dieta se stala tolik populární,

protože slibovala rychlý a bezpracný úbytek váhy. Ano, když shodíte několik kilo,

může to vašemu zdraví prospět mnoha způsoby. Ale úbytek váhy (hlavně tuku)

je u MMT pouhý vedlejší efekt. Uznávám, že snížení množství tukové tkáně je pro

většinu lidí vítaným vedlejším účinkem, ale skutečným cílem MMT je uzdravit

váš metabolismus na buněčné úrovni a tím vás ochránit před rozvojem většiny

KAPITOLA 2

37

chronických onemocnění i před předčasným stárnutím – a to je mnohem ambicióznější cíl než se jen opět dostat do svých skinny džínů.

Příliš mnoho bílkovin. Protože v době, kdy kniha vyšla, byla válka proti tukům v  plném proudu, popisovali Atkinsovu dietu jako bláznivý a  nebezpečný nápad a ketóza byla obecně vnímaná jako nežádoucí odchylka od normálního stavu. Přestože rady dr. Atkinse zněly jasně – např. konzumujte více listové zeleniny – spousta lidí se až příliš zaměřovala na bílkoviny jako náhradní zdroj kalorií namísto sacharidů. Výsledkem byla stereotypní strava sestávající z masa, vajec, sýra a  slaniny. Jak uvádím v  kapitole 4, strava s  vysokým obsahem bílkovin je ještě nebezpečnější než strava s vysokým obsahem sacharidů. Průměrný Američan už teď konzumuje až přespříliš bílkovin, což je problém, na který je MMT také zaměřená.

Kvalitě potravin není věnovaná žádná pozornost. Asi nejdůležitějším problematickým aspektem Atkinsovy diety je fakt, že svým následovníkům nijak důrazně nedoporučuje, aby se vyhnuli nekvalitním potravinám, ať už jde o hovězí maso z velkovýkrmen, pasterizované mléčné výrobky nebo rafi nované rostlinné oleje. Zatímco se Atkins zaměřil na makroživiny (což je jen noblesnější název pro širší kategorie potravin, jako jsou sacharidy, tuky a  bílkoviny), a  byl to správný přístup, jednotlivé potraviny v rámci každé kategorie byly svou podstatou nebezpečné. Výsledkem je, že Atkinsova dieta podporuje vznik zánětů a pro zdraví mitochondrií je přímo zhoubná. Pravdou také je, že spousta Atkinsových jídel představuje různé průmyslově vyrobené tyčinky a  koktejly plné umělých sladidel – což má ke zdravým a čerstvým potravinám jednoznačně daleko.

Může, ale nemusí vést ke spalování tuku. Přestože jde o  nízko-sacharidovou dietu, nadbytečné množství bílkovin, které při ní řada lidí konzumuje, většině z nich brání v metabolickém přechodu na spalování tuků jako primárního zdroje energie namísto cukru. Tento proces může trvat týdny i měsíce a obecně je potřeba věnovat alespoň po nějakou dobu pozornost pečlivému sledování hladiny cukru a ketonů v krvi. Jen tak můžete zjistit, že jste opravdu přešli na spalování tuku. (V následujících kapitolách vás tímto procesem provedu krok za krokem.)



Paleo: Tato dieta vychází ze stravovacích návyků našich předků z  dob starší doby kamenné, jejichž jídelníček tvořily hlavně zelenina, ovoce, ořechy, kořínky a maso. Paleo dieta striktně odmítá obilí a luštěniny, ale co se týká ovoce a zeleniny s vysokým obsahem cukru nebo konzumace medu nebo kokosového cukru, nijak zvlášť ji neomezuje.

Paleo dieta je velice populární a to z dobrého důvodu. Přivádí nás zpět k základním potravinám a při jejich výběru se soustředí na čerstvé, průmyslově nezpracované, „skutečné“ potraviny. To je první a  základní krok pro optimalizaci

HUBNĚTE TUČNÝMI JÍDLY

zdraví a řešení v podstatě jakéhokoliv zdravotního problému. Standardní verze

Paleo diety může být zdravý způsob stravování a ve srovnání s typickým americ

kým stravováním je světelné roky napřed. Má ale taky svoje slabá místa a chyby,

kvůli kterým není úplně ideální:

Příliš velký důraz na bílkoviny. Bílkoviny jako zdravější volba nahrazují sa

charidy. Paleo dieta vyzývá ke konzumaci 38 procent bílkovin a 39 procent tuků

1

,

což může ve skutečnosti pro optimální zdraví znamenat přespříliš bílkovin a ne

dostatek tuků. Jak později zjistíte, v průběhu nutriční ketózy je optimálnější úro

veň bílkovin okolo 10 procent. Vyšší příjem lze doporučit jen jedincům, kteří jsou

stále v reprodukčních letech nebo podávají sportovní výkony. Ale ti, kteří by rádi

vyladili svoje tělo, by delší dobu neměli přijímat více než 10 procent.

Neopatrnost při výběru mořských plodů a ryb. Paleo dieta doporučuje

pravidelnou konzumaci velkého množství ryb a mořských plodů. Zní to rozum

ně, protože kyselina dokosahexaenová (DHA), typ omega-3 mastné kyseliny ob

sažené v rybách, je pro vaše zdraví rozhodně jednou z nejdůležitějších a nejzá

kladnějších živin. Je ale třeba být opatrný. V  důsledku průmyslového znečiště

ní a obsahu různých toxinů ve vodách, včetně rtuti, polychlorovaných bifenylů

nebo dioxinů, najít zdravé a netoxické rybí maso není tak snadné. Z tohoto dů

vodu doporučuji konzumovat ryby a  mořské plody s  vysokým obsahem zdra

vých tuků a současně takové, které byly minimálně vystaveny toxické kontami

naci. V kapitole 5 přináším konkrétní rady, kde takové produkty hledat a zároveň

jak se nenechat napálit a nekoupit nepoctivé zboží.

Příliš mnoho cukrů a škrobů. Přestože sladké brambory a ovoce – dvě ob

líbené položky na Paleo jídelníčku – jsou přírodní potraviny, stále u nich platí, že

zvyšují hladinu glukózy v krvi a startují produkci inzulinu. To je problém, obzvlášť

pokud se snažíte přejít na spalování tuku namísto cukru. Jakmile se vám to po

vede a adaptujete svoje tělo na spalování tuku jako primárního zdroje energie,

konzumace těchto potravin už pravděpodobně nebude představovat tak velký

problém. Hlavním cílem MMT je snížit hladinu glukózy v krvi, tím pádem i hladi

nu inzulinu a vyřešit případnou inzulinovou rezistenci.

MMT může z mnoha úhlů pohledu připomínat upravenou verzi Paleo diety.

Základem jsou čerstvé, přírodní potraviny, jídelníček nestaví na obilovinách, kla

de důraz na vysoce kvalitní tuky, udržuje denní dávku stravitelných (bezvlákni

nových) sacharidů asi 50 gramů a méně, a vyhýbá se dokonce i přírodním cuk

rům, jako je ten v datlích (s výjimkou sladidel, o kterých si povíme později). Problém je zřejmý. Na jedné straně jsou mitochondrie rozhodující pro vaše celkové zdraví  – vytváří ATP a  řídí apoptózu (programovanou buněčnou smrt) stejně jako autofagii a  mitofagii. Těmito procesy se tělo zbavuje ne

KAPITOLA 2

39

zdravých buněk a  mitochondrií dříve, než můžou přispět k  procesům vedoucím k chronickým onemocněním. Na druhé straně jsou vaše mitochondrie primárním místem, kde se vytváří ROS (reaktivní formy kyslíku) a které může být poškozeno volnými radikály. Jsou totiž tvořeny dvěma buněčnými membránami, vnitřní a  vnější, z  nichž obě jsou extrémně náchylné k poškození.

Otázkou tedy zůstává, jak co možná nejefektivněji vytvořit ATP, abychom optimalizovali svoje zdraví a  prodloužili si život, a  přitom se vyhnuli problému vyplývajícímu z celoživotní konzumace potravin, které během trávení produkují nadbytek volných radikálů.

