načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Dobrá sezóna na jaře - Michaela Riedlová

Dobrá sezóna na jaře

Elektronická kniha: Dobrá sezóna na jaře
Autor:

Chcete si užít jaro a vše, co nám nabízí, naplno a s radostí? Pak je pro vás tento titul tím pravým ořechovým! Kniha začíná kapitolou věnovanou Velikonocům, svátkům jara, ve které ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  149
+
-
5
bo za nákup

ukázka z knihy ukázka

Titul je dostupný ve formě:
elektronická forma tištěná forma

hodnoceni - 44.6%hodnoceni - 44.6%hodnoceni - 44.6%hodnoceni - 44.6%hodnoceni - 44.6% 40%   celkové hodnocení
2 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: CPress
Dostupné formáty
ke stažení:
PDF
Upozornění: většina e-knih je zabezpečena proti tisku
Médium: e-book
Počet stran: 128
Rozměr: 21 cm
Úprava: tran : barevné ilustrace
Vydání: 1. vydání
Spolupracovali: fotografie: Michaela Riedlová, Adam Zupko
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
ISBN: 978-80-264-1374-5
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Chcete si užít jaro a vše, co nám nabízí, naplno a s radostí? Pak je pro vás tento titul tím pravým ořechovým! Kniha začíná kapitolou věnovanou Velikonocům, svátkům jara, ve které najdete nejen výborné recepty na velikonoční dobroty, ale také velikonoční dekorace a květinové výrobky na výzdobu sváteční tabule nebo verandy. Druhá kapitola se točí kolem nádherného období, kdy všechno kvete a příroda nám začíná nabízet první bylinky a ovoce. I zde můžete objevit řadu zapomenutých nápadů od vazeb z tradičních květin, přes zpracovávání prvních darů lesa až po výrobu malovaných květináčů na první malé sazeničky. Třetí kapitola se soustředí na období před létem, kdy začíná čas prvního grilování, zavařování a výroby letních floristických dekorací. Jako bonus kniha obsahuje malý herbář mapující nejčastěji používané bylinky.

 

 

 

Předmětná hesla
Zařazeno v kategoriích
Michaela Riedlová - další tituly autora:
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Dobrá sezóna na jaře

Vyšlo také v tištěné verzi

Objednat můžete na

www.cpress.cz

www.albatrosmedia.cz

Michaela Riedlová, Denisa Sýkorová

Dobrá sezóna na jaře – e-kniha

Copyright © Albatros Media a. s., 2016

Všechna práva vyhrazena.

Žádná část této publikace nesmí být rozšiřována

bez písemného souhlasu majitelů práv.


Dobrá sezóna

na ja ře

Autorky: Michaela Riedlová, Denisa Sýkorová

Fotografie: Michaela Riedlová, Adam Zupko

Úprava fotografií: Adam Zupko

CPress

2017


4 Úvodem

Úvodem

Kniha, kterou držíte v ruce, je již druhým počinem au torek tvořících pod názvem „Dobrá sezóna“. Tentokrát

se z oblíbené místnosti, tedy z kuchyně, která byla hlavním dějištěm knihy první, přesouváme do celého

domu nebo bytu, ale také na balkón nebo na zahradu. Hlavním tématem je totiž jaro – období, které skýtá

nemalé množství radostí, tradic a událostí, jež dokážou zpříjemnit dny, kdy se příroda pomalu probírá

z dlouhé zimy a postupně se připravuje na slunné léto.

Spolu s Dobrou sezónou můžete celé jaro prožít kreativně a naplno. Od jeho prvních nesmělých nástupů,

kdy pod pomalu odtávajícím sněhem objevíme první sněženky a krokusy, které dávají vědět, že Velikonoce se

nezadržitelně blíží, přes krásné období přelomu dubna a května, kdy všechno kvete, voní, bzučí a nám je jasné,

že zima již defi nitivně přišla o svou vládu, až po teplý červen, jehož vlahé večery a dozrávající plody dávají

vědět, že léto je za dveřmi, prázdniny pomalu přicházejí a my se můžeme těšit na líné dny zalité sluncem.

Dobrá sezóna opět přináší tipy, jak onu krásnou a rozmanitou roční dobu naplnit radostí a fantazií. Spolu

s námi si tak v kapitole o Velikonocích můžete uvázat krásné velikonoční hnízdo s primulkami nebo

s pomocí dětí vyrobit roztomilé skořápkové zahrádky. Objevíte skvělé recepty na mazanec či citronového

beránka a taky si ukážeme, jak netradičně ozdobit velikonoční vajíčka. Ve druhé kapitole se spolu budeme

těšit například z voňavých bylinek, které si sesadíme do nádoby jako mini zahrádku, vyrobíme si malované

venkovní květináče na mladé rostlinky a ukážeme si třeba i to, jak udělat skvělé pesto z volně rostoucího

medvědího česneku. Poslední kapitola už bude věnovaná období očekávání a těšení se na léto, které si

zkrátíme výrobou levandulového svícnu a také vkusných stojánků na venkovní příbor, jež nám skvěle poslouží

při letním grilování. A s osvěžující okurkovo-melounovou limonádou pak vyjdeme létu vstříc.

Všechny zmíněné tipy a nápady a ještě spoustu dalších naleznete v naší knize, která je oslavou jara, svěžesti,

očekávání a prosluněných dnů. Budeme velice rády, když i vy své jaro prožijete právě s Dobrou sezónou.

Přejeme příjemné počtení a spoustu nové inspirace a chuti k tvorbě.

Michaela Riedlová a Denisa Sýkorová

Úvodem


Kv ětinové dekorace 5


Velikonoce

U nás v Dobré sezóně milujeme Velikonoce skoro st ejně jako Vánoce. Jen co v lednu odstrojíme

vánoční stromeček, uklidíme skleněné ozdoby na půdu, dojíme zapomenuté kousky cukroví

a vymeteme ze všech koutů poslední zbytky jehličí, už bychom nejradši, aby bylo jaro, beránci,

kuřátka a Velikonoce. Po únorových plískanicích a nesmělých začátcích března, kdy sluníčko sice

už kapánek vykukuje, ale ještě pořádně nezahřeje, konečně přijdou ty nádherné jarní svátky –

Velikonoce. Výhodou Velikonoc je také to, že se neomezují jen na Velikonoční pondělí, ale váže

se k nim spousta tradic a obyčejů, které slavnostnímu dni předcházejí. A právě v tomto období

už můžeme začít vyrábět spoustu nádherných věcí, díky kterým si čekání na pomlázku zkrátíme.

V kapitole se můžete nechat inspirovat našimi tipy na nádherné výtvory z květin, které vám

hned zkraje jara provoní domov, ať už se rozhodnete pro velikonoční hnízdo, hyacintový věneček

či zahrádky ve skořápkách. My doporučujeme zkusit všechno. A ještě navíc namalovat krásná

pastelová vajíčka, do okna pověsit girlandu ze zajíčků a k tomu zakousnout velikonoční sušenku

posypanou pistáciemi. A kdyby váš hlad neutišila, zkuste našeho beránka nebo mazanec.

Rozhodně nepochybíte.

Velikonoce



8 Velikonoce


Velikonoce 9

Citronový beránek

Beránek se na Velikonoce peče skoro v každé rodině. Maminky i babičky mívají na tuhle

piškotovou nádheru svůj osvědčený recept. Někdo polévá čokoládou, jiný přidává kokos, všichni

mají ale jedno společné – věří, že právě ten je jich beránek je nejlepší. Dobrá sezóna vychází

z klasického receptu na křehkého piškotového beránka se spoustou másla, ale recept jsme pro

vás ozvláštnily citronem a citronovou kůrou. Kyselost tohoto ovoce dodá beránkovi nový rozměr

a pak už stačí jen lehce zasypat cukrem a při konzumaci pozorovat překvapení v očích hostů.

Citronového beránka si zamiluje každý.

Na přípravu beránka si

nachystáme 1 citron, 250 g

másla, 250 g hladké mouky,

150 g cukru, vanilkový cukr

a 4 vejce. Z citronu ostrouhejte

kůru a vymačkejte šťávu. Vejce

utřete s cukrem a máslem,

přilijte citronovou šťávu

a kůru a nakonec postupně

přisypávejte mouku.

Citronový beránek


10 Velikonoce

Vypracované hladké těsto přelijte do máslem nebo rostlinným tukem vymazané a moukou nebo krupicí

vysypané formy na beránka a pečeme na 180 stupňů cca hodinu.


Velikonoce 11

Po zhruba 45 minutách pečení zkusíme zadní polovinu formy sundat a dopéct tak beránka dozlatova

i zezadu. Díky odklopení můžeme navíc špejlí kontro lovat, zda je těsto již upečené. Po upečení necháme

ve formě vychladnout. Hotového beránka stačí ozdobit stuhou a posypat cukrem.


12 Velikonoce


Velikonoce 13

Mazanec

Velikonoční dobrota zvaná mazanec patří ke zlatému fondu české sváteční kuchyně. V dávných

dobách to byla jediná sladkost, na kterou se dě ti o Velikonocích mohly těšit. Dnes již bohužel

oblíbenost tohoto sladkého pečiva poněkud ustupuje. Spousta hospodyněk má z kynutého těsta

obavy a taky je možná odradí, že je příprava trochu zdlouhavá a výsledek ne vždy zaručen. Proto

radši mazanec koupí v obchodě. My ale garantujeme, že tento mazanec se podaří určitě – Dobrá

sezóna si prošla všemi nástrahami mazance místo vás a pokud se budete držet našich tipů a rad,

musí vše vyjít na výbornou.

Na upečení skvělého

mazance si přichystáme

kostku droždí, 100 g

cukru, 500 g hladké nebo

polohrubé mouky, 250 ml

mléka, kůru z citronu,

vanilkový cukr, 2–3 žloutky,

150 g másla a pak dle

libosti mandle, rozinky či

kandované ovoce. Počítáme

také se žloutkem na potírání

během pečení.

Mazanec


14 Velikonoce

V malé mističce si do tekutého stavu rozetřeme dr oždí se lžící cukru a necháme vzejít na teplém místě.

V malém kastrůlku si ohřejeme mléko, máslo, žloutky, vanilkový i klasický cukr a přidáme kůru z citronu.

Tekutou směs následně vlijeme do cca 400 g prosáté mouky, přidáme kvásek a zamícháme na řidší těsto.

Těsto postupně vymícháváme a přisypáváme zbytek mouky, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn mísy.

Poté jej vyklopíme na vál a zapracujeme do něj rozinky a mandle. Necháme na teplém místě kynout.


Velikonoce 15

Těsto po vykynutí opět prohněteme na válu a necháme ještě jednou v míse vykynout. Pak jej rozdělíme na

dvě poloviny, ze kterých vytvarujeme mazance. Potřeme vejcem, posypeme mandlemi a v předehřáté troubě

pečeme na 180 stupňů asi 40 minut. Během pečení kontrolujeme a potíráme vejcem. Po upečení necháme

vychladnout a řežeme na tenké plátky.


16 Velikonoce


Velikonoce 17

Velikono ční sušenky

Pokud si každý rok lámete hlavu nad tím, co připravit pro malé koledníky na Velikonoční

pondělí, zkuste naše kořeněné sušenky. Jsou dobré a jednoduché a představují skvělou alternativu

kupovaných sladkostí. Vycházíme z klasického máslového těsta a přidáváme do nich to nejlepší

čerstvě nadrcené koření, které jim dodá sváteční nádech. Pak už stačí sušenky posypat zelenými

pistáciemi a nachystat je do barevných jarních pytlíků. Děti budou mít radost a vy zase o něco

čistší svědomí – přece jenom je tahle sladkost o trochu zdravější.

Na přípravu sušenek pro

koledníky si nachystejte

250 g změklého másla,

300 g hladké mouky,

100 g cukru, dvě vejce,

jeden bílek, směs

oblíbeného koření

(hřebíček, nové koření,

skořice, anýz, badyán

apod.) a na ozdobu

nasekané pistácie.

Velikonoční sušenky


18 Velikonoce

Vejce utřeme s máslem a cukrem, přidáme nadrcené koře ní a postupně zapracujeme mouku, až vznikne tuhé

máslové těsto. Necháme jej v lednici odpočinout a pak z něj vyválíme tenký plát, ze kterého vykrajujeme

libovolné tvary.


Velikonoce 19

Sušenky pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 20 minut, během pečení kontrolujeme. Až sušenky

zezlátnou, vyjmeme je z trouby a ještě teplé potíráme rozšlehaným bílkem a sypeme pistáciemi. Pak jen

naplníme do papírových pytlíčků a můžeme rozdávat.




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist