načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Dorty Chez Lucie - Lucie Dvořáková

Dorty Chez Lucie

Elektronická kniha: Dorty Chez Lucie
Autor: Lucie Dvořáková

- Staňte se mistrem v pečení dortů. - Světem pečení dortů vás provede cukrářka Lucie Dvořáková, mimo jiné blogerka známá jako Chez Lucie. Vyzkoušejte recepty na neodolatený ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  169
+
-
5,6
bo za nákup

ukázka z knihy ukázka

Titul je dostupný ve formě:
elektronická forma tištěná forma

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: CPress
Dostupné formáty
ke stažení:
EPUB, MOBI, PDF
Upozornění: většina e-knih je zabezpečena proti tisku a kopírování
Médium: e-book
Rok vydání: 2018
Počet stran: 159
Rozměr: 23 cm
Úprava: barevné ilustrace, portréty
Vydání: 1. vydání
Skupina třídění: Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
ISBN: 978-80-264-2165-8
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Staňte se mistrem v pečení dortů.

Světem pečení dortů vás provede cukrářka Lucie Dvořáková, mimo jiné blogerka známá jako Chez Lucie. Vyzkoušejte recepty na neodolatený čokoládový dort s citrusy, ořechový mocca dort, pěnové dortíky s tmavou a bílou čokoládou nebo podzimní dort s hruškami pošírovanými v červeném víně. Už se vám sbíhají sliny? A co teprve až otevřete tuto kuchařku a uvidíte fotografie! Nebojte se a pusťte se do pečení. Díky přehledným postupům, tipům a trikům zvládnete upéct nádherné a rafinované dobroty i vy.

Předmětná hesla
Zařazeno v kategoriích
Lucie Dvořáková - další tituly autora:
Wie schön du bist, prager Jesuskind... Wie schön du bist, prager Jesuskind...
Zo starého nové Zo starého nové
Věnce Věnce
Velká kniha originálních nápadů Velká kniha originálních nápadů
 (e-book)
Jak Bubáček potkal Bubáka Jak Bubáček potkal Bubáka
Modrá hodina Modrá hodina
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Dorty Chez Lucie

Vyšlo také v tištěné verzi

Objednat můžete na

www.cpress.cz

www.albatrosmedia.cz

Lucie Dvořáková

Dorty Chez Lucie – e-kniha

Copyright © Albatros Media a. s., 2018

Všechna práva vyhrazena.

Žádná část této publikace nesmí být rozšiřována

bez písemného souhlasu majitelů práv.


Dorty Chez Lucie



Obsah

Můj příběh . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .6

Než začnete . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13

Rady . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .14

Suroviny . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .16

Recepty . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19

Podzimní dort s hruškami pošírovanými v červeném víně . .21

Čokoládový dort s citrusy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .25

Tarte au citron meringuée /

Citronový koláč se sněhovou čepicí . . . . . . . . . . . . . . . . . . .29

Mrkvový dort s ořechy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .31

Brownies s ořechy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .35

Čokoládový dort s tvarohem, slivovicí a švestkovým želé . .37

Vánoční dort s perníčky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .41

Makovo-citronový dort . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .45

Tvarohovo-citronový dort s malinami . . . . . . . . . . . . . . . . . .49

Čokoládový cheesecake s chilli . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .53


4

Minicheesecakes s kozím sýrem a brusinkami . . . . . . . . . . .55

New York cheesecake . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .59

Cheesecake s bezovým květem a citronem . . . . . . . . . . . . .61

Red Velvet Cake / Dort červený samet . . . . . . . . . . . . . . . .65

Ořechový mocca dort . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .67

Prinsesstårta / Dort Princezna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .72

Malé Princezny s malinami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .75

Schwarzwald . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .77

Joconde Imprime Entremet / Malovaný piškot

s karamelovou pěnou, banány a čokoládou . . . . . . . . . . . .81

Duhový dort . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .85

Pěnové dortíky s tmavou a bílou čokoládou . . . . . . . . . . . .89

Pavlova s matcha šlehačkou

a lesním ovocem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .93

Sněhová roláda s pařížskou šlehačkou . . . . . . . . . . . . . . . .95

Croquembouche . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .99

Pastel de Tres Leches /

Třímlékový dort s mangem a koriandrem . . . . . . . . . . . . . .103

Choux au craquelin /

Křupavé větrníčky s čokoládovým krémem . . . . . . . . . . . .105

Sacher . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .109


5

Fraisier / Jahodový dort . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .113

Dort z čokoládové pěny s malinami . . . . . . . . . . . . . . . . . .117

Charlotta s ovocem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .121

Arašídové dortíky s jahodovým kompotem . . . . . . . . . . . .12 5

Jogurtové dortíky s kokosem a malinami . . . . . . . . . . . . . .12 9

Mangové dortíky s čokoládovým krémem a marakujou . .13 3

Ultra čokoládový dort

s čokoládovo-karamelovým krémem . . . . . . . . . . . . . . . . . .137

Macarons / Makronky s čokoládovým krémem . . . . . . . .13 9

Éclairs s vanilkovým a čokoládovým krémem . . . . . . . . . . .143

Paris-Brest . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .147

Mille feuilles s malinami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .151

Borůvkový pěnový dort . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .15 5

Tvarohový nepečený dort s limetami a mátou . . . . . . . . . .157


6

Můj příběh

Pamatuji si, že v naší rodině se nikdy žádné dorty nepekly . Když

měl někdo narozeniny, dort jsme objednali v cukrárně . Výběr nebyl

nic moc; vzpomínám si tak jen na ořechový s máslovým krémem,

ze kterého jsme sundávali ozdobné hrudky másla, protože to „rostlo

v puse“, a na prázdninové dorty pro sestru – piškot s ovocem a žela

tinou (hlavně žádný ananas) . Já dorty nedostávala, protože mezi

Vánoci a Silvestrem, kdy mám narozeniny, bylo doma ještě cukroví,

a tak přece nebudeme kupovat dorty . Taková křivda! Naštěstí byla

napravena a já dostala – už ani nevím ke kolikátým narozeninám –

Princeznin dort, který mi táta výjimečně objednal v hotelu Olympik .

Stál prý „nekřesťanský peníze“ a já byla strašně šťastná, že mám

konečně vlastní opravdový narozeninový dort .

Občas se samozřejmě máma nebo babička pokusily o nějaký ten

cukrářský výtvor (a možná jim křivdím), ale v paměti mám jenom řadu

sladkostí rozpadlých na kusy .

„Dort“ ze zakysané smetany a piškotů, který nešel vyklopit z mísy .

„Roláda“, kterou jsme museli jíst rovnou z alobalu, do kterého byla

zamotaná . „Rakvičky“, které se vysypaly z formiček, a jako dezert

jsme tedy měli drť se šlehačkou . Bábovka, která se nikdy nevyklopila

z krásné srdcové formy .

Všechno (dobře, skoro všechno) to chutnalo báječně a já jako dítě

samozřejmě měla za to, že máma s babičkou jsou nejlepší . Jsou! Ale

postupem času se ukázalo, že jsou nejlepší jinde než v kuchyni .

Tyhle dětské zkušenosti ve mně zanechaly dojem, že k upečení dortu

potřebuji nejen výuční list v oboru cukrářka, ale hlavně cosi jako taj

nou superschopnost .

A tak jsem prostě nepekla . K narozeninám jsem svým chlapcům

plácala dorty z rozvařených jablek a piškotů, hostům předkládala

Krtkův dort z krabice anebo se tvářila, že já tedy rozhodně netuším,

co mám v té kuchyni dělat .

Až jsem si založila blog . O vaření . První příspěvek byl salát . První

dort byl fiasko .


7

Najednou jsem se spontánně přihlásila na cukrářský kurz – tedy rov

nou na tři kurzy . Celkem jsem za ně tenkrát zaplatila přes deset tisíc

korun a doteď mi to připadá – jemně řečeno – neuvěřitelné . Přisuzuji

to podzimní „depce“ a upozorňuji, že to dost pomohlo .

Nejen s podzimem, ale hlavně se strachem – vždyť dort je vlastně jen

„načančaná“ buchta s krémem!

Začala jsem pomalu a nenápadně . Místo dárků jsem kamarádům

nosila vlastnoručně upečené dorty . Nejdřív byly upatlané a celé

nakřivo . Ani zdaleka nevypadaly jako jejich předlohy v časopisech

nebo na různých blozích, ale časem se to začalo zlepšovat . Co chy

bělo vizuálně, to jsem se jim snažila dát v chuti .

Moje okolí to zjevně ocenilo, protože najednou to přišlo – známá si

ode mě objednala dva narozeninové dorty a chtěla mi za ně zaplatit

víc než suroviny . Byla jsem na rozpacích . Nebo spíš totálně vynervo

vaná .

Samozřejmě na jednu stranu jsem byla neuvěřitelně pyšná, ale

na druhou jsem se strašlivě bála . Co když se to nepovede? Co když

jim to nebude chutnat? Co když čekají něco lepšího? Profesionálního!

Asi tušíte, že všechno dopadlo dobře, dorty přežily převoz (což je

doteď moje největší noční můra) a všichni na oslavě byli spokojeni .

Dmula jsem se jako páv, ne že ne .

Další šílenou metou pro mě byl patrový svatební dort potahovaný

marcipánem, který se – oproti mým obavám – nejenže nepropadl,

ani neroztekl, ale dokonce si svatebčanky přicházely pro recept .

Každý dort na zakázku pro mě byl vždycky výzva a trochu stres .

Pořád to tak je, asi se toho nikdy nezbavím . Když vám pak ale řek

nou, že lepší dort nejedli, víte, že to stojí za to . Nebo když jste se

svým dortem hostem na svatbě a sní se celý, do posledního drobku,

přímo před vašimi zraky . Boží!

Jelikož nemám tolik přátel a známých, kteří by si ode mě objednávali

tolik dortů, kolik bych si přála vyzkoušet, a – řekněme si to upřímně –

většinou nemám při pečení ani volnou ruku, velmi se mi hodilo, že

jsem v roce 2011 objevila Odvážné pekaře . Tedy The Daring Bakers,

skupinu nadšených pekařů, kteří se každý měsíc pokoušeli upéct



9

něco, co pro ně vybral jeden z členů . Většinou se jednalo o nějakou

národní specialitu ze země hostitele měsíční výzvy . Bylo to báječné

a naučila jsem se spoustu nových receptů a cukrářských technik .

Zakladatelka Odvážných pekařů Lis v roce 2013 bohužel zemřela

a s komunitou to šlo z kopce . I když jsem moc chtěla, a dokonce

jsem jednu výzvu připravila i já, už mě to nebavilo; bez Lis to zkrátka

nebylo ono . Poslední recept jsem vyzkoušela v roce 2015 a v sou

časné době už The Daring Bakers vůbec nefungují .

V roce 2011 jsem se vůbec projevila poměrně odvážně – alespoň

na svoje poměry – a poprvé jsem se přihlásila na Apetit piknik . Byly

to nervy, byla to legrace, byl to úspěch . Další dva roky to byly ještě

větší nervy, mnohem větší legrace i neuvěřitelný úspěch .

Během těch let mi začalo pomalu docházet, že konečně možná vím,

co bych v životě chtěla skutečně dělat . Že to nebude sezení v kance

láři, dělání zbytečné práce bez skutečného výsledku – snad kromě

hromady papírů, které někdo bez přečtení skartuje .

A tak jsem dala výpověď a šla dělat cukrářku .

Nebylo to samozřejmě takhle jednoduché a rozhodovala jsem se

skutečně dlouho, ale i po více než třech letech stále nelituji . Ano, je

to náročné a ne, není to žádná romantika v růžové zástěrce . Vstávám

uprostřed noci, v kuchyni je horko a hluk, někdy padám únavou . Ale

dělám to, co mě baví, a většinou se do práce skutečně těším . Domů

chodím s čistou hlavou a zůstává po mně lednice plná sladkostí .

A hlavně – spokojení strávníci .

Abyste zažili ten báječný pocit, vůbec není potřeba stavět patrové

dorty a vyrábět neuvěřitelné dekorace z cukrové pasty . Nemusíte

dokonce ani měnit zaměstnání . Pro mě je nakonec nejvíc udělat Prin

ceznin dort pro moji mámu k narozeninám . Nebo domácí baklavu

pro tátu . Duhový dort pro neteř nebo jakýkoliv dort pro svoje přátele .

Teď už vím, že pro ně by mohl být i nakřivo, hlavně že je dělaný

s péčí a láskou . Zároveň taky vím, že není tak těžké, aby nakřivo

nebyl . Stačí se jen nebát .

Snad vám moje kuchařka pomůže případné obavy překonat .

Držím palce!





13

Než začnete


14

Rady

Většina dortů není nijak složitá, chtějí jen čas

Je třeba dodržet doporučení ohledně vychlazení či odležení jed

notlivých komponentů, aby se krém neroztekl nebo korpus nedrobil .

Pokud je uvedeno, že krém je nutné šlehat těsně před sestavením

dortu, udělejte to tak .

Nejprve si přečtěte celý recept

Suroviny i postup uvádím tak, jak přijdou během přípravy na řadu .

I tak se může stát, že zbrkle nalijete či nasypete do mísy suroviny,

které se měly šlehat odděleně . Když si přečtete recept předem,

postup si ujasníte .

Dodržte postup

Pokud máte spoustu zkušeností s pečením, víte, co si můžete dovo

lit . Pokud jste začátečník, respektujte instrukce a neexperimentujte .

Na to přijde řada, až si budete jisti „v kramflecích“ .

Buďte pečliví

Čím pečlivěji budete postupovat, tím lépe výsledek dopadne . Třeba

z důkladně připravené formy půjde korpus dobře ven, nebude

po stranách rozdrobený a půjde lépe namazat krémem .

Teplota a čas pečení mohou být v různých troubách

rozdílné

Všechny dorty peču v obyčejné elektrické troubě, nastavené na „horní

a dolní ohřev“ bez horkovzduchu . Plechy a formy dávám do středu

trouby . Při pečení tedy berte v potaz zkušenosti s vaší troubou . Zda

je korpus propečený, vždy vyzkoušejte pomocí špejle . Zapíchněte ji

do středu dortu, pár vteřin vyčkejte a špejli vytáhněte . Pokud vyjde

čistá nebo na ní ulpívají jen suché drobečky, je hotovo . V případě, že

na špejli zůstane těsto, pečte dalších 5 minut a test zopakujte .


15

Karamel

Nikdy, opravdu nikdy neochutnávejte karamel . Je horký (mluvíme

o teplotě kolem 140°C) ještě dlouho potom, co si myslíte, že už horký

není . Nesnažte se prstem nabrat a olíznout ani kapku karamelu, která

ukápla na kuchyňskou linku .

Neváhejte použít videonávody na internetu

Slovní popis toho, jak potáhnout dort marcipánem nebo jak prokrojit

korpus, může být jak chce přesný, ale nic nenahradí to, když postup

uvidíte . Využijte toho, že na internetu je dnes video návod na skoro

všechno .

Speciální vybavení

Pokud budete péct dorty často, budete možná chtít investovat do spe

ciálního cukrářského vybavení . Jestli se ale chystáte jen na pár dortů

ročně pro rodinu, bohatě vystačíte s pomůckami z běžné obchodní

sítě . Například není potřeba kupovat mnoho metrů drahé dortové

pásky, ale stačí jedny desky na vysvědčení z papírnictví . Ty rozstří

háte na pásky a po použití umyjete . Naopak dlouhý zoubkovaný

nůž na prokrajování korpusů bych doporučila . Využijete také gumové

stěrky, sadu kovových metliček (balonovou do mís s kulatým dnem

a plochou do kastrolů) a jednorázové zdobicí sáčky .

Krájení dortů

Nůž namočte do horké vody, utřete dosucha a zakrojte . Před dalším

řezem znovu nahřejte a usušte .

Nebojte se

Poslední rada zní: Nebojte se a zkuste to! Možná váš první dort

nebude úplně dokonalý, ale s každým dalším to bude lepší .


16

Suroviny

Téměř všechny dorty upečete ze surovin dostupných v běžných

obchodech s potravinami . Pokud výjimečně ne, dají se bez prob

lémů objednat v e-shopech s cukrářským zbožím .

Čokoláda

Většinou používám velká balení čokolády v čočkách; dobře se s nimi

pracuje, nemusíte čokoládu sekat a krásně se rozpouští . I cena je

mnohem nižší než u tabulkové čokolády, a to už i u kilogramového

balení . Doma ale používám i „normální“ čokoládu z obchodu . U kaž

dého receptu je uvedeno, kolik procent kakaa by měla mít . Radím,

abyste nezkoušeli nahrazovat čokoládou na vaření, většinou má

méně kakaa a může obsahovat i další ingredience, a chovat se tedy

jinak .

Smetana

Používám smetanu ke šlehání s obsahem tuku 33 % balenou v papí

rovém „domečku“, se smetanami v kelímku, které mají někdy jen

30–31% tuku, nemám dobrou zkušenost .

Ovocná pyré

Nakupuji mražená či chlazená 90–100% ovocná pyré . Dají se

koupit v Makru nebo právě v cukrářských e-shopech . Pokud máte

zdroj dobrého ovoce, můžete si vyrobit vlastní . Ovoce je třeba pova

řit a přepasírovat přes jemný cedník . Mangové a marakujové pyré

doporučuji vždy kupované .

Krémový sýr

Pro dosažení opravdu krémového cheesecaku nebo správné konzis

tence krému je důležité, aby byl sýr tučný . Používám sýr Philadelphia .


17

Potravinářské barvivo

Nepoužívám ho ráda, ale na duhový dort, red velvet nebo macarons

udělám výjimku . Nejlépe se mi pracuje s gelovým potravinářským

barvivem . Dá se koupit v běžném obchodě, ale kvalitnější nabízejí

cukrářské e-shopy . U nich lze vybírat dokonce i z přírodních barviv .

Želatina

Ve všech receptech je použita plátková želatina Dr . Öetker . Práško

vou nelze nahradit 1 : 1, množství je třeba vyzkoušet .

Ořechové a mandlové mouky

Jedná se o velmi jemně mleté ořechy nebo mandle . Doma se mi nikdy

nepovede je namlít tak najemno, jako když koupím mouku hotovou;

z ořechů se začne uvolňovat tuk a místo jemné mouky vznikne pasta .



19

Recepty


FotograFie podzimního dortu – autorka

dodá do konce týdne


21

Podzimní dort s hruškami pošírovanými v červeném víně Hrušky, víno a čokoláda, podle mě ideální lék proti podzimu .

Ingredience

—————————————————————————————————————————————————————————————————————

Korpus 250 g másla 180 g vody 250 g hořké čokolády

(70 % kakaa)

300 g polohrubé mouky ½ lžičky prášku do pečiva ½ lžičky jedlé sody ¼ lžičky soli 60 g holandského kakaa 400 g cukru krupice

4 vejce

35 g oleje 140 g podmáslí

Pošírované hrušky

2 středně velké hrušky

3 malé hrušky

400 g červeného vína

4 hvězdičky badyánu

2 ks celé skořice

10 ks hřebíčku

30 g cukru krupice

Krém

250 g mascarpone

250 g smetany ke šlehání

90 g cukru moučka

1 lžička mleté skořice

Na dokončení

200 g hruškového pyré nebo dětské

přesnídávky

Postup

————————————————————————————————————————————————————————————————————————————

Korpus a hrušky si připravíme den dopředu . Korpus Troubu předehřejeme na 160°C . Připravíme si dvě dortové formy o průměru 18 cm – dno vyložíme pečicím papírem, boky vymažeme máslem a vysypeme moukou . Máslo nakrájíme na kousky a spolu s vodou ho zahřejeme, až se rozpustí . Do horkého másla s vodou přidáme nasekanou čokoládu,

22

minutku počkáme, až se čokoláda začne rozpouštět, a pak rozmí

cháme dohladka . Dáme stranou .

Do velké mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou,

solí a kakaem . Vmícháme cukr a přilijeme čokoládovo-máslovou

směs . Důkladně zamícháme .

Vejce přidáváme po jednom, vždy pečlivě promícháme .

Nakonec vmícháme olej a podmáslí .

Těsto rovnoměrně rozdělíme do připravených forem a pečeme v pře

dehřáté troubě 40 minut . Necháme vychladnout asi 10 minut ve for

mách, poté korpusy vyjmeme a necháme vychladnout úplně . Zaba

líme je do potravinové fólie a necháme do druhého dne v chladu .

Pošírované hrušky

Hrušky oloupeme, větší rozkrojíme na čtvrtiny a zbavíme jádřince,

menší necháme vcelku . Do kastrolu nalijeme víno, přidáme koření

a osladíme . Nálev přivedeme k varu, ztlumíme, aby jen velmi lehce

pobublával, a vložíme do něj připravené hrušky .

Když jsou hrušky měkké, ale ne rozvařené, odstavíme kastrol ze spo

ráku a necháme vychladnout . Dáme do lednice a necháme přes noc

louhovat . Scedíme a rozkrojené hrušky pokrájíme na tenké plátky .

Malé hrušky si schováme na ozdobu .

Nálev nevyléváme, ale svaříme ho asi na čtvrtinu objemu, až získá

sirupovitou konzistenci, a dáme stranou .

Krém

Krém připravujeme až těsně před sestavením dortu .

Všechny ingredience dáme do mísy a ušleháme do pevného krému .

Nejprve šleháme na nízké otáčky, a teprve až se smetana a mascar

pone spojí, můžeme rychlost zvýšit .

Sestavení dortu

Korpusy si aspoň hodinu předem vyndáme z lednice, bude se s nimi

lépe pracovat .



       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2019 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist