načítání...


menu
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Gastrosexuál – Svenja Jelen; Simon Knittel; Emil Levy Z. Schramm

Gastrosexuál

Elektronická kniha: Gastrosexuál
Autor: Svenja Jelen; Simon Knittel; Emil Levy Z. Schramm

– Recepty, které muže baví. – Znáte muže, kteří si raději čtou o hovězím mase než výsledky hokejové extraligy? Muže, kteří své peníze rádi investují do papiňáku a tyčového mixéru? A kteří nadšeně tráví čas nikoliv konzumací pokrmů, ale ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  169
+
-
5,6
bo za nákup

ukázka z knihy ukázka

Titul je dostupný ve formě:
elektronická forma ELEKTRONICKÁ
KNIHA

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: CPress
Dostupné formáty
ke stažení:
PDF
Upozornění: většina e-knih je zabezpečena proti tisku a kopírování
Médium: e-book
Rok vydání: 2020
Počet stran: 128
Úprava: barevné ilustrace
Vydání: 1. vydání
Spolupracovali: překlad Lenka Kubešová
Skupina třídění: Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
ISBN: 978-80-264-2989-0
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Recepty, které muže baví.

Znáte muže, kteří si raději čtou o hovězím mase než výsledky hokejové extraligy? Muže, kteří své peníze rádi investují do papiňáku a tyčového mixéru? A kteří nadšeně tráví čas nikoliv konzumací pokrmů, ale jejich přípravou? To jsou gastrosexuálové. Vaří s vášní a oceňují dobře vybavenou kuchyni a kvalitní kuchyňské spotřebiče. Knížka, kterou doprovází krásné fotografie, popisuje deset takových chlápků – jejich oblíbené hračky, nápady a recepty.

(když muži hoří po vaření)
Předmětná hesla
Zařazeno v kategoriích
Svenja Jelen; Simon Knittel; Emil Levy Z. Schramm - další tituly autora:
Gastrosexuál -- Když muži hoří pro vaření Gastrosexuál
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Gastrosexuál

Vyšlo také v tištěné verzi

Objednat můžete na

www.cpress.cz

www.albatrosmedia.cz

Svenja Jelenová, Emil Levy Z. Schramm, Simon Knittel

Gastrosexuál – e-kniha

Copyright © Albatros Media a. s., 2019

Všechna práva vyhrazena.

Žádná část této publikace nesmí být rozšiřována

bez písemného souhlasu majitelů práv.


Když muži hoří pro vaření

CPress

Brno

2020

SVENJA JELENOVÁ

Gastrosexuál


Gastrosexuál

Svenja Jelenová, Emil Levy Z. Schramm, Simon Knittel

Překlad: Lenka Kubešová

Obálka: Pavel Ševčík, © Anton Chernov / Shutterstock.com, © Aleksandrs Muiznieks / Shutterstock.com

Sazba: Ivana Mitáčková

Jazyková korektura: Martina Čichoňová

Odpovědná redaktorka: Anna Sedláčková

Technický redaktor: Jiří Matoušek

Published in Germany by Delius Klasing Verlag, Siekerwall 21, 33602 Bielefeld

under the title “Gastrosexuell, Männer, die fürs Kochen brennen”

© 2016 Delius Klasing & Co. KG, Germany

Czech edition published by arrangement with Livia Stoia Literary Agency

Translation © Lenka Kubešová, 2019

Objednávky knih:

www.albatrosmedia.cz

eshop@albatrosmedia.cz

bezplatná linka 800 555 513

ISBN tištěné verze 978-80-264-2989-0

ISBN e-knihy 978-80-264-3009-4 (1. zveřejnění, 2020)

Cena uvedená výrobcem představuje nezávaznou doporučenou spotřebitelskou cenu.

Vydalo nakladatelství CPress v Brně roku 2020 ve společnosti Albatros Media a. s. se sídlem

Na Pankráci 30, Praha 4. Číslo publikace 36 603.

© Albatros Media a. s., 2020. Všechna práva vyhrazena. Žádná část této publikace nesmí být

kopírována a rozmnožována za účelem rozšiřování v jakékoli formě či jakýmkoli způsobem

bez písemného souhlasu vydavatele.

1. vydání


OBSAH

ÚVOD 5

POMOCNÍCI V KUCHYNI 8

FELIX 12

JOHANNES & HENNING 24

JUSTUS 34

PHILIPP 48

CHRISTOPH 58

MATTHIAS 72

JÖRG 82

FLORIAN 92

OLIVER 106

SIMON 116

PODĚKOVÁNÍ 128


4


5

Gastrosexuál – co to je? Sex v kuchyni? Nebo sex s kuchyňskými spotřebiči? Některé představy jsou opravdu kuriózní. Tato kniha představuje novou generaci mužů, kteří sice nemají nic společného se sexem v kuchyni, ale s vášní, to ano!

Gastrosexuálové jsou muži, kteří v osobním životě vaří na profesionální úrovni. Kteří si užívají i nakupování surovin. A kteří svou rodinu a přátele rádi rozmazlují nejnovějšími kulinářskými kreacemi. Škála je skutečně široká, od gastrosofů, kteří vaří jen občas, ale o to víc umí dobré jídlo ocenit, až po opravdové gastrosexuály s impozantními spotřebiči a perfektně vybavenou kuchyní, kteří znají veškeré techniky krájení a metody vaření.

Samozřejmě existuje i spousta žen, které se v kuchyni vyznají minimálně na stejné úrovni. Ale pro ně je to přirozené prostředí. A o to napínavější je pozorovat, jak se muži díky emancipaci žen dokázali dále vyvíjet.

Koncept je následující: Navštívit muže v jejich kuchyních, popovídat si s nimi a vše důkladně nafotit. Zjistit, co je přimělo k vaření. Zeptat se, odkud jejich láska k vaření pramení. Kde nakupují ty nejlepší suroviny. Co v jejich kuchyni rozhodně nesmí chybět. A samozřejmě poznat přirozené prostředí gastrosexuála – jeho kuchyni. Nejde jen o maso a největší a nejdražší spotřebiče, ale hlavně o člověka se smyslem pro estetiku a citem pro dokonalé propojení chutí.

Tato kniha se zaměřuje na prostředí Berlína. V žádném jiném německém městě se totiž tolik neprolínají vlivy různých kultur. Právě zde se rodí nové trendy, od mainstreamové kultury mládeže až po street food. A nikde jinde tak snadno neseženete suroviny z celého světa.

Nápad na knížku vyplynul ze závěrečné práce studentky designérství, která požádala o pomoc kamaráda s obrovským fotografickým talentem. Na začátku všeho byla reportáž v televizi, pak následoval novinový článek a detailní pozorování okruhu přátel – a tato publikace je na světě.

ÚVOD


6


7

Když jsem byl malý, obdivovali jsme muže, kteří do práce jezdili korvetou a tam jen přestoupili do rakety Saturn V. Tito muži byli astronauti, pracovali pro NASA a stravovali se podle kosmického jídelníčku. Z gastronomického hlediska bylo tehdy moderní skoro všechno, co jste mohli rychle vyndat z obalu a přitom poslouchat Oxygen Jeana Michela Jarreho nebo Tubular Bells Mika Oldfielda: kondenzované mléko, Milky Way, další čokoládové tyčinky, nanuky atd. Kdo vyrůstal v 70. a 80. letech, byl touto astrosexuální vlnou zcela pohlcen.

Pojem gastrosexuál je fenoménem 21. století. Gastrosexuálové jsou následovníci astrosexuálů, kteří jezdí do práce tramvají a vědí, že z kariéry u NASA asi už nic nebude. Tato kniha si mě získala ve chvíli, kdy jsem se začetl do pasáže o „vlastnoručně vyrobeném sous vide vařiči“. Tento vařič je tajným snem mnoha lidí, kteří dříve snili o jídle v igelitových obalech. Už jen to slovo: Sous vide vařič.... Existuje snad slovo, které by lépe vyjádřilo, co na mužích u sporáku milujeme a co na nich nenávidíme?

Podle studie, kterou provedli vědci z Max Rubner-Institut, jedí dnes muži dvakrát více masa a pijí čtyřikrát více alkoholu než ženy. U žádných jiných savců nebyl objeven tak markantní rozdíl ve stravování. Maso vládne světem a řeznictví se stále vyvíjí. Ale opravdu to tak bude vždycky?

Z této knihy jasně vyplývá: Když vaří muži, vždycky přemýšlí nad tím, co jim projde rukama. Věří tomu, že pozornost a péče, kterou věnují přípravě jídla, je srovnatelná s pozorností, kterou svým dílům věnují umělci, spisovatelé či hudebníci. A žádný z nich se nechce nechat svazovat hloupou uniformitou. A to chuť k jídlu zněkolikanásobí!

Denis Scheck

PŘEDMLUVA


8

POMOCNÍCI V KUCHYNI

PEČICÍ PODLOŽKA Flexibilní a žáruvzdorné silikonové podložky jsou velkým pomocníkem zejména při pečení a grilování. Díky antiadhezní úpravě se na ně nelepí zbytky jídla, navíc je můžeme používat opakovaně.

ŠTĚTEC NA PEČENÍ Cukrářský štětec není určený jen k nanášení polevy – můžeme ho použít i k potírání pečeně, která díky tomu zůstane pěkně šťavnatá.

PARNÍ HRNEC Neexistuje zdravější a šetrnější způsob úpravy potravin. Jeho největší výhodou je možnost dusit pokrmy při teplotě pod 100 °C. Při přípravě každého jídla si můžete nastavit ideální teplotu.

ZMRZLINOVAČ Zmrzlinovače všechny přísady míchají a chladí tak dlouho, dokud nevznikne hmota s dokonale rozmístěnými krystalky ledu. Získáme tím lepší a krémovější zmrzlinu bez konzervantů a umělých aromat.

ŠLEHAČKOVÁ LAHEV (ESPUMA) Výraz espuma pochází ze španělštiny a znamená „pěna“. Jedná se o metodu přípravy pokrmů, kdy tekuté pokrmy (např. smetanu, krémové polévky či omáčky) napěníme pomocí bombičky naplněné rajským plynem.


9

FLAMBOVACÍ PISTOLE Flambovací pistolí můžeme dosáhnout až teploty 1000 °C, proto se hodí jak k přípravě sladkých pokrmů jako crème brûlée, tak k úpravám masa a zeleniny – například slupek paprik a rajčat.

POTRAVINÁŘSKÉ KLEŠTĚ V případě kuchyňských kleští jde o žáruvzdorné víceúčelové zbraně. Jsou to perfektní pomocníci a je jedno, jestli se jedná o kleště na nudle, na obracení medailonků či o grilovací kleště.

GRILOVACÍ PÁNEV Jak sám název prozrazuje, grilovací pánve nahrazují v kuchyni klasický gril. Hodí se hlavně na grilování zprudka opečeného masa a máte tak záruku, že maso i zelenina budou ozdobené typickými proužky.

INDUKČNÍ/PLYNOVÝ SPORÁK U indukčního sporáku se vlivem elektromagnetické energie na dně hrnce nebo pánve vytvoří teplo. Indukční sporák reaguje okamžitě, proto můžeme snadno a rychle regulovat teplotu. Tento sporák je skvělou alternativou plynového sporáku.

ŠŤOUCHADLO NA BRAMBORY Šťouchadlo na brambory se hodí při přípravě bramborové kaše a jablečné pěny nebo i při zpracování vařené zeleniny. Na rozdíl od mixéru umí suroviny zpracovat šetrně a nezahřívá je.


10

HMOŽDÍŘ Hmoždíř patří mezi nejstarší kuchyňské náčiní na světě a své místo v kuchyni najde i dnes. Tloučkem se dají krásně drtit semínka a koření, můžeme vykouzlit i chutné krémy s kari!

TYČOVÝ MIXÉR/STOLNÍ MIXÉR Pomocí tyčového či stolního mixéru můžeme díky vysokým otáčkám (až 20 tisíc otáček za sekundu) vytvořit krémové polévky nebo krémy bez přidané smetany. Využijeme ho i při šlehání vaječných bílků, mléčných produktů a tvorbě nádivek.

UDÍRNA Udírnu můžeme využít buď k šetrné úpravě masa, které zůstává dlouho trvanlivé, nebo k uzení rybích specialit. Rozlišujeme uzení teplým a studeným kouřem.

STRUHADLO V žádné kuchyni nesmí chybět dobré struhadlo. Je jedno, jestli ho použijeme na muškátový oříšek, citronovou kůru či parmazán – stabilní ocelové struhadlo vám pomůže vyšperkovat každý pokrm.

OSTRÝ NŮŽ Maso, ryby, zelenina – dobrým nožem vše nakrájíte na požadovanou velikost. Podstatné ale je, aby byl nůž ostrý!


11

PĚNOVAČKA Pěnovačkou můžeme z vody či vývaru vyndávat nudle, knedlíky a další křehké pokrmy. Využijeme ji i při sbírání pěny, která vzniká při vaření.

SOUS VIDE VAŘIČ Úkolem sous vide vařiče je udržovat stálou teplotu vody v nádobě. Potraviny zatavené ve vakuovém obalu se šetrně vaří ve vodní lázni. K tomu potřebujeme speciální vakuové sáčky, ve kterých můžeme vařit maso, ryby či zeleninu.

STĚRKA NA TĚSTO Stěrka na těsto má dvě funkce: Využijeme ji při pečení, když chceme vyškrábnout z mísy zbytky těsta nebo si pěkně rozetřít těsto či krém. Pomůže nám ale i v okamžiku, kdy chceme z prkýnka do hrnce seškrábnout nakrájené suroviny – na to bychom nikdy neměli používat nůž.

TEPLOMĚR Teploměr měří teplotu uvnitř masa a jiných pokrmů. Máme tak vždy pod kontrolou, jestli už je maso hotové a můžeme ho podávat.

VAKUOVAČKA 74Vakuovačku využijeme při vaření v sous vide vařiči nebo v případě, že chceme jídlo uchovat dlouho čerstvé. Tyto přístroje běžně stojí kolem 2000 korun.




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz – online prodej | ABZ Knihy, a.s.