načítání...


menu
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: Dilema všežravce -- Přírodopis čtyř jídel – Michael Pollan

Dilema všežravce -- Přírodopis čtyř jídel
-16%
sleva

Kniha: Dilema všežravce
Autor: Michael Pollan
Podtitul: Přírodopis čtyř jídel

Současná nabídka potravinářského průmyslu je nepřeberná, málokdo však ví, z jakých surovin a jakým způsobem potraviny vznikají. Autor se rozhodl popsat cestu, kterou plodiny nebo maso zvířete musí urazit, než se dostanou na náš stůl. V ... (celý popis)
Titul je na partnerském skladu >10ks - doručujeme za 2 pracovní dny
Vaše cena s DPH:  498 Kč 418
+
-
rozbalKdy zboží dostanu
13,9
bo za nákup
rozbalVýhodné poštovné: 49Kč
rozbalOsobní odběr zdarma

hodnoceni - 72.9%hodnoceni - 72.9%hodnoceni - 72.9%hodnoceni - 72.9%hodnoceni - 72.9% 83%   celkové hodnocení
3 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » DOKOŘÁN
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 2013
Počet stran: 367
Rozměr: 238,0x168,0x26,0 mm
Vydání: Vyd. 1.
Název originálu: Omnivore’s dilemma
Spolupracovali: přeložila Jitka Fialová
Skupina třídění: Kuchařství. Potraviny. Vařená jídla
Hmotnost: 0,724kg
Jazyk: česky
Vazba: Pevná s přebalem lesklá
Novinka týdne: 2013-26
Datum vydání: 201307
Nakladatelské údaje: Praha, Argo, Dokořán, 2013
ISBN: 978-80-257-0896-5
EAN: 9788025708965
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Současná nabídka potravinářského průmyslu je nepřeberná, málokdo však ví, z jakých surovin a jakým způsobem potraviny vznikají. Autor se rozhodl popsat cestu, kterou plodiny nebo maso zvířete musí urazit, než se dostanou na náš stůl. V každé ze tří základních kapitol knihy sleduje jeden z hlavních lidských potravních řetězců, a to od začátku až do konce: průmyslový potravní řetězec (s klíčovou plodinou, kterou je v USA kukuřice), produkty alternativního zemědělství (farmy, místní obchodní řetězce), ve třetí části "sběračsko-lovecký" potravní řetězec. Ve svém pátrání neopomíjí historické, antropologické a sociologické souvislosti a nespoléhá se na prostředníky: vše chce prozkoumat a vidět "na vlastní oči". Závěrečný oddíl tak popisuje jeho zkušenost s přípravou jídla, které uvařil (téměř) výhradně z toho, co sám ulovil, vypěstoval či sesbíral. Ve výkladu se zaměřuje především na problematiku výroby potravin v USA, jeho závěry či úvahy se však vztahují k většině zemí západního světa. Člověk může - na rozdíl od organismů specializovaných na jeden druh potravy - konzumovat pestrou paletu produktů živočišného i rostlinného původu. To jej však staví před neustálé dilema výběru: co může, co má a co nesmí jíst?

Popis nakladatele

Autor se ve své mimořádně čtivé práci zaměřuje na velkovýrobu potravin v USA, ovšem jeho poznatky jsou stejně platné pro všechny vyspělé země západního světa.

Krom alarmujícího reportážního popisu samotné produkce uvažuje i o tom, jaký má dopad na krajinu, hospodářské plodiny a zvířata, ale i na skladbu našeho jídelníčku, stravovací návyky, kulturu stolování i zdraví člověka. Jeho popis průmyslového zpracování potravin, do kterého vstupuje chemie či genetické inženýrství, je varovný, autor nicméně v této i dalších svých knihách nabízí i východisko. Prostá doporučení typu "nejezte nic, co by vaše babička nepovažovala za potravinu" či "nekupujte nic, co je složeno víc než z pěti ingrediencí", apelování na návrat tradičním receptům a místním dodavatelům jsou stejně platná i pro českého čtenáře. Michael Pollan se této tematice věnuje soustavně a s mimořádným čtenářským ohlasem. Mezi jeho knihami najdeme tituly jako Obrana jídla: Jedlíkův manifest či Pravidla pro stravu: Jedlíkův manuál. (přírodopis čtyř jídel)
Předmětná hesla
Kniha je zařazena v kategoriích
Ke knize "Dilema všežravce -- Přírodopis čtyř jídel" doporučujeme také:
Síla přírodní fermentace -- Jedinečná chuť a léčivá síla živých kultur Síla přírodní fermentace
Švábi Švábi
 
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah


       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz – online prodej | ABZ Knihy, a.s.