načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Což takhle dát si... pitíčka - Lenka Požárová

Což takhle dát si... pitíčka
-11%
sleva

Elektronická kniha: Což takhle dát si... pitíčka
Autor:

Koktejly, šťávy, limonády, čaje… ledové i pro zahřátí… lehoučké i krémové… pro zdraví i pro chuť… pro dospělé i děti… tak to všechno jsou PITÍČKA, která najdete v ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  149 Kč 133
+
-
4,4
bo za nákup

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Zapálená kuchařka s.r.o.
Dostupné formáty
ke stažení:
PDF
Upozornění: většina e-knih je zabezpečena proti tisku
Médium: e-book
Počet stran: 60
Rozměr: 20 cm
Úprava: barev. ilustrace
Vydání: 1. vyd.
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
ISBN: 978-80-903-6447-9
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Koktejly, šťávy, limonády, čaje… ledové i pro zahřátí… lehoučké i krémové… pro zdraví i pro chuť… pro dospělé i děti… tak to všechno jsou PITÍČKA, která najdete v kuchařce Což takhle dát si pitíčka. Název je možná nezvyklý, ale nápoje mi zní hrozně sterilně a já jsem tomu chtěla dodat šťávu! Jako vždy jsou recepty vyrobitelné bez sáhodlouhých příprav a z pár ingrediencí, které jsou běžně k dostání. Nikdo nebude muset vyslat pátrací četu po špetce čerstvé vanilky ani po anýzovém likéru či mandlové pastě. Dozvíte se, jak si připravit třeba Třešňový sad, Kiwi limču, Datlový remix, Máslový ležák nebo Jahodové Kalimero.

Předmětná hesla
Zařazeno v kategoriích
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

V edici vyšlo Což takhle dát si...

Zapálená kuchařka Lenka Požárová

Lenka Požárová * 1972 Brno

Po střední škole ekonomické a ročním studiu němčiny na jazykové škole jsem si nemohla nechat ujít vzácnoupříležitost a „střihla“ jsem si ještě jednu maturitu, tentokrát na obchodní akademii v Rakousku. Krátká pracovní zkušenost mi

byla výbornou motivací pro to, abych vydržela měsíce se doučovat matiku, a zvládla tak přijímačky na obor obchodní

podnikání na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity v Brně. U toho všeho jsem vtloukala němčinu do hlav

mnoha studentům coby lektorka na soukromé jazykové škole.

Několik let jsem pak pracovala jako daňový poradce ve velké poradenské firmě. Úspěchy, dobrý výdělek, práce ponocích, stres a zdravotní potíže na sebe nenechaly dlouho čekat. Tak jsem se odhodlala k nelehkému životnímu kroku,zahodila jsem vydobytou pracovní kariéru a pustila se do realizace svých snů. Začínám jako vydavatelka nápaditýchkuchařek a potají spřádám další plány.

Baví mě sport, tancování a zpívání (hlavně když mě nikdo nevidí a neslyší), cestování po dalekých zemích, noa především vaření! Moc ráda chodím do divadel a po horách. Jsem přesvědčená, že všechno jde, jen člověk musí opravdu chtít

a sebrat k tomu všechnu odvahu. Že to zní trochu jako pohádka? No, málem bych zapomněla, ty mám taky moc ráda.

Jak se vám líbí?

Nevím, co jiný lidi, ale pro mě je zatím tahle kuchařka

číslo jedna. Vyžívám se totiž v přípravě různých

pití – především teda teplých (se šlupkama od

jablek, hrušek, často taky z bylinek – doporučuju

zkusit tymián a citrón, je to bezva na nachlazení).

Ty studený dělám zase na bázi čaj plus kdeco (maté

+ citrón + zázvor = ledové v létě nakopne a osvěží;

roibos + pomeranč + vanilka = měkká domácí

pohoda). Jo a taky do kávy dávám citrónovou kůru

a kardamom, mňam. Tak to jsou zas moje tipy! Znova

opakuji, že Pitíčka mě nadchla...!!! Bára

Jedno krásné letní odpoledne na cestě z výletu, jazyk

na vestě, jsem se stavil u Požárových a Lenka jako

z udělání míchala „pitíčka“ do své kuchařky – každé

jiné, do nových a nových a nových pohárků... Celý

vyprahlý po dni turistiky jsem je pomalu a slastně

sál jedno za druhým, vpíjel a vstřebával je do

sebe – a moje tělo se začalo tetelit slastí... Chutě tak

příjemné, uspokojivé, nečekané, originální ve svých

kombinacích, chladivé, léčivé, kouzelné, mámivé...

že snad jen kojenec saje do sebe s tak naprostým

soustředěním, požitkem a uspokojením mléko

mateřské. Bylo to vážně malé odpolední nebe.

Honza

Tiráž

celé to spískala Lenka Požárová

za fotoaparátem si broukala pohodářka Radka Kamenická

pro fotografování jídla načančala Lenka Požárová

češtinu pohlídala Barbora Hošková

s grafikou a sazbou si vyhrál muž týmu Jan Tippman

pod hlavičkou vydavatelství Zapálená kuchařka

1. elektronické vydání, 2015

ISBN 978-80-87666-03-6

Nádobí použité pro aranžmá fotografií bylo zapůjčeno v prodejnách Homeart, Debenhams a Tesco.

pitíčka

Více informací o celé edici a zážitky z realizace najdete na

www.zapalena-kucharka.cz


1

Hippy hippy shake !

Koktejly, šťávičky, džusíky, čajíčky... no prostě to jsou pitíčka, ve kterých si libuju! Když jsem byla malá, tak jsem byla na

vrcholu blaženosti v tzv. mlíčňácích – tedy mléčných barech, kde měli nadýchané jahodové koktejly. V době zkouškovýho na

vysoké jsem byla přímo odkojená banánovým koktejlem, který dodal energii, zahnal hlad, a to všechno velice rychle.

Do sytosti jsem si napěněných koktejlů užila u protinožců, kam jsme se vydali na naši svatební cestu. Sice jsme ji kvůlipra

covnímu vytížení absolvovali až rok a půl po svatbě, ale stálo to za to. Každé jejich rychlé občerstvení mělo výběr hustých

mléčných koktejlů nejrůznějších velikostí. Jeden takovej obřík mně stačil místo jídla. Často jsme se s Michalem dělilio kelí

mek velikosti XXL a sosali to brčkama za jízdy čarokrásnou krajinou a do toho si zpívali beatlesáckou „Hippy hippy shake“...

a patřičně se vlnili do rytmu.

Při jedné naší návštěvě irských přátel jsem zjistila, že s paní domu sdílím zálibu ve výrobě domácích pitíček. Jenže ona na to

měla důmyslný přístroj, který rozdrtil led i celé mražené ovoce a ještě měl kohoutek na čepování. Každý den v kteroukoliv

dobu byl v lednici připravený džbán čerstvého ovocného pitíčka, který jsme s Michalem dokázali vyprázdnit natotata, a ještě

bychom snesli nášup. Susanne sáhla do několika sáčků s mraženým ovocem, přidala čerstvou ovocnou šťávu a bylo hotovo.

Na její snídani s  palačinkama politýma javorovým sirupem a  džberem ovocné lahody jen tak nezapomenu – možná taky

proto, že jsme se na ni načekali dlouhé tři hodiny s kručícími žaludky, a byli jsme neustále ujišťováni, že to bude každou chvíli

hotové. Nakonec se podávala až v době oběda...

Když jsem se porozhlédla po receptících na různá pitíčka, tak mě většinou odrazovaly seznamy ingrediencí trvající na jedné

lžičce mandlové pasty, dvou špetkách vanilky, lžíci pomerančového, kokosového či anýzového likéru... Tož jsem se vrhla

do vymýšlení svých kombinací, který jsou jednoduchý a nemusím se kvůli nim vydat do obchodu s vychytávkama.Mimo

chodem, zkoušela jsem i  takové šílenosti jako cibulový lomcovák, špenátový koktejl, pitíčko z  hermelínu a  brusinek nebo

rýžový nápoj. Těch jsem vás ale ušetřila, protože většinou chutnaly jako dobrá zálivka na salát nebo jako tekutá výživa pro

pooperační stavy...

Jinak se musím přiznat, že s  touhou napsat tento díl jsem dost bojovala. Nejdřív jsem se nadchla, že to bude bezvadný

oživení. Pak se ale ve mě i kolem mně začaly ozývat hlasy, že to nejde, že to přece vybočuje ze zelenino-ovocnéhojedno

ingrediencového konceptu, že o recepty s textem „vemte všechny ingredience a rozmixujte“ přece nikdo nebude stát a že

se navíc skleničky nedají fotit na šířku tak, aby to vypadalo rozmanitě a nenudilo to. Jenže ta touha si to nedala vysvětlit,

a  když jsem ji vyhodila dveřma, vrátila se oknem. Teď, když si prohlížím receptíky s  fotkama, tak si říkám no ještě že tak!

Tak to pojďte společně roztočit...

Lenka Požárová


Bez mlíčka | 5

Cereální broskvička dorazila z ozdravovny

Vločky zalijte vodou a uložte na půl hodiny do lednice.

Namočené vločky s vodou smíchejte s pokrájenými broskvemi, ledem a rozmixujte.

Nemáte-li dostatečně sladké broskve, dochuťte medem.

Tip: Vyzkoušejte kombinaci rozmixované nektarinky s  banánem, obilnými klíčky

a acidofilním mlékem.

Story: První dva dny focení jsme si s  Radkou pořád lámaly hlavu nad tím, jestli se

budou v kuchařce lépe vyjímat pitíčkové fotky na šířku nebo na výšku. Chvilku jsme

byly uchvácené tvary celých skleniček, což vyniklo na výšku, chvíli jsme se rozplý

valy nad detailním pohledem do skleničky, což byly širokoúhlé záběry. Až kdyžgra

fik Honza udělal návrh kuchařky ve výškové verzi, bylo rozhodnuto, že zůstáváme

u osvědčené šířky.

pro 4 osoby

porce = 250 ml

8 menších broskví (600 g dužiny)

200 ml vody

200 g ledu

4 lžíce jemných ovesných vloček

med na případné doslazení


38 | Pro zahřátí

Máslový ležák Harryho oblíbená značka

Z citrónu ostrouhejte kůru (předem ho ponořte do horké vody a okartáčujte).

Na rozpuštěném másle krátce opečte rozmarýn a  skořicovou kůru, zalijte 1 l vody,

přidejte strouhanou citrónovou kůru a povařte 5 minut.

Odstavte a  nechte přikryté 10 minut vyluhovat. Sceďte, oslaďte medem dle chuti

a podávejte teplé.

Story: Pokud se vám sbíhaly sliny při dobrodružných výpravách Harryho Pottera

do Prasinek, při kterých si pochutnával na máslovém ležáku, tak máte jedinečnou

příležitost si ho užít taky. Teda ne že bych se pídila po receptu u  paní Rowlingové,

samozřejmě je to pouhý výplod mé bujné fantazie, tak to berte s rezervou...

pro 4 osoby

porce = 250 ml

1 l vody

2 citróny

plátek másla (25 g)

2 lžíce rozmarýnových jehliček

2 ruličky skořice

med na oslazení


54

Obsah

Hippy hippy shake! . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1

Různé názvy, druhy i chutě . . . . . . . . . . . . . . . . 2

Bez mlíčka

Třešňový sad . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4

Cereální broskvička . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5

Grapefruití něha . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6

Polární záře . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7

Jablíčkové celerissimo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8

Jahodová ledárna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 9

Melounový rybízek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10

Jasmínový mandarinčák . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11

Kiwi limča . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12

Mangové lassie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13

Hruškový nektar . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14

Borůvková citronáda . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15

S mlíčkem

Skořicové švestky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16

Banánová kávinka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17

Miliónový melounek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18

Zakysánek s pikaem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19

Avokádové blaho . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20

Tekutý cheesecake . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21

Datlový remix . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22

Mátový kokosák . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23

Rubínový poklad . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24

Mentolový dech . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25

Mrazivá vášeň . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26

Mrkvísek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27

Pro zahřátí

Čajový dýchánek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28

Roibos s vanilkovou pusinkou . . . . . . . . . . . . . . 29

Brusinkové mlíčko . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30

Šalvějový fíkovník . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31

Dýňové mazlení . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32

Čokoláska . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33

Vánoční pohoda . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34

Malinové tóčo . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35

Rozpálená hruštička . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36

Železná lady . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37

Máslový ležák . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38

Karibský bananas . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39

S kapkou špiritusu

Tmavomodrý svařáček . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40

Rumový kaštánek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 41

Bedřichova smetana . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42

Jablečné groggy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 43

Opilý sportsman . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44

Jahodové Kalimero . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 45

Zázvorové pivko . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 46

Irská balada . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 47

Jak to jde ještě

Mandlová Dulcinea . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 48

Okurková sezóna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 49

Kozí doušek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 50

Rajské burácení . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 51

Krevetový koktejl . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 52

Jogurtový mátonoha . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 53


V edici vyšlo Což takhle dát si...

Zapálená kuchařka Lenka Požárová

Lenka Požárová * 1972 Brno

Po střední škole ekonomické a ročním studiu němčiny na jazykové škole jsem si nemohla nechat ujít vzácnoupříležitost a „střihla“ jsem si ještě jednu maturitu, tentokrát na obchodní akademii v Rakousku. Krátká pracovní zkušenost mi

byla výbornou motivací pro to, abych vydržela měsíce se doučovat matiku, a zvládla tak přijímačky na obor obchodní

podnikání na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity v Brně. U toho všeho jsem vtloukala němčinu do hlav

mnoha studentům coby lektorka na soukromé jazykové škole.

Několik let jsem pak pracovala jako daňový poradce ve velké poradenské firmě. Úspěchy, dobrý výdělek, práce ponocích, stres a zdravotní potíže na sebe nenechaly dlouho čekat. Tak jsem se odhodlala k nelehkému životnímu kroku,zahodila jsem vydobytou pracovní kariéru a pustila se do realizace svých snů. Začínám jako vydavatelka nápaditýchkuchařek a potají spřádám další plány.

Baví mě sport, tancování a zpívání (hlavně když mě nikdo nevidí a neslyší), cestování po dalekých zemích, noa především vaření! Moc ráda chodím do divadel a po horách. Jsem přesvědčená, že všechno jde, jen člověk musí opravdu chtít

a sebrat k tomu všechnu odvahu. Že to zní trochu jako pohádka? No, málem bych zapomněla, ty mám taky moc ráda.

Jak se vám líbí?

Nevím, co jiný lidi, ale pro mě je zatím tahle kuchařka

číslo jedna. Vyžívám se totiž v přípravě různých

pití – především teda teplých (se šlupkama od

jablek, hrušek, často taky z bylinek – doporučuju

zkusit tymián a citrón, je to bezva na nachlazení).

Ty studený dělám zase na bázi čaj plus kdeco (maté

+ citrón + zázvor = ledové v létě nakopne a osvěží;

roibos + pomeranč + vanilka = měkká domácí

pohoda). Jo a taky do kávy dávám citrónovou kůru

a kardamom, mňam. Tak to jsou zas moje tipy! Znova

opakuji, že Pitíčka mě nadchla...!!! Bára

Jedno krásné letní odpoledne na cestě z výletu, jazyk

na vestě, jsem se stavil u Požárových a Lenka jako

z udělání míchala „pitíčka“ do své kuchařky – každé

jiné, do nových a nových a nových pohárků... Celý

vyprahlý po dni turistiky jsem je pomalu a slastně

sál jedno za druhým, vpíjel a vstřebával je do

sebe – a moje tělo se začalo tetelit slastí... Chutě tak

příjemné, uspokojivé, nečekané, originální ve svých

kombinacích, chladivé, léčivé, kouzelné, mámivé...

že snad jen kojenec saje do sebe s tak naprostým

soustředěním, požitkem a uspokojením mléko

mateřské. Bylo to vážně malé odpolední nebe.

Honza

Tiráž

celé to spískala Lenka Požárová

za fotoaparátem si broukala pohodářka Radka Kamenická

pro fotografování jídla načančala Lenka Požárová

češtinu pohlídala Barbora Hošková

s grafikou a sazbou si vyhrál muž týmu Jan Tippman

pod hlavičkou vydavatelství Zapálená kuchařka

1. elektronické vydání, 2015

ISBN 978-80-87666-03-6

Nádobí použité pro aranžmá fotografií bylo zapůjčeno v prodejnách Homeart, Debenhams a Tesco.

pitíčka

Více informací o celé edici a zážitky z realizace najdete na

www.zapalena-kucharka.cz




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist