načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Což takhle dát si... salát - Lenka Požárová

Což takhle dát si... salát

Elektronická kniha: Což takhle dát si... salát
Autor:

Co od této kuchařky čekat? Důmyslné skladby chutí, překvapující kombinace, skvostné dresingy a omáčky nebo mrkavou hru barev. Salát hlávkový, ledový, římský, čekanka, radiccio, ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  149
+
-
5
bo za nákup

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Zapálená kuchařka s.r.o.
Dostupné formáty
ke stažení:
PDF
Upozornění: většina e-knih je zabezpečena proti tisku
Médium: e-book
Počet stran: 60
Rozměr: 20 cm
Úprava: barev. ilustrace
Vydání: 1. vyd.
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
ISBN: 978-80-903-6448-6
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Autorka kromě hlávkového používá i dalších 9 druhů: ledový, římský, štěrbák, dubáček, lollo biondo, ale i čínské zelí, čekanku, radiccio a rukolu. Všechny recepty jsou jednoduché, nápadité a zdravé, využívají více méně dobře dostupné suroviny, pracovní postup není složitý. Padesát předpisů na přípravu pokrmů, jejichž hlavní složku představuje čerstvý "listový" salát.

Popis nakladatele

Co od této kuchařky čekat? Důmyslné skladby chutí, překvapující kombinace, skvostné dresingy a omáčky nebo mrkavou hru barev. Salát hlávkový, ledový, římský, čekanka, radiccio, rukola, lolo rosso, lolo biondo a další na vás budou vykukovat na každé straně nového dílu.  50 nápaditých receptů. Je libo salát s kuřecími stehýnky či lososem? S hruškovou, mangovou nebo avokádovou omáčkou? S grilovanou cuketou a pažitkovo-ořechovým pestem nebo se sýrem, ostružinami a portským? Tyto i další recepty tu najdete. Užívat si můžete i hravé názvy receptů jako Švihák s ukrutnými krutony, Ledový prosťáček, Hrozně hroznová smyslnost, Libový frája s losůskem, Králíkova pomsta, Řecko-římský zápas.

Předmětná hesla
Zařazeno v kategoriích
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

V edici vyšlo Což takhle dát si...

Zapálená kuchařka Lenka Požárová

Lenka Požárová * 1972 Brno

Po střední škole ekonomické a ročním studiu němčiny na jazykové škole jsem si nemohla nechat ujít vzácnoupříležitost a „střihla“ jsem si ještě jednu maturitu, tentokrát na obchodní akademii v Rakousku. Krátká pracovní zkušenost mi

byla výbornou motivací pro to, abych vydržela měsíce se doučovat matiku, a zvládla tak přijímačky na obor obchodní

podnikání na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity v Brně. U toho všeho jsem vtloukala němčinu do hlav

mnoha studentům coby lektorka na soukromé jazykové škole.

Několik let jsem pak pracovala jako daňový poradce ve velké poradenské firmě. Úspěchy, dobrý výdělek, práce ponocích, stres a zdravotní potíže na sebe nenechaly dlouho čekat. Tak jsem se odhodlala k nelehkému životnímu kroku,zahodila jsem vydobytou pracovní kariéru a pustila se do realizace svých snů. Začínám jako vydavatelka nápaditýchkuchařek a potají spřádám další plány.

Baví mě sport, tancování a zpívání (hlavně když mě nikdo nevidí a neslyší), cestování po dalekých zemích, noa především vaření! Moc ráda chodím do divadel a po horách. Jsem přesvědčená, že všechno jde, jen člověk musí opravdu chtít

a sebrat k tomu všechnu odvahu. Že to zní trochu jako pohádka? No, málem bych zapomněla, ty mám taky moc ráda.

Jak se vám líbí?

Kuriozita i zjevení: kuchařka postavená nejen

na receptech, ale i na originálním stylu podání

a moderní práci s fotografií i grafickou úpravou.

Naštěstí autorka nepropadla stereotypu a svoji už

tak vysokou laťku posunuje stále výš. Vyplácí se to

a z celé edice je už fenomén...

Autorka dokazuje to, co mnozí nakladatelé neradi

slyší: dobrá kuchařka není jen soubor receptů, ale

komplexní dílo, kde se nesmí ošidit nic, od stylu po

výběr písma, barev a kompozici. Škoda, že na našem

trhu pořád převažují „zlatokopové“, kteří se takové

komplexnosti a jedinečnosti bojí jako čert kříže.

Podle nudných a ošklivých knih uvaříte jen nudná

a ošklivá jídla...

Beverage & Gastro, č. 5–6 / 2007

Dneska mi dorazila zásilka kuchařek a... vybalila jsem

je na poště, cestou domů nakoupila a vyzkoušela

hned dva recepty. Jsem nadšená! Mám chuť to jít

všechno uvařit hned teď.

Jsem na mateřské, takže moc oceňuji rychlost receptů,

přitom to vůbec není na úkor chuti. Naopak to vypadá,

že jsem vařila celý den. :-) Geniální je dostupnost

ingrediencí a jejich malý počet. Doposud mě spousta

receptů odradila kvůli množství ingrediencí nebo

jejich nedostupnosti. Strašně jsem si pochutnala,

recepty jsou originální, zajímavé, plné chutí! Jsem fakt

nadšená! Zeleninu mám moc ráda, ale nikdy jsem ji

neuměla takhle skvěle připravit. Jen tak dál!

Tereza

Tiráž

celé to spískala Lenka Požárová

za fotoaparátem si broukala pohodářka Radka Kamenická

pro fotografování jídla načančala Lenka Požárová

češtinu pohlídala Barbora Hošková

s grafikou a sazbou si vyhrál muž týmu Jan Tippman

pod hlavičkou vydavatelství Zapálená kuchařka

1. elektronické vydání, 2015

ISBN 978-80-87666-02-9

Nádobí použité pro aranžmá fotografií bylo zapůjčeno v prodejnách Homeart, Ikea a Tesco.

Více informací o celé edici a zážitky z realizace najdete na

www.zapalena-kucharka.cz

salát


1

Nejsme žádní saláti!

A je to tady. Pravé a nefalšované salátové vydání! Těstovinové, zelné či luštěninové saláty ponechávám jiným příležitostem,

abych se mohla rozmáchnout v díle salátově salátovém, plném nadýchaných nádher.

Že je salát bezduchý, dobrý jen pro vyzáblé anorektičky či zpomalené chovatele želvího zvěřince? No tak to prrr! Salát má

šmrnc a dovede překvapit. Taky se jím můžete pěkně nacpat, ale neodrovná vás tak jako knedlíky. Jenže on i salát se dá poka­

zit. To když ho zadusíte těžkotonážním dresinkem nebo ho chuťově odrovnáte nedomrlou zálivkou... Často stačí v restau­

raci hodit očko v jídelním lístku na saláty a hnedle tušíte, co čekat. Pokud vrcholným číslem, ke kterému se podnik vybičuje,

je tuctový šopák či vybledlá rajčatová „zdechlina“, pak ani jiné místní kreace nápaditostí nezaujmou. Pokud však natrefíte na

salátové mísy, různorodého obsahu a názvů, i mezi hlavními chody, jste jistě na správném místě.

I když jsem vyrostla na hlávkovém salátu s nápadně nenápaditou a tuctově octovou zálivkou, který pro mě byl trpěným zlem

a jedla jsem ho za dozvuku maminčiných slov „...ale má hodně vitamínů!“, nezanevřela jsem na něj. Ten pravý salátový svět

se mi otevřel až při dávné lyžovačce u  našich jižních sousedů. Jednoho večera jsme usedli s  kamarády v  malé hospůdce

jedné rakouské vísky. Všichni si dali flák masa, jenom já jsem si přála něco malýho a volila jsem salát. Jenže největší talíř přistál

kupodivu přede mnou a každej mi ho záviděl. Zjištění číslo jedna: hm, tak on existuje i jinší salát než jen hlávkový. Zjištění

číslo dvě: salátem se dá i zasytit. Zjištění číslo tři: ten ocet nemusí být v salátu vůbec tak špatnej, když se to s ním umí.

Velkou mísou salátu jsem se pak cpala, když jsem se po práci vracela pozdě večer ze cvičení. Přidat hrstku semínek, hrudky

slaného sýra, zakápnout olejem, pak řízným octíkem... a  dílo je dokonáno. Pardon, ještě otoustovat celozrnný chlebíček.

Bříško si hezky vrnělo a svědomí z pozdní večeře bylo lehké jako ona sama. V této době jsem začala objevovat i nové druhy

olejů a octů. Do mé stálé výbavy tak vstoupil olej dýňový a ocet balzamikový. Oba jsou dnes mými čestnými a dlouholetými

spolupracovníky a vedou již celý tým olejářů a octářů...

Mé salátové vzpomínky nemohou rozhodně opomenout mladého Američana Paula, který u nás pár dnů bydlel. Když jsme

spolu jednou vyrazili na nákup, získal u mě hnedle nálepku rozmazlenýho Amíka. Tenkrát mě vytáčel tím, jak si vybíral, co

chce mít ve svým salátu a co naopak ne. Jo pán si přeje avokádo? A cibulku jenom tu fialovou? Ano ano, už si znamenám:

bez sýra, ale s majonézou. Naštěstí pro mě pár dnů s americkou návštěvou v těsném 2 + kk uplynulo celkem rychle. Teď na

to jenom pobaveně vzpomínám. Paulovi jsem už odpustila a ještě jsem mu vděčná, že jsem díky němu poprvé ochutnala

(dnes mé milované) avokádo. Je naprosto normální, že každýmu chutná něco jinýho. Každý si může vytvořit salát svých snů,

barev a chutí. Tak se usaďte hezky pohodlně, orchestr chutí pod vedením světově proslulého mistra Salatova Listovského

začíná hrát svůj koncert...

Lenka Požárová


Kopec zeleninky | 9

Jemnost a cit v kuličkách cvrnk cvrnk

Hlávku ledového salátu rozpulte, nakrájejte na pruhy a  pak znovu příčně (jako ci­

buli), abyste získali čtverečky. Salát smíchejte se scezenou cizrnou a trochou oleje.

Cottage smíchejte s kari pastou a směs vmíchejte zlehka do salátu. Dle chuti osolte.

Ozdobte pažitkou.

Tip: Kari pasta mi přijde chuťově výraznější, ale pokud ji nemáte, nahraďte ji kari

kořením.

Story: Pořád jsem snila o tom, že budu mít jednou na fotce rozkvetlou pažitku. Jenže

v  obchodech ji s  květem neseženete a  zahrádku nemám. Navíc si mezi sebou mé

květináče na oknech špitají, že je nestíhám zalívat, a tak mi v nich osazenstvo větši­

nou uhyne žalem z nedostatku vláhy. Před salátovým focením jsme se mihli v Brně

a u Michalových rodičů jsem na zahrádce udělala pažitkovou žeň. Sice nekvetla, ale

měla pupeny. Jenže ty mně pak ne a ne ve vázičce za oknem rozkvést. Přiznám se, že

jsem do pupenu nakonec vnikla násilně, protože jsem už čekat nemohla. Vypadá to,

že se na mě květ nezlobil a byl nakonec rád, že mohl rozkvést do krásy...

pro 4 osoby

příprava 15 min.

400 g ledového salátu (1 ks)

1 plechovka sterilované cizrny

(250 g)

2 balení sýra cottage

2 lžičky kari pasty

sůl

rostlinný olej

pažitka na ozdobu


24 | S ovocem

Ostružinové blues s bublavým portským

Salát natrhejte a pak promíchejte spolu se špenátem a olejem.

Rozdělte na talíře a  ozdobte nudličkami sýra, ostružinami a  nasucho opraženými

ořechy.

Marmeládu rozehřejte a  smíchejte s  portským. Omáčkou salát pokapejte a  ihned

podávejte.

Story: Tak jednou hlásím Michalovi, že jsem pořídila takovou tu odstředivku na salát,

to abych mokrýma listama nemusela pořád zimomřivě třást a  aby mně neodlítá­

valy po celé kuchyni. Michal mi na to s kamennou tváří pohotově odvětil: „Vždyť na

to potřebuješ jenom ponožku.“ Prskala jsem smíchy, protože nedávno jsme zhlédli

scénku Mr. Beana, jak si v parku připravoval sendvič a svou fusekli použil pohotově

jako odstředivku na salát...

pro 4 osoby

příprava 15 min.

300 g římského salátu (1 ks)

200 g sladkých ostružin

100 g baby špenátu

100 g ementálu

100 g pekanových nebo

vlašských ořechů 8 lžic rostlinného oleje 4 lžíce ostružinové popř.

borůvkové marmelády (100 g) 4 lžíce portského vína

54

Obsah

Nejsme žádní saláti! . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1

Různé názvy, druhy, tvary i chutě . . . . . . . . . . . . 2

Kopec zeleninky

Krekerkový hit . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4

Ředkvičkový šampión . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5

Hezoun Bionďák . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6

Fazolové salátisko . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7

Čekankový slaďák . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8

Jemnost a cit v kuličkách . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9

Chlupáči v salátové houštině . . . . . . . . . . . . . . . 10

Švihák s ukrutnými krutony . . . . . . . . . . . . . . . . 11

Říman v oříškové tunice . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12

Ledový prosťáček . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13

Urousaná řepule . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14

Mexický tortiláč . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15

Česnekové křupinky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16

Kokosová pastva . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17

S ovocem

Hrozně hroznová smyslnost . . . . . . . . . . . . . . . . 18

Otakárek fenyklový . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19

Avokádovo­jahodová bašta . . . . . . . . . . . . . . . . 20

Grepíková kondice . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21

Zázvorová osvěžovna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22

Einsteinovy kaštánky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23

Ostružinové blues . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24

Jahodové sedmikrásky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25

Mandlovo­jablíčková slast . . . . . . . . . . . . . . . . . 26

Ananasová rapsodie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27

Salátový slunečník . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28

Malinová čekanka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29

Se zvířátky

Šniclíková frizúra . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30

Králíkova pomsta . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31

Krevetový střapáček . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32

Upípané tandori . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33

Tuňákový cibuláček . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34

Roztančená stehýnka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35

Libový frája s losůskem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36

Makrelí akvarely . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37

Špizující losos v křoví . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38

Parmské nahaté růžičky . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39

Rozhořčený tuňák . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40

Filátka rozvalená v salátku . . . . . . . . . . . . . . . . . 41

S něčím teplým

Grilované kozí hnízdečko . . . . . . . . . . . . . . . . . 42

Bramboráčkové charisma . . . . . . . . . . . . . . . . . 43

Uhrančivé hranolky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44

Fialové lucerničky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 45

Bramborový citroník . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 46

Rýžové balónky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 47

Cukanda v pažitu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 48

Sýrový bohatýr . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 49

Královské horké fíky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 50

Sezamové chřestidlo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 51

Šikmooké veličenstvo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 52

Řeckořímský zápas . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 53

V edici vyšlo Což takhle dát si...

Zapálená kuchařka Lenka Požárová

Lenka Požárová * 1972 Brno

Po střední škole ekonomické a ročním studiu němčiny na jazykové škole jsem si nemohla nechat ujít vzácnoupříležitost a „střihla“ jsem si ještě jednu maturitu, tentokrát na obchodní akademii v Rakousku. Krátká pracovní zkušenost mi

byla výbornou motivací pro to, abych vydržela měsíce se doučovat matiku, a zvládla tak přijímačky na obor obchodní

podnikání na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity v Brně. U toho všeho jsem vtloukala němčinu do hlav

mnoha studentům coby lektorka na soukromé jazykové škole.

Několik let jsem pak pracovala jako daňový poradce ve velké poradenské firmě. Úspěchy, dobrý výdělek, práce ponocích, stres a zdravotní potíže na sebe nenechaly dlouho čekat. Tak jsem se odhodlala k nelehkému životnímu kroku,zahodila jsem vydobytou pracovní kariéru a pustila se do realizace svých snů. Začínám jako vydavatelka nápaditýchkuchařek a potají spřádám další plány.

Baví mě sport, tancování a zpívání (hlavně když mě nikdo nevidí a neslyší), cestování po dalekých zemích, noa především vaření! Moc ráda chodím do divadel a po horách. Jsem přesvědčená, že všechno jde, jen člověk musí opravdu chtít

a sebrat k tomu všechnu odvahu. Že to zní trochu jako pohádka? No, málem bych zapomněla, ty mám taky moc ráda.

Jak se vám líbí?

Kuriozita i zjevení: kuchařka postavená nejen

na receptech, ale i na originálním stylu podání

a moderní práci s fotografií i grafickou úpravou.

Naštěstí autorka nepropadla stereotypu a svoji už

tak vysokou laťku posunuje stále výš. Vyplácí se to

a z celé edice je už fenomén...

Autorka dokazuje to, co mnozí nakladatelé neradi

slyší: dobrá kuchařka není jen soubor receptů, ale

komplexní dílo, kde se nesmí ošidit nic, od stylu po

výběr písma, barev a kompozici. Škoda, že na našem

trhu pořád převažují „zlatokopové“, kteří se takové

komplexnosti a jedinečnosti bojí jako čert kříže.

Podle nudných a ošklivých knih uvaříte jen nudná

a ošklivá jídla...

Beverage & Gastro, č. 5–6 / 2007

Dneska mi dorazila zásilka kuchařek a... vybalila jsem

je na poště, cestou domů nakoupila a vyzkoušela

hned dva recepty. Jsem nadšená! Mám chuť to jít

všechno uvařit hned teď.

Jsem na mateřské, takže moc oceňuji rychlost receptů,

přitom to vůbec není na úkor chuti. Naopak to vypadá,

že jsem vařila celý den. :-) Geniální je dostupnost

ingrediencí a jejich malý počet. Doposud mě spousta

receptů odradila kvůli množství ingrediencí nebo

jejich nedostupnosti. Strašně jsem si pochutnala,

recepty jsou originální, zajímavé, plné chutí! Jsem fakt

nadšená! Zeleninu mám moc ráda, ale nikdy jsem ji

neuměla takhle skvěle připravit. Jen tak dál!

Tereza

Tiráž

celé to spískala Lenka Požárová

za fotoaparátem si broukala pohodářka Radka Kamenická

pro fotografování jídla načančala Lenka Požárová

češtinu pohlídala Barbora Hošková

s grafikou a sazbou si vyhrál muž týmu Jan Tippman

pod hlavičkou vydavatelství Zapálená kuchařka

1. elektronické vydání, 2015

ISBN 978-80-87666-02-9

Nádobí použité pro aranžmá fotografií bylo zapůjčeno v prodejnách Homeart, Ikea a Tesco.

Více informací o celé edici a zážitky z realizace najdete na

www.zapalena-kucharka.cz

salát




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist