načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Což takhle dát si... špenát - Lenka Požárová

Což takhle dát si... špenát

Elektronická kniha: Což takhle dát si... špenát
Autor:

Čerstvý nebo mražený špenát si můžete vychutnat v každou roční dobu podle této kuchařky. Svůdné recepty i fotky vám budou vonět pod nosem zatímco se budete bavit nad názvy receptů. ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  149
+
-
5
bo za nákup

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Zapálená kuchařka s.r.o.
Dostupné formáty
ke stažení:
PDF
Upozornění: většina e-knih je zabezpečena proti tisku
Médium: e-book
Počet stran: 58
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
ISBN: 978-80-903-6441-7
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Čerstvý nebo mražený špenát si můžete vychutnat v každou roční dobu podle této kuchařky. Svůdné recepty i fotky vám budou vonět pod nosem zatímco se budete bavit nad názvy receptů. Chladivé pošušňání, Zfetované krekerky (přece se sýrem feta), Parmezánový mafián, Mlčení jehňátek, Čočkové červánky, Zaliskaný květák (od lískových oříšků) nebo Tymiánové mašličky. Knížka obsahuje 50 receptů.

Zařazeno v kategoriích
Lenka Požárová - další tituly autora:
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Což takhle dát si...

Zapálená kuchařka Lenka Požárová

Lenka Požárová * 1972 Brno

Po střední škole ekonomické a ročním studiu němčiny na jazykové škole jsem si nemohla nechat ujít vzácnoupříležitost a „střihla“ jsem si ještě jednu maturitu, tentokrát na obchodní akademii v Rakousku. Krátká pracovní zkušenost mi

byla výbornou motivací pro to, abych vydržela měsíce se doučovat matiku, a zvládla tak přijímačky na obor obchodní

podnikání na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity v Brně. U toho všeho jsem vtloukala němčinu do hlav

mnoha studentům coby lektorka na soukromé jazykové škole.

Několik let jsem pak pracovala jako daňový poradce ve velké poradenské firmě. Úspěchy, dobrý výdělek, práce po

nocích, stres a zdravotní potíže na sebe nenechaly dlouho čekat. Tak jsem se odhodlala k nelehkému životnímu kroku,

zahodila jsem vydobytou pracovní kariéru a pustila se do realizace svých snů. Začínám jako vydavatelka nápaditých

kuchařek a potají spřádám další plány.

Baví mě sport, tancování a zpívání (hlavně když mě nikdo nevidí a neslyší), cestování po dalekých zemích, no apředevším vaření! Moc ráda chodím do divadel a po horách. Jsem přesvědčená, že všechno jde, jen člověk musí opravdu chtít

a sebrat k tomu všechnu odvahu. Že to zní trochu jako pohádka? No, málem bych zapomněla, ty mám taky moc ráda.

Jak se vám líbí?

„Jako nadšence umění a designu mě totálně

dostala obálka knihy. Na ni jsem se prostě

musela podívat, ať to bylo cokoliv. Když byla

kuchařka navíc s krásnýma fotkama a přísady

měly pouze pár položek, které jsou i pro

maloměšťáky snadno koupitelné, nebylo co

řešit. Nedoufala jsem, že i do Čech se někdy

dostane ZDRAVÁ, SNADNÁ, PŘEHLEDNÁ,

ATRAKTIVNÍ a CHUTNÁ kuchařka. Jako třešinka

na dortu byl fakt, že podobná věc bude mít

dokonce pokračování.“ Andrea

„Když jsem si četla některé řádky, tak si mě ta

knížka ukořistila sama. Humor, lehkost, pěkné

fotky, svůdné názvy receptů, vazba, která se

nezavírá...“ Renča

„Od té doby co jsem si kuchařku koupila, podle

ní vařím dvakrát denně. Děti jsou nadšené

a samy vybírají podle obrázků, co chtějí uvařit.

A mám vyřešené vánoční dárky pro kamarádky

a příbuzné! Díky moc a nemůžu se dočkat

dalších dílů!“ Elina

„Už teď vím, že i kdybych z kuchařky nikdy

nic neuvařila, musím ji mít a že se budu těšit

na všechny další. Je nádherná! Má všechno,

co od kuchařky potřebuju. Konečně nebudu

vymýšlet, čím kuchařku zatížit, aby se mi stále

nezavírala.“ Markéta

Tiráž

celé to spískala Lenka Požárová

za fotoaparátem stála a chvílemi i ležela Petra Hajská

autorku portrétovala Radka Kamenická

pro fotografování jídla připravili Lenka Požárová, Olga Illková

o bezchybnou češtinu se postaraly Radmila Chlebečková, Barbora Hošková

s grafikou a sazbou si vyhrál muž týmu Jan Tippman

pod hlavičkou vydavatelství Zapálená kuchařka

1. elektronické vydání, 2015

ISBN 978-80-87666-10-4

Nádobí použité pro aranžmá fotografií bylo zapůjčeno v obchodním domě TESCO a v prodejně de.co

špenát

Více informací o celé edici, o tomto i připravovaných dílech a zážitcích z realizace najdete na

www.zapalena-kucharka.cz

V edici vyšlo


1

Pepek by se divil...

Moje první seznámení se špenátem v batolecím věku je dodnes pro mé rodiče nezapomenutelným zážitkem. Ani se jim

nedivím, protože když jsem si nechala naládovat plnou pusu špenátem, posoudila jsem neznámou a neochucenou hmotu

jako nejedlou a s patřičným zvukem jsem nahodila kuchyň i maminku nazeleno.

Ve školním věku jsem se už bohužel naučila ovládat své reakce, a tak jsem proseděla pěkně dlouhé chvilky v prázdné jídelně

s rozvrtaným zeleným talířem a s kusem rozžvýkané studené flákoty. Naštěstí mě vždycky zachránila chvilková nepozornost

dozorující učitelky.

Domácí úprava špenátu byla docela jiný kafe, a tak jsem na něj nezanevřela. A to ani poté, co se profláklo, že obsah železa je

ve špenátu spíše podprůměrný. Ještě že nám nesebrali Pepka, ten by se chudák nestačil divit ...

Tak svaly vám holt po zblajznutí špenátu nenaskáčou, ale určitě vás nějakým tím vitamínem nabije. A ty laskominy, co z něj

jdou vykouzlit! Je na čase osvobodit odsouzence z vedlejší role přílohy a nechat se unášet vstříc novým a nevšednímchu

ťovým zážitkům. Dobrá zpráva pro útlocitné: jde to i bez česneku!

Dovedu si představit, jak je asi těžké překonat špenátové trauma z dětství (u mě to je pro změnu koprovka), ale což takhle

dát si léčivou špenátovou kúru v podobě následujících receptů? Zapomeňte na zelenou mraženou kaši a vrhněte se našpe

nát čerstvý a křupavý! Navíc, nikdo se vám už nepokouší vecpat lžíci do sevřených úst s říkankou „a ještě jednu za tatínka...“.

Zkuste začít pro začátek saláty, na hon vzdálenými od chuti, kterou si váš mozek pamatuje. Stojí to prostě za to.

Lenka Požárová


20 | Přílohy

Hrnkové knedlíčky ty pravé!

Špenát rozmrazte mírným dušením a pak mírně vymačkejte. Rohlíky nakrájejte na

kostky, dejte do misky. Smíchejte mléko, žloutky, rozpuštěné máslo a rohlíky pokaejte.

Přidejte sekanou petrželku, nastrouhaný sýr, šlehané bílky, špenát a osolte. Lehce

promíchejte.

Čtyři větší hrnky vymažte máslem a naplňte do ¾ směsí. Hrnky poté vložte do velkého hrnce s trochou vařící vody (voda by měla dosahovat jen do 1/3 až ½ hrnků).

Hrnky zakryjte alobalem, hrnec přikryjte poklicí a nechte vařit 40 minut.

Hrnky opatrně vyjměte z vody a knedlíky vyklopte. Nakrájejte je na kolečka.

Tip: K samotným knedlíkům se náramně hodí omáčka, kterou připravíte smícháním

250 ml smetany, trošky soli a 50 g rozmačkaného uzeného lososa.

pro 4 osoby

příprava 15 min. + vaření 40 min.

200 g mraženého sekaného

špenátu

4 rohlíky

100 ml mléka

40 g sýra eidam

30 g másla + na vymazání

2 vejce

hrst petrželky

sůl


Zelenina zapečená | 41

Pubertální papriky poďobané brusinkami

Papriky podélně rozřízněte i se stopkou a odstraňte semínka.

Špenát operte, spařte, pořádně vymačkejte a nasekejte nadrobno.

Tvaroh s brynzou utřete, vmíchejte špenát a dochuťte solí. Přidejte brusinky a směsí

plňte půlky paprik.

Naklaďte je do pekáčku, mírně je podlijte vodou a zapékejte 35 minut při 195 °C

(v horkovzdušné troubě při 175 °C).

pro 4 osoby

příprava 20 min. + pečení 35 min.

400 g tvarohu

300 g čerstvého špenátu

200 g brynzy

4 větší žluté či červené papriky

50 g kandovaných brusinek (lze

nahradit hrozinkami)

sůl


54

Pepek by se divil .... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .1

Různé názvy, druhy, tvary i chutě. . . . . . . . . . . . . .2

Lehkosti

Bageta s camembertem . . . . . . . . . . . . . . . . . . .4

Námořnický salát . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .5

Vypečené rohlíčky s nivou . . . . . . . . . . . . . . . . . .6

Salát s kari majdou . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .7

Zfetované krekerky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .8

Mandlové žampiony . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .9

Houstička s karbošem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10

Svěžest s buráky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11

Polívčičky

Česneková smetánka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12

Parmezánová bomba . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13

Chladivé pošušňání . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14

Bazalkový krém . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15

Přílohy

Šeherezádina pohádka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16

Ďábelský špenát . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17

Mexičan . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18

Africká paráda . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19

Hrnkové knedlíčky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20

Kokosová lázeň . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21

Česnekový olivánek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22

Ricottová romance . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23

Nektarinkový skvost . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24

Parmezánový mafián . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25

Drůbež a ryby

Krůtí plné švestek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26

Lososová rýže . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27

Mlčení jehňátek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28

Tuňákový hřbet . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29

Losos v tůňce . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30

Krůtí špenomelety . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31

Kuře v čokoládě . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32

Treska s mozzarellou . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33

Marinované řízečky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34

Puding s krevetovou omáčkou . . . . . . . . . . . . . . 35

Zelenina zapečená

Ořechová quesadilla . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36

Gratinovaná rajčata . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37

Čočkové červánky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38

Zaliskaný květák . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39

Bramborový koláč . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40

Pubertální papriky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 41

Banánové řezy s kešu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42

Bramborové vrstvení . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 43

Zelenina vařená

Střapaté brambůrky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44

Jáhlové velryby . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 45

Óda na radost . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 46

Tvarohové hrudky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 47

Špenátovo-sýrové fondue . . . . . . . . . . . . . . . . . 48

Divoká rýže s olivami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 49

Krémová cizrna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 50

Šálivé těstoviny . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 51

Bramborové knedlíky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 52

Tymiánové mašličky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 53

Obsah


Což takhle dát si...

Zapálená kuchařka Lenka Požárová

Lenka Požárová * 1972 Brno

Po střední škole ekonomické a ročním studiu němčiny na jazykové škole jsem si nemohla nechat ujít vzácnoupříležitost a „střihla“ jsem si ještě jednu maturitu, tentokrát na obchodní akademii v Rakousku. Krátká pracovní zkušenost mi

byla výbornou motivací pro to, abych vydržela měsíce se doučovat matiku, a zvládla tak přijímačky na obor obchodní

podnikání na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity v Brně. U toho všeho jsem vtloukala němčinu do hlav

mnoha studentům coby lektorka na soukromé jazykové škole.

Několik let jsem pak pracovala jako daňový poradce ve velké poradenské firmě. Úspěchy, dobrý výdělek, práce po

nocích, stres a zdravotní potíže na sebe nenechaly dlouho čekat. Tak jsem se odhodlala k nelehkému životnímu kroku,

zahodila jsem vydobytou pracovní kariéru a pustila se do realizace svých snů. Začínám jako vydavatelka nápaditých

kuchařek a potají spřádám další plány.

Baví mě sport, tancování a zpívání (hlavně když mě nikdo nevidí a neslyší), cestování po dalekých zemích, no apředevším vaření! Moc ráda chodím do divadel a po horách. Jsem přesvědčená, že všechno jde, jen člověk musí opravdu chtít

a sebrat k tomu všechnu odvahu. Že to zní trochu jako pohádka? No, málem bych zapomněla, ty mám taky moc ráda.

Jak se vám líbí?

„Jako nadšence umění a designu mě totálně

dostala obálka knihy. Na ni jsem se prostě

musela podívat, ať to bylo cokoliv. Když byla

kuchařka navíc s krásnýma fotkama a přísady

měly pouze pár položek, které jsou i pro

maloměšťáky snadno koupitelné, nebylo co

řešit. Nedoufala jsem, že i do Čech se někdy

dostane ZDRAVÁ, SNADNÁ, PŘEHLEDNÁ,

ATRAKTIVNÍ a CHUTNÁ kuchařka. Jako třešinka

na dortu byl fakt, že podobná věc bude mít

dokonce pokračování.“ Andrea

„Když jsem si četla některé řádky, tak si mě ta

knížka ukořistila sama. Humor, lehkost, pěkné

fotky, svůdné názvy receptů, vazba, která se

nezavírá...“ Renča

„Od té doby co jsem si kuchařku koupila, podle

ní vařím dvakrát denně. Děti jsou nadšené

a samy vybírají podle obrázků, co chtějí uvařit.

A mám vyřešené vánoční dárky pro kamarádky

a příbuzné! Díky moc a nemůžu se dočkat

dalších dílů!“ Elina

„Už teď vím, že i kdybych z kuchařky nikdy

nic neuvařila, musím ji mít a že se budu těšit

na všechny další. Je nádherná! Má všechno,

co od kuchařky potřebuju. Konečně nebudu

vymýšlet, čím kuchařku zatížit, aby se mi stále

nezavírala.“ Markéta

Tiráž

celé to spískala Lenka Požárová

za fotoaparátem stála a chvílemi i ležela Petra Hajská

autorku portrétovala Radka Kamenická

pro fotografování jídla připravili Lenka Požárová, Olga Illková

o bezchybnou češtinu se postaraly Radmila Chlebečková, Barbora Hošková

s grafikou a sazbou si vyhrál muž týmu Jan Tippman

pod hlavičkou vydavatelství Zapálená kuchařka

1. elektronické vydání, 2015

ISBN 978-80-87666-10-4

Nádobí použité pro aranžmá fotografií bylo zapůjčeno v obchodním domě TESCO a v prodejně de.co

špenát

Více informací o celé edici, o tomto i připravovaných dílech a zážitcích z realizace najdete na

www.zapalena-kucharka.cz

V edici vyšlo




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist