načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: Domácí sýry, 2. rozšířené vydání -- Návody na výrobu a zajímavé recepty – naše i zahraniční - Petra Rubášová

Domácí sýry, 2. rozšířené vydání -- Návody na výrobu a zajímavé recepty – naše i zahraniční
-15%
sleva

Kniha: Domácí sýry, 2. rozšířené vydání -- Návody na výrobu a zajímavé recepty – naše i zahraniční
Autor:

- Vyzkoušejte si výrobu vlastního sýra! Získáte úžasné dobroty a naleznete nové hobby! - Nepotřebujete vlastní krávy, kozy ani ovce, nemusíte bydlet na statku. Stačí se jen řídit ... (celý popis)
Titul doručujeme za 3 pracovní dny
Vaše cena s DPH:  269 Kč 229
+
-
rozbalKdy zboží dostanu
7,6
bo za nákup
rozbalVýhodné poštovné: 39Kč
rozbalOsobní odběr zdarma

ukázka z knihy ukázka

Titul je dostupný ve formě:
tištěná forma elektronická forma

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Computer press
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 2018
Počet stran: 160
Rozměr: 167 x 225 mm
Úprava: barevné ilustrace
Vydání: 2. rozšířené vydání
Skupina třídění: Chov zvířat. Živočišná výroba
Vazba: brožovaná, šitá nitmi
Datum vydání: 26. 7. 2018
ISBN: 9788026420026
EAN: 9788026420026
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Vyzkoušejte si výrobu vlastního sýra! Získáte úžasné dobroty a naleznete nové hobby!

Nepotřebujete vlastní krávy, kozy ani ovce, nemusíte bydlet na statku. Stačí se jen řídit pokyny zkušené autorky, koupit mléko, sehnat si doporučované pomůcky a přísady a pečlivě dodržovat postupy.

Vyrobíte si sýry jak s českou tradicí, tak i sýry zahraničního původu, zjistíte, jakých chyb se vyvarovat, dozvíte se, kam můžete v Evropě vyrazit na statky za sýrovou turistikou, a naleznete zde také hodně zajímavých receptů, v nichž své sýrové výrobky uplatníte.

Postupy jsou doplněny názornými postupovými fotografiemi, fotografie u receptů ve vás vyvolají chutě pustit se do díla.

Autorka Petra Rubášová žije v jižních Čechách na farmě Mlsná ovečka (mlsnaovecka.cz), společně s manželem chová ovce a mnoho dalších domácích zvířat, vyrábí domácí ovčí sýry a produkty z medu a bylinek, včelaří, provozuje agroturistiku, miluje přírodu a chození po horách. Napsala již knihy Zvířata v zahradě - pro radost i užitek, Bylinky české zahrádky a Domácí medová kuchařka.

Předmětná hesla
Kniha je zařazena v kategoriích
Petra Rubášová - další tituly autora:
 (e-book)
Domácí sýry Domácí sýry
Zvířata v zahradě - pro radost i užitek -- Chovatelské rady pro začátečníky a jak oživit zahradu volně žijícími živočichy. Zvířata v zahradě
 (e-book)
Zvířata v zahradě - pro radost i užitek Zvířata v zahradě
 (e-book)
Bylinky české zahrádky Bylinky české zahrádky
Domácí medová kuchařka -- Medové speciality i běžná kuchyně Domácí medová kuchařka
 (e-book)
Domácí sýry, 2. rozšířené vydání Domácí sýry, 2. rozšířené vydání
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Výrb  

Domácí výroba čerstvého

sýra

Pomůcky

Hrnec na mléko nebo gastronádoba ve vodní lázni, teploměr, mlékárenská kultura (např.

Christian Hansen Danica), syřidlo, chlorid vápenatý, nůž, kuchyňská lopatka (obracečka),

sýrařská harfa, formičky, odkapávací podložka, sůl.

24


Postup

Mléko zpasterizujeme a následně zchladíme na 38 °C.

Zaočkování

Dle návodu výrobce mlékárenské kultury odebereme potřebné množství kultury a nasypeme

do mléka. Přidáme chlorid vápenatý v množství 1–2 ml na 10 l mléka.

Výrb  

25


Za občasného promíchání necháme kulturu s mlékem zrát po dobu 40 minut.

Zasýření

Mléko dochladíme (pokud nám samo nevychladlo) na teplotu 30 °C potřebnou pro zasýření.

Vypočítáme potřebné  množství syřidla tak, aby doba sýření byla cca 45  minut (viz výpo

čet množství syřidla), a syřidlo rozmícháme ve studené převařené vodě. Vody na rozmíchání

dáme 10–15 násobek množství syřidla.

Mléko stále mícháme a syřidlo rozléváme rovnoměrně po celém povrchu mléka.

26


Mícháme ještě jednu minutu.

Ukončíme míchání, protisměrným pomalým pohybem míchadla mléko ustálíme a necháme

v klidu dalších 40–45 minut. Vyzkoušíme, zda je správně zasýřeno, neboli pevnost sýřeniny.

Do sýřeniny vložíme nůž, páčivým pohybem odchlípneme sýřeninu – za nožem musí zůstat

viditelná  mezera s  pravidelnými okraji. Z  nože by  měla po vyndání odkapávat syrovátka,

ne mléko. V případě, že tomu tak není, necháme mléko ještě několik minut sýřit.

Výrb  

27


Zpracování sýřeniny

Obrátíme horní asi 4cm vrstvu sýřeniny. Zabráníme tím odtoku tuku usazeného na vrchní

straně.

Krájení sýřeniny

Provedeme vertikální křížový řez dlouhým nožem a necháme sýřeninu odpočívat, než začne

vystupovat syrovátka.

Připravíme si sýrařskou harfu.

28


Sýřeninu rozkrájíme nožem nebo pomocí harfy na kostky cca 2 × 2 cm velké (tzv. sýrové zrno).

Sýrové zrno dále promícháváme a  necháváme vyplavit syrovátku – zrno se zmenšuje  – tím

zrno vysoušíme na požadovanou pevnost.

Výrb  

29


Tvarování sýra

Připravíme si formičky.

Zrno naběračkou nebo pomocí misky naléváme do formiček.

30


Formičky můžeme mírně přeplnit (udělat kopeček, během tvarování odteče další syrovátka

a objem se zmenší).

Zrno ve formičkách necháme sednout. Sýry vyndáme (vyklepneme) z formiček a obracíme

spodní stranou nahoru. Nejprve po 30  minutách, pak vždy při propadnutí střední části ve

formičce (vytvoří se důlek), obvykle za další hodinu, za dvě hodiny a za další čtyři hodiny.

Výrb  

31


V  mezičase formičky překryjeme potravinovou fólií, omezíme tím případnou kontaminaci

sýra z okolního prostředí. Sýr ve formičkách necháme do druhého dne.

Sýr ve formičkách se podstatně zmenší. Přestože jsme přeplňovali formičky (vytvářeli kope

ček), máme nyní formičky zaplněné zhruba do poloviny až dvou třetin.

Sýry jsou připraveny k solení.

Výrb  

32


Výrb  

Solení sýra

Připravíme si 20% solný roztok. Převaříme vodu, do horké vody nasypeme sůl, sůl rozpustíme

a solný roztok necháme při pokojové teplotě vychladnout.

Sýry vyndáme z formiček a vložíme do solného roztoku. Sýry solíme podle jejich velikosti.

Malé sýry (do 100 g kus) necháme v roztoku 30 minut, větší sýry přiměřeně déle.

Odkapání sýra

Sýry vyndáme ze solného roztoku a  postavíme nejlépe na odkapávací podložku (podložka

s  dírkami pro lepší odvod tekutiny). Necháme při pokojové teplotě odkapávat do druhého

dne.

Balení sýra

Důkladně odkapané sýry balíme do potravinářské fólie nebo vkládáme do uzavíratelných

obalů (plastové kelímky). Sýry je možné zavakuovat.

Uchovávání sýra

Sýry uskladníme v chladničce. Čerstvé sýry spotřebujeme do 10 dnů ode dne výroby, zavaku

ované do 21 dnů.

33




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2019 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist