načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

Kniha: Dieta a nutriční opatření u chorob ledvin - kolektiv autorů

Dieta a nutriční opatření u chorob ledvin
-20%
sleva

Kniha: Dieta a nutriční opatření u chorob ledvin
Autor:

Monografie, jejíž téma je velice aktuální a dosud nebylo v našem písemnictví takto komplexně a podrobně zpracováno, podává podrobný přehled vědomostí o prolínání poškození ...
Titul doručujeme za 3 pracovní dny
Vaše cena s DPH:  420 Kč 336
+
-
rozbalKdy zboží dostanu
11,2
bo za nákup
rozbalVýhodné poštovné: 0Kč
rozbalOsobní odběr zdarma

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: MLADÁ FRONTA
Médium / forma: Tištěná kniha
Rok vydání: 2011-09-01
Počet stran: 354
Rozměr: 238 x 162 x 27 mm
Úprava: 353 stran : ilustrace
Vydání: 1. vyd.
Vazba: Vázaný
ISBN: 978-80-204-2208-8
EAN: 9788020422088
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Monografie, jejíž téma je velice aktuální a dosud nebylo v našem písemnictví takto komplexně a
podrobně zpracováno, podává podrobný přehled vědomostí o prolínání poškození ledvin a
následných metabolických poruchách s dietologií ledvinových onemocnění.
Autoři zúročují třicetileté zkušenosti s vyšetřováním, léčbou a výzkumem u nefrologických
nemocných v souvislosti s možnostmi léčebných dietologických přístupů.
Publikace je určena především nefrologům a nutričním pracovníkům ale poučení v ní najdou také
internisté, praktičtí lékaři a zdravotní sestry na nefrologických pracovištích a dialyzačních odděleních
jakožto i lékaři získávající specializaci v oboru nefrologie.
Text je rozčleněn do 2 celků - část nefrologická podává podrobný přehled patofyziologie, kliniky
nefrologických onemocnění a průvodních metabolických změn, část dietologická detailně popisuje
možnosti moderní dietologie jak tato onemocnění příznivě ovlivnit.
Je tudíž předpokladem, že kniha bude přínosem nejen pro klinickou nefrologickou praxi ale i pro
postgraduální vzdělávání v oboru.

Předmětná hesla
Kniha je zařazena v kategoriích
Zákazníci kupující knihu "Dieta a nutriční opatření u chorob ledvin" mají také často zájem o tyto tituly:
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

1 Principy racionální dietoterapie u neurologických nemocných .

2 Základní fyziologické předpoklady pro funkci ledvin

2.1 Ledvinová kontrola homeostázy (rovnováhy)

vnitřního prostředí

2.2 Koncentrační a zřeďovací schopnost

2.3 Acidifikace a alkalizace moči

2.4 Změny spojené s poškozením ledvinové tkáně

2.4.1 Funkční adaptace reziduálních nefronů ,

2.4.2 Reziduální diuréza (objem moči), vylučování natria

(sodíku) a kalia (draslíku)

2.4.3 Poruchy acidobazické rovnováhy

3 Metabolické funkce ledvin

3.1 Metabolismus živin

3.2 Renální aminoacidurie . . . .

4 Poruchy metabolismu bílkovin a aminokyselin

4.1 Fyziologické a patofyziologické aspekty

4.2 Aminokyseliny a peptidy rozdělení aminokyselin

4.3 Rozdělení bílkovin

4.4 Fyziologická potřeba bílkovin

4.5 Dusíková bilance, bílkoviny ve výživě

4.6 Poruchy metabolismu bílkovin a aminokyselin při chronické

renální insuficienci a selhání ledvin

4.6.1 Metabolické poruchy při chronické renální insuficienci

a selhání ledvin

4.6.2 Vliv renální insuficience a selhání ledvin na metabolismus

bílkovin a aminokyselin

5 Poruchy metabolismu lipidů

5.1 Fyziologické a patofyziologické aspekty

5.2 Příjem tuku v dietě

5.3 Poruchy metabolismu lipoproteinů


5.4 Poruchy metabolismu lipidů při chronické renální insuficienci

a selhání ledvin

5.4.1 Spektrum lipoproteinů u nemocných s chorobami ledvin

5.5 Karnitin a jeho role v metabolismu lipidů

5.6 Hyperhomocysteinemie

6 Poruchy sacharidového metabolismu

6.1 Fyziologické a patofyziologické aspekty

6.1.1 Klasifikace využitelných sacharidů a jejich výskyt

v potravinách

6.1.2 Intestinální (střevní) digesce a resorpce sacharidů . . . .

6.1.3 Osud monosacharidů vstřebaných ze střeva a jejich

další metabolická přeměna

6.1.4 Vláknina, charakteristika a výskyt v potravinách . . . .

6.2 Sacharidový metabolismus při chronické renální insuficienci

a selhání ledvin

7 Metabolismus vitaminů a stopových prvků

7.1 Vitaminy

7.1.1 Vitaminy rozpustné v tucích

7.1.2 Vitaminy rozpustné ve vodě

7.2 Stopové prvky

8 Chronická renální insuficience a její léčba

(stadium chronického onemocnění ledvin - CKD 3-4) ....

8.1 Konzervativní léčení chronické renální insuficience

8.1.1 Úprava příjmu bílkovin a energie

8.1.2 Úprava příjmu tekutin a natria

8.1.3 Úprava příjmu kalia

8.1.4 Úprava acidobazické rovnováhy

8.1.5 Úprava poruchy kalciofosfátového metabolismu . . . .

8.1.6 Dietní opatření při léčbě hypertenze u CHRI

8.2 Dietoterapie a nutriční suplementy

8.2.1 Současné postavení dietoterapie

8.2.2 Zahájení dietní léčby

8.2.3 Účinek diety s ohledem na základní diagnózu

8.2.4 Suplementované a modifikované nízkobílkovinné diety .

8.2.5 Použití esenciálních aminokyselin a jejich ketoanalog . .

8.2.6 Modifikované nízkobílkovinné diety


8.2.7 Kontrola nemocných při dlouhodobém podávání

nízkobílkovinných diet

8.3 Dietní program u diabetické nefropatie

8.3.1 Dietní opatření u diabetické nefropatie

8.3.2 Hyperlipidemie u diabetiků

8.4 Nefrotický syndrom

8.4.1 Metabolické poruchy spojené s nefrotickým syndromem .

8.4.2 Vliv proteinů a aminokyselin na renální hemodynamiku

u nefrotického syndromu

8.4.3 Bilance příjmu bílkovin u nemocných s nefrotickým

syndromem

8.4.4 Poruchy metabolismu lipidů u nefrotického syndromu . .

8.4.5 Změny v metabolismu stopových prvků a vitaminů při

nefrotickém syndromu

8.4.6 Dieta u nefrotického syndromu

9 Metabolický stav a nutrice při chronické hemodialyzační léčbě .

9.1 Nutriční stav nemocných v dlouhodobém dialyzačním léčení . .

9.2 Dietní postupy u hemodialyzovaných nemocných

9.3 Zahájení pravidelného dialyzačního léčení

9.3.1 Predialyzační konzervativní postupy

9.3.2 Individualizovaná suplementovaná dieta u nemocných

v pravidelném dialyzačním léčení s malnutricí

9.3.3 Dietologický protokol

9.4 Metabolická péče o rizikové nemocné při hemodialyzačním

léčení

9.4.1 Hemodialýza a malnutrice

9.5 Metody stanovení stavu výživy

9.5.1 Prevence rozvoje malnutrice

9.5.2 Léčebné postupy u malnutrice

9.6 Závažná komplikující onemocnění u hemodialyzovaných

nemocných

9.6.1 Hemodialýza a kardiovaskulární onemocnění

9.6.2 Hemodialýza a diabetes mellitus

10 Nutriční a metabolické poruchy při CAPD

10.1 Patofyziologické poznámky

10.2 Individualizace léčby

10.3 Metabolické problémy peritoneální dialýzy


11 Metabolické poruchy a nutriční léčebné postupy při akutním

poškození (AKI) a selhání ledvin (ASL)

11.1 Průběh a prognóza ASL

11.2 Léčebné postupy při ASL

11.3 Metabolismus a potřeba živin při ASL

11.3.1 Metabolismus aminokyselin a bílkovin

11.3.2 Spotřeba energie

11.3.3 Metabolismus sacharidů

11.3.4 Metabolismus tuků

11.3.5 Vitaminy a stopové prvky

11.4 Výživové režimy při ASL

12 Metabolické poruchy po transplantaci ledviny

12.1 Časná postransplantační fáze

12.2 Dlouhodobé metabolické komplikace

13 Parenterální a enterální výživa u chorob ledvin

13.1 Parenterální výživa

13.1.1 Chronická renální insuficience a selhání ledvin . . . .

13.1.2 Infuzní léčba po transplantaci ledviny

13.1.3 Akutní selhání ledvin

13.2 Enterální výživa

14 Zhodnocení metabolicko-nutričního stavu nefrologických

nemocných

14.1 Metabolické sledování nemocných

15 Nutriční péče o nemocné - stručný přehled dietních opatření

u nejčastějších onemocnění ledvin a močových cest

(0. Mengerová)

15.1 Dietní opatření při infekcích močových cest

15.1.1 Základní pravidla pro úpravu stravy

15.1.2 Dietní postupy měnící chemickou reakci moči . . . .

15.1.2.1 Potraviny vyvolávající kyselou rekci moči . .

15.1.2.2 Potraviny vyvolávající zásaditou reakci moči .

15.1.3 Příklad jídelního lístku se zaměřením na chemickou

reakci moči

15.2 Dietní opatření při zánětech ledvin (pyelonefritis)

15-3 Dietní opatření při močových kamenech


15.3.1 Potraviny s vyšším obsahem purinových látek . . . .

15.3.2 Potraviny s vyšším obsahem kyseliny šťavelové . . . .

15.3.3 Obsah minerálních látek v některých minerálních

a léčivých vodách

15.4 Dietní opatření při dně a hyperurikemickém syndromu . . .

15.4.1 Základní opatření při dně a hyperurikemickém

syndromu

15.4.2 Dietní opatření při kombinaci dny či

hyperurikemického syndromu s dalšími chorobami .

15.4.3 Stručný souhrn základních dietních doporučení

při léčbě a prevenci hyperurikemie

15.4.4 Obsah purinových látek v některých potravinách . . .

15.4.5 Dietní doporučení u pacientů s metabolickým

syndromem (též s hyperurikemií)

15.4.6 Rozdělení některých potravin podle glykemického

indexu

15.5 Dietní opatření při imunologickém zánětu ledvin

(glomerulonefritis)

15.5.1 Dietní opatření při akutním imunologickém zánětu

ledvin (akutní glomerulonefritis)

15.5.2 Dietní opatření při chronickém imunologickém

zánětu ledvin (chronická glomerulonefritis)

15.6 Dietní opatření u nefrotického syndromu

15.6.1 Hmotnost potraviny na množství kvalitních bílkovin

15.7 Dietní režimy u nemocných se sníženou funkcí

a selháváním ledvin

15.7.1 Dietní opatření pro nemocné při konzervativní léčbě

CHRI

15.7.1.1 Hlavní zásady dietní léčby

15.7.1.2 Výběr potravin

15.7.1.3 Základní nutriční hodnoty některých

nízkobílkovinných potravin

15.7.1.4 Jídelní lístek pro dietu s obsahem bílkovin

0,6 g/kg TH/den

15.7.1.5 Nutriční hodnoty jídelníčku s obsahem

bílkovin 0,6 g/kg TH/den

15.7.1.6 Nutriční hodnoty receptur použitých

v jídelníčcích pro dietu s obsahem bílkovin

na 0,6 g/kg TH/den


15.7.1.7 Receptury použité v jídelníčcích pro dietu

s obsahem bílkovin na 0,6 g/kg TH/den . . .

15.7.1.8 Jídelní lístek pro dietu s obsahem bílkovin

0,8 g/kg TH/den

15.7.1.9 Nutriční hodnoty jídelníčku s obsahem

bílkovin 0,8 g/kg TH/den

15.7.1.10 Nutriční hodnoty receptur použitých

v jídelníčcích pro dietu s obsahem bílkovin

na 0,8 g/kg TH/den

15.7.1.11 Receptury použité v jídelníčcích pro dietu

s obsahem bílkovin na 0,8 g/kg TH/den . . .

15.8 Dietní opatření pro nemocné se selháváním ledvin léčené

hemodialýzou

15.8.1 Hlavní zásady dietní léčby pro nemocné se

selháváním ledvin léčené hemodialýzou

15.8.2 Výběr potravin při hemodialýze

15.8.3 Jídelní lístek pro nemocného léčeného

hemodialýzou

15.8.4 Nutriční hodnoty jídelníčku pro nemocného léčeného

hemodialýzou

15.8.5 Nutriční hodnoty receptur uvedených v jídelníčcích

pro nemocného léčeného hemodialýzou

15.8.6 Receptury použité v jídelníčcích nemocného léčeného

hemodialýzou

15.9 Dietní opatření pro nemocné se selháváním ledvin léčené

peritoneální dialýzou

15.9.1 Hlavní zásady dietní léčby pro nemocné se selháváním

ledvin léčené peritoneální dialýzou

15.9.2 Výběr potravin při peritoneální dialýze

15.9.3 Jídelní lístek pro nemocného léčeného peritoneální

dialýzou

15.9.4 Nutriční hodnoty jídelního lístku pro nemocného

léčeného peritoneální dialýzou

15.9.5 Nutriční hodnoty receptur použitých v jídelních

lístcích pro nemocného léčeného peritoneální

dialýzou

15.9.6 Receptury použité v jídelních lístcích pro nemocného

léčeného peritoneální dialýzou

15.10 Dietní opatření pro nemocné po transplantaci


15.10.1 Hlavní zásady dietní léčby po transplantaci

s normální funkcí štěpu ledvin

15.10.1.1 Výběr potravin

15.10.1.2 Jídelní lístek pro dietu po transplantaci

s normální funkcí štěpu ledvin

15.10.1.3 Nutriční hodnoty jídelníčku

15.10.1.4 Nutriční hodnoty receptur

15.10.1.5 Receptury použité v jídelníčcích

15.10.2 Hlavní zásady dietní léčby po transplantaci

se sníženou funkcí štěpu ledvin

15.11 Dietní opatření u poruch metabolismu minerálních látek

a vody u nemocných s nedostatečností a selháním ledvin . . .

15.11.1 Dietní opatření u poruch metabolismu natria ....

15.11.2 Dietní opatření u poruch metabolismu kalia

15.11.3 Hmotnost potraviny na množství draslíku - ovoce,

ovocné výrobky

15.11.4 Hmotnost potraviny na množství draslíku - zelenina,

zeleninové výrobky)

15.11.5 Hmotnost potraviny na množství draslíku - ořechy

a semena

15.11.6 Dietní opatření u poruch metabolismu vody

15.11.7 Dietní opatření u poruch kalciofosfátového

metabolismu

15.11.8 Hodnocení vhodnosti potravin z hlediska obsahu

fosforu a draslíku

15.12 Dietní opatření u poruch metabolismu sacharidů

u nemocných s chorobami ledvin

15.12.1 Hlavní zásady dietní léčby u poruch metabolismu

sacharidů u nemocných s chorobami močových

cest a ledvin

15.12.2 Hlavní zásady dietní léčby u poruch metabolismu

sacharidů u nemocných s nedostatečností

a selháním ledvin

15.12.2.1 Jídelní lístek s obsahem bílkovin 0,8 g/kg

TH/den pro nemocného s poruchou

metabolismu sacharidů

15.12.2.2 Nutriční hodnoty jídelního lístku s obsahem

bílkovin 0,8 g/kg TH/den pro nemocného

s poruchou metabolismu sacharidů ....


15.12.2.3 Nutriční hodnoty receptur použitých

v jídelním lístku s obsahem bílkovin

0,8 g/ kg TH/den pro nemocného

s poruchou metabolismu sacharidů . . ,

15.12.2.4 Receptury použité v jídelním lístku

s obsahem bílkovin 0,8 g/kg TH/den pro

nemocného s poruchou metabolismu

sacharidů

15.12.2.5 Jídelní lístek pro nemocného s poruchou

metabolismu sacharidů léčeného

hemodialýzou ,

15.12.2.6 Nutriční hodnoty jídelního lístku pro

nemocného s poruchou metabolismu

sacharidů léčeného hemodialýzou . . . ,

15.12.2.7 Nutriční hodnoty receptur použitých

v jídelním lístku pro nemocného

s poruchou metabolismu sacharidů

léčeného hemodialýzou

15.12.2.8 Receptury použité v jídelním lístku pro

nemocného s poruchou metabolismu

sacharidů léčeného hemodialýzou . . . ,

15.13 Dietní opatření u nemocných s chorobami ledvin

v kombinaci s onemocněními gastrointestinálního traktu

15.13.1 Hlavní zásady dietní léčby u chorob močových cest

a ledvin v kombinaci s onemocněními

gastrointestinálního traktu

15.13.2 Hlavní zásady dietní léčby u nedostatečnosti

a selhání ledvin v kombinaci s onemocněními

gastrointestinálního traktu

16 Tabulka nutričních hodnot některých potravin

Literatura ,




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist