načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Což takhle dát si... rajčata - Lenka Požárová

Což takhle dát si... rajčata
-11%
sleva

Elektronická kniha: Což takhle dát si... rajčata
Autor:

Šťavnatá rudá záře se kolem vás rozlévá a vy se v ní můžete blaženě rochnit a tetelit... Takové je listování v receptech z kuchařky Což takhle dát si rajčata. Omáčky, ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  149 Kč 133
+
-
4,4
bo za nákup

ukázka z knihy ukázka

Titul je dostupný ve formě:
elektronická forma tištěná forma

hodnoceni - 71.9%hodnoceni - 71.9%hodnoceni - 71.9%hodnoceni - 71.9%hodnoceni - 71.9% 85%   celkové hodnocení
2 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Zapálená kuchařka s.r.o.
Dostupné formáty
ke stažení:
PDF
Upozornění: většina e-knih je zabezpečena proti tisku
Médium: e-book
Počet stran: 56
Rozměr: 20 cm
Úprava: barev. ilustrace
Vydání: 2. vyd.
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
ISBN: 978-80-876-6602-9
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Nápadité a neobvyklé předpisy obohatí všední kuchyni. Lehké, zeleninové i masové pokrmy, polévky, saláty. Dostupné ingredience, celkem snadná příprava. Fotografie hotových jídel. Padesát kuchařských receptů na jídla z rajčat.

Popis nakladatele

Šťavnatá rudá záře se kolem vás rozlévá a vy se v ní můžete blaženě rochnit a tetelit... Takové je listování v receptech z kuchařky Což takhle dát si rajčata. Omáčky, polívčičky, pesta, saláty, zapékané dobroty nebo inovacemi a fantazií rajčata plněná. To vše bude naservírováno s humorem, lehkostí a hlavně rychlostí. Jako na přehlídce budou pochodovat před vašimi zraky Rajčatoví rytíři v kukuřičném brnění, okusíte, jak chutná Napařený klaunův nos, vyděsí vás Skalpovaný rudoch, budete si moct poplácat Parmezánové prdelky, prozkoumáte a objevíte Jeskyňky se smaragdovým pokladem a obtočí si vás Plazivé liány v rajčatové džungli. Prostě od talíře se jen tak neodtrhnete a se solničkou v ruce budete toužebně očekávat první úrodu na zahrádce nebo na trhu.

Předmětná hesla
Zařazeno v kategoriích
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

V edici vyšlo Což takhle dát si...

Zapálená kuchařka Lenka Požárová

Lenka Požárová * 1972 Brno

Po střední škole ekonomické a ročním studiu němčiny na jazykové škole jsem si nemohla nechat ujít vzácnoupříležitost a „střihla“ jsem si ještě jednu maturitu, tentokrát na obchodní akademii v Rakousku. Krátká pracovní zkušenost mi

byla výbornou motivací pro to, abych vydržela měsíce se doučovat matiku, a zvládla tak přijímačky na obor obchodní

podnikání na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity v Brně. U toho všeho jsem vtloukala němčinu do hlav

mnoha studentům coby lektorka na soukromé jazykové škole.

Několik let jsem pak pracovala jako daňový poradce ve velké poradenské firmě. Úspěchy, dobrý výdělek, práce ponocích, stres a zdravotní potíže na sebe nenechaly dlouho čekat. Tak jsem se odhodlala k nelehkému životnímu kroku,zahodila jsem vydobytou pracovní kariéru a pustila se do realizace svých snů. Začínám jako vydavatelka nápaditýchkuchařek a potají spřádám další plány.

Baví mě sport, tancování a zpívání (hlavně když mě nikdo nevidí a neslyší), cestování po dalekých zemích, noa především vaření! Moc ráda chodím do divadel a po horách. Jsem přesvědčená, že všechno jde, jen člověk musí opravdu chtít

a sebrat k tomu všechnu odvahu. Že to zní trochu jako pohádka? No, málem bych zapomněla, ty mám taky moc ráda.

Jak se vám líbí?

Dnes jsem dostala na stůl Vaši novou kuchařku.

Začetla jsem se a sbíhaly se mi sliny, tak jsem začala

některé recepty číst nahlas. Je nás v kanceláři

asi 12 žen a kniha šla z ruky do ruky. Každá z nás

řeší dennodenně co nakoupit, co uvařit, a taková

inspirace se skutečně hodí. Navíc jsou ty recepty

skvělé, nápadité a prostě jsme dnes tady po ránu

slintaly. Co Vám mám povídat. Mějte se moc hezky

a vařte, vařte, vařte. Stojí to za to. :-) Eva J.

Ráda v kuchyni zkouším nové a nové věci, kombinuji

suroviny, o kterých mnozí pochybují, a hledám

i jiné cesty, než je ta klasicky „česká“. Nevařím podle

kuchařek, ale sbírám je jako inspiraci a ty vaše mě

opravdu nadchly. :-) Jednoduchost, jasnost, naprostá

srozumitelnost... běžně dostupné suroviny, nové

chutě... a v neposlední řadě i pěkné fotky.

Michaela

Je to pohlazení nejen pro žaludek, ale i pro duši.

Co takhle brambory, rajčata, jablka? Ano, je na ně

spousta receptů, ale ty vaše jsou obzvlášť vychytané.

Petra

Dokonce i manžel, který neholduje zelenině, se

ji naučil jíst, protože Vaše recepty jsou báječné !

V nejbližší době si kuchařky u Vás objednají další

naši známí. Přeji hodně úspěchů a těším se na další

vynikající recepty. Eva H.

Tiráž

celé to spískala Lenka Požárová

za fotoaparátem si broukala pohodářka Radka Kamenická

pro fotografování jídla načančala Lenka Požárová

češtinu pohlídala Alena Němcová

s grafikou a sazbou si vyhrál muž týmu Jan Tippman

pod hlavičkou vydavatelství Zapálená kuchařka

1. elektronické vydání, 2015

ISBN 978-80-87666-04-3

Nádobí pro aranžmá bylo zapujceno v prodejnách Homeart, Villeroy & Boch a Potten & Pannen.

Více informací o celé edici a zážitky z realizace najdete na

www.zapalena-kucharka.cz

rajčata


1

Já je prostě žeru...

Z důsledného pozorování svého okolí mohu vědecky zdokladovat, že existují rajčatoví fanatici, rajčatoví odpůrci i ti, co jedou

na rajčatový neutrál. Ti první chodí obhlížet úrodu raději hezky zavčas, co kdyby už náhodou nějaké dospělo do spanilé rudé

krásy. Můj tchán Richard si utahuje z manželky Jitky, že ta obchází úrodu na zahrádce nedočkavě a tajně už preventivně se

solničkou v ruce (což však Jitka popírá). To má kamarádka Pavlína není žádná troškařka a ve svém kancelářském šuplíku si

vyčlenila zásuvku na celé kilo soli. V létě si přinášela do kanceláře kvanta voňavých rajčat z trhu a vychutnávala si je jen tak

se solí. Zato Sylva rajčata přímo nesnáší, a pokud se jí náhodou na talíř zatoulají, vykazuje je rychle na okraj. Ještě znám pár

hybridních osob, které nesnáší rajčata jen zasyrova, tepelně upravená jim nevadí.

A jak jsem na tom já? Já je prostě žeru! Hlavně v létě. Dobře vyzrálé rudé krásky nejdřív očuchám, to abych zjistila, jestli v nich

je život. Takový ty vyblitý zdechliny choulící se pod levnou cenovkou s nápisem „skleníková rajčata, Polsko, II. jakost“přehlí

žím s chladným nezájmem. V zimě si proto na čerstvý rajčata nechám raději zajít chuť a sáhnu po rajčatech sterilovaných či

sušených. Oboje nejlépe italským sluníčkem šimrané.

Rajčata v mých vzpomínkách nikterak nevybočují nezapomenutelnými historkami. Byly, jsou a budou jednou ze stálic mého

kulinářského dovádění. Dere se mi na mysl snad jen rajčatová brigáda... Coby studentka střední školy jsem skončila jedno

léto spolu s ostatními spolužáky na brigádě na Znojemsku. Naším lovištěm bylo rajčatové pole. Nutno říct, že rajčata mají

i smysl pro humor, který nám zpestřoval naši stereotypní práci. Nezapomenu, jak jsem se častokrát natahovala pro tukrás

nou velkou červenou kouli, ale mé prsty se zabořily do rozbředlýho, shnilýho a smradlavýho fujtajblu, ve kterej se zadní část

rajčete zákeřně proměnila, když ho už nebavilo čekat zbůhdarma na poli. Bedýnky se plnily celkem rychle, prozpěvování

tomu pomáhalo, a dokonce jsme se svezly s kamoškou i na traktoru, neboť jsme padly spolu s prachem do oka místnímu

traktoristovi. Taky si vzpomínám na vybydlenou ubytovnu, spoustu komárů a poetické svačiny na poli ve várnicích...

Rajskou omáčku jsem jako malá milovala. Hezky slaďoučkou, s knedlíčkama. Masíčko jsem nějak moc nemusela, on to byl

stejně většinou nějaký žvýkavý tlustokožec. Ale zřejmě došlo k přesycení chuťových buněk, neboť ty teď o rajskou vůbecne

zavadí. Lečo jsem nesnášela, dokud mi do něj nepřestali cpát rozkvedlaný vajíčko. Kečup můžu pořád, dokonce jsem ho jako

dítě tajně ujídala, jenom tak vymáčknutý do dětské dlaně. Rychlé a rodičovským očím ukryté mlsání s tajemným nádechem

zakázaného ovoce mělo své velké kouzlo.

Rajče je klasika. Víte, co od něj čekat, znáte ho od dětství, nijak nevybočuje. Jenže ono umí být i hezky dovádivé, umípřekva

pit, ba i šokovat. Zkuste dopřát rajčátkům více volnosti a dovolte jim rozžhavit váš jazýček jejich touhou. Rudé moře kulinární

rozkoše vás pak nemine!

Lenka Požárová


4 | Lehkosti

Rajčatoví rytíři v kukuřičném brnění

Do jedné misky dejte mouku, do druhé rozšlehané vajíčko a do další směsnastrou

haného parmezánu smíchaného s krupicí, mexickým kořením a solí.

Na silné plátky nakrájená rajčata postupně v miskách obalujte. Posledníparmezáno

vou vrstvu pořádně k rajčatům přitiskněte a smažte při mírné teplotě na rozpáleném

oleji (je dobré mít vyšší vrstvu oleje). Po každé straně stačí smažit asi 1 minutu.

Vyskládejte na ubrousek, aby se odsál přebytečný olej. Podávejte teplé jako chuťovku

(nejlépe s česnekovým dipem). Můžete použít také jako náplň do sendvičů.

Tip: Obalovací směs nebude úplně držet po bocích plátků rajčat, kde je hladká

slupka. Netrapte se tím, i  tak to stojí za to. Na tento recept není vhodná instantní

kukuřičná krupice neboli polenta, dost se přichytávala na pánev.

Story: Z pubertálního věku mi utkvěl v hlavě film s názvem „Smažená zelená nezralá

rajčata“. Nikdy jsem smažený rajčata nejedla, tak proč to nezkusit s červenýma, řekla

jsem si jednou. Těžko říct, čím byl Michal víc fascinován. Zda krmí, nebo napínavým

filmem, který zrovna zaujatě sledoval.

pro 4 osoby

příprava 10 min. + smažení

4 střední pevná rajčata (500 g)

100 g čerstvě strouhaného

parmezánu

8 lžic krupice (nejlépe kukuřičné)

1 velké vejce

2 lžičky mexického koření (např.

taco, fajita)

hladká mouka na obalení

sůl

olivový olej

oregano na ozdobu


Jen tak plněná | 51

Jeskyňky se smaragdovým pokladem

Brokolici, cibuli i dužinu oloupaného avokáda nasekejte v sekáčku tyčového mixéru.

Směs smíchejte s majonézou, citronovou šťávou a podle chuti osolte.

Rajčatům odkrojte vršky, vydlabejte je a naplňte brokolicovým krémem. Vnitřky rajčat

spotřebujte jinak.

Můžete je (třeba jen některé) přiklopit odkrojenými vršky rajčat.

Tip: Zkuste rajčata naplnit krémem, upěchovat ho a vše nechat vychladit v lednici

minimálně hodinu. Pak rajčata rozkrájejte na čtvrtky. Vytvoříte tak červené lodičky se

smaragdově zelenou náplní. pro 4 osoby příprava 20 min. 800 g středně velkých rajčat 200 g brokolicových růžiček 1 zralé avokádo 4 lžíce majonézy light 2 lžíce citronové šťávy 1 malá červená cibulka sůl

54

Obsah

Já je prostě žeru . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1

Různé názvy, druhy, tvary i chutě . . . . . . . . . . . . 2

Lehkosti

Rajčatoví rytíři . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4

Napařený klaunův nos . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5

Medvědí pochoutka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6

Nažhavené půlečky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7

Dlóóóuze pečená rajčata . . . . . . . . . . . . . . . . . 8

Rozkvetlá lučina . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9

Rudý kobereček . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .10

Pohanské lívanečky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .11

Buráková sušárna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12

Skalpovaný rudoch . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13

Polívčičky

Tymiánová olejomalba . . . . . . . . . . . . . . . . . . .14

Pečenice . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15

Rudý blesk . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16

Doba ledová . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17

Saláty

Ostrovní tajemství . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18

Bylinková nůše . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19

Rukolový oříšek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20

Kuskusová banalita . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21

Pihovatá cizrna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22

Špenátový čerstvánek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23

Ze zvířátek

Zapečený kruťas . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .24

Parmezánové prdelky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25

Pangas v portském . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26

Vyhození z kopýtka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .27

Tuňákový quiche . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28

Losos s rajčatovým vojskem . . . . . . . . . . . . . . . 29

Hříbečkový gulášek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .30

Rybí kádinky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .31

Mexické boubelky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32

Pruhované kuře . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33

Ožahlé třásně . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34

Pecen z pece . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .35

Jen zelenina

Bazalkové koláčky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .36

Kukuřičný kolotoč . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .37

Šumění mušlí . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38

Růžičková slavnost . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39

Zapečená chlebárna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .40

Zachumlaná rýže . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 41

Plazivé liány . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42

Arabský kuskousek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 43

Hořlavé nočky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44

Bramborová Olivie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 45

Plnoletá polenta . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .46

Rajčatový trojboj . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 47

Jen tak plněná

Pepř nad zlato . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 48

Řecký falzifikát . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .49

Vyparáděné slečinky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 50

Jeskyňky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .51

Cherry s mátovým mechem . . . . . . . . . . . . . . . 52

Bílé zrnění . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 53

V edici vyšlo Což takhle dát si...

Zapálená kuchařka Lenka Požárová

Lenka Požárová * 1972 Brno

Po střední škole ekonomické a ročním studiu němčiny na jazykové škole jsem si nemohla nechat ujít vzácnoupříležitost a „střihla“ jsem si ještě jednu maturitu, tentokrát na obchodní akademii v Rakousku. Krátká pracovní zkušenost mi

byla výbornou motivací pro to, abych vydržela měsíce se doučovat matiku, a zvládla tak přijímačky na obor obchodní

podnikání na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity v Brně. U toho všeho jsem vtloukala němčinu do hlav

mnoha studentům coby lektorka na soukromé jazykové škole.

Několik let jsem pak pracovala jako daňový poradce ve velké poradenské firmě. Úspěchy, dobrý výdělek, práce ponocích, stres a zdravotní potíže na sebe nenechaly dlouho čekat. Tak jsem se odhodlala k nelehkému životnímu kroku,zahodila jsem vydobytou pracovní kariéru a pustila se do realizace svých snů. Začínám jako vydavatelka nápaditýchkuchařek a potají spřádám další plány.

Baví mě sport, tancování a zpívání (hlavně když mě nikdo nevidí a neslyší), cestování po dalekých zemích, noa především vaření! Moc ráda chodím do divadel a po horách. Jsem přesvědčená, že všechno jde, jen člověk musí opravdu chtít

a sebrat k tomu všechnu odvahu. Že to zní trochu jako pohádka? No, málem bych zapomněla, ty mám taky moc ráda.

Jak se vám líbí?

Dnes jsem dostala na stůl Vaši novou kuchařku.

Začetla jsem se a sbíhaly se mi sliny, tak jsem začala

některé recepty číst nahlas. Je nás v kanceláři

asi 12 žen a kniha šla z ruky do ruky. Každá z nás

řeší dennodenně co nakoupit, co uvařit, a taková

inspirace se skutečně hodí. Navíc jsou ty recepty

skvělé, nápadité a prostě jsme dnes tady po ránu

slintaly. Co Vám mám povídat. Mějte se moc hezky

a vařte, vařte, vařte. Stojí to za to. :-) Eva J.

Ráda v kuchyni zkouším nové a nové věci, kombinuji

suroviny, o kterých mnozí pochybují, a hledám

i jiné cesty, než je ta klasicky „česká“. Nevařím podle

kuchařek, ale sbírám je jako inspiraci a ty vaše mě

opravdu nadchly. :-) Jednoduchost, jasnost, naprostá

srozumitelnost... běžně dostupné suroviny, nové

chutě... a v neposlední řadě i pěkné fotky.

Michaela

Je to pohlazení nejen pro žaludek, ale i pro duši.

Co takhle brambory, rajčata, jablka? Ano, je na ně

spousta receptů, ale ty vaše jsou obzvlášť vychytané.

Petra

Dokonce i manžel, který neholduje zelenině, se

ji naučil jíst, protože Vaše recepty jsou báječné !

V nejbližší době si kuchařky u Vás objednají další

naši známí. Přeji hodně úspěchů a těším se na další

vynikající recepty. Eva H.

Tiráž

celé to spískala Lenka Požárová

za fotoaparátem si broukala pohodářka Radka Kamenická

pro fotografování jídla načančala Lenka Požárová

češtinu pohlídala Alena Němcová

s grafikou a sazbou si vyhrál muž týmu Jan Tippman

pod hlavičkou vydavatelství Zapálená kuchařka

1. elektronické vydání, 2015

ISBN 978-80-87666-04-3

Nádobí pro aranžmá bylo zapujceno v prodejnách Homeart, Villeroy & Boch a Potten & Pannen.

Více informací o celé edici a zážitky z realizace najdete na

www.zapalena-kucharka.cz

rajčata




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist