načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Dobrá sezóna na jaře - Michaela Riedlová

-6%
sleva

Elektronická kniha: Dobrá sezóna na jaře
Autor:

Chcete si užít jaro a vše, co nám nabízí, naplno a s radostí? Pak je pro vás tento titul tím pravým ořechovým! Kniha začíná kapitolou věnovanou Velikonocům, svátkům jara, ve které ...
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  149 Kč 140
+
-
4,7
bo za nákup

ukázka z knihy ukázka

Titul je dostupný ve formě:
elektronická forma tištěná forma

hodnoceni - 44.6%hodnoceni - 44.6%hodnoceni - 44.6%hodnoceni - 44.6%hodnoceni - 44.6% 40%   celkové hodnocení
2 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: CPress
Dostupné formáty
ke stažení:
PDF
Upozornění: většina e-knih je zabezpečena proti tisku
Počet stran: 128
Rozměr: 21 cm
Úprava: tran : barevné ilustrace
Vydání: 1. vydání
Spolupracovali: fotografie: Michaela Riedlová, Adam Zupko
Jazyk: česky
Médium: e-book
ADOBE DRM: bez
ISBN: 978-80-264-1374-5
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Chcete si užít jaro a vše, co nám nabízí, naplno a s radostí? Pak je pro vás tento titul tím pravým ořechovým! Kniha začíná kapitolou věnovanou Velikonocům, svátkům jara, ve které najdete nejen výborné recepty na velikonoční dobroty, ale také velikonoční dekorace a květinové výrobky na výzdobu sváteční tabule nebo verandy. Druhá kapitola se točí kolem nádherného období, kdy všechno kvete a příroda nám začíná nabízet první bylinky a ovoce. I zde můžete objevit řadu zapomenutých nápadů od vazeb z tradičních květin, přes zpracovávání prvních darů lesa až po výrobu malovaných květináčů na první malé sazeničky. Třetí kapitola se soustředí na období před létem, kdy začíná čas prvního grilování, zavařování a výroby letních floristických dekorací. Jako bonus kniha obsahuje malý herbář mapující nejčastěji používané bylinky.

Předmětná hesla
Zařazeno v kategoriích
Michaela Riedlová - další tituly autora:
Dobrá sezóna v kuchyni Dobrá sezóna v kuchyni
Riedlová, Michaela; Sýkorová, Denisa
Cena: 254 Kč
Dobrá sezóna na jaře Dobrá sezóna na jaře
Riedlová, Michaela; Sýkorová, Denisa
Cena: 254 Kč
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky






Dobrá sezóna na jaře
Vyšlo také v tištěné verzi
Objednat můžete na
www.cpress.cz
www.albatrosmedia.cz
Michaela Riedlová, Denisa Sýkorová
Dobrá sezóna na jaře – e-kniha
Copyright © Albatros Media a. s., 2016
Všechna práva vyhrazena.
Žádná část této publikace nesmí být rozšiřována
bez písemného souhlasu majitelů práv.





Dobrá sezóna
na ja ře
Autorky: Michaela Riedlová, Denisa Sýkorová
Fotografie: Michaela Riedlová, Adam Zupko
Úprava fotografií: Adam Zupko
CPress
2017





4 Úvodem
Úvodem
Kniha, kterou držíte v ruce, je již druhým počinem au torek tvořících pod názvem „Dobrá sezóna“. Tentokrát
se z oblíbené místnosti, tedy z kuchyně, která byla hlavním dějištěm knihy první, přesouváme do celého
domu nebo bytu, ale také na balkón nebo na zahradu. Hlavním tématem je totiž jaro – období, které skýtá
nemalé množství radostí, tradic a událostí, jež dokážou zpříjemnit dny, kdy se příroda pomalu probírá
z dlouhé zimy a postupně se připravuje na slunné léto.
Spolu s Dobrou sezónou můžete celé jaro prožít kreativně a naplno. Od jeho prvních nesmělých nástupů,
kdy pod pomalu odtávajícím sněhem objevíme první sněženky a krokusy, které dávají vědět, že Velikonoce se
nezadržitelně blíží, přes krásné období přelomu dubna a května, kdy všechno kvete, voní, bzučí a nám je jasné,
že zima již defi nitivně přišla o svou vládu, až po teplý červen, jehož vlahé večery a dozrávající plody dávají
vědět, že léto je za dveřmi, prázdniny pomalu přicházejí a my se můžeme těšit na líné dny zalité sluncem.
Dobrá sezóna opět přináší tipy, jak onu krásnou a rozmanitou roční dobu naplnit radostí a fantazií. Spolu
s námi si tak v kapitole o Velikonocích můžete uvázat krásné velikonoční hnízdo s primulkami nebo
s pomocí dětí vyrobit roztomilé skořápkové zahrádky. Objevíte skvělé recepty na mazanec či citronového
beránka a taky si ukážeme, jak netradičně ozdobit velikonoční vajíčka. Ve druhé kapitole se spolu budeme
těšit například z voňavých bylinek, které si sesadíme do nádoby jako mini zahrádku, vyrobíme si malované
venkovní květináče na mladé rostlinky a ukážeme si třeba i to, jak udělat skvělé pesto z volně rostoucího
medvědího česneku. Poslední kapitola už bude věnovaná období očekávání a těšení se na léto, které si
zkrátíme výrobou levandulového svícnu a také vkusných stojánků na venkovní příbor, jež nám skvěle poslouží
při letním grilování. A s osvěžující okurkovo-melounovou limonádou pak vyjdeme létu vstříc.
Všechny zmíněné tipy a nápady a ještě spoustu dalších naleznete v naší knize, která je oslavou jara, svěžesti,
očekávání a prosluněných dnů. Budeme velice rády, když i vy své jaro prožijete právě s Dobrou sezónou.
Přejeme příjemné počtení a spoustu nové inspirace a chuti k tvorbě.
Michaela Riedlová a Denisa Sýkorová
Úvodem





Kv ětinové dekorace 5





Velikonoce
U nás v Dobré sezóně milujeme Velikonoce skoro st ejně jako Vánoce. Jen co v lednu odstrojíme
vánoční stromeček, uklidíme skleněné ozdoby na půdu, dojíme zapomenuté kousky cukroví
a vymeteme ze všech koutů poslední zbytky jehličí, už bychom nejradši, aby bylo jaro, beránci,
kuřátka a Velikonoce. Po únorových plískanicích a nesmělých začátcích března, kdy sluníčko sice
už kapánek vykukuje, ale ještě pořádně nezahřeje, konečně přijdou ty nádherné jarní svátky –
Velikonoce. Výhodou Velikonoc je také to, že se neomezují jen na Velikonoční pondělí, ale váže
se k nim spousta tradic a obyčejů, které slavnostnímu dni předcházejí. A právě v tomto období
už můžeme začít vyrábět spoustu nádherných věcí, díky kterým si čekání na pomlázku zkrátíme.
V kapitole se můžete nechat inspirovat našimi tipy na nádherné výtvory z květin, které vám
hned zkraje jara provoní domov, ať už se rozhodnete pro velikonoční hnízdo, hyacintový věneček
či zahrádky ve skořápkách. My doporučujeme zkusit všechno. A ještě navíc namalovat krásná
pastelová vajíčka, do okna pověsit girlandu ze zajíčků a k tomu zakousnout velikonoční sušenku
posypanou pistáciemi. A kdyby váš hlad neutišila, zkuste našeho beránka nebo mazanec.
Rozhodně nepochybíte.
Velikonoce










8 Velikonoce





Velikonoce 9
Citronový beránek
Beránek se na Velikonoce peče skoro v každé rodině. Maminky i babičky mívají na tuhle
piškotovou nádheru svůj osvědčený recept. Někdo polévá čokoládou, jiný přidává kokos, všichni
mají ale jedno společné – věří, že právě ten je jich beránek je nejlepší. Dobrá sezóna vychází
z klasického receptu na křehkého piškotového beránka se spoustou másla, ale recept jsme pro
vás ozvláštnily citronem a citronovou kůrou. Kyselost tohoto ovoce dodá beránkovi nový rozměr
a pak už stačí jen lehce zasypat cukrem a při konzumaci pozorovat překvapení v očích hostů.
Citronového beránka si zamiluje každý.
Na přípravu beránka si
nachystáme 1 citron, 250 g
másla, 250 g hladké mouky,
150 g cukru, vanilkový cukr
a 4 vejce. Z citronu ostrouhejte
kůru a vymačkejte šťávu. Vejce
utřete s cukrem a máslem,
přilijte citronovou šťávu
a kůru a nakonec postupně
přisypávejte mouku.
Citronový beránek





10 Velikonoce
Vypracované hladké těsto přelijte do máslem nebo rostlinným tukem vymazané a moukou nebo krupicí
vysypané formy na beránka a pečeme na 180 stupňů cca hodinu.





Velikonoce 11
Po zhruba 45 minutách pečení zkusíme zadní polovinu formy sundat a dopéct tak beránka dozlatova
i zezadu. Díky odklopení můžeme navíc špejlí kontro lovat, zda je těsto již upečené. Po upečení necháme
ve formě vychladnout. Hotového beránka stačí ozdobit stuhou a posypat cukrem.





12 Velikonoce





Velikonoce 13
Mazanec
Velikonoční dobrota zvaná mazanec patří ke zlatému fondu české sváteční kuchyně. V dávných
dobách to byla jediná sladkost, na kterou se dě ti o Velikonocích mohly těšit. Dnes již bohužel
oblíbenost tohoto sladkého pečiva poněkud ustupuje. Spousta hospodyněk má z kynutého těsta
obavy a taky je možná odradí, že je příprava trochu zdlouhavá a výsledek ne vždy zaručen. Proto
radši mazanec koupí v obchodě. My ale garantujeme, že tento mazanec se podaří určitě – Dobrá
sezóna si prošla všemi nástrahami mazance místo vás a pokud se budete držet našich tipů a rad,
musí vše vyjít na výbornou.
Na upečení skvělého
mazance si přichystáme
kostku droždí, 100 g
cukru, 500 g hladké nebo
polohrubé mouky, 250 ml
mléka, kůru z citronu,
vanilkový cukr, 2–3 žloutky,
150 g másla a pak dle
libosti mandle, rozinky či
kandované ovoce. Počítáme
také se žloutkem na potírání
během pečení.
Mazanec





14 Velikonoce
V malé mističce si do tekutého stavu rozetřeme dr oždí se lžící cukru a necháme vzejít na teplém místě.
V malém kastrůlku si ohřejeme mléko, máslo, žloutky, vanilkový i klasický cukr a přidáme kůru z citronu.
Tekutou směs následně vlijeme do cca 400 g prosáté mouky, přidáme kvásek a zamícháme na řidší těsto.
Těsto postupně vymícháváme a přisypáváme zbytek mouky, dokud se těsto nezačne odlepovat od stěn mísy.
Poté jej vyklopíme na vál a zapracujeme do něj rozinky a mandle. Necháme na teplém místě kynout.





Velikonoce 15
Těsto po vykynutí opět prohněteme na válu a necháme ještě jednou v míse vykynout. Pak jej rozdělíme na
dvě poloviny, ze kterých vytvarujeme mazance. Potřeme vejcem, posypeme mandlemi a v předehřáté troubě
pečeme na 180 stupňů asi 40 minut. Během pečení kontrolujeme a potíráme vejcem. Po upečení necháme
vychladnout a řežeme na tenké plátky.





16 Velikonoce





Velikonoce 17
Velikono ční sušenky
Pokud si každý rok lámete hlavu nad tím, co připravit pro malé koledníky na Velikonoční
pondělí, zkuste naše kořeněné sušenky. Jsou dobré a jednoduché a představují skvělou alternativu
kupovaných sladkostí. Vycházíme z klasického máslového těsta a přidáváme do nich to nejlepší
čerstvě nadrcené koření, které jim dodá sváteční nádech. Pak už stačí sušenky posypat zelenými
pistáciemi a nachystat je do barevných jarních pytlíků. Děti budou mít radost a vy zase o něco
čistší svědomí – přece jenom je tahle sladkost o trochu zdravější.
Na přípravu sušenek pro
koledníky si nachystejte
250 g změklého másla,
300 g hladké mouky,
100 g cukru, dvě vejce,
jeden bílek, směs
oblíbeného koření
(hřebíček, nové koření,
skořice, anýz, badyán
apod.) a na ozdobu
nasekané pistácie.
Velikonoční sušenky





18 Velikonoce
Vejce utřeme s máslem a cukrem, přidáme nadrcené koře ní a postupně zapracujeme mouku, až vznikne tuhé
máslové těsto. Necháme jej v lednici odpočinout a pak z něj vyválíme tenký plát, ze kterého vykrajujeme
libovolné tvary.





Velikonoce 19
Sušenky pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 20 minut, během pečení kontrolujeme. Až sušenky
zezlátnou, vyjmeme je z trouby a ještě teplé potíráme rozšlehaným bílkem a sypeme pistáciemi. Pak jen
naplníme do papírových pytlíčků a můžeme rozdávat.






       

internetové knihkupectví ABZ - online prodej knih


Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist