
sleva
Kniha:
Dieta pro vyšší věk
Autor:
Zuzana Grofová
Podtitul: Svazek XIII.

Nakladatelství: | » Forsapi |
Médium / forma: | Tištěná kniha |
Rok vydání: | 2011 |
Počet stran: | 167 |
Rozměr: | 207,0x138,0x10,0 mm |
Úprava: | fotografie |
Vydání: | 1. vydání |
Skupina třídění: | Hygiena. Lidské zdraví |
Hmotnost: | 0,203kg |
Jazyk: | česky |
Vazba: | Brožovaná bez přebalu lesklá |
ISBN: | 978-80-87250-11-2 |
EAN: | 9788087250112 |
Ukázka: | » zobrazit ukázku |
Kniha v krátkosti zmiňuje teorie i fakta o stárnutí, podává stručný přehled základních živin a zdrojů, kde je nalézt. Mírné zvýšení příjmu bílkovin a současné snížení příjmu nadbytečné prázdné energie z tuků a jednoduchých cukrů (respektující pokles bazálního energetického výdeje s věkem) vedou společně s přiměřeným pohybem k udržování zdraví a vitality do vysokého věku. Od tohoto základního doporučení expertů se odvíjí praktická aplikace do běžného života. V receptové části jsou uvedena jídla, která autorka osobně vyzkoušela, mnohé i vytvořila a předvádí je v kurzech dietního vaření. Recepty jsou tvořeny tak, aby se od jejich základní verze daly odvozovat další. Rady a doporučení týkající se vhodného složení stravy i jednoduché přípravy jídel.
Při současném demografickém vývoji provázeném stárnutím populace najde v této knize řada osob vyššího věku rady a doporučení týkající se vhodného složení stravy i jednoduché přípravy jídel. Popsáno je též minimální vybavení kuchyně nebo kuchyňského koutu pro jednočlennou nebo dvoučlennou domácnost, s kterým lze kvalitní, pestré jídlo rychle a snadno připravit. Kniha v krátkosti zmiňuje teorie i fakta o stárnutí, podává stručný přehled základních živin a zdrojů, kde je nalézt. Mírné zvýšení příjmu bílkovin a současné snížení příjmu nadbytečné prázdné energie z tuků a jednoduchých cukrů (respektující pokles bazálního energetického výdeje s věkem) vedou společně s přiměřeným pohybem k udržování zdraví a vitality do vysokého věku. Od tohoto základního doporučení expertů se odvíjí praktická aplikace do běžného života.
V receptové části jsou uvedena jídla, která autorka osobně vyzkoušela, mnohé i vytvořila a předvádí je v kurzech dietního vaření. Recepty jsou tvořeny tak, aby se od jejich základní verze daly odvozovat další. Vybrána je ta nejdietnější varianta s přípravou bez tuku a bez zahušťování moukou či jíškou. Jídlo pak lze snadno energeticky obohatit přidáním tuku či zahuštěním. Přílohy obsahují stručné tabulky obsahu některých živin a energie v potravinách, tabulku energetického výdeje běžných denních činností a mírných sportovních aktivit včetně přepočtu na doporučovaných 30 minut pohybu denně.
Katalog předmětový > S > Stáří
Naučná literatura > Zdraví a lékařství > Dietoterapie
Katalog předmětový > S > Stárnutí
Naučná literatura > Zdraví a lékařství > Dietní jídla
Katalog vybraných autorů > G > Grofová – Zuzana Grofová
Katalog nakladatelství > F > Forsapi

Chocenská, Eva; Móciková, Heidi; Dědečková, Kateřina
Cena: 153 Kč