načítání...
nákupní košík
Košík

je prázdný
a
b

E-kniha: Což takhle dát si... dýně - Lenka Požárová

Což takhle dát si... dýně

Elektronická kniha: Což takhle dát si... dýně
Autor:

Dýně, podzimní kráska s dost velkým pozadím. A kraluje i kuchařce Což takhle dát si dýně. Lehké občerstvení, saláty, pomazánky, hlavní jídla, ale hlavně úžasně jsou z ní ... (celý popis)
Titul je skladem - ke stažení ihned
Médium: e-kniha
Vaše cena s DPH:  149
+
-
5
bo za nákup

hodnoceni - 79.9%hodnoceni - 79.9%hodnoceni - 79.9%hodnoceni - 79.9%hodnoceni - 79.9% 100%   celkové hodnocení
2 hodnocení + 0 recenzí

Specifikace
Nakladatelství: » Zapálená kuchařka s.r.o.
Dostupné formáty
ke stažení:
PDF
Upozornění: většina e-knih je zabezpečena proti tisku
Médium: e-book
Počet stran: 56
Rozměr: 20 cm
Úprava: barev. ilustrace
Vydání: 3. vyd.
Jazyk: česky
ADOBE DRM: bez
ISBN: 978-80-876-6600-5
Ukázka: » zobrazit ukázku
Popis / resumé

Kuchařka obsahuje 50 receptů. Předkládá jídla z dýní, slaná i sladká z dostupných surovin české kuchyně. Jednoduché, ale nápadité pokrmy většinou v kombinaci se zeleninou, zdravá jídla. Nová česká edice kuchařek napsaných s radostí a nadšením pro originální chutné pokrmy. Stručné a napadité popisy českých jídel z dýní.

Popis nakladatele

Dýně, podzimní kráska s dost velkým pozadím. A kraluje i kuchařce Což takhle dát si dýně. Lehké občerstvení, saláty, pomazánky, hlavní jídla, ale hlavně úžasně jsou z ní sametově krémové neodolatelné polívečky. Kdo ji ochutná, skamarádí se s dýní okamžitě. Kromě informací o druzích a chutích různých dýní vás čeká i spousta povedených receptů jako třeba Mufovy muffiny, Strašidlo polité medem, Trojsmyslný losos, Žhavá koule, Špagetový drdůlek, Reformní bábovička či Dýňový tataráček. 50 receptů na téma dýně.

Předmětná hesla
Zařazeno v kategoriích
Zákazníci kupující zboží "Což takhle dát si... dýně" mají také často zájem o tyto tituly:
Recenze a komentáře k titulu
Zatím žádné recenze.


Ukázka / obsah
Přepis ukázky

dýně

Což takhle dát si...

Lenka Požárová * 1972 Brno

Po střední škole ekonomické a ročním studiu němčiny na jazykové škole jsem si nemohla nechat ujít vzácnoupříležitost a „střihla“ jsem si ještě jednu maturitu, tentokrát na obchodní akademii v Rakousku. Krátká pracovní zkušenost mi

byla výbornou motivací pro to, abych vydržela měsíce se doučovat matiku, a zvládla tak přijímačky na obor obchodní

podnikání na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity v Brně. U toho všeho jsem vtloukala němčinu do hlav

mnoha studentům coby lektorka na soukromé jazykové škole.

Několik let jsem pak pracovala jako daňový poradce ve velké poradenské firmě. Úspěchy, dobrý výdělek, práce po

nocích, stres a zdravotní potíže na sebe nenechaly dlouho čekat. Tak jsem se odhodlala k nelehkému životnímu kroku,

zahodila jsem vydobytou pracovní kariéru a  pustila se do realizace svých snů. Začínám jako vydavatelka nápaditých

kuchařek a potají spřádám další plány.

Baví mě sport, tancování a zpívání (hlavně když mě nikdo nevidí a neslyší), cestování po dalekých zemích, noa především vaření! Moc ráda chodím do divadel a po horách. Jsem přesvědčená, že všechno jde, jen člověk musí opravdu chtít

a sebrat k tomu všechnu odvahu. Že to zní trochu jako pohádka? No málem bych zapomněla, ty mám taky moc ráda.

Nechci kompot, ani večerníček !

