načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Což takhle dát si... lilek - Lenka Požárová

Což takhle dát si... lilek

Elektronická kniha: Což takhle dát si... lilek
Autor:

Jen a pouze tmavě fialovému lilku je věnována kuchařka Což takhle dát si lilek. Všechny recepty jsou stvořitelné v českých podmínkách a z českých ingrediencí. Jsou originální, mají ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  149
+
-
5
bo za nákup

hodnoceni - 71.9%hodnoceni - 71.9%hodnoceni - 71.9%hodnoceni - 71.9%hodnoceni - 71.9% 85%   celkové hodnocení
2 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Zapálená kuchařka s.r.o.
Dostupné formáty
ke stažení:
PDF
Upozornění: většina e-knih je zabezpečena proti tisku
Médium: e-book
Počet stran: 56
Rozměr: 20 cm
Úprava: barev. ilustrace
Vydání: 3. vyd.
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
ISBN: 978-80-876-6601-2
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Nápadité a neobvyklé předpisy na přípravu zdravých pokrmů, se zeleninou, luštěninami, těstovinami i masem, polévek. Dostupné ingredience, celkem snadná příprava. Fotografie hotových jídel. Padesát kuchařských receptů na jídla z lilků.

Popis nakladatele

Jen a pouze tmavě fialovému lilku je věnována kuchařka Což takhle dát si lilek. Všechny recepty jsou stvořitelné v českých podmínkách a z českých ingrediencí. Jsou originální, mají šmrnc a hlavně chuť. A všechny samozřejmě i krásnou barevnou fotku! Zkoušet můžete vše, od lehkostí, políveček, přes krémové pomazánky až po hlavní jídla. Vychutnat si můžete už jen samotné názvy receptů jako třeba Nivotvorný lilek, Grilek, Sladkokyselý úsměv, Brambory s tunou tuňáka či Kapiový striptýz.

Předmětná hesla
lilky
Jídla
Zařazeno v kategoriích
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

V edici vyšlo Což takhle dát si...

Zapálená kuchařka Lenka Požárová

Lenka Požárová * 1972 Brno

Po střední škole ekonomické a ročním studiu němčiny na jazykové škole jsem si nemohla nechat ujít vzácnoupříležitost a „střihla“ jsem si ještě jednu maturitu, tentokrát na obchodní akademii v Rakousku. Krátká pracovní zkušenost mi

byla výbornou motivací pro to, abych vydržela měsíce se doučovat matiku, a zvládla tak přijímačky na obor obchodní

podnikání na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity v Brně. U toho všeho jsem vtloukala němčinu do hlav

mnoha studentům coby lektorka na soukromé jazykové škole.

Několik let jsem pak pracovala jako daňový poradce ve velké poradenské firmě. Úspěchy, dobrý výdělek, práce ponocích, stres a zdravotní potíže na sebe nenechaly dlouho čekat. Tak jsem se odhodlala k nelehkému životnímu kroku,zahodila jsem vydobytou pracovní kariéru a pustila se do realizace svých snů. Začínám jako vydavatelka nápaditýchkuchařek a potají spřádám další plány.

Baví mě sport, tancování a zpívání (hlavně když mě nikdo nevidí a neslyší), cestování po dalekých zemích, noa především vaření! Moc ráda chodím do divadel a po horách. Jsem přesvědčená, že všechno jde, jen člověk musí opravdu chtít

a sebrat k tomu všechnu odvahu. Že to zní trochu jako pohádka? No, málem bych zapomněla, ty mám taky moc ráda.

Jak se vám líbí?

Nudí vás běžné kuchařské knihy? Máte pocit, že už

vás nic nepřekvapí? Pak jste patrně ještě neměli

v ruce žádnou ze série kuchařek mladé autorky Lenky

Požárové. Její edice Což takhle dát si... je věnována

pokaždé jiné potravině, kterou s chutí, nápadem

a vtipem kombinuje a vytváří nové recepty.

magazín Ona DNES 22. 9. 2006

Kouzlení nám v kuchyni Ženy a život předvedla

autorka kuchařek Lenka Požárová. Recepty jsou

geniálně jednoduché a výsledné dobroty tak

skvostné, že z nich nezbyl ani drobek!

Žena a život 10/2006

Z Vašich kuchařek jsem fakt zapálená... :-) Špenátem

krmím celou rodinu, mrkev už jsme taky vyzkoušeli.

Moc Vám fandím, forma, kterou děláte kuchařky,

mi vyhovuje. Formát knížky, krásné fotky a hlavně

jednoduché recepty, které opravdu fungují.

Jana Havrdová, moderátorka ČT a instruktorka

aerobiku

Nejen Magdalena Dobromila Rettigová věděla,

čím zaujmout. Pokud na knižním trhu hledáte ryze

českou kuchařku z ingrediencí u nás dostupných, pak

vsaďte na novou edici Což takhle dát si...

Dieta 5/2006

Tiráž

celé to spískala Lenka Požárová

za fotoaparátem si broukala pohodářka Radka Kamenická

pro fotografování jídla načančala Lenka Požárová

češtinu pohlídala Barbora Hošková

s grafikou a sazbou si vyhrál muž týmu Jan Tippman

pod hlavičkou vydavatelství Zapálená kuchařka

1. elektronické vydání, 2015

ISBN 978-80-87666-06-7

Nádobí použité pro aranžmá fotografií bylo zapůjčeno v prodejnách Homeart a Tesco.

lilek

Více informací o celé edici a zážitky z realizace najdete na

www.zapalena-kucharka.cz


1

Fialová potvora jakási...

Když se mě na začátku mého vydavatelského snažení někdo zmínil o lilku, nepěli jsme na stejnou notečku. Názory typu„ur

čitě bys měla udělat něco s lilkem.“... „chystáš taky lilek?“... „nikdy nevím, co s lilkem, nechceš o tom napsat?“ mě nechávaly

chladnými. Zážitek z jedné občerstvovny, kde servírovali lilek utopený v tuku, byl úděsnej a jen tak něco ho nepřehlušilo.

I mně se ne vždycky lilková krmě vydařila, a tak jsem tu osvětu chtěla přenechat nějakému odborníkovi.

Jenže pak jsem jednou byla porotovat na jakési soutěži chutnost jídel (jó, i takový existujou). I když jsem si většinou z jídel

jenom ďobla, od lilku jsem se nemohla odtrhnout. Vyhrál u mě na plné čáře. A to byl spouštěcí mechanismus. Řekla jsem si,

že je přece strašná škoda, že spousta lidí neví, jak s tou fialovou potvorou naložit. Neznámá nebo neprobádaná zelenina, to

je přece něco pro mě, zamnula jsem si ruce a vrhla se do experimentů...

Ovšem narazila jsem na docela zásadní problém. Michal mou lilkománii vůbec nesdílel: „Pokud ho chceš zkoušet, takroz

hodně ne na mě.“ Taky totiž okusil nejedlé varianty v českých restauracích, které dovedou lilek znechutit na pěkně dlouho.

Jeho alergii na hrozinky se můžu vyhnout tím, že mu je do jídla nedám, ale jak se vyhnout lilkové alergii u lilkových receptů,

to teda nevím. A zkoušet recepty bez hlavního ochutnavače prostě nejde. Jenže on (teď myslím lilek, Michal samozřejmě

už dávno) si mě tak získal, že jsem o něho stála víc a víc. Nebyl by to ovšem Michal, kdyby si nevšiml, jak moc mě mrzí, že

nemůžu dát průchod lilkovým receptům, které se řadily v mé hlavě ve čtyřstupu do fronty a nervózně tam podupávaly.

Uzavřeli jsme s Michalem domluvu. Lilek můžu zkoušet, ale jenom občas, a když mu nebude chutnat, nebudu ho nutita do

stane okamžitě něco jinýho. Pravda, párkrát ho ze začátku vypreparoval, párkrát prohlásil „dalo se to, ale bez lilku by to bylo

lepší“ a párkrát nešťastně vzdoroval „ale tam je zase lilek!?“. Hm, tak lilek má asi odzvoněno... Jenže pak se to stalo. Michal

párkrát zapomněl na lilek v jídle upozornit, párkrát si pochutnal tak, že si i přidal, párkrát prohlásil, že tam se lilek fakt hodil,

a vytáhl zaprášenou tabulku s 10 body. No konečně!

Největší poctou pro mě však bylo, když Michal s jedním naším kamarádem uspořádali pánskou jízdu a v letních vedrech se

jim nechtělo do opíkání masa (což se stává asi tak jednou za deset let). Dostali nápad, že bych jim třeba mohla připravitzele

ninový catering. Takovou příležitost jsem si samozřejmě nemohla nechat ujít a ochotně jsem souhlasila. Uvařila jsem několik

lilkových jídel, které jsem Michalovi nabalila, aby si je užili při večerních chlapských debatách pod širým nebem. V půl desáté

večer mně zazvoní telefon a na druhé straně drátu se rozplýval děkovný hlas kamaráda plný ovací a nekonečnéhovychva

lování chodů, které se toho večera servírovaly. Moje dušička se pak tetelila blahem a povzbuzovalo ji to k dalším lilkovým

vylomeninám, které vám tímto předkládám...

Lenka Požárová


4 | Lehkosti

Sladkokyselý úsměv italské krásky

Lilek nakrájejte na sousta a  opékejte na olivovém oleji asi 10  minut na pánvi pod

pokličkou. Občas zamíchejte.

Přidejte pokrájené kapie, hrozinky a zalijte směsí 100 ml vody s cukrem, octem, solí

a kajenským pepřem. Duste dalších 10 minut.

Směs nechte vychladnout a v dobře těsnící nádobě uložte do lednice na den či dva.

Tip: Výborné jen tak, s kuličkami mozzarelly nebo jako doplněk k masu.

Story: Když jsem tuto lahůdku donesla na závěr lilkového zkoušení na návštěvu,

měla jsem za to, že Michal má už přelilkováno, a tedy nebude návštěvě užírat. Nad

chutěmi se rozplývala nejen návštěva, ale i Michal, který samozřejmě neodolal a... –

teď pozor – dobrovolně poprvé v životě snědl i hrozinky! Což je div divoucí. Já jsem

byla zabraná do debaty, takže jsem si toho nevšimla. Až večer se mně k tomu sám

přiznal. Dva dny marinování se proto vyplatí, chutě se výborně smísí. pro 4 osoby příprava 25 min. + marinování 2 dny 200 g lilku 1 kapie (100 g) 6 lžic červeného balsamikového

octa

1 lžíce hnědého cukru

1 lžíce hrozinek

1 lžička soli

¼ lžičky kajenského pepře

olivový olej


Zelenina pečená | 33

Rozpáraný lilek pozdrav od Jacka

Z lilků odkrojte stopku, propíchejte ze všech stran vidličkou a na plechu či v zapékací

misce pečte při 200  °C (v  horkovzdušné troubě při 180  °C) asi 30  minut doměkka.

Lilek by měl mít v závěru zkrabacenou slupku.

Smíchejte sýr cottage, sekanou jarní cibulku a nasucho opražená semínka. Dle chuti

osolte.

Upečený lilek podélně nařízněte, rozevřete a naplňte směsí sýra cottage. Okořeňte

pepřem. Podávejte se salátem nebo s rozpečenou bagetou potřenou česnekem.

Story: Po vzoru některých receptů, které hlásaly upéct celý lilek po dobu 20 minut

do zkrabacení, jsem to jednou vyzkoušela. Pekla jsem 20, 30, 40, 60 minut a slupka

lilku byla pořád vypnutá jak pleť dvacítky. Naštvaně jsem rozevřela troubu a chystala

se lilek nakrojit. Jakmile jsem do něj zapíchla nůž, ozvala se rána jak z  děla a  lilek

explodoval. Najednou jsem stála o  pět metrů dál (asi tou tlakovou vlnou). Dužina

se roztrhala na cáry, které na jednom konci držely na slupce, takže lilek připomínal

chobotnici s chapadly. Hm, škoda, že jsem se v žádném receptu nedozvěděla, že je

třeba lilek předem propíchat vidličkou...

pro 4 osoby

příprava 15 min. + pečení 30 min.

4 lilky (každý asi 300 g)

2 balení sýra cottage

2 jarní cibulky s natí

4 lžíce slunečnicových semínek

4 lžíce dýňových semínek

sůl

pepř

olivový olej


54

Obsah

Fialová potvora jakási . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1

Různé názvy, druhy, tvary i chutě. . . . . . . . . . . . . .2

Pocení lilku. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .3

Lehkosti

Sladkokyselý úsměv . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .4

Večka v obležení . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .5

Orientální salátek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .6

Lilek v mandlovém krému . . . . . . . . . . . . . . . . . .7

Sýrové řízečky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .8

Vrstvený hermelín . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .9

Grilek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .10

Ořechová kolečka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11

Bagetka k nakousnutí . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .12

Cizrnové roličky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13

Polívčičky

Kapiové zardění . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14

Pórková jemnostpaní . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15

Bramborový krém . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 16

Zázvorové pochutnání . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17

Ze zvířátek

Štičí koncert . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .18

Krůtí nudličky s kešu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19

Jehněčí s lilkovou pastou . . . . . . . . . . . . . . . . . .20

Hřebíčkové kuřecí špízky . . . . . . . . . . . . . . . . . .21

Šunkový naditec . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22

Brambory s tunou tuňáka . . . . . . . . . . . . . . . . . 23

Jáhlová dobrůtka s kuřátkem . . . . . . . . . . . . . . . 24

Lilkové lelkování . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 25

Losos na hromádce . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 26

Masové pirožky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .27

Zelenina pečená

Čočkovo-lilkové řezy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28

Muškátová kolínka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .29

Parmezánové klínky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .30

Kozí tortilly s rozmarýnem . . . . . . . . . . . . . . . . .31

Rajčatové pizzošky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 32

Rozpáraný lilek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33

Nivotvorný lilek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34

Lilkové faldičky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .35

Francouzský šarm . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 36

Špenátovo-lilkové lasagne . . . . . . . . . . . . . . . . .37

Zelenina nepečená

Sezamové pokušení . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .38

Jogurtový vetřelec . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .39

Tetelivá omeletka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40

Skořicovo-mandlový pilav . . . . . . . . . . . . . . . . . 41

Curry s kulihráškem . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42

Tofu lilkouš . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 43

Vodníčkovy těstovinky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 44

Smetanový lilek s kešu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 45

Ořechové nudličky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 46

Krémová polenta . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 47

Pomazánkové krémy

Kapiový striptýz . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 48

Rozmarýnový krém . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 49

Šalvějové šepotání . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .50

Ricottový krém . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .51

Oříšková paráda . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 52

Koriandrový krém . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 53


V edici vyšlo Což takhle dát si...

Zapálená kuchařka Lenka Požárová

Lenka Požárová * 1972 Brno

Po střední škole ekonomické a ročním studiu němčiny na jazykové škole jsem si nemohla nechat ujít vzácnoupříležitost a „střihla“ jsem si ještě jednu maturitu, tentokrát na obchodní akademii v Rakousku. Krátká pracovní zkušenost mi

byla výbornou motivací pro to, abych vydržela měsíce se doučovat matiku, a zvládla tak přijímačky na obor obchodní

podnikání na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity v Brně. U toho všeho jsem vtloukala němčinu do hlav

mnoha studentům coby lektorka na soukromé jazykové škole.

Několik let jsem pak pracovala jako daňový poradce ve velké poradenské firmě. Úspěchy, dobrý výdělek, práce ponocích, stres a zdravotní potíže na sebe nenechaly dlouho čekat. Tak jsem se odhodlala k nelehkému životnímu kroku,zahodila jsem vydobytou pracovní kariéru a pustila se do realizace svých snů. Začínám jako vydavatelka nápaditýchkuchařek a potají spřádám další plány.

Baví mě sport, tancování a zpívání (hlavně když mě nikdo nevidí a neslyší), cestování po dalekých zemích, noa především vaření! Moc ráda chodím do divadel a po horách. Jsem přesvědčená, že všechno jde, jen člověk musí opravdu chtít

a sebrat k tomu všechnu odvahu. Že to zní trochu jako pohádka? No, málem bych zapomněla, ty mám taky moc ráda.

Jak se vám líbí?

Nudí vás běžné kuchařské knihy? Máte pocit, že už

vás nic nepřekvapí? Pak jste patrně ještě neměli

v ruce žádnou ze série kuchařek mladé autorky Lenky

Požárové. Její edice Což takhle dát si... je věnována

pokaždé jiné potravině, kterou s chutí, nápadem

a vtipem kombinuje a vytváří nové recepty.

magazín Ona DNES 22. 9. 2006

Kouzlení nám v kuchyni Ženy a život předvedla

autorka kuchařek Lenka Požárová. Recepty jsou

geniálně jednoduché a výsledné dobroty tak

skvostné, že z nich nezbyl ani drobek!

Žena a život 10/2006

Z Vašich kuchařek jsem fakt zapálená... :-) Špenátem

krmím celou rodinu, mrkev už jsme taky vyzkoušeli.

Moc Vám fandím, forma, kterou děláte kuchařky,

mi vyhovuje. Formát knížky, krásné fotky a hlavně

jednoduché recepty, které opravdu fungují.

Jana Havrdová, moderátorka ČT a instruktorka

aerobiku

Nejen Magdalena Dobromila Rettigová věděla,

čím zaujmout. Pokud na knižním trhu hledáte ryze

českou kuchařku z ingrediencí u nás dostupných, pak

vsaďte na novou edici Což takhle dát si...

Dieta 5/2006

Tiráž

celé to spískala Lenka Požárová

za fotoaparátem si broukala pohodářka Radka Kamenická

pro fotografování jídla načančala Lenka Požárová

češtinu pohlídala Barbora Hošková

s grafikou a sazbou si vyhrál muž týmu Jan Tippman

pod hlavičkou vydavatelství Zapálená kuchařka

1. elektronické vydání, 2015

ISBN 978-80-87666-06-7

Nádobí použité pro aranžmá fotografií bylo zapůjčeno v prodejnách Homeart a Tesco.

lilek

Více informací o celé edici a zážitky z realizace najdete na

www.zapalena-kucharka.cz




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist