načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: Fantastická cesta Jak radikálně prodloužit svůj život - Ray Kurzweil; Terry Grossman

Fantastická cesta    Jak radikálně prodloužit svůj život
-11%
sleva

Kniha: Fantastická cesta Jak radikálně prodloužit svůj život
Autor: ;

žijte tak dlouho, abyste mohli žít navždy
Kniha teď bohužel není dostupná.

»hlídat dostupnost


hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: ANAG
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 2007
Počet stran: 427
Rozměr: 23x16 cm
Úprava: 427 stran : ilustrace
Název originálu: Fantastic voyage
Spolupracovali: z originálu ... přeložila Bronislava Grygová
Jazyk: česky
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-7263-392-0
EAN: 9788072633920
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Fantastická cesta je napsána velice čtivým stylem se spoustou postranních vysvětlivek o tom, co přinese budoucnost do medicíny a zdraví. Bez ohledu na to, jestli si myslíte, že věda najde způsob jak udržet naše těla nesmrtelná, je kniha plná zajímavých tipů a doporučení k optimálnímu způsobu stravování a zdravému životnímu stylu vůbec. (žijte tak dlouho, abyste mohli žít navždy)

Další popis

Kniha Fantastická cesta poskytuje návod, jak překlenout ve třech krocích propast mezi životem dnes a vzdálenou budoucností – fantastickou cestu, na kterou se může vydat téměř každý. Most číslo 1 znamená smělé využití našich současných vědomostí, čím dříve tím lépe, k dramatickému zpomalení procesu stárnutí. Autoři Fantastické cesty popisují, jak můžete v konečném důsledku přeprogramovat svou biochemii tak, aby se změnily prastaré programy ve vašich genech. Poskytují rady, jaké doplňky vzhledem k vašemu stavu nejvíce přispívají ke zkvalitnění vašeho zdraví a posílení vitality.

Most číslo 2 počítá s pokroky v biotechnologii, které vám dovolí přímo zasáhnout, zabránit onemocnění a zejména zvrátit proces stárnutí. A konečně, za několik desítek let nám nanotechnologie, most číslo 3, umožní nedozírně rozvinout naše tělesné i duševní schopnosti prostřednictvím přímého propojení našeho biologického systému s technologiemi, které vytvořil člověk.



Předmětná hesla
Související tituly dle názvu:
Studio Beseda Studio Beseda
Klíma Miloslav, kol.
Cena: 167 Kč
10 tipů, jak prodloužit život o 10 let 10 tipů, jak prodloužit život o 10 let
Marklund Bertil
Cena: 159 Kč
Jan Grossman - Interpretace Jan Grossman - Interpretace
Dvořák Jan, Jindrová Zuzana, Klíma Miloslav
Cena: 134 Kč
Uzdravte svůj život Uzdravte svůj život
Cooper Diana
Cena: 297 Kč
Radikálne odpustenie Radikálne odpustenie
Tipping Colin C.
Cena: 306 Kč
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

JAK RADIKÁLNĚ PRODLOUŽIT SVŮJ ŽIVOT

FANTASTICKÁ

CESTA

ŽIJTE TAK DLOUHO,

ABYSTE MOHLI ŽÍT NAVŽDY

RAY KURZWEIL

TERRY GROSSMAN

M.D.


Všechna práva vyhrazena. Žádnou část knihy není dovoleno užít nebo jakýmkoli způsobemrepro

dukovat bez písemného souhlasu držitele práv, s výjimkou krátkých citací.

Tato kniha slouží jako příručka, nikoliv jako odborná lékařská publikace. Informace, které se zde

uvádí, vám mají napomoci k tomu, abyste se mohli lépe rozhodovat v otázkách vašeho zdraví.

V žádném případě se nejedná o substituci jakéhokoli druhu léčení, které vám nařídí lékař. Některé

z udávaných dávek převyšují doporučení FDA. Pokud máte pocit, že trpíte nějakým zdravotním

problémem, naléhavě vás žádáme, abyste vyhledali odbornou lékařskou pomoc.

Zmínky o určitých firmách, organizacích nebo společnostech neznamenají jejich propagaci zestra

ny vydavatele, ani propagaci vydavatele ze strany těchto orcganizací.

Internetové adresy a telefonní čísla v této knize uvedené byly přesné a správné v době, kdy tato

kniha šla do tisku.

FANTASTIC VOYAGE

Copyright © 2004 by Ray Kurzweil and Terry Grossman, M.D.

Illustrations copyright © 2004 by Ray Kurzweil and Terry Grossman, M.D.

Originally published in 2004 by Rodale Inc.

Translation © PhDr. Bronislava Grygová, Ph.D., 2007

© Nakladatelství ANAG, 2007

ISBN 978-80-7263-392-0


Památce mého otce, Fredrica, který mohl být dneska naživu,

kdyby měl k dispozici vědomosti obsažené v této knize. — Ray

Památce mého dědečka, Jacoba Lighta, který se ve zdraví

dožil 104 let, aniž by potřeboval nějakou radu týkající se

zdraví. — Terry


OBSAH

PODĚKOVÁNÍ x

KAPITOLA 1: MŮŽETE ŽÍT TAK DLOUHO,

ABYSTE ŽILI NAVŽDY 1

Nesmrtelnost leží na dosah. Uplatníme-li znalosti, které máme, můžemezpoma

lit proces stárnutí a rozvoj nemocí na takovou míru, abychom se ve zdraví adu

ševní pohodě dožili doby, kdy budou dostupné technologie radikálněprodlužu

jící a obohacující život. K tomu dojde během několika budoucích desetiletí.

KAPITOLA 2: MOSTY BUDOUCNOSTI 13

Stojíme na počátku mnoha revolučních objevů, k nimž dojde v biologii,infor

matice a nanotechnologii. S přečtením genomu a snahou rozluštit jeho expresi

v proteinech se objevuje mnoho nových a slibných metodologií. Patří k nim

cílené projektování léků (léků určených pro velice přesné mise s malými nebo

žádnými vedlejšími účinky), výroba tkání (nové tvoření našich buněk, tkání

a orgánů), zvrat procesů stárnutí, genová terapie (která přeprogramuje nášge

netický kód), nanoboti (roboti o velikosti krvinek, vytvoření z molekul, kteří

budou umístěni do našeho těla a krevního oběhu, aby posílili každý aspekt

našeho života) atd. Některé z těchto změn přinesou výsledky dříve, než oschne

tiskařská čerň na stranách této knihy.

KAPITOLA 3: NAŠE ŽIVOTNÍ CESTY 31

Každý z nás přistupuje k záležitostem zdraví a duševní pohody jinak. Roli tu

hrají studium a úvahy, zkušenosti příbuzných a přátel a naše vlastní zkušenosti

s bolestí i radostí. Zde jsou naše příběhy, léta objevování a setkání, která nás

nakonec dovedla až k napsání této knihy.

KAPITOLA 4: POTRAVA A VODA 40

Zvířata věnují většinu svého úsilí shánění potravy a ukrývání před predátory.

V minulosti člověk většinu úsilí věnoval lovu, shánění potravy, pěstování,kulti

vaci, transportu a zpracování potravin. Výběr potravy má hluboký vliv na zdraví

a nemoc. Naše zkoumání začínáme nejběžnější složkou: vodou, mnohemslo

iv


žitější látkou, než se běžně soudí. Konzumace té správné vody je důležitá pro

odstranění acidických odpadních produktů z těla. Je to také jedna z nejmoc

nějších léčivých látek.

KAPITOLA 5: UHLOVODANY A GLYKEMICKÁ NÁLOŽ 47

Uhlovodany jsou důležité pro základní energetický cyklus biologického světa.

Nejsme však evolucí uzpůsobeni na ohromná množství rafinovaného cukru

a škrobů, které dnes tvoří větší část jídelníčku. Cukr a jednoduché škroby, které

se v těle téměř okamžitě přemění na cukr, působí výkyvy objemu inzulínu, a to

vyvolává další chuť na uhlovodany. Tento proces je podstatou faktu, že se větší

část obyvatelstva potýká s nadváhou, akceleruje proces stárnutí, zvyšuje riziko

srdečního onemocnění. Tento začarovaný kruh přeruší jen prudké omezenípo

travin s „vysokou glykemickou náloží“.

KAPITOLA 6: TUKY A BÍLKOVINY 63

Tuk je známý prostředek ukládání energie. V období nadbytku kaloriínadby

tečné ukládání energie ve formě tuku významně urychluje aterosklerózu,glu

kózovou intoleranci a další degenerativní procesy. V moderním západním jídel

níčku je extrémní nepoměr mezi mastnými kyselinami omega-6 a omega-3.Větši

na lidí musí podstatně omezit příjem tuků omega-6, které podporují zánětlivé

procesy, a zvýšit příjem tuků omega-3, které působí protizánětlivě a omezují

vznik srdečního onemocnění. Další látkou, bez které nemůžeme existovat, jsou

bílkoviny. Jsou přirozeným základním stavebním materiálem našich tkání aor

gánů. Správné druhy a rovnováha bílkovin jsou základem zdravého jídelníčku

s nízkým obsahem uhlovodanů a špatných tuků.

KAPITOLA 7: JSTE TO, CO TRÁVÍTE 82

Výživa má velký vliv na naše zdraví. Za degenerativními onemocněními najdeme

metabolické procesy. Pochopení a vyhodnocení našich osobních metabolických

procesů nám umožní přeprogramovat tyto procesy tak, aby nevedly k nemocem,

ale k dlouhodobé vitalitě. Mnohé potíže trávicího systému, např. zvýšená pro

pustnost střeva, mohou k degenerativnímu onemocnění přispět, pokud nejsou

včas diagnostikovány a napraveny. Výživa začíná tím, co jíte, ale trávicí proces je

také důležitý, protože živiny jsou užitečné, jen pokud se dostanou k buňkám.

KAPITOLA 8: ZMĚŇTE SVOU TĚLESNOU HMOTNOST

JEDNOU PROVŽDY 104

Dosáhnete-li své optimální tělesné hmotnosti, můžete tak významně omezitri

ziko vzniku všech degenerativních nemocí, včetně onemocnění srdce, ra koviny,

diabetu II. typu a hypertenze. Budete mít více energie a budete se cítit lépe.

Také budete lépe vypadat – což je asi hlavní důvod, proč se hubnutí stalocelo

OBSAH v


národní módou. S redukcí hmotnosti úzce souvisí kalorická restrikce, jediná

prokázaná metoda, která prodlužuje život a zpomaluje stárnutí. Navrhujeme

program, který si snadno osvojíte, a postupně dosáhnete své ideální hmotnosti.

Není třeba žádných radikálních změn jídelníčku. Jediné, co musíte udělat, je

přejít na zdravý způsob stravování.

KAPITOLA 9: POTÍŽE S CUKREM (A INZULÍNEM) 120

Spotřeba cukru a umělých sladidel překračuje v USA 70 kilogramů na hla

vu ročně. Po požití cukru nebo potraviny s vysokým glykemickým indexem

dramaticky stoupá hladina inzulínu. Inzulín je pro zdraví nezbytný, alezvý

šená hladina je vysoce toxická. Během doby vede nadbytečná konzumace

cukru a vysoká hladina inzulínu k metabolickému syndromu, zvanému též

syndrom X, který je hlavním rizikovým faktorem onemocnění srdce u jedné

třetiny dospělé populace. Dalším důsledkem je, že každý dvanáctý dospělý

má diabetes II. typu. Zda tyto nemoci máte, nebo jste jimi ohroženi, lze dnes

snadno zjistit. Tyto nemoci je možno efektivně zvládat prostřednictvímúpra

vy jídelníčku.

KAPITOLA 10: RAYŮV OSOBNÍ PROGRAM 135

O zdraví jsem se začal zajímat brzy, a to díky předčasné smrti otce a díky tomu,

že u mne byl diagnostikován diabetes II. typu. Konvenční medicína můj stav

jen zhoršila a nezmírnila mé starosti v souvislosti s genetickou predispozicí

k srdeční chorobě. Dokázal jsem se však s těmito problémy vypořádat díky

aplikaci správných myšlenek. Nedávno jsem si uvědomil ještě záludnější pro

blém – jakožto člověka se mě týká proces stárnutí. Tak se nyní potýkám stím

to nepřítelem. I když z chronologického hlediska mám 56 let, je mým cílem

nezestárnout biologicky na víc než 40 let. A během dvaceti let už budeme mít

prostředky jak stárnutí zcela zastavit a zvrátit.

KAPITOLA 11: PŘÍSLIB GENOMIKY 142

Geny udávají množinu tendencí, ale musíte si uvědomit, že to jsou jen pre

dispozice. Výběr životního stylu hraje roli v tom, jak se nakonec tytotenden

ce projeví. Abyste zvolili správný režim, musíte nejprve vědět, jaké geny máte.

Osobní genetická technologie, která je dostupná od roku 2002, vám toumož

ňuje. Je jistě nepříjemné zjistit, že máte predispozici k určité nemoci, aledob

rou zprávou je, že už brzy budeme mít nástroje k tomu, abychom nebezpečné

geny zablokovali a vytvořili nové a zdravé, a ty vložili přímo do vašich buněk.

Nyní je naší prioritou ovlivnit expresi těchto genů řízením vašich metabolic

kých procesů, které ovlivňují proteiny, enzymy a hormony. Nevědomost není

požehnání. Pochopení vlastního genetického kódu je důležitou složkou boje

o dlouhý a zdravý život.

vi OBSAH


KAPITOLA 12: ZÁNĚT – NEJNOVĚJŠÍ „ŽHAVÝ DŮKAZ“ 155

Pokud je naše rovnováha narušena zraněním nebo patogenním vetřelcem, tělore

aguje složitou kaskádou reakcí, aby rovnováhu znovu nastolilo. Tato reakce, která

se často projevuje jako zánět, je důležitá pro naše přežití. Ovšem kromě akutního

zánětu, který snadno zaznamenáme, existuje ještě méně nápadný druh zánětu,

který v těle doutná desítky let. Přílišná aktivita tohoto „skrytého“ zánětu může

vést k onemocnění kardiovaskulárního systému, Alzheimerově chorobě,syndro

mu dráždivého tračníku, několika druhům rakoviny a dalším chorobám. Nyní

ovšem dokážeme i tento zánět změřit – pomocí hs-CRP – a efektivně potlačit.

KAPITOLA 13: METYLACE – KLÍČOVÝ PROCES

PRO VAŠE ZDRAVÍ 166

Chybný metylační proces narušuje odstraňování toxinů a vede k poškození

genů. Jeden důležitý metylační proces se účastní přeměny potravní aminoky

seliny methioninu v homocystein, toxický vedlejší produkt. Mnoho lidí trpí

genetickými defekty, které mají za následek vysoké hladiny tohoto toxického

metabolitu. Tím se mohou akcelerovat mnohé chorobné procesy i stárnutí.

Ovšem vhodnými doplňky stravy můžeme metylační reakce v těleoptimalizo

vat, vyhnout se nemocem a posílit zdraví.

KAPITOLA 14: ÚKLID – TOXINY A DETOXIKACE 175

Každý systém vašeho těla má vlastní metodu detoxikace. Největší kus práceodvá

dějí játra. Během doby si nápor toxických látek – chemikálií, znečištění, pesticidů,

výfukových plynů, těžkých kovů, plastů a léků (jen pro příklad) – a neschopnost

organismu efektivně se s nimi vyrovnat vyberou svůj díl. Vyhýbání se toxinům

a optima lizace detoxikace jsou klíčové pro zachování zdraví a zpomalení stárnutí.

KAPITOLA 15: SKUTEČNÁ PŘÍČINA ONEMOCNĚNÍ SRDCE

A JAK MU PŘEDCHÁZET 189

Srdeční onemocnění zabíjí nejvíce mužů i žen. Asi 68 milionů Američanů trpí

onemocněním srdce, více než milion jich dostane každým rokem infarkt, který

je pro 40 % z nich smrtelný. Nedávno však byl učiněn obrovský pokrok směřující

k porozumění příčinám tohoto onemocnění. Primární příčinou infarktu není

tvrdý kalcifikát, na který se soustředí terapie, jako je angioplastika a koronární

bypass. Viníkem je méně obstrukční, ale křehčí a zánětlivý měkký plát. Dobrou

zprávou je, že se s ním dokážeme lépe vypořádat. K infarktu vede složitá cesta

a vy nyní můžete přímo ovlivnit rizikové faktory.

KAPITOLA 16: PREVENCE A VČASNÉ ZJIŠTĚNÍ RAKOVINY 223

Rakovinu „nechytíme“, vytvoří ji naše tělo. Zatímco počet úmrtí v důsledku

onemocnění srdce klesl během padesáti let téměř o 60 %, procento Ame ričanů,

kteří každoročně umírají na rakovinu, se od roku 1950 téměř nezměnilo.

OBSAH vii


Rakovině se však lze vyhnout správným jídelníčkem, doplňky stravy a změnou

životního stylu. Rutinní testy pro odhalení rakoviny zjistí chorobu, až když je

ve středním stadiu. Řekneme vám něco o novém testu, který dokáže rakovinu

zjistit, i když je v těle jen několik rakovinných buněk.

KAPITOLA 17: TERRYHO OSOBNÍ PROGRAM 243

Říká se, že aby se člověk mohl těšit ve zdraví dlouhému životu, měl by si moudře

vybrat své rodiče. Mám štěstí, protože oba moji rodiče jsou naživu a ve svýchosm

desáti letech jsou zdraví a svěží. Jsou fyzicky i duševně aktivní a žijí bohatým apes

trým společenským a kulturním životem. Takže by se mohlo zdát, že mám díky

svým genům „náskok“ v běhu k dlouhověkosti. Ovšem v medicíně nebývají věci

tak přímočaré. Moje genetické testy odhalily několik škodlivých genetickýchten

dencí. I když jsem až dosud zdráv, jsem ve věku, kdy se mohou geneticképředpo

klady manifestovat jako rozvinutá nemoc. Ovšem s genetickými informacemi, které

mám k dispozici, mohu učinit některá opatření k tomu, abych si zdraví udržel.

KAPITOLA 18: MOZEK: SÍLA MYŠLENÍ... A MYŠLENKY 249

Nyní již víme, že mozek je schopen obnovy a reorganizace. Je pravda, že jsme

to, co jíme (a trávíme), ale jsme také to, co myslíme. Mozek představuje více než

polovinu naší biologické složitosti. Abychom mozek udrželi zdravý, je nejlepší

ho používat. Jedním z důležitých témat, o kterých můžeme stále přemýšlet, je

zdraví našeho těla a mozku. Opatření v oblasti výživy nám také pomohouza

chovat kognitivní schopnosti. Nejdůležitějším spojencem při péči o zachování

našeho zdraví jsou myšlenky, názory. Naším úhlavním nepřítelem jenevzděla

nost. Jsme toho názoru, že správné myšlenky mohou překonat každý problém

a zvítězit nad každou výzvou.

KAPITOLA 19: HORMONY STÁRNUTÍ, HORMONY MLÁDÍ 267

S procesem stárnutí se dlouho spojoval pokles hladiny hormonů. Hormonů

nejvíce svázaných s mládím postupně ubývá, některé klesnou rychle (např.bě

hem menopauzy), jiné hormony klesají jen mírně nebo dokonce s věkem jejich

hladiny stoupají. Stárnutí je výsledkem kombinace těchto efektů – poklesuhor

monů mládí a relativního růstu (nebo nižšímu poklesu) hormonů stáří.Probí

ráme metody jak zachovat během stárnutí zdravou rovnováhu hormonů.

KAPITOLA 20: DALŠÍ HORMONY MLÁDÍ

– POHLAVNÍ HORMONY 277

Pohlavní hormony – estrogen, testosteron a progesteron – mají silné omlazovací

účinky. Okolo kladných a záporných výsledků hormonální substituční terapie

(HRT) je ale řada sporů. Většina negativních výsledků je převzata ze studií, které

se zabývaly chemicky upravenými hormony. Použitím bioidentických hormonů,

viii O B S A H


což jsou ty, které se přirozeně nacházejí v těle, můžete mít z HRT prospěch bez

rizika. Probíráme program testování hormonální nerovnováhy a metody nápravy

pomocí bioidentických hormonů, bylinných přípravků a dalších doplňků stravy,

které napomáhají zachovat mladistvou rovnováhu hormonů po celý život.

KAPITOLA 21: AKTIVNÍ PŘÍSUN DOPLŇKŮ STRAVY 296

Poslední studie ukazují, že téměř každý člověk potřebuje jeden nebo vícevita

mínů v mnohem větším množství, než je dávka udávaná FDA. Program braní

doplňků stravy to nejsou jen vitamíny, minerály a antioxidanty. Genetickými

testy můžete zjistit, jaké jsou vaše individuální metabolické požadavky. Můžete

znovu nastolit zdravé rovnovážné stavy a pomocí osobního plánu podávánído

plňků stravy můžete obnovit rovnováhu a zachovat optimální zdraví.

KAPITOLA 22: HÝBEJTE SE – VÝZNAM CVIČENÍ 318

Primitivní lidé nebyli žádné bačkory. Spíše se podobali dnešním maratoncům.

Existuje řada důkazů, že cvičení posiluje všechny tělesné systémy a snižujerizi

ko téměř všech degenerativních onemocnění. Cvičení působí společně sezdra

vým jídelníčkem a životním stylem. Posiluje váš pocit pohody a předcházíne

mocem. Aerobní cvičení, anaerobní posilování a strečink – všechny typy cvičení

jsou důležité a prospěšné.

KAPITOLA 23: STRES A DUŠEVNÍ ROVNOVÁHA 332

Schopnost čelit nebezpečí je pro naše přežití klíčová. Ovšem chronickáaktiva

ce tohoto mechanismu vede k nárůstu krevního tlaku a cholesterolu, omezuje

průtok krve játry a trávicími orgány, potlačuje imunitní systém. Jen se stresu

snažit vyhnout není řešení. Určitou míru výzvy v životě potřebujeme, abychom

se nenudili a nebyli apatičtí. Naše životy by měly oživovat čtyři složky: výzva,

závazek, zvídavost a tvořivost. Uvádíme 12 efektivních metod ke zvládánístre

su a dosažení duševní rovnováhy.

TABULKY PRO PŘEVOD HODNOT 353

EPILOG 354

ZDROJE A KONTAKT 356

POZNÁMKY 358

REJSTŘÍK 422

OBSAH ix


34 FANTASTICKÁ CESTA

byli vždycky silně podezřelí. Proto jsem se v takové roli cítil nesvůj, když jsem

vysvětloval lidem, co by měli jíst a jak by měli žít. Protože z vlastní zkušenosti

znám ten odpor proti podobným sdělením, uvědomuji si, čemu čelím, když

se snažím, aby lidé brali tyto myšlenky vážně.

A konečně, cítím zodpovědnost podělit se o své vědomosti v dané oblasti, ale potřebuji získat také jistý laskavý odstup, aby si lidé zvolili svůj stylstravování i života. Není jednoduché této rovnováhy dosáhnout. Je těžkénepociťovat jistou hrdost, když někdo přijme vaše myšlenky, a pak s vámi sdílí radost, že zhubl o 15 kilogramů nebo snížil hladinu cholesterolu o 50 bodů. Kdyby nic jiného, taková zkušenost ukazuje, že jsem úspěšně předal svémyšlenky.

Dospěl jsem k tomu, že je mou povinností zplnomocnit lidi k tomu, aby si vytýčili své vlastní priority a dospěli k vlastním kompromisům. Právě proto nemám rád obecně dávaná zdravotnická doporučení. Tato doporučení jsou již výsledkem kompromisů, jako kdyby Američané nebyli schopni rozhodnout se v těchto věcech sami. Jak už bylo řečeno: „Neveďte mě k pokušení, já k němu mohu dojít sám.“ My můžeme vyslovit celé sdělení a čtenáři jemohou zvážit podle svého a tehdy, kdy se jim to hodí. Jakékoliv pokračování je jen na vás.

I takto omezený cíl efektivní komunikace je výzvou. My všichni jsme si nutně vybudovali ohromné bariéry vůči sdělením o zdraví. Stěží bychompřežili, kdybychom akceptovali ty tisíce zpráv a poselství, které nás každý den bombardují. Zejména je těžké proniknout nepatrnými, ale přesto běžnými mylnými představami, obavami, a lidovými moudrostmi – které jsou základem obecného chápání (či nepochopení) otázek výživy a zdraví. Jídlo a jeho podoby jsou hluboce zakořeněny v našich rituálech, představách a vztazích. Většina lidí sice přistupuje k výživě a zdraví lhostejně, ale téměř všichni si uvědomují, jak důležitou roli v životě hrají. Získat si pozornost lidí, nemluvě o tom skutečně rozšířit jejich obzory, to není snadný úkol. Ale to je výzva pro každého spisovatele.

Už mnoho lidí jsem přiměl k tomu, aby přejali naše názory týkající se možností zlepšení zdraví. Terry působí na mnoho pacientů prostřednictvím své lékařské praxe v Denveru, kde se orientuje zejména na dlouhověkost.Výsledky v oblasti tělesné zdatnosti i zdravotního stavu, kterých dosáhli naši přátel é, příbuzní, kolegové i mnozí jiní, jsou velice potěšitelné.

Sám za sebe cítím, že ten mrak, který jsem tak silně vnímal, když mi bylo něco mezi dvaceti a třiceti, se rozplynul, a já se těším na dlouhý a zdravýživot. Samozřejmě proto, abych viděl (a užíval si) nového století. Je mi moc líto, že se nemohu vrátit do minulosti a předat své vědomosti tátovi. Na rozdíl od mnoha jiných přijímal rady týkající se výživy a zdraví ochotně a rád.Naneštěstí, v té době tyto vědomosti nebyly, a proto mu nebylo možno pomoci. Kdyby existovaly, mohl být dodnes naživu.

47

5

UHLOVODANY A GLYKEMICKÁ NÁLOŽ

„Jedla jsem hrozný věci. Spoustu cukrů a uhlovodanů, pořád bufetová strava. To z vás

udělá pořádně naštvanýho člověka.“

— zpěvačka Avril Lavigne o svých nahněvaných písňových textech

U Raye před dvaceti lety zjistili diabetes II. typu, ale dnes nemá žádnésympto

my ani komplikace. Terry pracuje s mnoha pacienty, kteří trpí metabolickým

syndromem (ten je charakterizován mnoha nežádoucími projevy, včetněvyso

ké hladiny inzulínu při konzumaci většího množství uhlovodanů) a diabetem

II. typu. Často se na nás obracejí s žádostí o radu přátelé, kolegové a pacienti,

u nichž byl diagnostikován buď metabolický syndrom ( TMS) nebo diabetes

II. typu, nebo u nichž máme na tyto poruchy podezření (v takovém případě

jim doporučujeme, aby se nechali vyšetřit). Většinou jsme znepokojenizjiště

ním, že se těmto pacientům nedostává žádných poučení v oblasti výživy nebo

dostávají poučení špatná – např. se jim doporučuje jídelníček bezvýznamné

ho omezení uhlovodanů s vysokou glykemickou náloží (tedy těch, kterérych

le zvyšují hladinu cukru v krvi). Ošetřující lékaři těchto pacientů zpravidla

ani nezjistí jejich hladinu inzulínu a hned jim předepíší léky, např. Glyburide,

které stimulují vyšší hladinu inzulínu, i když tato hladina může být již příliš

vysoká.

Lidem s TMS nebo diabetem II. typu radíme, aby si osvojili Rayův a Terryho

program dlouhověkosti s nízkým příjmem uhlovodanů (tvoří méně nežjed

nu šestinu všech přijatých kalorií) a aby se vyhnuli prakticky všemuhlovoda

nům s vysokou glykemickou náloží (tj. potravinám obsahujícím cukry aškro

by). Doporučujeme jim vyšetření hladiny inzulínu. U TMS a v raném stadiu

diabetu II. typu není ničím neobvyklým, když je hladina inzulínu podstatně

vyšší, protože buňky jsou vůči inzulínu rezistentní. Pokud tito pacienti berou

léky, které stimulují produkci inzulínu slinivkou břišní, doporučujeme jim,

aby je zkusili nahradit léky, jako je Metformin, který omezuje produkci další

glukózy v játrech, a Precose, což je blokátor škrobu, který zabraňuje trávení

části zkonzumovaných uhlovodanů. Povzbuzujeme je také v tom, aby přijali

54 FANTASTICKÁ CESTA

To, jak rychle daná potravina zvyšuje hladinu krevního cukru a tedy iinzulí

nu, udává GI této potraviny (viz tabulku 5–1).

14

Potraviny s vysokým GI zvyšují

hladinu krevního cukru a inzulínu rychleji než potraviny s nízkým GI, k nimž

patří např. arašídy. Hodnotu GI nelze odhadovat podle toho, jak sladce jídlo

chutná, nebo kolik cukru a škrobu obsahuje. Glykemický index se zjišťujepo

mocí přesných laboratorních měření.

Ovšem dokonce ani znát GI potravin nestačí. Podíváte-li se na dále uvede

nou tabulku, rozum by vám řekl, že byste měli jíst méně potravin s vysokým GI,

k nimž patří třeba zelený hrášek, a více potravin s nízkým GI, jako je např.lou

paná rýže. Zelený hrášek má relativně vysoký GI 75 a lze ho tak srovnat spše

ničným chlebem (70), nebo dokonce s granulovaným cukrem (100). Na druhou

stranu, loupaná rýže má nižší GI 64. Čísla sama o sobě napovídají, že loupaná

rýže je lepší alternativa než zelený hrášek. Ale je tomu tak doopravdy?

Lépe je podívat se ještě dál za GI a seznámit se s parametrem, kterému se

říká glykemická nálož ( GL). Je to počet gramů uhlovodanů obsažených v po

travině násobený jejím GI. Glykemická nálož udává, kolik inzulínu bude asi

organismus potřebovat ke strávení dané potravy, protože množstvívytvořené

Tabulka 5–1: Glykemická nálož běžných potravin

15

Glykemická nálož = uhlovodany v gramech × glykemický index

Níže uvedená tabulka uvádí glykemickou nálož u některých běžných potravin (rozsáhlejší seznam

viz Fantastic-Voyage.net):

POTRAVINA

OBSAH

UHLOVODANŮ (g)

GLYKEMICKÝ INDEX

(%, glukóza=100 %)

GLYKEMICKÁ NÁLOŽ

V JEDNÉ PORCI

Ovocné dražé (balíček)

Brambory (1 vařený)

Cornflakes (šálek)

Loupaná rýže (150 g)

Těstoviny (1 šálek, vařené)

Bílý chléb (2 krajíce)

Pšenično-žitný chléb (2 ks)

Rýže natural (150 g)

Červené fazole (150 g)

Zelený hrášek (150 g)

Čočka (1/2 šálku vařené)

Mrkev (1/2 šálku vařené)

Arašídy (pražené, 1/4 šálku)

54

30

26

36

48

28

28

33

25

7,5

20

8

7

70

85

92

64

44

70

55

55

28

75

29

47

14

38

26

24

23

21

20

15

18

7

6

6

4

1

Uhlovodany a glykemická nálož 61

na myších a dospěla k závěru, že „ve světle současných významných údajůzískaných in vivo, které se týkají genotoxicity savců, by měl být acesulfam-Kpoužíván s nejvyšší opatrností.“

27

Sukraloza ( Splenda), přípravek schválený FDA roku 1998, je tvořenmodifikací molekul cukru tak, že tyto nejsou tráveny. Modifikované molekuly, které

jsou vytvořeny chlórováním cukru, jsou 600krát sladší než bílý cukr. Protože

tělo sukralozu nevstřebává, je zde nižší možnost komplikací než v případě

sacharinu nebo aspartamu. Objevily se obavy spojené s možností, že sukraloza vytváří při průchodu zažívacím traktem škodlivé sloučeniny. Pokusy na

myších však ukázaly, že toto sladidlo je vyloučeno v podstatě beze změny, jen

Tipy jak omezit uhlovodany

• Jezte více vlákniny. Vláknina je důležitou složkou mnoha potravin bohatých

na uhlovodany a je zdraví prospěšná. Rozpustná vláknina, např. pektin,arabinóza, beta-glukan a jitrocel, je obsažena v luštěninách, ovoci, kořenové

zelenině, ovesných vločkách, ječmeni, lnu, a snižuje LDL-C („špatný“) cholesterol.

25

Nerozpustná vláknina, např. celulóza v celeru, zlepšuje funkci tlustého střeva a může omezit riziko vzniku rakoviny tlustého střeva.

26

Oba typy

vlákniny dodávají stravě na objemu a zrnitosti. Podle zákona je vláknina na

etiketách řazena mezi uhlovodany, i když je nestravitelná a nemá žádné kalorie. Při počítání uhlovodanů tedy odečtěte hmotnost vlákniny od celkové

hmotnosti uhlovodanů, a tak získáte údaje o stravitelných uhlovodanech. Od

kalorické hodnoty odečtěte čtyřnásobek gramů vlákniny obsažené vpotravině (každý gram vlákniny má 4 kalorie). • Buďte trpěliví. Když jsou v jídelníčku omezeny uhlovodany, zejména ty svysokým GI a GL, trvá týden nebo dva, než touha po uhlovodanech pomine.

Pokud neodstraníte uhlovodany, je téměř nemožné, abyste si udrželi nebo

získali optimální tělesnou hmotnost. • Používejte náhrady. Nahraďte potraviny bohaté na uhlovodany těmi, které

jich obsahují málo. Existuje celá řada náhrad potravin, které máte rádi: chléb,

cereálie zastudena i zatepla, mražené cukrovinky, pudinky, těstoviny, sirupy,

džemy atd. Tyto výrobky usnadňují přechod na stravu s nízkým obsahemuhlovodanů. • Noste si náhradní potraviny s sebou. Když jíte mimo domov, vezměte si ssebou pár balení stevie. Ze stevie a citronové šťávy nebo balzamikového octa si

můžete připravit nízkotučný dressing s nízkým obsahem uhlovodanů. • Jezte zeleninu s nízkým obsahem škrobu, co hrdlo ráčí. Doporučujeme conejširší spektrum zeleniny různých barev. • Jezte ovoce. Místo moučníku jezte bobuloviny a malé porce ovoce. • Jezte pomalu. • Vyhýbejte se polotovarům, např. hranolkům nebo zapékaným jídlům. • Užívejte blokátor škrobu k další redukci uhlovodanů skutečně strávenýchvaším tělem.

70 FANTASTICKÁ CESTA

vysokého výskytu zánětlivých onemocnění, které přispívají k rozvoji onemocnění koronárních cév a dalších degenerativních stavů.

Do rodiny mononenasycených mastných kyselin patří:

OA ( kyselina olejová), tuk omega-9 (dvojitá uhlíková vazba začíná devátým

atomem uhlíku, bráno od metylové skupiny). OA má obdobnéprotizánětlivé vlastnosti jako kyselina alfa-linolenová, a je proto užitečným tukem. OA

nereaguje s kyslíkem, a je proto relativně stálá. Hlavním přínosem je, že

pomáhá udržovat pružnost a ohebnost cév, a tak potlačuje aterosklerózu.

16

Mezi dobré zdroje OA patří olivy, (extra virgin) olivový olej, avokádo, arašídy, pekanový ořech, ořechy kešu, lískové a makadamia ořechy. Živočišné

produkty a máslo poskytují malé množství OA, ovšem tento jejich přínos je

potlačen vysokou hladinou nasycených tuků a AA.

POA ( kyselina palmitolejová). Jedná se o tuk omega-7, který zvyšujehladinu cholesterolu a nepatří mezi zdravé tuky.

17

Ve vysokých koncentracích

ji najdeme v kokosovém a palmovém oleji, což jsou hlavní přísady komerčně

vyráběné smetany neobsahující mléko.

NASYCENÉ TUKY

Nasycené mastné kyseliny, které jsou při pokojové teplotě tuhé, mají podíl navzniku obezity, diabetu II. typu a rozvoji aterosklerózy, která je primární příčinou onemocnění srdce. Dlouhé řetězce nasycených tuků mají tendenci držetpohromadě, což vede k tomu, že krevní destičky se shlukují, a tím se podílejí na rozvoji

Hadí olej dnes

Je zajímavé, že někteří plazi, např. čínští vodní hadi, jsou obzvláště dobrýmzdrojem EPA a DHA, takže prodavači hadího oleje v 19. století asi něco věděli. Dnes

je čínských vodních hadů málo, ale naštěstí lze EPA a DHA získat i z řady ryb

a mořských živočichů:

• Losos. Zvláště dobrý zdroj, který obsahuje až 30 % EPA/ DHA. Je taképoměrně málo kontaminován rtutí. Lososi v umělých sádkách jsou však krmenikukuřičnou moukou, zatímco volně žijící lososi se živí malými rybami a řasami.

Člověkem chovaní lososi mají proto mnohem méně EPA/ DHA.

15

• Pstruh.

• Makrela (i když je poměrně hodně kontaminována rtutí).

• Sardinky.

• Hnědé a červené řasy pěstované komerčně jako zdroj EPA a DHA.


Tuky a bílkoviny 79

Blue Gene/L superpočítač, schopný provádět 360 biliónů operací za sekundu;

je navržen právě na modelování skládání bílkovin.

42

)

Bílkoviny, spletité a docela neohrabané trojrozměrné struktury vytvořené řetězci aminokyselin, jsou vykonavateli všech funkcí živých organismů. Vše, co děláme – dýchání, zažívání, pohyb i myšlení – vykonávají struktury vytvořené z bílkovin.

Osm aminokyselin je považováno za „esenciální“, protože tělo je nedokáže syntetizovat, a musí je získávat z potravy. Odborníci na výživu zastávalikonzumaci „úplných“ bílkovin, které obsahují všech osm esenciálních aminokyselin. To obecně znamenalo živočišné bílkoviny, protože živočichové, podobníčlověku, poskytují bílkoviny se všemi požadovanými aminokyselinami. Konzumace kompletních bílkovin však nepřináší žádný užitek, pokud v nějaké forměkonzumujeme všechny potřebné aminokyseliny.

Není nezbytné mít všechny esenciální aminokyseliny v každém jídle, i když je žádoucí, abyste je všechny získali každý den. Vegetariáni by měli jíst pestrou stravu, protože omezení jídelníčku jen na úzké spektrum zeleninovýchvýrobků může vést k nedostatku aminokyselin. Pestré spektrum potravin vegetariánského jídelníčku, zejména luštěniny, umožní získat všechny esenciálníaminokyseliny. Denní potřeba většiny esenciálních aminokyselin činí jen 1 gram denně, takže zařazení i malého množství rybího nebo živočišného masa do jídelníčku zajistí, že deficit aminokyselin nebude hrozit.

Získávání bílkovin převážně ze zeleniny přináší značné výhody. V zelenině je mnohem nižší koncentrace chemikálií, pesticidů, hormonů a antibiotik, jejichž koncentrace je naopak vysoká v mase. Bílkovinné zdroje z masa obsahují také nasycené tuky, které zvyšují hladinu cholesterolu a mohou vést k rezistenci vůči inzulínu.

43

Maso obsahuje rovněž cholesterol. Lepší volbou

je bílkovina ze sóji, která zlepšuje profily krevních lipidů. Zmínit je třeba ijasný ekologický přínos: rostlinná strava nasytí 20krát více lidí a nepůsobí škody

na životním prostředí, které přináší zemědělství zaměřené na produkciživočišných bílkovin.

Ideálním zdrojem bílkovin jsou ryby (hlavně losos), které obsahují i hodně omega-3 tuků. Aljašský losos je ideální, pokud jde o nízkou hladinu rtuti.

Každá aminokyselina má svá plus a doplňky stravy na bázi určitýchaminokyselin mají terapeutickou hodnotu. Mezi esenciální kyseliny patří: •

fenylalanin, přírodní antidepresivum;

tryptofan, přírodní sedativum (ačkoliv pokud je podáván jako potravnídolněk, působí problémy s regulací

44

);

lyzin, který ničí viry, avšak nedoporučuje se diabetikům;


Změňte svou tělesnou hmotnost jednou provždy 109

OPTIMÁLNÍ PODÍL TĚLESNÉHO TUKU

A JAK HO DOSÁHNOUT

Čistá svalová hmota je těžší než tuk. Dva lidé mohou mít stejnou postavu,

výšku i hmotnost, a přesto může být jeden z nich otylý a druhý ne.Skutečným cílem redukce hmotnosti je úbytek tuku, ne svalstva, vody nebodočasných zásob glykogenu. Je mnohem důležitější zjistit váš ideální podíl tuku

než ideální tělesnou hmotnost. Můžete se řídit pokyny v tabulkách obsahu

tělesného tuku (viz Fantastic-Voyage.net), ale mnohem přesnější metodou je

změřit tuk přístrojem, který získává údaje pomocí zpětné vazby ze slabého

elektrického proudu, který prochází vaším tělem. Tyto měřící přístroje jsou

běžně dostupné (viz Fantastic-Voyage.net).

Určitý objem tělesného tuku je nezbytný k ochraně životně důležitých

orgánů a jako primární forma ukládání energie. Ženy potřebují tuku o něco

více, protože (kromě sekundárních pohlavních znaků) poskytují ochranudítěti a kojí. Ideální podíl tělesného tuku se pohybuje od 12 % do 20 % u mužů,

a od 18 % do 26 % u žen. Není ovšem zdravé, když podíl tuku tyto hodnoty

vysoko překračuje nebo je hluboko pod nimi. Doporučujeme držet se nižších

hodnot.

11

Je rovněž důležité, kde se přebytečný tuk v těle ukládá. Hromaděnívnitřního tuku v oblasti pupku (tzv. centrálně lokalizovaná adipozita) je obzvláště

škodlivé. Ve studii publikované v JAMA badatelé prokázali, že u žen s velkým

poměrem mezi objemem pasu a objemem boků je riziko vzniku rakovinyendometria 15krát vyšší než u žen, u kterých je tato hodnota malá.

13

Jiné studie

prokázaly silnou spojitost mezi tukem uloženým v oblasti břicha (centrálně

lokalizovanou adipozitou) a diabetem II. typu, vysokým tlakem aonemocněním srdce.

14

Obezita příčinou zánětu

Nedávný výzkum odhalil neočekávané poškození zdraví způsobené nadváhou.

Ve studii publikované v Journal of Clinical Investigation vědci oznámili, že pokud se obezita dostane za kritický práh, tuková tkáň se naplní ohromnýmmnožstvím makrofágů (buněk imunitního systému), které vylučují zánětlivé chemické

látky.

12

Makrofágy rovněž vylučují tumor nekrotizující faktor-alfa, který vyvolává rezistenci vůči inzulínu, příčinu metabolického syndromu a diabetu II. typu.

Chronickou aktivaci tohoto typu zánětlivé reakce můžeme najít za mnoha degenerativními chorobami, včetně onemocnění srdce, mozkové mrtvice a diabetu II. typu. Vědci se domnívají, že jakmile je tuková buňka příliš naplněna,

začne se rozpadat nebo prosakuje, čímž vyprovokuje makrofágy k tomu, abyodstranily odpad. Tyto makrofágy pak uvolňují chemické látky, kterými vyvolávají

větší podporu ze strany imunitního systému, což vede k sérii zánětlivých reakcí. 114 FANTASTICKÁ CESTA

Řada experimentů s mnoha různými druhy živočichů vykazujekonzistentní výsledky. Zvířata s omezeným příjmem kalorií žijí zhruba o 30–50 % déle, stárnou pomaleji a obecně trpí méně často nemocemi, a to i na sklonku svého prodlouženého života. JAK KALORICKÁ RESTRIKCE FUNGUJE? Proč tedy kalorická restrikce funguje? Právě když jsme dokončovali tuto kapitolu, dostal se nám náhodou do ruky důležitý důkaz. Doktor C. Ronald Kahn, výkonný ředitel Joslin Diabetes Center z lékařské fakulty Harvardovy univerzity, se svými kolegy vytvořil geneticky modifikovanou myš, která postrádala jediný gen, který řídí schopnost inzulínu umožnit tukovým buňkám, aby ukládaly tuk.

27

Tyto FIRKO (Fat-specific Insulin Receptor Knock Out; inzulinorezistentní)

myši jedly podstatně více než normální myši – ve skutečnosti tolik, kolik chtěly

– a přesto měly o 50–70 % tělesného tuku méně. Byly také odolné vůči diabetu,

zůstávaly zdravé déle než zvířata v kontrolním vzorku a žily o 18 % déle.

Nízká hladina tělesného tuku. Ačkoliv jídelníček FIRKO myší byl pravým opakem kalorické restrikce, měly alespoň nějaký (ne-li veškerý) užitek jakozvířata, u nichž byla CR aplikována. Z toho vyplývá, že přinejmenším jeden zmechanismů skrytých za CR udržuje nízkou hladinu tělesného tuku. O možnostech tohoto výzkumu pro léčení lidských pacientů diskutujeme v sekci Druhý most.

Hladina glukózy v krvi. Jak FIRKO myši, tak zvířata s nízkým příjmemkalorií mají významně nižší hladinu glukózy v krvi.

28

Je tomu tak proto, že tato

zvířata sice spalují glukózu stejně jako normálně živená zvířata, mají ovšem nižší

příjem kalorií, takže zůstává méně nevyužité glukózy.

Hladina volných radikálů. Tyto vysoce chemicky reaktivní molekuly jsou vedlejšími produkty nesprávného metabolismu potravy. Volné radikály jsoupříčinou postupného zhoršení stavu tělesných tkání, zejména křehkých buněčných membrán. Mnozí vědci připisují některé z procesů stárnutí právě působenívolných radikálů, které se dostávají do krevního oběhu.

29

Tzv. CR živočichové mají

podstatně nižší hladinu volných radikálů (v důsledku metabolismu menšího

objemu přijaté potravy), takže jejich buněčné membrány jsou mnohem méně

poškozeny. Vědci rovněž zjistili, že hladina jaterního enzymu, který detoxikuje volné radikály, je u živočichů s nižším příjmem kalorií zhruba o 60 % vyšší.

30

Obnova DNA. Další badatelé zjistili, že CR zvířata mají zdatnější enzymy napravující DNA. Zhoršení kódu DNA je příčinou rakoviny a urychluje další procesy stárnutí. Vyšší efektivitě těchto enzymů lze částečně připisovat podíl na zpomalení stárnutí a nižším výskytu nádorů u těchto zvířat.

31

Mezní množství kalorií. Je zajímavé povšimnout si, že objem potravy zkonzumované během celého života se v podstatě u živočichů s omezeným příjmem kalorií a normálně živených živočichů neliší. Zvířata s nižším příjmem kalorií spotřebovávala zhruba dvě třetiny denního objemu potravy běžně živených zvířat,

Změňte svou tělesnou hmotnost jednou provždy 117

BLOKÁTORY KALORIÍ

Další metodou redukce tělesné hmotnosti je zabránit trávení potravy poté, co

jste ji snědli. Existují jisté omezené, avšak slibné možnosti, jak právě totoprovést v případě uhlovodanů a tuků.

DRUHÝ

MOST

KALORICKÁ RESTRIKCE BEZ RESTRIKCE

TM 34

Antikoncepční pilulka, která by potlačovala zájem o sex, by s největšípravděpodobností našla na trhu jen omezené uplatnění. Lidé si prostě libují ve smyslové rozkoši

z jídla, a tak nechtějí přijít ani o toto potěšení. Řešením, které nabízí První most,

je vytvořit si jídelníček s velmi nízkou glykemickou náloží, s omezeným množstvím

uhlovodanů a nízkým objemem tuků. Bylo by ovšem žádoucí, kdybychom mohli jíst

více – tolik, kolik bychom chtěli – a přesto mít prospěch z kalorické restrikce a zůstat

štíhlými, tak jako ty „šťastné“ FIRKO myši. I když léky omezující chuť k jídlu budou

hrát stále důležitou roli, svatým grálem dietních přípravků je lék, který nám dovolí

jíst, co hrdlo ráčí, a přitom zachovat optimální tělesnou hmotnost.

V Joslinově studii umožnilo zablokování genu FIR (inzulínového receptoru) vtukových buňkách myší jíst hodně a zachovat hmotnost. Proč? „Inzulín napomáhá buňkám adipozní tkáně ukládat tuk. Proto měly tyto myši méně tuku a byly chráněny před metabolickými poruchami spojovanými s obezitou, např. před diabetem II. typu,“ vysvětluje doktor C. Ronald Kahn, šéf této studie.

35

Výrobci léků nyní pracují na převedení výsledků této studie do vývoje humánních léků. Tyto léky by byly nepochybně senzací, a proto si můžeme být jisti, že úsilívěnované jejich vývoji bude intenzivní.

V rámci biotechnologického výzkumu vedeného Rogerem Ungerem na Unversity of Texas Southwestern Medical Center, byl do jater pokusných krys injekčně vpraven geneticky navržený virus, který nesl gen hormonu leptin, jenž řídí chuť k jídlu. Tyto krysy pak měly vysoké hladiny tohoto hormonu a ztrácely na váze. Leptin normálně tvoří tukové buňky, ovšem tukové buňky jsou odolné proti vlastnímu leptinu. Protože tento leptin pocházel z jiného orgánu (z jater), tukové buňky byly vůči němu citlivé.

Je překvapivé, že tukové buňky pokusných zvířat měly nejen méně tuku, ale také neobvykle vysoký počet mitochondrií. Běžně mají tukové buňky mitochondrií velmi málo, naproti tomu buňky svalové, které potřebují hodně energie, majímitochondrií hodně. Zvýšení počtu mitochondrií v tukových buňkách je pozoruhodné a nebylo předtím pozorováno. Jakmile bude tato metoda dovedena k dokonalosti, bude se neustále zvyšovat rychlost metabolismu, a tak uchovávat nízká tělesná hmotnost. 122 FANTASTICKÁ CESTA v rámci potravní pyramidy navržené ministerstvem zemědělství, zjistíte, žedooručuje mezi 7–12 % volných cukrů. Bojí se však zveřejnit skutečná čísla, a to kvůli cukrovarnickému průmyslu, který je v dané chvíli velice agresivní.“

4

Ještě horší je skutečnost, že federální ministerstvo zdravotnictví a sociálních věcí

přišlo se silnou kritikou některých klíčových aspektů nového návrhu WHO,

včetně kritiky významného snížení spotřeby cukru.

5

Jsme přesvědčeni o tom, že každá zdravá dieta nebo program snižovánítělesné hmotnosti musí začít vyloučením cukru nebo omezením jeho spotřeby.

INZULÍN – GENERÁTOR TUKU

Mnoho let zastávala konvenční medicína zjednodušující a dnes již překonaný

názor, že jedinou příčinou tloustnutí je příjem tuků. Lékaři nyní vědí, žekonzumace cukru a dalších jednoduchých uhlovodanů, které se v těle v cukr rychle

přeměňují, je přinejmenším stejně významnou příčinou nadváhy. Naneštěstí se

většina amerických praktických lékařů nadále chová, jako kdyby o tomto faktu

nevěděli, a neudělali prakticky nic pro to, aby své pacienty přesvědčili o tom, že

by neměli jíst tolik cukru.

Cukr škodí nejen tím, že se rychle přeměňuje v tuk, který se ukládá a způsobuje

nadváhu, ale i tím, že zvyšuje hladinu inzulínu v krvi. Inzulín je hormon, kterývylučují specializované buňky Langerhansových ostrůvků slinivky břišní, aby po mohl

Poučujme děti o nebezpečí, které s sebou nese cukr

Na počátku paleolitu neměli lidé přístup k fast-foodu nebo jakýmkolivzpracovaným potravinám. Protože nedokázali mlít zrno na mouku, nejedli naši předkové ani pečivo. Jejich jídelníček se skládal většinou z bílkovin, zdravých tuků

a zeleniny. Jediným zdrojem jednoduchých cukrů bylo ovoce, a to bylo dostupné

jen sezónně a v malém množství. Z genetického hlediska je právě toto jídelníček, na který je náš organismus naprogramován.

Až v posledních letech ovládly naše stravovací návyky řetězce fast-foodrestaurací a non-stop otevřené obchody. Většina našich čtenářů si ještě pamatuje dobu,

než přišly do módy „nutriční tyčinky“ (maskované sladkosti) k snídani a„superhodnotná jídla“ k večeři. V posledních 25 letech se naše spotřeba upravenýchuhlovodanů, jako je pečivo, těstoviny a cukr, zvýšila o 30 %. Dneska jsou v mnoha

školách prodejní automaty a studenti si nosí do třídy slazené limonády.

V lednu 2004 učinila Rada americké pediatrické společnosti pro zdraví

školních dětí krok správným směrem, když prohlásila, že „školské orgány arodiče musí být dobře informováni o zdravotních dopadech nápojů z automatů

ve školách.“

6

Některé školy na tuto výzvu už reagovaly odstraněním automatů,

navzdory značným finančním ztrátám, které s sebou taková rozhodnutí obvykle

přinášejí.

Potíže s cukrem (a inzulínem) 133

Vanadyl sulfát 7,5 mg jednou nebo 2krát denně; snižuje krevní cukr udiabetiků, ale může vést k poškození ledvin, proto je nutná kontrola.

40

EPA/ DHA (rybí tuk) 1 000 mg denně; pomáhá zvyšovat fluiditu buněčných

membrán a umožňuje tak, aby inzulín efektivněji přesouval cukr do buněk.

41

Koenzym Q

10

60–100 mg 2krát denně.

42

Karnosin 500 mg 1–2krát denně. •

Hořčík 200–400 mg denně. •

CLA (konjugovaná kyselina linolová) 500–1 500 mg 2krát denně. •

L- karnitin 600 mg 2–3krát denně •

Vitamín E 400–800 jednotek denně. •

Vitamín C 2 000 mg denně. •

Biotin 3 mg 3krát denně (megadávky); pomáhá překonat rezistenci kinzulínu, pokud je podáván společně s chróm pikolinátem.

43

Arginin 3 gramy 3krát denně; pomáhá snižovat rezistenci k inzulínu.

44

Glutamin 500–1 000 mg; pomáhá odstranit chuť na uhlovodany, zejména

během přechodného období snižování konzumace sladkostí a dalších potravin s vysokým glykemickým indexem. •

DHEA 15–25 mg 1–2krát denně.

45

N-acetyl-cystein (NAC) 500 mg 2krát denně.

Léky. I když nemáte metabolický syndrom ani diabetes II. typu, konzultujte

možnost užívání následujících léků se svým lékařem jako součást strategie boje

proti stárnutí.

Metformin: oblíbený lék u diabetu II. typu, protože snižuje rezistenci buněk

k inzulínu. Pravděpodobně zvyšuje citlivost vůči inzulínu u nediabetiků

s metabolickým syndromem. Někteří badatelé se domnívají, že metformin

může být prospěšným prostředkem proti stárnutí srovnatelný se striktním

omezením příjmu kalorií.

46


NESMRTELNOST MÁME NA DOSAH ...

V

knize Fantastická cesta spojili své síly Ray Kurzweil, vizionář v oblasti super

moderních technologií, a Terry Grossman, odborník na prodloužení života,

aby se zabývali úžasným přínosem slibného vývoje lékařské vědy pro lidské zdraví

a délku života i tím, co můžete udělat už dnes, abyste plně využili tohoto překvapivého

pokroku. Kurzweil a Grossman citují výsledky vědeckých výzkumů, které znějí stejně

radikálně jako science fiction. Nabízejí svůj program zaměřený na zpomalení procesu

stárnutí a nemocí, který vám umožní dožít se v dobrém zdraví a duševní pohodě doby,

kdy budou dostupné technologie, jež maximálně prodlouží lidský život a současně jej

obohatí. Tento most do budoucnosti umožní těm, kdo mají zájem, najít cestu z tohoto

století do století příštího ... i dál.

„Fantastická cesta skutečně bere dech – je to krátká a přesto obsáhlá pouť, která přesně popisuje

minulý i současný stav našich kolektivních vědomostí v rozmanitých odvětvích biologie, medicíny

a informačních technologií. Ať už vás pohání intelektuální zvídavost či starost o vaše osobní blaho,

zjistíte, že tato kniha je fascinující a velmi poučná. Prostě ji musíte přečíst.“

– Dean Kamen, lékař a vynálezce první osobní inzulínové pumpy, přenosné dialýzové jednotky HomeChoice, IBOT

Mobility System a zařízení Segway Human Transporter, nositel Národní medaile za technologii.

„Tato vpravdě vizionářská kniha poskytuje nejmodernější syntézu materiálů o stárnutí a přichází

s návrhy co dělat, abychom žili lépe a déle. Vřele doporučuji!“

– Dean Ornish, M.D., autor projektu Otevři své srdce

„Fantastická cesta nabízí úžasnou a vzrušující vizi toho, jak přispějí nové pokroky v biologii a jiných

přírodních vědách ke zkvalitnění zdraví a lidského života. Kurzweilův a Grossmanův programjedno

duchých změn životního stylu, který zabrání chronickým nemocem, je tak vyčerpávající a obsáhlý,

že zde může každý najít pro sebe to nejvhodnější.“

– George King, M.D., ředitel výzkumu, Joslin Diabetes Center, profesor medicíny, Harvardská univerzita, lékařská

fakulta

„Fantastická cesta, jako důrazné připomenutí i pro ty, kdo o své zdraví velmi pečují, směle oslovuje

obecně vžité názory na stárnutí a nemoci a nabízí průkopnická řešení vedoucí k tomu, abychom

zůstali navždy mladí a zdraví.“

– John Gray, Ph.D., autor série knih Muži pocházejí z Marsu, ženy z Venuše




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist