
Kniha:
Herbář aneb Příroda ve vaší kuchyni
Autor:
Jaroslava Bednářová
Kniha teď bohužel není dostupná.
»hlídat dostupnost



Nakladatelství: | » Fortuna Libri |
Médium / forma: | Tištěná kniha |
Rok vydání: | 2018 |
Počet stran: | 323 |
Rozměr: | 243,0x173,0x35,0 mm |
Úprava: | barevné ilustrace |
Vydání: | První vydání |
Skupina třídění: | Fyzioterapie. Psychoterapie. Alternativní lékařství |
Hmotnost: | 0,77kg |
Jazyk: | česky |
Vazba: | Pevná bez přebalu lesklá |
Datum vydání: | 201809 |
ISBN: | 978-80-7546-173-5 |
EAN: | 9788075461735 |
Rostliny jako jídlo, rostliny jako lék - dvě samozřejmá spojení, která tvoří jeden celek. Apatyka na talíři se snaží ukázat, jak moc je tato sounáležitost těsná.
Tak může někoho překvapit, že
- bršlice kozí noha není otravný plevel na zahradě, ale je to tradicí uznávaný lék s diuretickými a krev čistícími účinky, který chválí i abatyše Hildegarda, a navíc si na bršlici pochutnáme v polévce, karbanátcích nebo pomazánce;
- meloun patří nejen do žaludku, ale také jako zkrášlovací prostředek na tvář "škaredých slečen, neboť krásné toho nepotřebují", jak říká P. O. Matthioli, autor proslulého herbáře;
- chmel není jen zásadní surovina do piva nebo pro farmaceutický a kosmetický průmysl, ale dříve se mladé chmelové výhonky z jara prodávaly na trzích a jako chřest jej připravovala i Magdalena Dobromila Rettigová;
- jetel není jenom pícnina, ale také surovina na květový jetelový med a součást méně obvyklých špenátů.