Dobrá zpráva je, že když využíváme ketonů jako zdroje energie, vytváříme tím podstatně méně volných radikálů, než když ke stejnému účelu využíváme cukr. Ketony prostě spalují tuk dokonaleji, než jak je spalován cukr, což působí mnohem menší oxidační poškození. A to je jedním z hlavních důvodů, proč je strava vedoucí ke spalování tuků, jako je MMT, tak mocná.

Důležité je nezapomínat, že největší vliv na snižování rizika oxidačního poškození má udržování nízké hladiny krevního cukru, jak dokazuje práce dr. Seyfrieda, ve které se pokusil nastavit glykemicko-ketonový index (GKI).

2

Proto je sledování glykemie, tedy koncentrace glukózy v krvi, nedílnou součástí MMT (v kapitolách 6 a 7 se k tomu ještě detailně vrátíme). Další výhody mitochondriální metabolické terapie Vedle nesporných výhod, jakými je čistší energie pro vaše tělo a  přirozené omezení vytváření ROS, prospívá MMT všemu tělu řadou dalších způsobů. Když se na ně podíváte objektivně, věřím, že sami uznáte, že dodržování jejích zásad je to nejlepší, co můžete pro svoje zdraví udělat. Její výhody zahrnují například: Duševní svěžest Bez zdravých tuků váš mozek nemůže správně fungovat. Mozek je ze 60 procent tvořen tukem. Konzumace zdravých tuků, které jsou stavebními prvky biologicky citlivých buněčných membrán, je zásadní pro správné fungování mozku. Ve srovnání s tím vede přílišné oddávání se cukru a obilovinám nakonec k poškození neuronů, částečně proto, že blokuje schopnost inzulinu regulovat normální buněčné aktivity.

3

Spojitost mezi cukrem a  Alzheimerovou chorobou se poprvé objevila v roce 2005, kdy se jí dokonce říkalo „diabetes 3. typu“. Předcházející výzku

HUBNĚTE TUČNÝMI JÍDLY

my také prokázaly, že lidem s cukrovkou hrozí dvojnásobné riziko rozvoje Alzheimerovy choroby. MMT, díky které ze stravy odstraníte veškeré potraviny s vysokým obsahem cukrů, a tak snadno přejdete na spalování tuku jako primárního zdroje energie, funguje jako malý zázrak, protože vám to bude zároveň i lépe myslet. Dnes si tímto přístupem vylepšíte funkce mozku a zítra jím předejdete demenci.

Tuto knihu bych nikdy nedokázal sepsat tak rychle, nebýt čisté mysli, jakou mám díky MMT. Na vlastní kůži jsem dokonce zažil takový nárůst kreativity a  kognitivních schopností, že jsem musel sáhnout po Google Keep  – aplikaci, díky které si ve vašem počítači nebo mobilu můžete rychle zaznamenávat své nápady a myšlenky a mít je uložené stále po ruce. Nebude vás honit mlsná Průmyslově zpracované potraviny plné chemických aditiv, přidaného cukru, ztužených tuků a  sacharidů jsou extrémně návykové. Za desítky let trvající výzkum to bylo prokázáno řadou studií

4,5

a rozhodně to není žádná náhoda.

Potravinářský průmysl zaměstnává týmy vědců, kteří navrhují možnosti neustálého vylepšování „pocitu v ústech“, jaký zanechávají umělé, průmyslově zpracované potraviny. Dělají to proto, aby se maximalizovala vaše touha po konkrétním výrobku a vy jste ho chtěli víc a víc, i tehdy, kdy si vaše tělo žádnou výživu nežádá.

Když je vaším primárním zdrojem energie cukr, aktivují se metabolické cesty, kvůli kterým máte pocit hladu nebo vás honí mlsná. Je to tím, že po několika hodinách po konzumaci sacharidů vám klesne hladina krevního cukru. A vy se ocitáte v začarovaném kruhu opakujících se pocitů hladu, chutí, následného jedení a vzápětí opět klesající hladiny krevního cukru.

Oproti tomu tuk má přirozenou schopnost nasytit. To znamená, že se po jeho konzumaci cítíte plní, sytí a spokojení. A jakmile přejdete na tuk coby váš primární pohon, získáte přístup k  desítkám tisíc kalorií

6

uložených ve

vašem vlastním tělesném tuku – ke kaloriím, ke kterým se z velké části nedostanete, pokud spalujete primárně cukry. Jak brzy zjistíte, výsledkem je, že si celé hodiny na jídlo ani nevzpomenete, natož abyste se museli potýkat s chutěmi na něco konkrétního. Ty se vytratí, jakmile přejdete na spalování tuku.

Ještě jedna poznámka: Pokud se přistihnete při chuti na něco tučného, je velmi pravděpodobné, že ho ve stravě nemáte dost. Z  tohoto důvodu miluju „tučné bomby“ – chutné svačinky, které se skládají zejména z kokosového oleje nebo jiných zdravých tuků – protože to je v podstatě jednoduchý, chutný,

KAPITOLA 2

41

a hlavně přenosný způsob, jak do sebe dostat několik lžiček tuku. (Viz str. 260, kde najdete různé recepty na tučné bomby online.)

*

Protirakovinná strategie Během posledních let dospěli vědci k názoru, že to není genetická mutace, co způsobuje rakovinu. Už víme, že nejdříve dochází k poškození mitochondrií.

Mitochondriální dysfunkce je zdrojem reaktivních forem kyslíku, jak jsme již zmínili výše, a ty mají dále za následek abnormální dýchání. Je to začarovaný kruh, ve kterém ROS dál a dál ničí vaše mitochondrie, a to zase poškozuje vaše dýchání.

Trvalo několik desítek let, než jsme poskládali jednotlivé části této skládačky a pochopili, jak funguje. Dr. Otto H. Warburg, který v roce 1931 získal Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství, již v roce 1924 objevil, že rakovinné buňky mají ve srovnání se zdravými buňkami zcela odlišný metabolismus (teorii dnes známe jako Warburgův efekt). Warburgův efekt říká, že většina mitochondrií v rakovinných buňkách je dysfunkční a ke spalování nedokáže účinně využít kyslík – chybí jim metabolická fl exibilita potřebná ke spalování tuků. Z tohoto důvodu jsou rakovinné buňky závislé na kvašení neustále narůstajícího množství glukózy v cytoplazmě (namísto toho, aby prošla oxidací v jejich mitochondriích). Jedná se o mléčné kvašení (fermentace za vzniku kyseliny mléčné), což je mnohem méně účinný způsob, jak získat energii.

Díky práci dr. Petera Pedersena z Univerzity Johnse Hopkinse také víme, že jednou z univerzálních charakteristik rakovinných buněk je to, že mají radikálně omezený počet plně funkčních mitochondrií.

Dr. Th omas N. Seyfried je světoznámý vědec věnující se souvislostí mezi metabolismem a  nemocemi a  autor přelomové knihy z  roku 2012 Cancer as a  Metabolic Disease (Rakovina jako metabolické onemocnění), která je dalším hřebíčkem do rakve teorie, že „rakovina je genetické onemocnění“. Ve své práci vysvětluje, že některé druhy rakoviny se nevyznačují genetickou mutací, a přesto jsou stále závislé na fermentaci, a ne na dýchání jako zdroji energie. Dále říká, že existují známé karcinogeny, jako je arzen nebo azbest, které přímo nezpůsobují genetickou mutaci. Tyto látky spíše ničí dýchací funkci mitochondrií, což vede k Warburgově efektu a rakovině. * Na českých internetových stránkách je valná většina příspěvků, které najdete pod klíčovým

slovem „tuk“ nebo „tučná bomba“, věnovaná článkům o „kalorických bombách“ či tučných

jídlech, která ohrožují vaše zdraví. Recepty v souladu s touto knihou najdete zejména na an

glicky psaných webových stránkách. Pozn. překl.

HUBNĚTE TUČNÝMI JÍDLY

Seyfried také vysvětluje, že rakovinné bujení ustane, pokud je jádro rakovinné buňky přesunuto do normální buňky s  fungujícími mitochondriemi. A dále, abnormální růst a metastázování buněk rakoviny prsu vymizí, když mitochondrie ze zdravých buněk nahradí abnormální mitochondrie v rakovinných buňkách, a to přesto, že jádro rakovinné buňky tam nadále zůstává.

Tato a mnoho dalších zjištění naznačují, že rakovina nemůže být genetická choroba.

To všechno znamená, že pokud ze svého jídelníčku vyřadíte průmyslově zpracované potraviny, obiloviny, sacharidy a  veškeré palivo bohaté na cukr, narušíte fungování rakovinných buněk tím, že je připravíte o jejich preferovaný metabolický pohon.

7

Právě proto věřím, že MMT je jednou z  nejsilnějších protirakovinných strategií, protože optimalizuje fungování vašich mitochondrií. Výsledkem je, že mitochondrie nelze tak snadno poškodit a radikálně se sníží možnost genetických mutací, které mohou vést k rozvoji rakoviny.

MMT přináší také řadu výhod, pokud už s  rakovinou bojujete. Jakmile začnete spalovat ketolátky, připravíte tak rakovinné buňky o  jejich primární zdroj energie, a tak je velice nepříznivým způsobem zatížíte. Zároveň tím svým zdravým buňkám dodáte čistší a vhodnější palivo, což snižuje oxidační stres, šetří antioxidanty a  optimalizuje mitochondriální funkce. Výsledným celkovým efektem je, že zdravé buňky začnou lépe prospívat, zatímco rakovinné sotva přežívat. Změny mikrobiomu Poslední odhady naznačují, že vaše tělo hostí nějakých 30 bilionů bakterií

8

a asi 1 biliardu virů (bakteriofágů). Ve své podstatě nejsme o moc víc než chodící mikrobiální kolonie.

Tyto organismy zastávají široké spektrum funkcí. Například:



Asistují nám při trávení potravy.



Regulují enterický nervový systém, který řídí trávicí pochody.



Organizují imunitní reakce organismu.



Pomáhají modulovat řadu aspektů zánětlivé reakce.



Hrají zásadní roli v  duševním zdraví a  zdraví mozku, protože střeva

a mozek jsou složitým způsobem navzájem propojené.

Nové vědní obory také poslední dobou poukazují na fakt, že váš mikrobiom se může velice rychle změnit, k lepšímu či horšímu, vlivem stravy, životního stylu, vystavení organismu různým chemikáliím, včetně nadužívaných volně

KAPITOLA 2

43

prodejných léků a antibiotik a také těch látek, které se prostřednictvím krmiva pro zvířata, jež konzumujeme, ocitly v potravním řetězci.

Výživový plán MMT posiluje, modifi kuje a zlepšuje kvalitu vašeho střevního mikrobiomu. Zbaví vás známých nepřátel mikrobiomu, jako jsou různé cukry, průmyslově zpracované potraviny a umělá sladidla. Úbytek na váze bez strádání Když vaše tělo využívá glukózu jako primární zdroj energie, vaše schopnost dostat se k uloženým zásobám tělesného tuku a spálit ho je omezená. Neustálý přísun sacharidů způsobí, že vaše játra zpomalí celý proces spalování tuku, protože nejste nastaveni na pravidelné cykly střídající dostatek potravy a půst. Přebytek glukózy se ukládá jako tuk – na rozdíl od ketonů, které se vylučují v moči, pokud je buňky nevyužijí.

Tukové buňky produkují vlastní hormony, včetně leptinu. Možná se vám to zdá v pořádku. Jenže pokud neustále jíte moc cukru a ukládáte víc tuku, hladina leptinu roste. S tím se zároveň postupně znecitlivují leptinové receptory, až si nakonec vůči zdravému množství leptinu vypěstují odolnost. Je-li tedy vaším hlavním palivem glukóza, vaše tukové buňky vás uvězní v  začarovaném kruhu – ukládáte víc a víc tuku, a přitom jste stále méně schopní ho spalovat.

Tímto způsobem hrají hormony a  jejich vzájemná komunikace zásadní roli jak v udržování zdravé váhy, tak v tom, jaký máte hlad, a dokonce na co máte chuť. A to, co jíte, zase zpětně ovlivňuje tyto hormony. Jak říká dr. Rosedale: „Dnes jíte to, co ovládá vaše hormony. A ty vašim buňkám zítra řeknou, co mají jíst.“

9

Přesně takhle funguje MMT. Příjmu potravy využívá k úpravě hladiny vašich hormonů – včetně leptinu a inzulinu – které mají vliv na vaši váhu. Vaše tělo směřuje k tomu, aby tuk pálilo, ne ukládalo. Z vašeho jídelníčku odstraní zdroje cukru, které vás v tomto začarovaném kruhu udržují. Ve výsledku vaše tělo uvolní zásoby nadbytečných kilogramů. A dokáže to, aniž byste museli zažít typické křeče z hladu a honila vás mlsná, což doprovází většinu hubnoucích diet. Budete mít spoustu energie MMT zlepšuje kondici mitochondrií, které už máte, a  stimuluje tvorbu nových. Jelikož jsou mitochondrie primárním výrobcem energie ve vašem těle, díky MMT pocítíte i zřetelný nárůst energie.

Vaše tělo vyprodukuje méně ničivých ROS, protože při MMT metabolizuje ketolátky namísto cukru. Tím pádem vynaložíte méně buněčné energie na

HUBNĚTE TUČNÝMI JÍDLY

odklízení toulavých a zákeřných volných radikálů a to také přispívá k nárůstu energie, kterou vám MMT může poskytnout. Zvýšení citlivost na inzulin Jakékoliv jídlo nebo malá svačina s  vysokým obsahem cukrů typicky vyvolá rychlé zvýšení hladiny cukru v krvi. Vaše slinivka do krve vypustí inzulin, aby hladinu glykemie srovnala na normální úroveň, protože nadbytek glukózy je pro vaše buňky nebezpečný. Inzulin umí také účinně snižovat hladinu cukru v krvi tím, že inhibuje produkci glukózy ve vašich játrech (proces zvaný glukoneogeneze).

Pokud ale je váš jídelníček neustále plný obilovin a  sacharidů, hladina cukru v  krvi bude také stále odpovídajícím způsobem vysoká, a  vaše inzulinové receptory časem znecitliví. Ke svému účelu budou vyžadovat stále víc a víc inzulinu. Říká se tomu inzulinová rezistence. Asi 45 procent Američanů trpí nějakým stupněm inzulinové rezistence, očekává se, že toto číslo časem ještě poroste.

MMT neobsahuje potraviny, které by vaše tělo dokázalo jednoduše přeměnit na glukózu – jako jsou obiloviny a potraviny s obsahem cukru – a proto udržuje vaši glykemii nízkou, což na oplátku udržuje nízkou hladinu inzulinu. Snížením hladiny glukózy a inzulinu dáváte svým inzulinovým receptorům šanci, aby znovu získaly svoji citlivost. Redukce zánětů Cukr rozfoukává plameny zánětlivých procesů v těle, protože je to nečisté palivo a nikdy nemělo být tím hlavním a jediným. Využívání cukru jako zdroje energie má za následek o 30 až 40 procent vyšší produkci ROS než spalování tuků.

Omega-6 tuky, zejména ty, které jsou silně rafi nované a  snadno oxidují, mají vysoce zánětlivé účinky. S MMT omezíte příjem těchto tuků, a naopak se vám dostane dostatku potravin s vysokým obsahem zdraví prospěšných olejů. Zvýšeným příjmem omega-3 tuků vylepšíte poměr mezi tuky omega-3 a ome- ga-6, což je pro zdraví vašich buněk velmi důležité.

Na druhou stranu nasycené tuky neoxidují tak snadno jako oleje, protože neobsahují dvojné vazby, které se oxidací ničí. MMT upřednostňuje příjem tuků ze zdravých zdrojů nasycených a mononenasycených tuků a zásadním způsobem omezuje konzumaci omega-6. Potom není žádným překvapením, co ukazuje výzkum – nízkosacharidová strava snižuje úroveň systemického zánětu.

10




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2019 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist