načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Což takhle dát si... švestky - Lenka Požárová

Což takhle dát si... švestky

Elektronická kniha: Což takhle dát si... švestky
Autor:

Už Hujer věděl, čím si udobřit šéfa, víte to i vy? Recepty s čerstvými, ale i sušenými švestkami na vás budou nezbedně vykukovat z každé stránky tmavomodré kuchařky s názvem Což ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  149
+
-
5
bo za nákup

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Zapálená kuchařka s.r.o.
Dostupné formáty
ke stažení:
PDF
Upozornění: většina e-knih je zabezpečena proti tisku
Médium: e-book
Počet stran: 58
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
ISBN: 978-80-903-6444-8
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Už Hujer věděl, čím si udobřit šéfa, víte to i vy? Recepty s čerstvými, ale i sušenými švestkami na vás budou nezbedně vykukovat z každé stránky tmavomodré kuchařky s názvem Což takhle dát si švestky. Báječně chutnají v koláči, v koktejlu, s masíčkem nebo ve švestkovém kečupu. Užijete si naplno v sezóně recepty jako Švestky v horkém sýru, Letní sněhulák, Modrovousův losos, Krůtí křupani, Přidřeplé knedlíčky, Jogurtový hrubián, Lískouličky, Perníkové boule či Makové nebe. 50 nápaditých receptů z dostupných surovin.

Zařazeno v kategoriích
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Což takhle dát si...

Zapálená kuchařka Lenka Požárová

Lenka Požárová * 1972 Brno

Po střední škole ekonomické a ročním studiu němčiny na jazykové škole jsem si nemohla nechat ujít vzácnoupříležitost a „střihla“ jsem si ještě jednu maturitu, tentokrát na obchodní akademii v Rakousku. Krátká pracovní zkušenost mi

byla výbornou motivací pro to, abych vydržela měsíce se doučovat matiku, a zvládla tak přijímačky na obor obchodní

podnikání na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity v Brně. U toho všeho jsem vtloukala němčinu do hlav

mnoha studentům coby lektorka na soukromé jazykové škole.

Několik let jsem pak pracovala jako daňový poradce ve velké poradenské firmě. Úspěchy, dobrý výdělek, práce po

nocích, stres a zdravotní potíže na sebe nenechaly dlouho čekat. Tak jsem se odhodlala k nelehkému životnímu kroku,

zahodila jsem vydobytou pracovní kariéru a  pustila se do realizace svých snů. Začínám jako vydavatelka nápaditých

kuchařek a potají spřádám další plány.

Baví mě sport, tancování a zpívání (hlavně když mě nikdo nevidí a neslyší), cestování po dalekých zemích, noa především vaření! Moc ráda chodím do divadel a po horách. Jsem přesvědčená, že všechno jde, jen člověk musí opravdu chtít

a sebrat k tomu všechnu odvahu. Že to zní trochu jako pohádka? No, málem bych zapomněla, ty mám taky moc ráda.

Jak se vám líbí?

K pohledné třicátnici Lence Požárové se hodí leccos,

jen ne představa vařečky a plotny. Přesto vzdala post

daňové poradkyně a vrhla se na vaření. A protože

jí to dle mínění přizvaných strávníků jde velice

dobře, má nápady a nebojí se experimentovat,

rozhodla se své zkušenosti zprostředkovat dalším

a začala vydávat originální kuchařky. Nezvolila však

nejjednodušší cestu různých bavičů, kteří splácají

vše dohromady... Nejde o žádné tlusté „bichle“, ale

útlé knížečky s kroužkovou vazbou, svěží grafikou

a kvalitními fotografiemi, psané s lehkostí a šarmem.

A nejde v nich rozhodně jenom o pokrmy určené pro

vegetariány a přežvýkavce.

Hospodářské noviny, 29. 3. 2006

Česká Jamie Oliverová... Vydala Zapálenou

kuchařku, kde spojuje zábavu s vařením, a stejně

tak jako Jamie dává přednost jednoduchým, lehkým

přírodním jídlům. I když – srovnání s Jamiem se jí

moc nelíbí... Společného ale mají to, že jsou mladí,

nezatížení vžitými představami... A také to, že se

dokázali rozhodnout, kam je to táhne nejvíc a opustit

předpřipravenou cestu...

Lidové noviny, 21. 1. 2006

Zajímavé recepty naleznete v nové řadě kuchařek

Lenky Požárové „Což takhle dát si...“. Jsou barevné,

plné vtipu a chuti experimentovat, ale zároveň

i přehledné a praktické...

Elle, květen 2006 Tiráž celé to spískala Lenka Požárová za fotoaparátem si broukala pohodářka Radka Kamenická autorku portrétovala Petra Hajská pro fotografování jídla načančala Lenka Požárová o bezchybnou češtinu se postarala Barbora Hošková s grafikou a sazbou si vyhrál muž týmu Jan Tippman pod hlavičkou vydavatelství Zapálená kuchařka

1. elektronické vydání, 2015

ISBN 978-80-87666-07-4

Sušené švestky pro přípravu receptů dodala firma COUNTRY LIFE s. r. o. z Nenačovic.

Nádobí použité pro aranžmá fotografií bylo zapůjčeno v prodejně NAOKO a de.co.

švestky

Více informací o celé edici a zážitky z realizace najdete na

www.zapalena-kucharka.cz

V edici vyšlo


1

Že tohle je památná věta, kterou pronesl Hujer v  nezapomenutelném českém filmu je stejně známé jako to, že švestky

dovedou člověka pěkně prohnat. Věděla to i moje maminka, a jelikož jsem trpěla jako malá často na úporné „zabetonování“,

zkusila jednou jejich účinky popohnat blahodárnými luhačovickými minerálními prameny. Zrovna jsme tam byli nadovo

lené a pozorujíc vydry (tenkrát tam fakt ještě byly) v tamní říčce jsem švestky na kolonádě poslušně zapíjela Ottovkou. Leč

byla jsem dítě otrlé, a tak se i tato na první pohled smrtonosná kombinace zcela minula účinkem. Rodiče jenom nevěřícně

kroutili hlavou nad mým zažívacím traktem.

Tenkrát ovšem nevěděli, že mě musí nejdřív posadit na kolo, nechat pěkně projezdit a pak s lačným žaludkem kúru zopakovat.

Přišla jsem na to sama, až když jsme jednou po několikahodinovém výšlapu na kole s kručícími žaludky usedli v hospůdce.

Naše volba padla na kuřecí stehýnka na sušených švestkách. Tenkrát jsem si vyzkoušela, jak rychle jejich prohnanost dokáže

účinkovat, když jsem taktak stihla dorazit domů zkroucená jak paragraf s  křečema v  břiše. Přirovnala bych to k  drastickým

účinkům jedné nemocniční procedury. Ovšem pozor, ten večer nás čekala tzv. svíca, tedy jedna povedená rozlučka sesvo

bodou kamaráda z moravské vesničky. Spatříce můj zsinalý obličej pochopili bujaří chlapci ihned, která bije, a tak do mě kopli

štamprdli slivovice se slovy, že ta zaručeně staví. A měli pravdu, protože dva talíře svatebních koláčků jsem si fakt užila...

Nevím, jestli se pro tu svou „prohnanost“ staly švestky (vedle neméně účinných meruněk) mým nejoblíbenějším ovocem.

Na trhu si je vybírám pečlivě lehkým pohmatem a beru jenom ty nejměkčí tzv. na... (však vy víte, na co). Posledně jsem na

konci jejich sezóny našla výborně zásobený vietnamský ovocno-zeleninový stánek. Jednoho z prodavačů jsem se zeptala:

„Budete mít ty švestky i  příští týden?“ To abych věděla, jak velkou zásobu si jich mám koupit. Mladík výmluvným gestem

a proneseným citoslovcem: „He?“, naznačil, že nerozuměl. Zkoušela jsem to znovu, pomalu, česky i anglicky. Dostalo se mi

odpovědi, která mně připomněla jednu pohádku. Lámanou češtinou a se spokojeným úsměvem, že konečně pochopil, na

co se ptám, prodavač pronesl: „Sladký, sladký...“.

U Michala jsem ovšem narazila. Sušený švestky odmítal. Nechápala jsem, jak může mít diametrálně odlišný vztah k takové

lahůdce, po které se já můžu utlouct. Jenže, tak jako se musí čtyřnozí kamarádi obalamutit, třeba když jim chcete dát nějakou

pilulku, tak to fungovalo i  u  Michala. Sušený švestky mu zachutnaly, až když mu je v  restauraci obalili do slaniny, dovnitř

nacpali mandli a  upekli dokřupava. Měla jsem vyhráno, protože když pak Michal začal reptat, že to nebude, protože „tam

jsou sušený švestky“, tak jsem mu laskavě připomněla, že ty přece už papká. Postupně jsem tak mohla rozšířit svůj repertoár,

a dokonce v době, kdy je ode mě měl dennodenně na talíři, si dal kuřátko plněný švestkama i v restauraci. Však Hujer dobře

věděl, čím si udobřit šéfa...

Lenka Požárová

Dovolil jsem si švestičky z naší zahrádky...


Tuňákové řezy tučňáky nevedeme

Krupici vmíchejte do studeného mléka, ohřívejte a míchejte, dokud směs nezhoustne.

Odstavte a vychlaďte.

Zapékací formu vymažte tukem a na dno rozložte švestky.

Do vlažné krupicové hmoty přidejte rozšlehaná vejce. Zlehka vmíchejte kousky

tuňáka, mírně osolte (myslete na  to, že tuňák už je slaný). Směs rozprostřete

na švestky a povrch uhlaďte.

Pečte asi 40 minut v troubě předehřáté na 200 °C (v horkovzdušné na 180 °C), až je

povrch zlatavý.

Hotové nechejte vychladnout, vlažné nakrájejte a  servírujte posypané cibulovými

kroužky a petrželkou.

Tip: Skvěle chutná i studené a hodí se jako občerstvení na párty.

pro 4 osoby

příprava 20 min. + pečení 40 min.

600 ml mléka

180 g krupice

150 g sušených švestek

1 konzerva tuňáka v oleji (160 g)

2 vejce

sůl

tuk na vymazání

cibule a petrželka na ozdobu

16 | Drůbež a ryby


Makové nebe pro malé i velké

Mák opražte na suché rozpálené pánvi. Švestky pokrájejte na čtvrtky.

Tvaroh, mléko a kondenzované mléko ušlehejte do krému. Vmíchejte mák.

Do skleniček nalévejte po částech krém a prokládejte čtvrtkami švestek..

Tip: Švestky samozřejmě můžete vmíchat rovnou do tvarohové směsi a odpustit si

skleničkový efekt.

Story: Tenhle krém jsem zkoušela jednoho víkendového rána. Kupodivu se z postýlky

vybatolil po chvíli i Michal, tak jsem mu to nabídla k snídani. Ozývalo se jenom slastné

mručení a cosi o deseti bodech. Mně zbyla akorát tak lžička na olíznutí. I Radce při

focení moc chutnalo. Z obou skleniček...

pro 4 osoby

příprava 15 min.

400 g tvarohu

200 g čerstvých vypeckovaných

švestek

100 ml mléka

6 lžic slazeného

kondenzovaného mléka

2 lžíce nemletého máku

Sladkosti nepečené | 45

prosím retuš nálepky čouhající za horní


54

Obsah

Dovolil jsem si švestičky z naší zahrádky... . . . . . . . . 1

Různé názvy, druhy, tvary i chutě. . . . . . . . . . . . . .2

Lehkosti

Zapečený niváček . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .4

Švestky v horkém sýru . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .5

Letní sněhulák . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .6

Pivní švestkulky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .7

Švestkový kečup . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .8

Bombastický salát . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .9

Grilované hromádky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10

Pomerančový polibek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11

Drůbež a ryby

Krůtí Ohnivec . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .12

Kuře na badyánu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .13

Modrovousův losos . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14

Nadívané kuřátko . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15

Tuňákové řezy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16

Neptunova rýže . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17

Jehněčí na rozmarýnu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18

Rybička na rozestlaném salátu . . . . . . . . . . . . . . 19

Krůtí křupani . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20

Kuře dobyvatel . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .21

Jen zelenina

Přidřeplé knedlíčky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22

Rafinovaný celer . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23

Smažák s ovocnou tatarkou . . . . . . . . . . . . . . . . 24

Fenyklové dobrodružství . . . . . . . . . . . . . . . . . .25

Bazalkové omeletky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .26

Lilkové ruličky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27

Buchty a koláče

Mandlová víla . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .28

Včelka Mája . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29

Jogurtový hrubián . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .30

Tvarohové vrstvení . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31

Ricottové překvápko . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32

Kakaovník podmáslový . . . . . . . . . . . . . . . . . . .33

Zasněžený koláč . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34

Kokosové košíčky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35

Sladkosti pečené

Marcipánový zlatý důl . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36

Lískouličky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .37

Zázvorové cookies . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .38

Oříškový dlabanec . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .39

Švestkáče . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40

Pohankový štrúdlík . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 41

Perníkové boule . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42

Jalovcové bábovičky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 43

Sladkosti nepečené

Bramborové napufňánky . . . . . . . . . . . . . . . . . .44

Makové nebe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .45

Osvěžující ŠvestCola . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 46

Valašské lžičkování . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .47

Švestkové capuccino ... . . . . . . . . . . . . . . . . . . 48

Nabalzámované křížalky . . . . . . . . . . . . . . . . . . 49

Rumové žíhání . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 50

Čokoládové pralinky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 51

Amoletky velkohubé . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 52

Mrkvové labůžo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 53


Což takhle dát si...

Zapálená kuchařka Lenka Požárová

Lenka Požárová * 1972 Brno

Po střední škole ekonomické a ročním studiu němčiny na jazykové škole jsem si nemohla nechat ujít vzácnoupříležitost a „střihla“ jsem si ještě jednu maturitu, tentokrát na obchodní akademii v Rakousku. Krátká pracovní zkušenost mi

byla výbornou motivací pro to, abych vydržela měsíce se doučovat matiku, a zvládla tak přijímačky na obor obchodní

podnikání na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity v Brně. U toho všeho jsem vtloukala němčinu do hlav

mnoha studentům coby lektorka na soukromé jazykové škole.

Několik let jsem pak pracovala jako daňový poradce ve velké poradenské firmě. Úspěchy, dobrý výdělek, práce po

nocích, stres a zdravotní potíže na sebe nenechaly dlouho čekat. Tak jsem se odhodlala k nelehkému životnímu kroku,

zahodila jsem vydobytou pracovní kariéru a  pustila se do realizace svých snů. Začínám jako vydavatelka nápaditých

kuchařek a potají spřádám další plány.

Baví mě sport, tancování a zpívání (hlavně když mě nikdo nevidí a neslyší), cestování po dalekých zemích, noa především vaření! Moc ráda chodím do divadel a po horách. Jsem přesvědčená, že všechno jde, jen člověk musí opravdu chtít

a sebrat k tomu všechnu odvahu. Že to zní trochu jako pohádka? No, málem bych zapomněla, ty mám taky moc ráda.

Jak se vám líbí?

K pohledné třicátnici Lence Požárové se hodí leccos,

jen ne představa vařečky a plotny. Přesto vzdala post

daňové poradkyně a vrhla se na vaření. A protože

jí to dle mínění přizvaných strávníků jde velice

dobře, má nápady a nebojí se experimentovat,

rozhodla se své zkušenosti zprostředkovat dalším

a začala vydávat originální kuchařky. Nezvolila však

nejjednodušší cestu různých bavičů, kteří splácají

vše dohromady... Nejde o žádné tlusté „bichle“, ale

útlé knížečky s kroužkovou vazbou, svěží grafikou

a kvalitními fotografiemi, psané s lehkostí a šarmem.

A nejde v nich rozhodně jenom o pokrmy určené pro

vegetariány a přežvýkavce.

Hospodářské noviny, 29. 3. 2006

Česká Jamie Oliverová... Vydala Zapálenou

kuchařku, kde spojuje zábavu s vařením, a stejně

tak jako Jamie dává přednost jednoduchým, lehkým

přírodním jídlům. I když – srovnání s Jamiem se jí

moc nelíbí... Společného ale mají to, že jsou mladí,

nezatížení vžitými představami... A také to, že se

dokázali rozhodnout, kam je to táhne nejvíc a opustit

předpřipravenou cestu...

Lidové noviny, 21. 1. 2006

Zajímavé recepty naleznete v nové řadě kuchařek

Lenky Požárové „Což takhle dát si...“. Jsou barevné,

plné vtipu a chuti experimentovat, ale zároveň

i přehledné a praktické...

Elle, květen 2006 Tiráž celé to spískala Lenka Požárová za fotoaparátem si broukala pohodářka Radka Kamenická autorku portrétovala Petra Hajská pro fotografování jídla načančala Lenka Požárová o bezchybnou češtinu se postarala Barbora Hošková s grafikou a sazbou si vyhrál muž týmu Jan Tippman pod hlavičkou vydavatelství Zapálená kuchařka

1. elektronické vydání, 2015

ISBN 978-80-87666-07-4

Sušené švestky pro přípravu receptů dodala firma COUNTRY LIFE s. r. o. z Nenačovic.

Nádobí použité pro aranžmá fotografií bylo zapůjčeno v prodejně NAOKO a de.co.

švestky

Více informací o celé edici a zážitky z realizace najdete na

www.zapalena-kucharka.cz

V edici vyšlo




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist