načítání...


menu
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: GDPR. Hmotné a procesní aspekty prakticky – Ondřej Fiala; Jan Grepl; Ondřej Lichnovský

GDPR. Hmotné a procesní aspekty prakticky
-1%
sleva

Kniha: GDPR. Hmotné a procesní aspekty prakticky
Autor: Ondřej Fiala; Jan Grepl; Ondřej Lichnovský

Publikace má za cíl být průvodcem jakéhokoli subjektu nejenom v hmotném právu GDPR. Autoři ji člení do tří bloků, z nichž hlavní část tvoří hmotné právo GDPR. Druhá část věnují procesní úpravě, v níž pojednávají nejenom o dvoukolovém řízení ... (celý popis)
Titul doručujeme za 6 pracovních dní
Vaše cena s DPH:  490 Kč 485
+
-
rozbalKdy zboží dostanu
16,2
bo za nákup
rozbalVýhodné poštovné: 49Kč
rozbalOsobní odběr zdarma

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » C. H. Beck
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 2019
Počet stran: 264
Rozměr: 224x140
Úprava: xix, 240 stran
Vydání: Vydání první
Skupina třídění: Ústavní právo. Správní právo
Jazyk: česky
Vazba: brožovaná
EAN: 9788074007620
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Publikace má za cíl být průvodcem jakéhokoli subjektu nejenom v hmotném právu GDPR. Autoři ji člení do tří bloků, z nichž hlavní část tvoří hmotné právo GDPR. Druhá část věnují procesní úpravě, v níž pojednávají nejenom o dvoukolovém řízení (nalézacím a přestupkovém) před Úřadem pro ochranu osobních údajů, ale též o soudním přezkumu, který je způsobem nalézání správného výkladu. Třetí část se věnuje ochraně osobnosti. Jednotlivec v roli subjektu údajů v knize nalezne nejenom popis svých práv, ale také úpravu ochrany osobnosti, jejíž GDPR je podmnožinou. Celá publikace pracuje s bohatou judikaturou soudů, která má pro aplikaci práva zásadní význam. Publikace je určena všem subjektům bez rozdílu, především pak správcům a zpracovatelům, kteří v knize naleznou praktický výklad a vysvětlení mnoha svých práv a povinností.

Předmětná hesla
Kniha je zařazena v kategoriích
Ondřej Fiala; Jan Grepl; Ondřej Lichnovský - další tituly autora:
Daňový řád. Komentář Daňový řád. Komentář
Daňový řád. Komentář. 2.vydání Daňový řád. Komentář. 2.vydání
 (e-book)
GDPR / Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (2016/679/EU) - Praktický komentář - 2., aktualizované vydání GDPR / Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (2016/679/EU) - Praktický komentář
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Obsah

Předm luva.................................................................................................. v

O autorech.................................................................................................. VI1

Jednotlivé části publikace zpracovali....................................................IX

Seznam použitých zkra te k................................................................. XVII

Kapitola I. Obecný úvod do GDPR......................................................... 1

1. Vymezení základních pojmů..............................................................1

1.1 Osobní údaj..............................................................................."I

1.2 Zvláštní kategorie osobních údajů............................................2

1.3 Zpracovávání osobních údajů.................................................3

1.4 Správce a zpracovatel osobních údajů.. .............................4

2. Základní zásady pro zpracování osobních údajů............................ 5

2.1 Zásada legality (zákonnosti)...................................................... 5

2.2 Zásada účelového omezení...................................................... 6

2.3 Zásada korektnosti a transparentnosti.....................................8

2.4 Zásada minimalizace údajů......................................................10

2.5 Zásada integrity a důvěrnosti..................................................11

2.6 Zásada omezení (doby) uložení...............................................12

2.7 Zásada přesnosti..............................................j ......................13

2.8 Zásada odpovědnosti správce osobních údajů.....................15

Kapitola II. Všeobecné povinnosti podle GDPR................................. 16

1. Právní tituly pro zpracování osobních údajů...................................16

2. Informační povinnost správce osobních údajů.............................17

2.1 Základní informace sdělované subjektům osobních

údajů...........................................................................................18

2.2 Doplňující informace sdělované subjektům osobních

údajů.......................................................................................... 20

2.3 Výjimka z informační povinnosti......................................• •• • 21

3. Dodržování odpovídající doby pro zpracování osobních údajů.. 22

4. Záznamy o činnostech zpracování ................................................22

4.1 Podoba záznamů o činnostech zpracování.......................... 23

4.2 Minimální obsah záznamů o činnostech zpracování...........23

4.3 Záznamy z pohledu zpracovatele osobních údajů...............25

4.4 Povinnost předložit záznamy o činnostech zpracování..... 26

4.5 Výjimka z povinnosti vést záznamy o činnostech

zpracování.................................................................................26

5. Zpracovatelská smlouva................................................................ 27

5.1 Zpracovatel osobních údajů a jeho definice.......................... 27

5.2 Povinnost uzavřít zpracovatelskou smlouvu.......................... 28

5.3 Povinné náležitosti zpracovatelské smlouvy.........................29

5.4 Řetězení zpracovatelů osobních údajů .................................32

6. Pověřenec pro ochranu osobních údajů........................................33

6.1 Obecná charakteristika............................................................ 33

XI


6.2 Úkoly pověřence pro ochranu osobních údajů......................34

6.3 Jmenování pověřence pro ochranu osobních údajů............ 36

6.4 Postavení pověřence v organizaci a požadavky na

výkon jeho funkce.....................................................................39

7. Zabezpečení osobních údajů...........................................................43

8. Ohlašování a oznamování porušení zabezpečení..........................44

8.1 Jak poznat, že se jedná o případ porušení

zabezpečení osobních údajů?................................................45

8.2 Ohlášení případů porušení zabezpečení .............................. 45

8.3 Oznámení porušení zabezpečení subjektům osobních

údajů.......................................................................................... 47

9. Shrnutí základních povinností........................................................ 49

Kapitola III. Územní samosprávné celky a jejich příspěvkové

organizace ..........................................................................50

1. Rozlišování právních titulů pro zpracování osobních údajů.........50

2. Obce a využívání zpracovatelů osobních údajů............................53

2.1 Obvyklí zpracovatelé osobních údajů....................................53

2.2 Hybridní pošta a zpracovávání osobních údajů..................... 55

2.3 Novela správního řádu a povinnost uzavírat

veřejnoprávní smlouvu............................................................ 56

3. Záznamy o činnostech zpracování v praxi obecního úřadu........57

3.1 Je vhodné zveřejňovat záznamy o činnostech

zpracování?.............................................................................. 58

4. Video nahrávání zasedání zastupitelstva........................................59

4.1 Streaming - provádění živých přenosů...................................60

4.2 Pořizování videozáznamů........................................................ 61

4.3 Co když kamerový záznam pořídí návštěvník z řad

veřejnosti?.................................................................................63

5. Nahlížení do zápisů z jednání zastupitelstva.................................. 64

5.1 Privilegovaní žadatelé.................... 65

5.2 Neprivilegovaní žadatelé..........................................................65

5.3 Zveřejňování zápisů z jednání zastupitelstva na

internetových stránkách o b ce................................................66

6. Ochrana osobních údajů při poskytování informací......................66

6.1 Zveřejňování odpovědí na žádosti o poskytnutí

informace.................................................................................. 67

6.2 Poskytování informací o platech zaměstnanců ve

veřejné správě.......................................................................... 68

6.3 Zveřejňování informací na úřední desce.................................70

Kapitola IV. Podnikatelé.......................................................................... 73

1. Zpracování osobních údajů zákazníků a obchodních partnerů .. 73

1.1 Souhlas se zpracováním osobních údajů a ostatní

právní tituly............................................................................... 73

1.2 Splnění navazujících povinností............................................75

2. Zpracování osobních údajů před vznikem pracovního vztahu ... 75

2.1 Životopisy uchazečů o zaměstnání...................................... 76

XII


3. Zasílání obchodních sdělení prostřednictvím e-m ailu................ 79

3.1 E-mail marketing jako obchodní sdělení..............................80

3.2 Jak na legální rozesílání marketingových e-mailů...............81

4. Přeshraniční zpracovávání osobních údajů.................................. 83

4.1 К pojmu přeshraniční zpracování a „třetí“ zem ě................ 84

4.2 Pojmy „Unie“ a „třetí země“ ................................................. 85

4.3 Způsoby předávání osobních údajů do třetích zemí...........86

4.4 Předávání na základě rozhodnutí o odpovídající

ochraně osobních údajů....................................................... 87

4.5 Předávání údajů založené na vhodných zárukách...............88

4.6 Předávání na základě výjimek v čl. 49 GDPR......................93

5. Působnost GDPR a vztah ke správcům za hranicemi Unie........95

Kapitola V. Subjekty údajů (jednotlivci)...............................................98

1. Právo na informace.........................................................................98

2. Právo na přístup к osobním údajům...............................................98

3. Právo na opravu osobních údajů.................................................. 100

4. Právo na výmaz osobních údajů....................................................101

5. Právo na omezení zpracovávání....................................................103

5.1 Oznamovací povinnost správce příjemcům........................ 104

6. Právo na přenositelnost údajů...................................................... 104

7. Právo vnést námitku.......................................................................105

8. Právo nebýt předmětem rozhodování založeného na

automatizovaném zpracovávání osobních údajů........................ 106

9. Právo podat stížnost u dozorového úřadu................................... 107

Kapitola VI. Spory o GDPR...................................................................108

1. Řízení před Úřadem pro ochranu osobních údajů......................109

1.1 Vyšetřovací pravomoci .........................................................111

1.1.1 Úkony předcházející kontrole....................................112

1.1.2 Zahájení..................................................................... 114

1.1.3 Zjišťování.................................................................... 117

1.1.4 Hodnocení................................................................. 125

1.1.5 Protokolace................................................................127

1.1.6 Seznámení................................................................. 128

1.1.7 Námitky a jejich vyřízení........................................... 129

1.1.8 Ukládání nápravných opatření...................................132

1.1.9 Sankce a součinnost.................................................133

1.2 Nápravné pravomoci.............................................................135

1.2.1 Promlčení...................................................................136

1.2.2 Procesní rám ec..........................................................139

1.2.3 Druhy trestů a jejich ukládání....................................144

1.2.4 Náhrada škody...........................................................149

1.2.5 Exekuce pokut...........................................................150

2. Řízení před správními soudy.........................................................151

2.1 Precedenční účinky soudních rozhodnutí.............................152

2.2 Současná právní úprava správního soudnictví...................154

XIII


2.3 Řízení před krajským soudem................................................154

2.3.1 Forma podání............................................................. 154

2.3.2 Procesní posouzení žaloby......................................155

2.3.3 Poplatková povinnost................................................155

2.3.4 Účinky zahájeného soudního řízení..........................156

2.3.5 Projednání žaloby...................................................... 157

2.3.6 Ústní jednání...............................................................158

2.3.7 Vydání rozhodnutí ve věci.........................................158

2.3.8 Náklady spojené se soudním řízením......................159

2.4 Typy prvostupňových řízení.................................................. 159

2.4.1 Žaloba proti rozhodnutí správního orgánu.............160

2.4.2 Žaloba na ochranu proti nečinnosti správního

orgánu........................................................................167

2.4.3 Žaloba na ochranu před nezákonným zásahem ...171

2.5 Kasační stížnost a řízení o n i.................................................176

2.5.1 Důvody kasační stížnosti..........................................177

2.5.2 Nepřípustnost kasační stížnost...............................178

2.5.3 Lhůty v řízení............................................................. 179

2.5.4 Odkladný účinek........................................................179

2.5.5 Ústní jednání a vyhlašování rozsudků......................179

2.5.6 Řízení po rozhodnutí Nejvyššího správního

soudu......................................................................... 180

2.5.7 Rozšířený senát Nejvyššího správního soudu.......181

2.5.8 Předběžná otázka к Soudnímu dvoru EU...............181

2.6 Průtahy v soudním řízení........................................................182

3. Řízení z pohledu subjektu údajů...................................................183

3.1 Občanskoprávní řízení............. 183

3.2 Přestupkové řízení před ÚOOÚ.............................................184

3.3 Trestní řízení............................................................................185

Kapitola VIL Ochrana osobnosti .........................................................187

1. Úvod do ochrany osobnosti.........................................................187

1.1 Prameny právní úpravy ochrany osobnosti.........................187

2. Zakotvení ochrany osobnosti v občanském zákoníku...............189

2.1 Jméno a bydliště člověka.......................................................190

2.1.1 Jméno člověka.......................................................... 190

2.1.2 Bydliště.......................................................................196

2.2 Osobnost člověka.................................................................. 196

3. Zásah do osobnostních práv člověka.......................................... 198

3.1 Oprávněnost zásahu.............................................................. 199

3.1.1 Svolení dotčené osoby..............................................200

3.1.2 Plnění právních povinností a výkon veřejného

práva...........................................................................202

3.1.3 Dovolení stanovené zákonem...................................206

3.1.4 Výkon jiného subjektivního práva............................210

3.1.5 Postavení veřejně známých osob............................213

4. Nárok na ochranu osobnosti........................................................215

4.1 Vznik nároku............................................................................215

XIV


4.2 Obecné prostředky ochrany osobnosti...............................216

4.2.1 Negatomi nárok.......................................................216

4.2.2 Restituční nárok.......................................................216

4.2.3 Satisfakční peněžitý nárok.......................................217

4.2.4 Nepeněžitý satisfakční nárok..................................224

4.2.5 Určovací žaloba....................................................... 224

4.2.6 Zvláštní oprávnění................................................... 224

4.2.7 Náhrada újmy za porušení zpracovávání

osobních údajů.........................................................225

4.3 Ochrana osobnosti zvláštními prostředky..........................226

4.3.1 Rozhlasové a televizní vysílání...............................226

4.3.2 Tiskový zákon.......................................................... 227

4.3.3 Odpovědnost státu.................................................. 228

4.3.4 Antidiskriminační zákon..........................................229

4.3.5 Zákoník práce...........................................................230

4.3.6 Návrh na opravu odůvodnění..................................230

4.3.7 Žaloba z rušené držby.............................................230

4.4 Postmortální ochrana............................................................ 231

4.5 Právnické osoby.................................................................... 231

Použitá liteatura...................................................................................... 233

Věcný rejstřík.......................................................................................... 238

XV




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz – online prodej | ABZ Knihy, a.s.