Jsem přesvědčená, že za degradaci dýně

mohou vzpomínky z dětství na kompot

s ananasovou trestí a potrhlý sci-fi večerníček,

kde se dýně hádala s okurkou, kdo vypil na

vzdálené planetě všechnu vodu. Není divu, že

mnozí dýni zařadili do kolonky „fuj, není k jídlu“

a maximálně ji strpí jako podzimní dekoraci.

Vždyť už to slovo dýně zní tak nějak divně...

Tak je holt asi na mně, abych té chudince

napravila reputaci. Je z ní možné vykouzlit jídla

slaná, sladká, horká i studená, vařená i pečená.

Nejen že fakt chutná, ale je taky zdravá, navíc

nekalorická a jídla z ní jsou krásně barevná !

Pravda, občas jsem přemlouvala kamarády,

aby se ji nebáli ochutnat (holt zábrany z dětství

fungují), ale uspokojením mi pak bylo jejich

slastné mlaskání doplněné slovy „tý jó, to fakt

chutná – a to je z té dýně jó?“. Nejednou mě

pak prosili, abych je na cestu vybavila dýňovými

semínky, že si je doma vysadí a začnou tu

lahůdku sami pěstovat.

No to se ví, že to chutná, když mi manžel

a spousta známých – mých pokusných králíčků

– nesmlouvavě recepty boduje a nic „nejedlýho“

bych takovým mlsným jazýčkům přece

předložit nemohla. Dýně teď zkrátka frčí!

V edici vyšlo

Tiráž

celé to spískala Lenka Požárová

ostříží oko měl a spoušť fotoaparátu neúnavně mačkal Vít Mádr

autorku portrétovala Radka Kamenická

pro fotografování jídla připravili Lenka Požárová, Michal Daněk

zapomenuté ingredience spolehlivě kdykoli přinesl pes Gordon

o korekci češtiny se postaraly Markéta Mádrová, Dana Vysloužilová

s grafikou a sazbou si vyhrál Jan Tippman

pod hlavičkou vydavatelství Zapálená kuchařka

1. elektronické vydání, 2015

ISBN 978-80-87666-08-1

Více informací o celé edici a zážitky z realizace najdete na

www.zapalena-kucharka.cz

Zapálená kuchařka Lenka Požárová


1

Berani mají tvrdou palici

Česká, ale kvalitní, profesionální, a  přesto přívětivá, krásná a  přitom praktická. Taky nápaditá, svěží, barevná a  vtipná. Taková by podle mě měla být kuchařka, se kterou je radost vařit. Pořád mi ale na pultech chyběla, tak jsem se pustila do je jí

realizace – sama, bez nakladatele, bez zkušeností.

Jsem přesvědčená, že si zasloužíme kuchařskou edici, kde:

– vše je česká práce, a žádný překlad ze zahraničí, pracuje se s ingrediencemi v Česku dostupnými,

– recepty jsou originální a ještě k tomu nepříliš náročné na přípravu,

– co díl, to specializace na určitou ingredienci, a nechybí stručné informace o přípravě, skladování a nákupu,

– ale pozor, jídlo musí výborně i chutnat a  vypadat, takže se konečně můžete pokochat všemi smysly a  nesoukat do

sebe jen zdravou nevzhlednou hmotu bez chuti,

– zelenina vévodí, ale najdete i bílé maso (drůbež, ryby) ve zvláštní kapitole a vždy uvádím i bezmasou variantu, maso-

žravci si zase maso můžou dle svého gusta jednoduše přidat,

– přehlednost vnitřních stran dá vyniknout profesionálním fotkám u každého receptu,

– užijte si konečně praktickou „nezavírací“ spirálovou vazbu,

– při focení jídel jsme nepoužívali žádné atrapy ani barviva a laky, což je jinak dost běžný postup.

Berana v sobě nezapřu, a tak právě v rukou držíte první díl Zapálené kuchařky s názvem edice „Což takhle dát si ...“, ve které

budou od nynějška pravidelně vycházet další díly. A že teda je na co se těšit.

Nemám sice zvučné jméno Magdaleny Dobromily, ani její nadváhu, ale jako správná Požárová jsem recepty zapáleněvymýšlela, zkoušela i psala. Věřím, že ta radost a nadšení, které jsem do práce dala, budou z knížky taky cítit.

Nechci vás ale ohromovat jen svými nápady a budu ráda, pokud vás mé recepty inspirují a pustíte si taky svou fantazii na

špacír a vymyslíte nesčetné další dobrůtky. Hrát si s chutí je totiž zábava...

Lenka Požárová

P.S. Moc by mě zajímalo, jestli jsem se Vám trefila do noty, nebo jestli se Vám něco nelíbilo, či něco chybělo. Budu ráda, když

mi svoje postřehy napíšete na webových stránkách www.zapalena-kucharka.cz


14 | Polívčičky

Pikantérie ohromí jednoduchostí

Dýni pokrájejte na kostky, vložte do hrnce, podlijte 700 ml vody a  vařte, dokud se

nezačne rozvářet. Rozmixujte.

Vraťte na plotýnku a  osolte. Kdo má raději řidší polévku, může dle libosti zředit vo

dou či mlékem. Přidejte sýr nakrájený na malé kostky a  jemně nasekanou čili pap

ričku a míchejte, dokud se sýr neroztaví.

Tip: Kdo si chce práci ještě zjednodušit, může použít sýr Salrom, který je už ochucený

čili papričkami.

pro 4 osoby

příprava 20 min.

1000 g očištěné dýně

100 g tučnějšího tvrdého sýra

1 malá čili paprička

sůl


Jen zelenina | 29

Špenátová hnízdečka chlouba pikniku

Smíchejte ingredience na těsto a  zpracujte.

V  lednici nechejte těsto odpočívat asi 30 mi

nut a  poté ho rozprostřete do čtyř kulatých

formiček o  průměru 12 cm (nemáte-li malé

formičky, dejte do velké koláčové formy).

Smíchejte sýr ricotta s nahrubo sekanýmšpe

nátem, rozmačkaným česnekem, muškáto

vým oříškem a  solí. Směs navršte do těstem

vyložených formiček.

Do směsi zatlačte kostky dýně, potřete jeole

jem a posypte hrubou solí. Pečte asi 40 minut

při teplotě 200 °C (v horkovzdušné 180 °C).

pro 4 osoby

příprava 35 min. + pečení 40 min.

těsto:

300 g polohrubé mouky

150 g másla

1 vejce

špetka soli

lžíce vody

náplň:

500 g čerstvého sýra ricotta (lze

nahradit Lučinou)

450 g očištěné dýně

300 g čerstvého či 100 g

rozmraženého vymačkaného

špenátu

3 velké stroužky česneku

½ lžičky strouhaného

muškátového oříšku

trocha oleje na potření

hrubá sůl

sůl


54

Berani mají tvrdou palici . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1

Různé názvy, druhy, tvary i chutě. . . . . . . . . . . . . .2

Lehkosti

Carpaccio s kaštany . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .4

Mufovy muffiny . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .5

Pirožky s brynzou . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .6

Teplý fazolkový salát . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .7

Sýrové kornoutky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .8

Hokkaidový raclette . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .9

Rozpálené toasty. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .10

Mandlové krokety . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11

Nadívané červené cibulky . . . . . . . . . . . . . . . . . 12

Strašidlo polité medem . . . . . . . . . . . . . . . . . . .13

Polívčičky

Pikantérie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 14

Pomerančové pohlazení . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15

Kokosačka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .16

Hruškový krém . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 17

Oříšková dobrota . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 18

Brokolicový chowder . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 19

Drůbež a ryby

Trojsmyslný losos . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 20

Kořeněný balíček . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 21

Rozverné špízy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 22

Losos v hořčicové polentě . . . . . . . . . . . . . . . . .23

Kuřátko pod peřinkou . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24

Štrůdl s uzeným lososem . . . . . . . . . . . . . . . . . .25

Krůtí curry s kešu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .26

Sweet and sour . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .27

Jen zelenina

Nočky v horkém sýru . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 28

Špenátová hnízdečka . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .29

Ovíněné krémové rizoto . . . . . . . . . . . . . . . . . .30

Fazolos Bombardilos . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 31

Žhavá koule . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .32

Orientální kuskus . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33

Špagetový drdůlek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 34

Kokosové curry . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .35

Reformní bábovička . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .36

Česnekové trojhránky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .37

Sladkosti

Cheese cake . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 38

Americký páj . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 39

Namazaný perník . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40

Napěněné pitíčko . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 41

Kávový dýchánek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 42

Lískové řezy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .43

Šátečky . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .44

Tvarohový žluťásek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 45

Rozpustilá čokoláda . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .46

Skořicové cukroví . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 47

Všehochuť

Křupavé keksy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 48

Čatní . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 49

Pecen s kůrčičkou . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 51

Krém s křupinkami . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 51

Dýňový tataráček . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 52

Dip . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 53

Obsah


dýně

Což takhle dát si...

Lenka Požárová * 1972 Brno

Po střední škole ekonomické a ročním studiu němčiny na jazykové škole jsem si nemohla nechat ujít vzácnoupříležitost a „střihla“ jsem si ještě jednu maturitu, tentokrát na obchodní akademii v Rakousku. Krátká pracovní zkušenost mi

byla výbornou motivací pro to, abych vydržela měsíce se doučovat matiku, a zvládla tak přijímačky na obor obchodní

podnikání na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity v Brně. U toho všeho jsem vtloukala němčinu do hlav

mnoha studentům coby lektorka na soukromé jazykové škole.

Několik let jsem pak pracovala jako daňový poradce ve velké poradenské firmě. Úspěchy, dobrý výdělek, práce po

nocích, stres a zdravotní potíže na sebe nenechaly dlouho čekat. Tak jsem se odhodlala k nelehkému životnímu kroku,

zahodila jsem vydobytou pracovní kariéru a  pustila se do realizace svých snů. Začínám jako vydavatelka nápaditých

kuchařek a potají spřádám další plány.

Baví mě sport, tancování a zpívání (hlavně když mě nikdo nevidí a neslyší), cestování po dalekých zemích, noa především vaření! Moc ráda chodím do divadel a po horách. Jsem přesvědčená, že všechno jde, jen člověk musí opravdu chtít

a sebrat k tomu všechnu odvahu. Že to zní trochu jako pohádka? No málem bych zapomněla, ty mám taky moc ráda.

Nechci kompot, ani večerníček !

Jsem přesvědčená, že za degradaci dýně

mohou vzpomínky z dětství na kompot

s ananasovou trestí a potrhlý sci-fi večerníček,

kde se dýně hádala s okurkou, kdo vypil na

vzdálené planetě všechnu vodu. Není divu, že

mnozí dýni zařadili do kolonky „fuj, není k jídlu“

a maximálně ji strpí jako podzimní dekoraci.

Vždyť už to slovo dýně zní tak nějak divně...

Tak je holt asi na mně, abych té chudince

napravila reputaci. Je z ní možné vykouzlit jídla

slaná, sladká, horká i studená, vařená i pečená.

Nejen že fakt chutná, ale je taky zdravá, navíc

nekalorická a jídla z ní jsou krásně barevná !

Pravda, občas jsem přemlouvala kamarády,

aby se ji nebáli ochutnat (holt zábrany z dětství

fungují), ale uspokojením mi pak bylo jejich

slastné mlaskání doplněné slovy „tý jó, to fakt

chutná – a to je z té dýně jó?“. Nejednou mě

pak prosili, abych je na cestu vybavila dýňovými

semínky, že si je doma vysadí a začnou tu

lahůdku sami pěstovat.

No to se ví, že to chutná, když mi manžel

a spousta známých – mých pokusných králíčků

– nesmlouvavě recepty boduje a nic „nejedlýho“

bych takovým mlsným jazýčkům přece

předložit nemohla. Dýně teď zkrátka frčí!

V edici vyšlo

Tiráž

celé to spískala Lenka Požárová

ostříží oko měl a spoušť fotoaparátu neúnavně mačkal Vít Mádr

autorku portrétovala Radka Kamenická

pro fotografování jídla připravili Lenka Požárová, Michal Daněk

zapomenuté ingredience spolehlivě kdykoli přinesl pes Gordon

o korekci češtiny se postaraly Markéta Mádrová, Dana Vysloužilová

s grafikou a sazbou si vyhrál Jan Tippman

pod hlavičkou vydavatelství Zapálená kuchařka

1. elektronické vydání, 2015

ISBN 978-80-87666-08-1

Více informací o celé edici a zážitky z realizace najdete na

www.zapalena-kucharka.cz

Zapálená kuchařka Lenka Požárová




       
Knihkupectví Knihy.ABZ.cz - online prodej | ABZ Knihy, a.s.
ABZ knihy, a.s.
 
 
 

Knihy.ABZ.cz - knihkupectví online -  © 2004-2018 - ABZ ABZ knihy, a.s. TOPlist