načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Což takhle dát si... mrkev - Lenka Požárová

Což takhle dát si... mrkev

Elektronická kniha: Což takhle dát si... mrkev
Autor:

Mrkev hraje prim v padesáti receptech kuchařky Což takhle dát si mrkev. Saláty, polívčičky, hlavní jídla ale i sladkosti. Můžete si vychutnat recepty jako Glazované žížaly, Rošťárna ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  149
+
-
5
bo za nákup

hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%hodnoceni - 0%   celkové hodnocení
0 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Zapálená kuchařka s.r.o.
Dostupné formáty
ke stažení:
PDF
Upozornění: většina e-knih je zabezpečena proti tisku
Médium: e-book
Počet stran: 58
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
ISBN: 978-80-903-6442-4
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis

Mrkev hraje prim v padesáti receptech kuchařky Což takhle dát si mrkev. Saláty, polívčičky, hlavní jídla ale i sladkosti. Můžete si vychutnat recepty jako Glazované žížaly, Rošťárna s kokosem, Mr. kev, Provensálský šunkoláč, Sendviče Krutibrko, Mandlový nářez, Datlíkův malakov nebo Ledová královna s čokoládovou horečkou. Recepty jsou jednoduché a z dostupných surovin.

Zařazeno v kategoriích
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

Což takhle dát si...

Zapálená kuchařka Lenka Požárová

Lenka Požárová * 1972 Brno

Po střední škole ekonomické a ročním studiu němčiny na jazykové škole jsem si nemohla nechat ujít vzácnoupříležitost a „střihla“ jsem si ještě jednu maturitu, tentokrát na obchodní akademii v Rakousku. Krátká pracovní zkušenost mi

byla výbornou motivací pro to, abych vydržela měsíce se doučovat matiku, a zvládla tak přijímačky na obor obchodní

podnikání na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity v Brně. U toho všeho jsem vtloukala němčinu do hlav

mnoha studentům coby lektorka na soukromé jazykové škole.

Několik let jsem pak pracovala jako daňový poradce ve velké poradenské firmě. Úspěchy, dobrý výdělek, práce po

nocích, stres a zdravotní potíže na sebe nenechaly dlouho čekat. Tak jsem se odhodlala k nelehkému životnímu kroku,

zahodila jsem vydobytou pracovní kariéru a pustila se do realizace svých snů. Začínám jako vydavatelka nápaditých

kuchařek a potají spřádám další plány.

Baví mě sport, tancování a zpívání (hlavně když mě nikdo nevidí a neslyší), cestování po dalekých zemích, no apředevším vaření! Moc ráda chodím do divadel a po horách. Jsem přesvědčená, že všechno jde, jen člověk musí opravdu chtít

a sebrat k tomu všechnu odvahu. Že to zní trochu jako pohádka? No, málem bych zapomněla, ty mám taky moc ráda.

Jak se vám líbí?

„Kuchařka, u které jsem hned věděla, že podle ní

budu vařit. A často. Zalíbila se mi na první pohled.

Je tenká, přehledná, má praktickou kroužkovou

vazbu ... a hlavně jsem v ní našla spoustu

povedených receptů. Oceňuji jednoduchost textu

a pěkné a velké fotografie ke každému receptu.“

Dita Pecháčková,

šéfredaktorka časopisu Apetit

„Má milá mrkvičko, vždycky jsi byla tou nenápadnou

a skromnou Popelkou ze zahrádky. Oblíbenou

nanejvýš pro tvoji křupavou syrovost, méně už,

pokud tě doma přidusili či vymačkali. Ale od této

chvíle se tvůj život změní. Jedno šikovné moravské

děvče objevilo tvou všestrannost a krásu v takové

míře, že ti přijde na chuť i největší labužník.

A z Popelky se rázem stane královna, to mi věř.“

Hanka Švejnohová,

moderátorka a redaktorka časopisu Xantypa

„Mé první setkání se Zapálenou kuchařkou bylo

provázeno velkým nadšením. Tato praktická

kuchařka mi odhalila tajemství dýní, následně

špenátu a se vzestupnou tendencí očekávám další

díly. Nejen, že při prohlížení publikace recepty lákají

svou jednoduchostí a zároveň jedinečností, ale i po

praktickém vyzkoušení zjistíte, že to vše opravdu

funguje a navíc úžasně chutná...“

Iva Buriánková,

manager obchodu a marketingu ALBIO spol. s r.o.

Tiráž

celé to spískala Lenka Požárová

za fotoaparátem stála a chvílemi i ležela Petra Hajská

pro fotografování jídla připravily Lenka Požárová, Olga Illková

o bezchybnou češtinu se postarala Barbora Hošková

s grafikou a sazbou si vyhrál muž týmu Jan Tippman

pod hlavičkou vydavatelství Zapálená kuchařka

1. eletrkonické vydání, 2015

ISBN 978-80-87666-06-7

Za spolupráci nejen při uspořádání křtu této kuchařky patří mé poděkování společnosti ALBIO (www.albiostyl.cz)

Nádobí použité pro aranžmá fotografií bylo částečně zapůjčeno v prodejně de.co

Více informací o celé edici, o tomto i o připravovaných dílech a zážitcích z realizace najdete na

www.zapalena-kucharka.cz

mrkev

V edici vyšlo


1

Papoušek mrkvožrout

Myslím, že není moc troufalé, když řeknu, že mrkev chutná nejen miminkům, puberťákům i dospělákům, ale i zvířátkům. Tak

třeba našeho anduláka Kubu jsme v jeho batolecím věku krmili na radu veterináře zásadně jenom strouhanou mrkvičkou

s rozmačkaným vajíčkem uvařeným natvrdo a nadrobenými piškoty. Musela jsem se držet, abych mu to všechno nezblajzla,

když jsem mu to jeho papu připravovala.

I když pak vyrostl, kradl nám ji vařenou z polévky. Dopřávali jsme mu dost liberální výchovu, takže se klec nezavírala a on

si mohl špacírovat po stole, kdy chtěl. No ovšem co prováděl, když se servírovalo na stůl, to už jsme vážně uvažovali, že ho

zavřeme. Taky jsme to zkusili, ale to se tak rozčiloval, nadával (to jste nikdy neslyšeli?) a třískal se vším v kleci, že jsme ho raději

zase pustili. Stepoval na okraji talíře a klouzal po šikmé ploše dovnitř, jak se natahoval pro kousek té mrkvičky.

Protože mít omáchané ptačí pařátky v polévce není kdovíjaká slast, tak jsme si holt zvykli na rituál. Vybraný člen rodiny

trávil oběd tak, že jednou rukou držel lžíci a jedl a druhou přidržoval kolečko vylovené mrkvičky Kubíkovi. Nejdřív se mu

samozřejmě musela taky pofoukat, aby si nespálil ten svůj válečkoidní jazýček. Pak jel jak o závod a mrkev zhltal natotata.

Dokonce někdy vyžadoval nášup. Spokojeně si pak zalezl do klece a zbytek oběda nám tam brebentil. Občas ale nenápadně

svým korálkovým očičkem zkontroloval, co to máme na talíři. Nemusím asi dodávat, že mrkev se u nás dávala bez výjimky

do každé polívčičky...

A věříte, že nejen při krmení mrkvožroutských opeřenců se s mrkví dá užít legrace? Třeba když ji krájíte na kolečka a ta se vám

okamžitě rozeběhnou po celé kuchyni... jako mně. Nebo když vaše kůže získá hezkou mrkvovou barvičku. Když jsem totiž

objevila mrkvovou šťávu – tu z čerstvě vymačkané mrkve – nemohla jsem se jí nabažit a pila jsem ji snad každý den. Uběhlo

pár týdnů a podávala jsem ruku někomu, s kým jsem se dlouho neviděla. Ten v úleku zvolal: „Vždyť ty máš karotenózu!“ No,

myslím, že to až tak vážné nebylo, ale raději jsem se v té konzumaci umírnila.

Nevím, co by upovídaný Kuba svým krákavým hláskem řekl na to, že o mrkvi si mnozí myslí, že je to nudná zelenina. Asi jen

to, že nudná je jenom tehdy, pokud si ji nudně připravíte. Tak si ji užívejte ve všech ročních obdobích a ve všech možných

a samozřejmě i nemožných kreacích!

Lenka Požárová


Drůbež a ryby | 27

Lososí bochánky ovanuté severákem

Mrkev nastrouhejte nahrubo, smíchejte se sekaným uzeným lososem, moukou,rozšlehanými vejci a dle chuti osolte.

Ze směsi tvořte placičky, ty obalujte v mouce a smažte v rozpáleném oleji při mírné

teplotě po obou stranách.

Na každou osmaženou placičku dejte lžičku krému smíchaného ze zakysané smetany, citrónové kůry a soli. Ozdobte bylinkou a podávejte s čerstvým chlebem.

Bezmasá varianta: Místo lososa vmíchejte do těsta drobně sekaný květák.

pro 4 osoby

příprava 20 min.

+ smažení 30 min.

500 g mrkve

200 g polohrubé mouky

+ na obalení 100 g uzeného lososa 2 vejce olej sůl krém: 100 g zakysané smetany ½ lžičky strouhané citrónové

kůry bylinky na ozdobu sůl | Drůbež a ryby Sendviče „Krutibrko“ olíznete všech deset!

Mrkev nastrouhejte nahrubo, zelí a cibuli nakrájejte na tenké proužky. Zeleninusmíchejte, přidejte majonézu, jogurt a hořčici. Dle chuti osolte.

Maso osolte, opepřete a na olivovém oleji zprudka opečte ze všech stran. Potézmírněte teplotu a opékejte dalších 10 minut za občasného obracení.

Ciabattu rozkrájejte na díly a ty rozřízněte podélně, aby se daly plnit. Maso nakrájejte

na plátky silné asi 0,5 cm.

Na spodní plátek pečiva naneste mrkvový salát, poklaďte plátky masa a přikryjte

horní částí ciabatty. Vždy dva plněné sendviče dejte na talíř.

Tip: Rozřezané plátky ciabatty můžete předem rozehřát v troubě, aby byly teploučké.

Do salátu zkuste vmíchat navíc strouhaný tvrdý sýr.

Bezmasá varianta: Místo krůtího masa rozložte na salát plátky sýra Koliba.

pro 4 osoby

příprava 25 min.

400 g krůtího masa

200 g mrkve

100 g čínského zelí

60 g bílého jogurtu

40 g majonézy

2 malé červené cibule

1 lžička dijonské hořčice

olivový olej

sůl, pepř

2 velké ciabatty nebo jiné pečivo


54

Obsah

Papoušek mrkvožrout . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .1

Různé názvy, druhy, tvary i chutě. . . . . . . . . . . . . .2

Lehkosti

Cizrnový požitek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .4

Glazované žížaly . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .5

Ananasové kouzlení . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .6

Grilované plátky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .7

Praštěný salátek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .8

Rošťárna s kokosem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .9

Křenové pomazání . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10

Banánové dukátky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11

Polívčičky

Rozmarýnová česnečka . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12

Bramborový krém . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13

Princeznička . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14

Mandloňka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15

Zázvorový krém . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16

Čočkovka s majoránkou . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17

Přílohy nebo jen tak

Rozmarné brambůrky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18

Zahalená v parmazánu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19

Maková kolečka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20

Mr. Kev . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21

Baby, ó baby . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22

Křupíno . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 23

Drůbež a ryby

Pikantní mrkanda . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24

Krůtí závin od Boženky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25

Provensálský šunkoláč . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26

Lososí bochánky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 27

Sendviče „Krutibrko“ . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28

Tresky plesky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 29

Arašídové nudličky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 30

Zlatá rybka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31

Mexické párečky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32

Vypečení obříci . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33

Jen zelenina

Meruňkové curry . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34

Mandlový nářez . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 35

Grilovaný náfuka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36

Kostky pod chvojím . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 37

Kaštánková rýže . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38

Žampiónové mističky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39

Bramborový ostrov . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40

Střapatý lilek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 41

Tajemný tajin . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42

Celozrnná záře . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 43

Sladkosti

Zázvorový ořecháč . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44

Pomerančový koláč . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 45

Datlíkův malakov . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 46

S mangem na obláčku . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 47

Kouličky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 48

Liguére . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 49

Oříškový mls . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 50

Zázvoráda . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 51

Banánový nádech . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 52

Ledová královna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 53


Což takhle dát si...

Zapálená kuchařka Lenka Požárová

Lenka Požárová * 1972 Brno

Po střední škole ekonomické a ročním studiu němčiny na jazykové škole jsem si nemohla nechat ujít vzácnoupříležitost a „střihla“ jsem si ještě jednu maturitu, tentokrát na obchodní akademii v Rakousku. Krátká pracovní zkušenost mi

byla výbornou motivací pro to, abych vydržela měsíce se doučovat matiku, a zvládla tak přijímačky na obor obchodní

podnikání na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity v Brně. U toho všeho jsem vtloukala němčinu do hlav

mnoha studentům coby lektorka na soukromé jazykové škole.

Několik let jsem pak pracovala jako daňový poradce ve velké poradenské firmě. Úspěchy, dobrý výdělek, práce po

nocích, stres a zdravotní potíže na sebe nenechaly dlouho čekat. Tak jsem se odhodlala k nelehkému životnímu kroku,

zahodila jsem vydobytou pracovní kariéru a pustila se do realizace svých snů. Začínám jako vydavatelka nápaditých

kuchařek a potají spřádám další plány.

Baví mě sport, tancování a zpívání (hlavně když mě nikdo nevidí a neslyší), cestování po dalekých zemích, no apředevším vaření! Moc ráda chodím do divadel a po horách. Jsem přesvědčená, že všechno jde, jen člověk musí opravdu chtít

a sebrat k tomu všechnu odvahu. Že to zní trochu jako pohádka? No, málem bych zapomněla, ty mám taky moc ráda.

Jak se vám líbí?

„Kuchařka, u které jsem hned věděla, že podle ní

budu vařit. A často. Zalíbila se mi na první pohled.

Je tenká, přehledná, má praktickou kroužkovou

vazbu ... a hlavně jsem v ní našla spoustu

povedených receptů. Oceňuji jednoduchost textu

a pěkné a velké fotografie ke každému receptu.“

Dita Pecháčková,

šéfredaktorka časopisu Apetit

„Má milá mrkvičko, vždycky jsi byla tou nenápadnou

a skromnou Popelkou ze zahrádky. Oblíbenou

nanejvýš pro tvoji křupavou syrovost, méně už,

pokud tě doma přidusili či vymačkali. Ale od této

chvíle se tvůj život změní. Jedno šikovné moravské

děvče objevilo tvou všestrannost a krásu v takové

míře, že ti přijde na chuť i největší labužník.

A z Popelky se rázem stane královna, to mi věř.“

Hanka Švejnohová,

moderátorka a redaktorka časopisu Xantypa

„Mé první setkání se Zapálenou kuchařkou bylo

provázeno velkým nadšením. Tato praktická

kuchařka mi odhalila tajemství dýní, následně

špenátu a se vzestupnou tendencí očekávám další

díly. Nejen, že při prohlížení publikace recepty lákají

svou jednoduchostí a zároveň jedinečností, ale i po

praktickém vyzkoušení zjistíte, že to vše opravdu

funguje a navíc úžasně chutná...“

Iva Buriánková,

manager obchodu a marketingu ALBIO spol. s r.o.

Tiráž

celé to spískala Lenka Požárová

za fotoaparátem stála a chvílemi i ležela Petra Hajská

pro fotografování jídla připravily Lenka Požárová, Olga Illková

o bezchybnou češtinu se postarala Barbora Hošková

s grafikou a sazbou si vyhrál muž týmu Jan Tippman

pod hlavičkou vydavatelství Zapálená kuchařka

1. eletrkonické vydání, 2015

ISBN 978-80-87666-06-7

Za spolupráci nejen při uspořádání křtu této kuchařky patří mé poděkování společnosti ALBIO (www.albiostyl.cz)

Nádobí použité pro aranžmá fotografií bylo částečně zapůjčeno v prodejně de.co

Více informací o celé edici, o tomto i o připravovaných dílech a zážitcích z realizace najdete na

www.zapalena-kucharka.cz

mrkev

V edici vyšlo




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist