načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Domácí kváskové pečení - Gabriela Hradecká

Domácí kváskové pečení

Elektronická kniha: Domácí kváskové pečení
Autor:

- Naučte se péct domácí kváskový chleba, Chleban s An! . - - Pokud máte chuť vrátit se ke kořenům, udělat si radost a vyrobit si doma něco opravdového, voňavého a lahodně dobrého, ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  129
+
-
4,3
bo za nákup

ukázka z knihy ukázka

Titul je dostupný ve formě:
elektronická forma tištěná forma

hodnoceni - 81.4%hodnoceni - 81.4%hodnoceni - 81.4%hodnoceni - 81.4%hodnoceni - 81.4% 97%   celkové hodnocení
3 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: CPress
Dostupné formáty
ke stažení:
PDF
Upozornění: většina e-knih je zabezpečena proti tisku a kopírování
Médium: e-book
Rok vydání: 2016
Počet stran: 87
Rozměr: 23 cm
Úprava: barevné ilustrace
Vydání: 1. vydání
Skupina třídění: Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
ISBN: 978-80-264-1280-9
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Autorka popisuje své zkušenosti s pečením domácího kváskového pečiva - příprava kvásku, zápary, proces kynutí atd. Věnuje se velmi podrobně časovému rozvrhu a pracovnímu postupu pečení. Kniha obsahuje 16 vyzkoušených receptů na přípravu chleba a dalšího slaného pečiva. Rady, návody a recepty na pečení klasického kváskového pečiva.

Popis nakladatele

Naučte se péct domácí kváskový chleba, Chleban s An! .

Pokud máte chuť vrátit se ke kořenům, udělat si radost a vyrobit si doma něco opravdového, voňavého a lahodně dobrého, jste tady správně. Upečete si domácí kváskový chleba, prostě Chleban s An!


Myslíte si, že upéct si vlastní chleba je příliš těžké? Autorka této knihy vás přesvědčí, že ne. Skoro denně peče poctivé domácí kváskové klasické i bezlepkové pečivo. Zvládá to s láskou, radostí a s přehledem i bez vymožeností dnešní doby – bez strojů a kuchyňských robotů. Používá klasické pomůcky – lopaty na sázení chleba do pece i pedigové ošatky. Mouky různých druhů – žitnou, pšeničnou, špaldovou, grahamovou. Semínka do zápary i do těsta. Toto umění předá i vám.

V této knize vás také naučí, jak kvásek udržovat živý a zdravý, jak ho skladovat, starat se o něj, či jak jej zachránit, je-li „hladový“.
Ukáže vám, jak si rozvrhnout čas – zrání kvásku a kynutí těsta je tak trochu alchymie.
A samozřejmě – v části Recepty naleznete návody, jak si upéct spousty druhů kváskového pečiva!

Autorka Gabriela Hradecká v současnosti jezdí po celé ČR, navštěvuje různá města v Čechách i na Moravě, a pořádá kurzy pečení chleba (kurzypecenichleba.cz) a kurzy bezlepkového kváskového pečení, o které je čím dál větší zájem. Má vlastní facebookovou stránku Chleban s An - kurzy pečení chleba. Žije se třemi dětmi a manželem v malebném koutě na jihozápadě Moravy.

Předmětná hesla
Zařazeno v kategoriích
Gabriela Hradecká - další tituly autora:
Domácí kváskové pečení Domácí kváskové pečení
Bezlepkové kváskové pečení Bezlepkové kváskové pečení
 (e-book)
Bezlepkové kváskové pečení Bezlepkové kváskové pečení
 
K elektronické knize "Domácí kváskové pečení" doporučujeme také:
 (e-book)
Kváskové pečivo slané -- Kompletní průvodce kváskovým pečivem Kváskové pečivo slané
 (e-book)
Ruce v mouce Ruce v mouce
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Domácí kváskové pečení

Vyšlo také v tištěné verzi

Objednat můžete na

www.cpress.cz

www.albatrosmedia.cz

Gabriela Hradecká

Domácí kváskové pečení – e-kniha

Copyright © Albatros Media a. s., 2017

Všechna práva vyhrazena.

Žádná část této publikace nesmí být rozšiřována

bez písemného souhlasu majitelů práv.


Cpress Brno

2016

Domácí

kváskové

pečení

Gabriela Hradecká


4

Obsah Úvod 6 Co potřebujeme 10

Žitný kvásek 10

Suroviny na chléb – mouky a semínka 12

Zápara 14

Ošatka 14

Lopata na sázení chleba do trouby 18

Trouba 20 Časový rozvrh a pracovní postup 21

Základní kvas 22

Smísení surovin v míse 26

První kynutí v míse – zrání těsta 27

Hnětení těsta a vytvoření bochníku 28

Chladnutí upečeného pecnu 33

Skladování kváskového pečiva 33 Rady a tipy 36

Revitalizace kvásku 36

Jsme mimo domov týden a více 37

Praktické rady ohledně nádobí 37

Něco není tak, jak by mělo 38 Shrnutí 42

Máme žitný kvásek a jdeme na to! 42

Ze života 43 Recepty 46

Základní kmínový chléb 48

Jogurtový chléb 50

Žitno-pšeničný chleban od An 54

Chléb Grahama Špaldy 56

Hradecký chléb 58

Chléb skřítka Šalvěje 60

Řepák 62

Jarní chléb s mrkví a merlíkem 64

Dýňový chléb 66

Chléb s čirokem 68

Chléb s teffem 70

Třídílný pohankový chléb 72

Chléb s rýží 74 Bonus 76

Víkendové kváskové bagety 78

Dýňáčci 80

Chlebánci 82 Seznam receptů 85 O autorce 86

6

6

Úvod

Pokud máte chuť vrátit se ke kořenům, uzemnit se, udělat si radost a vyrobit si doma něco

opravdového, voňavého a  lahodně dobrého, jste tady správně. Naučte se péct domácí

kváskový chleba! Byli jste vždycky přesvědčeni, že upéct si vlastní chleba je příliš těžké?

Ráda vás přesvědčím o opaku. Jsem máma tří malých dětí, bydlím na romantické samotě

na pomezí Lančovské a  Stříbrné zátoky u  Vranovské přehrady a  doma téměř každý

den peču poctivé domácí kváskové (klasické i bezlepkové) pečivo. Zvládám to s radostí

a s přehledem i bez vymožeností dnešní doby – bez strojů a kuchyňských robotů. Mám

děti, zaměstnání a  spoustu dalších aktivit, tudíž se snažím domácí kváskové pečení

i pořádání kurzů kváskování zařadit do běžného dne se všemi radostmi i povinnostmi.

Jsem přesvědčená, že vše, co k  neodolatelně voňavému a  chutnému domácímu chlebu

potřebujete, je zdravý žitný kvas, mouka, voda, koření či bylinky, ošatka, klasická trouba

domácí, vaše laskavé ruce a odhodlání beze strachu.

Úvod

7

Jaký je můj příběh? Před nějakou dobou si ke mně našel cestu dobře živený domácí

vranovský kvásek. První kváskové chleby se podařily a zrodila se vášeň. Studovala jsem

knihy, četla pekařské diskuze a sledovala pořady o pečení chleba. Zvěsti o mém „domácím

pekařském umění“ se brzy roznesly a přátelé a známí mě začali žádat, abych je naučila,

jak na to. Rozhodla jsem se nenechávat si svoje znalosti a zkušenosti pro sebe a naopak

je nabídnout všem, kteří touží po vlastním domácím chlebu a kváskovém pečivu. A tak

jsem začala pořádat kurzy pečení chleba neboli kurzy kváskování, které s oblibou někdy

nazývám „chlebánkové dýchánky“. Kurzy probíhají v  různých městech po celé České

republice a po dohodě je možné uspořádat kurz ve vašem městě či vesnici.

Tuto knihu jsem sepsala s  přáním pomoci těm, kteří tápou a  bojí se domácího

kváskového pečení. Je věnována také všem, kteří se chtějí inspirovat, rozšířit si repertoár

kváskových receptů nebo si jen přečíst, jak jsem tuto problematiku uchopila já. Ráda

bych vám předala informace a rady podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, které jsem

získala z běžně dostupných informací, z literatury, internetu a hlavně ze svých domácích

pekařských zkušeností. Nejsem ani pekař, ani pekařský odborník, ale vím, že cokoliv

8

8

Úvod

9

se dělá s  nadšením a  s  láskou, tak skvěle funguje. Recepty, které v  knize najdete, jsou

mé autorské recepty, baví mě hrát si, být kreativní, tvořit. Recepty vznikají spontánně

a  jsou vždy inspirovány vším, co se okolo mě děje. Fotografie publikované v  knize jsou

z mého osobního archivu a měly by vám přiblížit proces domácího pečení chleba. Pokud

si to ale uděláte podle sebe, je to jenom dobře. A  věřte  – že ta svoboda pečení stojí za

to! Chtěla bych se zmínit ještě o  nedokonalosti a  originalitě. Každý upečený domácí

kváskový chléb je trochu jiný, každý kus je naprosto originálním kouskem a je dokonalý

ve své nedokonalosti. Co se posuzování vzhledu bochníků chleba týče, tak je tu jediný

parametr, kterým se lze (ne)vážně zabývat. Je to střídka – vnitřek chleba, kvalita střídky,

její vláčnost, hydratace a konzistence. A jestli je váš chleba zvenku vzhledově světlý, tmavý,

vysoký, nízký, prasklý, malý, velký, oválný, kulatý, hrubý nebo hladký – je to úplně jedno –

je to totiž ten nejlepší kváskový domácí chléb pod sluncem – je totiž VÁŠ!

„Na světě není dokonalé nic kromě Lásky. Láska je dokonalá tehdy, milujeme-li

nedokonalost.“

Osho

Poděkovat bych chtěla především své rodině  – svému úžasnému muži Jiřímu, který je

mou tichou stabilitou, skvělým rádcem a  vrchním degustátorem kváskových dobrot.

Děkuji také svým dětem – Lucii, Julii a Jiříkovi za to, že mi dávají prostor tvořit a trávit

v kuchyni a u trouby spousty hodin. Jsou to také takoví malí odborníci na domácí pečivo.

Díky všem, kteří mě na mé cestě jakkoliv inspirovali.

Gabi An Hradecká

www.kurzypecenichleba.cz, facebooková stránka: Chleban s An – kurzy pečení chleba

10

Co potřebujeme V této kapitole jsou uvedeny všechny důležité věci, které k domácímu kváskovému pečení potřebujete. Každé z nich věnuji odstavec a vysvětluji podrobněji. •

Žitný kvásek •

Suroviny na chléb •

Zápara •

Ošatka •

Lopata na sázení chleba do trouby •

Trouba Žitný kvásek Máte několik možností, jak se k  žitnému kvásku dostat. Existuje „kvásková mapa“ na webové stránce www.pecempecen.cz, kde si v okolí najdete někoho, kdo kvásek má, oslovíte ho a požádáte o trochu kvásku. Platí nepsané pravidlo, že kvásek se neprodává, ale daruje. Již několikrát se mi stalo, že jsem přes kváskovou mapu byla nalezena a kvásek jsem s  radostí podarovala. Další možností je kvásek si vypěstovat doma. Vězte ale, že každý nově vzniklý  – nově založený kvásek je slabší než kvásek starší, a proto vám ze začátku nepůjdou chleby tak snadno, chce to trpělivost a čas. Návodů na založení kvásku je na internetu spousta, já sama jsem nový kvásek nikdy nezakládala, takže podrobný návod na založení kvásku tady nenajdete. Můžete mi ale napsat nebo zavolat a  já vám ráda dám kontakt na klienty z  místa vašeho bydliště, kteří absolvovali můj Kurz pečení chleba, kvásek na kurzu dostali, pečou z něj a udržují ho v dobré kondici.

Co potřebujeme

11

žitný kvásek

12

Suroviny na chléb – mouky a semínka Na základ chleba  – na kvas, potřebujete žitnou mouku  – chlebovou či celozrnnou. Ve spojení s vodou to bude váš dobře položený základní kámen pro domácí kváskový chléb. Následně se do žitného kvasu přidávají další druhy mouk. Záleží na receptu a  na vaší kreativitě. Výběr je na trhu obrovský,  proto máte možnost volby. Před tím, než se do domácího pečení pustíte, doporučuji mít doma především: •

z žita – žitná chlebová nebo žitná celozrnná,

z pšenice – pšeničná chlebová, pšeničná hladká, polosvětlá pšeničná

T650, různé druhy špaldové mouky včetně celozrnné špaldy, grahamovou

mouku a nějaké mouky jednodruhové (pohanková, nopálová, kaštanová,

čiroková, teffová, kukuřičná, rýžová atd.). Mouka je základem pro chleba, a proto je vhodné mít doma na kváskové pečení mouku žitnou, pšeničnou, špaldovou a nějakou jednodruhovou mouku na oživení. Základem domácího kváskového pečení je žito. Žitnou mouku dáváme do kvasu, je to základ pro domácí kváskový chléb. Může to být jak žitná mouka chlebová, tak žitná mouka celozrnná. Žito má menší podíl lepku než pšenice. Žitné těsto (u celožitných chlebů) je hutné, těžké, není elastické, nedá se s ním pracovat, proto se dává do forem a peče se přímo ve formě. Pšenice je neméně důležitá. V  dnešní době se hodně setkávám s  tím, že mnozí lidé by nejraději pšenici, nebo spíš „bílou mouku“, vyřadili ze svého jídelníčku. To mohou, ale pšeničnou mouku do dobrého kváskového českého chleba prostě potřebujeme. Když se na svém kurzu zeptám, který chléb lidem chutnal nejvíce, většina odpoví, že ten, který v jakémkoliv množství obsahoval pšenici. Ráda používám pšeničnou celozrnnou mouku nebo typ pšeničné mouky T650. Pokud hladkou bělenou mouku do domácího kváskového pečiva nechceme, můžeme ji nahradit pšenicí špaldou. Špalda je druh pšenice a je považována za zdravější alternativu šlechtěné

Co potřebujeme

13

pšenice s vyšším podílem minerálních látek a bílkovin. Zároveň je špalda lehce stravitelná

a má mnohem nižší toxicitu pro alergické jedince. Špalda ale není bezlepková.

Dále se v receptech ještě vyskytuje grahamová mouka. Grahamová mouka je pojmenovaná

po Sylvesteru Grahamovi, který tuto formu mouky vyvinul v  roce 1830. Při výrobě

grahamové mouky se škrob jemně rozemele a spolu s otrubami a klíčkovou částí se vrátí zpět.

Výsledkem je hrubší hnědá mouka s ořechovou a jemně sladkou chutí. Originální mouka

grahamová je mouka nebělená a  nerafinovaná. Ačkoli termíny grahamová a  celozrnná

mouka jsou často používány jako synonyma, existuje mezi nimi rozdíl. Grahamová mouka

má trochu hrubší strukturu než mouka celozrnná. Biologickou hodnotou a  obsahem

důležitých látek je však grahamová mouka s celozrnnou téměř identická.

Semínka máme rádi a  je fajn si je do domácího chleba přidat. Platí ale pravidlo, že

semínka nesypeme do chleba suchá, ale vždy si je zalejeme vodou a necháme nějaký čas

nasát vodu  – nabobtnat. Nakupujte kvalitní, zdravá a  čerstvá semínka, pozor na žluklá

či plesnivá semena. Předtím než semínka použiji, vždy ochutnávám, zda jsou v pořádku,



       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2019 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist